A megígért 1937-ből való flotillás fotókat beszkenneltem, a tar.hu állandóan adminisztrál, ha valaki segítene ...
--
Az önálló honlap esetleg segítene a hajómentési akcióban is.
Szkennelést bevállalom. CD-re azonnal ki tudom írni a képeket. A kazetta másolása a jövő héten lesz meg, meg kellett venni egy jobb minőségű eszközt, hogy ne gagyi legyen az eredmény.
muggli
A webdesign-hoz nem ertek, de azt a reszet, ami ami egy (pgSQL, MySQL-el, ?) adatbazisbol kiolvassa a hajok adatait (+kepnev, stb) majd weblapra kiteszi azt ossze tudom utni, adminisztracios felulettel kiegeszitve. (Uj adatok felvitele)
ehhez 2 dolog kellene: nemi szabadido, ami csak a vizsgaidoszak vegen varhato, valamint egy olyan honlap-tarolo ahol van lehetoseg ilyen adatbazist tarolni es PHP oldalakat tarolni/futtatni. Freeweb talan ilyen de nem biztos.
S különben is a kedvenc dunai hajóm... (már ami a teherszállítást illeti)
Ha az ember vizitúrázik messziről felismerhető a tipikus hídkialakítása, ahogy jön szembe. Még akkor is, ha tol néhány bárkát.
Ha már majd a vontatási manővereket mind leírtátok :-)), érdekes volna összeállítani egy listát a Mahartos vonatókról: név; gyártás éve;motorteljesítmény; átépítés; selejtezés; stb. A legszebb lenne egy olyan oldal a hajókról, mint amilyet Horváth Ákos csinált a NOHAB mozdonyokról. Sajnos a képanyag valószínűleg szegényesebb lesz :-((, bár ha sikerül a Mahart és a Múzeum támogatását megnyerni, talán lennének képek meg rajzok is. Akár a Hajómentő Alapítvány is indíthatna ilyen weblapot. Azon túl, hogy igen érdekes lenne, ezzel is mutathatnánk, hogy a vontatóhajó mellé a műszaki kultúra emlékeit is ápolni és terjeszteni akarjuk. Sajnos ez igen nagy munka lenne. Kellene valaki, aki igen jól ért a weblap-szerkesztéshez (ez nem én vagyok). Én szkennelést tudok a dologhoz fealjánlani.
(Ha van már ilyen, vagy részben hasonló lap, kérem linkeljétek be!)
Szia!
Hát, ha minden igaz, akkor a Te lyukas teknőd, a "Miskolc" az egyetlen, amelyik még tologatja a papucsait!:-)) A "DET-1"-et ma "Buda" néven találod meg. A "Kőszeg" önmaga maradt. A többinek game over.:-(
muggli
Örömmel olvasgatom a hozzászolásokat a >papucs> témában . Igaza van mindenkinek mert az én idömben sok volt a buza szállitás .A Ti idötökben a vas volt a nyerö .
Öröm volt látni régi hajókat ! Al-Dunai turnéról és felsö szakaszról nekem is van fotoim . Akkor a Kecskemét ms -el tekeregtem .Ezek a nagy tolok Linzig közlekedtek./Akkor/
Ja ! Az 1300-as uszályokból volt egy pár Z meghajtásu is.
Azért azt elárulhatnátok , hogy melyik hajó üzemel vagy létezik még ? Mi van a DET-1 -el? A Miskolc ms egyben van még ? Mert amikor ott szolgáltam már akkor szétakart esni. Sokszor kellett tömiteni.
Vontatokról annyit ,hogy én is csak egyszer láttam az Al-Dunán. Azt hiszem ,hogy az Ózd volt .
Sajnos van egy rossz emlékem is.1983-ban a Sirály 3 balesetet szenvedett. Szörnyü látvány volt .
Igazad van a Tatabánya is volt az Al-Dunán. 1988-ban a Bányásszal csináltunk egy izmaili fordulót is. Néhány képet csináltam az úton, de nem túl jók. Egy papucs is volt besorolva a vontába. Itt meg lehet nézni:
http://kep.tar.hu/riversea
Amikor kiszálltam az Ózdról 87 végén, a következő útján azt is az Al-Dunára vezényelték.
Sziasztok !
A "papucsokhoz" néhány megjegyzés.
1986-ban szálltam be az 1306-os papucsra,"Bablecsi" kormányzó Úr titkáraként.:)/a szlengszótárra is gondolva :)/
Többnyire vasat hordtunk "fönek".Nem Úgy mint a többi papucs, akik szinte kizárólag Renibe jártak búzával.Nekünk az volt a szerencsénk,hogy a raktár olyan koszos volt,hogy nem tudták rendesen kimosni búza alá./Igaz,ez néhány karton sörünkbe került:)/
Ezenkívül nem működött a közp.fűtés,és az áramfejlesztő.Ezért is nem volt "szive"a központnak leküldeni minket az aldunára./a javítóban azért fizettünk literborokat,hogy nehogymá megcsinálják:)/
Bócman,Noked Lee szerintem mindkettőtökkel utaztam! Cs
Azt hiszem, ez a leírás a leginkább az 1700-asokra illik rá!! :-))
Ezen magasan a fedélzet fölé nyúlik a raktárkeret, ugyanis a teljes rakomány a hajótest tetején került lehelyezésre.
Maga a hajótest egy teljesen zárt, üres doboz., és elöl-hátul össze lehetett kötni őket pontonhídnak.
Tonna: nomost, a dolog innen indul, de mégsem automatikus!
Az egyes hajóosztályok elnevezése valóban a hordképességükhöz fűződik, de a valódi hordképesség igen tág értékek között mozoghat.
A fizikailag berakható tömeg mellett sok múlik a hajótest szerkezetén, felépítésén, állapotán is.
Emlékszem, hogy a régi hatszázas uszályokba 3-400 tonnánál többet már sose raktak, nehogy valahol megroppanjon valami. (50-60-70 éves hajótestekről volt szó!!)
Így például az 1065-ös slepp 1144,5 t hordképességgel bírt, az 1056-os 1161,7 tonnával.
A tankuszályok, amelyek gyakorlatilag megegyeztek az ezresekkel (azt leszámítva, hogy a T-112-es kivételével egyiknek sem volt Hitzler kormánya, hanem mindegyik "temetőkapus" volt!!), valóban 1000 tonna körüliek voltak.
T-106 1044,3 t
T-109 1042,5 t
Az 1300-asok esetében is 14-1500 tonna közötti értékek vannak-voltak (de szörnyű ezt leírni...).
Sajnos a belinkelt képen sirálycar miatt nem lehet kiolvasni az értéket...
A bárkák konkrát hordképeségéről már csak homályos emlékeim vannak, de emlékeim szerint ott is voltak furcsaságok.
Az 1600-as típusú bárka jóval az 1700-asok fölött volt terhelhető, ha jól emlékszem, az 1700-asok 1600 tonnát sem "bírtak".
Az 1800-asok között meg (15 éves emlékeim szerint) akadt olyan is, amelyik 1900 t fölötti hordképességgel bírt.
A szlengszótár összeállítása nagyon jó ötletnek tűnik, a manőverekről (ahogy időm engedi) szívesen írok majd!
Ugyanis az 1300-as uszályok valóban szögletesek, azaz a fartükör és az orr részének jelentő (túlnyomó) része merőleges a hajótest hossztengelyére.
AZONBAN!!
Nem minden papucs készült tolóhajózásra előkészítetten!
Ugyanis az uszályok egy részét nem szerelték fel tolóbakokkal, no meg a tolatmány összeférceléséhez elengedhetetlenül szükséges nipperekkel!!!
(Nipper: kötélfeszítő csörlő.)
Erre az eklatáns példa a 1321-es, ami a belinkelt fotón is látható!!!
A nagy vörös színű bárkák azok hány tonnásak?
Az 1300 tonna a -most már értem miért hívjátok úgy ahogy- papucsokon a nettó vagy a brtuttó tömeg. Azaz ennyi cucc fér bele, avagy összesen ennyi a terhelésestül a mozgó tömeg?