Úgy emlékszem, egy régebbi hozzászólásban már említette valaki, hogy a megrendelésen lévő kóddal utána lehet járni, nagyjából mikor gyártják le az autót. ha van ilyen, megírnátok, hogy mi ennek a módja?
Már január végén megrendeltem az S-crosst, de még mindig nem tudom, mikor vehetem át.
Turbo benzina: sokkal tágabb hatàrok közt tud mozogni a fogyasztása, mint egy szívó motornak...ez nem meglepő. Kisarkítva: ha nem nyomod úgy eszik, mint egy 1.4es autó, ha trepnized akkor meg, mint egy 140LE-s (mondjuk 10en évvel ezelőtti 1.8-2.0 szívó, vagy akàr többet). Ha két tankolás közt többnyire tötymörgés, dugó nélküli de sűrű megállásokkal, kereszteződésekkel tarkított kisváros van, akkor helyzettől függően 7-7.5-(esetleg 8) literrel lehet eljárni vele (kb így tette ezt az 1.4es 95LE Stilom is anno, az attól erősebb benzines autóim meg többet kértek...). Tisztán andalgós (ami nem forgalomfeltartást jelent..) országutazással bámulatos, 5-5.5 liter körüli èrtékeket lehet hozni, ami az autó erőtartalékait figyelembe véve igencsak jó (igaz, cserébe ilyenkor semmit nem érzel kb a 140LE-ből, de ott a "tudat" és a potenciál benne ha bármikor meg kellene indulni). Pályán 120 környékén 6.5, 140-nél 7.5, hajtósabban 8-9 (a felső határ lehet(ne) akár a csillagos ég is de valójában a forgalom úgyse engedi, hogy állandóan nagy sebességgel haladj, ezért úgyis mászik mindig lefelé az átlagod amikor kis időre beragadsz egy busz vagy 110-120al előzők mögé...). Nekem kb ezek a tapasztalataim az elmúlt ~34e km alapján, a vásárlás óta folyamatosan vezetett (számolt és nem az autó szerint mért) nagyátlagom pedig 7.1 liter/100km (kora tavasztól késő őszig a klíma kb folyamatosan auto állásban van, inkább télen szoktam kézzel "nyektetni", hogy ilyen 6-8 fokokban már ne kapcsolja a kompresszort). 1.4 GL+ 2WD M/T (indigókék :) )
Fene tudja, próbáltam párszor kíméletesebben nyomni hegymenetben Auto módban, de 20 liter felett szokott lenni a pillanatnyi fogyasztás, nem biztos, hogy sokkal kevesebbet lehet kihozni a Mecsekoldalban. Végül is különösebben nem zavar, az 1,5-ös Swiftemmél így is kevesebbet fogyaszt a városban.
Megnyugodtam, mert városban nekem is 8,5-9 közt eszik. Igaz, ha gyorsítani kell (pl. besorolás az M5-nél) nem szarozok a gázpedállal, sport mód és padlógáz.
Mivel sokakat érdekel az üzemanyag fogyasztás , közzéteszem a mi autónk (S Cross SX4 1,4 GL+, kézi váltó) közel egy éves fogyasztási adatait, táblázat formájában. Vegyes úthasználat.( város, országút, földút, autópálya, sebességhatárok betartásával)
Fogyasztási adat a 2600 km átlépése után (1,4 AT Allgrip). Eddig összesen 8,5 l a teljes megtett kilométer átlaga, ebből kb. 2100 km pécsi városi forgalom. Most volt az első tisztán országúti menetem, egy Pécs - Szeged oda-vissza út minimális autópályával, ez 5,8-ra jött ki tankolástól tankolásig.
Érdekes volt nézni, hogy amikor elindultunk, a kijelző 481 kilométer megtehető utat jósolt, Szegedre érve pedig 438-at, és alig mozdult lefelé a szintjelző.:-) Szegeden három nap alatt kb. 20 kilométert mentünk, ott látványosan nőtt a fogyasztás, visszafelé pedig ismét 5 liter körül jelzett a kissé elnagyoltan kalibrált pillanatnyi fogyasztásmérő.
Hát tényleg nem egy városi autó, de végül is tudtam, hogy mire számítsak, amikor megvettem, most vagy két hónapig ismét jön a 8-9 liter közötti átlag, amíg ismét nem sikerül kiszabadulni az országútra.
Ahogy előttem írták: amikor leállítod az autót, akkor ha "egyből" rányomsz a start gombra kuplung nélkül akkor nem szakad meg a hívás/rádió/zene stb...én is így szoktam néha használni (de elismerem: megszokást igényel, "ez ilyen").
Én mondhatom, hogy kb 90%-ban telefonról BT-n hallgatok zenét, vagy a telefonon lévőkből, vagy streamelve (netrádiók, Spotify stb.) de én nem vettem észre ilyen problémát (jó minőségű MP3-akról beszélünk, legalább 160-192kbps), legalább úgy szól, mint a rádió, ha nem tisztábban. Igaz nekem Hertz "recsegők" vannak benne... :) (de a családban lévő másik, ásványszürke S-Crossal is ez a tapasztalat, gyári hangszórók mellett).
Csomagtértálca nem hülyeség (nekünk is van mindkettőben), arra figyelj, hogy mivel két állásos a csomagtartónk alsó filce ezért tálcából is lehet kapni olyat ami felső meg olyat ami az alsó álláshoz való méretű...ezt Te tudod melyik állásban használod többet:
A sárfogó a gyakorlatban azért annyira sokat nem ér (tapasztalat: az én indigókékemen van, az ásványszürkén nincs) esztétikailag meg ízlés kérdése a dolog.
Nekem ilyesmi van rajta (keress rá a nevemre, korábban tettem fel képet róla, hogy mutat...):
Az oldalsó ajtókra való díszlécekből szerintem talán csak a gyári az ami nem néz ki annyira csúnyán (de megint ízlésről beszélünk, arról meg kár :) ), árban az meg tudtommal nem kevés:
Igen, azt tudom, hogy vissza tudom adni a gyújtást a motor elindítása nélkül a gomb újbóli megnyomásával, ha nem nyomom közben a kuplungot, de ezek szerint nem tudom külön a motort leállítani.
A motor leállítása után a folyamatban lévő telefonbeszélgetés kihangosítása nem szakad meg azonnal, hanem csak egy kis idő múlva, hogy legyen időd kézbe venni a telefont.
De ha a leállítás után a kuplung lenyomása nélkül nyomsz a start gombra, akkor az olyan mintha a régi autódon gyújtásra tetted volna, működik a rádió, stb.
Egy hete van meg az autó, most először mostam le (saját kézzel, nagynyomású kézi mosóban). Csaknem 2 méter magas vagyok mégis meglepő volt a tetejét mosni a Xsara után, pedig csak 18 cm-el magasabb. Szombaton meg szokatlan volt visszaülni a Xsarába, döbbenetesen kemény volt a kuplungja az Scross-hoz képest. :-)
Kérdésem is van. A kezelésit már párszor végiglapoztam, de erre nem találtam a választ. Le lehet úgy állítani a motort, hogy a gyújtás rajta maradjon? Azért, hogy ne hallgasson el a rádió, vagy ne szakadjon meg a telefonbeszélgetés, stb.
Próbáltam zenét hallgatni telefonról bluetooth-on keresztül, de borzasztó hangja van, holott a rádió hangja teljesen vállalható. Próbáltam AndroidAuton keresztül is, de az is a bluetooth-al tolja át, hiába van USB-n összekötve. Ma kipróbálom SD kártyáról is.
Vennem kell csomagtér tálcát, illetve gondoltam rá, hogy jó lenne az ajtóra valamilyen rányitás elleni védelem, meg egy garnitúra flexibilis sárfogó is. Tudtok ezekre jó beszerzési forrást? Sárfogóból valószínűleg az univerzális is jó lehet, nem néztem még a rögzítési pontokat.
Menj vele :) A diesel alacsony fordulati nyomatékát ne várd tőle, a kapcsolás indikátort figyelheted, ha akarod. Mindössze annyit mutat, hogy 1500 f/perc alá eső fordulatnál kapcsolj vissza, 2000 felett pedig kapcsolj fel. Ha országúton mész, játssz a fordulattal - még ne nagyon használd a tempomatot. Nem csak a motort, a féket is be kell járatni, kerüld a durva vészfékezést, valamint a hosszú, enyhe féknyomást. Hideg motort ne pörgesd sem most, sem később - azaz, kb. 2000-2500 fölé ne pörgesd. Ha bemelegedett, pár száz kilométer után nem kell félni a fordulattól.
1.4T turbós benzines, manuális váltóval: bejáratás alatt mire kell figyelni? Illetve bejáratás után hogy célszerű hajtani? Eddig csak dízelesem volt. Se benzines , se benzines turbósom nem volt még.
Én is kenegetem, de réz pasztával, nagyon minimális mennyiséggel. Ne kérdezd miért, szervízben mondták, még új korában, mert kérdeztem. Láttam egyszer swiftről gumisnál gázlámpával meg nagyon nagy kalapáccsal felnit levenni. Nem vártam meg a végét mert már ütötték mikor én következtem, de hamarabb is végeztem. Szerintem utána még talán futómű állítás is kellett...
Az automata váltó M-módban lefelé és felfelé is beavatkozik, valóban hülye biztos. Ha tolod neki, akkor 6000 körül magától feljebb kapcsol, nem hagyja, hogy tiltáson nyekergesse az emberállat. Szükségtelenül alacsony fordulatot sem hagy lehetőségnek, "Auto" módban ráadásul még hamarabb felváltogat, mint amit M módban megenged. Ha meg túl hamar akarnék felváltani, úgyis sípol egyet, hogy talán még nem kéne ezt erőltetni. Hegyi utakon szinte kötelezőnek modanám az M mód használatát, mert "Auto" módban nehezen dönti e mit akar.
"Auto" mint alapbeállítás mód azért jó, mert már nem vágyom a motorhang hallgatására és kiélvezhetem a csendet a hétköznapokon használt dízel dákó hangja után.
Nálam is a felszereltség vonzó (gl+ - nál sokkal többet ad az Scross a Vitaránál), ráadásul most van vagy 10 e ft a különbség. A nagyobb hely csomagtartó a bónusz, Octaviánál nagyon hozzászoktunk a nagy csomagtartóhoz - igaz, az meg belül szűkös (még az I-es van nekünk). Persze az a nagy hely ritkán kell, csak nem tudunk 2 autót fenntartani, az Octit meg egy kis munkábajárós mellett is cserélni kellene.
Csak kérdés, év végén is ez lesz-e a helyzet. Meglátjuk.
Papíron az S-Cross volt a drágább, de abszolút értékben màr akkor se volt így...a kb 150e Ft-al drágább 1.0 GL+ S-Cross legalább ennyivel többet is nyújtott, mint az 1.6 GL+ Vitara. Nem tagadom: komoly szerepe volt ennek a döntésemben, ha az 1.6 Vitara GL+ ugyanazt tudta volna extrákban, mint az 1.0 GL+ S-Cross akkor esélyes, hogy már épp arra fele billent volna a mérleg nyelve és egy fekete/türkiz Vitarában ülnék. De cseppet se bánom, hogy így alakult ;) màr csak az 1.4 BoosterJet miatt se :))) meg a felszereltségét és (családdal) a mégjobb praktikusságát/belső kialakítását is jobban élvezzük. :)
Lassan lehet jön az új, 2013tól van S-Cross (a régebbi orrú), 2016 végén volt a facelift....szerintem év vége jövő évre várható lehet az újabb kiadás, nem hinném, hogy még egy ráncfelvarrást kapna csak most. Lehet ez az emlegetett hibrid verzió is már egy "új" S-Cross lesz, másabb külső/belső köntösben (de az alap crossover koncepció marad). Bár a sima SX4 is elég hosszú ideig volt kínálatban, talán 2005tól 2013ig...fene se tudja. Egyelőre ezek csak találgatások, nekünk van egy (úgy gondolom) jól felszerelt, jó àr-érték arányú autónk a piacon nézve (akàr 1.0 akár 1.4, akàr GL+ akàr GLX, akàr kézi akár automata stb...), ez a lényeg :) a jövő meg meglátjuk mit hoz.
Aha. Úgy gondoltam, a hibridnél a villany motor ereje hozzáadódik a benzinmotorhoz.
Ha a Vitara fl drágult, végülis ugyanott vagyok, ha év végéig kijön az Scross fl és megszűnik a pre-fl, akkor drágább lesz. Igaz, nem jellemző az ilyen hirtelen váltás - bár mintha most a Swiftnél éppen ez lenne.