Keresés

Részletes keresés

Ati_66 Creative Commons License 2022.07.11 0 0 219322

Én már verseny is úsztam egyes részeken kb 40-50cm mély vízben, szóval az nem akadálya a triatlonnak. De mi O/O-val pancsolást terveztünk, nem úszást  :-))

Előzmény: Asztrofizikus (219319)
Ati_66 Creative Commons License 2022.07.10 0 0 219321

Én sok évvel ezelőtt szemeztem a TNF futócipőjével, mert a Dogfisch zsákjuk nagy megelégedéssel használom 2006 óta a terepfutásokon, de végül nem mertem neten megrendelni, megtapogatni pedig nem volt lehetőségem sehol. 

Szóval majd ha kipróbáltad, érdekel milyen csillapítású a Triumphoz viszonyítva.

Előzmény: hallotessek (219320)
hallotessek Creative Commons License 2022.07.10 0 0 219320

Hehe. Van itt valaki aki képben van a The North Face Vectiv cipökkel?

Éppen nyertem egyet, de azt se tudtam, hogy a TNF gyárt trail running cipöt. Választék: Flight Vectiv, Vectiv Enduris II, vagy Vectiv Infinite.

Asztrofizikus Creative Commons License 2022.07.10 0 0 219319

Én szívesen hozok országúti biciklit, és benne vagyok egy topiktriatlonban. Már amennyire a térdig érő vízben lehet úszni :) Nekem egy második, biciklis tókör sincs ellenemre, bár csak óvatosan, mert nyolc nappal utána verseny, Monorierdőn futok félmaratont.

Előzmény: Ati_66 (219317)
9:3 Creative Commons License 2022.07.10 0 0 219318

a palacsintához mindenképpen :) A bringa nekem közlekedési eszköz csupán, boltba járok vele, meg ha Bp-en van dolgom, akkor ott használom. Sportként sosem sikerült megkedvelnem, pedig próbálkoztam.

De egy speciális futás-palacsintaevés duatlonversenyen szívesen elindulnék. Az első számban összeszedett hátrányomat a másodikban ledolgoznám.   

Előzmény: Ati_66 (219317)
Ati_66 Creative Commons License 2022.07.10 0 0 219317

Heti 4x1 óra könnyű futással sem lesz gondod október elején a maratonon. Tényleg jól kipihenheted magadat az utolsó időszakra.

Ami a 23-i tókerülést illeti remélem én is hogy összejön.

O/O-val már arról is megállapodtunk, ha tud jönni, akkor halmozzuk az élvezeteket, viszünk országúti bringát és spéci topik triatlont tartunk. Futás után pancsolás, palacsinta szénhidrát pótlás és levezetésként egy bringás kör valahol a környéken (én azt már nem a tó körül szeretném)  :-)

Reméljük más is csatlakozik majd :-)

Előzmény: 9:3 (219316)
9:3 Creative Commons License 2022.07.10 0 0 219316

"Ha az edzésterved, még alakítható"

ó, az kiválóan, van, hogy futás közben is alakítom :) Legerősebb hét eggyel korábban lesz: ha összejönne a 23-i tófutás, az lenne a legerősebb hetem, utána jönne egy könnyebb és azután utaznunk. De az az igazság, hogy csak félig-meddig tartom be a pihenőheteket, vagyis km-ben nem szoktam visszavenni, csak intenzitásban. Tudom, hogy nem így kéne, de fura módon a januári újrakezdésem óta egyetlen olyan edzés volt, amikor kicsit fáradtabbnak éreztem magam induláskor, amúgy tök jól megy minden, kedvem is van futni. Az intenzitásra viszont nagyon figyelek, hogy ne hajtsam túl magam. 

Ebből kiindulva talán jól is fog jönni ez a két hét. Pláne, hogy egy csomó városnézés lesz, úgyhogy sétálva jó sok km-t fogok így is gyűjteni. 

Előzmény: Ati_66 (219315)
Ati_66 Creative Commons License 2022.07.10 0 0 219315

Csempa táblázata biztató, hiszen nem akarod teljesen futás mentesen tölteni a nyaralást. Az MS féle edzéstervekben is volt nyárra két hetes nyaralási időszak rövidebb edzésekkel és egyéb sportokkal.

Ha az edzésterved, még alakítható, én úgy variálnám, hogy a nyaralás előtti hét egy makrociklus legkeményebb (leghosszabb edzés idejű ) hete legyen, így az első hét egyébként is a következő ciklus legkönnyebb hete lenne. Az, hogy hétvégi hosszú futás két hétvégén elmarad, szerintem nem nagy gond, főleg, ha egy sorozat terheléssel kiváltod, pl 2-3 nap 1 óra közepes tempóval.

Ha nem akarod vagy tudod a tervet módosítani, akkor én a terv szerinti tempó futásokat megtartanám változatlanul és a könnyű futások távján, idején spórolnék, illetve a könnyű hétvégi hosszú helyett is kicsit magasabb tempójú rövidet futnék.

Előzmény: 9:3 (219301)
9:3 Creative Commons License 2022.07.10 0 0 219314

köszi. Ez nem tűnik vészesnek, pláne, hogy én csak a hétvégi hosszút fogom kihagyni. Terveim szerint azért heti 4x1 órát futnék.

Előzmény: Csempa (219313)
Csempa Creative Commons License 2022.07.10 0 1 219313

Az egyik előadásban találtam egy táblázatot arról, hogy az edzések elmaradásakor milyen változásokra lehet számítani:

Előzmény: 9:3 (219301)
Ati_66 Creative Commons License 2022.07.10 0 0 219311

Az elektromos hibás pántomat próbáltam desztillált vízben áztatva "javítani". 2-3 óra alatt a kb 2l víz rendesen opálos lett a kiázó anyagoktól. Sajna elektromosan nem javított a helyzeten.

Előzmény: hallotessek (219310)
hallotessek Creative Commons License 2022.07.10 0 0 219310

Hát, az áztatásnál sokkal több lehetöség nincs, max a "mivel" kérdésre adott válasz lehet a különbség.

Én kvázi minden futás után amikor hazaérek, fenn hagyom a pántot és úgy megyek el zuhanyozni. Aztán nyilván az elsö 1-2 percben kicsit átmosom tusfürdövel úgy ahogy rajtam van, és kiakasztom száradni, mielött folytatom (megkezdem) a zuhanyt. Vasárnaponként meg jobban odafigyelve mosom át, külsö-belsö felét is.

Ennek a hozzászólásnak most viszonylag kevés értelme van - de vmi olyasmit akarok mondani, hogy azért várnék még azzal az új pánttal, mert sztem ha elkezded rendszeresen alaposan mosni, akkor nem feltétlenül egy világmegváltó vegyszerrel/módszerrel egy csapásra, de lassacskán azért csak-csak kitisztul.

Előzmény: 0ff (219308)
Ati_66 Creative Commons License 2022.07.09 0 0 219309

Nem emlékszem ilyen gondra. Nekem sem volt ilyen probléma a Polar pántokkal, bár én, ha nem is hetente mint a használati útmutató javasolja, de évente többször is kiáztatom. Mostanában is egy 2007 környékén vett pántot is használok, mert únom, hogy az új generációs pántok 2 évet sem bírnak ki és elektromos hibájuk lesz.

Egy próbát szerintem megérne egy enyhén szappanos melegvizes áztatás, átdörzsölés. 

Előzmény: 0ff (219308)
0ff Creative Commons License 2022.07.09 0 0 219308

Biztos vagyok benne hogy volt már kérdés, elnézést ezért:

Van egy kb egy éves Garmin futópántom, első hónapokban csak szellőztettem, majd mikor néha erősebb szaga volt áztattam, de így egy év után olyan erős lószaga van, hogy semmilyen áztatási és mosási technika nem segít. :D

szóval a kérdés:

-meg lehet-e menteni?

-ha nem, veszek újat..

Köszönöm előre is.

9:3 Creative Commons License 2022.07.09 0 0 219307

Akkor se fogsz, amennyiben egyből megkezdik a kezelést.

Nekem is van lyme-kóron átesett ismerősöm. Kutya baja, ma is fut

Előzmény: hallotessek (219306)
hallotessek Creative Commons License 2022.07.09 0 0 219306

Köszi. Nem viszket, nem is növekszik a piros folt, inkább olyan mint egy kisebb szúnyogcsípés. Életemben 2x volt bennem, mindig 1-2 órán belül kiszedve, most sajnos valszeg több.

Van egy jóbarátom, sportolásra született, amibe belekezdett, mindenben csúcsteljesítmény ért el. Úgy futott 1:16-os félmaratont, hogy addig életében nem volt futóedzése. 

Neki kezdödtek kb. 10 éve megmagyarázhatatlan problémái, pl. állandó fájdalom/gyulladás az Achilles-inában stb. Évekbe telt, mire kiderült, hogy Lyme-kórja van/volt. Azóta nem is nagyon fut, néha egy maratont letol, de az orvosok szerint olyanok a bokaizületei, mint egy 70 évesnek, nem bírja.

Nem hiányzik hogy hasonló sorsra jussak.

O/O Creative Commons License 2022.07.09 0 0 219305

Meg fogsz, az tuti!! :)

Előzmény: hallotessek (219302)
Ati_66 Creative Commons License 2022.07.09 0 0 219304

Én valamikor május végén a kerti fűnyírás közben szedtem össze egyet. Ha még nem egy kb 1cm -es viszkető piros folt közepéből szedtet ki, mint én, akkor nem túl régen összeszedett példány lehetett. 

Ha van ilyen viszkető folt utána, annak eltűnése több nap is lehet. Ha nem nő a folt átmérője, akkor szerintem nem kell izgulni. 

9:3 Creative Commons License 2022.07.09 0 0 219303
hallotessek Creative Commons License 2022.07.09 0 0 219302

Franca. Ma futásból hazaérve találtam magamban ma egy kullancsot. Nem úgy tünt, mint egy friss példány, eddig mégis azzal próbáltam magam nyugtatni, hogy Ockham borotvája szerint az a legvalószinübb, hogy ma szedtem össze, elvégre ma voltam futni és ma is vettem észre. Pénteken nem futottam, csütörtök óta meg csak észrevettem volna?

Aztán ebéd után belém nyilallt a felismerés, hogy ez szinte biztosan szerdán - amikor is ugye magamat a nyuszik és özek tekintetétöl nem zavartatva, a természet lágy ölén kellett elvonulnom - történt, azaz már 4 napja ott rohad bennem.

Kiszedtem, de piros a helye, most akkor megdöglök vagy csak sok-sok évig lesznek változatos, semmivel sem magyarázható bajaim?

9:3 Creative Commons License 2022.07.09 0 0 219301

befizettem a Sparra, nehogy meggondoljam magam. 

Ma megint kipróbáltam ezt az 5:30 körüli tempót 25 km-en, itt egész jól megy. Most már csak találni kell hozzá még 17 km-t. 

Ami inkább fejtörést okoz, hogy augusztus első két hetére mit tervezzek. Ekkor fogunk nyaralni, ami nem egy helyben fetrengést, hanem sok városnézést, utazgatást jelent. Szerintem egy-másfél óránál több időt egyszer sem fogok futásra szánni, vagyis a hétvégi hosszúk kimaradnak. Kérés, mennyi visszaesést fog jelenteni. 

goyko14 Creative Commons License 2022.07.09 0 0 219300

Ha győztesként írni tudsz akkor gyenge volt a mezőny. 

Egyáltalán milyen sörmaraton az aminek a végén nem isszák meg együtt a maradékot a résztvevők (már versenyen kívül). Az a legjobb rész :)

hallotessek Creative Commons License 2022.07.08 0 0 219299

lmao

Előzmény: O/O (219297)
Ati_66 Creative Commons License 2022.07.08 0 0 219298

Gratulálok!

De a rosszullét arra utal nem voltál elég alapos a felkészülés során . Nem volt tesz futás 😁

Előzmény: O/O (219297)
O/O Creative Commons License 2022.07.08 0 0 219297

Megnyertem a sörmaratont nagyon rosszul vagyok 

goyko14 Creative Commons License 2022.07.08 0 0 219296

Még egy link talán, ami támpontot vagy szempontot adhat:

https://futolepes.com/edzesnaplo/etelintolerancia-sportoloknal.futas

Nekem csak futás elején van problémám (ha van), de az meg más, az akkor van, ha nem megfelelő ürítéssel indulok neki :) 

Előzmény: HCS77 (219278)
hallotessek Creative Commons License 2022.07.08 0 0 219295

"Ez elég hasznos írás:

https://discover.garmin.com/en-US/performance-data/running/"

Tényleg az, köszi. A legtöbbet ismertem ill. kitaláltam magamtól, de jó igy összeszedve és a stamina tényleg új nekem.

Előzmény: Pinyo (219286)
hallotessek Creative Commons License 2022.07.08 0 0 219294

Heh :)

Nekem ez a rutin dolog (sajnos) életemben nem volt. Lehetne valami köze a jelenséghez, de megint csak a "8 évig szinte soha, most meg gyakran" ellentmondásba ütközne. Szóval biztos lett volna régebben is olyan, hogy bizonyos napokon annyira voltam tele, mint most a problémás napokon. Szóval lehet az oka, de valami még van mellé.

Ez lehetne az intenzitás, ahogy írod is; viszont a május közepi maraton óta a minimumra lett csavarva a potméter, vö:

Tehát kostans ~1300-as veretés (minusz egy kis pihenöhét meg rákészülés a maratonra) vs. 1000 környéki chill.*

Sokkal intenzívebb edzések vs. 150-es pulzusú, aerob kocogások. (Igazából majdnem az összesnek világoskéknek kellene lennie a jobb oldalon, csak ugye elfutom a zónákat.)

NAMINDEGY, nagyon örülök a véleményeknek/tapasztalatoknak. Sok jó ötlet érkezett, ezekre megpróbálok majd jobban odafigyelni, meg mindig csak 1-1 dolgot változtatni egyszerre, aztán szerintem pár hét alatt rájövök hogy mi ez. Addig marad a csomag papírzsepi a nadrágzsebben :)

(*: bruh, most lebuktam, hogy mégis figyelek valami értéktelen Garmin metrics-re :P)

Előzmény: Pinyo (219288)
Pinyo Creative Commons License 2022.07.08 0 0 219293

Aha, éreztél valamit, ami 3 óránál megváltozott benned?

Előzmény: O/O (219292)
O/O Creative Commons License 2022.07.08 0 0 219292

“Mire gondolsz?” Pont erre :)

Az ettöl függetlenül persze tény, hogy egy örökmorgó idegcsomó vagyok.”

Előzmény: hallotessek (219284)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!