Szia Ustbojt!
Hát ez így nem pontos. Van, aki még mindig, de legtöbbünk már nem, vagy soha, legfeljebb utasként. Van olyan is, aki ma is a cégnél van, de már nem hajózik. Van köztünk volt fehérflottás, hegyesorrús, stb. Vegyes a banda, de jó kis csapat vagyunk. Írj egy telószámot a mailemre, felhívlak, aztán beszélhetünk a szkennelésről.
muggli (ha lehet, akkor kettő darab 'g'-vel! Tudod, ez a harrypotteres nemesi hét fűszál!:-)))))))))) )
Szia mugli igen vannak fotóim de szkennerem nincs.
Aztán meg többnyire napközben jutok hozzá a nethez.Viszont arra kiváncsi lennék, hogy Ti még aktivan hajóztok-e,és ha igen melyik hajón?Bár ugy veszem ki szavaitkból, hogy a személy/operett/
:)))))))))) ez persze vicccc hajón dolgoztok.Én is dolgoztam annak idején pl.a Szoc.Foron a Rákoczin Passauban a HUnyadin a Szot.Bpesten a Tahin még a Szot Visegrádon is a Margit szigeten.
De sok vonal hajón is megfordultam Sulinától
Regensburgig bejártam a Dunát.
Üdv a fedélzeten!
Ez tetszett! :-))) "Ha valakit érdekel ... " :-))) Ugyan, hagyd, nem érdekes, mi itt az Antarktisz pillangófajtáiról értekezünk! :-))))))))))))))))))))))))))))))) Már hogyne éredkelne minket! Fényképeid vannak? Szkennelni segítünk, ha kell! Olvasgasd vissza az itt írtakat, ha van ötleted, véleményed, szívesen vesszük, hisz mi vagyunk ugyan a nagyszerűek, de nem hibátlanok! :-))))))))))))) (Bár megjegyzem, jobban jártál, mint egy 15000 hozzászólásos topickal, mi csak a 3400-at haladtuk még meg!:-))) )
Alapértelmezett a szmájli és nem politizálunk. Ami a vízen van, az jöhet. Sok mindent elkezdtünk az elmúlt néhány hónapban, ha bárhova van valami javaslatod, írd meg. Várjuk az írásaidat!:-))
muggli
Sok szeretettel és nagy örömmel üdvözlök mindenkit a hajós topicban.Én még soha nem irtam sehova de ennek nem tudok ellenállni.Magamról annyit,hogy 1983-ban hagytam el a mahart kötelékeit.Mivel most először irkálok topicba előre is bocs ha valamit bénázok.Valószinű sok ismerősöm van köztetek /az idősebbek közül/.Akit érdekelnek a hajózással kapcsolatos dolgaim élményeim,volt kollegáim hajóim/amiken utaztam/kérdezzen ,nagy örömmel válaszolok amire tudok.
Üdv! 101 hajó jött össze Horánynál, napi 25 átlaggal, nem rossz :) szobaton a szárnyasok csak úgy nyüzsögtek! 4-szer húzott el a Bíbic, 3-szor a Sólyom, és ment mind a három Vöcsök! Ilyet még nem láttam :)
Trophy! Egészen véletlenül nem Te vitted a Rákóczit a Pünkösd hétfői különúton? :))))))
Szia Puppi!
Igen, létezik egy tervezet, ami a régi emlékmű elemeit felhasználva létesülne,
-a : Ha lenne rá elég pénz
-b : ha lenne egy olyan hely, ami rendezett és méltó egy ilyen emlékműhöz.
megvan a mekettje is, impozáns, még kicsiben is. A hajóorr eredetileg a "Novara" fregatt orra volt, az új meketten meghagyva a stílust, nem annyira karakteres a hadihajó jelleg. A világítótorony viszont maradt a Fiumei mása.
Más:
Weblapügyben javaslatok és ötletek jöhetnek a levlistára! Már üzemel a Bócman féle lista. Aki még nem jelentkezett és szeretne, küldjön egy mailt, hogy regisztrálhassam.
muggli
A MAHART-nál mikor kifelé jöttem láttam egy ujságot, egy hölgy odaadta a korábbi számokat is, hazafelé ezt olvasgattam. Az egyikk ujságban egy emlékü terve volt benne, majdnem hasonló a régi világitó toronyéhoz ehez keresnek mecénásokat. Ha lesz elég pénz akkor ujra megépűl a szép világitótórony.
Annakidején, amikor átszálltam a fehérflottától a kereskedelmihez, nekem is mindig odarakták a srácok a fehér kesztyűt, meg az ing-nyakkendőt az ágyamra. Igaz, csak addig (mivel nem az én cuccom volt!), amíg egyszer abban dolgoztam végig egy napot, aztán visszaadtam, hogy nem találom a mosodát! :-)))))))))
Többet nem kockáztatta senki az ingét! :-)))))
muggli
Ezt a tengerész emlékművet mikor bontották le? A szobrokat beolvasztották vagy valahol elfekszenek? Tud róla valaki érdemben többet?
Egyébként most hallottam róla először, s a'szzem nem vagyok egyedül.
"fél lekötöt letarolta"
Ezt leírnád a kiváncsiskodó laikusok szintjén ís?
Milyen személyi következményei voltak a hajókon keletkezett kisebb-nagyobb ütközési nyomoknak? Nem tudom, hogy megvan-e még pl. a Táncsics orrán az a horpadás?
A fehér és a kereskedelmi flotta ősi szeretetteljes együttélésének hangjai! :-))))))))
Amikor valaki átkerült a személyhajózáshoz és napok alatt gödrösre verte a szép fehér hajó oldalát! :-)))))))))))
Na, ja! Cipész és az ő kaptafája!:-))))))))))))))
muggli
Hát igen ! Szép dolog a vontatás a Dunán. Nagy szivás volt mikor rossz pozicióba lett átadva a vontatókötél. A kötél behuzását majdnem mindig kézzel kellett megcsinálni. Hamar megtanulta az ember , hogy melyik oldalon vannak a zsilipek .A fordulok meg nagy odafigyelést igényeltek . Volt szerencsém látni mikor az Inota ms Passaunál völgymeneti fordulonál a fél lekötöt letarolta . A fed.mester és a pk . operett hajón / Rákoczi ms / szolgáltak elötte . Nagy élvezet volt látni az egészet.
A nippert (vontatócsörlő) a bócman, illetve gyakorlottabb matróz kezelte.
A kötelet menet közben nem birizgálták, max akkor, ha induláskor nem lett egyforma hosszú.
A kötéllel való manőverezés közben azonban mindig levették a géperőt.
A farkoszorú bizony azért volt olyan ütött-kopott, mert az 1300-as uszályok alaposan elintézték.
De ne úgy képzeld el, hogy csatt, oszt recseg-ropog minden.
Meglassítottak, és a csörlő erejével, a kötelekkel húzták be a hajót. Ha a manőverezés közben az öreg/szekund, meg a kormányos odafigyelt, és jól kérte az erőket, akkor gyakorlatilag döccenés nélkül értek össze.
Persze azért balont szokás volt belógatni, ha nem a farkoszorú feküdt fel, hanem a fartükör.
Az utolsó pár évben már beköszöntött a nagyvilág a Maharthoz is, ugyanis végre minden hajó gumi farkoszorút kapott a régi fa helyett.
Ez óriási előrelépés volt, ugyanis a fát 1-2 nagy csattanás is képes volt teljesen leamortizálni.
Főleg, ha a jól megrakott ezresek horgonya volt az ellenfél.
Ráadásul a fa egyáltalán nem volt képes elnyelni az ütközés erejét, azaz gyűrte-csavarta a lemezt is.
Bócman 3381
Köszönöm, ez nagyon érdekes és szemléletes!
Akkor a vontatók fara azért olyan, amilyen, mert fékezéskor itt ütköztetik fel a vontatmányt? Nyilván hasonlóképpen manöverezhettek völgymenetben a rövid kötelekkel, majd a folytatásból kiderül! A vontatókötelet (sleppszál) ezek szerint menet közben is behúzták és eresztették. Ezt ki kezelte: a kapitány munkájának része, vagy a bócmané?
matilaci 3395
Éppen azon gondolkodtam, hogy lerajzolom és beszkennelem, de a te anyagod alighanem jobb lehet annál!
Az nekem új. A BKV 1976.XII.31-i állományában 3 db. Mohács 130 típusú hajó szerepel. A képmellékleten a Piroska látszik. Kérdésemre az Iluskát és a János vitézt nevezték itten meg azok, akik jobban emlékeztek.
Avagy nem a BKV-é volt a Háry János? Netán már korábban selejtezték, vagy később vették át valahonnan?
Rézgaras!
A tankereknél pont azért kell, hogy a "hajotgató" hatást minél jobban csökkenteni lehessen, ezzel növelik a szerkezeti élettartamot.
Zoltika!
Bócman et manővereit még nem olvastam végig, lehet, hogy ő is leírta, de a hegy- és völgymeneti sleppszár hosszak a karaván irányíthatóságát biztosítják. Fölfelé hosszú a kötél, hogy a gépes ne nehezítse a saját dolgát a csigák által hátranyomott vízzel, de irányítani így is tudja a vontát, mert a folyás is segíti a kormányzást. Lefelé rövid a szár, mert a vízfolyása nyomja lefelé a vontát, így a géphajónak kell azt irányítani, ezt rövid száron jobban meg tudja tenni. Láttam már olyat, nem is egyszer, hogy a bárka orra a vontató fara fölé esett.
MALWIN!
Júúúúúúúúúújjjjjjjjjjjjjjjjjjjj!!!!!!!!!!
Ez súlyos! :-))))))))))))))))((((((
HírTV!
Igen esztétizálunk, nosztalgiázunk, hajózunk(-nánk), fondorkodunk, hogy mit lehetne megmenteni a múlt szép (és ezt hangsúlyozottan nonpolitikusan mondva) és hasznos tárgyi és eszmei emlékeiből, időnként tanácsokat adunk a MAHART-nak, időnként ledorongoljuk, de mindezt szigorúan valós, vagy vélt szakmai alapon és nem jobb vagy baloldalról. Van köztünk ilyen is, meg olyan is, néha ki- kiérződik egy-két hozzászólából, de pont azért írunk még mindig egymásnak és azért szeretnénk találkozni, mert nem politizálunk.
Üdv mindenkinek: a muggli