Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Hopp, tévedtem, a megmentett példány mégsem azonos a múltkor kérdezettel, mert ennek teljesen befekedett a termőrétege, a múltkori pedig vörös volt. Sajnos azok most mind áldozatul estek.
Teljesen jó csiperkék voltak azok, nem sárgultak, a szaguk is stimmelt, csak a gombavizsgáló félt, hogy megárthat az érzékeny gyomrúaknak. Utána még azt is elmagyarázta, hogy úgy általában megárthat a gomba a gyerekeknek, meg ay éryékeny gyomrúaknak, veszélyes dolog ez, aztán őket veszik elő. Szerintem ez a vizsgáló utálhatta a gombát. Van ilyen. Az én Finno.-ba szakadt unokatestvérem sem nyúlt a tiszteletére főzött vargánya paprikáshoz.
Ma rettenetes élményben volt részem. Felmásztam kedvenc vargányás helyemhez (a múltkori 10 kiló őshazája.) Na azt eddig is tudtam, hogy mások is ismerik ezt a helyet, fürgének kell lenni. De ma vagy három-négy kocsi állt a mező szélén (rendkivűl sportszerűtlen, ettől megy tönkre teljesen az ösvény, readásul az egyik ELMŰ-s szolgálati kocsi volt, nana). Lavórokban hordták ki a gombát. Teljes tarolás. Nem bánnám annyira, ha sporttársak lettek volna, talán még valami közös gombaűzést is meg lehetett volna beszélni, de egyértelműen ipari kibányászás folyt. A legdurvább az volt, hogy tényleg mindent leszedtek, utána pedig a mező közepén egy kupacban kidobálták ami mégsem kellett. Pl. azokat a vörös tinórunak tippelt gombákat, amiket tegnap tárgyaltunk. (Korábban, mikor még a lavórban láttam, rákérdeztem, az vajon micsoda, az egyik rávágta "farkastinóru". Hát farkasnak fix, hogy nem farkas, azt hittem, hogy ezek a piacozók azért jobban értenek a gombához. Ha meg mérges gombának gondolja, mégis miért szedi le???) Egyetlen darabot sikerült csak kissé odébb találnom, majd feltöltöm. A kupacban volt még sátántinorú (amit úgy száz méterről fel lehet ismerni), meg galambgombák. Egy édes kis varashátút kimentettem. Jó, velem is előfordul, hogy levágok valamit, és csak utána jövök rá, hogy hoppá, ezt mégsem tudom, jobb lesz eldobni. Na de ezt szisztematikusan előadni?? Méghozzá profiknak? Az is fura volt, hogy vargányából viszont egyet sem dobtak el, pedig tapasztalatbol tudom, hogy sokszor csak levágás után derül ki, hogy az a szép darab már penészedik alulról, vagy reménytelenül kukacos. Az ilyeneket visszaszolgáltatom a természetnek. Nem tudom, szerintetek, ha tényleg mindent letarolnak, az hosszú távon nem megy a termés kárára?
Szóval elég rossz kedvem lett (ami hálátlanság, mert viszont találtam vacsorára csiperkéket, csak hét olyan barbár volt az egész.) Readásul még az usziba is hiába mentem, előbb bezárt a pénztár.
Na mindegy, ezek alapján feltételezem ,Heyderia holnapi napja sikeres lesz, mert gomba az van, csak eldugottabb helyekre kell menni.
Sziasztok, ma legyalogoltuk a lábunkat, szedtünk őzlábat, vargányát, galambicákat, fülőkéket, barna csengettyűt, borsos, arany és nemezes tinorut, kis pöfiket. Sajnos mindegyikből csak keveset. A helyszín: Csákányos, Körtvélyes, Szárliget, Tatabánya.
dobott ki már nekem bevizsgáló csiperkét azzal, hogy jónak ugyan jó, de az érzékeny gyomrúaknak esetleg fájhat tőle a hasa
Csiperkénél viszonylag könnyű a dolgunk, ha vörösödik és fűszer- vagy nem vörösödik, ám kellemes keserűmandula illata van akkor ehető. A kellemetlen szagú csiperkék dörzsölésre, vakargatásra krómsárgára szineződnek, majd visszavilágosodnak -kissé barnás árnyalat jelezheti, hogy ott megváltozott a szín. A kellemes illatú, maguktól sárguló színű csiperkék megtartják vagy fokozzák sárga színűket és nem változtatják azt vissza.
Holnap tőletek csak néhány kilóméterre tervezem a gombászást, majd beszámolok az eredményről. Börzsönyi eredmény egy teli kosár, amit családom és egy teli kosár, melyet Auer Péter szedett tele főleg nyáriakkal, jópár királytinórúval. 2 db gesztenyetinórú, pár nemezes tinórú, millió széleslemezű fülőke, egy-egy galambgomba.
Nem, nem, volt egy adag csiperke meg dobverő őzláb, azokat rántottuk, gondoltam ezt is meg kéne kóstoni, de a család nem engedélyezte. Sajnos Leányfalun nincs szakértő, Pestig meg azért nem viszem fel. (Na meg dobott ki már nekem bevizsgáló csiperkét azzal, hogy jónak ugyan jó, de az érzékeny gyomrúaknak esetleg fájhat tőle a hasa, szóval ő inkább kidobja.)
Ezt a fotót még kint csináltam mobillal (a gyerkőcök és nejem szedegették a zömét) és a legtöbbet otthagytam mert nem ismerem halálm biztosra a galambgombákat és az összes tinórut (a nagy dög meg az őzláb alatti kisebb színes azok céklatinórúk?)
Komolyan nekiállnál 1 db 7 cm-es valószínűleg Amanita fulvát bepanírozni, és mikor kisül, akkor megenni???
Vidd el szakértőnek, és ő (nem a kép alapján) igazolni fog a meghatározásnál, vagy kisegít benne. Aztán legközelebb, ha biztos leszel benne, akkor kitalálhatsz egy jobb receptet is. :)
A fórumon a börzsönyi gombaszüretet olvasgatva egyébként komolyan gondolkozom azon, hogy kihasználva a Rossmann kedvezményes vasuti jegy akciót elvonatozom Zalaegerszegről a Börzsönybe vargányászni, mert az idén itt Göcsejben és az Őrségben eddig egy kis jóindulattal talán 2 kg vargányát ha találtam... Csak az tart vissza, hogy a Börzsöny keleti része teljesen ismeretlen számomra...
Kedves Nagypapi! Ma Kustánszeg környékén jártam gombaügyben, mert az ottani tóban pecáztam. Érdekes, hogy szombaton ugyanitt voltam horgászversenyen (valamint halászlé és dödölle fesztiválon), és délután a zuhogó esőben találtunk vargányát, igaz nem sokat...
Egyébként augusztus 28-ig szabin vagyok és holnap vagy pénteken tervezem, hogy megnézem az Őrséget gombaügyben. Remélem, hogy a most érkező meleg már elég lesz ahhoz, hogy itt a délnyugati-nyugati végeken is tömegesen előjöjjön a gomba.
Csak finom vörösbor volt nálunk(sajnos!!!),de az ijedtségre legurult egy-két laza fröccs azért!Amúgy Nagypapinak igaza van,de felénk a petrezselyem zöldjét is használják,az is hatásos.Mindenesetre jobb nem bolygatni őket(nekik is,nekünk is).
Hát, a 4. számú kép az valószínűleg sárgahúsú vargánya (B. appendiculatus), a többi az kérdéses, hogy most cékla, céklatarka, változékony, vagy hasonszőrű. Kellene ezekre valami jó szakértő a fórumra, nekem nem egyértelműek a különbségek köztük.