Hát nagyon nagy nincs, csak az utóbbi 15-20 év személyes tapasztalata. Sok felmenő, ill. gyerektelenül meghalt nagybácsi, nagynéni végső ügyeinek intézése. Rákérdeztem több ismerősömnél is, szinte mindenhol keringési gond volt megadva a halál okaként. Holott volt köztük más is, talán nem részletezném...
Azért ma sincs túl nagy választék a halál okára az anyakönyvekben. Most a keringési elégtelenség szerepel túlnyomó többségben. Persze, az orvosi papírokban ott szerepel még egy hosszú lista, egy kis ez, egy kis az, de azt nem anyakönyvezik.
A múltban ha volt is orvos (kis helyeken csak körorvos), az általában utólag már nem sokat tudott mondani (akkor még nem jártak körzeti orvoshoz az emberek). Ha valaki meghalt, azt másnap eltemették - boncolásról szó sem volt/lehetett (kivéve egyes bűntényeket). A tüdőbajt pedig sajnos morbus hungaricus néven tartotta számon az orvostudomány ebben az időben....
Aminek olvastam: "spon su accepit facultatem matrimonium ineundi a jurisdictionae comitatensi competenti". (latinul tudók, ne tessék nevetni, vagy legalább ne hangosan... :o)
Elővéve (nem létező) latinos műveltségem (meg az angolt, plusz Jókai regényeit), szerintem arról van szó, hogy a házassági engedélyt az illetékes megyei bíróság adta meg.
Lehet, hogy nem a mésalliance volt a gond, hanem az eltérő vallás. Egy távoli felmenőmnek még ezernyolcszáznegyvenakárhányban V. Ferdinánd (gyakorlatban a kancellária) adott engedélyt a házasságához (katolikus és evangélikus).
Sziasztok! Tudna valaki segíteni az alábbi latin szöveg megfejtésében? Egy 1868-s házassági kivonat megjegyzés rovatában található (vőlegény polgár, menyasszony nemes).Előre is köszönöm!
Van egy könyvem a Dunántúl településtörténetéről, ebben a Fejér megyei telepítésekkel kapcsolatban annyit írnak csak hogy a telepítés Pusztavámra 1741-ben történt. Nagy Lajos tanulmányára hivatkoznak forrásként: Adatok a Fejér megyei jobbágyság történetéhez 1543-1768. 1960.
Ha már az előző hozzászólásokban a móriakról volt szó: A szomszédos pusztavámi (régen Ondód) betelepítésekről tud valaki valamit? Klujber/Kluiber/Gluiber őseim származási helyét keresem. Állítólag Vas megyéből jöttek, és vend származásúak voltak.
Gondolom Ti is találkoztatok olyan esetekkel az állami anyakönyvekkel, hogy évtizedeken keresztül aki 60 év fölötti halott volt, az aggkori végkimerülésben halt meg, aki 60 alatti, az meg mind tüdőgümőkorban, a gyerekek meg gyengeségben. A kirívó eseteket (öngyilkosság, gyilkosság, járvány stb.) leszámítva mindig ez volt beírva haláloknak. Ez annak volt betudható, hogy nem volt orvos a faluban, de még csak egy halottkém sem?
nem, en bloc a feldolgozottsági adat, nem bontják szét településekre. Vannak települések, amik fullra hiányoznak még. Vannak (voltak) olyanok, ahol "csak" egy-egy időszak nem lett indexelve.
De már ez is marha nagy előrelépés a 10 évvel ezelőtthöz képest, amikor az ember ilyesmiről még csak nem is álmodott, csak tekergette a filmeket ezerrel előre-hátra :D és vakarta a fejét, hogy hogyan s merre tovább, amikor nem volt elég adat egy ősről...?
Csak helyeslőleg tudok bólogatni és maximálisan egyetérteni Veled! :)
A feldolgozottság, amit említettél a településekre lebontva szerepel? Ez egyáltalán nem mindegy.
Különben nekem is irányt adott egy bizonyos irány kutatásában, ez a fajta keresés-lehetőség amit a FS nyújt, óriásit tud lendíteni a dolgon, ha megtaláálsz valakit a szóbajöhető 40 település valamelyikén, amik a "környéken" vannak, szerintem aki konyít valamit a dolgokhoz, az tudja miről beszélek :)
A levéltárakban ugyanaz van meg, mint ami a mormonoknál - tekintve, hogy ők vették mikrofilmre anno az egészet.
Az indexelés minőségéről nincs mit mondanom, azon kívül, hogy egy kalap kaki sok esetben - de így legalább fejleszti a családfakutatók keresési kreativitását, ami, valljuk meg őszintén, nem olyan rossz dolog...
Nyilván én is sokkal jobban örülnék, ha nem kéne mindenféle elírási lehetőségen töprengeni egy adott név, vagy személy keresésekor, meg ilyen-olyan segédszűrőket aktiválni, de úgy unalmas lenne nagyon a dolog :D
Amúgy azért sem teljes, mert nincs minden feltöltve. Ha a projekt nyitóoldalára mész, ott le van írva, hogy hány százalékos a feldolgozottság - vagy feltöltöttség. Se a r.k., se a ref. egyháznál nem látsz ott 100%-ot
És milyen szép is lesz, amikor már az összes EU-ország és a környező államok ingyenesen elérhetővé tették online, mi még azon fogunk filózni, hogy feltegyük-e pénzért?! :DDDD
Itt a kép, bár tömörítenem, és kisebbítenem kellett. Disznóshorvát, mai nevén Izsófalva. (közben találtam még 2 kaszteri térképet más falvakról, amik fontosak nekem, de kezdetnek ez a legjobb.
Kellene ide mutatóba egy darab, hogy miként is néz ki. Ha jónak itélhető, akkor e-mailben küldök egy progit azzal be tudod kalibrálni. Ha neked így megfelel.
De a levéltárakban is megvannak a mikrofilmek, azokat is fel lehetne tölteni nem? Csak azért akadékoskodok, mert elárulom a FS nagyon hiányos... Nem tudom, hogy az indexelők feltöltésekor történtek hibák és ezért nem adja a keresésre be az összes találatot vagy egyszerűen nem mindent töltöttek fel, de én amit eddig kutattam, összehasonlítottam a találatokkal és hát sajnos köszönőviszonyban sincs a valósággal, amit a levéltárban a mikrofilmekről kiírtam.
A mikrofilmek digitalizálásánál a 19. sz. eleji katonaállítási lajstromokkal kezdték, nem az anyakönyvekkel az MNL OL-ban, ez volt tulajdonképpen a "tesztanyag", pontosabban a "tanulópénz". Ekkor találták meg azokat az optimális szkennelési, informatikai beállításokat, amelyek miatt az anyakönyvek szkennelése, processzálása már gyorsabban zajlott, zajlik. Viszont mivel a katonaállítási lajstromoknál még tulajdonképpen csak "kísérleteztek", így elég sok hibával készült el annak a szkennelése, amit folyamatosan javítanak, ám mivel ez manuális folyamat, nem automatizált javítás, így lassan haladnak csak vele.
Szereztem kaszteri térképet! :-) Vannak rajta számok. Ezek telek, vagy házszámok? A számok mellett nevek. Vannak nevek, ami több szám mellett is szerepel, ezért gondolom ezek a földesúrak nevei akikhez a telkek tartoztak. Már csak azért is erre gondolok, mert nem a dédapám neve szerepel a szám mellett. Kérdésem a következő: Hogyan tudhatom meg, hogy most mi van ott, azon a helyen. Koordináták nincsenek a képen, csak É-D irány
Sziasztok! Tudna valaki segíteni az alábbi latin szöveg megfejtésében? Egy 1868-s házassági kivonat megjegyzés rovatában található (vőlegény polgár, menyasszony nemes).Előre is köszönöm!