Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Sziasztok, ma legyalogoltuk a lábunkat, szedtünk őzlábat, vargányát, galambicákat, fülőkéket, barna csengettyűt, borsos, arany és nemezes tinorut, kis pöfiket. Sajnos mindegyikből csak keveset. A helyszín: Csákányos, Körtvélyes, Szárliget, Tatabánya.
dobott ki már nekem bevizsgáló csiperkét azzal, hogy jónak ugyan jó, de az érzékeny gyomrúaknak esetleg fájhat tőle a hasa
Csiperkénél viszonylag könnyű a dolgunk, ha vörösödik és fűszer- vagy nem vörösödik, ám kellemes keserűmandula illata van akkor ehető. A kellemetlen szagú csiperkék dörzsölésre, vakargatásra krómsárgára szineződnek, majd visszavilágosodnak -kissé barnás árnyalat jelezheti, hogy ott megváltozott a szín. A kellemes illatú, maguktól sárguló színű csiperkék megtartják vagy fokozzák sárga színűket és nem változtatják azt vissza.
Holnap tőletek csak néhány kilóméterre tervezem a gombászást, majd beszámolok az eredményről. Börzsönyi eredmény egy teli kosár, amit családom és egy teli kosár, melyet Auer Péter szedett tele főleg nyáriakkal, jópár királytinórúval. 2 db gesztenyetinórú, pár nemezes tinórú, millió széleslemezű fülőke, egy-egy galambgomba.
Nem, nem, volt egy adag csiperke meg dobverő őzláb, azokat rántottuk, gondoltam ezt is meg kéne kóstoni, de a család nem engedélyezte. Sajnos Leányfalun nincs szakértő, Pestig meg azért nem viszem fel. (Na meg dobott ki már nekem bevizsgáló csiperkét azzal, hogy jónak ugyan jó, de az érzékeny gyomrúaknak esetleg fájhat tőle a hasa, szóval ő inkább kidobja.)
Ezt a fotót még kint csináltam mobillal (a gyerkőcök és nejem szedegették a zömét) és a legtöbbet otthagytam mert nem ismerem halálm biztosra a galambgombákat és az összes tinórut (a nagy dög meg az őzláb alatti kisebb színes azok céklatinórúk?)
Komolyan nekiállnál 1 db 7 cm-es valószínűleg Amanita fulvát bepanírozni, és mikor kisül, akkor megenni???
Vidd el szakértőnek, és ő (nem a kép alapján) igazolni fog a meghatározásnál, vagy kisegít benne. Aztán legközelebb, ha biztos leszel benne, akkor kitalálhatsz egy jobb receptet is. :)
A fórumon a börzsönyi gombaszüretet olvasgatva egyébként komolyan gondolkozom azon, hogy kihasználva a Rossmann kedvezményes vasuti jegy akciót elvonatozom Zalaegerszegről a Börzsönybe vargányászni, mert az idén itt Göcsejben és az Őrségben eddig egy kis jóindulattal talán 2 kg vargányát ha találtam... Csak az tart vissza, hogy a Börzsöny keleti része teljesen ismeretlen számomra...
Kedves Nagypapi! Ma Kustánszeg környékén jártam gombaügyben, mert az ottani tóban pecáztam. Érdekes, hogy szombaton ugyanitt voltam horgászversenyen (valamint halászlé és dödölle fesztiválon), és délután a zuhogó esőben találtunk vargányát, igaz nem sokat...
Egyébként augusztus 28-ig szabin vagyok és holnap vagy pénteken tervezem, hogy megnézem az Őrséget gombaügyben. Remélem, hogy a most érkező meleg már elég lesz ahhoz, hogy itt a délnyugati-nyugati végeken is tömegesen előjöjjön a gomba.
Csak finom vörösbor volt nálunk(sajnos!!!),de az ijedtségre legurult egy-két laza fröccs azért!Amúgy Nagypapinak igaza van,de felénk a petrezselyem zöldjét is használják,az is hatásos.Mindenesetre jobb nem bolygatni őket(nekik is,nekünk is).
Hát, a 4. számú kép az valószínűleg sárgahúsú vargánya (B. appendiculatus), a többi az kérdéses, hogy most cékla, céklatarka, változékony, vagy hasonszőrű. Kellene ezekre valami jó szakértő a fórumra, nekem nem egyértelműek a különbségek köztük.
a minap vittema bosnyakra hanytatot is megt piroshatut is. mar nem tudom melyik, de nagyopn csipos volt. a tobbi meg csak csipos. a vizsgalo eppen hogy csak beleragott, de egybol erezte.