Hát, egy nagyon kedves leányka mondta, hogy jön a Björn borkóstolóra, én meg sajnáltam, hogy nem vettük fel a bandával a Dancing Queen metál-verzióját, amit be lehetett volna csempészni a zakózsebébe, ha már nagyon részeg... De mint kiderült, nem jött. Ha legközelebb szó lesz róla, akkor írok! És akkor letámadhatjátok....
Az origoplayről letölthető Agnetha új, "When you walk in the room" c. számának klipje. Szerintem nem ment el a hangja, csak mélyebb vagy öregebb lett egy picit. Attól, hogy valaki (persze énekesekre gondolok) évekig (évtizedekig) nem énekel, nem tartja a hangját karban, még nem megy el a hangja. Szvsz azért tűnhet sokak számára Agnetha hangja megkopottnak, mert a lemezfelvételek előtt nem skálázott eleget
Nagy nehezen nem kis kalandok után végre megjött Svédországból a címemre a Benny Andersson Orkester a nemes és remek hagyományokat folytató, második, idén megjelent albuma: 16 muzsikus, huszon-x hagszeren, 14 szám, 47 perc.
A svéd nyelvű ismertető füzetből nagy nehezen kihámozható pár hangszerféleség:
Aki szerette az Arrival vonalat az ABBA-ban, annak csak ajánlani tudom. Az Arrival a leghíresebb sorlemezen is megjelent száma e vonulatnak, de mind az Abba-filmben (The Movie), mind különféle extra Abba-s cd-s kiadványokban fellelhető Benny ilyen népzenei irányú érdeklődésének, munkásságának darabjai.
Vannak énekes számok, azok szövegét ki más mint Björn Ulvaeus írta. A csapat összes hangszerét egy kis mikrobusz szállítja koncertről koncertre, a rendszáma mi más lehetne, mint BAO-007. :o) Amennyire lehet tudni; meglehetősen népszerűek Svédországban.
Nagyon nehéz leírni az album zenéjét verbálisan. Az első dolog ami eszembe jut, hogy népzenei irányultságú, a második Benny mindenen túláradó hihetetlen nagy törhetetlen életereje (még a lassú számokban is), megkockáztatom a világ és az emberek szeretete, a harmadik, az apró zenei ötletek finomságok, meglepetések sose hallot elegye, kombinációja. Én csak nagy távolról érzem, hogy egy ember - konkréten Bennynek - a zenéje az album, de azt határozottan, hogy egyedi, megismételhetetlen és akárhányszor meghallgatható örömzene.
Sokan sokféleképpen feldolgozták az Abba-számokat. Például klasszikus szimfonikus zenekarra, több-kevesebb (szerintem inkább kevesebb) sikerrel.
Most viszont mázli révén a gépemre kúsztak a Metal Tribute To ABBA album trackjei, ahol (inkább) dögös rockos, mint (szemben a címével) metálos hangszerelésben vezetik elő különféle együttesek a legnagyobb ABBA-slágereket. Némelyik szám kifejezetten nagyszerűre íródott át.
Szerintem a legkeményebb dolga a Glow együttesnek volt a Dancing Queen feldolgozásával. ;)
01-Therion - Summer Night City
02-Metalium - Thank You For The Music
03-Sinergy - Gimme Gimme Gimme
04-At Vance - Money Money Money
05-Morgana Lefay - Voulez-Vouz
06-Paradox - S.O.S
07-Rough Silk - Take A Chance On Me
08-Spiral Tower - Chiquitita
09-Sargant Fury - Eagle
10-Flowing Tears - One Of Us
11-Nation - Waterloo
12-Custard - Super Trouper
13-Tad Morse - Knowing Me Knowing You
14-Glow - Dancing Queen
Nekem nagyon tetszik az új lemeze. Múlt héten megvettem. A hangja valóban elment neki, de nagyon jól meghangszerelték neki ezeket a dalokat. Amelyek amúgy feldolgozások, szerintem mindegyik.
Áprilisban már megjelent az első kislemez az albumról, "If I thought you've ever change your mind" címmel. Ez egy 1969-es sikerdal feldolgozása. Többször is láttam már a VH1-on. Ezután jön június közepén a második kislemez, ez a "When you walk in the room" lesz. (Szerintem ez az album egyik legjobb dala.)
A dalok nagyon jók önmagukban is, bár Agnetha hangjával (ami maradt neki) is szépen szólnak. Az az igazat megvallva, az album első 7 dala nagyon jó, onnan valahogy már nincsenek annyira "ütős" dalok. Az album amúgy 42 perces csak, de ez egyáltalán nem zavaró, sőt... :-)
A Cher-koncerten én voltam, nagyon tetszett a Björn Again előadása. Sikerült feltüzelni a közönséget. :-) Nekem tetszettek.
volt valaki Cher-koncerten 2-án?
azon kívül, hogy isteni volt, a Björn Again is szerzett félórányi örömöt mindenkinek :-) az egész aréna énekelte velük az ABBA-dalokat. nagyon meglepődtem, hogy ekkora lelkesedés volt és hogy mindenki így ismerte a dalokat (Waterloo, Gimme! Gimme! Gimme!, Super Trouper, Take A Chance On Me, S.O.S., Mamma Mia, Voulez-Vous, Does Your Mother Know, Lay All Your Love On Me).
Tracklista:
1. My colouring book
2. When you walk in the room
3. If I thought you’d ever change your mind
4. Sealed with a kiss
5. Love me with all your heart
6. Fly me to the moon
7. Past, present and future
8. A fool am I
9. I can’t reach your heart
10. Sometimes when I’m dreaming
11. The end of the world
12. Remember me
13. What now my love
Nemrég belehallgattam Agnetha új szólólemezébe, hát szegénykének nagyon leszállt a hangja... Ahogy egy egyszeri gyors belehallgatás után meg tudom ítélni, elég jó számokat írtak neki, nem követték a divathullámot, mint a régebbi szólólemezein.
Hát igen, ő sem lesz már fiatalabb, és szerintem a hangbeli adottságok csökkenése is közrejátszik abban, hogy nem állnak össze újra.
Időről-időre röpülnek fel az ilyen hírek, hogy összeállnak ismét. Szerintem sem fognak soha többet együtt lenni a színpadon. (Ahogy a Beatles sem). Bár ne lenne igazam.
Viszont nagy hír nálam, hogy most hozta meg a posta Benny Andersson három svéd-kiadású szóló-lemezét (Miután a Magyar Nemzetből értesültem róla, hogy létezik). (Én Bennyt tartom az egész Abbában a legnagyobb koponyának). (És persze néhány Hep Stars lemez is jött egyúttal, ha már... ;) ).
http://www.monomusic.se/
Fantasztikus anyag, most is szól. Csak két példa. Az egyik Abba-undeleted szám a négy cd-s albumról, gyönyörűen ki van dolgozva, a Klinga Mina Chor, pedig komplett szimfónikus zenekarra és kórusra írt hatalmas szám (Aki szereti a Chesst annak kizárt, hogy ne tessen). A legújabb kiadású Benny Anderson Orchester is fantasztikus darab. Kedvem lenne pár számot feltenni, hogy más is élvezze, ne csak én.
Összefoglalóan annyit monsanék most, hogy az Abba-jelenség nemes vonásai szerintem továbbéltek a Chessben, ezekben a szóló cd-kben.
Ha van érdeklődés (és hozzákeveredek), szívesen írok további sorokat, hisz nagyon lelkes vagyok most a témában. Sajnos nagy rohanásban vagyok most(anában) (azért is zaklatottak a soraim), elnézést, ha ziláltak a betűk.
szerintem se álljanak össze. 1973-83 egy tökéletes életmű, ezt csak rontani lehetne (lásd minden újra összeálló együttes: blondie, eurythmics, stb). bár azért tényleg kiváncsi lennék egy waterloo-ra vagy dancing queen-re egy 2004-es verzióban :-) de lehet, hogy ekkora szünet után tényleg kiábrándító lenne.
egyébként sziasztok ! :-)
örülök, hogy találtam egy ilyen topicot is, mert imádom őket.
a kiadójukat már kevésbé, mert ez az "új" koncert DVD valahogy nagyon félresikerült. olyan érzésem van, hogy a koncert felét lehagyták. a Definitive Collection viszont nagyon tetszik.
Még kétmilliárd dollár is kevés ahhoz, hogy a legendás svéd együttes tagjai újra együtt zenéljenek. Néhány éve - épp harminc évvel azután, hogy Waterloo című számukkal megnyerték az Eurovíziós dalfesztivált - már kaptak egy egymilliárd dollárról szóló ajánlatot, azonban Björn Ulvaeus a napokban ennek az összegnek a duplájára is nemet mondott.
"Szó sem lehet róla, hogy valaha újra együtt játsszunk, hiszen mindez nagyon régen volt, még 1981-ben feloszlottunk. Azt hiszem, a közönség számára nagyon kiábrándító volna, ha újra színpadon látna minket. Elég csak az egykori flitteres fellépőruháimra gondolnom, hogy visszautasítsam még az ötletet is. Bár néhány még mindig ott lóg a szekrényben, és talán egy szombat este alkalmával fel is veszem majd valamelyiket, de színpadon semmiképpen nem ölteném magamra, hiszen már rég a múzeumban volna a helyük" - nyilatkozta a Reuters brit hírügynökségnek Ulvaeus.
A héten egyébként újabb ABBA-rekord született - épp öt éve, hogy az együttes egyik legsikeresebb dala által ihletett Mamma Mia című musicalt telt ház előtt játsszák a londoni színházak.
A nem várt sikeren maga Ulvaeus is meglepődött: "Mikor felmerült az ötlet, hogy szülessen egy musical, azt gondoltam, hogy jó esetben legfeljebb egy évig ha műsoron tartja valamelyik kisebb londoni színház."
A mostani helyzetet nézve azonban még az is elképzelhető, hogy a musical még a több mint 350 milliós lemezeladást produkált egykori együttesnél is jövedelmezőbbnek bizonyul. Jelenleg tizenegy produkció van műsoron, és hat előkészületben, a musical világszerte eddig több mint 750 millió dollár bevételt hozott, és mintegy tízmillió néző volt kíváncsi a darabra.
Az ABBA tagjai tehát érthető módon nincsenek rászorulva a felajánlott kétmilliárd dollárra, de a csapat újraegyesülésének más akadályai is vannak.
"Nemrégiben egy svéd produkció számára kellett lefordítanom egykori slágereinket angolról svédre, és arra döbbentem rá, hogy egyiknek sem emlékszem a szövegére, holott én írtam őket" - nyilatkozta Ulvaeus.
Az ABBA két álompárja - Agnetha és Björn, valamint Benny és Anni-Fried - már régen nem él együtt, de az egykori tagok a mai napig jó kapcsolatban vannak.
"Agnethával tartjuk a kapcsolatot, épp a múlt héten találkoztunk, hiszen van egy hároméves unokánk is. Sokkal gyakrabban találkozunk mostanában, mint mondjuk tíz évvel ezelőtt" - tette hozzá az ünnepelt sztár.
Ma reggel bemondták a Sláger Rádióban, hogy újra összeáll az ABBA.
Hogy mikor, az nem derült ki, de Londonban lesz az esemény, igaz, hogy csak egy szám – a Thank You For The Music – erejéig. (Azért ha már ide jutottak, akkor igazán csinálhatnának hosszabb műsort.) Benny és Björn ötelete volt, de Agnehta és Frida sem ellenezték.
Ennyit lehetett megtudni.
Szia!
A '79-es koncertfelv. november 24-én jön ki DVD-n és vmikor jövőre duplaCD-n! Frida maxija nov. 10-én jelenik meg asszem, de egyenlőre úgy néz ki, csak egy rajongói klubon keresztül lehet megszerezni Svájcból csekély 20 euro+postaköltségért!!!
Ilyen lesz:
Szerintetek mennyire kiterjedt az Abba underground felvételeinek terjedelme (kalózz-felvételek, -cd-k). Engem érdekelne például ez az alább emlegetett 79-es koncert is. Vajon ilyesmire hol lehet szert tenni. Nekem eddig sajnos csak egy igazi eredeti ritkaságot sikerült beszereznem alapvetően svéd nyelvű 73 elötti zenei anyagot) munkásságukból. Pedig az sem lenne érdektelen miből nőtte ki magát az Abba-jelenség...
Sziasztok!
Mostanában mintha kicsit haldoklana ez a topic! Hol vagytok? Írjatok! Pl. mit szóltok, hogy jönnek az új lemezek (Abba-'79-es koncert, Agnetha új album, Frida maxi)?
Valoban, a Chess mar egy post-ABBA produkcio....talan a Super Trouper albumnak van hasonlo hangulata...ugyanis mar akkoriban tervezte B+B, hogy musicalt szeretnenek irni, csak ez meghiusult...es egy ev mulva, 1981-ben mar keszultek a tervek Tim Rice-cal, de az akkori ABBA lemezen(The Visitors) is hallhato egy dal, amely mar ezt a hangulatot idezi(I let the music speak)...igy egyre tobb energiat szakitottak a musicalirasra, es hanyagolni kezdtek az ABBA-t, igy 82ben nem is jelent meg uj lemez, hanem csak egy 2 lp-s valogatas,amin 2 uj szam volt hallhato...82ben mindossze 7 uj dalt vettek fel, ebbol tavasszal a Just like that-et,aminek 4 valtozata ismeretes,de azota sem jelent meg teljesen,csak kalozcd-ken rossz minosegben, a You owe me one,ami az Under Attack B-oldala volt, es az I am the city,ami csak 11 ev mulva jelent meg a More ABBA goldon..aztan szunet es nyaron vettek fel a The day before you came-et, az Under attack-et es a Cassandrat,amelybol mind a 3 eredetileg A-side volt, de csak az elso ketto jelent meg igy, a Cassandra a TDBYC b-oldalara kerult...meg tavasszal vettek fel egy instumentalis demot Opus 10 cimmel,amit felhasznaltak a Chesshez, akarcsak a Just like that-et, egy mas szoveggel,igy ertheto, mert nem akarjak most kiadni.
Volt az ABBA-nak meg egy lemezen meg nem jelent meg, csak a 77es koncerteken enekeltek I am an A cimmel, ebbol lett az ismert duett I know him so well.Meg egy erdekesseg:amikor Agnetha az elso szololemezet csinalta,akkor B+B megkerte,enekeljen egy demon a Chessre,ez volt az Every good man..ami kesobb megjelent a Chessen mas szovegel.Akit erdekel, ezen dalok megvannak nekem, a Chess nincs.
Nem az ABBA adja elő, viszont vannak bizonyos személyi összefonódások: Björn Ulvaeus és Benny Andersson a musical szerzői, akik az ABBA szerzői (és férfi főszereplői) is voltak, még mielőtt ezt a musicalt megírták volna.
A musical leghíresebb dala a "One Night in Bangkok".