Zuhatag (felfelé):
A Vaskapu, a Grében, a Dunakanyar-Visegrádi áttörés, Öreg-Duna egyes szakaszai az elterelés előtt, Dévény-Hainburg, Grein, Engelhartzell-Passau... (Bővíteni, helyesbíteni ér...)
Ezek mind-mind olyan szakaszok, ahol a víz a lentebb említettek szerint felgyorsult. Volt ahol önállóan vontattak felfelé, volt ahol segédvontatóval meghúzták a hajókaravánt (ami régen vontatmány volt, újabban meg tolatmány is).
Szép leírásokat találsz "A Duna Titkai" c. könyvben. Amit rengeteg Dunához kapcsolodó szép bélyeg is illusztrál.
Ilyen zuhatagi segédvontatást láthattál a Nagymarosi körgát idején, mikor általában a Széchenyi, ill. a Jégtörő X-XI vontatatási segítségével mentek felfelé a csökkentett karavánok.
Remélem érthető voltam...
Muggli:
Akkor ugye felraktál a levlistre.
Duna-Túra:
Szomorúan közlöm a pár érdeklődővel, aki megkeresett e-mailben, hogy a lentebb említett Bp-Vaskapu túrán nem áll módomban részt venni, és így aki érdeklődött, annak így hiányomban a túraszervező felől az elutasítás a része.
Bocs mindenkitől...
TISZTELT GUBERAVERA.
Szerintem alakul a regiszter, de én mint régi hajóimádó, a volt hajóknak is lesz valami regiszterük.
Már nem emlékszem rád a csepeli képen hol helyezkedsz el?
Az adatokat honnan veszed mert nekem megvan a Várfalvi féle könyv 1978-ból abban sok adat van szivesen kölcsön adom másolásra, ha éredekel.
Zoltika
Mielőtt megépült a Turnu Severini közös Román-Yugó
zsilip a Vaskapun mentél be a Kazán-szorosba ezt a
rész hivták zuhatagnak.Régen itt lovakkal később
mozdonyokkal adtak előfogatot a partról a hajóknak.Természetesen a hegymenőknek.Sőt kalauzok is voltak/már hajókalauzok/Ezek olyanok mint a révk.pl Orsován beszállt Severinben kiszállt.És valóban voltak a zuhatagi vontatók még plusz.Egyébként a Felső-dunán is volt sok olyan hely ahol pl.Passauban a Kchlet-i zsilip előtt sokszor az EGER adta az előfogatot.Úgy is hivtá hogy" a passaui tigris"
Urak,
elkészült a hajóregiszter váza. Kérlek véleményezzétek, minden javaslatot szívesen fogadok. Lehetséges alternatívák:
1. érdektelenségbe fullad ...
2. folytatásra érdemes (ez jobb)
2.a. struktúra módosítások javaslatok alapján
2.b. adatok feltöltése, ha excel-be bepötyögitek akkor akár azonnal betöltöm.
2.c. képhivatkozások folyamatos bővítése. Zoltika által feljánlott tárhelyet optimálisan ki lehet használni. a szkennelést kell megoldani.
Üdv
gv.
A "zuhatagi" előtag a víz folyási sebességére, a kilométerenkénti tengerszint feletti magasság csökkenésének mértékére utal. A hajótípus neve előtti előtagként a magasabb teljesítményre, kedvezőbb hajótest kiképzésre utal. A zuhatag jelen esetben természetesen nem egy szakadékba zúduló vízesést jelent, bár egy jó zuhatagi vontató, egy jó előfogattal akár 6 darabbal is megmászná a Niagarát! :))
Kérem, magyarázza meg valaki, mit jelent a magyar dunai hajózásban a "zuhatagi" előtag! (Zuhatagi normák, zuhatagi vontató, stb. Ez utóbbi 2 uszállyal felmenne a Niagarán is? :-))
OFF
muggli 3458
Te mikor voltál az említett műintézmény lakója?
Jó reggelt utazók:-)))) helló muggli
Én meg tegnap keresgéltem otthon és találtam többek között egy 1940-ben kiadott /wien/kilometer
zeigert amiben hpk.ősöm kézi bejegyzései vannak.Pl:Zuhatagi normák:Drenkovai mérce+140=
a zuhatagi normával,Visegrádi kőbányánál Bp.200-
nál 12 dm viz van.Van benne egy rakás régi hid név
Pl:Horthy Miklós, Ferenc József/1645,300 fkm/stb.
Aztán 1959-ből ált.szolg.uasitás ,gyakorlati km.mutató ULM-GÖNYÜ között.Ez utóbbit kiadta 1940-ben aM.F.T.R. Hajós tisztek társasköre.Szóval jól elvoltam tegnap.Fogok szólni a családomnak, hogy szedjenek össze minden ilyen régi dolgot és megpróbálok lehetőséget keresni arra, hogy megtudjam mutatni nektek is.Persze csak ha érdekesnek találjátok.
Muggli igazad van.Akkor is fülesre jött.Abban az
időben volt egy kezelő a felsőhajókon aki egy pár utat megcsinált, utána éedekes módon buktak a hajón.Sajnos a nevére már nem emlékszem.
Tom_!
Engem érdekelnek a képek! És minden más dunai és magyar hajó képe, ha bárkinek van szívesen fogadom.
Hálám jeléül rendelkezésre áll többezer darabos gyűjteményem szkennelésre.
Szia Trophy!
Az a "Pamajaty Azina", valamikori üdülőhajó, testvére a nálunk épített "Maxim Gorkij"-nak. Most, ahogy elnéztem, lakóhajó-szerűen üzemel, valaki legalábbis mozgott a fedélzeten, mellékötve egy csónak. Hogy most hogy jut fel rá valaki, nem tudom. Úgy néz ki, mintha szállodának akarták volna kialakítani.
muggli
Voltam Esztergomban a hétvégén, és az az orosz régi lapátkerekes személyhajó, ami a Kompkötő- sziget melett volt lehorgonyozva, lekerült a Váci szűkület alá, (1679 fkm) és ott horgonyoz majdnem mederközépen. Tud valaki valamit róla? (az a világoskék-fehér, kerékállás nélküli, amire gondolok)
Az az Esztergom volt, én már írtam egy pár száz hozzászólással ezelőtt. A telep a Dunayacht-é, az a cég aki az Old Boy, Várkert, Óbuda triót üzemelteti. Ővéké az Esztergom is. Tavaly elsüllyedt ott Megyeren, ezért van a partra húzva. Fent nevezett céghez már hasonló lerobbant állapotban került. Hogy mit terveznek vele? Nem tudom...
"Ha ismeritek a Csumpillát hát Ő volt aki megfogott."
Ustbojt!
Ez volt az a finánc, aki úgy jött fel a hajóra, hogy "Ezt a deklit vegyük fel, itt bontsuk ki, a többi cuccot meg innen és innen szedjük elő!" :-)))))))))) Nem Te voltál az egyetlen versenyző, akinek nem sikerült a célszalagot szakítania! :-)))) Csumpillának nagyon sokan megígérték, hogy ... ! :-))
muggli
Tisztelt "Dunai-hajó" rajongók! Az elmúlt héten készítettem néhány képet Ausztriában hajókról. Van benne néhány toló hajó (
Zelenodolsk, Lvov, Vladimir Gusak), egyéb hajó (Weisbaden, Vindobona, Vienna), kabinos üdülőhajó (River Queen, Viking Star, Esmeralda, Dunaj, Rousse). Érdekességek: River Queen fordulása, Esmeralda és Viking Star part melleti közeli képek, Viking Star előzi Rousse-t, Vienna zsilipen áthaladása.
Ezeket a saját honlapomra (Balatoni hajók) egyenlőre nem kívánom felrakni, ezért szívesen odaadom az eredeti JPG fájlokat annak, aki kéri. A teljes anyag 45,3 MB és 74 fájl. A képek felbontása 1984x1488 pixel, átlagos méretük 620kb. Akit érdekel, jelezze felém (ha kell thumb-okat tudok belőle gyártani).
Üdv mindenkinek,Szia Noked Lee!
A Snoj Miki mb.pk volt a Kecskeméten amikor én ott
voltam.A Miskolc Laci apuja az a Laci apu akivel az Inotán utaztam valyon?Szép nagy ember volt és volt egy aktatáskája ami mindig tele volt kajával.Akkor volt ő első tiszt és akkor volt aSipőc Jenő a pk.Utána kiszálltam azInotáról mert egy kicsit megbuktam Komáromban.Ha ismeritek a Csumpillát hát Ő volt aki megfogott.
Hát, nem tudom, hogy Pedro mikor látta ideboxerolni, de, hogy nem tegnap volt, az biztos. De ezt is szépen kibelezték, látni, hogy minden fedélzeti cucc hiányzik róla!!! :-(((((((
Mi a fenének kell igy kibelezni mindent??? (lásd "Gyöngyös" és társai!) Útálom őket!
muggli
OFF Azt mondhatná az ember zsigerből, hogy "büdös balkáni banda", ha hasonlókat nem élhettünk volna meg már korábban magyar előadásban is. A "rendszerváltozás" után, persze :-((
Nem tudom, mit jelent Nálad a messze Európától, de amikor tavaly kocsival átutaztam a térségen (Görögbe mentem a családdal) még a háború által kevésbé járt részeket is hivatalnoki szinten a sötétség borította. Voltak olyan kalandjaink, hogy ihaj! (Feleségem nem magyar állampolgár, de vittük a LEFORDÍTOTT(!) házassági a.könyvi kivonatot, stb. ) Félnapokat álltunk a semmiért sorba, mire valaki felfogta, hogy ki, mit és miért, meg egyáltalán miért akarunk átutazni, stb. Emiatt, meg a bulgárok miatt két órával lekéstük a kompot, amit egyébként, mert telefonálni megtanultam, egy óra hosszat visszatartottak miattunk! Tiszta maffia az egész! Minden csak pénzért működik, az is csak számla nélkül! Ha nem muszály, soha arra mégegyszer!
muggli
Ráadásul a 38 ezer tonna "csak" a MAHART-é, összesen nem tudom mennyi lehet a tehetetlenül várakozó áru, hiszen állnak a románok, bolgárok, ukránok is. Nekünk múlt kedden (10-én) állt le az első hegymeneti konvojunk. Az elmúlt két évben nagynehezen visszeszerzett piacait az al-dunai víziszállítás, most félő, hogy elveszíti. A megbízók, akik a 9 évig tartó háborús zárlatok miatt mára kezdtek megnyugodni, most sokkolva vannak és nem valószínű, hogy a szerb országkockázatot a továbbiakban bevállalják. Az áru továbbiakban megromolhat stb. és egy sereg járulékos kárunk lehet. Ráadásul a Gradiste-nél álló hajókról a fiúkat partra sem engedik. Ez a szakasz még valóban nagyon távol van Európától. Üdv mindenkinek, c