Abból jött az ötlet, hogy egy világháborús kalendáriumban láttam a nyúlrágás elleni átfedést gallyakkal. Egy sérült törzsön próbálkoztam vele, de nem lett jó. Csak nedvedzett, de nem forrt össze. Gondoltam, megpróbálom egy ággal.
Kajsziból a Harmat halvány ízű /de a legkorábbi/,a Ceglédi bíbor jellegtelen ízű,a Sylred kicsit savanykás,de egyiket sem vágom ki.A Harmatba szemeztem Aurorat/egy ágába/,a ceglédit is részben át akarom oltani,a Sylred marad úgy ahogy van,annyira azért nem savi,az állaga meg jó és a korai időszakban van.A többi meg lásd előző hsz :))
Hát ...nehéz lenne választanom ...Igazából mindegyik finom,rossz ízű barackom nincs,az nálam nem élne meg :)Egyéb szempontokat is figyelembe véve a fehér ,szőrös lapost tartom a legértéktelenebbnek.Egy ágdarab meghagyásával teljesen le fogom váltani.
Az Incrocio Pierit a leírások alapján édesebbnek gondoltam,nekem kicsit "vadas",de azért nem rossz ,méretben viszont nagy,úgyhogy marad....a többi mind finom,egyik jobb,mint a másik :)
Ősziből egyértelműen a Nektár H a kedvencem. Mert nagyon édes és aromás. (Hátránya, hogy viszonylag erős a szőre és a vékony héja miatt legalább átlagosan érzékeny. De az íz feledteti ezeket.)
Nektarinból még nem sikerült olyat ennem, ami igazán tetszett volna.
Augusztus közepén érik és kifejezetten nagyszemű fajta. Szép a színe, magvaváló, illatos és nagyon finom. Sokkal finomabb, mint a piacon kapható fajták többsége. Tavasszal kérek vesszőt és megpróbálok oltani magamnak. Túl jó fajta ahhoz, hogy csak úgy eltűnjön. Ráadásul pár hete kivágási láz kapta el az öregurat. Kivágta a diófáját és egy almafáját is, pedig egészségesnek látszottak. Remélem ezt a barackfát megkíméli.
Nekem a nektarin a kedvencem, utána az őszi, végül (de nem utolsó sorban:) pedig a kajszi. Ennek ellenére a felsoroltak közül csak kajszi fáim vannak, abból viszont 4 (+ 2, amit tavasszal sikerült oltanom). Próbálkoztam az őszivel is, de tisztára betegek voltak a fák, 1-2 szemet termettek csak, úgyhogy 4-5 év kínlódás után kivágam őket.
Az őszibarackon belül imádom a sárgahúsúakat, a fehér húsúak közül pedig a szomszédom vadbarackja a kedvencem, ami ízben, méretben és szépségben is magasan veri a legtöbb nemes fajtát.
Tavasszal ültettem 1 db Caldesi 2000 facsemetét. Minimum 2 x akkorát nőtt mint normál esetben más fa. A levél még mindíg zöld rajta, igaz már rá fagyott.