Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Szia!
Komolyan gondolom a kislánynak a pólót. Akkora kellene, hogy fel lehessen rá adni esetleg pulcsi fölé is. Méretet nem tudok, de jó lenne, ha tudná használni jövő nyáron is.
Köszönöm!
Üdv: Víz
U.i: Küldjek ezügyben e-mailt vagy elég így szólnom?
Na például. Állítólag pénteken az elképzelhetetlennek tűnő 20 fokra esik a hőmérséklet. Múlt hétvégén nagy zuhék voltak Észak-Görögországban, remélem taplón kívül más is lesz.
Én saját magam készítette cserényen szárítok.Kb 60x40-es fakeretre feszített szunyogháló szerű függönyanyag.Erre helyezem a gombaszeleteket,úgy hogy ne érjék egymást.Nem szoktam mindjárt kitenni a tűző napra,pár órát árnyékban a sufniban szárad.Utánna ki az udvarra és többször megforgatom.Ha szükséges egy kis után szárítás tepsiben /gáztűzhely/ mindíg nyitott sütőajtó mellet és gyakran forgatom.Pattanva törésig megy ez a művelet,utánna befőttes üvegbe kerül.Van több mint másfél éves szárítmányom és még mindíg jó.
Szia! A pöfetegeket nem jó lefagyasztani, mert keserű lesz. Ugyanis nem áll meg a spóraérés. Azokat sajnos csak frissen lehet elkészíteni.
Gévagombát már én is fagyasztottam, de a csersavtartalma miatt előbb pár percre forrásban lévő vízbe tettem, így tényleg olyan marad, mint a csirkehús.
A sárga rókagombát sem jó fagyasztani, az is kesernyéssé válik no meg olyan lesz, mint a gumi.
A léc végét befúrom, belecsavarom a kampós csavart
A lécet keresztben, 10centinként 2,0-s fúróval átfúrom.
Az elektródákat háromfelé vágom és köszörűvel kihegyezem. Használathoz átdugom a fúrt lyukakon, tároláshoz, tisztításhoz kiszedem.
A gombát vékonyra szeletelem, felhúzom (vigyázva, hogy a szeletek között maradjon hely). A szélére mindig a kalap szélét húzok, az nehezebben jön le, megtartja a többit.
Egy ilyenen 4-5 kg gomba szárítható.
Nappalra esőtől vdett, jól szellőző helyre (erkély) kiakasztom, éjszakára beviszem, hogy ne szívja meg magát. A második napon csontszáraz, zörgős, ekkor fémtetős nagyméretű üvegbe teszem, hogy ne molyosodjon meg.
Ez nem őzlábgalóca, mert az fehér. Egyébként az őzlábgalóca védett!!!
Ez szürke galóca, szerencsés vagy elég ritka gomba.
Ehető. Az őzlábgalóca is ehető, de mindegyik csak hőkezelés után.
A párducgalócától (ami mérgező) az különbözteti meg, hogy annak a kalapon lévő burokmaradványai fehérek! A piruló galócáé és a szürke galócáé pedig szürke!
Nekem is van a fagyóban pöfi, kirántásra vár. Remélem, hogy nekünk nem lesz ilyen kellemetlen a fagyasztás utáni evés.
Egyébként én így éreztem a gévagombával. Frissen rántottam ki belőle picit (pont vacsi után találtuk). A többit fagyóba tettem. A fagyasztóból kivéve és kirántva ettük meg. A friss szedés utáni rántott az mennyei volt. Tényleg, mint egy száraz csirkemell. Borzasztóan ízlett. Amikor a fagyasztóból kivettet sütöttük, akkor viszont már nagyon intenzív íze volt a csirke mellett. Így is jó volt, de frissen sokkal jobb volt.