Keresés

Részletes keresés

jerolim Creative Commons License 2016.09.08 0 0 138171

szerintem fapados van, ismerősök repülnek /legalábbis Stuttgartból/ Zadarba

Előzmény: jadrolinija (138170)
jadrolinija Creative Commons License 2016.09.08 0 0 138170

Ha Graz fele mész úgy tudom ott is van két (vagy 3? egyszer mentünk arra) alagut ami pluszban fizetös. (Nyilvän ha egy evben egyszer-kétsze mész nem érdekes, de ha tizszer mondjuk akkor mär szerintem zavaró, hogy csak az út oda-vissza egy évben közel 3ezer euro lesz összesen, matrica üzemanyag inclusive...)

 

Igazából nincs jó megoldás erre innen németböl, többek között ezért is van hogy mär 3 nyärra terveztük horvätot de mindig valami repülös út lett a végén, mert amellett, hogy olcsóbb, a gyerekekkel inkäbb välaszottam a 3-5-7 óräs repülöutat mint a 12 oräs autózást. Szóval szerintem ami megoldást hozhat, hogy valamely fapados felismeri a hiänyt és járatot indit MUC-Zadar/Split célpontokba.

 

Előzmény: jerolim (138165)
hul Creative Commons License 2016.09.08 0 0 138169

"kell menni" Remek kötelezettség:-) Vannak helyek, ahova 5 percen belül is hajlandó vagyok elindulni. 

 

Szerencsés, aki megélheti az adriai saját nyaralót és nem kell valami racionális (nak mondott/gondolt) kifogást találni. :-) 

De nincs okom panaszra! 

Előzmény: jerolim (138166)
The_Rible Creative Commons License 2016.09.08 0 0 138168

Most nem nagyon aktuális náluk a matricás rendszer, mert rengeteg ember kerülne az utcára. A mostani munkanélküliségi helyzetben egyik párt sem meri meglépni, csak beszélnek róla.

Előzmény: Törölt nick (138160)
The_Rible Creative Commons License 2016.09.08 0 0 138167

Nem csak neked, úgy általában aki ilyenben gondolkodik. Ha valóban ki van számítva a keret, és 100 euro is számít, nem szabad külföldi ingatlanvásárlásban gondolkodni. Számtalan váratlan kiadás lesz, ami jóval meghaladja ezt az összeget. Csak az éves biztosítás annyi egy 50-60 m2-es apartmanra, mint az itthoni 200 m2-es házamra.

 

Egyetértek azokkal, akik szerint az apartman/ház fentartása drágább, mint az éves nyaralás költsége. Nem beszélve arról, hogy minden földrengésnél, erdőtűznél összeugrik az ember gyomra (lásd most az olasz földrengést, és hozzá fűzött magyarázatokat). Igaz, cserébe az ember sokkal többet kap, mint egy nyaralás. Még egy dolog szól mellette: a nagy gazdasági válság alatt sem zuhantak össze az ingatlanárak. Míg otthon 30-50%-os áresés volt, addig Dalmáciában inkább csak stagnálás, vagy csak 5-10%-os csökkenés. Ezért értékálló befektetésnek sem rossz, ha meg még ki is tudod adni, akkor egész jó lehet.

 

De mindenképpen kell hozzá egy jó anyagi háttér, nem lehet fillérre kiszámolni a költségeket.

 

A többit majd privátban, ha lesz egy kis időm.

Előzmény: jadrolinija (138159)
jerolim Creative Commons License 2016.09.08 0 0 138166

ez jó, "menni kell" :-)

több évtizedes "adriaszerelmen" túl nálam is ez volt az egyik szempont - megyek is :-)

Előzmény: jadrolinija (138163)
jerolim Creative Commons License 2016.09.08 0 0 138165

Többször mentünk már Bajorországból: tényleg nagyon drága és hosszú /időben/ az út :-( Hiába nem több km-ben, mint itthonról. Most lentről készülök Rosenheimbe, és keresem én is az altrnatív utakat, nagy hágók nélkül. Esetleg a Grazból A9-cel kombinálva? ezt az autópályát nagyon szeretem, igaz, Adriára menet-jövet még nem "használtuk", legfeljebb Szombathelyyre :-)

Előzmény: jadrolinija (138159)
..pözsó.. Creative Commons License 2016.09.08 0 0 138164

 

Mennyien lesznek az autópályán, ha olcsóbbá teszik? Most is tele van egész nyáron át.

 

 

Előzmény: Törölt nick (138160)
jadrolinija Creative Commons License 2016.09.08 -1 2 138163

Még teljesen azért nem tettünk le a dologról, egy-két napot alszunk rä.

 

Sajnos énnem fogok nyäri fizut kapni, de valoszinüleg ehen se fogunk halni. Ha tényleg bevezetnek valami értelmes matricäs rendszert az jó lenne, bär ez lehet jo sokäig terv marad, mert ha belegondoltok ez a rendszer ki van epitve es jol fizet, nem érdeke a fenntartónak egy más rendszert kialakitani (amiböl még lehet kevesebb is jön be..)

 

Nem akartam leszólni a balcsit ne értsetek félre, imádjuk, minden évben le szoktunk menni ha csak egy napra is, must have. Szüleimnek Volt ott nyaralója, tudom milyen a Balaton es tudom mivel jär egy nyaraló. (Többek közt ezért Sem szeretnék balcsit, mert tudom, hogy az arról szól, hogy a rokonok nyaralnak ingyen avagy egy huszadik müvirägos kinai vázáért cserebe en meg fizetem a rezsit utänuk es futkosok két rokon közt füvet nyirni meg gänyolni. Köszi, nem. Ezt csinältuk tiz evig, eleg volt.) Amúgy este felcsekkoltam pár ingatlanos oldalra a balcsin es lementem hidba, hogy milyenek az árak. 20 misiért egy apro lambériaházat akarnak eladni... keptelenseg...

 

Järtunk mär pär helyen Europaban es azon kivül is, valahogy most jutottunk el oda, hogy eleg volt és szeretnénk megállapodni valahol, ahova vissza-visszajärunk es az üdülés-kikapcsolódás érzése vegyül az otthon vagyok, itt kiismerem magam érzésével, ezt adja egy saját nyaraló. Nekem ezt megéri a nyaraló ára, már csak azért is, mert szerintem ez befektetés is, biztos hogy el tudom adni jó áron ha mégis megunom vagy kell a pénz, azért egy balcsis  nyaralóval nem pont ugyanez a helyzet. (Mi egy evig hirdettük es potom äron ment végül el.)

Valóban hülyén fogalmaztam az összehasonlitässal, nem hasonlitani akartam, de amikor döntened kell hogy vagy A vagy B projektre költöd az egy szem pénzedet akkor MUSZAJ összehasonlitani a körtet is az almával, meg a teknösbékät a markolóval is mert dönteni kell.

 

Igen, a menni KELL, az egy érdekes dolog, bär azt hiszem a mediterräneumban azért annyira nem nö gyorsan a fü. Föleg hogy lesz max 50 m2-nyi füves terület, nem téma az sem ha térdig ér amit le kell nyirni. Teszek max 1-2 citrusfät vagy olajfät, szerintem egy ilyennél azért nincsenek olyan komoly idénymunkäk. Mäsrészröl pont az a célom, hogy mennünk kelljen, mert meguntam hogy a csalädom ällandoan otthon ül a seggén. Ha ök nem jönnek hät megyek én, de legaläbb van cél, hogy igen die most mär ugyis kell menni...

 

Köszönöm a diszkussziót egyéebként, nekem nagyon hasznos ez most mert jól elgondolkodom a dolgokon. :) Nem mintha eddig nem ezt tettem volna :) de igy talän kevesbe szubjektiv a gondolatmenet.

 

hul Creative Commons License 2016.09.08 0 0 138161

A fix nyaraló mindig drágább, mintha minden évben utazol. Képzelt el azért a pénzért mennyit lehet utazgatni, amibe megvenni kerül. Ráadásul az állandó kényszer is ott van, hogy neked van, oda lehet, de inkább kell menni, mindig van javítani való, ha más nem, a fű megnőtt :-) És ez csak egy hely a sok szép közül, a többire nem is gondolsz, miért mennél pl. Mjetre, ha neked xx helyen van egy saját nyaralód?!  Viszont csodás érzés, ha valahol van egy saját nyaralód, csak a tied, a te cuccaid, a te birodalmad, meg a családé, és fix, lehet menni, BÁRMIKOR! 

Különben jutányosan lehet vásárolni nagyon szép spanyol, sőt amerikai nyaralókat is, de ugye oda is el kell menni... és van egy fenntartási kötsége, hiába adják ki neked, azért nehéz belelátni mennyire érné meg. 

 

Amit még szeretnék mondani, hogy a Balatont ne vedd tiltólistára, bizonyára régen láttad és a környékét is. Nagyon nagyon jó és szép, meg rendezett és gazdag, egy jobb ingatlan semmivel nem marad el egy közepes tengerihez képest. Nem arról beszélek, hogy a tenger szerelmesei megelégszenek a Balcsival, hanem hogy a maga nemében őrült jó, viszont MÁS. Nem hasonlítanám össze, hogy "mégis jobb mint a Balaton". 

 

 

Előzmény: jadrolinija (138159)
jadrolinija Creative Commons License 2016.09.08 -1 0 138159

Köszönöm nagyon kedvesek vagytok.

Az a helyzet hogy úgy néz ki az egészböl mégsem lesz semmi.

 

Este mär félälomban számolgattunk matrica ügyben és lehet hülyén hangzik, de ez igy nagyon drága. (Nem vagyok salzburgi, csak arról jöttem volna most. Viszont jövöre ahol majdan lakom onnan is használnom kellene az alagutakat.) Mi tényleg saját használatra akartuk venni a nyaralót és az volt a terv hogy minden iskolaszünetben meg nyári hosszú 7végéken lezúzunk oda amig a szabijaink engedik. Namost ha azt veszem, hogy csak az útdíj fog midnen alkalomal kb 100 euróra rúgni és az üzemanyag még sehol, hat ez nekem nagyon soknak tünik és attól félek vissza fog tartani egy 3napos 7végétöl odalent. Azért meg, ugyan befektetésnek is biztos nem rossz, de kár venni, hogy aztán ott röhögjön üresen mi meg följünk otthon a 30 fokban.

 

Egyelöre még felfogni nem tudom miért nem lázadnak fel ez ellen a horvát lakosok akik elvileg napi szinten használják a pályát, ez brutäl drága igy. Egy út Karlovac-Vodice vonalon 18 euró... vissza megint... na neee, azért ehhez képest ausztriában vagy otthon nagy óccsóság van...

 

Ùgyhogy most újrairjuk a programot és körülnézünk Isztrián, ugyan nem olyan szép a viz, de azért még mindig inkább ez mint a Balaton. Csak attól tartok ott nem ilyen árak lesznek.

De most már úgy belebolondultam a Vodice környékbe, hogy szerintem jövö nyáron oda megyünk... :)

Törölt nick Creative Commons License 2016.09.07 0 0 138158

A 7 óra nekem soknak tűnik (?) , tavaly azon a távon 8 óra alatt Makarska volt meg.

A szlovén pályamatrica az 15 eur lesz (7 napos), a horvátot ki tudod online kalkulátorral számolni (google).

A szlovén-osztrák határon a Karavanka alagút van :) Fennakadás - ha erre irányult a kérdés - nincs.

Jah az úthoz még hozzájön odavissza az alagút díj (37 euró 40 cent összesen):

Tauern alagút

Katschberg alagút

Karavanka alagút

 

Meg nyilván az osztrák pályamatrica, de az feltételezem salzburgi lakosként van.

 

Előzmény: jadrolinija (138153)
AZS Creative Commons License 2016.09.07 0 0 138157

Ljubljanából biztos nem mennék el Zágráb felé, hanem Novo Meston át Karlovac után a pályára

Előzmény: HPEx20i16v (138156)
HPEx20i16v Creative Commons License 2016.09.07 -1 0 138156

Én a Salzburg-Villach-Ljubljana-Zagreb-Vodice végig pályát választanám...

Előzmény: jadrolinija (138153)
CroGabi Creative Commons License 2016.09.07 0 0 138155

Elvileg kell a szomszédod beleegyező nyilatkozata. Ha nála tulajdonos-váltás lesz, akkor az új tulajé is kell. De a helyi önkormányzatnál az apartman kategorizációval foglalkozó osztályon is kérdezz rá, vázold fel a szitut. :-)

Előzmény: jadrolinija (138154)
jadrolinija Creative Commons License 2016.09.07 0 0 138154

Látom nagyon képben vagy, hadd kérdezzek!

 

Mi egy szerkezetkész ikerházat néztünk ki, amit szerkezetkészen adnak át úgy, hogy a tulajdonlapra az kerül, hogy az ingatlan 1/2-e a mienk. (Egy osztatlan telekre/egy helyrajzi számra épült az ikerház) A közvetitö szerint ha kész lesz belül (ezt már mi meg a szomszéd intézzük) utána adják meg nyilván a lakhatási engedélyt és utána lesz a tulajdonlapon lapon elfelezve az ingatlan és külön nyilvántartásba vezetve. Ez most igy nagyon bűzlik szerinted?

 

Ez a geodéziai felmérés jó ötlet, mert amit a netről letölthető helyrajzi papiron láttunk nem pont ugyanolyan mint ahogy a kerités fut...

 

Igen, a plombáról már olvastam. (Ezt elvileg a közvetitö megcsinálja.)

 

 

Előzmény: CroGabi (138152)
jadrolinija Creative Commons License 2016.09.07 0 0 138153

Szeretnék kérni egy prompt segitséget. Visszaolvasgattam és rémségek fogadtak az úttal kapcsolatban. 

 

Salzburg-Vodice szakaszt kellene megtennünk valószinűleg most péntek délutáni indulással. Ez ugye átszeli Ausztriát majd Szlovénia, kb Karlovacnál rá a pályára huss le Vodicéig. 

1. Szerintetek ez hány órába fog fájni? (A gugli szerint ez kerek 7 óra)

2. Hol váltsak Kunát? A határon? mennyi lesz a pályamatrinca? A matricát egy útra adják vagy egy hetes vagy hogy van ez?

3. Hétfőn jövünk vissza terv szerint, kb ugyanezen a vonalon. Ez nagyon gáz dolog lesz? Mi van a szlovén-osztrák határon?

 

Előre is nagyon hálásan köszönöm a segitséget!

CroGabi Creative Commons License 2016.09.07 0 0 138152

Szia! 

 

Pár tapasztalat tőlünk is :-)

 

Az EU óta külföldi állampolgár a horvátokhoz hasonlóan alanyi jogon, cég nélkül tud apartman kategorizálni.

 

Amire figyelni érdemes vásárláskor: 

 

- Területrendezési terv szerint olyan helyen legyen az ingatlan, ahol lehet apartmant kiadni. Nálunk van olyan lakóövezet, ahol nem, a többi : üzleti és kevert övezetekben lehet.

 

- Legyen az ingatlannak használatba vételi engedélye (e téren (is) komoly hiányosságok vannak), tulajdoni lapja. (ezeket amúgy apartman kategorizációhoz is kérik).

 

- Ha társasházban nézel lakást, legyen meg az Elaborat nevű dokumentum. E szerint külön-külön helyrajzi számot kapnak a lakások. Ha több lakás van egy helyrajzi számon, elvileg nem fogják apartmannak minősíteni.

 

- Háznál legyen geodéziai felmérés (különösen, ha nincs kerítés, vagy csak kőkerítés van), mert sokszor sajnos a telekhatárok is tisztázatlanok.

 

- A helyi ügynökségekkel is jó vigyázni, simán adnak el úgy ingatlanokat, hogy nincs tulajdoni lap, hogy nincs építési, és használatbavételi engedély, nincs 2 nyelvű szerződés....de a 3%-ot elkérik. 

 

- Ameddig nincs tulajdoni lap, szintén nem lehet apartmant csinálni, erre pedig határidő nincs, még így EU-ban sem. Lehet több hónap, év.

 

- Vásárlás után a szerződést egyből le kell adni a földhivatalba,  ne várjatok. Ilyenkor az ex tulaj tulajdoni lapjára aktív plomba kerül, tehát az ingatlant nem lehet még egyszer eladni. (sajnos erre is volt példa).

 

Így hirtelen ennyi, remélem tudtam segíteni :-)

Előzmény: jadrolinija (138151)
jadrolinija Creative Commons License 2016.09.07 0 0 138151

 

Amit megtudtam az utánaolvasgatás közben mint fontos tényeket, hogy az EU-tagság óta magyar (EU-s) állampolgár ugyanúgy vehet ott ingatlant mint a horvát (régebben még kellett minisztériumi engedély mindenféle papirokkal). A tulajdonviszonyok nagyon tisztázatlanok lehetnek illetve rengeteg az illegális/2013-ig nem legalizált épület, ezért nagyon résen kell lenni. Erről a neten regényeket lehet olvasni. 

 

A közvetitői dijak 3% körül vannak, ebben sok esetben benne van a teljeskörü szolgáltatás, (kétnyelvű szerződéssel ügyvéddel, telekkönyvi bürokráciás eksönökkel), amit összeségében nézve nem spórolnék el, mert eléggé megnyugtató és leegyszerűsiti a helyzetet. Főleg ha az ember az utolsó padláson sepert búzaszemet is erre teszi fel. 

Az ingatlanadó (? igy hivják? nem tudom, németül grunderwerbsteuer) 5%. Az éves telekadó 10-15 Kuna beépitett m2-enként. Plusz jönnek ugye fenntartási költségek, ezek nem tudom mire is rugnak.

Amit még szintén érdemes tudni, hogy külföldi államolgár nem nyerészkedhet kiadással csak irtó bonyolult (cégalapitás stb stb) módon, tehát nem olyan ez mint a nyaraló a balcsin, hogy majd jól visszahozza az árát... ez böza nem. Legalábbis egyelőre. Azért azt sejtem, hogy mivel külföldiek csak 2-3 éve vásárolgatnak ott nem is volt erre akkora igény, de előbb utóbb nagy lesz a nyomás az EU-ból és nem lehet ezt a diszkriminációt ilyen nyiltan művelni. De ez még a jövő zenéje. 

 

Ha sikerül a biznisz (meg akkor is ha nem) igérem beszámolok róla!

 

 

 

Előzmény: Déenes (138122)
jerolim Creative Commons License 2016.09.07 0 0 138150

:D

már aggódtam, hogy még átúszik Peljesacra /mármint a medve/ :-)

Előzmény: andreas19 (138149)
andreas19 Creative Commons License 2016.09.07 -1 1 138149

Ma Korčulán a Blato - Karbuni közötti út mellett barna medvét láttunk egy fán

 

 

és volt a közelében egy kacsa is

 

portugéza Creative Commons License 2016.09.07 0 0 138148

Ezt én is belinkeltem neki annak idején, de ezzel két probléma volt. Egyrészt szeptember közepén utaznának, amikorra épp leállnak ezek a szezonális buszjáratok. Másrészt sokallta a jegyárat.

Előzmény: Anita Fülöp (138142)
vargamarcs Creative Commons License 2016.09.07 0 0 138147

hmmmm.... mi is így jártunk :)

posta szívesen elviszi, buborékos kisboríték, ajánlva párszáz forint volt a feladás díja!

Előzmény: Anita Fülöp (138143)
HPEx20i16v Creative Commons License 2016.09.07 -1 1 138146

Az a jó kis poros/földes/köves út hiányzik is. Mondjuk mi épp egy akkor bemutatott teszt grand vitara-val voltunk, számítottunk ilyenre, elkértem tesztelésre (lett belőle 3300km-es teszt :) )

Előzmény: Törölt nick (138144)
Anita Fülöp Creative Commons License 2016.09.07 0 0 138143

Opatijába utazik mostanában valaki? Véletlenül elhoztam az apartman kulcsát, azt szeretném némi térítés ellenében visszajuttatni...

Előre is köszönöm, ha jelentkezik valaki!

:)

Anita Fülöp Creative Commons License 2016.09.07 0 0 138142
Előzmény: nikonian21 (137468)
HPEx20i16v Creative Commons License 2016.09.07 -1 1 138141

Ja, még valami. Amikor mi jártunk ebben az öbölben (ami tényleg nagyon jó), egészen közel tudtunk menni autóval, az erdőn sétáltunk át, nálunk épp nem voltak halak és egyéb dolgok, de meleg volt a víz és csak mi ketten voltunk...sehol senki, de még a környéken sem.

Előzmény: Törölt nick (138124)
HPEx20i16v Creative Commons License 2016.09.07 -1 1 138140

Korcula-n főleg. 1-2 nap, mire a szűkebb környezeteteket sikerül valamennyire felfedezni, öblök, bolt, természet, települések...

Előzmény: Lizus11 (138125)
HPEx20i16v Creative Commons License 2016.09.07 -1 1 138139

A nemzeti parkban, "tavak"-ban lehet jókat strandolni, ott is jóval melegebb a víz, mint a "nyílt" tenger, és természetesen teljesen más világ. Autót akkor nekünk a bejáratnál kellett hagyni és egy nem két perces séta után voltunk vízparton. A környezete csodás, nekem nagyon bejött. A legészakibb vége eléggé nyüzsgő a szigetnek (főleg a többi részéhez képest), abból is látszik, hogy a környező vizekben, kis szigetek és Mljet között komoly jachtok és szórakozó tulajdonosaik ütik el idejüket.

Előzmény: Törölt nick (138124)
portugéza Creative Commons License 2016.09.06 0 0 138138

Örülök, hogy MNE bejött. Idén majd' egy hetet pont Kotorban is voltam, onnan Budvára is elugrottam egy napra strandolni a Mogren plázsra. Montenegró az évek alatt káros szenvedéllyé vált. Most voltam ötödször, több útikönyvet begyűjtöttem már, év közben is rá-ránézek az ottani sajtóra, szinte naponta olvasom az indexes topikot, stb. Szarajevó nekem is bejött tavaly, a maga módján Mostar is.

 

Horvátországba ritkábban jutok el, akkor is többnyire átutazóban. Viszont nekünk, Pécsieknek ugye mégis csak közelebb van, így rajta tartom a szememet. Talán egy hosszú hétvége ősszel.

 

[Ja, és nem hinnéd el, tavaly bevállaltam egy egynapos adventi kiruccanást a K. pécsi utazás irodával. Nem volt semmi gáz, minden rendben volt. Az irodában személyesen viszont tényleg nem olyan szívélyesek, kissé nyersek az emberrel, furcsa stílus, nem értem.]

Előzmény: dettyplease (138133)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!