Urak, a magyar hajózás ismét reflektorfényben! A robbanóanyagszállításról elhíresült (Baltic Sky megelőzően Sea Runner) 37 évvel ezelőtt Budapesten készült a Ganz hajógyárban. Riversea képtárában még előző nevén látható.
Üdv mindenkinek a Tisza-partról!
Ismét felbukkantam.
A múlt szombaton Badacsonyban jártam, és megkértem a haverokat, hogy álljunk meg a kikötőnél egy kicsit. Szerencsére elég jól tolerálják a hülye mániáimat. Láttam is egy hajót közeledni, de először azt hittem a Lelle az, mivel a Fonyódot két nappal korábban még a siófoki webkamera előtt láttam ácsorogni. Aztán gyanús lett, hogy a Lellének kék az oldala, és nincsenek sötétített üvegei.
Szóval kattogtatni kezdtem. Az eredmény megtekinthető:
http://kep.tar.hu/enzo
Beszélgettem a kapitánnyal is egy keveset, aki készségesen elmondta, hogy előző nap állt a hajó forgalomba. Kérdeztem a bulba orrot is, amire azt mondta, hogy azért kell, mert az nyitja szét a hajótest előtt a vizet, és nem a test. Ettől csökken a hullámverés. Nem nagyon értem ugyan, de tényleg elég minimálhullámokkal siklott tova.
Másnap Révfülöpön a Földvár vízibuszt fotóztam alaposan körbe, de az a tekercs még a gépben van. Ha kész lesz megosztom azt is a nagyérdeművel.
Muggli mailban küldtem két fotót arról a bizonyos tipusról.Arról az oldalról vettem le amit mondtál.Van ott egy-két piszokul szép hajó.Szerintem a nagy részüket Korneuburgban épi-tették szintén jóvátételként.
Mad Scientist! Köszi az ötletet. Nagyon jó az a WEBCAM, majdnem minden hajómozgást lehet rajta látni, ami a siófoki kikötőben történik. http://195.56.108.66/view/index.shtml Webcam. A BHRT oldalán van az eredeti link.
Ezt a cikket a Magyar Hajózási Szakközépiskola http://mhszki.freeweb.hu/ honlapján találtam. Úgy tűnt, hogy ezt már néhány éve írták, de lehet benne hasznos információ is.
Az iskolahajó története
Az 1920-as évek elején épült meg az LI - 51-es számú - Ercsi, az LIV (54-es) számú Zebegény, az LV (55-ös) Szentendre, és az 53-as számú Tahi csavargőzös hajó, mely jelenleg az iskolánk tulajdonában áll. Eredetileg görög megrendelésre készültek, Al-Dunai hajózás céljából, de mivel az építtetők nem vették át őket, ezért személyhajó üzemben maradtak itthon.
A Tahi 37,45m hosszú 5m széles, merülése 1,9m. Személyhajó pályafutása során a Duna leggyorsabb hajója volt. 250-300 emberrel a fedélzetén 21km/h sebességre volt képes. Később a hajó elé még egy tolt személyhajót csatoltak, amely még 400 fő szállítását tette lehetővé. Ez a megoldás nem vált be, így ezt a tolatmányt étteremmé alakították át, és a Lánchíd lábához helyezték el a balparton.
1962-ben a hajót átalakították dízel üzeművé, új hajócsavart kapott, valamint 140 cm-el megszélesítették. Az átalakítás, valamint az új hajócsavar készítését Debreczeni József tanár úr tervei alapján végezték. Ettől kezdve fokozatosan az összes testvérhajóján hasonló átalakításokat végeztek, új nevet kaptak, és a Balatonra kerültek, máig üzemelő személyhajóként. Ezzel az átalakítással a Tahi egészen a 90-es évek elejéig futott, majd 1993 decemberében a Magyar Hajózási Szakközépiskola tulajdonába került. Azóta a MAHART hajójavító üzemében van, teljes átalakításon. A felújítás vezetője Árvay Miklós.
A nagy befogadóképességű hajóból egy oktatásra és személyszállításra egyaránt alkalmas, hálóteremmel, tanteremmel, konyhával, fedővel rendelkező iskolahajót építenek. A motorját a Balaton hajóról hozták, egy hagyományos gyártmányú, kis fogyasztású, 400 LE (290kw) teljesítményű, 6 hengeres Lángmotort, melyet az azóta megszűnt Láng gépgyárban készítettek el. A hajón helyet kapott a radar, a mobilkommunikáció, a számítógépes elérhetőség, és a műholdas navigáció (GPS), mely ritkaságnak számít egy folyami hajón.
A hajó végső színe fehér lesz, kék csíkkal az oldalán, mely az iskolahajók szabványos megjelölése. Az első futáspróbát a nyár elejére tervezik, átadása még ebben az évben megtörténik. A hajó hivatott lesz a három, illetve az egyéves hajózási technikusok gyakorlati képzésére.
Ma délután direkt vittem fényképezőgépet, hogy a Szabadság-hídról lefényképezzem a "River Queen"-t. Mire a Gellért térre értem, már az Erzsébet-híd alatt volt...
MALWIN 3548
János Vitéz, Iluska vagy Piroska (ha ez kérdéses volna).
Hello Muggli! Én is voltam a Kvassaynál, kb 1 hete, akkor már nem volt ott a Gyöngyös. Még akartam is írni, viszont amikor átmegyek a hídon, általában csak a tatját szoktam látni, nem voltam benne biztos hogy nincs ott, mert még írtátok is, hogy még a lapátokat is lerögzítették...
A hajókról bővebben nemsokat tudok írni,vízépítő vagyok innét ismerem őket nagyjából ill azt tudom róluk ami nekem fontos volt akkor.A vedersoros kotrót és a hozzá tartozó gépláncot kikötő és strandkotrásokra visszahomokozásokra használják,nem igazán rentábilis ez a géplánc,ezért is szabadult tőle a vízügy,egy nagy előnye van a hidromechanizációval szemben,kötetlen a szállítási távolsága,de a nagy szállítási távolsághoz meg több dereglye kell,hogy ne legyen (vagy kevés)állásidő,se a kotrónál se az elevátornál.Valamikor az átkosban ez a géplánc szinte 100%-os kihasználtsággal dolgozott,de már nagyon öregek a gépek és sok volt a géphiba miatti állás.A kotró cseh gyártmány Skoda motorral,ha jólemléxem,az elevátor talán magyar SKL motorral.Valamikor a FOKA vette,gyártatta őket.Ennyit tudok róluk,ha van kérdés szivesen válaszolok,ha tudok.
Van a Balatonon teherszállítás ha nem is jelentős.A kotrásnál és kikötőépítésnél is mozgatni kell valamivel az iszapot,követ egyéb anyagokat.Vannak esetek amikor csak víziuton oldható meg a szállítás,a kikötők valóban nem alakalmasak ki-be rakodásra,dehát ezek személyhajó kikötők,de van(volt)teherkikötő is a Balatonon,pl. a Pálkövei,Szt.Mihálykápolnai kőrakodó.A Sió(anno VI.314. mégrégebben FK.314.)vontatóhajó és akként is használják,már jópár éve a BHRT tulajdona.A vízügytől vásárolt kotró és homokozó garnitúra vontatóhajója,ide tartozik még 1db elevátor(VI.211 volt,régen FK.211 volt,most nemtudom mi a neve),1db vedersoros kotró(VI.130,elötte FK.130)néhány db 360 tonnás dereglye.
A Vízügy is rendelkezik valamennyi szállítási kapacitással,bár jóformán csak a kotróhajójuk dolgozik.A magánszektor részéről a Dobos Pistinek van még vontatóhajója és uszálya amivel rendszeresen dolgozik(a Balatoni hajók oldalon lehet látni a vontatóját munka közben(Óriás Line).Ha jók az infóim akkor az övé a valamikori Busa vontató is,most Echo a neve.Ha jóltudom van a BHRT-nek 2 db önjáró Z-je is.Hirtelen ezek jutottak eszembe.Van még néhány magánkézben levő markoló,pl.Aqua Kft Siófok,meg valahol Fűzfőn egy kisebb kotró.Üdv.
Azért arra kíváncsi lennék, hogy tényleg van-e a Balatonon teherszállítás. Szerintem nincs, ami usz
ály és munkagép fellelhető, csak kotrással és kikötőépítéssel foglalkozik. Én nem értek a hajózási költségekhez, de szerintem a fel és lepakolás többe kerülne, mint megkerülni a tavat teherautóval. A kikötők pedig szerintem nem alkalmasak teher le- és felpakolásra. Az egyetlen vontatóhajó a Sió, amit nem vontatásra használnak, nem is a BHRT tulajdona (Vízügyé???). Tud valaki valami részletet a balatoni teherhajózásról?
Azér' csak nem :-)) Teherszállítás mostanában igencsak van (mármint kő, homok és hasonlók), csak az egész sokkal kisebb nagyságrendekben működik, de nekem nem baj :-)
Akkor ma cseréltek, mert most (15.10) indult el a Fonyód Siófokról L járatként. Forrás: www.balatonihajozas.hu webcam. Itt nyomon lehet követni, mikor mi közlekedik Siófokról. Gondolom ma a Lelléjé a G.
A Bakony valóban a műhely előtt áll jó ideje, FOMA korábbi (06.11) siófoki képein is jól kivehető, és most is belelóg az orra a webcam-be.
Jelenleg tényleg semmi szükség 200 feletti bafogadóképességű hajóra a menetrend szerinti személyszállításban, remélem főidényben ez változik, hiszen a Bakony is rendszeresen full terhelés körül indult el délután Tihanyból (J4), a Gulácsra pedig sokszor fel sem fértek Badacsonyban (G2), ilyenkor az arra sétahajozó Helka szállt be mentesítőként és vitte általában Lellére az utasokat. (Legalább is 1-2 éve többször így láttam). Az is igaz viszont, hogy ezek a járatok a végállomásra (Kenese ill. Földvár) jó, ha 50 emberrel érkeznek meg. Tény, hogy hosszabb, 2,5-3 órás vonalhajózást kevés kiránduló vállal be, az idei főidényi menetrendben
kivehető a BHRT ama törekvése, hogy inkább helyben keringenek a hajók, mintsem hosszú útra induljanak (pl. T járat).
Az L járatot (Bföldvár-Tihany-Siófok) most a Lelle csinálja, az M-et (Bföldvár-Tihany) pedig vizibusz (Arács). Az új Fonyód pedig a G járatot csinálja. A főidényben nem tudom hogy fog átalakulni ez. Most a balatonföldvári kikötőben egymás mellett éjszakázik a két testvérhajó: a Lelle és a Fonyód.
A Gulács és a Bakony (meg a Balaton is) a jelek szerint az utolsó az évi felújítási sorrendben. Ez abból látszik, hogy Siófokon tavasz óta egy helyen állnak ezek a hajók, illetve az egyik négyszázas egy hónapja már a kikötőban a műhelyek előtt parkol, de onnan sem nagyon mozdítják meg. Úgy látszik nincs nagy hajóra szükség, mert elegendő a három katamarán (Siófok lévő Füred, Siófok, meg a Fonyódon állomásozó Badacsony). Megj.: 400 fő feletti befogadó képesség csak a katamaránoknak, a négyszázasoknak és a Balatonnak van, a többi hajó mind max. 200 körüli (Lelle, Fonyód, Héviz, Keszthely, Kelén, Helka, stb.).
Hírek a Balatonról. Ma volt a névadó ünnepsége a Fonyód nevű hajónak Fonyódon. Jelenleg Fonyód-Badacsony között közlekedik néhány napig, majd a tervek szerint a "G" járatot (Balatonföldvár-Badacsony) fogja csinálni.
Én úgy tudom főszezonban az "L"-t veszi át (Tihany-Földvár). Ha tényleg a G-t akkor, mi lesz a jó öreg Guláccsal? Ugye nem...?
Muggli most beszéltem volt osztályfőnökömmel és azt mondta, hogy D.tanár ur jól van még mindig tanit jelenleg is bent van a suliban.A Lékai számát tudom a volt ofőét is ha gondolod felvehetem a kapcsolatot D. tanár urral csak kéne tudnom pontosan mit szeretnétek?
Szia Muggli!
Én a Lékaiba jártam kb.2éve beszéltem a Somogyi/
Belmondó/-val viszont találkoztam Palotána csarnoknál a Debreceni tanár úrral.Bár ennek már több éve.Egyébként nagyon jók a fotók a Bányászról és a Szombathelyről.Azt hiszem ezen volt az a matróz aki beesett a passaui zsilipbe.
Guberavera:
A honlahoz kapcsolódóan:
- Túl sok hajónak az adatlapján jelenik meg a historyra kattintva a típusnál, hogy 'Franz lapátkerekes gőzös'
- Szerintem az adatlap angol kifejezéseit és a magyar értékeket ne keverjük össze
- A Viking Star által megcsinált jellegrajzokat (remélem helyes kifejezést használtam), célszerű lenne inkább az adatlap mellé mellékelni.
- Ha megy akkor egy kis kép kéne a fotókról előzetesbe, amire katinthatnánk, hogy a nagyot megkapjuk
- Célszerű lenne, ha a History/Hajó történet rész egyrészt bővülne a hajó átépítés-átnevezés résszel, másrészt ha hozzá kapcsolódó anekdoták is itt jelennének meg később. Ennek egy része ráadásul átmásolható a fórumunkról.
- Nem tudom volt-e valamilyen helyénvaló megnevezése az egyes hajóosztályoknak, de esetleg tudnék valami olyat javasolni pl.:
- Balatonfüredi Város osztályú vontatók
- Óbdai/Újpesti Hegység osztályú vontatók, stb
- A nagyon hasonló hajóosztályoknál a jellegrajz mellé egy különbséglistát tenni (Balatonfüred <-> Óbuda/Újpest).
- Talán még be lehetne linkelni a fórumot is.
Biztos sok más dolgod is van, és ennyi "szidalom" után is csak dícséretet érdemel a munkád. További sok sikert kívánok.
Még annyit, hogy a honlapnak az elvi felépítése nekem tetszik.
Nemtudom járt-e mostanában valaki Dunaújváros felé, de múlt hét pénteken vagy a Miskolcot (a kedvenc tolóhajómat), vagy esetleg, ha még úszik akkor a testvérhajóját láttam. Szürkület volt, és a nevet nem tudtam elolvasni, csak a sziluettet lehetett tisztán látni, az meg elég egyértelmű. Ez a hajó még mindig csodaszép...
Muggli biztatására regisztráltattam magam, és ha megengeditek, csatlakoznék hozzátok; esetenként hátha tudok hasznos információkkal szolgálni.
Elsőként jakyg hozzászólására reagálnék. A Zagyvát nem vágták szét, jó állapotban van, januárban kapott teljesen új Cummins motorokat.
Paks-Dunaföldvár térségében lehet vele találkozni, sóderes uszályok társaságában.
Trophy topictárs!
Mit tudsz a K. Prens nevezetű német személyhajóról, amely ma jelent meg Budapesten és a Dunayacht kikötőjéből indult el 1 órája a Petőfi térről.