Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Herka sikerén felbuzdulva én is bekéredzkedtem az egyik szomszéd magán fenyvesébe. Olyan két maréknyi fenyőtinórut találtam, de sok egész aprócska is volt. Úgy látszik a Dunakanyar most for beindulni.
Ma délben kiugrottam egy órácskára (amíg a gyerekek aludtak) a Kevély-hegyre és a Köves-bérce. Meglehetősen száraz volt kevés gombát találtam, azokat is kivétel nélkül az északi lejtőkön (ott még nem zörgött az avar). Őzlábakat (szinte mindegyik még dobverő), két fiatal májgombát, és egy csoportban néhány szemcsésnyelű fenyőtinorút. Felteszek három képet, nem is a zsákmány miatt, hanem azért mert végre én is beléptem a digitális világba. A 40. szülinapomra meglepettem magam egy Nikon D50-nel (a régi analóg gépem is Nikon volt, így az összes régi objektívet, kiegészítőt tudom használni), és othonról úgy mentem el, hogy felavatom a gépet (értsd: végre gombát is fotózok vele).
Szia, hasonló tényleg lilapereszkéjéhez, csak én olívaolajon sütöm meg a vékonyra szeletelt vargányát. Amikor megfordítom, néhány szelet fokhagymát is teszek hozzá, azzal sütöm tovább. Kiszedem, borsozom, pár csepp citrom, vagy balzsamecet kerül rá, és a petrezselyem (meg kevés só). Általában pirítóssal fogyasztjuk, de friss fehérkenyérrel is nagyon finom.
Lilapereszke, egész kedvet kaptam a vajas változathoz, legközelebb úgy is
kipróbálom.
Shroomer, gyönyörű fogás, lehet, hogy holnapra mégis beiktatunk egy újabb Börzsöny túrát.
Ma a Pilisben jártunk, sokkal szárazabb, mint a Börzsöny, szinte semmilyen gombát nem láttunk! Viszont a vargányák, úgy látszik, itt is úgy döntöttek, hogy lesz ami lesz, ők előjönnek. Két foltban 28 db juniort gyűjtöttünk be, súlyra olyan 50-60 dkg. Azt hiszem, vargányasavanya lesz belőlük.
Végül egy érdekesség, még az Őrségből: élősdi tinóru, Xerocomus parasiticus. Több példányt is láttuk, gyönyörűek voltak.
Mi ma délután jártunk a Bükkben - a Hór-völgytől északra - a Bükkszentkereszttől délre levő Lófő-tisztáson (amely egyébként jóhírű, kb. 600 méter magasan levő termőhely), de meg tudom erősíteni Shroomer szavait: túl magasan lehettünk, mert bár órákon át kerestünk, két szál galambgombán és néhány apró, kevésbé értékes gombán kívül semmi sincs még.
Nem is hibáznátok nagyot... Ahogy terveztem elindultam Bánkról és végignéztem néhány ismert termőhelyet a Börzsönyben. Általában a keleti oldalt járom a többiekkel ellentétben, de nagyon hasonló a helyzet. 500 m felett semmmmmi, néhány napig ebben a régióban még nem érdemes próbálkozni az etetett helyeken sem. 200-400m között viszont a szélvédett melegebb völgyekben beindult, be kellett izzítanom a szárítót... Leginkább a tinórufélékre mentem, a felhozatal a képen látható: szemcsésnyelű fenyőtinóru full kukacmentes (grat Herka, ez az egyik kedvencem, szerintem nagyon finom), sötét érdestinóru, sárga érdestinóru, jelentősebb fiatal nyári vargánya, néhány bronzos vargánya (a kép készítése után még egy egész telepet találtam), okkerszínű vargánya és 1 db vörösbarna vargánya, királytinóru, 2 db rókagomba, néhány dióízű galambgomba. Változékony tinóru sok van, de ezt csak a fotó kedvéért szedtem, mert iszom inkább a finom kaják mellé. Szóval eső lesz hétvégén, jövő héten itt a kánaán.
LP megint beletrafált a közepébe, a Börzsönyben rajtunk kívül még legalább 10 autónyi gombász bóklászott a Diósjenő-Királyháza közötti út első 5 km-es szakaszán.
Szerény kis eredményünk Herka hatalmas kosár gombája mellett:
barna csengettyűgomba, széleslemezű fülőke, zsenge nyárfagomba, 2 iciripici ánizsgomba, klf. galambok, több sötét érdestinóru, egy marék tölcsérgomba (vmi ráncosszegélyű v. hasonló neve van), néhány picike bimbós pöfi. Ami jó hír, hogy mind teljesen kukacmentesek voltak.
Még új vagyok itt, de gondoltam írok én is! A helyzet a sok eső ellenére a D-K Zemplénben még nem az igazi (néhány nap kell még). De addig is egy kérdés. A fotón látható gomba pontosan micsoda? Farkastinóru (szerintem)??? A vágás helyén erősen kékül, nyomásra a termőréteg is!
ui.: nem kell megijedni nem hoztam el, csak lefotóztam!
Szerintem még nem érdemes, de lehet próbálkozni. Ha erdei gombát keresel, akkor a galambokra van sansz, esetleg fenyőtinorú... csiperkék...
Az én általam látogatott helyek nagyon ki tudnak száradni, és nem egykönnyen nedvesednek át tartósan. Én esetleg jövőhéten megyek ki a Velencei hg-be, most egyébként is más elfoglaltságból kifolyólag a Bükk lesz közel hozzám.
amugy nagyon friss es fiatal, a nagyobbak is csak olyan kb 7cm atmerojuek voltak, a kisebbek meg inkabb 3-4-5. most nottek ki a napokban. a kisebbeket le sem szedtuk.
A nyárfagomba nehéz emészthetősége miatt - mint általánban a fagombák legtöbbje - nem ajánlott fogyasztásra, egyébként ehető, ha fiatal és zsenge. Ismerek olyat, aki eszi és még él.
A vargányákat hosszában felszeletelem, egy kicsi vajon megdinsztelem, kevés sóval, esetleg fehér borssal megszórom. Piritós kenyéren petrezselyemmel díszítve tálalom.