Keresés

Részletes keresés

Riza Creative Commons License 2000.09.19 0 0 187
Kedves Gombázók!
Gombászkirándulások vannak-e?
Aki tud róla kérem írja meg az elérhetoséget!
Már majd be gombászkirándulok!
Előzmény: Törölt nick (184)
lord Creative Commons License 2000.09.19 0 0 186
Benned bíztam, Kopancsi kollega. :) Le a cilinderrel és köszönöm a szakszerű kritikát.
Előzmény: Törölt nick (183)
otouto Creative Commons License 2000.09.18 0 0 185
Kedves Oxalis: Köszönöm a segítséget.
Előzmény: Oxalis (174)
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.18 0 0 184
Szándékaim ellenére a Vasteleky úr kapcsán leírtakba egy értelemzavaró hiba csúszott, egy szó kimaradt. Szóval helyesen;
szarvasgomba-keresőkutyakiképzés terén elért számottevő eredményéről...
A hibáért mindenkitől, különösen az érintettől elnézést kérek.
Előzmény: Törölt nick (183)
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.18 0 0 183
Kedves lord!

Köszönöm, hogy felhívtad a cikkre a figyelmemet. A Mikológia topicban én már kifejtettem a véleményemet az EMSZE-ről, a cikket ezért nagyon nem kommentálnám. Mégis;
- Aszarvasgomba nem étel, hanem egy igen különleges fűszer. Tehát a szarvasgomba nem olyan mint a Nagy őzlábgomba, nem szabad így felfogni, nem lehet és nem is szabad jóllakni vele. Aki így fogalmaz az egészből vagy nem ért semmit vagy barbár.
- Isztriai szarvasgombát mi kutya nélkül találtunk. A gomba latin neve. Tuber magnatum
- Vasteleky Péter rendőrségi kutyakiképző gyakorlattal rendelkezik, jelenleg vakvezető kutyákat képez ki, kutyakiképzés terén elért számottevő eredményéről vagy komolyabb referenciáról nem tudok. Az egyesületbe információim szerint megkeresésre lépett be az EMSZE-be előzetes tapasztalat nélkül. Azóta már bizonyára kiokosodott. Keresésre egyébként gyakorlatilag bármilyen kutyát alkalmassá lehet tenni. Vasteleky úrról nekem nagyon jó véleményem van, szakmájának (kynológia) egyik hazai kiválósága, emberi életútja szintúgy regénybe illő.
- Magyarországon idáig néhány termesztési kísérlet volt, de mindez kudarcba fulladt, tapasztalat nincs. Mégis tanítják az erre a célra szolgáló tanfolyamokon. :-(
- Nem a szarvasgombát kell védeni (fel sincs mérve, hogy mi van Magyarországon), a feladat ennél sokkal komplexebb, ezt leegyszerűsítve környezetvédelemnek szokták hívni. :-(
- Számos nagyon finom föld alatti gomba van hazánkban amelynek piaci értéke nincs, erre a cikk nem tért ki. Nem keresik, mert nem lehet velük pénzt keresni? :-(
- A szarvasgombának igen komoly kultúrája volt hazánkban, az részben igaz csak, hogy soha nem volt a széles néprétegek által elérhető. Mégis hozzáteszem, hogy nekem birtokomban van, olyan századfordulós szegedi kiadású szakácskönyv, amelyben a világ legtermészetesebb dolgaként közöl a szegedi háziasszonyok számára szarvasgombás recepteket. :-)
- Piros mellény? Fél évvel ezelőtt olasz mintákra hivatkozva csengőt akartak tenni a kutya nyakába.
- A törvényi szabályozásra talán azért van szükség, hogy a jelzett egyesület hatósági jogkört kapjon és ezáltal a termőterületek és a piac felett diszponenciát megszerezze?
- Az EMSZE székhelye az ELTE Növényélettani tanszékén van. Az Alapszabályuk szerint, neked, mint tagnak bejelentési kötelezettséged van (hol-mit-mikor-mennyit), de a rendszerezett visszacsatolás a tagság felé tudtommal hivatalosan nem működik. Jelzett újságban igen kevés tényinformáció jelenik meg a tárgykörben, de ezek nem az összegezett adatok rendszerezései.
- A jelzett egyesület elnöke Kávássy Sándor, a környezetvédelmi minisztérium kisgazda belállítottságú politikai államtitkára.
- A cikkben szolgáló adalékok Hollós László: Magyarország föld alatti gombái és szarvasgombaféléi c. korszakalkotó munkájából valók, ez a tény, ill. Hollós öröksége nincs megemlítve. A könyvről azt hiszem beszéltünk már valahol egymással.
- Nem lett kiemelve, hogy mi a különbség a szarvasgomba és a föld alatti gomba között?

Módját fogjuk ejteni, hogy egyszer közösen túrjuk ki a föld titkait. Személyesen még sok érdekességet tudunk barátaimmal bizonyára neked mesélni a szarvasgombákról, amiből nyilván le fogod szűrni a következtetéseket.

Még annyit, hogy a föld alatti gombáknak nem lelőhelyei, hanem termőhelyei vannak.

Köszönöm a provokációt,

Kopáncsi

Előzmény: lord (180)
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.18 0 0 182
Sziasztok!

Dél-alföldiek vagyunk és nyafogunk, hogy nincs eső és nincs gomba. Erre mit látok szombaton a szegedi piacon? Egy pusztaszeri házaspár (Pusztaszer Szegedtől kb. 30-35 km-re van, a homokpusztán), megjelenik 20 kg Nagy őzlábgomábval, 450 Ft/Kg-os egységáron egy óra alatt eladja az egészet. Ki érti ezt, ott sem volt több eső, mint nálunk, ráadásul homokon termett a gomba. Ennyit a szakértelemről. :D

Üdv,

Kopáncsi

lord Creative Commons License 2000.09.17 0 0 181
vki bombázzon meg gyorsan ízletes shii-take (Lentinula edodes) receptekkel, mert eddig csak roston és levesben szerepelt, de egyre jobban rákapunk
lord Creative Commons License 2000.09.17 0 0 180
(A gusztus 24-i Mancsban Böröcz Lászlótól van egy cikk a szarvasgombáról

Olvasta vki?)

onobody Creative Commons License 2000.09.17 0 0 179
Szia minerAL!

Van egy haverom aki próbálkozott
már a párducgalócával .
Azt mondta , hogy szuper!
3-4 óra utazás , kicsit félelmetes volt,
zöld disznók, piros zsiráfok,vicsorgó farkasok , stb.
Igy mesélte.

Üdv Onobody

Előzmény: minerAL (177)
bd Creative Commons License 2000.09.17 0 0 178
jelen
bd
Előzmény: Oxalis (173)
minerAL Creative Commons License 2000.09.17 0 0 177
Sziasztok !

1. Kísérletezett-e valaki közületek tudatmódosító hatású (hazai) gombákkal. Milyen
tapasztalatokkal ?

2. Valahol azt hallottam, hogy erdőtüzeket követő évben az ilyen területeken tömegesen
jelenhet meg a kucsamagomab. Igaz lehet ez ?

lord Creative Commons License 2000.09.17 0 0 176
A harcikutya-dologgal kapcsolatban csak annyi, hogy van 1pár fajta akiket arra képeznek ki, hogy ne kézre támadjanak, hanem nyakra... ha jól emléxem a dobi ilyen pl. na azzal mit lehet tenni?

A búrám az iszoldában van pixelezve, de persze jó volna vmi találkozót összehozni, házikészítésű szárítmányokat kicserélni, többkilós pöfetegek fényképeit mutogatni büszkén és rántott gombát enni a helyi étteremben esetleg bográcsost ropogóshéjú kenyérrel, gőzölgő tea mellől kipislogni néha a ködbevesző rétekre vagy a színes fákra, aztán mégis bakancsra kapni, hogy már csak az esti harmatot szárítgassuk a hajunkról jóféle bor és lobogó kandalló mellett.
Ja:), Zalát azt nem tudom még, de okt.31-nov.2 közt a Cserehát lesz az otthonom ismét. De ha tudja vki pontosan, hogy mikor az szóljon, mert én már nem emlékszem, hogy hol olvastam az infót, lehet, hogy már le is késtem.

ui. Budai "parkerdő" az suxx nagyon. Kocsironcsok, szipus-zacsik, hűtők, kazánok, tűzhelyek és sátorlapok minden töbörben.

Előzmény: Oyabun (172)
lord Creative Commons License 2000.09.17 0 0 175
Jelentem (bár már senki nem jár ide), hogy Bp-en, a Nemzeti Múzeum mögött -talán vmi Pacsirta utca van ott (öt- vagy -mező), mindenesetre a Pollack felé az egyik öreg fán ollllyan gyönyörű laska nőtt, hogy nem is volt szívem bemászni érte :) fehér, harsogó, tömzsi, jószagú és egyébként is szívmelengető, hogy itt lakik velünk ebben a szmogban. Megsimogatni, fotózni lehet, de nehogy vki megegye! :)
Oxalis Creative Commons License 2000.09.15 0 0 174
Kedves Harcművész és Gombázó Barátom! Otouto!

Írod:
Már régóta gombászok, mégis gyakran gondot okoz az egyes gombák növekedési ütemének megtippelése. A könyvekben pontatlan, és eltérő adatok vannak. Ki tud tehát infóval szolgálni azzal kapcsolatban, hogy kb. hány nap alatt fejlődnek ki az egyes gombák. Tudom, hogy pl. egy tintagomba vagy egy csiperke jóval gyorsabban nő, mint pl. az őzlábgombák v. vargányák, de mégis gyakran megesik, hogy elöregedett vagy túl fiatal példányokra bukkanok akkor, amikor az ideális fejlettségi stádiumra tippelek.

Megpróbálok röviden válaszolni felvetett kérdéseidre, legjobb tudásom alapján. A köyvekben sajnos csak hozzávetőleg írják le a szerzők a gombák élettanával kapcsolatos eseményeket. Gondolom ez azért van, mert kissé hiányos a megfigyelésük vagy több könyvből vágták össze a megszerzett tudásanyagot.

A gombák két részből állnak.

1. Vegetatív test. Improduktív test.
Ez az a föld alatti gombatest, amelyet micéliumnak nevezünk és ez több évig is szinte láthatatlanul a talajban képes vegetálni, várni a kedvező körülményekre (optimális csapadék, -tápanyag és kedvező hőmérséklet). Amikor ezek a körülmények adottak, akkor a micéliumfonalakban megindul egy robbanásszerű haploid fejlődés, amelynek következménye a diploid (kétsejtmagú) állapot létrehozása. De ez már a másik a részre tartozik.

2. Szaporító test.
Ez maga a "gomba", a föld feletti produktív termőtest. Ezt hívják a gombagyűjtők gombának.
Ezt fogyasztjuk, -ják. Nem tudom, hogy szükségesnek tartod-e, hogy részlezzem, mert ez egy topicoldalnál bonyolultabb folyamat. A topic inkább a rövid tájékoztatást szolgálja. :-((

Hány nap alatt fejlődnek ki?

Ez függ a fenti körülmények adta lehetőségektől. Ha valamelyik kimarad, akkor nem fejlődik ki a produktív test, a gomba.

Azonban, ha a micélium optimális körülmények hatására termőtestet hoz létre, akkor azt a tintagombák esetében 1-2 nap alatt hozza létre, míg a többi vastagabb-tömörebb beltartalmű gombák esetében 3-4 nap vagy a tapló esetében akár évtizedek is lehetnek. Például egy gyógyhatású gombát említek, az Óriás pöfeteget (Langermania gigantea) amelynek súlya akár 2,5-15 kg-ig is terjedhet, a nagysága (átmérő) a 15 cm-től 1,5 méterig is fejlődhet. Ehhez nagyon nagy mennyiségű nedvesség szükséges. Ezért ennek fejlődése akár 1 hétig vagy 9 napig is eltarthat. A tintagombák vizenyős, vékony húsú, szinte átlátszó gombafélék, ezeknek a fejlődése nagyobb esők esetén, már az esőzés alatt elindul, és mire a több napos eső eláll, addigra a hamar fejlődsének indult termőtestek szétfolyósodnak. (Elpusztulnak.) De itt, ebben az esetben a gomba pusztulásával egyben a szaporodást is elősegíti, mert ráragad a körülötte lévő avarrétegre, fűszálakra és az azt bolygató vadállatokra (nyúl, fácán, őz, vaddisznó, stb.), így is terjedhetnek a spórái.

A vargánya-félék egy bizonyos talajtípushoz, a savanyú erdőtalajokhoz kötöttek és az azokban található fafajokhoz, legtöbbször a lucfenyő-félékhez és a tölgyekhez. Ezzel szemben csiperke gomba-félék és őzlábgombák nem ennyire kötöttek, minden talaj és erdőtípusban megtalálhatók.

Az, hogy megesik Nálad a "gombamúmiák" megtalálása, ez nem véletlen a különböző fejlődési állapotokban. Ugyanis amint a fentebb említett optimális körülmények közül bármelyik is az időjárás megváltozásával megszűnik, a vegetatív test tovább tápanyagokat és nedvességet nem szállít a termőtestbe. Így, ezzel saját magát védi a föld alatti micélium-köteg (vegetatív test). Amiket Te találsz száraz "múmiákat" azokat a szél megszárítja, és amíg a gombákban található fehérje bontó enzimek el nem végzik feladatukat, addig ott állnak a termőhelyükön. Éppen ezért ezeket a gombamúmiákat fogyasztásra nem szabad felhasználni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A fehérjebontó enzimek melléktermékei a toxinok, ezek olyan vegyületek, amelyek emberi szervezetbe jutva erős, gasztrointesztinális (gyomor, béltünetes) mérgezéseket okoznak!

Kedves otouto! Remélem ezzel a dióhéjnyi válaszommal nem ijesztettelek el a gombák megfigyelésétől és gyűjtésétől. Ha mégis, hogy úgy gondolod, hogy ez az információ számodra kevés, akkor nyugodtan kérdezz tovább! A gombagyűjtéssel és felhasználással kapcsolatos tudnivalókra felhívomazért figyelmed, minden esetben legyél óvatos és csakis gombavizsgáló szakellenőr által megvizsgált gombát használj fel a konyhádban.

Remélem, hogy nem fárasztottalak ki!

Üdv,

Oxalis

Előzmény: otouto (162)
Oxalis Creative Commons License 2000.09.15 0 0 173
Kedves Lord, Oyabun, Otouto, bd és psilon2 (ha még olvasol bennünket?) és a többiek!

A ma reggeli információim szerint a szombathelyi központi piaccsarnokban az egyik árus 10 kg frissen gyűjtött vargányát viszgáltatott be, eladásra. A kilónkénti eladási árat nem árulták el.
Mi a véleményetek arról, hogy ilyen nagy mennyiségű vargányát hol lehet gyűjteni?
Mert mi ha itt az Alföldön 10 kg bármilyen gombát gyűjtenénk, akkor szobrot emelnénk egymásnak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hát igen. Egyébként nem volna rossz már végre gombát is találni. Mert április óta itt nálunk az Alföldön gomba híján csak napsütésből van sokk, amit már igen csak ununk.

Egyáltalán van aki még gombász topicot olvas? Tartsunk már egy létszámellenőrzést!!!

Rövidesen ránk esik a gombaszezon!

Halihó,

Oxalis

Oyabun Creative Commons License 2000.09.12 0 0 172
Lordom!
OFF
Mikor lesz Zalában a gombásztalálkozó? Szívesen elmennék. Meg megnézném már a búrádat is, ha már annyit olvastam tőled. (Meglehetőst egyedi stílusodra felfigyelve végigszórakoztam az utóbbi néhány hónapban elejtett hozzászólásaid :-)
Én ugyan pesten születtem és itt is élek, de nagyszüleim Zalaiak és nagyon sok időt töltöttem ott. Teljsen otthon érzem magam lent.
ON
Hét végén a Budai hegyekben túráytunk, a kéktúra vonalának idevágó szakaszait megtéve. Gombát egy szálat sem, eldobált mekdonácos hulladékot meg egyéb szemetet annál többet láttam. :-(
Oya
Oyabun Creative Commons License 2000.09.12 0 0 171
bd
Neten is elérhető. Én egy tavalyi túlétő túrával kapcsolatban akadtam bele.

http://extra.hu/tulelosuli/tul1.htm

Jó böngészést.
Oya

Előzmény: bd (170)
bd Creative Commons License 2000.09.12 0 0 170
Oyabun
Tetszik, amiket idéztél.
Megszerezheto a forrás? Micsoda, hol, hogyan kapható?
bd
Előzmény: Oyabun (169)
Oyabun Creative Commons License 2000.09.11 0 0 169
OFF
Sőt, ha már természetjárunk, egyéb veszélyek még:
Egyes területeken hazánkban is találkozhatunk a viperafélék családjába tartozó
mérges kígyókkal. Hátoldalukon végighúzódó zegzugos vonal és feltűnően rövid,
hegyes farok jellemzi őket. A keresztes vipera a Zempléni-hegységben, valamint
Zala, Tolna, Somogy megye lápos területein, hegyi kaszálóin, erdőkben él. A kisebb
testű parlagi vipera szórványosan fordul elő a Duna-Tisza közének füves kaszálóin
pl. Bugacon, valamint a fertő környékén. A Hanságban gyakoribb. Mivel nem
agresszívak elégséges, ha a veszélyeztetett területen elővigyázatosan mozgunk, és
kikerüljük e védett állatokat óvatosan mozdítsunk el köveket, táborhelyet és a
levetett ruhát vizsgáljuk át. Ha mégis támadás érne valamit a sérült testrészt a
marás helye fölött, nem túl szorosan el kell kötni. húszpercenként lazítsuk meg a
kötést, és legkésőbb egy óra múlva vegyük le. A sérült végtagot pihentessük a szív
szintje alatt tartva tegyük sínbe és lehetőleg hűtsük. A sebet kimetszeni, kiszívni
nem szabad. A vérkeringés serkentésére itassunk kávét vagy teát. A sérültet minél
gyorsabban szállítsuk orvoshoz. A kígyómarás veszélyét nem kell túldramatizálni
csak evesebb mint l %- a halálos és 5O % tünetmentes.

A foltos szalamandra, sárga hasú vörös hasú unka, a zöld és barna varangy, valamint
a zöld levelibéke testváladéka a kezünkről a nyálkahártyára kerülve mérgezéseket
okozhatnak. Érintésük után mossunk kezet. A váladék által izgatott testrészt hideg
vízzel mossuk le.

A kullancs jelenti a legnagyobb reális veszélyt. Tavasszal és ősszel különösen aktív,
de az esős nyár is s nagyon kedvező számára. Az általa terjesztett
kullancsencephalitis elleni oltást FSME/IMMUN adassuk be magunknak. Azonban
ez nem véd a Lyme betegség ellen, melynek kórokozóját százszor gyakrabban
hordozzák magukban. A csípés helye körüli kerek, viszkető kiütés esetén
haladéktalanul forduljunk orvoshoz, mert ez a Lyme boreliosis jele lehet. A kullancs
ellen a legjobb védekezés, ha elkerüljük a magas füvet bozótot. A teljes zárt ruházat
és a magas szárú bakancs viszonylagos védelmet nyújt. Minden körülmények között
kb. 8 óránként vizsgáljuk át saját és társaink testét. Elsősorban a lágy hajlatoknál és
a hajas fejbőrön keressük. Csipesszel a fejénél megfogva, lassan mozgatva óvatosan
lehet kivenni. A mikrosebet fertőtlenítsük. Ma már több olyan készítmény is létezik,
amely véd a szúnyog és a kullancscsípés ellen AUTAHN, Sanody, Protect B,
ultrathon stb. állítólag ugyanilyen hatású a Polybé tabletta.

A méhfélék és darazsak tömeges szúrása vagy túlérzékenység esetén adjunk a
sérültnek antiallergikus gyógyszert Fenistil. Sandosten, Zaditen Tavegyl. A háziméh
fullánkját csipeszek vegyük ki a rajta lévő méregmirigyet ne nyomjuk meg. külön
kell szólni a veszettségről Egyre gyakoribb hazánkban a fertőzőt állat, ezért kerüljük
a különösen szelíd egyedeket. Ne nyúljunk tetemekhez, állati ürülékhez. A macska,
kutya, róka, őz stb. egyformán veszélyes lehet. Ha támadás ér minket minél
közelebb van a fejhez, annál veszélyesebb a fertőzés, a sebet azonnal mossuk le
szappannal és vízzel, tegyünk rá steril kötést. Haladéktalanul keressünk fel orvost,
aki azonban csak az állat megvizsgálásával tudja megállapítani, hogy veszett volt-e.
A HDC vakcina segít.
Forrás lásd előbb...

Oyabun Creative Commons License 2000.09.11 0 0 168
Egy másik vélemény:
Makrai Tibor István alezredes
Túlélő-suli
"Hű társunk a kutya, életveszélyes lehet. elkóborolt házőrzőkkel és szabadon futtatott harci kutyával egyaránt találkozhatunk. Veszélyes ellenfél. Szaglása harminchatszor, hallása kétszer jobb az emberénél. Látása azonban csak fele ellenszélben közelről sem észlel, ha mozdulatlanok maradunk. Ne mutassuk ki félelmünket és ne nézzünk az állat szemébe. Ne meneküljünk hátunka látva mindenképpen támadni fog. Lassan oldalazva, monoton, megnyugtató szavakat mondva térjünk ki. A betanított kutya ha parancsot kapott megtámad minket. Az elkóborolt állat csak akkor, ha táplálékot vagy különleges veszélyt lát bennünk.
Falusi házőrzők és kóbor ebek színlelt támadással általában elriasztható. Az állat farka mutatja agresszivitását ha vízszintesen áll támadásra számíthatunk. Várjuk be ezt a pillanatot. Kínáljunk fel valamilyen tárgyat pl. botot, vagy ruhával vastagon betekert karunkat, amire ráharaphat, majd a kutya pofájára ütve kővel, bottal kíséreljük meg eltörni felső állkapcsát. a rövid pofájú ebek hasán lágyékát rúgjuk. A támadáskor kíséreljünk meg állva maradni. Megtehetjük azonban, hogy szorosan magunkhoz szorítva földre vigyük és mögé kerülve leszorítsuk. A harci kutya küzd, amíg él. Más fajták megfutamodhatnak.
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.11 0 0 167
Nagyon megborzongtam, de mégis köszönöm a tájékoztató leírásodat. Remélem sose' lesz rá szükségem.
Előzmény: Oyabun (166)
Oyabun Creative Commons License 2000.09.11 0 0 166
Nagyon OFF
Én inkább a kevésbé agresszív technikákat kedvelem, tehát Aikidoztam jó pár évet. Egyszer, amikor megkérdezte valaki a mesterünket, mit csinálna egy katanával felszerelkezett ember ellen, azt válaszolta. "Miközben folyamatosan a szemébe néznék, nagyon óvatosan tennék egy lépést hátra. Majd a másik lábammal még egyet. Aztán újból az előbbi lábam következne. Mindezt nagyon lassan. Miután legalább három kard hosszúságra kerültem tőle, gyorsan megfordulnék és elszaladnék." Ez kutyával kevésbé működik, mert ha futsz előle kerketni fog, és szinte biztos, hogy gyorsabb és kitartóbb nálad.
Klasszikus qtyaelhárítás alapok no1:
Ha nem tudod elkerülni a konfliktust, fogj egy botot, vagy tekerd a kabátod a kevésbé használt kezed köré (pl: balkezesek jobbkéz, jobbkezesek fordítva) és a bottal vagy a betekert alkaroddal fogd fel a kutya első támadását. Ezután van kb. 5-10 másodpercnyi időd 'hatástalanítani' az állatot. Ennyi ideig tart míg egy közepes méretű kutya kettéharap egy vastagabb botot, vagy az alkarod. :-( Célszerű a torkát, szemét vagy a fejét támadni. Ezek azok a pontok ahol azonnal ható, további támadást megakadályozó sérülést tudsz okozni. Ha el tudod emelni a földtől úgy, hogy közben a háta mögött vagy, szabad kezeddel támadhatod a torkát. Talán ez a leghatásosabb megoldás, ilyen módon nem csak a fogaitól, de a harc közben hatásosan használt körmeitől is kellően távol tudsz maradni.
Bocs, ha túl brutálisra sikerült, ez van. A fentiek a desszantos kiképzés alapjai, durván ezt kapják az ejtőernyős kollégák harci qtyák ellen. Persze, ha van náluk lőfegyver sokkal egyszerűbben intézik a dolgot.
Oya
Aki qtyatulajdonos és qtyaimádó és reméli, sohasem kell használnia amit tud...
Előzmény: Törölt nick (165)
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.11 0 0 165
Köszönöm szépen az őszinte válaszod. Marad a fáramászás és ha erre már nincs lehetőség a nagyon határozott szembefordulás, ordítozás.
Kár azért, hogy Mesteretek nem felbőszített rotveilerekkel küzdött. Mentségére mondom, azok más idők voltak. Meg hát úgy tudom, hogy a harcművészet nem is erre való.
Ilyen harcban állítólag az állat nemigen érzi a fájdalmat, tehát, ha megütöd-megrúgod is, valószínűleg fel sem veszi. Ez a mondatod igen elgondolkodtató volt számomra. Ha hülyéskedni akarnék, akkor azt mondanám, hogy van mit tanulnunk a kutyáktól...meg kell alakítani a "harcikutya-iskolát". :-)) De ez csak amolyan rossz vicc, mert tudom, nem a verekedés a lényeg. :-)
Előzmény: otouto (164)
otouto Creative Commons License 2000.09.11 0 0 164
Üdv, Kopáncsi!
A kutyás kérdésre őszintén válaszolva: Én 7 éve karatézom, de az biztos, hogy menten összecsinálnám magam, ha egy felbőszült, nagytestű kutya nekem támadna. Ilyen harcban állítólag az állat nemigen érzi a fájdalmat, tehát, ha megütöd-megrúgod is, valószínűleg fel sem veszi. Stílusunk (kyokushin) megalapítója annak idején bikákkal küzdött, és 43-at megölt pusztakézzel. Olyan életpontokat ütött meg az állatokon, ahol azonnali halált okozott. Persze ő sem volt tökéletes, egyszer megcsúszott, és felnyársalta az egyik bika. Csodával határos, hogy nem halt meg...
Szóval az én alkalmazott harcművészeti technikám kutyák ellen valószínűleg a fáramászás lenne. (Amennyiben van fa a közelben :-) )
Előzmény: Törölt nick (163)
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.08 0 0 163
Szia Topicgazda!

Végre ismét itt. Máris egy szuper kérdés, amire válaszolni igen nehéz. Remélem hozzászólnak az avatottabb kollégák. A linkért köszönet.
A medvetámadás elhárításából ki vagyok képezve. Kajával teli hátizsákot kell vinni és a kriktikus pillanat beálltakor a brumi elé kell dobni. Amíg megeszi egérutat lehet nyerni.
De a kutyák? Van rá valamilyen harcművészeti technika? Ezt komolyan kérdezem. Legalább elméletben tudjam. Gombák és a harcművészet. Minden mindennel összefügg. :-)

Üdv,

Kopáncsi

Előzmény: otouto (162)
otouto Creative Commons License 2000.09.08 0 0 162
Sziasztok, gombázós barátaim!
Végre a múlt héten és most is volt itt valamicske eső, talán megkezdődik végre az igazi gombászidény.
Már régóta gombászok, mégis gyakran gondot okoz az egyes gombák növekedési ütemének megtippelése. A könyvekben pontatlan, és eltérő adatok vannak. Ki tud tehát infóval szolgálni azzal kapcsolatban, hogy kb. hány nap alatt fejlődnek ki az egyes gombák. Tudom, hogy pl. egy tintagomba vagy egy csiperke jóval gyorsabban nő, mint pl. az őzlábgombák v. vargányák, de mégis gyakran megesik, hogy elöregedett vagy túl fiatal példányokra bukkanok akkor, amikor az ideális fejlettségi stádiumra tippelek.
Köszönöm a segítséget, cserébe egy szuperjó gombász link:
kattintsatok ide!
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.06 0 0 161
Hi Lord!

Sajnos mi nem megyünk sehova. Maradunk a szikes pusztákon. Közbejött egy akadály. Autólopás. (Nem mi loptunk.) Nullázták a tervet.

Amúgy mit szoktatok "forgatni"? Ha szabad kérdeznem. Engem ugyanis a gombák mostantól nem érdekelnek, egyéb kedvteléseimnek hódolok: tévézek például. Kacérkodom a madarastopic-kal is. Ehhez a szakmához úgyse értek. Erdőn-mezőn sétálgatni úgyis szeretek. A szegedi Fehér-tón meg mindig lehet madarászni. Azt még nem vitte el se a cián, se az aszály, se a belvíz és nem is magánosították.

Oxalis üzeni , hogy fog írni, persze. Feltéve ha túléli. Tavasz óta az Őrségbe akar menni. A másiktopciba is írni fog. Meg a kamrába is. Majd.

Na csákó,

Kopáncsi

Előzmény: lord (160)
lord Creative Commons License 2000.09.05 0 0 160
Kopancsi
végülismindegy, lényeg, hogy kijöjjön a kullancs. Legutóbb barátom fa..ából kézzel szedtem ki (érzékien) egyéb eszköz híján (lehet, hogy óvatlanul lepisilt egy vérmes tölgyfát?). Egy ismerősöm vallomása: "megvárom, hogy teleegye magát, aztán ha jóllakott elmegy magától. Én hozzá nem nyúlok." Ez is egy módszer.

a másik dolog ( bár nem vagyok zalai) mi is megyünk az Őrségbe az Országos Gombásztalálkozóra (talán forgatni is), lehet, hogy összefutunk az erdőben? :) ha meg nem majd itt jól elmeséljük egymásnak, hogy mit láttunk.

a harmadik, a fenyőpereszke (szürke rizike, hogy én is mondjak egy új nevet) felfűzve aszalták fűszergombának (kissé csípős- borsos, ha jól emlékszem) vagy vegyes savanyúságban tették el (csalamádéban, mint annyi sok más gyenge húsú gombát), jómagam még nem ettem és nem készítettem effélét. attention, az infó másodkézből való.

Erről jut viszont eszembe a fehér petrezselyemgomba (hívják még karfiol-, bodros korall- meg ki tudja még milyen néven:)) amiből gombakrémet készítettek. Gyógyhatású. Levesbe is keverték, mint a marhahúskivonatot, meg lepénybe töltötték, káposztás lángosra kenték. Sirály. Néha szívesen visszamennék az időben kb. 100 évet... :)

Ja és Kopancsi addig örülj amíg csak kutyákkal kell vívnod és nem püfölöd husánggal a fák törzsét, hogy megpróbáld elriasztani a medvéket azon filózva, hogy most végül mit is mondtak a helyiek: felfelé vagy lefelé kell elkezdeni rohanni? :) De azért persze a gazdi és póráz nélküli kutyák is elég gázosak. (Meg a vietnámi malacok:))

bd Creative Commons License 2000.09.05 0 0 159
Kedves lord, ez gyönyöru lett!
bd
Előzmény: lord (158)
lord Creative Commons License 2000.09.05 0 0 158
Namost akkor csapongok, Riza, mint említettem száraz volt minden, a fülőke is, egyébként ott kacag a műszerfalon azóta, mert olyan szép.Főleg a csavarodó "árvége". Most már van mellette egy picinke nyálkás szegfűgomba is, szintén szárítva.

A wasabi nálam egy iszonyatosan erős japán torma tubusára van ráírva. Abszolút autentikus, egy keleti fűszerestől szereztem (mit tagadjam mostmár: loptam, mert kurva drága volt), szóval ez tényleg gomba? Hö.

Az ágyaspáleszekkel nekem is tetemes tapasztalatom van, de csak fűszer és gyógynövényekkel, gombával még soha... esküszöm. A bor nálam úgy jött a képbe, hogy egyszeris a Vendvidéken (vagy Hetésben, ki tudja mamár) kései novemberi estén olyan forralt bort kínáltak ami nem a szokásos és néha már halálraunt szegfűszeggel-fahéjjal megküldött dolog volt, hanem valami extra. Házigazda szerint 13féle gyógy illetve fűszernövény fickándozott a forró lében (bár szerintem a 13-as szám inkább misztikus, mint praktikus). A lényeg itt, hogy földöntúli volt az íze, illata, meg az álom ami utána jött. Sajna csak a kakukkfüvet, a muskotály zsályát és a bodzát tudtam beazonosítani (a recept számomra tehát elveszett örökre, tán meg sem volt soha), vendéglátó bevalotta még a fehér ürmöt, mint nem elhanyagolható összetevőt (ezért volt tehát mélyen gyönyörű álmom!) és némi unszolás után a macskagyökeret. Ez utóbbi szerintem csak eszébe jutott/ jól hangzott :) és csak ezért mondta. A fűszeres borok másik nagy területe a nyáron iható (itatott) fehér bor alapból sok titkos fűszerrel készített és jégbe hűtött életmentő csoda, de erről majd jövő augusztusban :)), most már a forró ital szezon jön. Amiről jut eszembe a hársfavirággal, mézzel, kálmosgyökérrel meg egyebekkel forralt kecsketej, mint minden téli bajra jó gyermekorvosság. Jó édes, nem úgy, mint az a főzet amitől dédapám, s nagyapám is meggyógyult annak idején némi visszeres/ agyérgörcsös fájdalmakból és évtizedekig éltek még utána békében. Na az keserű volt. Kicsi voltam még, de így leírva hasonlíthatott a csodaszer valami olyanra amiről Oxalis írt. Étkezés közben kellett kortyolni valami negyed kupicával a méregzölden fényesfekete főzetet és keserű volt, mint az epe. Éljen a népi gyógyászat.

Na. Hogy azért gombáról is írjak: pár napot az Upponyi hegyeknél töltöttem (Aggteleki-karszt/ Cserehát) és nincs semmi. :(( Nagyon sok többhetes példányt találtunk, főként galambicát, csiperkét, bimbós pöffeteget, lúdvércgombát (ez ami világít éjjelente: lidércfény), gyökeres fülőkét (aminek az az irdatlan hosszú szára van, olyan kackiás a kedves:)), kenyérgombát, hánytató piroshátút. Egyszóval mozgott ott valami, de ez a szárazság betett mindenkinek. Azért előrelátóak voltunk: az egyik ottani hivatásos gombaátvevővel telefonszámot cseréltünk és ő majd szól, ha legalább egyhetes eső lesz és a helyiek tömegével kezdik behordani a vargányát... :) Amit egyébként (most kapaszkodjatok!) max. 600 Ft/kg áron vesznek át. Az első osztályút, bizony. A másodosztályút (értsd kicsi, aranyos, frissen zömök, fénylő barnakalapú fenyőtinórát) pedig 200 forintért. Na ezt adják pesten kétezerért, amúgy.

A pecsétviaszra visszakanyarodva: mifelénk mézgával fényesítették- nem lakkal- addig is, míg el nem dőlt, hogy kell-e gyógyszernek. Addig meg "csak" dísz volt a sublót tetején, vagy a kóterben az árpávalérő almák és birsalmák között és valami rejtélyes okból a lányszobák ablakában.

lord, aki tele van élményekkel és az ősz ízeivel :), ezért kissé eltúlozta a hozzászólása hosszát

Oxalis Creative Commons License 2000.08.31 0 0 157
Kedves Psilon2!

Kopáncsi mikológus barátja vagyok, ebben a minőségemben már találkoztunk ezeken az oldalakon. Úgy emlékszem, hogy Te zalai ember vagy, ezért fordulok hozzád.

Véleményed szeretném kérni a következőkhöz:
Szeptember 14-15-16-17--i napokon az Őrségben (Vas megye déli része, de hát ezt tudni fogod) gombagyűjtő túrára és kirándulásra megyünk néhány társammal, egy kocsival, összesen négyen. Arra gondoltam, hogy volna -e kedved Zalalövőn velünk, alföldi gombászokkal találkozni? Ha úgy érzed, hogy ezt az áldozatot meg tudod hozni, akkor egy rövid beszélgetés erejéig találkozhatunk egy általad megadott helyen. Kicserélhetnénk a jelenleg található gombákkal kapcsolatos gondolatainkat.

Mi a véleményed erről?

Ha más zalaiak is olvasnak, akkor szívesen venném, ha társulnának hozzánk! Aki ebben benne van, az értesítsen. Ha a megadott időpont most még nem alkalmas, úgy másikat is kereshetünk, de még az ősszel!!!!!!! Vagy?

Üdvözlettel,

Oxalis

Oxalis Creative Commons License 2000.08.31 0 0 156
Kedves Báró Úr!

Örömmel olvastam soraid és tetszik a jó humorod.

A Magyarországon található hasonló gomba, amit itt nálunk lehet gyűjteni, annak Világító tölcsérgomba a neve és ez erős mérgezést okoz. De nem a termőtest világít, hanem a vegetatív test, ez a micélium és ez a fák kérge alatt, a faanyagban található. Ezt onnan lehet látni, hogy ha véletlenül a korhadt fának a kérgét leemeljük, a micélium ekkor kis frekvenciájú fényt bocsájt ki. Hasonlóan a szentjános bogarakhoz.
Általában ezek a gombafélék mind mérgezőek és ezáltal nem fogyaszthatóak. Japán kicsit messzire van, kár volna elmenni gombapörköltet enni, pláne mérgező gombából!
Valószínűleg a gombapörkölt nem világítana, mert ez a világító vegyület, valószínűleg termolabil jellegű anyagféleség, főzés közben lebomlik.
Hazánkban ilyen gombát szerencsére a kereskedelmi forgalomban tudomásom szerint még nem árultak. Hál istennek. Ha te többet tudsz erről, kérlek írd meg!!

Üdvözlettel,

Oxalis

Előzmény: Munchausen (153)
Oxalis Creative Commons License 2000.08.31 0 0 155
Helló Mindenki!

Kit érdekel a gyógytea készítés szárított taplógombákból?

Pecsétviaszgomba vagy lepketapló és ha van kalapos gomba, a shii-take kell hozzá. Tehát nem kell együtt a három, hanem amelyik éppen van otthon, kéznél van.

A csontszáraz, durván megőrölt vagy mozsárban összetört, kb. 10 gramm vagy 1 deka gombát teatojásban vagy csak "úgy" 8 dl forró vízbe szórjuk, összekeverjük és 20 percig főzzük. Majd finom, aprószemű szűrőn átszűrjük. Cukorral vagy mézzel és citromlével ízesíthető.
Fontos tudni: a fenti gombákból készült tea rák megelőzésére, rákos megbetegedések megelőzésére, a daganatműtét után a továbbterjedés megakadályozására jó hatással van.
Feszült, stresszes állapot és az állati eredetű zsiradék-felesleg feloldását is segíti. Kúraszerűen, naponta két csészével fogasszuk! Kúraszerűen alkalmazva 3 hónapos időközönként, 1 hónap szünetet tartsunk. Immunrendszer erősítésére hetente egy-két alkalommal érdemes inni belőle, tartósan a fő étkezések között.

Ha valaki valamit nem ért, kérdezzen.

Alkoholos gyógynövény-alapú ágyakba (nagyobb üvegekbe) a gyógynövények közé darabos szárított gombát érdemes rakni. Mi jöhet szóba? A fentiek, természetesen nem kukacos állapot, itt már mindhármat belerakhatjátok a gyógynövények közé, együttesen is lehet alkalmazni őket. Ki kell-e szárítani ilyenkor is őket? Természetesen, mint írtam, szárított állapotban kerüljenek az üvegbe. Darbokban és nem őrőlve! Mennyi ideig tartható el az így készült gyógyhatású ital? A sötétre színeződött alkoholos levet a felöntéstől számított 3 hónaponkét le kell önteni (szűrni) egy tiszta üvegbe. Ugyanígy lehet új italllal ismételni a bemutatott eljárást, addig, amíg színe van az elkészült gyógyitalnak.
Mire lehet alkalmas ez az ital? Mire lehet felhasználni? A benne lévő gyógynövények és gyógygombáknak más-más a hatóanyaguk, más-más betegségekre hasznosak. De az ital, önmagában nézve is finom. DE nagyon keserű. Unicum-svédcsepp jellegű.
MIkor ajánlatos fogyasztani? A több alkalommal leöntött és összegyűjtött gyógyitalt reggel, étkezés előtt fél órával másfél-két cent fogyasztandó.
Mikor fejtik ki a gyógyhatását az ital? Három hét után, már érezhetően javul a közérzet, erősödik az immunrendszered. Nő az étvágyad! De nem hízol!

Milyen gyógynövényekekt használjak?
Általában a környezetünkben található bármilyen gyűjthető gyógynövény alkalmas erre a célra. Leginkább az orbáncfű, citromfű, apróbojtorján vagy párlófű, vasfű vagy verbéna, galagonya bogyó, galagonya virág, sárga ökörfarkkóró, orvosi ziliz, szemvidítófű, csalán, kakukkfű és még sorolhatnám.
Megjegyzem, nekem 64 féle gyógynövényből készült ágyas gyógypálinkám van otthon.

Mivel sajnos rettentően keserű ez az ital, aki akarja ízesesítheti:
szárított szentjánoskenyérrel, aszalt fügével, aszalt szilvával, aszalt meggy-gyel, aszalt almakockák (bagolytüdő), mazsolaszőlő (fehér és barna), tehetünk még bele ízlés szerint szerecsendiót, szerecsendióvirágot, szegfűborsot stb.

A variációk száma a végtelenbe konvergál. Több témára, mindenkinek ízlése és gyűjtőszenvedélye szerint.

Ha valakinek nincs ideje az egésznek utána járni a természetben, akkor a gyógynövényboltokban, fitotékákban, csak annyit kell mondani, hogy szeretnék ágyaspálinkához gyógynövényeket vásárolni. Mindent adnak, ami a készletükben rendelkezésre áll.

Oxalis

retur Creative Commons License 2000.08.31 0 0 154
<OFF>Nem a zagond.
Odáig eljutni, meg time (mikorra végre kifordul6nánk magunkból & BKV(min.) & ...(short time)... & a zapróbb al6na & ...(short time)... & BKV(min.) & közben ittott kalya-pilya-nyafogás(+előtte otthon). Szóval örülök, ha este 5 után Kamraerdő (csak 1 delelyes). Azér itt-ottan is volt gombaszag, igaz 1-ccer valami tinóruféle virágzott, de nem ismertem meg (azér otthon tartok kitűnő gomba6ározót 1 volt dologhelyemen leltem a házikönyvtárban)
</OFF>
Előzmény: Törölt nick (145)
Munchausen Creative Commons License 2000.08.31 0 0 153
Nemrég hallottam újra a wasabi gombáról, ez egy japánban honos gombafajta, különleges tulajdonsága, hogy igen erős biolumin, vagyis világít rendesen. Nem tudja valaki, hogy honnan lehetne ilyet szerezni, meg esetleg azt is, hogy mérgező-e, izre jó? Főzés közben elveszti-e a világító képességét, pazar lenne egy világító gombapörkölt, nem? ;-)))
retur Creative Commons License 2000.08.31 0 0 152
Borhoz pálinka? hmm...

Különben szia itt is, maradok csak olvasó.

Előzmény: Törölt nick (150)
lujza Creative Commons License 2000.08.30 0 0 151
A-ha. Kösz.
Előzmény: Törölt nick (150)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.30 0 0 150
Füveket, fűszereket vagy gyümölcsöket begyömöszölsz egy üvegbe. Virágokkal is kipróbálhatod. Rájuk öntesz valamilyen --- lehetőleg tiszta házi --- pálinkát. Az egészet néhány hétig így hagyod, azután megkóstolód. A pálinka íze csodálatos változáson megy át. Ráadásul egészséges, igazi gyógyszered van. Népgyógyászat. Mértékkel kell fogyasztani. Sőt mindezt a borral is kipróbálhatod.
Előzmény: lujza (148)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.30 0 0 149
Nem biztos. Az aggály azért jogos. Nem minden tintagombafélének van mellékhatása. Elég sok a mendemonda. De jó, a tintagombákat hagyjuk ki. Mikológus barátomat ide fogom csalni (Oxalis), lehet, hogy a véleményén csodálkozni fogtok.
Előzmény: bd (147)
lujza Creative Commons License 2000.08.30 0 0 148
Mi az az ágyaspálinka ?
Előzmény: bd (147)
bd Creative Commons License 2000.08.30 0 0 147
Ágyaspálinkába pl. tintagombát talán ne.
bd
Előzmény: Törölt nick (146)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.30 0 0 146
Sőt ha a pecsétviaszgombát ha vékonyan lakkal átfested még szebben mutat. Kínában még termesztik is, igen nagy becsben áll. Gyógyászati célra használják daganatos megbetegedések kezelésére, immunrendszer erősítésre. Porrá őrlik, kapszulákba teszik, úgy árulják. Teának is használják, ti is kipróbálhatjátok.

Én most azon filozóm, hogy ha teának lehet használni a gombákat, akkor miért ne lehetne az ágyaspálinkák mintájára gombaágyas pálinkát készíteni? A kockázatok és a mellékhatások tekintetében várom véleményeteket.

Előzmény: Riza (143)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.30 0 0 145
Á, ha kicsik a magzatok az sem olyan nagy gáz. Toltam én már babakocsit erdőben a bokrok között bújva, meg töltésoldalon a sárban cuppogva. Kisebb túráknak bármikor neki lehet velük menni, meglepően jól bírják, csak vigyél magaddal valami finomságot rágcsálni, meg inni. A nyuszik, az őzikék, a rókalyukak, a madárdal már leköti a kicsik figyelmét. Nagyokat nevetnek nekik. Sőt ha nem vigyázol a korhadt ágakkal jól a seggedre is csapkodnak.

De eső, az nincs. Tavasz óta alig-alig. Egy kezemen meg tudom számolni hányszor.

Még van nekem egy bajom. Elmesélem. Elég sok a kóbor kutya meg a felelőtlenül futtatott kutya felénk. Már többször nekem támadtak. Szerencsére elég hangosan tudok ordítani, úgyhogy egyelőre ez a módszer még bevált, mert elfutottak. Gondoltam már, hogy csináltatok valami fokost magamnak, mint anno a bakonyi betyárok használtak a farkas ellen, hátha. Sőt remélem otouto is vissza jön az egyetemre a vakációból és eszébe jut, hogy ugye itt ő a topicgazda. Szóval otouto erősen érdeklődik a harcművészetek iránt, remélem tud virtuálisan is tanácsot adni, hogy mi a fenét csináljak, ha észreveszem, hogy egy rotveiler rohan felém, úgy százzal a mezőn szegfűgomba keresés közben. Szóval én ilyenkor teljes hangerővel ordítok, "nemmészeredj innenkurvaanyád" vezényszavak, dehát ez nem tudom meddig lesz elég. Bizony van egy-két hely, ahova egyedül vagy a családdal már nem merek visszamenni, mert félek, hogy újra jönnek a dögök.

Előzmény: retur (144)
retur Creative Commons License 2000.08.30 0 0 144
<OFF>Kösz a topicot, sajna mostanság csak olvasásilag gombászok, de majdcsak cseperednek a porontyok!</OFF>
Előzmény: Törölt nick (137)
Riza Creative Commons License 2000.08.29 0 0 143
A pecsétviasz gomba szépen mutat a kisebb vázában és jól szárad mi?
Az árvégi fülokével mit tettél?
Előzmény: lord (141)
ámbátor Creative Commons License 2000.08.28 0 0 142
Már erdélyben sincs gomba. Az egyetlen értékelhető - de még mennyire - találat egy gyönyörű, egészséges, jól megtermett, 12-13 cm átmérőjű, fényesen csillogó kalapú hirip. Közel s távol semmi más, ez viszont vacsorára remek volt. Ott talán most már beindul a szezon, mert mikor elindultunk haza, esett!!! Az az egy gombicsek egy kissé lápos területen kellette magát, a nyűvek meg nem hitték el hogy gomba, úgyhogy rá se néztek :)))
lord Creative Commons License 2000.08.27 0 0 141
Riza (rizike:)
akkor csak neked elmondom, hogy ma tucatnyi pecsétviaszgombát találtunk nem messze a Szépjuhásznétól (Budai hg.) nyakig saját spórájukban barnulva, meg pár db árvégű fülőkét. Szárazakat, hogy szinte törtek, akárcsak az ilyen-olyan taplók.
Bár a szárazság nem is olyan rossz, ha belegondolok... legalább nem nekem kell a szárítással pöcsölni :)

És volt kosbor újra!

Riza Creative Commons License 2000.08.25 0 0 140
JÓESTÉT Lord!
SZERETEM, HA GOMBÁRÓL BESZÉLÜNK ÉS A MESÉLÓ ÉRZÉKELTETNI TUDJA A HANGULATOKAT, ÍZEKET, ILLATOKAT!
Úgy látom megint elfelejtettem átváltani a kis betukre. Bocsánat!
Ezért is szeretem a gombászós napokat. A beszélgetés is jó róla, hát még a kutatás!
Aki pedig nem árulja el a termohelyeket óvatos, de inkább jobb lenne, ha hozzá sem szólna. Miért jó az, ha másnak fáj a szive.
Én bátran elárulom, hogy a RÁM szakadék környékén nem taláktunk ízletes vargányát. A hazafelé úton viszont más kosarában láttunk. Vacak élmény volt!
Előzmény: lord (122)
lord Creative Commons License 2000.08.25 0 0 139
na akkor egy ujabb remtortenet a Bp-i gombavizsgalokrol:

2 hete a Borzsonyben jartunk es sok mas kozott talaltunk egy zamatos, friss, egeszseges dioizu galambgombat. (A helyiek persze nem eszik csak a varganyat meg az ozlabat, legalabbis a kocsmalatogatok szerint.) Probakeppen elvittuk a Lehel teri piacra (tudom, most nem ott van, de az a piac) ahol ketten is szakertettek. Teljes tanacstalansag utan kiotlottek, hogy ez VAGY tovisalja gomba VAGY doggomba. Nem mindegy azert. Biztos ami biztos elkunyizta`k tanfolyamra bemutatando a lelkes tanuloknak, mert annyira nincs gomba az orszagban.

Törölt nick Creative Commons License 2000.08.22 0 0 138
Hát nem semmi ilyen időben gombát találni! Minden elismerésem. Én is figyelem a fákat, de semmi. Nézem, hol vágtak ki fát --- hátha legalább a tönkön valami. De semmi. Emlékszem 2 évvel ezelőtt mennyi őzlábgombát találtunk........alig bírtuk hazavinni. Egy kis rántott őzlábgomba nagyon jól jönne! No mindegy, nincs, lehet kimegyek a piacra termesztett csiperkét venni.
Így múlik el a világ dicsősége.
Előzmény: ámbátor (133)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.22 0 0 137
Kimaradt a kulcsszó. Melegdunszt. Így már érthető.
Előzmény: Törölt nick (135)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.22 0 0 136
Hi Lord!

Kösz ezt a kullancs leírást. Szerintem a kivétel technikája nem áll. Én magamból szépen lassan -- érzem ahogy engedi -- kihúzom. Ha tekergeted, szerintem olyan mintha az üdítőüveg nyakát csavargatnád, a fej valszeg benn marad. Ezért jobb a kihúzás. Meg azután miért nem mindegy, hogy az óramutató járásával megegyező vagy ellentétes irányban. Amúgy és a szemöldökcsipeszt sem kedvelem, nem érzem az ujjaimon a jószágot. Annak idején kutyán elég sokat gyakoroltam, itt is mindig a lassú-egyenletes-"érzéki" technika vált be a legjobban.

Még annyit, hogy kullancsriasztót szoktam használni (múltkor elfelejtettem), meg ha tudom, hogy erdőbe megyek pár órval előtte bekapok pár gerezd fokhagymát, ennek a kipárolgáskor keletkező nem éppen finom illatát általában gondosan elkerülik a kis dögök. Azóta megfejtettem, hogy jöttek belém. Az erdőben megálltam egy fánál, ahogy locsoltam valszeg akkor ugrott rám; a hirtelen hőhatást megérezte. :-)

No és a könyv? Hogy tetszik? Fénymásolás, szkennelés? ....

Üdv,

Kopáncsi

Előzmény: lord (120)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.22 0 0 135
Én még nem próbáltam ezt a lisztszagú kedvencet tartósítani. Ám úgy gondolom, hogy:
a/ Az előzőekben ismertetett gombasavanyúság-recept itt is megteszi.
b/ Megfőzöd a gombádat. Sós vízben elteszed, 1 liter vízhez, 2 bő evőkanál só. A gombát üvegbe teszed, ebbe a sós vizet, az egészet melegvízben hagyod kihűlni.
Előzmény: bd (134)
bd Creative Commons License 2000.08.22 0 0 134
Hamár gomba nincs, legalább készüljünk az oszi nagy gombadömpingre.
Fenyopereszkét (rákízu pereszke) hogyan tesztek el?
bd
ámbátor Creative Commons License 2000.08.18 0 0 133
Minap gyönyörű sárga-gévagombát láttam. Végülis nem ettük meg, pedig igancsak étvágygerjesztő volt.
lujza Creative Commons License 2000.08.11 0 0 132
Ja hogy Erdély ? Akkor jó. Már aggódtam, hogy lemaradtam valamiröl. :))

Én 2 rizike lelöhelyet is tudok, de nem árulom el, hogy hol, mert télleg nagyon finom. De hát a rizike szezon még odébb van. Ámbár egyszer augusztusban kimentünk özlábat keresni, s van egy hely a rizikés mellett, na ott bóklásztunk, gombaillat az egész környéken, özláb egy szál se, akkor aztán megláttuk. Rizike tenger mindenfelé...

Előzmény: ámbátor (131)
ámbátor Creative Commons License 2000.08.11 0 0 131
Pedig kíméletből nem is mondtam, hogy egy rizikét is találtunk, ami pedig nagggyon finom. Sajna, kicsit messze kell menni mindezért, messze túl a szilvafákon (gy.k. Transsylvania). Mióta hazajöttünk magam is a szárított gombát rágicsálhatom csak. (Mert annyit szedtünk, hogy muszályott szárítani is. Ki bír naponta egy-két teli kosár gombát megenni) A legszebb vargánya volt vagy 25cm átmérőjű, teljesen kukactalan.
A német hiripet és a nyíri hiripet nem eszik, csak a hiripet szedik le.
Előzmény: lord (130)
lord Creative Commons License 2000.08.10 0 0 130
ámbátor, te gyilkos! :) HOL? HOL szedted? (szemétség! nem elég, hogy megtalálta, megette még el is dicsekedte...)
és persze kész lebukás és tiszta ciki és szemét húzás, hogy nem tudom merrefelé hívják hiripnek... és a helyiek nem eszik! égnek áll talpszőröm. és pontosan melyikeket nem eszik?

kopancsi
köszönöm :) és télleg minden tetszett? csak azért kérdem, hogy merre szőjem tovább a meseszálat, amíg be nem üt a szezon :)

(el sem merem mondani, hogy a Budai hg-ben árvégű fülőkét találtunk, meg rengeteg lepke-taplót, csak már szárazak és öregek voltak, az erdő meg porzott és tikkadtan szenvedett egy nagy esőért)

lujza Creative Commons License 2000.08.10 0 0 129
S merre az arra ??
(Nem a pontos helyet kérdeztem, csak az égtájat.:))

Mi egy hete voltunk kint, olyan gombátlan volt az erdö, hogy még az esetlegesen magunkkal vitt gombák is elmúltak. :(((

Előzmény: ámbátor (127)
ámbátor Creative Commons License 2000.08.10 0 0 128
Mondom: "hirip"-nek
Előzmény: ámbátor (127)
ámbátor Creative Commons License 2000.08.10 0 0 127
Gyönyörű őzlábakat (sz)ettem a múlt héten. Meg príma vargányákat, galambgombát. Szerencsére a helybeliek a tinóruk többségét nem eszik, nem is szedik, úgyhogy volt bőven. Nem próbáltam meggyőzni őket :) Arrafelé egyébként a tinórut hiripünek nevezik.
Előzmény: lujza (124)
lujza Creative Commons License 2000.08.10 0 0 126
Északon sincs. Hova lett ???
Előzmény: Törölt nick (125)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.10 0 0 125
Én itt délen nem. Már azt sem tudom hogy néz ki.:-(
Előzmény: lujza (124)
lujza Creative Commons License 2000.08.10 0 0 124
"Volt egy rossz élményem, amikor 4 éve leugatott a Bosnyák téren a szaki, hogy mit magyarázom neki, hogy HOL találtam a behatározandó leletet. "A gomba mindenhol megél. Neki mindegy, hogy tölgyesben vagy fenyő alatt találta-e." Ezt mondta. Azt most inkább nem idézem, hogy én mit mondtam. :) "

:) El tudom képzelni. S az ilyen még pénzt is kap érte....

Látott mostanában valaki már özlábat ???

Előzmény: lord (122)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.10 0 0 123
Kedves lord, nagyon tetszik amit beírtál!!!!!!!!!
Előzmény: lord (122)
lord Creative Commons License 2000.08.09 0 0 122
Kopancsi, nagyon ki vagy bukva a "szakmára", attól tartok jogosan. Ha vigasztal, máshol sem jobb a helyzet. Lengyelországban, ahol baromi sok erdei gombát, bogyót, gyümölcsöt árulnak a piacokon egyáltalán nincs gombavizsgálat (pár éve nem volt, nem tudom most mi a helyzet). Olaszországban nem is árulnak nyers erdei gombát, csak a szárított vagy olajba eltett tinórát látni mindenhol. (Viszont az milyen gyönyörű! Egészben pakolják az üvegekbe...). Erdélyben sincs szakmai felügyelet (mondjuk másra se') mindenki csak azt az 1-2 fajtát szedi amit ismer. Abból viszont sokat. Apámék tavalyelőtt nyáron vhol Gyergyóban táboroztak és 8 kiló csiperkét (rókagombát) szárítottak, miután belaktak belőle, mint a duda. Mesélték, hogy csak a nagyokat (féltenyérnyit) szedték le és vigyázniuk kellett hova lépnek ha nem akarták letaposni a termőhelyet...

(Nekem ilyen "tömeges" élményem a potypenkával volt a Bükkben. Mintha szőnyegen jártam volna. A helyiek savanyúságban (csalamádé) teszik el és milyen jól teszik! Feledhetetlen.)

A szakmára visszatérve: nem akarom szidni, mert nem ismerem. Pontosabban akit ismerek (pl. a lentebb emlegetett "szent őrültet"), meg egy nagyszakállú bölcset a Fény utcai piacról (azóta meghalt már. a piac is), nos őket nagyra tartom. De mostantól majd figyelek.

Ja nem. Volt egy rossz élményem, amikor 4 éve leugatott a Bosnyák téren a szaki, hogy mit magyarázom neki, hogy HOL találtam a behatározandó leletet. "A gomba mindenhol megél. Neki mindegy, hogy tölgyesben vagy fenyő alatt találta-e." Ezt mondta. Azt most inkább nem idézem, hogy én mit mondtam. :)

Na és akkor búcsúzóul a saját horrorom röviden: apai nagyszüleim falujában, nem sokkal a kút után volt egy elvadult ház. Mesélték, hogy gazdája 30 éve bolondgombát evett, rosszul lett, a felesége tejet itatott vele (népi gyógymód). Túlélte a mérgezést, de teljesen megbénult. Csak az egyik szeme ép. Azóta télen-nyáron ott ül az ablaknál egy karosszékben, nem mozdul, nem beszél. Teljesen magatehetetlen, felesége ápolta, míg ki nem dőlt mellőle, azóta vénleány gyermeke gondoskodik róla. Mi, gyerekek teljesen be voltunk szarva tőle. Később (felnőttebb fejjel) a helytörténeti múzeumban találtam róla egy mosolytalan fényképet vasutas egyenruhában, tamburával. Hatalmas ember volt (arrafelé általában nagyra nőnek, hegyjáró nép), 11 éves kora óta favágó, később a gyári vasútnál alkalmazták ácsmunkákra és a szomszéd falu patkolókovácsának lányát vette el. Két gyermekük született, a fiú (már a baleset után) eltűnt vmelyik háborúban, leányuk nem ment férjhez. Azt beszélték, hogy a felesége "megétette" , egyesek azt is tudni vélték miért. (de ezt mos már nem mesélem tovább, így is eltértem jócskán).
Ami viszont érdekes: sosem tudtam kideríteni, hogy MILYEN gomba is volt amit megevett...

lord Creative Commons License 2000.08.09 0 0 121
Barátom szíves szóbeli közlése alapján: az Istvánffy- könyv a Bp.-i Egyetemi Könyvtár nagy olvasójában virít. Na? Ki ér oda előbb?
lord Creative Commons License 2000.08.09 0 0 120
kopancsi, most csak a kullancsokkal kapcsolatban írok gyorsan (bár olyan jó témáitok vannak, vérzik a szívem, hogy ritkán járok erre)

Ez a természetes riasztókkal foglalkozik:
http://www.origo.hu/csalad/egeszseg/000619termeszetes.html , kullancsról nem ír, de vhol olvastam, hogy kámforkenőccsel érdemes magad bekenni (már a csupasz bőrt), mert a kullancs a hőforrásra támad és a kámfor hűt ahogy párolog.

ennél az alapítványnál van a legtöbb info, csak nem volt időm rákeresni:

"Kullancsveszély A Lyme Borreliosis Alapítvány kiadványa a kullancsveszéllyel kapcsolatos főbb tudnivalókat dolgozza fel. A kullancs csípése után 96 órán belül adható oltóanyag, az FSME-bulin jóval drágább, de végső esetben megelőzhető vele az agyvelőgyulladás kialakulása. "

egyszóval csípés után sincs nagy veszély. :)

A megelőzésről: az oltóanyagot felírja házidoki, kiváltod, ő beadja, aztán pár hét után ismét és (ha jól rémlik) 3 hónap múlva védett leszel, de csak pár évig.
Kiszedni meg az orvosi csipesz/ kanül a legjobb szerszám én azzal szoktam tekergetni az óramutató járásával ellenkező irányban.

ui. a malac nem találkozón volt, csak arra jártunk (Komló) és a frászt hozta ránk ahogy kicsörtetett a bozótból. Később mesélték, hogy kié, meg hogy rengeteg tinóra van a környéken augusztusban.
Megyünk is. Most már legalább tudom, hogy kukorica-szagot kell keresnem. :)

mángorló Creative Commons License 2000.08.03 0 0 119
Én találkoztam már az Istvánffy féle könyvvel, nagyon érdekes kiadvány. Rengeteg név van benne, és az a legszebb benne, hogy az ország egyik felén az egyik név egy ehetőt jelöl, az ország másik végén ugynaz a név mérgezőt...
De itt van pl a szarvasgomba, ami a korallgomba népies neve.

A minap együtt ebédeltem a a mamámmal, és ő csak úgy mellékesen megjegyezte, hogy vettek 2 kiló vargányát 1800 ft/kg áron, az élmunkás/lehel téri piacon. !!!! Ezek szerint van gomba.

Törölt nick Creative Commons License 2000.08.02 0 0 118
Látod kedves bogyó!

Ezért jó ez a két gombásztopic, nem kell ide semmilyen egyesület, pláne nem a TIT-tanfolyamai, többet ér a közös beszélgetés és ha valamelyikünk lát valahol valami érdekeset v elakad a határozásban itt mindjárt meg tudjuk egymással beszélni. Nem kérünk pénzt egymástól sem, nincs szakmai fikázás v ilyesmi. Gombaszakmailag (ha így jobban tetszik mikológilag) pedig talán nem vagyunk a béka segge alatt.

Szombathelyen van egyébként Magyaroszág a legjobb piaci gombavizsgáló szakembere, a központi piaccsarnokban. Nagyon agilis és határozott férfi, több évtizedes szakmai gyakorlattal a háta mögött. Ha Szombathelyen jársz, feltétlenül nézz be hozzá!!!!!!!! Nagyon magas szinten, nagyon szép és kulturált körülmények között vizsgálja a gombákat, de az árusításra kitett gombaféléket is folyamatosan figyelemmel kíséri. Tanácsokkal is ellátja a gyűjtőket.

Elrettentő például lakóhelyemet, Szegedet tudnám említeni. Itt az önkormányzat megszüntette az évtizedes jól bevált helyen és viszonylag kulturált körülmények között működő gombavizsáló állomást, a MARS-TÉRI mázsaháznál. (Nem hiszed el, de anno sok szegedinek töb évtizeden keresztül program volt a működését kimenni megnézni, a gombákról helyben beszélgetni, vitatkozgatni stb., mint az ókori Athen agóráján az irodalomról vagy a filozófiáról.) Most egy 1X1 m-es bódéba száműzték a mindig változó gombavizsgálót (!!!!!!!!) és az a rész, tehát a bódé ablaka előtti 80X100 cm-es rész (nem tudom minek nevezzem), olyan koszos és redvás, hogy az embernek még a kedve is elmegy az oda kitett gomba fogyasztásától. Ráadásul ez alatt az asztal-féle alatt egy kuka van, ami mindig bűzlik, a legyek ugye gyünnek, a patkányok rohángalnak éjszakánkét ott, de már hajnalban, nappal is lehet látni őket. a bodéba vm 30 évvel ezelőti pószter van kirakva, de emlékszem már mi van a por, a zsír és a légypiszok alatt. Vmi gombaféle. Ma már alig árulnak vadon termett gombát a szegedi piacon!!!!!!!!!!! Én még olyat is láttam egy pár évvel ezelőtt, hogy a gombavizsgáló a könyvet lapozgatta és mellérakva a gombát, úgy határozta be a gombát!!!!! Ehető???? Mérgező?????????? Mindegy, úgyis kiderül.......másnap.

Ezért szarom én le nagy ívben a magyar mikológusokat -tisztelet a kivételnek-, meg a TIT tanfolyamok előadóit, hiszen a gyakorlati szakembereket teljesen száműzték a szakmából anyagi megfontolás miatt. Nem protestáltak az olyan eljárások miatt, mint amit lakóhelyemen tapasztaltam. A tisztiorvosi szolgálat (ÁNTSZ) nem is alkalmaz felsőfokú, azaz egyetemi végzettségű mikológusokat az én régiómban, a Dél-Alföldön!!!!!!!!!! Ezelőtt kb. 8 évvel egy olyan férfit alkalmaztak egy darabig az ÁNTSZ-nél, aki mérnök lévén (!!!!!!!!!!!!!!) megélhetési kényszerből végzett el, vmi tanfolyamot, ahol a gombákról esett egy-két szó!!!!!!!! Úgyhogy sajnos a tengeri malac és a terrorista klub nagyon is élő realitás. SAJNOS!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ti mennyi komoly szakembert ismertek a gombák világában?????? Szóval várom a véleményt...
Remélem az ÁNTSZ vagy a szegedi önkormányzat vagy a piacigazgatóság is olvassa a topicot. Bár nem igazán érdekli ez őket. Mindenesetre mikológus barátom jelenleg már nem dolgozik közvetlenül a felségterületükön, de a lakcíme és a telefonszáma le van adva a szegedi egészségügyi intézetekben, ha gáz van azonnal hívják. Azt hiszem a horror kevés ahhoz, amit több évtizedes tapasztalata alapján el tudna mesélni. De ez nem fontos senkinek. Ő meg ingyé csinálja, amit csinál!

Még annyit, hogy az én nick-nevem Kopáncsi, egy Kopáncs nevű településről jött, ahol nagyszüleim laktak és ahol az egyik vasútas család meghalt mert olyan gombát evett, amit ismerni vélt.................hány példát tudtok még felhozni ezzel kapcsolatban?

Kopáncsi

Előzmény: bogyó (115)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.02 0 0 117
Sziasztok!

Megígértem, hogy ma délután mikológus barátomat becsalom a monitor elé.

Kedves Oyabun!

A pöfeteg gombával kapcsolatban az a szerény hozzászólásom, hogy érdemes a pöfeteg-gombaféléket gyűjteni és fogyasztani, ugyanis a pöfeteg-gombák antibiotikumokat tartalmaznak és ezért gyógyhatásúak. Régebben kb. 100-150 évvel ezelőtt a népi gyógyászatban használták sebek gyógyításánál, azok összehúzására. Pl. kapálás, kaszálás közben lábon ejtett sebek, kenyérszelésnél történt balesetek, erdei munkáknál a kirepülő faforgácsok okozta sérüléseknél. A pöfeteg-féléket úgy használták fel, hogy a népi a gyógyítók az öreg (tehát a nem friss...), széteseőben lévő példányoknak a spóratömegét (füstjét) belszórták a sebekbe és az anitbiotikum hatására megállt a fekélyesedés, a gennyesedés nem alakult ki, ill. némi útifű-félével kisegítve a sebek gyorsan beheggedtek. Evvel kapcsolatban illetve a pöfeteg-félék termesztésével és azok antibiotikum tartalmának mennyiségével néhány évvel ezelőtt a Kertészeti és Egyetemen folytak kísérletek, de a kísérletek eredményei még mindig titkosak a mikológus társadalom előtt, azokat tudomásom szerint a mai napig még érintőlegesen sem hozták nyilvánosságra. Nektek ezzel kapcsolatban mi a véleményetek?

Nagyobb termőtestű pöfeteg-féléknél (Óriás pöfeteg, Hasadt pöfeteg, Pikkelyes pöfeteg és Változékony pöfeteg) az idősebb száraz, még ki nem hasadt példányoknál úgy őrizhetjük meg a spóratömeget, hogy azt megfelelő neylonzacskóba rakjuk és az lezárjuk. Bizonyos idő elteltével, mondjuk 1 hónap után, a zacskó eltávolítható, és a gombaspóra használható, a zacskót azonban célszerű visszazárni. Egyébként az egész lakás tele lehet spóraporral, de ezt bizonyára tudod, mégis meg kell ezt jegyezni, hiszen olyanok is olvassák ezt a topicot, akik esetleg nem jártasak még ebben a témában.

Kedves Lord!

A népies gombanevekkel kapcsolatban néhány adalékkal tudok Neked szolgálni, természetesen a teljesség igénye nélkül (ez több ezer névre, megnevezésre tehető) és nem rendszerezve, ahogy most villanásszerűen eszembe jut;

Pl. a pöfetegek-félékett Erdélyben finggombának, lófingnak, lóposznak stb. hívják.
A Mezei szegfűgombát tyúkgombának, tikgombának stb. a Dunántúlon.
A Sárga rókagombát nyúlicaként tisztelik, úgy nem is ismerik, hogy Sárga rókagomba, hanem csak az említett elnevezéssel.
A galambgomba-féléket galambicának, a szarvasgombákat a Bakonyban földi kenyérnek stb. nevezik.
A tinoru-féléket csikóláb gombának, de a teljesség igénye nélkül, mint ahogy említettem, a figyelem felkeltés miatt álljunk is meg itt.

A népies elnevezések a gombák jellegzetességeire és sajátosságaira utalnak, amellett, hogy most már talán megmosolyogjuk esetleg kinevetjük a népi elnevezéseket, meg kell jegyeznünk, hogy sokszor találóbbak és kifejezőbbek, sőt érthetőbbek ezek a nevek, mint a mai tudományos magyar elnevezések. Pl. egy szörnyűség a 90-es évek magyar mikológusaitól: Turjángomba, mindez fogalom nem is jellemző a magyar szókincsre véleményem szerint, az meg végképp nem derül ki belőle, hogy a gomba tönkön terem, mit a régi elnevezésénél. Neked az említettekkel mi a véleményed és másokat is kérdezek? Ha meglesz az Istvánffy-féle könyved, megfogsz lepődni az elnevezéseken. Ebben mások is tudnánank segíteni nekünk, ha meg tudják szerezni az említett könyvet. Akinek sikerült az érdeklődését ebben a témában felkeltenünk, az feltétlenül szóljon hozzá, egészítsen ki bennünket.

Üdvözlettel,

emhá,
(Kopancsi mikológus barátja)

Törölt nick Creative Commons License 2000.08.02 0 0 116
Helló!

Ti hogyan védekeztek a kullancs ellen? Mit tesztek ha találtok magatokon? Azért kérdezem, mert tegnap találtam egyet magamon, valószínűleg a strandon szedtem össze délután, de hát ki tudja? Lehet, hogy már a hétvégi erdőkerülésnél rám ragadt, csak figyelmetlenségből nem vettem észre. Elmentem az orvoshoz, megnézte, hogy rendben ki jött-e és azt tanácsolta, hogy figyeljem magamat 3-4 hétig, nem nő-e a helyén a piros volt, vagy másutt nem jön-e ki a testemen piros folt, végtagfájdalom, láz. No, ennyit azért nagyjából én is tudtam volna. Egyébként erdőben, de a mezőn mindig zárt, a környezetbe illeszkedő ruhába szoktam menni még a kánikulában is. A ruházatom színére odafigyelek; zöld, barna, fekete, ám fehér-sárga, világos színek sose. Idáig mindig szerencsém volt, de most már be fogom adatni magamnak a javasolt védőoltást.
A törzsasztalon nyílt egy topic az erdei gyümölcsök, bogyók, növények felhasználásáról, a kedvencekben pedig már régóta benne van a kék túrázók, ahol bizonyára Ti is örömmel ismertek rá egyik gombásztársunkra.

Üdv,

Kopáncsi

bogyó Creative Commons License 2000.07.31 0 0 115
Háááááát mángorló kinyitottam a TIT-es linket és az villogot ide-oda rángva a lapon:

Törpenyúl és Tengerimalac Klub !!!!!

És akkor még nem beszéltünk a Terrorista szakcsoportról :-)

Előzmény: lord (64)
Törölt nick Creative Commons License 2000.07.31 0 0 114
Kedves Oyabun, elnézést, de talán sosem árt senkit sem figyelmeztetni. A szaglás a határozásnál szerintem is legalább olyan fontos lehet, mint a vizuális megfigyelés. Egyszer beszéltük is a barátaimmal, hogy csinálni kéne egy olyan határozó versenyt, ahol a résztvevőknek bekötött szemmel, csupán a szaglásukra(esetleg a tapintásukra) hagyatkozva kellene felismerniük a gombát. Ez az ötlet onnan jött, hogy sokat szoktunk vitatkozni azon, hogy melyik gombának milyen illata is van valójában? Van, hogy mindegyikünk mást mond, a határozókönyvekben összeírt azonosítók pedig néha igen ellentmondásosak, félrevezetőek lehetnek. Nekem nincs valami jó "szaglásom", de ha az erdő felől fúj a szél, vagy bent az erdőben néha még én is megérzem a gombaillatot. A mikológus vezetőnket meg már nem egyszer láttam, hogy mint a vadászkutya (elnézést az összehasonlításért) nyílegyenesen söpört be az erdőbe, mert hát "szagot kapott".
Előzmény: Oyabun (112)
Oyabun Creative Commons License 2000.07.31 0 0 113
Lord kedves...
Elnézéset kérek, kicsit zaklatott volt az elmúlt hetem, nem jutottam el a csarnokig. A gombavizsgáló emlékeim szerint egészen leghátul valahol kicsit jobbfertályon található. Igyekezni fogok benézni valamikor.
Gyűjteni nem csak gombát gyűjtök. Gubacsot, érdekes, szép formájú vagy színű levelet, kavicsot ugyanúgy begyűjtök, mint huszonévvel korábban kisgyerekkoromban. A különbség inkább az, hogy ma már a gyíkot, bogarat, lepkét, mókust stb. nem akarom mindenárom megfogni, inkább úgy csodálom meg ahogy van.
Gombából nagyon szeretem a pöfetegeket, ezeket levesben vagy nyersen fogyasztom.
Az őzlábakat általában patisszonnal vagy cukkinivel együtt rántva tolom az arcomba (nem vagyok vegetáriánus, de néhe nem esik jól húst enni).
Róka- trombitagomba szárítva fűszerként. Tinorúkat szárítva vagy frissen akárhogyis. Pereszke, az ehető csigagombák, tönkgombák stb. általában előfeldolgozva kerülnek tárolásra. (hagymával, sóval megpárolva, dunsztos üvegben mint a télire eltett lecsó).
Ennyi jutott eszembe, majd ha még lesz, leírom. Azt hiszem idén meg fogom prószálni azt a savanyúgomba receptet. Nagyon teccik.
Oya

Az előbb enem ment el ahozzászólásom, és rutios lévén lementettem. Mi több, időközben megjártam a Fővám téri csarnokot. Gombavizsgáló hétfőn 7-16, keddtől szombatig 7-17 óráig rendel. Azt is megnéztem, hogy árusításra engedélyezve egészen pontosan 28 fajta gomba van, annak minden ehető alfaját beleértve (tehát pl. a tinirúk 1 a huszonnyolcból, de ugye tinorúból akad vagy jósok, ami ehető). Remélem tudtam segíteni.

Oyabun Creative Commons License 2000.07.31 0 0 112
Kopancsi
Pöfeteg:Migíg, kivétel nélkül kettévágom, mielőtt nekikezdenék akár meghámozni is. De ez már csak másodlagos, tekintve, hogy a pöfetegeknek kivételesen jellegzetes, semmivel össze nem téveszthető illata van. Egyébiránt nálam a szaglás nagyon komoly szerepet játszik a gombakeresés és azonosításban.
Törölt nick Creative Commons License 2000.07.31 0 0 111
Sziasztok!

Hétvégén szétnéztem a környékünkön. Szegeden. Igaz nem volt eső, harmat meg már évek óta alig-alig van, ám mindig reménykedik az ember. Ez a sóvárgás most sajnos nem volt megalapozott, csupán néhány Kerti tintagombát láttunk hazafelé menet. Szedtünk még néhány ökörfakkórót, zöld-makkot, kanadai aranyvesszőt.

Kedves Oyabun!
Nagyon tetszett a beszámolód, mindig írigyekedek a zalaikra, hiszen az egy gombában és erdőben gazdag vidék, továbbá nagyon sok olyan gomba és növény található arra - a csapadékos időjárás és a meszes talaj miatt-, amelyek mifelénk nem vagy csak kisszámban, elvétve lelhetőek fel.
Annyira kevés gombát láttam, hogy le sem szedtem egyiket sem had szaporodjanak.
Ennek a mondatodnak nagyon megörültem, kevesen gondolkodnak így, az igazi gombagyűjtő szerintem egyúttal elkötelezett természetvédő is.
Találkoztam még egy szem, kb. galambtojás méretű fiatal pöfeteggombával. Azért vigyázz nehogy gyilkos galóca "tojása" legyen, fogyasztás előtt a biztonság kedvéért mindig vágd ketté (ekkor már jól látható a kifejlődés előtt álló termőtest).
(...) Ha idén is lesz, jó vagy nálam egy kisebb adagra. Nagyon szépen köszönöm, figyelmességednek nagyon megörültem!
Mindenfele virít a magyarszegfű, lassan lehet begyűjteni a vadon termő kakukkfüvet és oreganót és egyáltalánis a természet gyönyörű. Meg szoktad-e szárítani a kakukkfüvet és az oreganot? Ha nem, ideje elkezdened! Szerintem bd is osztja véleményem.....

Kedves Lord!
Gombák népies elnevezésről ha jól tudom 1895-ben jelent meg az utolsó önálló, magyar nyelvű könyv. Szerzője Istvánffy Gyula. A címe nagyjából ez; Népies gombaneveink Magyarországon. Könyvtárakban talán fellelhető, ha nem lopták még el. (Ha nyerek a totón vagy a lottón megszervezzük az újrakiadását.) Próbáld a könyvet könyvtárban nézni, talán Te megtalálod.

Miért lepett meg, hogy ilyen lelkesek vagyunk szarvasgomba-ügyben? Nem tudom, talán azért, mert mindig örömmel tölt el, ha hasonló érdeklődési körű emberekkel találkozom. Fák, növények, gombák, természetjárás stb., ha valaki ezek közül bármelyiket is szereti rossz ember nem lehet.
Nem kötözködni akarok, de milyen illata van az U-vitaminnak? Leginkább a főtt kukoricára emlékeztető illata van. Tudod, amikor főzöd a csemege kukoricát és fölemeled a födőt, azaz az illat, ami először elkapja az orrod- az az. Ez a főtt kukorica illat legjobban a fekete szarvasgombákra, ezen belül pedig a Nyári szarvasgombára jellemző.
Vietnámi malacot én is láttam (a Mecsekben), de fogalmam sem volt róla, hogy erre használhatják. Vajon használják? Igen használják. Legutolsó információm szerint egy zalai kolléga, közelebbről meg nem nevezett "családi okok" miatt áruba is bocsátotta tavaly. Azért ha láttad a vietnami malacot, akkor a közelben biztos volt szarvasgomba, érdemes lenne ott szétnézned. Hol volt ez a találkozó- feltéve ha nem árulsz el vele nagy titkot? Mecsekben pedig van szarvasgomba, ezt onnan tudom, hogy barátaim már nem egyszer találtak.
Szívtam a fogamat, mert rendszeresen előfordulok arrafelé, de még csak nem is hallottam, hogy ilyen dúsan tenyész ott a szarvasgomba. A Fátyol-vízesés völgyében mindenütt van fekete szarvasgomba, még a vízeséstől néhány méterre is találtak már a kincskeresők. A gombabányászati munkák jelenleg olyan intenzitással folynak, hogy ha így folytatják, akkor pár éven belül írmagja sem marad a Szalajka-völgyben a szarvasgombának.

A kutyafaszára visszatérve: hallotattok a kígyógombáról és az ún. boszorkánytojásról? Igen. Mikológus barátom még mesélt is egy-két érdekességet, szerda délutánra a monitor elé csaltam annak reményében, hogy megismétli a nekem elmondottakat, beírjuk ide a fórumra is. A témához én nem nagyon értek, idegen tollakkal pedig nem akarok ékeskedni.

Addig is üdvözlöm a Virtuális Gombászegyesületet! Ez pedig egy HTML-suli.

Kopáncsi

bd Creative Commons License 2000.07.31 0 0 110
A piaci gombavizsgálók legtöbbje csak az árusításra engedélyezett huszonegynehány gombával foglalkozik, a többit kidobatja.
A Moszkva(fillér-Trombitás) gombavizsgálói megszállott, kedves és nagyon nagy ismerettel rendelkezők voltak. Tőlük tanultam a legtöbbet és hazavihettem olyat, amit a csarnoki nem ismert.
És a szedés után félórával, nem kellett megvárni a hétfőt.
bd

lord Creative Commons License 2000.07.31 0 0 109
Kopancsi
kösz a könyvet, mihelyst lesz pénzem beszerzem.

(Miért lepett meg, hogy ilyen lelkesek vagyunk szarvasgomba-ügyben?)

Nem kötözködni akarok, de milyen illata van az U-vitaminnak? Azt hittem ezek a dolgok szagtalanok. Vietnámi malacot én is láttam (a Mecsekben), de fogalmam sem volt róla, hogy erre használhatják. Vajon használják?

Láttam egy kisfilmet pár hónapja, ahol a Szalajka völgyében kerestek (és találtak) szarvasgombát az arcok, utána vmi séf elkészített nekik mindent salátától desszertig (lehet, hogy így már kicsit tömény). Szívtam a fogamat, mert rendszeresen előfordulok arrafelé, de még csak nem is hallottam, hogy ilyen dúsan tenyész ott a szarvasgomba.

A kutyafaszára visszatérve: hallotattok a kígyógombáról és az ún. boszorkánytojásról?

lord Creative Commons License 2000.07.30 0 0 108
szia Oyabun

Várjuk nagyon az infót a nagycsarnokról :) (ahol eddig még csak a Mátrából jött asszonyokat láttam vargányát és csirkegombát árulni)
És miféléket szoktál szedni? Hol? Hogyan készíted el? Gyűjtesz-e még mást is gombán kívül?

Előzmény: Oyabun (104)
Oyabun Creative Commons License 2000.07.30 0 0 107
Halihó...

Bemutatkozás a testvértopicban, már ha érdekel valakit.
Ma kint voltam gombalesen. Rókagombát és fekete trombitagombát kerestem. Mit mondjak. Siralmas. Szerintem csak azért hozott össze a jósors néhány szerencsétlen elárvult gombával, nehogy azt mondhassam "Egy fia gombát sem találtam erdőn-mezőn." Persze se trombita, se rókagomba.
Annyira kevés gombát láttam, hogy le sem szedtem egyiket sem had szaporodjanak. Ami szomorú, gombának még csak nyomát sem láttam, tehát nem a korábban kelők szedték le, eccerűen nem volt.
Találkoztam egy kisebb csoport piruló galócával, amiket annyira kikezdtek a kukacok és a csigák, hogy az avarral borított részükön szinte alig volt "hús".
Találkoztam még egy szem, kb. galambtojás méretű fiatal pöfeteggombával. Na ezt le, akarom mondani fölszedtem, mert nagyon szeretem nyersen megenni (persze külső héjának lehántása után).
Néhány (3-4 szál) réti szegfűgombával is összehozott a sors. Nagyon finom illatuk volt. Ezeket sem szedtem le. (képzeljétek hogy néztem ki a gombacsoport mellett hasalva, amint szaglászom őket :-) Ennyivel még levest sem lehet ízesíteni.
Kopancsi>Tavaly előtt ősszel hihetetlen mennyiségű fekete (sötét) trombitagombát és fekete rókagombát sikerült gyűjtenünk (nyersen több, mint 3 kiló volt). Egészen idén tavaszig eltartott. Ha idén is lesz, jó vagy nálam egy kisebb adagra. Egyébiránt ez nálunk otthon (Zalában) is elég nagy mennyiségben előforduló gombafajata. Tavaly előtt speciel a Pilisben szüreteltük. Én csak fűszerként használom, érdekelne van-e más felhasználási módja is.
Az erdő egyébként gyönyörű volt, találkoztam malacait terelgető vadddisznó mamával is. Hál istennek szembeszél fújt -és gyébként is elég csöndesen közlekedek- nem vettek észre. Halálosan aranyosak voltak az alig tacskóméretű ifjonc borzas röfik. Mindenfele virít a magyarszegfű, lassan lehet begyűjteni a vadon termő kakukkfüvet és oreganót és egyáltalánis a természet gyönyörű. Csak gomba nincs.
Oya

otouto Creative Commons License 2000.07.27 0 0 106
A kutyaszömörcsög neve is az azzal való hasonlatosságra utal.
Előzmény: onobody (100)
Törölt nick Creative Commons License 2000.07.25 0 0 105
Sziasztok!

Lakóhelyemen van egy Kiserdőnek nevezett rész. Tavaly kitisztították, az elöregedett, beteg fákat kivágták. Esett egy kis eső. Gondoltam megnézem; hátha akad a tönkökön és a fák alatt valami csemege. Meglepetésemre a számításba ez alkalommal semmi hiba nem csúszott. Déli tőkegombát (1,5 kg) és Sárga gévagombát (1 db) találtam a tönkökön! A Déli tőkegombát nyárfatönkön, a Sárga gévagombát tölgyfatönkön fedeztem fel.

Kopáncsi

Oyabun Creative Commons License 2000.07.21 0 0 104
Szijasztok.
Magam a gombakergetést, meg a gombák ismeretének néhány morzsáját exkedvesemtől kaptam el. Azóta amit lehet (és értelmesnek találtam) begyűjtöttem gombaszagkönyv terén.
Gombát csak olyat szedek le, amiben biztos vagyok és meg tudom különböztetni az összes vele összetéveszthető nem megennivaló rokonától. Mivel amúgy is nagyon szeretek erdőn mezőn kolbászolni, a gombagyűjtés már csak hab a tortán.
Gombavizsgálóról: A nagypiacon (én csak így hívom, nem tudom mim atisztességes neve a vámház téri piacra gondolok egyébiránt) hótziher, hogy van szagképzett gombavizsgáló. Most pontosan nem emléxem, hogy mi a nyitvatartása, de meg fogom nézni és jövő héten felrakom ide.
Jó hétvégét, kellemetes gombálkodást a hétvégén.
Oya
Törölt nick Creative Commons License 2000.07.21 0 0 103
Sziasztok!

Meglepett és nagyon örülök, h a szarvasgombával kapcsolatban leírtakat ilyen lelkesen és érdeklődve fogadtátok. H a valódi gasztronómiához is közeledjünk; íme a feldolgozást nagyon jellemző módon reprezentáló két recept (persze ez még csak a kezdet az elkészítési változatok sorában). Az első amilyen munkaigényes, olyan egyszerű, a másiknál pedig fordított a helyzet.

Marhatea szarvasgombával illatosítva, Kalla Kálmán receptje
4 személyre
Hozzávalók:
ˇ 0,50 kg darált sovány marhahús
ˇ 0,10 kg apró kockákra vágott zeller, sárgarépa, gyökér, só, szemes bors
ˇ 1,5 l víz
ˇ 0,005 kg szarvasgom-ba
Két literes csatos üvegbe (befőttes üveg) elkeverjük a hozzávalókat és egy fazék vízbe állítva lassan forraljuk két órán keresztül. A teánk szépen letisztul. Szűrőruhán átszűrjük, a tetejéről a zsírfoltokat papírszalvétával eltávolítjuk. A szarvasgombákat meghámozzuk, vékony szeletekre gyaluljuk és egyenlően elosztjuk négy csészében a forró tiszta marhateát rámérjük és azonnal tálaljuk. Az egész helyiséget betölti a párolgó marhatea erős szarvasgomba illata.

Hirtelensült szarvasgomba provanszi módra (Egy 1957-ben kiadott francia nyelvű szakácskönyvből eredetiből fordította:Baranyai János, Összeállították: Szeglet Péter-Takács András)

A meghámozott szarvasgombát vágjuk szeletekre, sóval, borssal fűszerezzük. Serpenyőben süssük néhány percig de vigyázva nehogy túl süljön ugyanis rágós lehet. A serpenyőben melegítsük át egy gerezd héjas fokhagymával és néhány kanál olívaolajjal, majd tálaljuk.

Ez utóbbi receptet én inkább úgy csinálnám, h előszőr az olívaolajban sütném át a fokhagymagerezdeket (ilyen jellegű munkáknál mindig hagyjátok a fokhagymán rajta a héját, mert sokkal finomabb, intenzívebb illata lesz az ételnek. A fokhagymát pedig úgysem esszük meg, csupán azért kell, h az ízét nekünk adja.), ha kész: az olajból kiveszem a fokhagymát és ebbe teszem bele egy rövid időre szarvasgombát. Nagyon finom ha csak egyszerűen makarónival keveretik össze (olaszok), paradicsommal-zöldségekkel (franciák) vagy sült krumplival-hússal (magyarok), de innen már mehet ki-ki a maga útján tovább...mert a "szarvasgomba-fűszerkeverék-alapod" készen van.

Kopáncsi

Törölt nick Creative Commons License 2000.07.21 0 0 102
Valóban ezt a véleményt megerősítem, sőt hozzáteszem, hogy többbnyire helytálló, hogy a nők nem nagyon szívlelik a szarvasgomba illatát. Hogy ez csak a kielégítetlen nőkre igaz-e, azt kétlem, nem hiszem, hogy ilyen nagy számban fordulnának elő. Az viszont igaz, hogy a szarvasgomba gerjeszti a férfiúi elhivatottságot (remélem megemlítik vasárnap, hiszen a Napkirály is használta), ebből az aspektusból tekintve pedig elmondható, hogy milyen sok kielégítetlen nő szaladgál a világban. Így hát, ha csavarunk egyet a témán, mégis csak igaz amit a franciák mondtak. Még annyit, hogy a hamisításnál kiválóan használható, a kereső kutyák betanításál pedig bevett szokás (ha éppen nincs szarvasgombád) az U-vitamin használata. A legjobb ha a kutya már kölyökkorától hozzászokik, úgy a legjobb kezdeni, ha a szuka csöcsére kenjük fel, mintegy "az anyatejjel szívja magába". (Kutyának bármely fajta alkalmas, még a korcsok is, különleges képességeket nem igényel, bár a vadászkutyákat érdemes kerülni, mert a vad esetleg elvonhatja figyelmét az erdőben. e már Mo-n is hallottam, hogy vki például vietnami diszóval keresi.)) Szóval; az U-vitamin, ez nagyon fontos összetevője a legtöbb szarvasgombának, gyógyszertárban is kapható, elérhető áron. Van valami kapcsolata a hormonokkal is, de ebbe, mivel nem szakmám nem szívesen mennék bele, esetleg nézzetek utána Ti is.

Sajnos nekem beugrott egy kis soron kívül munka + családi kötelezettségek, így a hétvégi gombavadászat -most amikor már végre lehetne- ugrott.

Előzmény: lord (101)
lord Creative Commons License 2000.07.21 0 0 101
Ja es eszembe jutott nekem is egy eredet-legenda a szarvasgombarol Provancalbol, nagyon roviden: a keseru valtozatokat pedig kielegitetlen nok szarjak. Sajna nem tudok autentikus betuforrast megnevezni, nekem is ugy meseltek Montpellierben :)

onobody Creative Commons License 2000.07.21 0 0 100
Valóban érdekes .

Én a szomszédtol hallottam , hogy a kucsmagombát
kutyafasza gombának nevezte.
Nem viccelek tényleg igy volt.

Üdv Onobody

Előzmény: lord (99)
lord Creative Commons License 2000.07.21 0 0 99
Kopancsi, tok jo amiket irtal a szarvasgombarol es engem is erdekelne a Hollos konyv. Hatha talalok benne ujabb es ujabb vicces gombaneveket. Megfigyeltetek mar, hogy mmindenhol maskeppen hivjak oket? Amit pl. mifelenk csiperkenek vagy csirkenek hivnak az mashol rokagomba (vegy medve- vagy nyul), viszont szarvasgombanak hivjuk a sarga korallgombat es tinorAnak a tinorUt ami vegyeslombos alatt no, de a fenyotinorat varganyanak? Es meg soralhatnam. Ki erti ezt? :))

lord Creative Commons License 2000.07.21 0 0 98
Zs4Zet
kosz :)

Szaritashoz vissza: az orsegben lattam olyan gyekeny? hancs? fakereg? lapos kosarat amit kifejezetten szaritasra es aszalasra hasznaltak, sajna elfledtem a nevet (megse olyan jo a memoriam). Volt nagyuzem is: kinezetre, mint egy mai irattarto fiok, fakeretes, benne a fonott talcak egymas folott, a lenyege, hogy zart, ( szunyog, legy, bogoly nem erheti a kincset) de szellozik rendesen (nem am napon szaritani! ami roncsol es fujjj). Aztan lattam ehhez hasonlot talan Palhazan, egy foszer gyartotta eladasra is de gyumolcsokhoz. Felvetettem neki ezt a gombadolgot, kiprobaltuk es csudajo lett az ize a szilvaval aszalt varganyanak (mellekszal).

a pofeteg nem csak tehencsorda altal tragyazott reszeken nol am, gondolj csak bele amikor meg sok muflon/ szarvas/ oz meg egyebek rohangaltak itt, szarvasmarha meg sehol...

a Cserhat van kozel (egy ora autoval), meg a hatarvidek (Szob es kornyeke) ami azert jo, mert nem zaklattak a szigoru hatarzar miatt az erdoket. Borzsony-Pilis sajna tele van turistautakkal meg turistakkal (akik kepesek valogatas nelkul mindent leszedni NEYLONZACSIBA)

savanyitasrol, poritasrol kesobb (erdekes am) csak most csomagolok -utazok el reggel-

Törölt nick Creative Commons License 2000.07.20 0 0 97
Törölt nick Creative Commons License 2000.07.20 0 0 96
A tesótopicban igen érdekes eszmecsere folyik a gombák szárításáról. Igaz én úgy tanultam, hogy beéri az ember a szúnyoghálóval -fémhálóval nem fontos erőzni-, másrészt erre a keretes megoldásra azért van szükség, hogy a gombákat alulról is érje a levegő, így nehezebben penészednek meg. Szóval ha csinálunk egy olyan szúnyoghálós keretet, mint amit az ablakra teszünk, igen hasznos kis eszközünk lesz a gombaszárításhoz. Ezt az egyszerű konstrukciót lehet használni növényszárításhoz vagy akár aszaláshoz is. Sőt ha két ilyen keretet alkalmas módon egymásra teszel, akkor megoldható, hogy a legyek még véletlenül sem szállnak rá a gombádra. Így még az igen kényes -női- ízlések is ki lesznek elégítve.
Törölt nick Creative Commons License 2000.07.20 0 0 95
Kedves bd,

amit ide kiírunk az nyilvános és bárki bármikor bármire szabadon felhasználhatja. Azért, ha megjegyzed, h ezek csak némi kísérletezgetésből eredő szerény tapasztalatok, akkor az nagyon jó lesz, mert nem fogunk megtéveszténi, ámítani senkit sem. További elmélyülésre a többször idézett Hollós könyvet ajánlanám, amely reprintben megkapható, ha érdekel emailben elküldöm, h kinél juthatsz hozzá, cca. 2.000 Ft körüli áron.
Hogyan lehet a levelezőlistára jelentkezni?

Üdv,

Kopáncsi

Előzmény: bd (94)
bd Creative Commons License 2000.07.20 0 0 94
Kérem hozzájárulásodat, hogy gasztronómiai írásodat kedvenc konyha-listámon (externet)megjelentethessem.
bd
Előzmény: Törölt nick (93)
Törölt nick Creative Commons License 2000.07.19 0 0 93
A szarvasgomba gasztronómiájához - egy laikus tapasztalati alapján

Az adásban biztosan meg fogják említeni, hogy a szarvasgombát igen nehéz jól elkészíteni. Addig is, az ismerkedés kedvéért néhány jótanács: a szarvasgombát inkább fűszerként, semmint hagyományos értelemben vett étkezési gombaként használják! Feldolgozásánál kerüljük az étolajat (a hagyományos napraforgóolaj ízét élvezhetetlenné teszi! - ezt magam sem hittem, míg ki nem próbáltam), párolásra leginkább hidegen sajtolt olíva olajat, esetleg vajat, végső esetben sertészsírt javaslok. (Kínai konyhát kedvelőknek mondom, hogy mogyoróolaj is szóba jöhet, de ezt én még nem ellenőriztem, nem próbáltam.) A párolásnál azonban jól vigyázzunk: alacsony lángon dolgozzunk, mert szarvasgombánk szempillantás alatt megüvegesedhet, ízét elveszti, állaga kőkeménységűvé válik. Ilyen kis kavicsokat, sajnos magam is gyártottam nemegyszer már. A fűszerek közül a hagymát egyáltalán ne használjunk (ez nekünk magyaroknak, pláne gombászoknak igen furcsa lehet, de higgyétek el, hogy teljesen tönkreteszi a szarvasgomba ízét), a borssal nagyon körültekintően járjunk el (legjobb ha kezdetben el is felejtjük), általában véve: az erős fűszereket mellőzzük. Nagyon mértéktartónak kell lennünk a fűszerezéssel, az a manapság divatos módszer, "hogy mindenből beledobok egy kicsit és érzéssel alakítom a íztónusokat", itt nem fog működi, mert az aroma -gondolom most már nem kell mondanom- elveszik. A Magyarországon könnyen beszerezhető zöldfűszerek közül leginkább a kakukkfüvet és a borsikafüvet (ez utóbbi megállapításomat egyesek nem osztják, ám maradjunk annyiban, hogy a borsikára, mivel nagyon szeretem elfogultságot jelentek be) használhatjuk. De ismét írom, csak nagyon vigyázva! Feldolgozás előtt ajánlatos ruhakefével óvatosan megtisztítani, majd folyóvíz alatt a rárakódott kisebb földszemcséket eltávolítani, majd tisztára mosni. A hagyomány szerint ezután fehér vászonkendőre téve meg kell várnunk míg gombáink megszáradnak. Kívánatos, hogy csak közvetlenül a feldolgozás előtt vágjuk fel hajszálvékony szeletekre a termőtesteket. Vékony héjukat nem szükséges eltávolítanunk. Tapasztalatlanabb gasztronómusainknak barátaimmal javasolni szoktuk; hogy eleinte legjobb, ha a frissen elkészült, még forrón gőzölgő készételeinkre tesszük rá a szarvasgomba szeleteket. Módszerünk amilyen egyszerű, olyan káprázatos eredményt tartogat: néhány perc alatt csodálatos, semmi máshoz nem hasonlítható íz- és illatanyagokat csalhatunk elő "boszorkánytojásainkból". A feldolgozásnál a nagyon könnyű madeira bor szokták használni. Sajnos a magyar vörös borok igen testesek, nagyon nehéz megtalálni azt a könnyedséget bennük, ami szarvasgomba elkészítésekor szükégünk lesz, én leginkább talán a félédés a tihanyi zweigeitet, a villányit, szekszárdit javaslom a serpenyőbe, az elvárt minőséghez szerintem a tihanyi áll a legközelebb. Fogyasztásra pedig -persze ez az ételtől is függ- szintén könnyű, de már fehér bort ajánlanék. Ebben már királyok vagyunk. Szükséges még megjegyeznem, hogy mi leginkább a Nyári szarvasgombával (Tuber aestivum és a nagyon hasonló, ám jó magyar névvel nem rendelkező Tuber mesentericum) és a Vörös szarvasgombával (Melanogaster variegatus, alias Red Truffle) kísérletezgetünk. Sokan szeretik még, a Homoki szarvasgombát (Terfezia terfeziodes, homokon leginkább akác alatt jó eséllyes kereshetitek), de én nem szívlelem, mert nyersen kifejezett dögszaga van (Jönnek is rá a döglegyek!), sőt nyersen enyhét mérgező, tehát feltéelesen ehető, csak feldolgozásnál nyeri el a kellemesnek mondható, édeskés ízét. Egyébként úgy tudom, hogy feldolgozva nincs is mérgező földalatti gomba, feltételesen pedig -mos más nem jut eszembe-, csak ez a Homoki szarvasgomba okozhat némi galibát.
Még annyit, hogy a franciák biztosan nem fogják említeni, hogy nem a Tuber melanosporum a legjobb szarvasgomba. Ám az olaszok nemzeti kincse, a Tuber magnatum, legalább ilyen jó. Szóval a francia a melanosporumra bukik, az olasz meg a magnatumra. Igazságot úgy lehetne szolgáltatni nekik, ha azt mondjuk, hogy a melanosporum a legfinomabb fekete, a mangatum pedig a legfinomabb fehér szarvasgomba.
Magyarországon az orosháziak "szarvasgombás libamáj" konzervében találhattok a legális kereskedelmi forgalomban szarvasgombát. Ebbe információim szerint Tuber melanosporumot tesznek.
A hamisítás pedig külön iparággá fejlődött, pl. Tuber melanosporum gyanánt a nyári szarvasgombával és megfelelő aromaanyagokkal kiválóan lehet becsapni a tájékozatlanabb vásárlókat. Sőt igen olcsón és nagy mennyiségben lehet importálni kínai szarvasgombát, amit feldolgozva értékesebb szarvasgombaként tovább lehet adni.

Nem véletlenül voltam ilyen hosszú. Psilon2 ajánlatán elindulva megnéztem a javasolt magyarországi szarvasgombász oldalt. De találtam más oldalt is. Én azt hiszem, hogy sok minden érdekesség azokon nem szerepel, részben tudáshiány, részben tapasztalat hiánya, illetve szándékolt elhallgatás, ködösítés okán. A gombák fényképe pl. fordítva több helyen fejtetőre állítva szerepel, a leírások az idézett Hollós könyvből valóak, úgy hogy ezt a körülményt meg sem említik. Az árusításra felkínált gombakészítménynek nincs OÉTI engedélye sem! De írtam már, hogy a témában elfogult vagyok, szűrjétek le a konkulúziót Ti a leírtak alapján.

Befejezésül annyit, hogy a szarvasgombák Magyarországon jelenleg nem tartoznak a hivatalosan árusítható gombák körébe.

Kopáncsi

Törölt nick Creative Commons License 2000.07.19 0 0 92
Sziasztok!

Vasárnap (23-án) a Duna-tvben, az Ínyenctúrán Franciaországban c. sorozat Périgordba látogat el. Ez a kisváros azért lehet érdekes nekünk, gombával foglalkozóknak, mert Périgord a szarvasgombászat történelmi francia központja. Az adásban biztos nagyon sok érdekességet fogunk látni a Francia szarvasgombáról (Tuber melanosporum VITT.) a szarvasgombászatról és ennak gasztronómiájáról.
DTV, 07.23. 15.00 h (Nyugalom: aznap délután nem lesz Forma-1 és csak félóra lesz az egész!)

A gyönyörű legenda, Hollós László könyvéből (Magyarország földalatti gombái, szarvasgombaféléi), amely biztosan el fog hangozni a műsorban:

"A legjobb szarvasgomba honában, a franczia Périgord vidéken, szép monda fűződik a szarvasgomba eredetéhez.

Szegény öregasszony éhségtől, fáradtságtól gyötörve, kopogatott a périgordi favágó kunyhóján. A favágó megkönyörült az öregen, befogadta, barátságosan leültette s a forró parázsból sült burgonyát tett elébe. Ez volt a favágó vacsorája, aki maga is fölhöz ragadt szegény volt. Egszerre csak villámsugár czikázott áta kunyhón: a koldus asszony szép úri hölgygyé, valódi tündérré változott, akin csak úgy ragyogtak a drágakövek.
- Én a périgordi tündér vagyok,-szólalt meg a hölgy;- te megkönyörültél rajtam; vedd érte jutalmadat. S ezzel pálczikát vett elő és a burgonyát megérinté vele. A burgonya azonnal megfeketült, akár a valódi ében s illatos lett, mint a rózsa. - Menj kertedbe,- folytatá a tündér, melyet e becses almával sűrűen benőve fogsz találni; oly kincs az, melynek magvát kívüled senkisem fogja ismerni, nem fogja bírni.
Szólt, s a kürtőn át szikra alakjában eltünt.

A favágó kertjébe rohant, felásta a földet s oda volt bámulatában: amerre csak tekintett, mindenütt a tündér almája díszlett bokrokban, ibolyák és százszorszépek között. Kiválasztotta a legszebbeket, s elvitte a plébánosnak; ez viszont pártfogójának, egy périueuxi kanonoknak üldött belőlük; a kanonok olyan ízletesnek és illatosnak találta az almát, hogy nem késett püspökét meglepni vele, a püspök végre a pápát kereste fel ajándékával. A tündér almája rövid időn megalapítá a favágó szerencséjét, akinek halála után rengeteg kincs maradt fiaira.

A fiuk nem bánkódtak atyjokért; szégyellték, hogy csak favágó volt: remek kastélyokat építettek, nem mozdultak hazulról csak hintóban s annyira erőszakosak, annyira kegyetlenek voltak, hogy midőn egyszer egy öreg koldusasszony fordult hozzájuk alamizsnáért cselédjeikkel megverették.

Csakhogy a koldusasszony képében megint a jó tündér jelent meg: a kert drága almái egyszerre eltüntek a kis kertből, s jóllehet kőfal környékezte, mégis mindenfelé elszóródtak Périgordban. A favágó fiai pedig disznókká változtak, arra kárhoztatva, hogy a tündér almáit keressék, s a földet túrják s jutalmul meg fizetésül botot kapjanak.

Így hallani a szarvasgomba mondáját Périgord vidékén ma is."

Kopáncsi

Zs4zet Creative Commons License 2000.07.19 0 0 91
Meg kell hajolnom Őlordságod emlékezete előtt... :o))) fantasztikus!

A fémhálóval teljesen igazad van, különösen, ha némi rozsda is tapad hozzá... Olyan rég volt, hogy igazából nem is emlkészem pontosan: fa kerete volt mint a rostának amivel a sódert szitálják, de a háló úgy rémlett fém... :o(

Porról ugyan már hallottam, de nekem a gyerekfejnyi pöfetegek "pora" szokott az eszembe jutni róla... :o))) A pöfeteg nagyon szereti azt a legelőt amit a csorda időnként megtrágyáz...
Savanyitásról pedig nem is hallottam... :-(

Létezik itt Bp. környékén valami kellemes kis hely, ahol sok a gomba, és kevés az ember?
Nehogy azt mondd, hogy az efféle igényekkel menjek a föld alá... :o))))))))))

Zs4zet.

Előzmény: lord (83)
mángorló Creative Commons License 2000.07.18 0 0 90
Van gomba!

Igaz csak kicsik voltak, de bíztató kezdet.

Törölt nick Creative Commons License 2000.07.18 0 0 89
Képzeljétek már oda sűllyedtem, mivelhogy annyira nincs gomba sehol ahol járok, hogy a hétvégén a kislányommal már a csattanó maszlagot is hazavittük megszárítani. Ugyanis szép tölcséralakú virágai vannak és kellett már valami zsákmány - kár, hogy olyan büdös ez a növény.
Előzmény: Törölt nick (88)
Törölt nick Creative Commons License 2000.07.18 0 0 88
Vasárnap végre már láttam egy igazi gombát is! Igaz nem keserűgomba volt, hanem egy pisztricgomba, de hát ennek is nagyon örültem! Bár esett volna még többet az eső, minket valahogy megint elkerült, esegetett igaz, de leginkább a sötét felhők szálltak az égen!
Előzmény: bd (87)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!