Négy számjegyű rádiókódot kérd el az átvételkor, mert ha bármi miatt lekötitek később az akkut, akkor kérni fogja a MediaNav.
Én is itt a fórumon kaptam erről infót - ezúton is köszönöm - így felkészülten mentem a járgányért, ugyanis a kereskedő nem adta magától, kérni kellett.
Jól is jött, amikor beépítették az állófűtést és volt akku lekötés.
Hozzátartozik az igazsághoz, hogy a mindennapi útvonal számomra ideális. Kora reggel és este az Üllő-Vecsés-gyorsforgalmi út. A gyorsforgalminak is már csak a neve az, 70-es korlát van végig, de ez a Dusternak ideális. El tudom képzelni, hogy a mindennapi városi dugóban 6.2-6.3-nál akár lényegesen többet fogyasztani. Szerencsés helyzetben vagyok, hogy ezt nem tapasztaltam meg. (Kivéve ma a gyorsforgalmi baleset miatt, - 40 perc szívás- de ekkor leállítottam a motort.)
"Ne, kellene ezen csodálkozni annyira! Nagyon egyszerű a recept"
Hát nekem kell azért -egyszerű recept ide vagy oda- mert országúton 100 alatt oké, mint írtam is a 6-6,5 körüli, de a bp-i dugóban nekem simán fix 8,5 az átlag, ha nincs hozzátéve egy kis vidékezés, akkor inkább 9. ECO módot nem használom /start/stop is kikapcs mindig/, de az első három pont amit írtál nálam is oké. Sebaj, ez se rossz nekem, de tény hogy az országúti 80-90-nél nagyon jól eszik, most végre ezt is kipróbáltam.
Tapasztalatok alapján gyárit, a márkaszervizben. Többivel csak a szopás van, kényes rá, öli a trafót, néha berángat, nem jár olyan szépen, stb. (hiába raksz bele márkás NGK, Bosch gyertyát, vagy autósboltban vett Eyquem -et, az se lesz olyan mint a gyári Renault feliratos Eyquem) 3000Ft körül van darabja, de akkor 4 év vagy 60ezer km-ig (amelyik előbb eljön) nyugi van.
Bélabá vegyél vissza az arcodból, mert kicsit nagy, ha gondolod formálhatunk rajta, nem tudom kinek képzeled magad. Felesleges leírnom mivel nekem facelift van az újon sok minden javítottak cserébe sok új hiba van...
Ne, kellene ezen csodálkozni annyira! Nagyon egyszerű a recept:
1. Ha látom, hogy a lámpa már piros, akkor nem gyorsítok, hanem szépen motorfékkel közelítek.
2. Nem túráztatom, bőgetem idegbeteg módjára a motort. (Ez egyébként sem tesz jót neki.)
3. Nem célszerű a sebességet 90-100 fölé vinni. (Ez az autó nem pályára született....)
4. Városban én Eco módban használom.
Pl. nov. 2-án a Tarjáni temetőt meglátogatva Pestről, tartósan tudtam menni, furcsa lévén teljesen kihalt volt az út, így a Pest-Budaőrs-Zsámbék-Tarján vonalon 5.9 (!) volt a fogyasztási átlagom normál (szabályos) sebesség mellett.
Nekem most 6.1/100km a pillanatnyi átlagom. Van még a tankba kb. 20 liter, szeretném végre ezt leszorítani 6 alá.
Ma is volt egy paraszt, aki miatt szívtunk a gyorsforgalmin.(kb. 40 percet.) Ha mázlink van, akkor talán többet nem tud autóba ülni, és nem veszélyezteti tovább az életünket... Ő biztos, hogy nem törekedett az átlagfogyasztás leszorítására.
Foglalkoztat a gondolat, hogy egy Dacia Duster sce 115 4x4 tulajdonosa legyek. Annak idején az 1310 TLX-el inkább kedvezőtlen tapasztalataim voltak. Már javában üzemeltek Itthon a Dusterek, - az előbbi okból kifolyólag - komolyabban érdeklődni kezdtem a témában. Sok "hasznos" és "érdekes" oldalt olvastam a neten, beszéltem a környezetemben Dusteresekkel, de a számomra hiányzó ismerethez nem jutottam hozzá más információ, vagy típus miatt, ezért regisztráltam ezen az oldalon. Remélem, hogy itt a "tapasztalt Dusteresektől" választ kapok hiányzó, gyakorlati kérdéseimre.
Ami nagyon foglalkoztat: a Dacia Duster sce 115 4x4 motorja milyen fordulatszámon dolgozik
Mindig is leplezetlen csodálkozással olvastam, mikor valaki az 1.6B esetén 6-7 literes fogyasztásokról számolt be, de most már rájöttem én is a titok nyitjára: el kell menni vele vasárnap délután Bp-ről Zircre meg vissza, arra Alcsút meg Szfhvár fele, tehát nem a pályán. 250km-re 6,5-es átlagot jelzett.
Először is Szia.Még te beszélsz lustaságról?!Nézd már meg mikori az első hozzászólásom.Nem kérek elnézést,hogy nem néztem vissza 50ezer bejegyzést.Választ,főleg ilyet,amúgy sem tőled vártam.
Senki nem humorizált. Devil Úr már régebben leírta, hogy nem az Ő úri igényeihez igazodik a Dacia. Előtte fosvágenje volt, és ez nem üti a mércéjét- ez a lényege.
Már nem igen használnak. Igazából arra akartam használni, amíg a faluban vásárolunk, addig a gyerekkel otthon lehet kapcsolatot tartani, ráadásul élvezi is. Mobilt még nem szeretnék neki. Van egy PMR-em, de az sajnos nem fedi le az egész települést. Valószínűleg el kell engednem ezt a projektet is. :( Hivatalosan magán használatra, engedély nélkül 0,5 w kimenővel rendelkező 8 csatornás 466-os pmr használható. Sajnos ez kevés. A CB-vel ugyan ez a helyzet max 4w kimenő 40 csatorna, de ezt Magyarországon alig használják. Ha olyan készüléket akarok, ami többet tud, az engedély köteles.
No akkor összegzem: -pálinka van -(szerintem iránta való érdeklődés is ) -dízel van (állítólag benzinesben is gyártják) -jó idő már nincs, de jövőre lesz -tehát a legfontosabb dolgok adottak egy találkozóhoz
CB-t használ még manapság valaki? Mi a taxiban urh-t használtunk Max. mérten 30-36 watt jön ki belőle ha jó az antennád 10 wattal normális helyről átsuhansz Büdöspesten. 30 vattal Az Avasról beszéltem Bp. központtal...de jó helyről az is többet tud. Kézi pmr is át szól a városon...persze ez is antenna és hely függvénye. Az antennát frekire kell hangolni ..az a lényege.
Momentán olyanom nekem is akad, szívesen összehasonlítanám...
Persze a válogatósabbaknak akad körte idénről, tavalyról, akár még tavalyelőttről, vadcsresznyét, vackort, 2-3 éves almát, szílvát is megbír egy jó Dízel csomagtartója és bárhova el is viszi!
A dízel Puntomat 340 (360?) ezerrel adtam el, de még azóta is látom időnként. És abban konkrétan az a motor volt, amit a Totalcar a Milyen motort ne vegyünk cikkében motorszám szerint említett. :)
Mondjuk egy Győr-Bp az autópályán ha a 130-at végig akarom tartani, ECO-val ez eleve nem megy (bejáratós autóról beszélünk), anélkül van rá némi esély és így a kijelző szerint van benn 3 liter, a tankolás szerint nem egészen 2 a különbség.
Persze voltak eltérések máshol is előzésekben pl. de nálam reálisan ennyi többlet kijött.
Érdekelne egyébként, hogy milyen paraméterébe nyúl bele a motorba, hátha van aki tudja.
Azzal a motorral nincs semmi baj, csak tudni kell a helyes használat módját, megy az rendesen.
A tesztidőszakban próbáltam az ECO szolgáltatást, de nem tapasztaltam számottevő fogyasztáscsökkenést (márpedig, a -2 liter bőven az).
Az ECO-t kikapcsoltam, a kapcsolót kiszedtem és jó messzire elhajítottam, hogy még véletlenül se találhassam meg (természetesen, a kikapcsoláson kívül, a többi képletesen értendő). :)))
Igen nem rendelhető az 1.33-as motorral.Olvasgatok és megoszlanak a vélemények az 1.6 sce motorról. A negatívumokat pont l.sz...om.Családom van,nem száguldozni kell.
Ha lehetett volna választani a 1.2 tce és az 1,6 sce közt akkor is ez utóbbit választottam volna...
Sziasztok.Hajt valaki Dustert az 1.6-os Nissan motorral? Milyen tapasztalatai vannak? Nem fog eltántorítani a vételtől ,mindenképp megveszem a magam Dusterét.
Nem találtam infót a Nissan 1.6-ról.Közvetlen befecskendezésű benzines lehet?
annyit még megért.. 5m fölött nem éri meg a duster... már akkor bőven jobb autók vannak (kuga, kadjar... stb..) persze akinek nem a 4x4 kell, és a dci...
Szeretnék segítséget kérni. A gondom a következő Duster II van, egy hete vettem át, most próbálnám frissiteni a szoftverjét de nem megy. Felrktam a számitógépemre Dacia medinav tooboxot is. A kocsiba bedugtam a pendrive-ot teljesen újat vettem több mint 4 gb-os fat 32-re van leformázva sikerült megcsinálnom mert a pendrivra a kocsi feltöltötte a navi syncet. Mikor az asztali gépemen elinditom a medianav toolboxot akkor az kiirja, hogy csatlakoztassam a pendriveot, csatlakoztatom és semmi, azt irja továbbra is hogy csatlakoztassam, mintha nem látná, gondolom ésn vagyok béna, én csinálok valamit rosszul.
Gondolkozom én is az "Easy+"-on. Rákérdeztem az anyagárra, és azt mondták, hogy tartalmazza. Azért majd a szerződés előtt rendesen átolvasom az apróbetűst! :)
A TMC útinfó a magyar Medianavokon nem működik gyárilag, mert az adatbázis nem vásárolható meg hozzá. a régebbieknél ezt észlelték is a tulajok, mert külföldön működött nekik. A forgalmazó egyszerűen megoldotta a problémát, adatbázis hiányában az újon már maga a funkció is ki van kapcsolva. Szintén szégyen, hogy tavalyi térképeket akarnak horror áron lassan idén év végén eladni. Nekem és Kishoris kollégának minden Medianavos dologra van megoldásunk. TMC, újabb térképek, hőfok kijelzés, EcoDriving menü, tolatókamera stb. Ami készüléket egyszer csinálunk, annak pedig a jövőben nálunk ingyenes a térkép frissítése. Akit érdekel, kérem írjon rám névvel, telefonszámmal emailben, és egyeztetünk. renault.dacia.code@gmail.com
Jó a gondolat, figyelem, hogy előjön-e továbbra is.
A kézifék biztos nem, és talán a túlhúzott agy probléma is előjött volna a Mátrában.
Egyébként a navi kritikán aluli, egyirányú utcába szembe, kőbányán keresztül, és egy nem létező utcába is bevitt volna.
Ha már navi:a kezelési utasítás szerint a forgalommal kapcsolatos infót is kell(ene) mutatnia, van egy külön piktogram rá ami az enyémből teljesen hiányzik.
Ez lenne a TMC ami nálunk nem aktív?Mert ezt így nem találtam meg, hogy ezért hiányozna...
Majd csak februárban lesz meg az első easy+ szerviz, így csak arról tudok beszámolni, amit a kereskedővel beszéltem meg annó:
- csak a kopó alkatrész cserét kell megfizetni, pl fékbetét. Az olaj nem kopó alkatrész, az kötelezően cserélendő, tehát benne van az előre kifizetett csomagban
- az alap garancia lejárta előtt kell átnézni az autót, mert a 4. és 5. év már nem teljeskörű garancia, inkább csak a mobilitás garanciának lehetne hívni. Pl a kárpit tönkremenetel, vagy zár hiba már nem garis ügy
Van itt olyan duster tulaj akinek van érvényes Easy + szerződése, valamint volt már azóta szervizeltetni is?
Konkrétan az anyagárra lennék kíváncsi, (mert nálunk nem dolgoznak hozott anyagból) hogy az OLAJ-at felszámolják pluszban vagy tartalmazza az E+ szervíz díj amit előre kifizettem?????
Nos, én nem hiszem, hanem tudom, sajnos nagyon is, ráadásul első kézből, vagy ha úgy jobban tetszik, saját tapasztalatból.
A helyzetért döntő részben a politika a felelős, ezért nem is illik ebbe a topic-ba, ám ettől még maga a tény megkerülhetetlen, bármennyire is akarják egyesek... :((((((((
Oh, el sem hinnéd mennyire, de bizony kell. Pláne a mai generációnak (tisztelet a kivételnek, ha van egyáltalán..)
Ha ma megkérded, hogy hol van Bácska vagy Bánát, szerinted hányan fogják tudni a választ?
Én majdnem napi szinten tartom a "lentiekkel" a kapcsolatot, van egy vadász barátom és egy magyar méhész egyesület is, akikkel rendszeresen összejövünk. Együtt sütünk-főzünk (iszunk..).
Olyan történelmi dolgokat osztottak meg a kollégák, amelyeket nekünk itthon még érintőlegesen sem tanítottak anno..
És ez persze a mai napig nem változott. Ez van, itt tartunk. :(
Sziasztok, ma kocsimosáskor vettem észre, hogy a hátsó felnik belső fele egy tenyérnyi részen vmi kenőanyaggal szennyezett.Zsírnak tűnik amibe a por beleragadt, a brigeció is nehezen bírt vele.Az autóban van 1500 km, az utóbbi 500 km-en történt vmi, bele nem mentem semmibe, ami így összekenné.
Gyanúsan egyformán kenődött össze mindkettő, talán a kerékagyból folyt volna ki zsír megállás után????
Az életben nem láttam ilyet, eddig még örültem is, hogy a fékpor legalább hától nem b@ssza össze a felnit erre tessék.
Kötelező szervizeken kívül van bármifajta szemrevételezés, kötelezettség?
Mint mondjuk a Peugeot esetén 2éves rozsdásodási szemle. (Van most környezetbe egy Partner, kimaradt a 2éves szemle, és 3éves korára kijöttek rozsda foltok és nem javítják mert kimaradt a szemle)
Az attól függ, hogy pontosan hol élsz. A történelmi Bácskának ugyanis csupán alig 10%-a maradt a csonka országban (Baja, és alatta egy szűk sáv), a többi ment a szerbek által elkeresztelt Vajdaságba. Az ottani jóbarátaim ezért igen szúrósan néznek rám, ha dél-bácskázom, mert szerintük az igazi Bácsa tokkal-vonóval együtt az ő szülőföldjük. Következésképpen, amit itt a dél-bácskai általam szállítmányozott tüzes vizekről olvashattál, az mind odaáti volt, és az országos dasztertalikon csont nélkül el is vérzett annak rendje és módja szerint.
Ugyan csak az ősrégi daszteres dzsedilovagokról tudok nyilatkozni, de közöttük sajnos nem volt onnan való. (Pedig szívesen megittuk volna az oszkár- és nóbeldíjas pálinkáját, Garázsórarugó- és dízelfaló matadorunkkal az élen...:-)
Kész az autó! A befecskendezés csatlakozója volt szétcsúszva. Gondolom nem csatlakoztatták rendesen és amikor a motor beindul kap egy nagyobb vibrációt, majd idővel teljesen szétesett. Most egy kábel kötözővel is összefogták a két csatlakozót. Remélem tényleg ennyi. Minden esetre a szervíz állítása szerint most találkoztak először ilyen esettel.
A szaglásommal nincs baj, - vagy mégis - csak már évek óta nem érzem azt a dél-bácskai finom gyümölcspárlat illatát... Ami a szexuális ingerlékenységemet illeti, azzal sincs baj. Merevedési problémáim sincsenek. Csak rossz helyen van. Jajj a derekam...
Hőjjj, megjöttek a régi dízeles csibészek... Akiknek már emberemlékezet óta nincs is szaglásuk, mert a naftás bűzfelhő ezt a fontos érzékszervüket élből kinyiffantotta. Szóval örülhettek, ha a szexuális ingerlékenységetek mint alapérzékszerv egyelőre nyomokban megmaradt...:-)
Sziasztok! Van egy garnitúra prémium téli gumiabroncsom: Nokian WR D4 215/65r16 dot:4815 összesen 1000kmt futottak. Sajnos tk-s lett a dusterem . Eredeti Dacia felnin vannak. A 4 ből 1 felnin 2db rosdafolt van de anyagában nem sérült az sem. Képeket tudok küldeni. pluszalarm@freemail.hu címen vagy 06209234320 számon lehet érdeklődni. Felni+gumi 35000/db.
Néhány napja nálam is hasonló az ábra. (Pont mikor máskor?! , mikor hosszabb útra indultam, és még mindig ott vagyok.) Hátulról-alulról jön a rezgés, de csak úgy 1000-1500 fordulatszám körül, feljebb már nem. Amennyire hozzáfértem emelő nélkül, megkocogtattam az alját, semmi lazaságot nem tapasztaltam. A motor úgy húz, mint eddig, a fogyasztás is a régi. Talán csak indításkor érzek nagyobb benzinbűzt.
Úgyhogy nem izgatom magam, bízom a dákómban, mint a vezércikkben, hogy simán haza fog vinni.
Volt egy bosszantó zörgésem a Dusterben ami leginkább hideg motornál, illetve enyhén rázós úton jelentkezett. Valahonnan hátulról hallatszott és olyan jellegű hang volt mint amikor valami hővédő lemez laza. Többször végignéztem az autó alját de nem találtam laza alkatrészt. Most végre megtaláltam az okot: A hátsó ajtó belső műanyag borítása zörgött. A felső végét csak patentok fogják így tudott mocorogni egy kicsit. Végül felül kiemelve betettem a perem alá két pici öntapadós habgumi csíkot, így most már a gumira támaszkodik a borítás, és ezzel meg is szűnt a zörgés.
Nem nagy dolog, de leírtam, hátha másnál is zörög, és nem találja az okát.
Vagy elviszed Loganos mesterhez és kikapcsolja neked ő tudja hogyan, vagy építhetsz egy kb 500Ft-os elektronikát egy ATTiny-vel ami minden induláskor "megnyomja" helyetted a kikapcsoló gombot. Ez utóbbit linkeltem már és több mint egy éve megelégedéssel használom.
Magam is erre a köverkeztetésre jutottam, hogy többet nem használom :) . Bár elvileg pont arra találták ki, hogy városi nagy forgalomba gazdaságosabb legyen, no meg kevésbé szennyező.
Összegészében sajnos ezen pozitív tulajdonságokat sem élvezhettem utolsó kocsikázásom során.
Miután lefulladtam a s&s-t nem lehetett kikapcsolni gyújtás alatt, a kapcsoló folyamat világított.
Sziasztok. 117km(!) megtétele után sajna lerobbantam a Hungária krt közepén az új 1.6 benzines Dusteremmel. Araszolgattam a dugóban, a start stop rendszer aktívan működött, még egy indulásnál az autó lefulladt. Majd talán még egyszer be tudtam indítani a motort, de szinte azonnal lefulladt megint. Aztán check engine, plusz francia kulcs felirat. Se tőlem se hozzád :(. Trailer lett a vége. Remélem valami banális egyszerű hiba van mögötte. Volt valakinek hasonló tapasztalata? Végkifejlet? Köszi előre is. (hogy a bánatban lehet topikon belül kúlcsszavakra keresni :)?)
Aztán amikor a Sanyi barátom aki igen "eccccerű" lélek erre azt mondta: Na öcsém amikor én a Zsigulit kihoztam a Merkurból abba' ilyen hibák nem vótak. És én is ki tudtam nyitni térddel a csomagtartót. :)))
néhány nyalánkság (elektromos tükör, bőrkormány, tempomat...) amikhez nem is annyira ragaszkodnék
A gyári 'börbevonatért', ami a kormányon van, egy fillért nem adnék, szerintem börhöz sincs köze. 20 ezer forintért kitünö minöségben bebörözik a kormányodat valóban kellemes tapintású, jó minöségü és tartós börrel. Olyannal, ami ténylegesen emeli a felhasználói élményedet.
Tök igazad van ,de helytelen ködlámpa használattól már csak a helytelen nappali menetfény használat a gázabb.Nappal ,világosban ámde full ködben m jön szembe a nappali menetjelzős verdájával...aztán hátul meg semmi sem világít.
Nincsenek nagy igényeim.Második autónak szeretném,amolyan kirándulósnak.Arra nekem nem égető a hátsó elektromos ablakemelő,de még a tempomat sem.Klíma az kell. De a Comfortnál nagyon érezték hol kell bevinni az ütést a vásárlónak.
Pont ezért szeretném külcsínben javítani az összképet.
Szerda este tisztábban fogok látni...vagy még nagyobb lesz a káosz a burámban. :)
A ködfényszóró létjogosultságát, - a mai közlekedési kultúra vészesen alacsony szintje okán -, meglehetősen vitatom!
Jó az, ha van, de csak akkor, ha szabályosan használják!!!!
Ezen irányú tapasztalatom sajnos igencsak elkeserítő.
Boldog-boldogtalan ész nélkül használja, fogalma sincs arról, hogy az valójában mire is való. A mellényük viszont hatalmas, lévén, hogy ők "öntudatos" autósok.
Senki pénzét sem akarom elkölteni, de leírom a gondolataimat.
Egy már megszokott és bevált felszereltségi szintről elég nehéz visszalépni, de megtehető.
Akinek mégy nincs tapasztalata valami újjal, az könnyebben mond le az adott akármiről.
Amióta, nagyon régen, megszoktam az ülés- és tükörfűtést, nemigen mondanék le róluk.
A Duster-be természetesen került mindkettő, valamint tolató radar is. A radar nélkül meglettem volna, de a csomaghoz tartozott, így lett az is. Persze, a jó könnyen megszokható, így használom is.
Az ablakfeltekerő komfort szerkezetet nem tudták beszerelni, tehát kimaradt. Ez a visszalépés, amit nehezen fogadtam el és még mindig hiányzik. Megszokható a hiánya, de sokszor visszamegyek az autóhoz, hogy ellenőrizzem, bezártam-e rendesen az ablakokat. Az előző kocsikban az elektronika, záráskor azonnal feltekerte az esetlegesen nyitva maradt ablakokat.
Ezen apró hiányosságával együtt is nagyon szeretem a Malacot.
A majdani új autódhoz sok sikert kívánok és azt, hogy olyan legyen, amilyennek elképzelted, szeretnéd.:)))
Igen a gallytörőt adják külön is, nekem még 130 volt szereléssel, csak az első. Ebben is szerencsém volt mert az alkatrész illetve a kiegészítők árait is megemelték pár hete úgy tudom.
Nem panaszkodtam ugyan, de cseréltettem. Még néhány hónapos korában szórta az olajat a haspáncélba. Mivel az előzőnek (Megane II) ugyanez volt a baja, már új kora óta figyeltem Dusikát. Kicserélték, azóta rendben van.
Köszönöm,hogy írtál és jól megfogtad te is a lényeget.
Ügyesen komponáltad ,ha így is 4 alatt tudtad tartani. Mennyi volt a gallytörő és adták külön is?
Szerdán akarok szétnézni a márkakereskedésben.
Az általad felsoroltak közül az elektromos tükröt engedem el valamiért nehezen a jelenlegi autómon van és jó hogy elektromosan mozog ,fűt és behajtható.
De ködlámpa és vonóhorog nélkül nem élet az élet. :)
Ahhoz valóban megy a szesz, már ha valaki szereti.
5. szúra, asztal, stb..
Nagyon ráérhettél, ha ilyesmin elmélkedtél. Hányadik kupica tartalmának legurítása után történt? :)))
Persze, a szalonnázáshoz asztal is kell, úgy kényelmesebb. Adjuk meg a módját.
Valóban, a statisztikák szerint, sok sérülés keletkezik új autókon.
Ugyanakkor, ezek a legjobban fájó esetek, ha mégoly aprók is. Azért, mert még új az autó, örülünk neki, vigyázunk rá, óvjuk.
Később, amikor a kocsi már "beilleszkedett" a családba, mindennapi használati tárgy lett, akkor is megkapja a törődést, gondoskodást, ápolást, de a sokadik apróbb sérülés már nem szenzáció, könnyen rálegyintünk, hogy "...na, már megint van egy újabb!" és tovább lépünk... :)))
Üdv! Én ugyanebben a helyzetben voltam, variáltam a két felszereltség között. De ha a comfortot választom és még kérek, vonóhorgot, színt, köd lámpát, pótkereket . bőven 4 millió felett lettem volna. Így hogy az essentiált választottam mehetett a szín, klíma, vonóhorog, köd lámpa, pótkerék, gajtörő (csak előre). Igazígy el kellett engednem a tempomatot, külső elektromos tükröket, hátsó elektromos ablakot, meg igazából biztosan még több apróságot de úgy vagyok vele ezek nélkül tudok élni, és így 4 millió alatt tudtam maradni. Hozzá teszem szeptember végén rendeltem még az októberi áremelés előtt.Nekem az a fontos hogy legyen olyan megbízható mint az első széria.
Akkor miért nem cserélted/ttetted ki, ha tudtál róla?
1.- nem mindegyik autóban ugyanott és ugyanúgy adta meg magát a turbócső. A hiba úgy jelentkezett, mint a BMW-tüzek: minden előjel nélkül volt, akinél szétrepedt a cső, volt, akinél kis apró lyukak keletkeztek rajta, stb.
2.- vállalati autó, extra (prevenciós) szolgáltatásokat csak akkor fogadnak el a szerviztől, hazt a szerviz akarja megcsinálni (magyarul én, mint az autó használója ugathatok a szerviznek, hogy: ugye tudják, hogy a flottánkban lévő dízel Dusterek kb felének már kellett turbócsövet cserélni!, csere csak akkor lesz, ha szétszakad).
Igazán nincs mit, Magam is rengeteget agyaltam de nem tudtam sehogyan sem 4 milla alatt tartani az árat. Meg egy kicsit úgy is álltam hozzá, hogy ha már új autó, akkor azért nyújtson is valamit.. :)
Éppen a naokpokban volt egy teljesen alap verziós Duster a munkahelyemen (rágcsálóírtós a tulaj), az az ingyenes kék színben.., szóval ha csak ilyen színben és felszereltségben létezne a Duster, a portára be nem tenné a lábát..
Vagyis úgy voltam vele, pár 100 ezer ft-on ne múljon a vége, viszont legyen benne minden, amire szükségem van.
Körkamerára nem volt, 4x4-re sem, ezen kívűl szinte minden benne van. Opció csomagokból pedig Nekem a Country volt hasznos.
Ja, pótkereket is kértem.
Ha egyszer valahára hazavihetem, dobok fel képeket róla!
Ülésfűtést és a Country pakkot én is komáznám.Szóval épp ez a dilemmám az Essetial és a Comfort közt...Köszönöm ,hogy válaszoltál és egyenlőre nem is fárasztalak tovább.
Ha az Essential-tól indulok és kérek bele m.klímát és néhány egyéb extrát(ködlámpa,pótkerék) akkor alatta marad a Comfort kezdőárának és akkor még agyalnék bele sárvédő és ajtó műanyag betéteket vagy gallytörőt.Ám ki is marad belőle néhány nyalánkság(elektromos tükör,bőrkormány tempomat...)amikhez nem is annyira ragaszkodnék.Ha Comfortot kezdem el tuningolni akkor valóban fölé csusszan a 4-nek.
Kicsit zavarosan fogalmazok ,mert hasonlóan szánkóznak a fejemben a konfigurációk ,de lehet talán így is érteni mit szeretnék kinyögni... :D
Az 1,6-os benzinest választottam, nincs szükségem dízelre (eddig szinte csak az volt), viszonylag keveset megyek, így a dízel haszontalan számomra és nem akarom idő előtt kinyírni szegényt.
Melyik márkakereskedést ajánlanátok a tapasztalataitok szerint?
Mindenképp 1.6 benzinest akarok venni.Jól gondolom ,hogy az már nem Renault motor?
Melyik felszereltségi szintről induljak el (Essential v. Comfort) hogy az autó a legjobban felszerelt legyen ,de szeretnék 4 millió alatt maradni a vételárral?
Üdv' mindenkinek! Sajnos megint előjött a tetőkárpit rics-rop-om. :-( Korábban 1 középső égő mögötti habszivacs kicserélésével (viszonylag egyszerű módon) fél évre megoldódott a problémám, de most rázósabb utakon megint zavar a tetőkárpitból jövő hang. Van-e köztetek olyan, akinek már bontották le a tetőkárpitot? (És azóta csendes a gépe, mint az óceán mélye, akkor is ha megy. :-) ) Olvastam itt a fórumon, hogy garanciában megcsinálják.
Nekem még garis 1 évig, kíváncsi lennék, hogy melyik az a szerviz, ahol történt, mert Miskolcon és Nyíregyházán ilyet még nem csináltak. Én meg csak olyannal nyúlnék a tetőhöz, akinek van benne tapasztalata. Ötletek?
1.5 dci turbócső felső végén lévő bilincs kinek hány km-t bírt?
A kollégáim Dustereiben átlag 100 és 120 ezer között szokott szétesni. Az enyém 110 ezernél...
Hulladék anyagból van. Nem elég, hogy lehagyta magát, a nyomás lelökte a szívósorról, de szétporladt az a bilincs-szerűség, szerintem mire (autópályatempó!) megálltam, a darabjait meg is ette szegény motor!
Szerintem az anyag és a megoldás is borzasztóan rossz!
Véleményem szerint leaglább 100-es szervizen le kellett volna cserélniük!
Szerintem körtét hasonlítunk almával. Jimnyben méretes magyar ember nem fér be maga mellé, vállban meglehetősen szűk. Ettől függetlenül igazi terepen megeszi reggelire a Dustert. Terepjárós terep kivételével meg a Duster a Jimnyt. Mégiscsak a Vitarát kellene hasonlítgatni. :)
Érdekes a Jimny egyébként, a tartósan és rendeltetésszerűen használók egyik fele gyűlöli, másik fele szerelmes leveleket hagy a kesztyűtartóban, amikor leteszi estére.
Lassan itt az év vége és eljött a nagy pillanat : kiégett a tompított a 2016.áprilisi Dusteremben. Műszaki ember lévén lépésenként :
-motorháztető felnyit
-gumisapka leszed
-ujjaim begyével mint lelki szemekkel keresem a kiakasztható drótot,mivel kioldom a foncsorhoz rögzített izzót
-drót nincs, az izzó a fekete foglalattal együt jön ki, kvázi kipatentolható
-H7 izzó a foglalatba,
-foglalattal együtt visszapatentolható a foncsorba.
Gondoltam segítség, leírom. Csináltam pár képet is erről a patentos dologról. Gyakorlatilag 3 kis fém lapka. Drótot ne keress. Ja és ügyeljetek a gumi porvédő sapkára mert ha leeseik akkor igazi művészet kiszedni. Bal oldalon sanszos hogy kioldódik a fényszóró magasságállító bowdenje mert nagyon útban van. De semmi pánik, simán vissza akasztható.
A magasságállító nem bonyolult szerkezet. Simán vissza lehet akasztani ha alapra állítod a fülkében a magasságot :)
Hiába ugyan úgy néz ki, a szoftver verzió nem egyezik. Azért vicces, hogy 2018-ban azok a csak tájékoztató jellegű pálcikák hiányoznak a mostani tulajdonosoknak, amik 2004-ben a Logan -okban már benne voltak, és mindenki fikázta azt a megoldást. Én is szeretem tudni vezetés közben az autó adatait. De nekem ez a pálcika nem hiányzik, +-10-en fokokkal nem megyek semmire. ami digitálisan számmal van kiírva, nekem az jött be. Hogy aztán mobiltelefonos aplikációval, Autool-al, stb. az már mindegy.
Az vár még tisztázásra, hogy pl. az olajszűrő vagy a pollenszűrő pótalkatrész-e? Az olajat-újabban 5 litert számolnak 4.8 helyett- alkalmanként 20 eFt ki kell fizetni.
Sok embernek alapvető szövegértési problémája van. Úgy gondolom, hogy a megfogalmazással is van a baj, mert feleslegesen sok szót használ. Az átlag ember nem tud értelmezni olyan mondatot, amely 4-5 szónál több szóból áll. (Lsd. pl. reklámok.)
Ezt hogy kell érteni az Easy Service szolgáltatásnál:
EASY SERVICE
A szervizszolgáltatás tartalmazza a GARANCIA+ és a teljes körű Dacia Assistance szolgáltatásokon felül a gyártó által előírt összes kötelező szervizátvizsgálás munkadíját és pótalkatrész költségét a szerződésben rögzített időszakig vagy kilométerig A szolgáltatás személyre szabható 60 000 km-től 200 000 km-ig maximum 5 éves időtartamra
Akkor most ha csak Easy Service szolgáltatást kötök akkor az tartalmazza garancia kiterjesztést is??? Ugye jól értelmezem?
Nem tőlem kérdezted, de van tapasztalat. Akinek kell, az rendelje meg az autóval együtt a multi view rendszert. Az utólag beszerelhető gyári egy kalap s..ar. Az LZ Parts-os is.
Én nem tudom milyen, még semmilyen autóban sem próbáltam. Allah növessze hosszúra a szakállát annak, aki a tolatóradart kitalálta! Na de a kocsi orrát érzed, nem? Ezért azt gondolom, hogy kb. a megszokás első 6-8-10 hetéért fizetnéd ki, de később igazából indokolatlan.
10%-on belüli eltérés a környezeti adottságokból simán fakadhat:
- a Shell mérés reggel történt, a többi később, a klíma többet dolgozott, tehát a fogyasztás is több
- más volt a forgalmi viszony, több lassítás, stb...
- a tesztelő is unta már a végén, jobban nyomta neki...
- jött egy szembeszél az autópályára
- és ugye az is lehet, hogy nem független a tesztelő
Időnként sokat járok ugyanolyan távolságokra, kb ugyanolyan időszakban, ugyanazzal az autóval, ugyanazzal az üzemanyaggal. Simán tud fél literes különbség lenni az átlagfogyasztásban azon a 180-200 km-es távon, pedig a tempomatot ugyanoda állítom, látszólag nincs különbség. Ha meg a sebesség sem ugyanaz, 1-1,5 liter/100 km is lehet a különbség
Volt egy teszt még 2005 környékén, ha jól emlékszem a "pancserteszt" néven AZ AUTÓ folyóiratban. Ott pont az OMV 95 volt a legjobb.
Találtam egy ilyet, Itt meg a LUKOIL és az OMV veri a SHELL-t:
Igen, ilyen is van és őszintén mondom, nem irigyellek érte, mert ez lenne az átlagosan elfogadható, minimum állapot.
Én egy hetedik emeleti lakásban "tengődöm", garázsom nincs, úgyhogy a kényszer rávisz arra, hogy ha tehetem, megválogassam, az időt (időjárási körülmények) amelyben szerelnem kell az autót. Ez nem panasz, csak megállapítás.
Ugyanakkor könnyen elképzelem azt, hogy a munka után bevánszorgok a saját, termálvizes medencémbe és néhány formás, valamint megfelelően méretes cici társaságában kipihenem a kerékcsere borzasztó és izzasztó fáradalmait.
Hallom ám a rosszmájú megjegyzéseket, de egyelőre csak medencére és a hozzá tartozó kellékekre futja, saját sofőrre, autószerelőre, gumisra nem. Az csak majd valamikor, egy következő álom témája lesz... :)))
német fórumon olvastam, hogy a Dusternél is be lehet állítani (DDT4all) , hogy gombnyomással a motorhőfokot is mutassa, ugyan nem számokkal, csak csíkokkal, de ez is több mint a semmi... Tudsz ilyet?
Ne parázd túl. Még a kézikönyvében is benne van, hogy előfordulhat. Ha a 6 csíknál sem kapcsol a ventilátor, akkor van a gond. Utána már a piros figyelmeztető jel is világítani fog a műszerfalon, na akkor kell azonnal leállítani a motort.
Ha meg egyszer valaki termosztátot cserél, Targoncás belinkelte a fényképeket (korábban én küldtem neki) , hogy mi kell hozzá. A termosztát ház azért, mert nem drága, és mivel műanyag pár év alatt úgy is eldeformálódik, és ereszteni fog (én még pluszban fel is szoktam ragasztani pasztával, nem csak csavarozni). A Daciához/Renaulthoz árult benzines termosztátok mind szarok. Méretre is kicsi, lötyög, meg előbb nyit mint kellene. Így sok évvel ezelőtt, sok kísérletezést követően esett a választásom a képen látható Rover termosztátra. Ez méretre tökéletes, és igaz nem 89 fokos mint a Renault, hanem csak 88, de azt legalább tartja is (nem mint a Renaulté, ami 5-6-al kevesebb). A tömítés pedig azért kell, mert a Rover tömítése nem jó, így a termosztátra külön kell a tömítést megvenni.
Köszi köszi Azért ne vesszünk össze ilyen apróságon. Első körben én is a 2 emelésre és a deszka használatára gondoltam krokodillal. Egyszer próbáltam a saját emelőjével 4 emeléssel. Na akkor ettől elment a kedvem. Gumisra bíztam.
Tavasszal költözünk kertesbe és onnantól többször fogom magamnak cserélni. Most melegítenék be hozzá.
Csak remélem, hogy a 40évemmel már nem tartozom a hűbelebalázs facebook betyárok kategóriájába. ;)
Hülyeséget nem említettem, a hibás emeléssel a munkavédelmi szabályok megszegésére utaltam.
Két emelőt, (a tömegközépponttól egyenlő távolságra elhelyezve, amelyek még mindig inkább középen vannak, mint szélen, a gyári emelési pontoknál), a billegés/billenés elkerülésére használnék. Az egyik lehet racsnis bak, vagy akármi más hasonló.
Két emelővel, (ha elég ügyes az elkövető), akár egyszerre is elvégezhető az emelés (idő és mozdulatsorok megtakarítása).
Én nem csinálnám!!!
Persze, már viszonylag öreg, gyepes agyú vagyok, én még ráérek odafigyelni arra, amit éppen csinálok, nem szenvedek krónikus időhiányban, mint ezek az állandóan rohanó, kapkodó, semmire rá nem érő, telefonjaikkal, elektronikus baromságaikkal összenőtt mai fiatalok... :)))
Rég olvasgattam errefelé. Kettő kérdés lenne, lehet első sorban Loganos kollégához irányulna. '12-es évjárat, a középkonzolt nagyjából, hogy tudom szétszedni, hőfokszabályzó mögött az izzó köszöni szépen, már csak múltja van. Ha izzótípusban is tudsz segíteni istenkirály, ha nem az sem baj. :) Másik,ehhez az évjárathoz, elektromos állítású, sima fekete, festetlen héjú balos visszapillantó valakinek, bárkinek esetleg? Sajnos sikerült megkoccolni, eltört a belseje ami rögzíti.
Én úgy gondolom 3 van. Ugye az első a kerek hátsó lámpás. Aztán a méhsejt hűtőrácsos a szögletes hátsó lámpás sztem az a 2. És most a 2018 + hátsó lámpás. Nem így van?
Megvan a szoftveres megoldás a kulcsnélküli zárásnál a dudaszó kikapcsolására, a HFM modulban kell a HornJungle részlegben a WAC_JINGLE_CF paramétert false-ra állítani.
Üdv Kerékcsere időszak jön. Lenne pár kérdésem. Aki krokodillal emeli a Dusterjét az kerekenként (4x) emel, vagy oldalanként (2x) emeli fel az autót? Milyen magasra emelő krokodil kell hozzá? Gondolom a 300 huszon harmincon kevés. Ennyi. Köszönöm a segítséget ;)
Anno amikor új volt a kocsi (10 e. km alatt) egyszer játszott ilyen 6 szegmenses mutatványt...hidegről való bemelegítés alkalmával... az első termosztát nyitáskor. Nem volt még OBD-m tehát csak tippelem a nyitást.
Akkor nem dugóban álltam ..hanem egyenes úton haladtam.
A termosztát ugye lényegesen lassabban melegszik át...vagyis lassabban követi követi a hőmérséklet változását..
Akkor még a gyári termosztát volt benne..amit 70 ezer környékén cseréltek gariban....tehát jó sokáig ezt nem produkálta.
Például: nullrevízió (ha egyáltalán létezik még ilyen, akár csak papíron is), hatósági vizsga, forgalomba történő beírás, felkészítés az átadásra, stb..
Mindegyik időigényes, a hivatalok meg mindig ráérősen dolgoznak, nekik nem sürgős.
A T. leendő tulajdonos meg úgyis ráér, egyébiránt sem igen tehet mást, így, vagy úgy, de várakozik... :)))
Több típusú megoldás létezik, mindegyiknek vannak alegységei, amelyeket nem "örök életre" terveztek.
Léteznek időszakos meghibásodások is, melyek kiszűrése meglehetősen körülményes.
Távdiagnózis felállítása eléggé felelőtlen vállalkozás, ezért inkább tippeket, ötleteket adunk, esetleg a hasonló, tényleges meghibásodásokról tájékoztatunk, hátha segíthetünk vele valakinek.
Persze, ebben benne van a mellényúlás lehetősége is, bár kétlem, hogy lenne olyan autós, aki szereti az autóját és mégis szándékosan rossz, félrevezető, hibát okozó tanácsot ad.
A Te eseted is lehetett egyszeri, múló, azaz átmeneti hiba. Az idő valószínűleg majd választ ad, remélem, kedvezőt. :)))
A hat csík szerintem teljesen abnormális!! Nekem sosem ment négy fölé, pedig volt olyan, hogy 2,3-asban mentem fel egy hegyre a legnagyobb kánikulában. Utána vagy fél óráig ment a hűtő ventilátorom, de még akkor is csak négy csík világított!
Igen, az összes alkatrész kell amiről fényképet látsz: termosztát, ház, és gumigyűrű. A házat azért érdemes kicserélni, mert ha már szét van szedve (fagyálló is leengedve), és filléres dolog, nehogy egy hónap múlva az repedjen meg!
Péter! Március környékén cseréltem termosztátot, mert egyszer-kétszer normál üzemnél a vízhőfok kijelző leesett 2 csíkra, ezért Gergő is javasolta a cserét. Úgy gondolkodtam, hogy a fagyállót úgy is néha le kell cserélni, a termosztát alkatrészei pedig aránylag olcsók (3-4 ezerre emlékszem), így az éves szervizzel együtt ezeket is megcsináltatom. Ezeket az alkatrészeket ajánlotta hozzá Gergő, nekem már ilyen van benne, azóta semmi hiba nem jelentkezett. Egy darabig én is mértem menet közben a hőfokokat, de rájöttem, hogy felesleges, úgysem értek hozzá... Ha ez segített, akkor örülök:)
Hideg indítás után az első nyitása a termosztátnak 103 fok... Utána lemegy 81 fokra..majd a 96 és a 83 fok között váltogat. (normál tempó) Kicsit hajtva a felső tartomány 1 fokot az alsó 2-3 változik fölfelé.
Alapjáraton ketyegtetve 96 fok marad az alsó tartomány mindig kicsit tovább emelkedik (ami normális)
Amikor gondolom már full nyitva van a termosztát szépen ,lassan fölmászik 99 fokig amikor beindul a ventilátor . A műszerfal szegmenseiből csak 4 világít.
Hogy mitől ugrott föl szombaton 6 szegmensre ...azt nem tudom.
Tippem az,hogy a ritka használattól talán letapadhatott a hűtő venti... (bár megnéztem és könnyen jár)
..vagy maga a hőfok jeladó műszerfalnak infót adó része hülyült meg.
Az Octáviám esetében ez többször előfordult hogy az egy hőgombába integrált 2 jeladóból egy feladta a szolgálatot. (többnyire az ami a motor vezérléséhez adta a jelet így előfordult ,hogy meleg motornál annyi naftát adott ,hogy lezabálta a gatyámat...csak mert végtelen hideget érezve dúsított)
Szívesen fogadnék másoktól is tippeket mielőtt mindent elkezdek csereberélni,mert utálom ha a járgány valamiért nem tökéletes.
Egyetértek, mert ezeket sosem azok hallják meg, akiknek szól. Úgy gondolom azt sem azok hallgatják akiknek elsősorban szól, hogy pl. "vigyázzunk, reggel fagyni fog, vezessünk óvatosan!". Mert ezekre is leginkább azok figyelnek, akik egyébként is óvatosak. Ha ez nem így lenne, akkor az esti híradó első öt perce sem arról szólna, amiről szokott. A balesetek túlnyomó részét ma már nem műszaki hiba okozza, hanem konkrétan emberi hiba. Ami jó, de sajnos az emberek egy része azt hiszi, hogy balesetek csak a TV képernyőn, de max. csak másokkal történhetnek meg. Azután ha mégis megtörténik, akkor gyakran valaki számára már túl késő. Akár megnyomorodik, akár meghal. Enyhébb esetben még az is lelki törést vagy sokkot okoz ha valaki baleset részese lesz, és mondjuk csak a szeretett járművét töri szarrá egy figyelmetlen és/vagy balf@sz vagy száguldozó anélkül, hogy éppenséggel bárki megsérült volna.
A hűtővizem kristály tiszta...hogy belül milyen lehet egy 5 éves autónál azt nem tudom...de nem hinném ,hogy nagyon gázos. A hűtőben levő hőgomba biztosan működik hisz az kapcsolta a ventilátort.
Mondjuk szokott lenni még egy hőgomba ami valahol a termosztátnál van.....de az csak adatokat közöl vagy szól a ventinek is...hmmmm passz.
Tegnap volt egy kis torlódás a Fő utcában és ilyet még soha nem csinált a malac (azaz akkor amikor Fóton az újnak mondott de látszatra is használt hibás termosztátot akarták beletenni),hogy a hőfokmérőn 6 szegmens világított. Ez az OBD-n 100 fok. Utána bekapcsolt a hűtő ventije...de az a fura ,hogy kánikulában sem engedte föl ennyire a hőfokot. 2 éve lett a termosztát cserélve a fagyállóval együtt. Amikor aztán kiszabadultunk és normálisan lehetett haladni ,visszaállt a 84-95 közötti balanszra...
Lehet ,hogy a sok állás valamit tönkre tett a kocsiban?
A sima 1.6-os elsőkerekesemmel hasonló terepen járok horgászni. Ha nem vizes a fű, még a kipörgésgátló visszajelzője sem villan fel.
De azért gratulálok. "Ez a Suzuki legény a gáton." Hozzáteszem a Duster előtt egy 1990-es ,1.3-as Swift vitt el ugyanoda. Meglepő lehet egy-egy "betonautósnak" hogy mire képesek az autók városon kívül igaz?
Tesztvezetés keretében a napokban volt szerencsém kipróbálni egy ilyen 1.4-es turbómotoros Vitarát. Szomorú igazság, hogy benzines létére a 140 lóerejével, és 220 Newtonméteres nyomatékával jobban megy, mint a dízel Dusterem. Nem csoda, hogy felment a dombra. A videó valóban nem profi munka, de ha Te is kipróbálnád az autót élőben, nem epeömlésed lenne, hanem egyenesen a gatyádba szarnál a gyönyörtől.
Látjátok? Azért nem érdemes az ilyen jött-mentnek válaszolni, mert itt segítséget kér, de meg sem köszöni, és azt sem osztja meg, hogy mi lett a történetének a vége. Amivel másoknak segíthetne. Az a lényeg, hogy a problémája megoldódott...
Tudsz róla küldeni kontaktot? Nyáron nagyon beleizzadok az ülésbe. Brutális milyen vizes folt van a hátamon, ahogy összesülök az üléshuzattal. Elég kaka ez a gyári. Nagyon műszálas.
A főoldal bejön, a benzin kiválasztása után, egy pillanatra a felsorolás elejéről megjelenik három társaság neve, aztán a képernyő kifehéredik és órákig nem történik semmi.
Amennyiben nálad rendesen működik, az azt valószínűsíti, hogy az én gépem lehet a hibás, bár ezt erősen kétlem. :)))
Az első saját autómba ('94, Skoda Favorit), még általános tucatáru került az akkor igencsak szűkös költségvetés miatt. Bírta is úgy egy évig, aztán egyszerűen szétszakadt.
Kerestem egy másik céget, azok jót csináltak, a következő autóimba is ilyenek kerültek, az Ignis-emben idén kezdi a 13. évet és még semmi baja. A Malacét kicsit már elnagyolták, az ülőlapon állandóan csúszkált a huzat, ami meglehetősen zavart.
Így jutottam el Piroskához, az Ő rögzítési megoldása jobbnak tűnik.
Egyelőre a tesztüzem tart, de remélem, nem lesz vele gond. :)))
Sajna én az 1 éves dusterrel jártam úgy hogy ötször cseréltek benne ugyanazt az alkatrészt benne 6 hónap alatt és minden alkalommal autószállítóval kellett a szervizbe vitetnem, és a végén nyomott áron kényszerből kellett túladnom rajta.Csak sajnálni tudum azt aki megfogja venni.
6,7 liter az átlagom, 18.000 km alatt, papíron számolva.
2. generációs,1.6 sce (2018. febr. gyártás).
Teljesen vegyes használat, nagyjából 25 % országút, 25 % autóút, 30 % főváros, 15 % autópálya, 5 % helyi furikázás.
Öszvérrel nem lehet megnyerni az epsomi derby-t, de nem is kell indulni rajta. Remélem hogy inkább kitartó lesz, mint csökönyös, amit nógatni kell, hogy induljon.
Amúgy összeszoktunk, mostanában néha sportosabban vezetek, ésszerű határok között jobban kihúzatom, repülőrajt, helyből felszállás, stb., fel is szaladt a fogyasztás 6.8-ra. Hangoskodik, felnyerít, de teszi a dolgát. Nyáron, folyamatos klímával 7.0 litert is bezabált a lelkem. De megbocsátom neki.
Szia! Igen, Sopron mellett is megoldható, előre egyeztetés után. renault.dacia.code@gmail.com email címre ha írsz névvel, telefonszámmal, hívlak és tudunk egyeztetni.
AZ ESP-vel én is voltam így, amikor nyáron nyaralni voltam Olaszországban. Ráadásul már vagy 500 km volt mögöttem, és az autó előtte volt (még a régi, 1.5 dci duster) nagyszervizen. Egyszer csak kigyulladt az autópályán az ESP visszajelzője, és az istennek sem aludt el. Felhívtam a szerelőt, annyit mondott, másnapra majd elalszik. ELmondása szerint, van olyan, hogy valahol dolgozik a rendszer, azonban ez megzavarja, és "beragad" a visszajelzője, de másnapra mindig megjavul.
7 év alatt ez az egyetlen alkalom volt, hogy előfordult, és másnapra tényleg jó lett. Utána még autóztam 2000 km-et a nyaralás során, és azóta is van már benne pár ezer (összesen 180.000 km van benne). Azóta sem jelentkezett a probléma.
Köszönöm. Tolatókamerám van, előre lenne jó a parkolás segítő rendszer. De megkérdezem majd a szalonban, hogy mit tudnak mondani.
Viszont jelentkezem majd nálatok a közeljövőben a navi miatt (térkép, frissítés stb..) Ha jól tudom, Sopronban is megoldható, ugye? Mert az csak 50 km :D
Más: fogyasztás, 4x2 1.6 sce. A fedkom most már stabilan 6.7 l/100 km-et mutat vagy 500 km óta. A legutóbbi tankoláskor a számított fogyasztás 6,2 lett éppen úgy, mint előtte. Mondjuk, igyekszem követni a vezetései tanácsokat. A fedkom szerint 860 km-et tettem eddig meg, abból 140-en nem volt fogyasztásom (gondolom ez is segített elérni ezt a fogyasztási értéket).
Az ECO-t használom városban, mint írtam, hamarabb fel lehet kapcsolni vele magasabb sebességbe, ezzel is javul a fogyasztás. Városon kívül azonban jelentősen visszavesz a teljesítményből, lendületből.
amikor bejön a főöldal, a térképes kereső fölé viszed az egeret, kiválasztod a kívánt üzemanyagot, majd bal oldalon lévő mezőbe beírod a várost, utána kiválasztod a rendezési szempontot.
Az igaz, hogy nem térkép jelenik meg, de a szükséges információ megtalálható.
Néha kigyullad a műszerfalamon a Dinamikus menetstabilizáló-rendszer (ESP), visszajelző (narancsszínű) lámpája és folyamatosan világít. Másnap induláskor szabályosan elalszik, a többi lámpával együtt a gyújtás ráadása után. Hosszabb úton még társul mellé az ABS visszajelző lámpa is, ami másnapra szintén "megjavul". Tapasztalt már valaki ilyet? Mi lehet a probléma?(1.6B 4x2)
Piroska néni még mindig a legjobb és a legkorrektebb árakon kínálja az üléshuzatokat. Nem kell neki a reklám sem, hiszen az elégedett megrendelők a legjobb reklámhordozók. Én úgy búcsúztam el tőle, hogy kb, 10 év múlva találkozunk. Szerintem kb. legalább eddig ki fog tartani a mostani csináltatott huzat. Nem elhanyagolható extra, hogy az árban benne van a felrakás is és Piroska néni nem kér előre pénzt. (Tudja, hogy úgyis jön az ügyfél...)
Megnéztem, szomorú. Magyarországon bármit ha vesz az ember, 1Ft-ért vagy sok 10 millióért, ha nem jó, mindig ez a vége. Van ismeretségi körömben flotta üzemeltető, kamionos cég tulajdonos, sok-sok márkaszervizes, elmondásuk alapján mindenhol ez megy, és ilyen a hozzáállás. Amikor én az új Lodgy-mról panaszkodtam, mindegyiknek az volt a véleménye, hogy örüljek, hogy azok legalább a működést nem befolyásolják, és csak felébe, negyedébe került az autó mint egy ,,prémium". Azért a videós esethez én annyit még hozzátennék, hogy ha már Svédországban járt az illető, én a helyében biztos beadtam volna ott egy márkaszervizben garanciában, és értesítettem volna az esetről a gyártót, meg a magyar hozzáállásról. Valószínű egészen mást tapasztalt volna. Mondjuk olyan hazánkban is előfordul (mint a videóban is elhangzott), hogy a márkaszerviz nagyon segítőkész, türelmes, sokadszorra is nekilátnak ugyan annak a feladatnak, csak épp ugyan olyan sz@r marad az autó utána. Aztán hogy ez a szaktudás hiánya, a nem megfelelő gyártói támogatás, konstrukciós hiba, selejt alkatrész, vagy bármi miatt van, az az ügyfelet már nem érdekli, nem is az a dolga. Ő vett valamit, és joggal várhatja el a megfelelő működést, hiányában a megfelelő műszaki segítség nyújtást.
" Persze az is igaz, hogy ezek három-öt méteren belül kivétel nélkül ócskavasként beszarnak olyan terepen (vagyis beszarnának, ha elmerészkednének odáig...), "
De nem fognak. Mert ma nem azért vesz valaki dasztert (mély tisztelet a kivételnek), hogy terepre menjen vele. Hogy miért veszik, annak a megítélését irodalmi szókincsedre bízom.
Továbbra sem értem, hogy mi bajotok van a Daster-rel?
Ennyit tud, ne várj tőle többet!
Akinek ez nem elég vehet más márkájú autót.
Azt, ha ajándékként kapod a járművet és fanyalogsz, hogy nem ilyen lovat akartál, megértem, viszont, ha valaki saját választás/döntés után nyafog, már nem.
Negyedik fokozatban csak 120-szal megy fel az emelkedőn, válts vissza harmadikba (dupla kuplung, közte gázfröccs, hogy ne ejtse el a fordulatot), taposs rendesen a pedálra és megy az mint a szélvész.
Persze, aztán moroghatsz, hogy rövid távon 40 l./100 km. volt a fogyasztás.
Tudom, nekünk semmi sem jó, ilyenek vagyunk...
Az autózás eleve ráfizetéses!
Aki ezt nem fogadja el, közlekedjen úgy, ahogyan azt Kőrösi Csoma Sándor tette, anno. :)))
A régi apacs közmondás szerint: ha döglött a lovad, szállj ki a nyergéből. Értsd: add el még ma, és ne rinyálj itt. Ugyanis úgy vagyok informálva, hogy kapható a piacon a daszternél betonon gyorsabb autó is. (Ezzel együtt az én dákómnak hét év alatt temérdek nem döglött, viszont csilliárdokba kerülő járgány nézte a seggén a feliratot a sztrádákon.) Persze az is igaz, hogy ezek három-öt méteren belül kivétel nélkül ócskavasként beszarnak olyan terepen (vagyis beszarnának, ha elmerészkednének odáig...), ahol a daszter meg se nyekken. Húszforintos házi feladat számodra: mi döglött, és mi nem.?...:-)
Szerintem nem fogja hozni a gyári értéket, legalábbis az enyém nagyon döglött volt. Bár lehet csak a nyomatéki és teljesítmény görbéje szar és 6000-nél meglesz a 105 LE aminek kell, de 5000 felett már olyan zaja volt a motornak, hogy ott sajnáltam használni.
Ebben az új teszteben is azt írják, hogy az új Duster 1.6B az M7 érdi emelkedőn padlógázon 120-al bír csak felmenni, azt is 4-esben. Hát ez nekem kevés volt...
"A benzines persze nem csak fogyasztásával, erejével, pontosabban nyomatékával is gyengébb. Komolyabb autópályás emelkedőkön (például az érdin) a 130 km/órás tempót sem tudja tartani, a 120-at is csak visszaváltással, negyedik fokozatban."
Megjegyzem árkategóriában sem ugyanaz a két termék. A tömítő ragasztó (ha jó helyen veszed) kb. 2000 forint, míg az Lzparts-os gumitömítő kb. 10000 ft....
Ismerem a belinkelt terméket. Kis szerencsével akár fel is teheted. Akkor vagy szerencsés, ha a rés mindenhol pontosan akkora, hogy ebbe beleszorul a gumiprofil. Nálam ez nem lett volna megoldható a hézag egyenletlenségei miatt. Ez most teljesen gyárinak tűnik és célnak tökéletes.
Tulajdonképpen az egészre azért volt szükség, mert nagy hangerőn a kárpitok berezonáltak. Ez az eljárással maradéktalanul megszűnt. Mellékelem a képet. (Elnézést a rossz minőségéert.)
Az elmúlt napokban zajcsökkentési projektet végeztem el a dusin. Konkrétan a kárpitok és az ajtó között található kb. 1 mm-es réseit töltöttem fel Sikaflex 227 fekete tömítő anyaggal. Ez tulajdonképpen egy bizonyos fajta alvázvédő, de nagyon jó rezgéselnyelő tulajdonságokkal rendelkezik. Rugalmas gumira szárad. A tömítés előtt kimaszkoltam kétoldalról a rést. Ezt nagy gondossággal kellett megtenni, ugyanis ez volt a záloga annk, hgy a végeredmény szép legyen. Száradási idő kb. 1-1.5 nap. Egy tubus bőven elegendő mind a négy ajtóra. Úgy tűnik (szubjektíve), hogy csendesebb az autó.
Mert a Duster a számomra jól ismert... (faceliftes)
Valamelyik korábbi Vitara model még nem tudta ezt, ha a legújabb, akkor viszont úgy lenne fer, ha a legújabb Duster lenne vele szemben.
A teszt attól még csalóka, mert a hasmagasság sem elhanyagolható. Ugyanis a valóságban, terepen ez a kerék elpörgés akkor kérdés, mikor felhasalt, addig pedig van 3 plusz centije a Vitarával szemben. Ha meg a hasa fekszik egy autónak, még a tényleges difizáras 4 kerék hajtás is kevés lehet.
Kezdetnek jó a videó! De vigyék ki hasalós, meg havas kerékpörgetős terepre is, ott így az utóbbin van esély, hogy tényleg jobban fog muzsikálni.
Hozzáértőktől szeretném kérdezni, hogy mi lehet az oka a következő jelenségnek:
60-80-as tempónál jön elő (szerintem bal oldalról) egy kerékfordulatszám függő halk nagyon mély huppogó hang (u-u-u-u). Enyhe gyorsításkor jelentkezik, csak sima úton hallatszik. (Normális magyar úton elnyomja a kátyúk zörgése) Nem erős, igazából lehet vele élni, csak eléje szeretnék menni a problémának, ha van egyáltalán probléma.
Szervizben mutattam az autót, de ők nem hallják. Remélem nem én képzelek-hallok rémeket, ide tartozik, hogy nagyon sokat ülök az autóban és minden rezdülését érzékelem.
Megpróbáltam felvenni. Kerestem egy sima utat, pár másodperc gyorsítás, majd leveszem a lában a gázról, majd újra gyorsít...
A linkelt jó vacak felvételen én hallom a PC asztali hangszóróin, családtagok véleménye már megoszlik. :)
Gratulálok hozzá! Utólag ne akarj hozzá előre gyári radart és gyári kamerát, mert azoknak a Renault csomagolású vackoknak köze sincs ahhoz, mint amivel a gyárból azok kerülnek ki amikben van. Hátra ha szeretnél tolató kamerát, azt be tudom szerelni jó minőségben.
A Nissan és a Renault motorok is hajlamosak voltak arra,h ha hidegen beindítottad és pár méter múlva le is állítottad, főleg télen, a hengerbe bekerülő pára lecsapódott a henger falán és nem tudott elpárologni,ugyani hideg volt belül minden. Így másnap nem indul be. Ismert jelenség ez. Ilyenkor indítózol 5 másodpercet,amíg kiöblít és utána azonnal indul.
Ha meleg motorot állítasz le,ez nem fordulhat elő.
(A beindulás után bekapcsol a fűtése, és kb 5-30 másodperc alatt eléri az üzemi hőfokát.
Utána használja a motor vezérlő, stb feltétel teljesülése esetén.)
Akkor miért is számít indításnál?
Önindító forgat rendesen?
Paraszt módszer ellenőrzésére: amikor kinyit a központi zár, "egy pillanat alatt" kell kinyitni az ajtókat. Ha már hallod a motorok hangját hogy tekernek, kuka az aksid.
Ha nem indul elsőre, vagy aksi, vagy keverék képzés, vagy befecskendező hiba, elektronika hiba, stb.
Ha meg akarod/és tudod keresni az okot, amikor nem indul elsőre, vegyél ki egy gyertyát vagy mindet és szagold meg/nézd meg mi történhet.
Tegnap, és ma is voltam a szalonban-egyéb dolgok végett- és mindegyik nap volt Duster az átadóban! Nagyon viszik. Mindegyik 2wd 1,6 benya volt. Majdnem elcsábultam, de beülve nekem már szélesnek tűnt a kaszni. Kadjart is néztem, az viszont más világ.....
Ha nem kellene mindenes-terepre, országútra -biztosan azt venném!!!
Ez esetleg olyan alkalmakkor történt meg, amikor az elözö leállítás elött az autó csak néhány mp-re volt beindítva, pl. hogy pár méterrel arrébb gurulj vele?
Ha minden a tervek szerint halad november első hetében érkezik az én Duster-em is.. Prestige 1.6 , már nagyon várjuk...
Pár hónapja olvasom a fórumot, és ezúton is köszi a sok hasznos infóért.
Kapcsolódva a gumi kérdéshez, most jött ki egy ADAC minősítés a téli gumikhoz, nem teljesen Duster méret mert a 205/55 R16 ot tesztelték de jó támpontot adhat:
az elmúlt 2 hónapban kétszer vagy háromszor is előfordult, hogy a Duster (1.6 B) nem akart elsőre indulni, csak második vagy harmadik elfordításra. egyszerűen nem robbant be, hanem köhögött, erőtlennek hangzott. aztán szépen elindult a motor, de a fogyasztás irgalmatlanul megugrott a fedélzeti számítógép szerint (7,2 helyett 12,8 és hasonló számok). ez aztán idővel visszaállt a normális szintre, de minden alkalommal jelentkezik a dolog, ha nem tudom elsőre indítani az autót.
van valakinek ötlete, mi lehet a gond? akkumlátor haldoklik? lambdaszonda?
Akkor a lentebb írtak alapján megéri beruházni egy ilyen Nokian téli gumi + gyári Dacia felni szettre, mivel megéri az árát (200.000 HUF/4db).
Más: írtam, hogy a számítógép alapján 7,2l/100km volt a mért átlagfogyasztásom (1.6 sce). Ma újra teletankoltam, 23 liter ment bele, és eddig 367 kilométert tettem meg az autóval (összesen eddig 377 van benne). Ez azt jelenti, hogy a számolás alapján 6,26l/100 km átlagfogyasztásom volt. Ha ez így marad, akkor tökéletesen elégedet leszek. :) (városban, araszoló forgalomnál szoktam ECO-t használni csak).
Mivel tudom, hogy közvélekedés szerint számít az üzemanyag minősége is, OMV-n tankoltam először, mivel ez volt legközelebb a szalonhoz, most pedig AVIA Gold 95 ment bele (a dieselével nagyon elégedett voltam, 5,5 átlagot hozott vele az 1.5 dci-m).
Üdvözlet. Most lesz 3 hónapos az új dusterem (1.5 dci prestige 4x4 ) Eddig nagyon jó tapasztalataim vannak vele, az átlagfogyasztás 5.3 l/100km . A napokba megcsináltam a 90 napon belüli ingyenes frissítést a media nav evolutionra a toolboxon keresztül. A készülék szoftvere 9.1.2-ről 9.1.3-ra frissült a térképek pedig 2017. Q4 -re. Vajon ez lehet most a legújabb kiadás, vagy én rontottam el valamit ???
Megjött végre az autó. Ahogy kértem, 17-es felnivel, és szinte napra pontosan a rendeléstől számított 3 hónapra. 1.6 benzines. Addig körülbelül 320 kilométert mentem vele, főleg lakott településen és 2-4 számjegyű utakon. A fedélzeti számítógép szerint 7,2 az átlagfogyasztás. Ha ezt hozza a jövőben is, akkor elégedett leszek vele. Bár, emlékszem, hogy a régi diesel dusterem számítógépe is szeretett lefelé csalni 0,8-1 litert, ezért majd az első újra teletankolásnál azért ki is számolom a tényleges fogyasztást. De hátha fejlődtek azóta, és ez a Duster pontosa(bba)n jelzi.
Az ECO módot főleg városra javasolták, amikor nem folyamatos a forgalom. Ezzel kapcsolatban van valakinek tapasztalata, javaslata?
Illetve az egyetlen csalódás - bár ezt szerintem én értelmeztem anno félre -, hogy az Exceptionnál írták a közelség érzékelőt és a tolatókamerát stb. Jómagam azt hittem, hogy ez az, amit azóta megtaláltam Parkoló rásegítő címen. :( Látom, hogy összesen további kb 80 ezer forintért rendelhető lett volna előre és hátra is. Így utólag nem tudom, mennyi esély lenne rá, meg az első lökhárítót gondolom meg is kellene fúrniuk.
Illetve a téli gumival kapcsolatban, most ajánlanak a Dacia szalonban 16-os felnire szerelten Nokian téli gumi szettet, a négy darabot összesen 200.000 forintért. Erről valakinek van további infója? Jók azok a gumik? Megéri így? Bár anno 7 éve Goodyear UG8-as téli gumi szett (ami akkor az ADAC teszt szerint nagyon jó minősítést kapott) felnivel (igaz, utángyártott) 210.000-ből jött ki. Viszont az nagyon jól szerepelt a teszteken, a Nokian gumit meg mindig a középmezőnyben látom csak.
Az ónos eső valóban kellemetlen, ez valóban jó példa. Én viszont nem tudok elképzelni olyan gumit, amivel kb. 70-80-nal ráhajtva kormányozható lenne az autó. Legfeljebb a szöges gumi.....
Sajnos sokszor fordul elő, hogy a letaposott hó az úton marad, jég lesz belőle. Nálunk a hó mindig váratlanul jön az út karbantartó szerint.... Minden hóesés után vannak felénk olyan utcák, ahol tükör jéggé változik a hó.
De néha esik ónos eső is.
Ilyenkor nem megy gyorsan az ember, de 20-25 km/h sebességnél jelentős különbség van egy valódi téligumi és M+S jelzéssel ellátott offroad gumi között. Méterekben lehet kimutatni...
Pont azért akasztja meg a magyar közlekedést a néhány cm hó is, mert az autósok egy része ilyen szarokon gurul.
És lehet, hogy az a pár méter hiányzik, hogy ne ölj meg valakit.
Szerintem nincs az a gumi, ami jégen "nem hasal " el. Nem is életszerű a jeges utakon való hasonlítgatás szerintem. Nagyon fontos, hogy vizes, latyakos havon jól teljesítsen. Az átlag nagyrészt ilyen esetekkel találkozik.
Autópályán nagyon ritkán járok. Szerintem a Duster nem igazán autópályára való a nagy légellenállása miatt. Ami engem nagyon meglep: a terepen, földutakon nem fogyaszt durván. Ahol igazán otthon van. Bár tudom, itt szentségtörésnek számít: még az eco gombot is gyakran használom. Egy biztos: ezt az autót nekem találták ki.
Igaz az enyém még nem jött meg, de nekem a szalonban azt mondták, hogy "szerinte" már mint az eladó szerint négyévszakos lesz mert a gumin az a felirat található, hogy M n'S és ez azt jelenti, sár és hó, ezért négyévszakos. Hát én ebben nem vagyok biztos. Én úgy gondolom ,hogy be kell szerezni téligumit és hozzá a felnit.
A váltósegédet nem a mérnökök találták ki, hanem a marketingesek. Meleg motornál sík úton nem túl nagy sebességgel mehetsz kevéssel 2000 alá. Szerintem.
Nekem ez az első dízel autóm.30 éven át mindenféle benzinest vezettem. Egyelőre nagyon tetszik! A tesztvezetésen döntöttem egyértelműen mellette.
Kérdezném a többi rutinos dízelestől, hogy mi ennek a motornak a kényelmes utazó fordulat? Nem akarom túl alacsonyan járatni, csak azért mert még úgy is bírja, de túlpörgetni se szeretném. Benzinesnél egyértelműen éreztem, de ennél nem mert alacsony fordulaton is van nyomaték szépen. Szerintem amit a fedkomp váltó segéd mutat az marhaság. Ahogy közelít fordulat 2 ezerhez már sikít hogy váltsak. 1900-on tartaná a fordulatot.
Nyílván azzal, hogy az aglomerációban élek és Pestre legfeljebb heti egyszer megyek, többnyire akkor sem csúcsidőben, nekem a diesel nagyon bejön. Az utaim 90%-a közút, főút lámpa nélkül, tehát nincs okom a repülőrajtra.
Ráadásul, engem a Duster kifejezetten nyugodt, nagypapás vezetésre ösztönöz, főleg, ha a lányok is velem vannak, mert a középső a gyors kanyaroktól, dugóban araszolástól, szlalomozástól hányni szokott.
Nekem is az van, 2016 év eleji üzembehelyezésü, 109 le, EURO6, 260 Nm.
Talán kicsit állítgattak, de eszerint nincs lényegi különbség a "régi", meg az új között.
Persze ez a többi gyártónál is ismert, hogy csinálnak egy faceliftet, aztán berakják idővel az új motort, aztán jön az új kasztni, aztán abba 1-2-3 év után kerül új motor. Így mindig van mire hivatkozni, hogy ez nem a tavaji autó...
Én azt sajnálom, hogy elvetették a 7 üléses verziót a kezdeti pletykákhoz képest, ha lenne én arra beneveznék egy 1,6 150 lovas dci-vel!
Ideális eset, mindkettőnk megtalálta a neki való verziót!:-))) /elhiszem hogy jobban megy a kis turbós, de így hogy megszoktam a pörgetést, a sima is jól ugrik, az egyszerűbb szerkezet talán megbízhatóbb, a különbözetből vettem egy jó robogót a városi szaladgálásra, végül pedig mikor vettem azonnal elhozható urban exploler csak 1.6 benyás volt :-)/
Az utóbbi 3 tankolásnál számolt valós fogyasztás (fedkomp 4,1 - 4,5 között mutatja):
5,32 5,35 5,04
Autópályán 110 fölött ugrásszerűen nő a fogyasztás. Nagyon kéne nyomni neki hogy menjen és tartsa a sebességet. Ez nem tetszik. Gondolom a doboz alak miatt van. (1.5dCi 110)
A benzineseknél a turbós és szívó változatokat szerintem nem lehet összehasonlítani felhasználói fogyasztási adatokkal. Akinek turbós van, jobban kihasználja a nyomatékosságot, a sokkal jobb gyorsulást. Ez pedig üzemanyagban elég jól meglátszik. +1-2 litert tud produkálni.
Az 1.2 tce-vel általában csak tankolni megyek, azt is főleg este, ilyenkor nincs forgalom az úton. A benzinkúttól hazáig simán megvan az átlag 6,1 környékén. :-) De én is, a feleségem is inkább örül a dieselesen nyomatékos, csendes motornak, és nyomjuk is neki rendesen.
Bár az is igaz, hogy az 1.2 tce nem egy fogyasztás bajnok, ugyanolyan körülmények között az 1.6 lehet, hogy jobban fogyaszt. Az új 1,3 tce-re leszek kíváncsi, de majd 5 év múlva, addigra kijavítják a hibáit. Mint ahogy most az 1.2 tce-vel nem nagyon van gond.
Az nem csak "úgy tűnik", hanem úgy van! :-) A kereskedő is így fogadott 3 éve, évi 25 ezer alatt megyek akkor benzines, abból pedig csak az 1.6-os, a kis turbóst ajánlatra se méltatta, amit amúgy teljesen megértek, ha jól rémlik jóval drágább volt az a változat, ugyanannyit vagy a jelek szerint többet is fogyaszt, plusz bonyolultabb, hosszú távon valószínűleg költségesebben üzemeltethető technika, semmi sem indokolta hogy többszáz ezer forintos többletért arra essen a választás. /akkor még nem voltak ismertek ezek az esetleges olajfogyi, meg zörgés problémák, nekem legalábbis//
A diesel más tészta, ott hosszú távon megtérülhet a kezdeti fél millás plusz költség, plusz 4 kerekes verzió esetén az az ideális.
Az általam közölt fogyasztási adatok kizárólag csak a számítógép által közölt adat. Elvileg elképzelhető, hogy ennél egy kicsit kedvezőtlenebb a helyzet. De lehet, hogy jobb! :) Nem szoktam minden tankoláskor szorozni, osztani, gyököt vonni...Általában a tankolás után a fogyasztásmérő 9,5-10-ról indul és 5-10 kilométer után lemegy 6-6,5-re. Persze lehetséges, hogy erre az útvonal is rájátszik, ugyanis a régi 4-esen megyek+gyorsforgalmi út , ahol végig 70-es tábla van, így viszonylag folyamatos az autózás. (Persze néha egy-két kedves taxis keresztbe áll és ekkor csak lépésben lehet menni...)
Én ilyet sosem tudtam produkálni, de full vegyes össze-vissza használatban folyamatosan 8-8,5 között vagyok kijelző szerint, ami azt jelenti hogy ha több országút lenne ls nagyon odafigyelnék, akkor reális lehet a 8 alatti fogyi. Országúton 90-110 körül meglepően takarékosan lehet az 1.6-tal autókázni. Amúgy meg tökmindegy hogy 7,5 vagy 8,5, ilyen doboztól mindkettő jó! :-)
Az 1.2-es turbós a jelek szerint akkor falánkabb, de fürgébb is cserébe, bár nem vezettem olyat.
Lehet, hogy a2 1.6 benzines más kategória, de a fogyasztásom nagyon ritkán megy 7 fölé. Most jelenleg 6.2. Természetesen nem bőgetem a motort, sokat motorfékezek, piros lámpánál nem "nyomom" neki. Ha pl. 70-nel lehet menni, akkor nem megyek 110-zel stb. Én nagyon megvagyok eddig elégedve így 25000 felé közeledve.
70 km autópálya+5 km autóút+10 km város, oda-vissza, autópályán ahol lehetett 140-145 km/h sebességgel éppen 8 liter alatt mutatott a fedcomp, tehát valamivel 8 liter fölött volt a fogyasztása.
2 személlyel, de az a kettő sem érte el az "ember" tömeget... (kb 80 kg)
Ha valakit még érdekel a 90%-ban városi, rövidtávú használatban mért (nem fedcomp szerinti) fogyasztás:
májustól októberig, 4700 km átlaga 8,89 lit/100km
kb erre számítottam, vagy inkább többre.
Sokszor néhány km-t megy csak az autó, akkor is erős forgalomban
Ami viszont váratlan, vagy inkább meglepő:
8,58 liter/100km lett annak a 400 km-nek az átlaga, amiben volt egy 150 km-es 90-100 km/h körüli vidéki út is. Azt gondolnám, hogy a nagy átlagtól sokkal jobb értéket kellene mérni.
9,58 liter/100km az eddigi legnagyobb fogyasztás. Csak város, erős kánikula
8,13 liter/100 km a legjobb mért fogyasztás, ebben nagyrészt vidéki út van, nem autópálya
A 90-100 km/órás fogyasztásával vagyok kicsit elégedetlen, azt jobbra várnám
Inkább új, mint használt, még akkor is, ha hetekig nem ehetem a kedvenc téliszalámimat, amit a Pick gyárt.
Sokszor volt olyan is, hogy nemhogy szalámi nem volt, de más sem, csak pirítós kenyér és köménymagleves. A pirítóst szeretem, az adott levest utálom, de a cél a fontos, hát megettem.
Az 1,5 dci, a héten hajtottam meg egy 600 km-es felében autópályás úton 110-135 közötti átlag sebességnél telepakolva 5 emberrel, vissza 3-al bizony 7,2-ben állt meg számolva. (6,8-at írt ki.)
Lemaradtam valamiről. Milyen gondok voltak az 1,2 Tce motorokkal? Magam is ilyen motorral hajtom dusteremet, gond nélkül, soha nem volt semmi problémám az elmúlt 3 évben. Dinamikus, fogyasztás 7,8 l/100 km, rengeteg földúttal.
Új vagyok ezen a fórumon, bár a dusterem már több, mint egy éves.
Kb. egy hónappal ezelőtt kezdtem el érezni enyhe olaj szagot az utastérben, s azóta is előjön ez a szag, de rendszertelenül: van amikor már beüléskor- elinduláskor érzem, s van amikor csak menetközben néhány kilométert követően, s van hogy 100 km-en keresztül nem is érzem.
Megnéztem az olajszintet, ami rendben van, de nagyon sötétnek látom az olajat, holott a 20000-es szervíz során elvileg cserélték. Most 40 000- van benne, s kb. 35000-nél jött elő ez a szag. A motortérben, az autó alatt sem látok semmi csöpögést, a motorház tetőt felnyitva nem érezni olajszagot.
Érdeklődök, hogy a rendszeres fórumozók hallotak-e ilyen esetről a fórumon, mert akkor utána keresek, ha nem, akkor is nagyon kíváncsi vagyok a véleményekre!
Tavaly, karácsonyi vásárba mentem a családdal és a parkolóba vezető kanyarodó sávnál hallottam, hogy nyílik a hátsó ajtó.
A lányom kicsatolta magát és indulni akart... (Azóta engedélyt kér mikor megáll az autó, hogy kicsatolja magát, mert ahogy visszarántottam az megmaradt az emlékeiben.)
Nagyon jó ötlet a mindenütt jelző!
Több ember is beszállt már mellém így, de egy rendszeresen csinálta rengeteg veszekedés ellenére is, hogy maga elé húzta a biztonsági övet és fogta becsatolás nélkül az anyós ülésen is. A sípolás miatt legalább elszégyellik magukat és becsatolják.
Azt nem mondtam, hogy rossz lenne, mert nem az, ezért is írtam, hogy az irány nem rossz, csak kicsit irónikusan elgondolkodtam azon, hogy hol lesz ennek a vége...
Az övek használatát én is megkövetelem, még akkor is, ha már régóta (legalábbis büntetésfizetési szempontból) nem az én felelősségem, ne az általam vezetett autóban gyilkolja meg magát.
Tehát a bevezetendő újítással nincs és nem is lesz gondom. :)))
Pedig szerintem nagyon jó ötlet. Pl. gyerek is simán ki tudja magát csatolni hátul úgy, hogy az elöl ülők nem veszik észre. De nekem pl. induláskor ha felnőtt ül hátul, mindig veszekednem kell velük, hogy csatolják be magukat, mert addig nem vagyok hajlandó elindulni. Akinek nem tetszik, kiszállhat.
Ja, az én comfort felszereltségű, néhány vásárolt kiegészítőt tartalmazó járgányom most 224.000.- forinttal kerülne többe. Pedig tavasszal is volt már egy áremelés az indulóhoz képest.
Nemrég központi frissítés volt, azóta borzalmas, jelszót háromszor kéri, művelet közben újratöltődik.
Borzalmas!
Amennyiben csak ennyire képesek, nem kellene fejleszteni, vagy csak rendes tesztelés után kiadni az új változatot, amikor az már szinte tökéletesen működik.
EU-s döntés, 2019-től csak olyan új autó hozható kereskedelmi forgalomba, amelyben az összes biztonsági öv becsatolt állapotáról (amennyiben az adott ülésen utas tartózkodik), a vezető objektív visszajelzést kap (ikon kialszik, nem sípol, stb.).
Önmagában az irány nem rossz, de kérdés, hogy mi lesz a következő lépés? A csomagtéri tárgyak, hímtagok, cicik, netalán a hajszálak egyenkénti rögzítettségének visszajelzése? :)))
Sőt, elszámoltam mert az autó nem légvonalban közlekedik, az a két tank inkább 2,5-3. /ez a repjegy amúgy extra olcsó volt, a mellettem ülő csaj egy tizessel többért vette, de még úgy is jó/
Mindamellett ha magamból indulok ki, egy átlagember jóval többet szennyez a kocsijával mint a légi közlekedéssel. Én pl. levezettem többszáz ezer km-t, viszont repülve 5000km-t tettem meg mindösszesen életemben, tehát rám speciel az autós regulázás indokolt...:)
Jut eszembe egy másik, nem számításokon alapuló, hanem életből vett példa, múlt héten Bolognában voltam. Az út 1400km oda-vissza és tartott összesen 2 óra 15 percig. A repjegy 14 ezer forint volt, ketten mentünk, tehát 28 ezres költség áll szemben egy autós verzió kb. 2 tank gázolaj költségével, ami mondjuk 40 ezer forint. Ha azt veszem, hogy a 28 ezer ráadásul nem csak a kerozin költsége, akkor jelen esetben jóval kevésbé voltam környezetszennyező, mintha autóval megyünk. /hacsak nem önköltségi ár alatt adták a jegyet, de ezt kétlem, bár erre nincs rálátásom/
/nyilván a legkevésbé környezetszennyező, ha nem megyek sehova :-)/
Én csak azon nevetek, hogy micsoda mizéria megy az autóknál a károsanyag kibocsájtás végett, mindenki a dieselt szidja, csak mikor felnézek az égre, és azt tapasztalom, hogy a 10 évvel ezelőtthöz képest meg tízszeresedett a repülőgép forgalom, és vele együtt a légszennyezettség, akkor nyugodtan ülök be a 30.000 km-es 1,5 dCi-mbe!!!!
Nem is a lóerő a durva, hanem alul a nyomaték. 240 Nm @ 1500 ill. 250 NM @ 1600. Ez jobb, mint a dCi (260 @ 1750)!
Mondjuk jobban belegondolva, ez a motor már nem nagyon különbözik egy dízeltől (turbó, közvetlen befecskendezés, részecskeszűrő), csak éppen benzinnel megy. Mondjuk AdBlue nem kell bele, de ezzel kb. el is mondtam az előnyeit. Talán még annyi, hogy gyorsan bemelegszik és lehet 6000-ig pörgetni. Cserébe viszont sokat fogyaszt (gondolom).
Nagyon kíváncsi vagyok, ezzel is annyi gond lesz-e mint az 1.2-es TCe-vel.
Az olcsó turbó sztori nálam jelentkezett. 90 ezer körül elkezdte szórni az olajat. Ekkor már a tengely majd ki esett a helyéről. A szakszerviz forgatta a kiszerelt turbót, de sehol nem találtak rajta márkajelzést. Ilyennel még nem találkoztak. A ház méret viszont ismert márkával egyezett, úgyhogy beletették azt a minőséget, amit a gyár kispórolt.
Az autógyárak nem engednének ki a gyárkapun olyan autót, ami "túl van tervezve". Ha autónként csak 50 euróval többet meg tud takarítani azzal, hogy kicsit olcsóbb turbó kerül bele, vagy a csapágyak kicsit gyengébbek, vagy más dugattyú van benne, más hengerfej, más fékek...akkor azt kispórolják belőle, mert sok ezer autóra az már tetemes összeg.
Egyedül akkor van "tartalék" az autóban, ha a logisztikát lehet annyival könnyíteni, mint amennyivel többe kerül a "felesleges" termék beépítése. Pl egy kábelkorbácsból nem éri meg 2-3 vezetéket kispórolni, de egy más fékberendezést már igen.
A Dacia-t (még) annyira nem ismerem, de a Renault-nál a skandináv módot a gyári diagnosztikával be/ki lehet kapcsolni, amivel a lámpák állandó bekapcsolását illetve az automata kézifék manuális módba helyezését lehet variálni. Északi országokban (ha jól tudom) a lámpáknak mindig bekapcsolt állapotban kell lennie, ezt szoftverrel el lehet intézni.
Érdemleges teljesítménynövekedést csak feltöltős autóknál lehet ezzel a módszerrel elérni.
Viszont mivel a 'visszabutítás' mibenlétéről ritkán van megbízható információ, utólag már nem érdemes belenyúlni (pl. a módosított szoftver ráengedi a nagyobb teljesítményű verzió turbónyomását a gyengébb csapágyakkal és/vagy kisebb szállítású injektorokkal szerelt motorra, az ilyesminek ritkán van jó vége).
Ha nagyobb teljesítmény kell, akkor eleve olyat kell venni.
Sziasztok, Találkozott valaki olyan jelenséggel hogy az fényszóró kapcsoló '0' állásában tompított világít, amint átkapcsolom tompítottra pedig a helyzetjelző?! Előre is köszönöm a válaszokat!
Alapból nem a Dusterre gondoltam a kérdés feltevésekor, csak hallottam erről a dologról és gondoltam rákérdezek.
A volt Hyundai Santa Fe-m is 115 lovas volt, 2000 cm3, de ugyanezzel a motorral volt egy 150 lovas verzió is. Hm, érdekes.
Egy kollégámnak Ford Mondeóját most "tuningolták" szoftveresen fel egy srác, aki egy félbeharapott almás laptoppal 20 perc alatt "adott még" 40 lovat a Mondeónak, Ő mondta, hogy bizony ez gyakori szokás a motor gyártás során, miszerint kidobnak egy motort de visszabutítják, hogy ugyanazt a fejlesztést több tipusban is el tudják adni.
Mondeó 130 lovas volt, most 170, de lehetett volna 190, sőt 200 felett is de azt már a "szoftveres" srác sem ajánlotta. Mindenesetre a kolléga nagyon elégedett, azt mondja óriási a menetkülönbség, ráadásul a fogyasztás is jelentősen kevesebb lett.
Kíváncsi leszek, vajon Dusteren is lehet majd ilyen "okosítást" végezni..? (idővel)
Jól látod, ez bevett gyakorlat az autóiparban már hosszú-hosszú ideje. A különbözö teljesítményü variánsok azonban nem csak szoftveresen különbözhetnek egymástól, a hardver is eltérhet, pl. a gyengébb változatok egyszerübb, kisebb teherbírású alkatrészeket/müszaki megoldásokat kapnak.
Az alább hivatkozott új 1.3TcE motor eddig bemutatott teljesítményváltozatai 100/115/130/140/150/160 lóerösek.
Olyan létezik, hogy egy adott motort kihoznak egy bizonyos maximum lóerővel, amelyet aztán több szériában különböző lóerővel adnak el "visszabutítva" elektronikai úton? Tehát ugyanaz a motor, csak egyiknek mondjuk 120 lova van, még másiknak 150 stb?
Tegnap Én is utána néztem ismételten. Szerintem elnéztek valamit, legalább is a Dacia oldalán, ügyfélszolgálaton nem ezt mondták. Nemsokára megyek szervizbe, rákérdezek nehogy később gondom legyen belőle.
Nekem még úgy tanították, hogy az izzószálból kiszabaduló fém részecskék lecsapódnak a jóval hidegebb üvegbúra belső felületén, ami mattulást, vakulást, fényerő veszteséget okoz.
Feltétlenül nem szükséges párban cserélni, de tanácsos, hogy ne bandzsítson az autó.
Halogén izzóknál a jelenség visszafogottabb, de jelen van.
Ezért cserélem mindkét izzót, ha kell és nem csak a fényszóróban. :)))
Sziasztok! Munkás, szállítós autónak szeretnék venni egy Dustert. Az a kérdésem (hátha valaki csinált már ilyet... :) ), hogy a jobb első ülés alkalmankénti kiszerelése nem nagyon melós dolog-e? Ezenkívül ha esetleg van személyes tapasztalat erre vonatkozólag, kiszerelt ülésnél milyen hosszúságú rakteret kapunk? Köszönöm!
Akkor tényleg elnéztek valamit. Kérdezd meg legközelebb a szervízben, hogy ők milyen érvényességi dátumot látnak a rendszerben. Ha ott is 2023 van, akkor szerencséd volt, az már úgy is marad, hacsak te nem reklamálsz :)
Dusterről váltás után megmaradt egy garnitúra (4 db), 3 éve vásárolt, 12-15 ekm-t futott téli kerék (acél felni, Nokian WR SUV3 215/65R16 gumi) - még nem TPMS szelepes.
Szándékosan általánosan fogalmaztam és a szövegben még csak utalás sem található arra, hogy a leírtak személyesen rád vonatkoznának.
Azért kapcsoltam a Te hsz.-odhoz, hogy megmaradjon a beszélgetés folyamatossága.
Ok nélküli sértettség bujkál az írásodban.
Az általam írottakat, nem személyes sértésnek, kötekedésnek szántam, ha mégis úgy érzed, azt nagyon sajnálom, nem volt semmilyen bántó hajlandóság bennem.
Az "E-jel" megléte, nem jelenti automatikusan azt, hogy az adott termék, bárhol, bárhogyan használható.
Anno, olvastam a Duster típusengedélyét, nem emlékszem, hogy szerepelt volna benne a világító diódák használatára vonatkozó kitétel, bár megeshet, hogy figyelmetlen voltam.
Az újakra vonatkozót nem ismerem, ebben lehet, hogy már engedik, ugyanis, ha jól láttam, a fényszóróban van ilyen fényforrás.
Kérdés, hogy az irányjelzőkbe miért nem olyat tett a gyártó? Talán fösvény volt.
Összefoglalásként, ha ledeket akarsz, hát használd... :)))
Sőt, nem csak hogy rajta van a jóváhagyási jel, hanem valóban rendelkezik is jóváhagyással, nem csak rányomtatta a kínai az égőre hogy "E4", mint pl. néhány ilyen gagyi égőnél: https:/google.com/search?tbm=isch&q=w215w+blue
Nekem is LED-es az oldalsó index és a 3. féklámpa, igaz a régi Dusterben, de ezek a cuccok amiket az LZParts is forgalmaz, tényleg legálisak.
Az autó nem az enyém hanem a feleségemé, ezért a led olyan neki, mint a műköröm. Nem érdekli, hogy tovább tart, kevesebbet eszik: csak jobban nézzen ki.
Tök jó, hogy útánna néztél és ha ez neked kikapcsolódás, meg örömet okoz, akkor csináld nyugodtan!
A szándék korrekt! Ne rakj be olyat, ami tilos! Dicséretes, hogy kiderítetted, hogy mégis csak lehet!
Attól még lehet ezt fölöslegesnek tartani...
Szerintem ugyan ilyen felesleges egy vérszegény 110 pacis SUV-ra légterelőt rakni... (Nekem van, mert az első tulaj így vette, bár az legalább látszik.)
Te meg fogsz spórolni évi 0,8 deci üzemanyagot, én pedig, amikor bántóan nagy gyorsulásba kezdek, lesz leszorító erő...
Köszönöm az építő hozzászólásodat, de rendelésem előtt a Renault kirendeltséggel egyeztettem, de ma még 1 órát és egy telefont rászántam (vasárnap lévén ez szívesség a másik féltől). De pontosítsunk: te a a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. Köhém rendelet 3. számú mellékletéről beszélsz (nem feledve a módosításokat illetve a legfontosabb ENSZ-EGB gépjármű előírásokat amit itt találsz: http://www.nkh.gov.hu/web/kozuti-gepjarmu-kozlekedesi-hivatal/nyilvantartasok, itt fogod megtalálni a ledes világítási rendszerekhez megfelelőt). A lényeg, hogy az általam vásárolt ledes irányjelzőn megtalálható a nemzetközi jóváhagyási jel (E jel a köznyelvben), a jóváhagyó ország egyedi azonosító száma, illetve a jóváhagyási kód. Minden a lámpán taláható feliratot lefotóztam és elküldtem. A válasz röviden: nyugodtan beépíthető. Persze lehet ezután is belekötni abba, aki tisztában van azzal, hogy mit veszíthet. Építőbb lett volna egy kérdés, ami utal arra, hogy tudtam e ezekről a vásárlás előtt.
Ugyan már...20 éve csak can riasztókat szerelek. A Dacia egyetlen medelljébe sem kell. Egyszerű faék a dolog. Itt komoly Q8 at meg S mergát kell csak Can technológiával kötni,ahol mondjuk az ajtókat vagy a motor indítás nem lehet érzékelni analóg módszerekkel. A Daciákbam zsiguli korabeli analóg ajtókapcsolók vannak. Az ajótókba is egy viszonylag kezdetleges komfort Can dolgozik. Szóval a kifogások kereshetik a kereskedések, nekem amint elhozom, költözik belle a fullos védelem. Ahogy az előzőben is volt.
Valóban van CAN, de amikor egy utólagos riaszto,vagy rablásgáló bekerül, a közelében sem játunk annak...
Ez nem az a szint.
Viszont,amit ezen is meg fogok csinálni,az a hátsó ablaktörlő tiltás. Nekem ne törölgessen lefagyott lapáttal.
A telefon és az autó nem azonos súlycsoport, rossz a hasonlat!
Az előnye az, hogy kockára kerül a forgalmi és a rendszám, mert az átalakítás megvalósítható, de szabálytalan!!!
Az autó nem játékszer, az üzemeltetésnek, forgalomban tartásnak részletes szabályai vannak.
Aki gépjárművezetői vizsgával rendelkezik, elfogadta és önként vállalta az előírások betartását, még akkor is, ha ezt nem tudta, vagy már elfelejtette.
Kész. Oké én voltam a hunyó, balekként nem szedtem ki az égőt, pedig ki kellett volna. A lényeg, hogy lámpatestet a szélesebbik oldaláról kipattintjuk, majd a lámpatestet elfordítva kivesszük az égőtartót. Az égőt a műanyag tok két oldalán lévő fém pöcköt egy pici órás csavarhúzóval benyomva kihúzzuk, majd bedugjuk az új ledes lámpa végét (a fehér vezeték a fehérrel legyen szembe). A visszatétel előtt a - fényképen pirossal keretezett kis felső műanyag fület egy késsel vágjuk le, mert a lámpatest csak így fog illeszkedni. Az illeszkedés nem tökéletes, mert az új lámpatest műanyagja masszívabb, alul egy minimális, fél milliméteres rés "tátong", mert a belső rész kicsit eltart. Persze faraghatunk is egy kicsit belőle, de amúgy nem zavaró.
A másik apróság, amit beszereztem a dóm csavarjának védelmét szolgálja egyszerűen csak rá kell csavarni a csavarra és kész.
A képek lemaradtak. A lényeg, hogy a lámpatest műanyag része nem szétszedhető, de a lámpa egészét kihúzva vagy 40 cm hosszú kábel jött ki így a szerelés nem ördöngösség, csak mást vártam.
Érdekes véleményed van, bár nem vita indítónak szántam, csak a kolléga nem hallott még ilyenről, gondoltam mutatok neki dokumentált példát.
Egyébként a km és rozsdásodás között meg nincs egyenes arány, és én sem dobnám ki csak azért az autót, mert már visszahozta az árát, bár még garanciális, de eladhatatlan. Szerintem jogosan várna a tulajdonos kártalanítást, vagy javítást.
Sajnos vannak olyan Vito, mely 4-5 évesen, kb 150 ezer km-rel eladhatatlan volt, mert olyan szinten rohadt. De E osztályos autóról is tudok, bár az még javítható állapotban volt.
Az a tulajdonos is, aki összespórolt egy talicska pénzt a családi Vito-ra, és 5 évesen szét van rohadva, az is mit reklamál, ugye?
Ráadásul a gyártó is tisztában van a hiba okával: az oldószeres festékről átállás a vizes bázisúra nem sikerült jól, és különösen a fehér színűek érintettek. Tehát nem egyedi eset, mondhatni típusra és évjáratra jellemző.
Ha az enyém lenne az a Sprinter, felmatricáznám az autót, hogy mikori az évjárat, meddig tart az átrozsdásodás garancia, és leparkolnám egy Mercedes kereskedés mellé. Más legalább ne járjon így.
Sajnos nem cserélhető a ledes villogó egyenlőre nagyobb bontás nélkül. Az eredeti irányjelző kialakítása egyáltalán nem hasonlít a videóban lévőre. De hamarosan megoldom.
Igen 100 ekm a limit. De hát +2 év garancia még. Nekem oldallégzsákot kellet cserélni ami egyébként 81 eFt lett volna. Az igaz viszont a 49 eFt-os díjhoz még két szervíz többlet költséget (2x10-15 eFt) is hozzá kell számolni mert feltétel, hogy Renault lássa a kocsit a garancia alatt.
"Elméletileg, a belülről kifelé történő átrozsdásodásra,"
Nem csak elméletileg, hanem úgy keményen. Ez a mézesmadzag az egészben. 10 évnél fiatalabb autóban én még nem láttak olyat, hogy sértetlen fényezés csak úgy átrozsdásodott.
Nem kell elmenni külön ezért. Le kell fotózni a km óraállást az adatokkal emailbe elküldeni egy kereskedésnek. Átutalás után postán küldök a szerződést.
Alumínium felületeknél mikor felmerül a korróziógátlás szükségesség az végeredmény a felületén kialakuló oxidréteg megvédi az anyagot a további öregedéstől.
Lehet itt is erről lehet szó ez egy védőréteg, ad egy "patinát" a kipufogónak, féltengelynek.
Az is lehet növeli a kocsi értékét, mint eredeti alkatrész, nem valami gyanús eredetű hosszantartó kinai cucc:-)
Lehet az esztergálásnak két új féktárcsa lesz az ára.
Az enyémbe tavaly nem tudtak féktárcsát cserélni 63 ezernél (korai Duster II nem olyan féktárcsa van benne mint a katalógus szám) így csak a fékpofákat cserélték. Most 82 ezer van a kocsiba valószínűleg válla is van, a pofák belekopnak a tárcsába.
Az is segít, - ha nem akarod a tárcsát kiszedni -, ha a betétek éleit egy kicsit lereszeled (45°), akkor egy ideig nem ér a peremhez, nem nyikorog. :)))
Jó esetben valami kosz került bele, fékezz néhányat hátramenetben.
A tárcsának pereme, válla van, esetleg tükrös a betét felülete.
Amennyiben szét mered szedni, a perem lereszelhető, ha esztergád van, az még jobb, a betét felületét borzold fel kicsit nem túl durva csiszolóvászonnal.
Feribácsi! A porolóról is vajon (csak mások kedvéért: a poroló angolul: duster) rá lehet húzni ezt a sémát, vagyis hogy új poroló jól porol, vagy Dusterből inkább az első vagyis az eredeti porol jobban???
Imibááá, ehhez muszáj nekem is hozzászólnom, mert a gumi az egyik kedvenc témám:)
Sokan azt hiszik, hogy egy drága gumi drága anyagból készül, az olcsó pedig silányból, ugyanakkor ez nem mindig igaz, és a legolcsóbbnak is meg kell felelnie bizonyos EU szabványoknak, ha itthon forgalmazzák. A drága gumik nem jobbak annyival (vagy semennyivel), mint bizonyos olcsóbbak. De nem a névtelen ázsiai gumikra gondolok, mert olyat én sem mernék megvenni, viszont vannak olyan márkák, amelyek nem csengenek annyira jól, mint pl. a Michelin, Continental, Pielli, Goodyear, Bridgestone, Yokohama, hanem a nagy márkák "almárkái": Barum/Continental, Kormoran/Michelin, Sava,Debica/Goodyear, Kléber/Michelin, Dayton/Bridgestone stb, de vannak önálló márkák is, mint a Falken (japán), vagy a Kumho (dél-kóreai) amiket megint csak véleményem szerint teljes nyugalommal meg szabad venni jóval kedvezőbb áron, mint a vezető márkákat.
A végkövetkeztetésem az, hogy egy árérzékeny Daciásnak (ezt magamra értem) inkább valamilyen almárkát érdemes venni, és inkább sűrűbben cserélni, mint egy drága gumit a végtelenségig használni.
Én most vettem egy hidraulikus palackemelőt, mert meguntam a csigazabáló trapéz-csodát.
Gond nélkül használható, de csak a gyári, megerősített emelési pontokon.
A biztonsági szabályokat tartsd be, (sík terület, rögzítőfék be, ellenoldali kerék alá mindkét irányból ék, tengely alá tartóbak, stb.), nem lehet baj. :)))
Felelősség nem terhel, ha közlöd vele az abroncs állapotát, ha akkora ökör, menjen és álljon fejre.
A baj ott van ezzel, hogy nem biztos, hogy csak magának árt.
Te legalább tudod, hogy miken gurulsz és mint írtad is, óvatosan haladsz.
Csúszkálj még amíg a kedved úgy tartja, de ne állj fejre, aztán vágd szét az abroncsokat és tedd a kortes-szórólapok után, abba az ominózus kazánba... :)))
A valós vagy vélt biztonságom fontosabb mindenféle gazdaságossági érdeknél.
Használom az abroncsot amíg az jól teljesít, aztán csere.
Amennyiben valakinek kell még az a gumi, hogy nullára koptassa, ám tegye!
Az is benne van a pakliban, hogy jön szemből egy részeg kamionos, a negyvenakárhány tonnás szerelvényével és ugyanúgy kilapít a biztonságos téli abroncsaimmal együtt, mintha azok kopott nyáriak lennének... :)))
Köszönöm ! A gyári emelőre én is gondoltam,de mivel van hidraulikus emelőm és az gyorsabb ézért kérdeztem hogy a gyári helyen meg lehet e emelni vele amúgy van hozzá vastag gumibakom direkt az emelőbe való és vályat is van rajta, thát az alváz védelem elmétetileg nem sérül. Csak mivel a hidraulikusnak nem olyan a feje mint a gyárinak nem sérülhet e meg a küszöb, vagy hol lehet máshol emelni biztonságosan a hidraulikussal. Csak ezért kérdeztem...
Kérlek ne bántódj meg, szerintem nem rossz szándékkal válaszolt Loganos!
De a saját verziómat hadd mondjam: mivel acél felnin van a téli gumim én is magamnak cserélem. A gyári, kissé gagyi emelőt használom és nyílván lassabb, de működik.
Ha félted az alvázvédelmet egy dologgal azt gondolom nem veszélyezteted nagyon magad, ha bicikli belsőből kivágsz egy tenyérnyi darabot és azt teszed a kocsi alá arra a fél- egy centis lemez vállra, amiben megakad a gyári emelőben kialakított vájat.
De figyelj, ha így csinálod, hogy a gumi ellenére is benne legyen a vájatban, különben lecsúszhat és akkor sérülhetsz te is, a kocsi is.
Glicerines (nem szilikonos) gumiápolóval kend be mindenhol. Ameddig van rajta minta, puha marad. Amikor felteszed a kocsira az első pár 10 km-en úgy közlekedj min egy vadi új gumival.
Jó köszi,nem erre a válszra voltam kíváncsi,most van először daciám. Nekem nem állványos előm van mint neked,de azért hülye sem vagyok. Az előző autómnál a profi gumisok tettek kárt a küszöbömbe,utána már inkább magamnak csináltam. Tekintsük tárgytalannak a kérdést. Köszönöm.