Irigylésreméltóan félreinformáltnak tünsz !!
De ha már nem vagy birtokában a teljes infónak, legalább a mega-kacsáidtól kiméld meg a topicot, és ha egy mód van rá, ma már ne terjessz több rémhireket !!
üdv
Leállt a Dunán a forgalom Passaunál a hajnali teherhajóbaleset miatt. Nem sokkal éjfél után egy osztrák teherhajó nekiütközött a Kachlet-zsilipnek és súlyosan megrongálta az átkelőt.
Sziasztok!
Nekem egy olyan gondom lenne, hogy van egy többé-kevésbé jó állapotban lévő kalózom és szeretnék rajta árbócot cserélni. Aki tud ebben segíteni, kérem írjon egy e-mailt a csdobler@freemail.hu-ra.
Köszönöm,
Dobler Csaba
A H-bak fél oldalára kötött kötélnél soha nem láttam még csatot, mivel a bak vékony, a kötél meg hozzá képest vastag, így nem igazán lehet a csatot rátenni. II formájú baknál a csatnak is két megoldása lehet, az egyik, amikor a nyolcasok szabályosan vannak rátéve és csak annyi látszik, hogy az egyik szál sorrendje megcserélődik. Ezt a kötések végén lezárásnak használják, hogy ne jöjjön le a kötél a bakról (nagyon ritka a Balatonon). A másik féle csat amikor a nyocason belül a bak két ága között a kötél egyszer önmagával megcsavarodik, ezt a csatot nem a lezásárnál használják, hanem a második, illetve harmadik nyolcas helyett (stabilabb). Ezeket a kötéseket általában csak a perlonkötélnél alkalmazzák, a drótkötélnek nem tesz jót az előbb említett csavarodás. A csatokat nem is muszáj alkalmazni, H-bakon három nyolcas, sőt kettő is a perlonköteleket teljesen megfogja, mivel a kicsi ívek és a saját összedörzsölődés miatt nem tud elcsúszni a bakon (kötél vastag, bak hozzá képest kicsi). Mindez természetesen nem könyvből való anyag, elképzelhető, hogy valamit rosszul tudok benne. Ha lesz egy kis időm, akkor csinálok fényképet az itt leírt kötésekről és felrakom az oldalamra, hogy látható is legyen, miről van szó.
A farkascsat - úgy tudom - csak egy darab rúd alakú baknál értelmezhető, amikor is két ugyanolyan irányú fordított hurok egymás után van téve. Ezt a sodrony is elviseli, mert nem törik a kötésben a kötél.
Nagyon nagyon jó, színvonalas, és alapos a honlapod! Már van Dunai, és Balatoni is! Gratulálok!
A kötésekhez annyit hozzáfűzök, csak a pontosság kedvéért, hogy a lenyolcasozás a bakon nem elegendő, mint ahogy a képen az látható is, le is kell "csatolni" a végét. A nyolcasok fellazulhatnak, míg a csatnak (sokszor farkascsatnak is nevezik) a szerepe, hogy minél jobban feszül a kötél tartó része, annál jobban saját magát rászorítja a bakra. Gondolom, hogy ezt Te tudtad, csak kiegészítésnek szántam.
Hogy lehet a Dunán vitorlázni?
Segégmotor nélkül szerintem kicsit egyirányba megy a vitorlás, de a gyakorlatban tényleg érdekelne. Nem mondom azt hogy nem lehet csendes mellékágakban de a főágban nehéz lehet.
Más vannak régi képeim a Kissfaludy hajóról megpróbálom felrakni a képtáramba.
Frissítettem a Balatoni hajók oldalt. Újdonságok: bővültek a képek: Dörgicse ms, a "Kötelek és kikötés" (technika) fejezet bővült a helytelen kikötési módokkal (képek és leírás). Ahogy már írtam KORMÁNYÁLLÁS és GÉPHÁZ képek lesznek a következő frissítésnél.
Hiába aktívabb a balatoni szekció, kisebb iránta az érdeklődés. Ma voltam a Gulács és a Fonyód ms hajókon és készítettem több, mint 200 képet: főleg a kormányállásról és a gépházról. Ha sikerül hamar kiválogatnom őket, akkor néhány nap múlva fekerülnek a Balatoni hajók oldalra. Ez technikai jellegű anyag lesz, az iránt még kisebb az érdeklődés, de ez nem kapcsolódik annyira a tavi hajózáshoz, mert négyszázasok a Dunán is járnak. Érdekes lesz egyébként összehasonlítani a két hajót, az egyiken minden kézi és mechanikus, a másikon meg nincs olyan berendezés, ami nem elektromos vezérlésű lenne. A Fonyód kormányállását érdemes megnézni majd. Igyekszek az anyagokkal.
Igen, elképzelhető (meg az 5 fős személyzet). A G járat útvonala Balatonföldvár-Badacsony, elég hosszú, nem nagyon van rá igény. Utána indul 20 perc múlva a Fonyód ms Tihanyba (L járat), ott sem tülekednek az emberek. Badacsonyból visszafele 2 napja a Gulácsról kb. 10-20 ember szállt le. Nem hiszem, hogy túl nagy titok lenne, hogy a BHRT a hajóforgalom esetében a rendezvényhajózásból él, a menetrendi hajózás nagyon gyenge. Pl. múlt héten pénteken a készültek a Balaton fordulós képei is (délben), Siófok-Füred között jár, a képeken is látható azon sem voltak többen 100-nál, egyébként meg 500 személyes. Hülye vicc: szerintem azon izgulnak a BHRT-nél, hogy a vágókorongok költsége legalább őszre összejöjjön.
A füredi hajógyárban állt sokáig felbakolva egy a leírásodnak első hallásra megfelelő csupasz hajóváz, én ezt a buszról láttam (mert az jó magas), de mivel azzal jó ideje nem közlekedtem, nem tudom ott van-e még. Majd ha legközelebb arra járok (kocsival), kicsit megállok kukkolni. Ha elküldöd az itteni címemre, talán egy fokkal okosabbak leszünk.
Siófokon a BHRT műhelyében készül egy hajó, még csak a vasváz van meg (felépítmény is), ahogy megtudtam ez egy dunai átkelő- és kompvontató hajó lesz. Kb. 30 fős utastér lesz, kb. 10-15 m hosszú, 3-4 m széles, kétcsavaros, de a hajócsavarok tengelyei és a kormányszerkezet még nincs rajta. Az orrán van egy függőleges ütközőtengely, gondolom az úszó komphoz ezzel lehet rögzíteni. Nem tudom hol fog majd üzemelni és ki lesz a tulajdonos. Készítettem néhány képet róla, ha valakit érdekel, jelezze és annak elküldöm.
Köszi az infót, át fogom írni a web-lapon. Megj: gondolkoztam, hogy a két felirat közül (KDT VI vagy Vízvédelem) melyik lehet a hajó neve, de mindegyik komolytalannak tűnt, bár a Vízvédelem volt nagyobb betűkkel írva, na szóval elbénáztam. Ha tudsz képanyagot és/vagy adatokat szerezni más balatoni VIZIG-es hajókrók, azt nagyon megköszönném.
Tom!A hajóknál az álltalad KDT VI névvel illetett hajó becsületes neve Vízvédelem,amit Te írsz az a tulajdonos neve.Ha igényled,tudnék képeket szerezni a VIZIG-es vontatókról,kotrókról,csak egy szavadba kerül.
Ma én is utánajártam,a Limnológia hajója megvan,a Vanyolai féle Balaton meg azonos az álltalam említett,régebben a Balatonon hajózó VITUKI-s kutatóhajóval,ismerősöm szerint még a neve sem változott mindig is így hívták.Egyben megegyezhetünk,egyik sem esélyes a szépségdíjra,sőt,órmótlanok,rondák.A Limnológiáé nagyon nehezen manőverezik,ezt sikerült látnom párszor.
Frissítettem a Balatoni hajók oldalt. Újdonságok: egycsavaros nagyhajók (Balaton, Gulács) kötéllel fordulása kikötőben (képek és leírás) a "Manőver" fejezetben.
A Füred katamarán egy kicsit érdekes, tulajdonképpen 5 m-re hátrébb van a géptér, de alapjában minden ott van rajta, mint a másik katamaránokon (Siófok, Badacsony). Az a kár az egészben, hogy hátul a géptér feletti nagy területet (40-50m2) nem sétafedélzetnek használják, hanem a matrózok szállásának és a mentőfelszerelés tárolására. Nekem a régebbiek formásabbnak tűnnek, viszont a régebbiekkel az a baj, hogy nagyon farnehezek a hátul lévő gépek miatt. Ha mostani képeket megnézzük, akkor látható, hogy ferdén állnak a vízben, majdnem egy fél méterrel lejjebb kellene lenniük az orrának. Régebben ez úgy oldották meg, hogy betonsúlyok voltak a orrban, de azok sem nyomták bele kellően a vízbe a testet. A Füred egyenletesen áll vízben. A katamarán hajóforma a Balatonon valóban nem követi a klasszikus hajóformákat, dobozszerűnek tűnnek, éppen ezért nem szeretik sokan. Viszont modernnek mondhatóak és hatalmas felületű klimatizált zárt terük van az alsó szinten rendezvényekre.
A Limnológia hajója ma is megvan Tihanyban, szintén ormótlan és ronda, botrányosan vízközeli főfedélzettel, előrenyúló és nagy kormámyállással, de azért más mint a Vanyolaié.
A szépséget illetően a "régiek" elsősége kétségtelen, bár a Jókai mint tudjuk egyenes orrú volt, nekem aztán szubjektíve a 400-asok jönnek, "előkelően" hátul lehet viszont két "rövid" katamarán is, bár csinálták volna az eredeti terv szerint...
A Jókai megelőzné a Kelént és a Helkát???
Egyébként a balatoni hajók közül sokat nem lehetne bevonni a szépségversenybe a reklámok miatt (Obi, Steffl, Baccardi, Gösser, Dinner, PGSM Bee, PGSM Praktikum, Nestle Aquarel stb. motorosok), egyből vesztesek lennének. Azt hallottam, hogy ha valamilyen idegenforgalmi szervezet a BHRT mostani reklámbevételét finanszírozná, akkor minden hajó fehér lenne, talán még a kikötők is megtisztulnának a reklámoktól (pl. révek).
Erről!
És Tom_ honlapján is van kép róla jelenlegi állapotában. Szerintem nyugodtan indíthatjuk a hajószépségversenyen az utolsó helyezésért...:o)
Amúgy mit szóltok az ötlethez?
Mindenki szavazzon a legszebb és kevésbbé legszebb hajóra!
Az én jelölteim:
1.: JÓKAI
Utolsó.: Balaton
(Pont a 2 Valonyai)
Kerem aki tudja jutassa el hozzam Viking Star mobilszamat! (ma kellene talalkoznunk, de csak a helyszin a fix, az idopont nem)
Az en szamom ideiglenesen megtalalhato a
http://nagyember.homelinux.net/telszamom.txt cimen.
Koszonom elore is!
A Vanyolai féle Balaton előző tulajdonosa nem a Tihanyi Limnológiai Intézet volt?Nekik volt egy hasonló(vagy ugyanilyen állásu)hajójuk a Balatonon.Annak ismertem a hajóvezetőjét,legközelebb ha találkozok vele megkérdezem milett a hajójának a sorsa.Volt a VITUKI-nak is egy kutatóhajója a Balatonon(hasonlóan ormótlan),nem tudtok felőle valamit?Vagy ez azonos a Vanyolai féle Balatonnal?Esetleg ezek testvér hajók lennének?