Na ja, párolgási hajlam,mikor nyírja szét az olajat a mocid stb......ezek is beleszólnak
Én pont direkt nem említem azokat a szerelőmondásokat amiket szoktak nyomni, hogy bármi jó csak legfeljebb többet eszik az 5w-s mint a 10w-s,azt is mondja a szerelő haverom , hogy egy moci amelyik olajból kevesebbet zabál hasonló körülmények között az a jobb neki. Mivel én nem tudom őket sem cáfolni sem megerősíteni, ezért nem is fogok itt nagyon erőlködni.
Az m50-em úgy néz ki szereti az 5w-40-et, nem is kajálja. Maradok egyenlőre ennél.
Egy olyan sztorit elmelések azért, hogy egy neves BMW szervíz akinek az egyik vezetője 20 évvel ezelőtt már BMW-zetz, azt mondta szó szerint:
"AZ M20B20-ba nyugodtan bele lehet tenni az 5w-40-et is, ugyanaz az illesztési hézaggal van összerekra mint későbbi társai........"
haver 10K km után visszament, csapágyas lett a gépe,mondjuk hajtotta mint barom és a faszi leeresztette az olajat a kocsiból és elkezdett kiabálni hogy milyen hígfos olaj ez ami benne van..........(MOBIL synt S 5w-40 volt) és ő tette bele, mondtam havernak hogy ez hülye, azután 10w-et rakott az m20-akba
Én mikor annó vittem azervizre a 20d-met, elbeszélgettem kicsit a szervízfönökkel, és emlékeim szerint azt mondotta vala, hogy az akkor 220at futott motoromba igazából önthetek akármit ami minöségi full synt olaj, elvileg ami olajak kaphatóak azok mind kielégítik az én motorom követelményeit, és baja nem lehet töle. Egyetlen különbség, hogy miböl mennyit eszik, és azt is hozzátette, hogy nem csak a viszkozitástól függ az olajfogyás...ez be is bizonyosodott, mert jelen pillanatban az a helyzet, hogy a motulból kevesebbet eszik, mint az RS-böl.
Minden tiszeletem a tied, de a W-ken kívül van más is.
A siklócsapágyak magas terhelhetőségét legjobban a nagy HTHS értéket képviselő olajak elégíti ki.
Az 5w-s szintetikus olaj nyírószilárdsága kisebb mint egy 10w-s vagy 15w-s ásványi alapúé. A siklócsapágyaknak pedig az a jó ha az olaj nyírószilárdsága magasabb. De a szintetikus alapúnak az olajfilmstabilitása meg jóval jobb. Ezért van hogy komoly pörgös mociknál 15w-50 és 10w-60 -as full szintetikus olajat használnak. DE ezt a motor konstrukció határozza meg elsősorban.
És persze nem csak a csapágy a szempont, ezért nem lehet csak ez alapján választani.
Az a szöveg, amit sokan szajkóznak, hogy az 5w-40 és a 15w-40 magas hőmérsékleten ugyanaz, az egy duma. Ezt nem én mondom, csak tolmácsolom.
Ha ez így lenne akkor nem csapágyasodna le néhány korosabb VW és opel meg a haverom M20B20-a az 5w-s-től hajtástól, és soltvadkerten néhány honda amiket forgattak rendesen melegekben (told by TURBOA aki épített néhány mocit már),míg társai a 10w-15w-s-től meg kiszaladnak a világból siklócsapágy szempontból.
Mondjuk nekem fingom nincs mi kell egy M50-nek de a falkaszellemet követve jelenleg 5w-el nyomom.
Még nem, de egyelöre le van véve félre az erölködö, meg a subkimenetet is lecsavartam, mert majd ha nem fog szakadni az esö, akkor újra akarom rakni az egész cuccot, és akkor méricskélek, addig csak így lájtosban megy...mondjuk sztem nem szól olyan jól mint a régi Mac-em...sokkal kopogósabb a méllye...
Zolko!
Igen új a fényképezöm is...a jézuska megszánt vele...egy Canon Ixus 65...és itt jöttem rá, hogy nem is olyan rossz dolog fényképezni, csak kell hozzá egy jó fényképezö...:)
Éapa amíről írtál fütyülés nálam is gázadásra mintha megszünne. De alapjáraton nekem szaggatottan fütyűl (mintha azt hallanád : tyü-tyü-tyü-tyü-tyü) nem folyamatos. Ez akkor mindenképpen főtengely csapágy lehet?
"Nincsen más dolgot csak összekötni a szerviz csatiba a két lábat, és gyújtást adni /nem indítózni/ kb. 6-7 másodpercre. Ezek után kulcs ki, drót ki, és amikor ismét gyújtást adsz már le is resetelödött a computer.
Ha 12 másodpercig /gyújtás amíg el nem alszik a lámpa/ adsz gyújtást akkor az Inspectiont is reseteli."
6-7mp esetében előjön az összes kis zöld koceka..igaz?
Forma, az én gyári ködlámpám is csak közvetlen a kocsi elé világít, sőt mindenki ködlámpája csak a kocsi elé világít pár méterrel, szóval az úgy tökéletesen jó, nem kell vele csinálnod semmit.
Amiről én beszélek az alapjáraton hallani és szó szerint fütyül az autó, olyan mintha valaki csücsörítve fütyülne alacsony hangról fölfelé és utána abbahagyja. A fordulatszámváltozással járó inkább görgő, vagy ék( bordás) szíj,
Nem volt ködlámpa az autóban mikor vettem. Új alsó köténylemez (vagy nemtudom minek hívják) van a kocsin. Rakattam bele komplett (házzal meg nem tudom még mi vel) gyári ködlámpákat...a kocsi elé világítanak, úgy 3-4 m-re...nem kellene hosszabban világítaniuk (mondjuk legalább a tompított elejéig)
A lényeg, hogy lehet állítani, az értelmes szerelő azt mondja, hogy kikell szerelni, állítani, azt vissza, ha nem jó újra ki...na én a németet nem tartanám ennyire műszakihűlyének, hogy a ködöst így keljen állítani...
Az enyém viszont Baromira fütyül, és nem halgat el soha. Olyan mint egy feltöltő, ami a fordulatszám növekedésével hangosodik. Ez lehet főtengelycsapágy, vagy inkább valamelyik feszítő görgő szarozik. Igazából most lett cseréve az összes görgő.
Most detto ugyanez nálunk is az e34 525i-nél :-( Víz fogyott, egyre jobban, nyoma nincs, és egyszercsak megjelent az olajhab, a beöntő nyílásnál. Most lesz nemsokára levéve a hf.........
Ha fogyik a hűtőből a víz annak két oka lehet vagy tömítettlenségi probléma vagy hengerfejes a gép, nekem is az volt hetente leürült a tartályból a víz!
Nézd át a vízcsöveket valahol nem-e szivárog nincs-e valahol vízfolyásnyom, nézd meg a hűtőt valahol nem szivárog-e. Ha minden jónak tűnik akkor szívás van, nekem ugyan ez volt csak nekem az egyik vizcsőnél szivárgást lehetett látni és ahűtő is lyukas volt úgy jártam veele hetekig, maj miután kicseréltük a hűtőt meg egy-két vízcsövet bilincsel, uttánna is hetente öntöttem bele a vizet.
el volt repedve a hengerfej, miután kicseréltem nem volt baja a gépnek!!
Ha a hengerfejet leveszitek nem elég a tömítés csere, mindenképpen egy hengerfejesnél le kell nyomáspróbázni ill. síkrahúzatni.
Ha el van repedve akkor azt érdemesebb cserélni, meg tudják heggeszteni de az csak idő kérdése mikor lesz megint szar!
Én bontott le nyomáspróbázott hengerfejet vettem 30e -t
Szeretném a segítségeteket kérni abban hogy hidegen indítás után mintha fütyülne a motor ez idővel megszüik de valamikor még 10-15 km után is hallható. Én a hidrotőkékre gyanakszom. Most lett az olaj cserélve. 10W40-re. Elötte is volt ez a hang. Mi lehet ennek az oka? Ezért nem érdemes a tőkéket kicserélni?
Valószínü elszállt egy ABS Senzorod...Modic megmondja a pontos hibát...
Olaj!
Csak és kizárólag saját tapasztalat:
Mikor megvettem a gépet 206ezer km-rel, ki tudja mi volt benne, ledobtam, és Shell Helix 10w40et raktam bele. Azonnal elkezdett csattogni, amit mikor megvettem nem csinált, és megevett belöle 1,5-2l-ert 16000km-en(nekem annyi az olajcsere).
Utána került bele Castrol RS10w60, botrányosan nehézkesen ment vele a gép, érezhetöen fogta a motort, és mikor augusztusban leengedtem, (30fok volt) akkor is úgy jött le mint a méz, és legalább 1 órán keresztül csöpögött.
Most Motul X-cess 8100 van benne 5w40, ezzel elég szépen fut, relatív csöndes, vagyis inkább azt mondom nem hangosabb, olajfogyi 7000km után kb 0,5l, ebben volt sok város, 1-2lámpánál gyorsulás, 1-2pálya általában 170, de mikor hergelnek, akkor 5.ben tilt...
Tehát én maradok ennél, és most van 242ezer km a gépben.
"Tehát mire valók az olajhasználtságot visszajelző kis zöld lámpácskák mellett a sárga és piros lámpák? :D"
Szóval. Most ég öt zöld leded, szépen lassan majd egyesével kialszanak. Ha azutolsó is kialszik, akkor kigyullad a narancssárga, majd ha még ezután is mész ujabb szervíz nélkül, akkor utána a piros is. Tehát egyszerre nem fogsz látni zöldet, meg naranccsárgát.
A szösszenet közepén írtam, hogy a 10W40 és az 5W40 autópályán üvegelve ugyanazt a kenést biztosítja. AKi felfogta, hogy mit írtam az egyből látja, hogy a szöveg közepe és vége között ellentmondás van, mert nem ugyanaz a kettő kenése, (5W40 jobb) de így, hogy az elején még nem vettem bele ezt a magas hőfokos tulajdonságot, talán emészthetőbb a dolog.
Belemerültem a témába egy kicsit. Akinek van kedve ezt olvassa el és talán választ kap minden kérdésére. én ebből már írtam egy beszámolót ugyhogy elvileg mindent vágok, de gyakorlatilag..... pfff ezt inkább hadjuk :D Kenőanyagok Amit én leszűrtem: Pl 10W40 Itt a 10W téli tulajdonságot fejez ki (hidegen) a 40 meg a nyári (üzemi hőfokon) tehát ha a nyári adat változik (40) akkor az olaj VISZKOZITÁSA változik, ami annyit tesz, hogy ha növeljük a viszkozitást, akkor az olaj "durvább,erősebb" lesz tehát nagyobb nyomásnak, igénybevételnek is ellenáll ugyanakkor kopottabb motorokhoz is jobb, mert jobban kompenzálja a felületi egyenletlenségeket. Tehát ha a motor kopott (bmw-nél értsd 300-400e km felett vagy halott motor), sportosabban vezetünk az átlagnál ( a fordulatszámmérő átlagban nincs 4500 alatt) akkor nekünk magasabb indexű kell. Hátránya, hogy növeli a motorellenállást, tehát a fogyasztást. (magasabb indexet értsd 50 vagy 60) Ha csökkentjük, akkor a motor könyebben, tisztábban, gazdaságosabban fut, de ha elkezdjük forgatni, akkor a kenés elégtelenné válhat. Ha a téli "jelzést" változtatjuk (10W) akkor értelem szerűen csak a hideg környezetben történik kenési tulajdonság változás, tehát télen, hideg motornál. Magyarul a 10W40-et és az 5W40-et meleg motornál pályán ugyanúgy lehet üvegelni télen is mert mind2 esetben függőlegesen álla műszerfalon a jobb oldali mutatócska. Ugyanaz a kenés. Csökkentjük a téli jelzőszámot, akkor az olaj VISZKOZITÁSI INDEXE változik értsd a kenőolaj kenőképességének hőfokfüggése. Minnél inkább csökkentjük annál kevésbé lesz érzékeny az olajunk a hőfokra. Tehát egy 5W40 hidegben jobban közelíti azt az üzem meleg kenési képességet, mint egy 10W40 => bemelegítési és hidegindítési szakaszban jobb a kenés. De a motor túlterhelésénél, nagy hőfokon (üzemmeleg felett)a kenőoaj viszkozitása csökken tehát a kenés romlik. Ugyanúgy mint a hidegről melegre történő változásnál a melegről melegebbre történő változásnál is változik a viszkozitás és ezt is befolyásolja a téli jelölés. Minnél alacsonyabb annál érzéketlenebb a hőfokra, tehát hasonló hatása van melegen a téli érték csökkentésének (10->5->0) mint a nyári érték növelésének (40->50->60) Hasonló nem ugyanaz. A nyári változtatása jóval drasztikusabb a télivel annyit teszünk, hogy a pl. 40-eshez tartozó viszkozitásunk magas terhelésnél nem veszik el, de attól az alap viszkozitás nem nő, csak nem csökken. És itt a pont Egy elsős gépész szavait hallottátok. Remélem érthető voltam és nem írtam baromságot. A fenti linkből minden sokkal részletesebben kiderül. Szerintem én 5W40-et teszek majd bele. Nem kopott, nem forgatom (csak nagyon ritkán :P) és sok a hidegindítás.
Tehát mire valók az olajhasználtságot visszajelző kis zöld lámpácskák mellett a sárga és piros lámpák? :D
"-Nyáron nagy kánikulában 5w-s -el 6000 RPM-en kormolni amikor a moci csapágyai már egy kicsit kopottak,ekkor az olajnyomás nincs a csúcson és a csapágyak ez nem túl jó"
5w a hideg olaj viszkozitását jellemzi tehát nyáron 6000nél semmi köze hozzá.
Bálint, na majd kitaláljuk hogyan legyen csak most alig van időm valamire......
más,
GÖCCCCCCCCCCC gyűrű, felejtős BMW-ben!!!
Olaj,
K. sok info van ezzel kapcsolatban. Fasz tudja mi a tuti,a tapasztalat azt mutatja, hogy télen 5-30/40 nyáron kánikulában 10W-40,de persze ezek nem szentirások,valaki 300K km-es mocivalis 5w-40-el nyomul nyáron és nincs gond.
Szerintem a kritikus esetek lehetnek:
-Télen 0-5 fok alatt 10w-s a tőkéknek sok hidegindítás és rövid városi utak -Nyáron nagy kánikulában 5w-s -el 6000 RPM-en kormolni amikor a moci csapágyai már egy kicsit kopottak,ekkor az olajnyomás nincs a csúcson és a csapágyak ez nem túl jó
hát nem könnyű a legtutibb megoldást kitalálni
Mondjuk én is 5-40-el nyomulok és a mocimban van 294K km,nem volt eddig gondom de az nem azt jelenti, hogy nem is lehet
Egy dolog van amit tapasztalok,5w-el a moci hangja,moraja kicsit erősödik amikor tolom neki. Volt nekem bent 10w-60 nyáron,azzal azt tapasztaltam, hogy a moci zaja csillapodott és szépen ment vele de mikor jöttek a hidegek akkor mintha kicsit kínlódott volna a mocim
10w-40 még ne volt a motoromban
Hogy nyáron mit fogok beletenni azt még nem tudom
Mondjuk az előző tulaj 100K km-en keresztül 5w-40 Q8 excel-el járt amiről tudni kell hogy az 5w-40-ek közül az egyik full szinti (mert sok 5w-40 csak HC vagy MC szintetikus, (rész)) és a mocim ereje teljében van és az olajat 12K km alatt nem kell utánacsorgatni
Ma kicseréltem a váltórudazat szimmeringjét a vasamnak,ha valakinek kell majd infó ez ügyben tudok tapasztalatokat lökni
Na az olaj témához, hátha valakinek segít. 97-es 318 IS M44 145.000-el véve 1 éve, és most 167.000 van benne. Első olajcsere Castrol GTX 10W40-et kapott a kicsi. Mivel első BMW nyüstöltem egy kicsit, de a ledek meglepően lassan aludtak ki. 12.000-nél cseréltem olajat, de addig is folyamatosan néztem 0 dl olajfogyasztás !!!!!!
Erre most hülye fejjel beletettem a Mobil1 S 10W40-et. Ez egy fos. Zabálja a ledeket, és 5000 km-en megevett 1.2 litert. Pedig nincs is baszogatva a kocsi. Csak a pályán. Szerintem Castrol, Aral. Ez a két olaj ami nekem/nekünk bevállt. Én Castrol párti vagyok.
Én is megcsináltam az olajlámpák nullázását (nemtudom mi a szakszerű neve) a fórumon lertak szerint és györörűen működött a "gyújtás/7-es test/10mp/test le/gyújtás le" művelet. Az lenne a kérdésem, hogy az égő zöld lámpácskák mellett lévő 1 sárga és 1 piros lámpa minek a viszajelzője? Most egyiksem világt. Az gáz?
Olajból akkor melyik jobb az 5W40 vagy a 10W40? Még nem aktuális, de addig is utánanézek, hogy hol mennyi. Mindenképp castrolról lenne szó ha számt.
Váltóolajat beszerezni és olajatcserélni nagy művelet? Mennyi idő / km után kell cserélni? Manual váltósról lenne szó. (M40 93/3.hó)
Főleg kombisokhoz lenne kérésem. Megmérnétek, hogy a talajtól milyen magasan van a hátsó kerékjárat pereme. Mindkét oldalon. Jó lenne, ha nem lógna a valaga. Lehet, hogy nem lóg...de a nyugi nem árt.
Amúgy a képen látható alufelni gumival eladó. 7x16-os alutech
Ez az autón fel van tüntetve valahova?? Mert én eddig abban a hitben voltam, hogy M50! De akkor ez nem számít, ha a mocihoz nem vettem még alkatrészt nem? Bocs ha hülyéket kérdezek :D (legalább nevettek egy kicsit)
Akkor vanos-os? Ezt honnan tudom? Mert van egy srác, BMW-ben nőtt fel, és ő azt mondta, hogy a B20, és a B25 vanos-os... ?!?! most mivan?!!?! :-D Help me plz..
Ja megvan már. Hát sztem, ha nem hajtod extrém módon a gépet akkor felesleges. Úgy mondom, M-esek kivételével utcai használatra szerintem felesleges RS........A nyári meleg "küldésről" annyit, hogy tavaly nyáron Montenegroban voltunk az e34el (m50b25, 215ezer km), oda-vissza kb. 2700km az ott még megtett járkálásokkal, 30-35fok melegben és a szerpentineken a fordulat ritkán volt 3500 alatt :-) 5W-40es Castrolból 0 olajfogyasztás volt az út alatt. :-))
Igen, az olaj fontos kérdés. Aztán egy másik olajos szakboltban meg érdeklődésemre azt mondták, szinte mindegy milyet rakok bele, Castrol Magnatec 10W-40-et vagy Shellt akárhányW-akárhányat vagy akár egy új MOL-t, nincs nagy jelentősége. Mindegyik jó.
A fene tudja, mindenestre olvasgassuk sokat a Totalcar-os Olajdokit, ha van kérdés, szerintem érdemes feltenni neki. A fanaticsra meg szerintem az olaj-témához tegyük fel azt, amit a kezelési könyvből másoltam ki és illesztettem be ide, a viszkozitásokról.
Ezt a vékony olajat nem kapja be a motor? Én is 200ezer fölött vagyok, gyűrűzve még nem volt. Én 10w40et szoktam bele rakni, ez lesz a 4. olajcserém, mióta nálam van. Eddig a Valvoline MaxLife 10W40-et kapta mind3szor. Nem vagyok vele megelégedve, mert hidegen(egy éjszakás állás után) 2-őt 3-at csattannak a hidrotőkéim. Utána bekussol. Mindig 2x 4 literes kiszerelést vettem, de sajnos a maradék 2 liter mindig belemegy a következő olajcseréig. Mindenki: Ez természetes ennyi kilóméter után, vagy ideje gyűrűzni? Nagy kérdés az olaj ezeknél az autóknál. Valahova rögzítenünk kellene, hogy ki milyen olajat tett bele, és mik a tapasztalatok.. Akár az E36fanatics.hu-ra, vagy más lapra összírhatnánk. Bocs a hosszért!
A "vastag" 10W-40 is az ajánlottak között van, csak az 5W-40 nincs... :-) az enyémben is az volt ezt megelőzően. Beszélgettem kicsit az olajos sráccal, azt mondja az egyre korszerűbb olajak egyre vékonyabb, ám stabil filmréteget képeznek a hengerfalon, az illesztéseknek megfelelő vastagságú az ajánlott. A LongLife jelölés ugye BMW-jellemző, a LongLife98 az 1998-as előírás, a LongLife1 2001-es, stb. Ahogy haladunk előre az időben, úgy vékonyodik ez a filmréteg (most nem a viszkozitásról beszélek!) a régi motorokba 5...7-es mérőszámú az ajánlott (a mértékegységét nem tudom) a LongLife1 asszem 3 vagy 4. A legújabbak 1.8(!)-nál járnak, ami iszonyú vékony filmréteget jelent. Ez nem feltétlen baj, mert ez a réteg stabil és erős, csak számítani kell némi olajfogyásra, ha nem vadi új és hiperkorszerű a blokkod. Ez a LongLife1 valóban kicsit túlzás az E36 blokkba, de azt mondja nem kell félni hogy tönkremegy benne valami, bár a LongLife98-at inkább tenné bele. De nagyon dícsérte az 5W-30-as olajakat, a motornak hosszú távon jót tesz. Pl. a 10W-40 miután este leállítod a motort, reggelre visszafolyik a karterbe. Indításkor néhány fordulatig nem kap jó kenést a motor, amíg ki nem alakul a megfelelő olajnyomás. Az 5W-30-as a helyén marad sokkal több ideig, azonnal lesz jó kenés. Ez hosszú távon nagyon sokat számít. Még egy dolog a vékony olaj mellett: nem is gondolnánk mekkora teljesítményt vesz el a motortól, hogy leközdje az olaj ellenállását. A korszerű olaj ezen is segít, a vékony filmrétegen könnyebben járnak a dugattyúk, fogyasztáscsökkenés is várható, motorkárosodás veszélye nélkül.
Nekem a szerelom azt mondta, hogy "erett" E36 motorokba nem erdemes 5W-40-et tenni, plane hogy 200e koruli kilometerrel vettem, es nem nagyon tudni, hogy milyen olaj kerult bele elozoleg. Epp ezert 10W-40-es Magnatecet tettem bele, kisebb motorokba (pl. M42) o is ezt szokta. Lehet hogy foleg hidegen szebben jarna valami 5W-ssel, de azt biztos enne is valamennyire. O is probalkozott ezekkel, es mindig nagyobb olajfogyasztas lett a vege. Azt mondta nyarra - foleg ha hajtom - erdemes RS 10W-60-ast tenni bele, jol jon az extra teherbiras gatyarohaszto melegben - 6 hengeresekhez kulonosen.
Ha valaki vegzett mar hasonlo kiserleteket, szivesen varnam a tapasztalatokat pontos motor-, evjarat- es kilometeradatokkal, esetleg osszeutnek belole valami cikket a fanaticsra :) Thx!
mindenki a 5W-40-es olajat ajánl itt. Nem kötözködésképpen, de a kezelési könyvben ezt a viszkozitást nem is ajánlják a benzinesekhez, csak a dízelekhez: 318tds, 325td/tds-hez. Igaz nem értek németül, és lehet hogy valamelyik magyarázatban szerepel valami utalás erre hogy az 5W-40 jó a benzinesekhez.
Egyébként az imént lettem túl egy olajcserén (motor+váltó+difi+gyertyák+légszűrő csere) én Castrol TXT 5W-30-at rakattam a motorba.
Persze, a TIS-ben benne van az osszes BMW illesztesi hezagainak pontos gyari erteke, csak egy tolomero kerdese az egesz. Ha kulon meg is beszeled akkor plane.
Erdemes joelore megbeszelni es lefixalni a munkat, mert gyakorlatilag folyamatosan telthaz van, amikor en voltam ott epp 7 auton dolgoztak.
Apropo, a kiscapa tuning lesz, vagy full gyari pompa? :)
A bentlyssel tényleg vigyázni kell, jogvédett cucc vagy vmi ilyesmi. De pl. ha csak annyi van említve hogy szerelési útmutatók, vagy mittudomain, abból se gugli se a bentli-agent nem jön rá :) (remélem)
Ez specka az AutoRoute nevű programból, de megnéztem az ADAC-os térképet és abban is benne van. Menj fel ide: www.viamichelin.com Itt is rá tudsz keresni. Inkább irányitószámot irj be, mert névre lehet, hogy többet is talál.
Tudok mondani egy helyet Budapesten akik megcsinaljak gyonyoruen, az illesztesi hezagokat nanometerre pontosan beallitjak, es utana borotvalkozni lehet az auto barmelyik reszevel szembeallva, de nagyon nem lesz olcso. Tulajdonkepp inkabb pofatlanul draga, ennek ellenere megis oda fogom vinni majd..
Nekem lakatolassal 5 kiloert vallalnanak a telibefujast - ebbol maga a festes 'csak' 350, de ugye szet is kell szedni az autot, meg aztan finoman allitgatni-reszelgetni. Mondjuk ebbol biztos lehetne alkudni valamennyit. Es tegyuk hozza hogy az enyem gyongyhazmetal, ami ebbol a szempontbol a legdragabb. Sima metal talan kijon valamivel kevesebbol.
Köszi Bakos, minden nap tanul valami újat az ember.
Gabesz, ez a térkép honnan van, mert nekem csak kézi európa úti atlaszom van, és ott még hasonló nevű települések sincsenek. Köszönöm neked is.
Nakan: az biztos, hogy nagy BMW fan. bontóval is foglalkozik, meg szereléssel is. egy ismerősöm mondta, amikor még neki e30-a volt, hogy folyton Lajossal versenyeztek, építgették a motorokat össze-vissza. a mostani M3-a is 328-ból lett kitenyésztve. ha hozzá viszed, bizti nem faragsz rá, de azt ne kérdezd, hogy mennyibe fog fájni. Kell a telefonszáma?
Most azt nem tudom, hogy komplett motort vegyek 150-ért, vagy most van 1 állítólag 70ekm-es moci e39-ből, csak maga a blokk (hengerfej nélkül), ami jó, és a régi motoromról a remélhetőleg jó hengerfejet meg rápakolnám.... (70-ért kínálja a blokkot a faxi)
Mondjuk ez szétszedés után derül ki.
Lehet hogy a 8 ekm alatt elégetett 10l olaj már szétcseszte a szelepeket...
Nikasil az aluhengeres mocikon van, a henger falán belül egy kopásálló bevonat, mivel az alumíniumnál fényévekkel kopásálllóbb. Az ilyen mocikat éppen ezért nem lehet felfúrni meg semmi ilyesmi. Ha elvékonyodik a bevonat, általában a motor is behal. Apró repedések lesznek rajta, melyek mentén a dugó közvetlenül az aluminíummal érintkezik, majd a nikasil leválló darabjai megszoríthatják a dugót a hengerben.
Goldie, De akkor úgy rakd fel a honlapra, hogy ne lehessen ráismerni...az e34.hu-ról épp ezek miatt lett letörölve minden, mert valaki rendszeresen figyeli a netet a Bentleynél. Elöször csak levél jön...
Morgul, A piros nyil Kiel felé, a kék Hamburg irányába mutat.
Kérdezd meg tőle légyszi: üzemképes? lábon haza jön-e? mi van a kipufogóval? helyileg hol van a kocsi? mert térképen nincs ilyen város/falu.
ja és 800 euronál nem igen kapna érte többet, de még ebből is alkudhatsz :)
ON:
na az izzó kicsapós dolgot megfejtettem: 1. 7.5 amperes biztosíték helyett kapott 10-est. ártani nem árthat. 2. Gagyi foskazán szar izzókat vettem. Sajna 5 rongyot kidobtam az ablakon.
Most töltöttem E36 kezelési útmutatót, de sajna német. a bmw powerről bárki leszedheti. 1 perc alatt lejött :)
Nakan: részvétem. sajna nekem az a tapasztalatom, bár nem Nyírszőlőst akarom bántani és az ott lakókat, hogy ilyen kis helyeken nagyon tré szerelők vannak. Én sem tudom mi a NIKASIL, de nem is vagyok szerelő. Sőt még itt Debrecenben sem tudok kifejezetten BMW-s szakit. Illetve tudok, csak elvették a kedvem a "BMW-d van. lehúzhatlak" hozzáállásukkal.
lehetne a weblapon egy ilyen resz is, ahol a szervizek es szerelok vannak osztalyozva. mint a nepitelet.hu autoban..na ez szereloben..es akkor tudnank, hogy hova nem szabad autot vinni...
ha hozzám eljut vhogy felteszem a fanaticsra, onnan meg mindenki szedheti egyébként néztem torrenten, csak olyan oldalon van ahova regelni kell, de most nem lehet, fent van még useneten, meg edonkey-n de azokba meg nincs kedvem belefogni (http://www.demonoid.com/files/details/501617/4905096/)
Ez tanulságos valóban. Én nem szarakodnék tovább a mocival nakan, sztem keress egy ugyanilyen mocit faxa állapotban és lógassátok bele. És utána ne 10W-40el járj az m52ben, hanem állj át 5W-40re :-)
Nagyon elszomorodtam tegnap. Leírom, mert tanulságos lehet :(((((((
Szóval a kis Bömbikém 1996 E36 320CI M52B20.
A tavasszal rájöttem, hogy a motorom kb 6000 Km-en bevág 1L 10w-40 viszkozitású olajat. Na mondom semmi baj, egy gyűrűzés ráfér és akkor megint faxa lesz.
gondoltam...
Elvittem az egyik ismerőshöz, aki állítása szerint pikk-pakk szétkapja és szakszerűen megcsinálja.
Jó, bele is mentem, szétszedtük a motort. Kapott új szelepszár szimeringeket. A dugattyúkat megvizsgálva, láttuk, hogy komolyan lóg a hüvelyben, kb fél milimétert mozgott benne befűzve.
Kifűzte a dugattyúkat, a dugattyún nem látszott kopás, úgy látszott, hogy új gyűrűvel faxa lesz...
Alpha-val beszéltem, hogy mekkora a dugattyú gyári alapmérete. A "szerelő" megmérte és még nagyobbat mért mint a gyári alap, na mind1 gondoltam érti a dolgát és egy kis piszok kerülhetett a mérőkészülék alá.
Elmondtam neki 100-szor hogy ez a motor NIKASIL-os. Úgy nézett rám, mintha nem értené, hogy mit beszélek. Aztán elkezdett magyarázni, hogy rendbehozzuk, meg különben sem ovális a henger....
Mondom neki NIKASIL!!!! (csak néz)
Elmagyaráztam neki. Mondtam hogy ez a réteg nem kopik el sose, mert ha kopik akkor annyi.
Azt mondja tudja...
Na ekkor jött a furcsaság, hogy ők általában GOETZE gyűrűt használnak, mert hengerfúrás után az faxául bekoptatja a hengert (qrva kemény ez a gyűrű).
Megint mondom neki hogy NIKASIL!!!!!! Mi a faxt koptat rajta.
Megnéztem a neten, meg kérdeztem más szerelőt is és azt mondják, hogy nyugodtan mehet bele ez a gyűrű, csak rendeléskor úgy kell rendelni, hogy M52-es motorba.
Utólag viszagondolva ezek a balfaxok, meg úgy rendelték a gyűrűt, hogy megmérték a méretét és az alapján => tehát nem is ehhez a motorhoz rendelték...
Az öszeszerelés után az olajfogyi 1L/400Km (végig 10w-40)
Majd 2000 Km után beállt 1000km/1L-re az olajfogyi.
Állandóan visszajártunk, hogy xar az egész, el van baszva, de nem jó lesz az, be kell kopnia-szerintük...
Na jó használtam tovább, egyre jobban ment, már volt alul elég jó nyomatéka, már-már kezdtem abban hinni, hogy tényleg jó lesz. A füstölés is csökent, mondom faxa...
Tegnap megyek vele, és :((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((
Elkezdett csörögni és eltűnt mögötte minden a kék füstben.
Alig tudtam vele hazamenni, kb 6 km-ert mehettem mialatt bevert 1 l olajat:((((
Menj fel erre az oldalra, majd a Recipent email-hez írd be, akinek küldeni szeretnéd. Utána kattints a Select file-nál a "Tallózás" gombra, és válaszd ki a gépeden amit el szeretnél küldeni - például a Bentley-t :) Utána már csak annyi dolgot van, hogy rányomsz a Send it-re, és nem zárod be az ablakot amiben megnyitottad, meg nem mész el onnan máshova. Kb egy óra alatt végez, és akkor ki is írja majd hogy készen van.
Küldd át nekem, én fel tudom pakolni olyan helyre ahonnan aztán majd mindenki jól lehúzhatja :) stinger(kukac)szalacsi(pont)hu
Skacok, nagyon szívesen megosztom bárkivel a Service Manualt, de nem értek az ftp-khez meg ilyesmihez, meg sajnos sok időm sincs erre. A netem adsl mittoménmilyen, nem túl gyors. De nagyon szívesen kiírom cd-re, ha küldtök, a Betriebsanleitung-gal együtt.
Bentley Service Manual - 759 oldal - 100Mbyte - pdf Betriebsanleitung - 200 oldal - 27 Mbyte - pdf
Gyári lap egy vékony műanyag tálcába van benne és a műanyag pattan be a mechanikába.
A nem gyári lapok sima kétoldalas ragasztóval vannak beragasztva (roszabb esetben szilóval) és azok eltörhetnek, mert közvetlenül a tükröt lehet csak feszegetni, és jól oda van ragadva.
Csavarhúzó helyett itt is spaknit érdemes használni, negyobb felületen fekszik fel.
Nekem 1.6-os Compact-om van és gyárilag van benne ülésfűtés! Úgy tudom, bizonyos extracsomagokban volt E36-nál ülésfűtés. Így nem biztos, hogy a kábelköteg mindegyikbe benne van.
Nordlead: sima ZKW. De szerintem az izzó minőségével vannak gondok, mert a philipset nem verte ki soha. Csak ugye nekem meg kellett vennem a fehéren/kéken világító noname lószart. a Fénye teccik is, a fényereje is jó, csak hát gagyi fostalicska. csak a tompított. Szitu: 2 napig nem mentem a kocsival, beindítom,Jár a motor, és nem kapcsolom vel rögtön a pilácsot, hanem 5 perc után. És már fel sem villan, csak sötétség.
Forma4, nekem sima 320i-m van és gyárilag fűthetőek az ülések ("félbőr"). Egyébként iszonyú jó dolog, rögtön benyomom ebben a hidegben (+5..+8 fok :-) ).
Projectoros vagy sima fenyszorod van? Tovabba Bosch vagy ZKW? Tovabba csak a tompitott vicceskedik, vagy esetleg mas belso/kulso vilagito es jelzoberendezesek is?
heh? mi 120? sztem téged vki nagyon le akar nyulni.. E34-ben asszem az összesben elö van pl. kábelezve az ülésfütés. E36-ban nem? Na meg ha nem is. asszem nem nagy móka bekötni, biztos van makker megoldás. Ha mást nem Vojnó majd mondj vmit:) ö mindent tud:D
Nem akarok neked hülyeséget mondani, de mintha ez Érden lett volna valamelyik kereskedésben. De akkor szerintem másik felnivel. Nem szeretem a fehér úti W-BM-W-t. engem megszopattak, Debrecenből potyára mentem fel hozzájuk. nem arról híresek, hogy tip-top autik vannak. De lehet, másnak jobb velük a tapasztalata. Szerelőt vigyél, ha tőlük nézel kocsit.
Apropo. mitől van az, hogy sorra veri ki a tompított az izzókat. Múltkor a bal, ma este meg a jobb. Tele van a tököm. 1500 forintos izzókat csak úgy dobálgatom kifelé.
A másik: egszerű kippattintani a külső visszapillantó tükröt? mert nekem sem fűt, pedig fűthető elvileg
Jó.. Állítólag 1.6-1.8-2.0-höz nem szereltek fűthető ülést, csak 2.0 felett és "M"-esbe
25.000 Ft a köteg...állítólag örüljek neki, hogy az ülések meg vannak, mert 120 alatt nem úsznám meg... Nem kell, majd jövőre...most úgy sincs hideg:))
A szerelő azt mondja, hogy nincs bent a gyári kábelköteg az autóban( fűthető ülléshez), és meg kell rendelnie, mert az E36-hoz nem létezik ilyen csak a E mittudom én melyikhez...a hópicellőkém rohadtul tele van, megint ott volt az autó egy napot, és semmit nem csináltak...igaz ez a dolog?...állitólag kifilmezte... Mondjatok légyszi egy normális szerelőt pesten, aki ért is ezekhez az E36-okhoz, nem csak látott ilyent, meg szerelgetett. Nem lesz fűthető az üllésem, mert biztos lehúznak a kábelköteggel... ajobb oldali centrál motor is mostanáig ment, levették a kárpitot azóte nem mindig mükszik...motort kell cserélni, na ja
Tudnátok egy kicsit segíteni? Kinéztem egy bömöst a használtautón, meg is néztem futólag élőben, szép, bár vannak kissebb hibák rajta. Az autón tényleg gyönyörű felnik vannak és tuning kiegészítőket is tartalmaz, de nekem kicsit gyanus az ára, nem kellene egy ilyen fiatal és full-os kocsinak drágábbnak lennie?
( ja meg amerikában raktak bele chippet: így 230 LE elvileg)
bakose36 az olajos cikkben ha kicseréled a linkeket ilyenre: [:link_http://www.autoteka2000.hu/olaj_reklam1.htm:] [:link_http://www.olajshop.hu/:] akkor rá is lehet majd kattintani
Megint tanultam vmit. Asszem ezt így egy az egyben fel is lehetne tenni a fanaticsra.
Ahogy nézem nem nagyon töltöget fel senki cikkeket. Ha majd lesz időm még majd írok ami eszembejut, de ez a kézifékdolog hasznos, főleg vizsga előtt. (nekem január végén vizsgázik a gép).
A kis kilincsszerkezet, ami az elulso kezifekpofa kornyeken van (amit a bowden huzogat), na annak egeszen kinn kell lennie, hogy a kerekagy peremehez viszonyitva az autoval parhuzamosan allva szinte kilogjon a sikjabol. Sok szerelo nem hatul a ket pofa kozti rugonal talalhato beallitocsavarral allitjak utana, hanem belul a bowdennel. Na ilyenkor egyre beljebb es beljebb huzodik, berohad stb. Egy ido utan a kilincsszerkezet mar olyan minimalisat mozog, hogy alig van valami kis ereje behuzni a feket. Ki kell venni, megmozgatni, teljesen nyitott allapotban visszatenni, es a feket szoritasig huzni a hatso beallitocsavarral (ugy hogy kezzel mar ne lehessen elforgatni a kerekagyat), mindezt ugy hogy benn le van engedve a kar, es a csavarok is ki vannak lazitva rajta. Ezutan par fordulatnyit vissza kell engedni a hatso allitocsavarral, hogy epphogycsak ne erjenek be a pofak. Na utana lehet finoman beallitani a belso csavarokkal, hogy ket kattanasnal akadjon.
Az E36 kezifeke eleg gyengecske, de ha a fenti modszerrel jol be van allitva es jok a pofak meg a bowden, gyors rantasra siman blokkolja a kereket. Viszont ez a fajta hasznalat nem ajanlott, tenyleg csak rogzitesre valo, ha valaki szeret igy kanyarodni az eleg hamar leszakithatja/eltorheti/kiugraszthatja a kilincsszerkezetet vagy akar a pofakat is, ami draga es zajos mulatsag tud lenni...
én csak anynit tudok mondani, hogy fater e39én most lett nyár végén megcsinálva akézifék, és olyan satut fékez menetközben is mint állat. simán blokkolja a kereket. olyan 20km/h-nál probáltam.
1:nincs külön kapcsoló. A legtőbb E36 fűthető, csak azóta már kilopták a gyári fűthető tükörlapot. A tükörlap hátán van két kábel akkor fűthető. Nincs külön kapcslója, indítás után fűt aztán magátol kikapcsol. Nekem pl a Bal oldali nem fűthető (kilopták), a jobb oldali igen, esőben a jobb oldalin nincs vízcsepp a bal oldali csupa víz.
2: Neked kell kikapcsolni, magától nem kapcsol ki.
Kérdés:
Neketek mennyire fog a kézifék? Parkolás szempontjából jó (lejtőn megfogja a kocsit stb.), de kíváncsiságból lassú gurulásból megpróbáltam, megállni vele és csak szolídan lassultam, miközben majdnem letört a kezem.
Pedig új a bowden, újak a pofák, 3 katanásra fog, stb. Mondjuk ha a rendes fékrendszer tönkremenne akkor ezzel nem tudom hogy állnék meg mondjuk akár 50-ről.... Nektek is ilyen gyenge?
Most kötik az ülésfűtésemet (ha már van benne, legyen bekötve).
1.-Kérdezném, honnan tudom meg, hogy fűthető-e a külső tükör (van külön kapcsoló, vagy a hátsó ablakfűtéssel együtt kapcsolható-e)?
2. A hátsó ablakfűtésnek ki kell-e egy idő után kapcsolnia, vagy figyelnem kell, és ki kell kapcsolnom (nekem nem kapcsol le)
3. A lényeg, a jobb első ülés mellett, baloldalon, van egy bowden, hajlítót a vége, a kardánboxból jön ki a hátsó vége, kb. az ülés háttámlája magasságában. Ez nekem szabadon fityeg, az ülés mindhárom funkciója dolgozik...mi ez a bowden?...hova kössem?
Tudom, már kitárgyaltuk, csak mivel nehéz eset vagyok, megerősitésre van szükségem olaj témában.
Böngésztem a netet, és van, ahol félszintetikus 10W-40 est ajanlanak, de többnyire fullszintetikus az ajánlott.
Az M50-es motorba akkor fullszintetikus 5W-40-est ajanlotok továbbra is?
Köszi a türelmet, de most nem volt időm végignézni az archivumot.
Esetleg ha valakit érdekel, feltérképeztem három BMW alkatrész kereskedést.
A budakalászi NT Auto a legolcsóbb, utána következik a Köztársaság téri üzlet, és a legdrágább az óbudai Budapest Motors. Az NT Auto és a Budapest Motors között majdnem 20 % külünbség van.
Én is rendezgetem a gépet. Már van szelepfedél tömités, légszürő, olajszűrő, gyertyák, vezérmulanc feszitő rugó. A szijat már régebben kicseréltem. Már csak az olaj kell.
HA van rá igény, irok egy cikket a szakadt cabrio ponyva tető javitásáról és a vizhűtő tartály szivárgásának megszuntetéséről.
Hello! Bocs hogy csak így betörésszerűen, de E36-om van 2.5-ös motorral és most kapta a motort egy coupéból ami igazán nem is lényeg, de ami gáz: reggeli illetve hosszab állás utáni indításkor az olajnyomás lámpa csak 2-3 mp után alszik el és addig hallani a hidrotőkék csattogását is. A kérdés: mitől lehet ez, lehetséges hogy van benne nyomástartó szelep és az fingott ki vagy mondjuk csapágyas? (hurrá!) Amúgy a hangja szép, és a zöldkártyán is minden tuti volt. Köszi!
Morgul, Gracioso:nem tudom mikor lesz a következő tali, ez egy kicsit spontán módon jött.Egyébként nem volt rossz csak hideg volt és betegen-lázasan kicsit indiszponált voltam:)
Hali. Sajna nem tudtam menni a mini talira, mert egy picit jégereztem itthon magányomban netezés közben. De ha megint lesz ott vagyok, csak picit előbb szóljatok, Gracioso tudja a számom.
A balesethez csak annyit, hogy az emberekben megint csak az fog megmaradni, hogy na a hülye BMW-s megint állatkodott, és rábaszott. Abba mér nem gondolnak bele, hogy egy 20-éves srác segge alá nem való egyetlen kocsi sem amiben több van 60 lóerőnél. A 16 éves gyerek meg annyiból hibás, hogy nem ülök be piás sofőr mellé, akkor inkább gyáva tutyumutyi fasz vagyok, de legalább élek.
Én Debrecenben a Gima Kft-nél cseréltettem (országos hálózatuk van, tehát biztos találsz valahol, ahol te laksz; http://www.gima.hu/ ) Nos, azt mondhatom, hogy maximálisan meg voltam velük elégedve. Engem sürgetett az idő, mert szerda este tudtam meg, hogy sokszor szőröznek a horvát határon a repedt szélvédővel, és pénteken indultunk :) Az üveg ára (csak a zöld csíkosat árulták már, de szerintem amúgy is azt választottam volna), emlékeim szerint 33ezer ft-ért. 4ezer volt a keret. (a fickó felajánlotta, hogy megpróbálja megmenteni a régit, de nem sikerült neki) és 4 ezer a munkadíj. Nagyon korrektek és gyorsak voltak [Csak elbaszták a tükrömet :D, de köszönet OKS kollégának a tippért, holnap megnézem a csavarokat]
A szélvédő márkáját nem tudom, biztos utángyártott, anno Alpha 60 körül ajánlott eredetit, de igazából semmi problémát nem látok vele.
Szélvédőcserével kapcsolatban kérdezném, hogy mi a tapasztalatod: Új vagy használt, utángyártott vagy gyári szélvédőt tetettél az autóba? Mekkora bontással járt a munka, és milyen színvonalon végezték el? Ugyanis a mi autónknak sajna csúnyán repedt a szélvédője...
Ha korán végzek csörgök, de általában az Imperiálból engem csak kidobni tudnak 2 körül :-D (a többieknek mondom, hogy nem kocsma, hanem biliárdterem, bár az előbbi sem túl ritka nálam ;-) )
Ezért kérdeztem, mert akkor mondjuk egy M6-ba berakjuk szépen és ha csak 15%-os gyorsulásnövekedéssel számolunk akkor 4.6 helyett 3.9 !!!! alatt van százon. :D:D:D ÉS még 15%-al kevesebbet is fogyaszt emellé. :D
Megvan. :D http://w3.enternet.hu/garancia2000/ Hatalmas betűkkel kinn van, hogy HELLA. Nem lehet elmenni mellette. Én ott vettem 2db ködlámpát a paripába és eddig jók (jobb mint a gyári volt)
Hát nem akarok nagyon beleszólni, de pl. a Hella lámpaboltban lehet kapni :D Asszem ez a cím: 1182 Budapest, Üllői út 561 (nem 100%) A bolt nevét nem tudom.. sorry Nem figyelem a részleteket :) Ha jól emlékszem olyan 70-80e párja a krómos kisgyűrűs lámpának. (Mély lélegzet)
Más: Böngészgettem egy kicsit és ezt találtam. Nemtudom, hogy ezzel inkább előre vittem a fórumot vagy inkább hátráltattam. :D Vki tud erről vmit?? Érdekelne, hogy ez mennyire sufnis megoldás és hogy szerintetek ér-e vmit vagy csak futurisztikusan néz ki. http://www.magnumtuning.hu/index.phtml?op=termek_reszletes&termek_id=657 Ha igaz amit ír, akkor a 6hengeres nagytesóknak ez egész jól jöhet. Én meg még kiszámolom mennyi idő alatt térülne ez meg nekem a 8l-es városi fogyasztással. Előre is köszi
Vedd le a tükröt a karral együtt (a kart vmelyik oldalra forgasd) a szélvédőre ragasztott korongról. Látni fogod hogy a karon van (ha jól emlékszem...) a két oldalon 1-1 "rugó" szerű feszítő. Ezeket egy csavarhúzóval hajtsd egy kicsit egymás felé, és rakd vissza a szélvédőre. Ha minden igaz akkor jó lesz, én kb 2 éve játszottam ezzel.
nekem is tetszik a Hella, el is gondolkoztam rajta, de nem találtam neten egy boltot sem, ahol forgalmaznák. Ti nem tudtok esetleg ? Vagy csak külföldről lehetne megrendelni ?
Egy ilyen modositasnak akkro van ertelme, ha amugy ujszeru és tiszta az auto. nincs is csunyabb egy olyan tuningnal, ahol latszik, h oreg az alap, és modernkedne a tuning:)
Marcsello Hella megoldása viszont egy álom!!! Ha beszerzek valamilyen Angel-Eyes lámpát, csak ilyen lesz (és csak fekete háttérrel)... <-- ez pont a "drága, de megéri" kategória. Ha nem tudok ilyet venni, akkor inkább semmilyet (bár ez az Ümnitza se rossz, de a Hella az Hella).
Ez a mocitető meghosszabbítás olyan, mintha a tulajnak kisebbségi komplexusa lenne (mint sok japó-tulajnak, -restect 2 da exception-).
:-)
Én még a szemöldököt is leszedem, mert már az is kicsit gagyi feeling (számomra legalábbis) <-- de azért a fehér/piros kristálylámpa marad :-DDD az tényleg jó lett,
Hű, lehet félreértettük egymást :-)) Csak most néztem meg a képet :D Kevertem a szemöldökkel, mert az sztem jól áll E36nak, a mocitető hosszabbítás viszont nem :-))
Ha kicserélem az autó orrán a külső homlokfalat(vesetartót) '96 utánira, és megveszem a bele való veséket, én ezt a cuccot ugyanúgy fel tudom szerelni a '96os előtti autóra is? Vagy van vmi változtatás rajta??
Köszi infót... off: Tiszaújvárosban NYÁRI NAPSÜTÉS VAN! meg vagy 8 fok... on: Szép napot mindenkinek! :DD
Újabb láma kérdés (mindig elfelejtem) Mióta kicserélték a szélvédőmet a belső tükröm rendetlenkedik. Össze-vissza fityeg, nagyon nehéz olyan pozíciót találni rajta, amikor megszorul (és onnan is viszonylag könnyen ki tud mozdulni, 2-3 gödör, bukkanó hatására).
- A szélvédőcserénél elveszett valami alkatrész? - Vagy egyszerűen én vagyok béna (de itt annyira nincs beállítási lehetőség, hogy ilyen béna nem lehetek! :) Vagy mégis! :) )
Találkozott már valaki hasonlóval, és tud rá megoldást?
Először is boldog új évet kívánok minden kedves BMW-s márkatársnak!
Nagyon el vagyok tűnve mostanában, állandóan csak a munka.:(
Eladósorba került a kocsim,ha esetleg tudna rá valaki vevőt, vagy valakit érdkelne, állok rendelkezésére. feltettem a hasznaltauto-ra.
Maradok a BMW-nél, csak kombi kell mindenképpen,mert hülyén jön le, hogy van 2 kocsim és mindig mutertól kérem el a kocsiját. Nézegetem az E36-okat és az e39-eket is. Talán inkább E36-ban gondolkozom,mert ezt ismerem már és tetszik is. Motorban dízelre gondoltam,de akár jöhetne egy 328-as is.Lényeg a minél jobb állapot,és nem baj,ha van pár extra. Árban olyan 1,8-2 körül gondolom a dolgot. évjárat igazából mindegy,nem hátrány ha fiatal,de nem fő szempont.Tuning dolgok szintén nem lényegek.
Találtam használtauto.hu-n párat,ami érdekelne,esetleg ismeri valaki ezeket?
Elvileg, de gyakorlatilag megsem fogynak egyforman. En nemreg dobaltam ki elolrol a sajatombol, es volt par millimeter elteres. Mondjuk ha centiben merheto ott mar gaz van... ha mar ugyis szetbontod a cuccot, nezd meg a dugattyufejeket nincs-e kicsuszva a helyerol kis mocsokvedo gumi. Ugyanis ha ez megtortenik (es megtortenik), bemegy oda a fekpor meg a viz, ami aztan nanoszekundumok alatt berohad. Ettol megszorul a fej es nem huzodik vissza teljesen, igy az egyik betet minden fekezesnel hamarabb fog odaerni mint a masik. Ez pl okozhat ilyesmit.
Igen, engem is a pici karika zavart foleg, kulonben zsenialis lenne. A ThinLine nem jon be annyira, nagyon hideg fenye van. De ez a Chromium ez isten :)
Ha piros kort latsz mindket oldalon harom-harom kis cuccal a muszerfalon, az mindenkepp betetkopasra utal. Meg csak az sem lehet hogy leesett a stekker, mert akkor ugyanugy nem vilagitana mint amikor fenn van, de meg nem kell kopottsagot jeleznie.
Patre! Megtennéd, hogy kedvemért elküldöd megint (mondjuk ide a fórumra), a pollenszűrő cserének a leírását? (Ezzel a szaros keresővel egyszerűen képtelen vagyok megtalálni..!) köszi!
Viszont pont azert bir el nagyobb teljesitmenyt. Kivancsi vagyok, h a 18is-ben az erőátvitelből mi az ami kisebb, könnyebb? fékek, kardan, kuplung, sebvalto?
A gyari adat pedig tudomasom szerint annyi. A 6 hengeresekben annyi minden nagyobb, annyival tobb anyag van benne hogy a kulonbseg biztos tobb 35 kilonal. A motor mar onmagaban is, a kardan (a valto is?) a gyari diffi is mas.. szoval kevesnek tunik.
Ha gyűrűlámpa kell vkinek és nem csak olyan 0,5 évig élős, akkor szerintem ez az egy létezik ami jó lehet. Azt már mindenkire rábízom, hogy jól néz-e ki, de a ds-motorsport M3-asát is ilyennel szerelték. Ott talán fen vannak olyan képek,amikor világít a gyűrű.
Eleinte a photoshoppal próbáltunk rájönni, hogy jó lenne-e bömbinek, de így sajnos nem lehetett mindent "belepróbálni" a fotózási szögök miatt.
Ezután neten elkezdtem keresgélni beszerelt lámpák után. Emellett átgurultam spanommal Szikszóra, mert ott minden ház előtt E36 és E30 áll... Kész aranybánya. Nos ott megfordult mindenféle kivitelben mindenféle E36 mindenféle lámpával. Innentől kezdve csak annyit tudok mndani, hogy vagy ilyen, vagy ehhez hasonló lámpa, vagy hella(ezt csak azoknak ajánlom, akik napi 200ezer forint zsebpénnzel), mert ennek darabja 180ezer HUF. Asszem ennyi...
Beleugatok ha nem baj... E34-nél én is be voltam indulva a glóriás lámpákra, de mint ugye minden csoda ez is csak 3 napig tartott (najó...kicsit tovább :)). Arra azonban készülj fel, hogyha jó(!) gyári lámpád volt, akkor épp csak egy kicsivel fogsz szarabbul látni éjszaka és maga a lámpa minősége a közelébe se fog érni egy Hellának, Boschnak, vagy E36-nál asszem ZKF-nek (igaz nektek nincs krómgyűrű körülötte, de nekem lerohadt róla 1 év alatt). Ha a gyűrűk megvilágitása is olyan lesz mint az enyém volt akkor a glóriát 4 kis izzó fogja megvilágitani, amik azonkivűl, hogy közelről nézve látszanak is (köze nincs a gyári glóriához), bele is vannak ragasztva(!) a lámpatestbe (kicsit körülményes a csere). És ha mindez nem elég, Honda Civictől kezdve a 3-as Golfig már mindenbe lehet ilyet látni. Akár kék szinben is :))) Szerintem inkább gyűjts még egy kicsit xenonra, az legalább ennyire jól néz ki és még haszna is lesz. De azt csinálsz amit akarsz :)
kösz a sok infót amit a "kárikás" (angel eye) lámpával kapcsolatban írtál nekem. Egy kérdés még felmerült bennem, beírom ide, hátha közérdekű: - beszerelés nélkül honnan tudtad, hogy elcseszi a kocsi megjelenését a lámpa? Vitted magaddal a gyárit és kézben összehasonlítottad vagy Photoshoppal "próbáltad oda"? Az ebay-es eseted tanulságos, érdemes lenne beírnod azt is, hadd okuljunk, ha egyáltalán fel lehet készülni erre valahogy... én nagyon hajlok erre, kb. 45,000 Ft cakkumpúder, de mióta írtad, elbizonytalanodtam. Ezt így ránézésre meg tudod mondani, elcsúfítja-e a kocsit?
Köszi szépen mindenkinek, épp néztem is cikket, asszem megpróbálkozok majd szétszedéssel. Marha laikus vagyok ugyan, de úgy szeretnék érteni ilyen bütykölésekhez. Csak tartok tőle, nagyobb kárt okozok, mint volt, ha belenyúlok.
Feltettem a cikket, sztem megszorult az ablakod amit vélhetően a mechanikában lévő műanyag elemek eltörése okoz, de ez csak feltételezés. Ha kézzel emeled az ablak elejét vagy hátulját, akkor lehet elindul. Cikkszám és minden egyéb a leírásban, de sztem tutit csak akkor tudsz ha szétszeded.
nálam is ez a probléma lépett fel, sőt rosszabb ( a vezető oldali ), de még nem jöttem rá a megoldásra. Elvileg a héten ér rá a szerelő, addig nem tudok mondani semmi bíztatót. :(
Sajna csak úgy jössz rá mi lehet a gond, ha szétszeded. Írtam ablakról szóló cikket a fanaticsra, majd mindjárt megpróbálom feltölteni.
Nordlead:
A 325I 1295Kg a forgalmim szerint. Ha az IS 1260 akkor nem sok különbség van súlyban.
Macie36:
nekem a komplett fényezés kerékívcserékkel és javításokkal (nem volt törés) 300K volt ebben a festék is benne van, de nam vagyok teljesen elégedett így nem ajánlom a helyet. Nem lett rossz, de nem is jó.
Patre:
Ha kaptál a kondihoz egy kis izzó szerű valamit is, akkor úgy kell feltölteni (a kondit) hogy az akksiról jöbő + káblere ráteszed az izzó egyik lábát, a másikat meg a kondi + lábához. Amíg világít az izzó addig tölt, majd ha elaludt leveheted az izzót.
Miután feltöltötted, a + a + hoz, - a - hoz, én speciel a kondiról ághazok el a két erősítőhöz is. A - is az aksiról jön nálam, és nem a kasztniról, de ebben megoszlanak a vélemények, mi a jó.
Ha kiszereled a kondit akkor szintén az izzóval le kell merítened. Ekkor leszereled a kábeleket és simán rátszed az izzót +- és pár másodpercet világít.
Ja és a kapcsolóáramot se felejtsd el, ugyanúgy mint az erősítőknél bekötni.
Nekem mióta bent van egyáltalán nem villog semmi, igaz 74Ah akksira cseréltem a korábbit.
Utólag is BUÉK mindenkinek. Nekem annyira nem kezdődik jól, de szerencsére nem nagy a gáz, épp csak a jobb oldali ablakom nem akar lemenni. A motor nyöszörög valamit, de az ablak csak nem mozdul meg. Gondoltam csak befagyott, de tegnap 3,5 fokot mutatott a kinti hőmérő, és ugyanúgy meg se mozdul az ablak. Valakinek volt hasonló esete, mit lehet a gubanc? Coupé a gép.
Meg csak annyi, hogy ajanlatos megnezni a kopasszenzort is. Bal elol es jobb hatul van egy-egy. Muanyagba agyazott fem cucc egy zsinorral, amit bele kell pattintani a betetbe. Amikor kigyullad a lampa a muszerfalon, az azt jelenti hogy a szenzor oldalarol lekopott az a kb 2-3 millimeter muanyag, es a fem hozzaer a tarcsahoz (ez zarja az aramkort amitol kigyullad a lampa). Emiatt ajanlatos kopasszenzort is cserelni, mert legkozelebb amikor megint elkopnak a beteteid az addig lecsiszolodott resz mar ugye nem fog erintkezni, azaz sokkal kesobb jelez majd mint kellene.
Az ara kicsit foghuzos, ahhoz kepest hogy froccsontott muanyag meg nemi csirkebel az egesz "berendezes", elore-hatra osszesen 6000.
Másodszor pedig lenne egy kérdésem hozzátok! Azt szeretném megkérdezni,hogy az e-36-ban van valamilyen visszajelző a tompított világitásnak? Mert nekem semmi nem jelzi vissza. Ha nincs akkor bocs a hülye kérdésért.
Edddigi minden Bömösünk ilyen volt (E12, E34, E30, E36x2, E38, E39, E53)...mi tudunk élni vele...egyébként egy keményvonalas BMW-snek mindig nyitva van résnyire az ablaka...:DDD
Kérdésem lenne Ma ebben az esős időben, ötöd magammal mentünk az autóval. A két hátsóajtó ablaka tiszta pára volt,(egy órát autóztunk, és nem ment le a pára róluk) ...kiszáltunk, a levegő bement az autóba, de akkor meg fehér foltossá váltak a hétsó ajtó üvegei, a két elsőnél,meg a gumiperemeknél volt fehér csík(mint a tejüveg) Haza felé résnyire leengedtem az elsőket akkor megszünt a dolog. Kérdezném,hogy ez természetes-e?...az előző automnál ( nem írom a típust,mert konkurencia :))))nem volt ilyen jelenség...ott befűtöttem azt minden üveg tiszta lett....
Van a carstylingon egy 318 Is. A tulaj azt írja, hogy mind a két vezérműtengely ki van cserélve sportvezérműtengelyre, és van benne egy csipp tunying. Na most szívó motornál a csippnek túl sokat nem tulajdonítok, de valamit csinál. A srác elmondása szerint 180-190 ló körül van. Durva számolással legyen 100.000/db a vezérműtengely, az ismerős 20.000 ért nyom bele csippet, 250.000 a nitro. 550.000 ből mondjuk meg van munkadíjjal, és 180 le + nitro = 250 le mondjuk ha kell. Hülyeség.
Ja, es kozben persze elfelejtettem erdemben valaszolni, tehat:
Fekek: Az IS hala a jo egnek korben tarcsas, meghozza ugyanakkora mint mondjuk egy 25i-nel. Ha oda 192 lohoz eleg az a fekezoero, akkor itt szaz kiloval kevesebbhez de ugyanekkora teljesitmenyhez csak megteszi ez is :) Jo betetekkel es nem agyonkoptatott, egyszer mar leegetett tarcsakkal prima kis rendszer a gyari. Meglepo modon meg az acel 'braided' csovek sem szamitottak sokat erzesre, de nem is allok meg hamarabb. Mindenesetre azota azert nyugodtabban fordulok be az ovi mellett :) Nem vicc, szemben az van :)
Futomu: Gyarilag minden IS-en van elso-hatso stabrud. Ha jok a rugok, nincsenek kirohadva a szilentek, szetkopva a gombfejek/kerekcsapagyak, priman fogja az autot, BMW modra alaposan tul van meretezve lightos utcai kozlekedesre. Nem lightosra meg pont jo, annyi plusz kakaot siman kibir. Raadasul azok a szerencsesek akiknek M-Fahrwerkjuk van (hehe :)), .. azok orulnek! :)
Hajtaslanc: Na emiatt aggodom en is egy picit. Nyugtatgatom magam azzal hogy a kompresszor nem 'ut be' mint a turbo, inkabb statikusan terheli a rendszert, amibol minden sokkal tobbet elbir mint a dinamikus terhelesbol. Raadasul azt is csak akkor amikor epp allatkodom vele. Igazabol errol konkretan senkinek nincs hosszutavu tapasztalata - mar az altalam kerdezettek kozuk - de a BMW hajtaslancokrol ugy altalaban igen. Megfelelo hasznalat es egy kis raforditas eseten a hardy-tarcsa kivetelevel szinte elpusztithatatlan :) A kuplungra biztos oda kell majd figyelni, es meg igy is hamarabb fogy majd el, de sebaj :) Ranezesre leginkabb a feltengelyek miatt aggodnek..
Sajnos csak amerikai viszonylatban jo a 18i-hez, ugyanis ott attol fuggetlenul hogy 18i vagy 18is van rairva, mindenkepp M42/M44 motorral szereltek az osszes E36ot.
Üdv Ha jól értem a DASC linkben írtakat (ami közelsem biztos) akkor a korai 318i-khez nem lehet használni a feltöltőt?? Ha ez ígyvan, akkor igen szomorú vagyok :( Megerősítést kérnék ebben vkitől aki pengébb angolból mint én.
2. A javítási kézikönyv szerintem nagyon hasznosnak bizonyulna a fórumozók nagy többségének. Nemlehetne feltenni e36fanatics.hu-ra vagy vmi fájlmegosztó oldalra? Előre is kézcsók érte.
Amúgy tudomásom szerint az m42nek kovácsolt hajtókarjai vannak, szokták m20 turbosításhoz (is) használni őket, szóval bírja a kiképzést feltöltés szempontjából.
Ezt nagyon jól leírtad! Most már minden világos :-)
Az általad vázolt paraméterek ismeretében csak egyet mondhatok:
KELL!!!
:-)
De komolyra fordítva a szót ez így tényleg nagyon bíztatóan hangzik, de egy dolog még így is megoldatlan: a jelentősen megnövelt teljesítmény miatt mindenképp meg kell erősíteni a fékeket, a futóművet, kuplungot (és még ki tudja mit)...
Ennek fényében meg már megint csak azt mondhatom, hogy jobban megéri egy másik autó beszerzése. Hidd el, megértem amit mondasz, az ember (főleg ha hozzánk hasonló fanatikus) sokszor érzelmi alapon dönt. Én is elkötelezettje vagyok az autómnak, de mást képvisel most és mást ha megépíteném kompresszorosra. És a legrosszabb, hogy itt kell használni, ezeken az utakon (ugye Rnie-től is tudjuk, hogy pl az M3 sem az ideális városi jövős-menős járgány...).
Jelenleg az általad is említett "ész érvekkel" nagyon jól meg lehet indokolni az "IS"- t.
Persze, tudom én, aki igényesen akar fenntartani (és tart is fenn) egy ilyen gépet, annak már nem igazán számít a biztosítás/fogyasztás/adók/stb -beli differencia.
Dehát a pénznél csak egy jobb dolog van, a még több pénz, ami amúgy is kell lakásra, utazásra, stbstb...-re. Bevallom, amikor megvettem a gépet sikerült elég jól lealkudnom az árat, és az ismerőseim tapasztalatai is pozitívak voltak az M42-vel, ezért is döntöttem mellette. Aztán - ahogy ez nagyon sok esetben szokott lenni - annyit költöttem (és költök jelenleg is, hogy minél előbb tip-top lehessen) a gépre, hogy simán lehetett volna egy 25i-m is. Majd legközelebb... :-)
De az már biztos hogy asszonynak E46 20i/23i limo-t veszek ("anyunak" ideális jármű a sok biztonsági cucc miatt, "apunak" is ideális "családi" autó, és ha "anyu" és "apu" együtt akar megjelenni valami fontosabb helyen, ahol a megjelenés és a presztízs is számít akkor meg egyenesen tökéletes...)
De persze marad a coupe. Mert az az "autószerelem" kis pöcsös korom óta.
Ez a fanatizmus, ami magával ragad mint valami drog. Dehát ez van! :-)
Na most már jól elkanyarodtunk, csak akaratlanul is ha ez a téma felmerül nálam, mindig végig gondolom a közép- és hosszútávú terveimet...
Apropó: látásból ismerős nekem egy kék coupe aminek a rendszámának az első három karaktere egy angol nyelvű káromkodást juttat az eszembe ;-)
Nem pesti vagy véletlenül?
Na üdv, és Nagyon Boldog, Sikererekben és Driftelésben Gazdag Új Évet Kívánok!!!
Mindenkinek Boldog Új Évet Kívánok, ma estére, meg jó hangultot, és minimum 1 liter jégermejsztert, bulis helyet, jó társaságot, hűséges barátnőt, akinek pedig nincs asszony, annak a legdögösebb "ribit" akit csak el tud képzelni.
Mennyibe megy mostanában egy teljes autófényezés? A teljes alatt értem azt, hogy kívül-belül+csomitér+mocitér...
Mennyibe megy ez, és kire bízhatom? Az anyag már megvan, a Standoxtól fogjuk hozni... Ott vannak minőségi cuccok... "nem gyenge az áruk"
bocs a reklámért
Nos, ha valaki tudja, hogy egy minőségi fényezés mennyibe van, mármint a munkadíj, az írjon már plz. Bár tavasszal lesz fényezve(addig gyűjtögetek) kíváncsi vagyok az árára...
Előre is köszi! !!!BOLDOG ÚJ ÉVET MINDENKINEK!!! és havas utakat a csúszkálni vágyóknak ;)
Az a bajom, hogy valamiért csak 2K-val megy fölfele és a 90M közben rengetegszer megszakad. Feldaraboltam 10-es darabokra, igy talán felmegy egyesével :( Lassan már karácsony óta ilyen fos a net itthon...
4000-tol mindenkepp a motorba tolja a levegot, tolteni mar 1000-tol is tolt, csak eppen ha nem padlon hajtod - hanem mondjuk finoman, ahogy indulas utan fel perccel szokas - akkor az a pici nyomas szepen visszamegy a csiga elejere es ez egesz addig folytatodik amig hirtelen egy padlogazzal be nem engeded, vagy epp el nem eri a 4000-et mert onnantol mindenkepp tolt. Tulajdonkepp nem is 4000, autotol fuggoen valtozhat, mert uzemanyagnyomastol fugg, ugyanis az vezerli :)
Es epp azert mert alacsonyrol tolt - sokkal alacsonyabbrol mint egy turbo - gyakorlatilag mar alapjaratnal tobb mint masfelszeres, 2000-nel pedig kozel haromszoros (!) nyomatek all rendelkezesre. DE csak akkor amikor a gazpedallal kered, ha nem padloval indulsz minden pirostol, marad a szokasos IS filing (masfel masodperc MENNYÉMÁ :)), tehat ha ugy akarod, takarekosan es nyugisan is lehet vele kozlekedni.
En is erosen gondolkodtam hogy majd kesobb lecserelem egy 6 hengeresre, de vegul letettem rola, erzelmi alapon ugy dontottem megmaradok ennel, aztan meg csupa buta objektivnek tuno okkal meg is magyaraztam magamnak hogy olcsobb fenntartani meg ilyesmik ;D
Amiben viszont tenyleg van valami, az az hogy mig egy 325/328 1370/1395 kilo, addig a kis IS (:)) 1260. Kis fejszamolassal, ha kompresszorral mondjuk kijon 200 loero kore, akkor mig egy 328 teljesitmeny/tomeg aranya 138 bhp/tonna, a tuning IS 158 bhp/tonna, es akkor meg pesszimista voltam. Na szaz szonak is egy a vege, olcson kell okositani egy DASCot :) A hanggal nem tudok vitatkozni.. :) Foleg amiota hallottam egy komam 4 literes E34 venyolcasat :)))
Nekem is "IS" -em van, és nézegetem én is egy ideje, ugyanezt már meg is találtam, de valahogy sokallom az összeget érte.... a feelingje biztos komoly, de ennyiért (+ a régi gép áráért) már komoly 6 hengerest vehetsz, hangra meg ugye..........
Valamit nem értek.... ha csak 4000-től kezd tölteni akkor ezekszerint nem lesz meg az az igazi kompresszoros feelingje (alapjárattól töltés, turbólyuk nuku).
Meg a másik hogy mivel ezt egy szíj hajtja, valamennyit mindig levesz a motor teljesítményéből, tehát alul gyengébb lesz mint eddig, és ugye tudjuk hogy az "is" alul gyenge gyárilag is.
Ha meg alul is tölt, akkor tuti nő a fogyi is (nem kicsit, nagyon) akkor meg már inkább veszek egy 6 hengerest, mert az is kajál, megy is, de legalább "énekel" is hozzá! :-)
Új belépő vagyok a fórumba, de már kb 10 éve E-36 fan, május óta sikerül birtokolnom egy típust.
Így első körbe a segítségeteket kérném, kéne egy e-36 javítási könyv ha valakinek van ilyen elkérném és lemásolnám! Elsősorba a debreceni és környékiekre számítok én is ott lakok (Db-től 14 km-re)
Nekem nem csak villogás van, hanem fordulatszám esés is...a helyzet az, hogy a gyári generátor ami bent van, az 80A-t termel, és ha zenélek, akkor csak az erösítöm áramfelvétele van 40A, ehhez hozzá még ugye az izzók, a fütés, a gyujtás...nem azzal van a baj, hogy nem tölt eleget a generátor, hanem azzal, hogy a pillanatnyi áramfelvételt nem tudja kielégíteni. Meg azt se felejtsük el, hogy már 2 mélynyomóm kihalt, és annak is lehet oka a pillanatnyi áramhiány...
Bálint!
A Cd-s verzsön azért nem nyerö, mert mikor jut ki hozzám germanybe...csak a nyáron megyek haza nagy valószínüséggel, de még akkor sem biztos...ezért örülnék valami onlány megoldásnak...
Na, visszamenoleg is kellemes Unnepeket mindenkinek, eloremenoleg meg boldog uj evet :)
Forma4: En is sokat szivtam a sajat kesztyutartommal, rettenetesen idegesito volt. A megoldas hogy a felso reszenel, ahova az ajto csukodik, a zarszerkezet allo resze melle befursz ket pici lemezcsavart es jol meghuzod. Kicsit kendacs megoldas, de ha kis feju fekete csavarral csinalod, egyaltalan nem nez ki otvarul, csak egy verbeli E36 kesztyutarto-fanatic mondja majd meg hogy nem gyari rogzites :) Az ajto lotyogos erzese ettol meg nem biztos hogy elmulik, nekem a 51168122465 cikkszamu alkatresz csereje oldotta meg. Ez egy kis muanyag kutyu ami a zarnyelvet nyomkodja nyitasnal, na ez volt elkopva, azota szepen feszesen csukodik. Ha 93 9-edik ho elotti az autod, Nalad is ez lehet.
MorgulE36: Hosszu tavu terveimben nekem is egy hasonlo auto megepitese a terv :) Hosszu kutatas utan erre akadtam ra.
Kulfoldon csak 'DASC' neven emlegetik: kifejezetten M42/M44 motorokhoz keszul minosegi, BMW szabvanyoknak megfelelo anyagokbol es alkatreszekbol. Full 'bolt-on' a cucc, azaz minden szukseges cumot mellekelnek, gyakorlatilag csak le kell venni a komplett szivocsonk-egyseget, ezt meg felcsavarozni a helyere es visszadugni mindent. Ugyanaz az Eaton csiga van benne mint a Kompressor mercikben, a gyarto szerint 150 ezer merfoldet siman elketyeg mindenfele komoly javitas es kendacsolas nelkul. Raadasul ilyen kis okos cucc, nem tolti allandoan levegovel a motort, csak ha hirtelen lepsz a gazpedalra, 4000 fole forgatod, vagy folyamatosan parkettazod. Zsenialis a cucc, raadasul egyaltalan nem gaz egy jol karbantartott 200e km koruli (de inkabb alatti) motorra foltenni, mert mint tudjuk azok BMW-bol kb ekkorra "ernek be" :)
Ja, es mindez kb 700 ezer forint mindenestol + kiszallitas. Dyno szerint allapottol fuggoen kb 200-220 lovacska. A kulfoldi sajto (meg persze a helyi 18is/Z3 fanatikusok) odakat zengtek/zengenek rola.
e36 limo bmw- be uleshuzat elado. keveset hasznalt, frissen mosva, akasztokkal, konnyel felszerelheto. sotetszurke szinben. direkt erre a kocsitipusra lett csinaltatva. eredeti ara 17eFt volt. elviheto 8eFt-ert
Patre: minek teszel bele kondit? A villódzás miatt, vagy más oka van? Egyáltalán minek a kondi. Jó hogy feszültség tároló meg minden, de én pl villogok mint egy stroboszkóp az úton, ha koccolom a zenét, de azt mondták a "hifimogulok", meg "autoelektromos" szakik, hogy azt nem múlasztja el.
Jó volt a tegnap esti csúszka este tíztől, hajnal egy ig csúszkáltam. Van még mit fejlődnöm, de a vége felé már elég ügyes voltam. Bár tükör jégen kicsit nehéz.
kb 2-3 héttel ezelőtt volt téma, aminek örültem is, mert nekem is épp aktuális volt, akkor a következő módszerrel sikerült (utólag is köszönet a fórumnak):
szervízcsatlakozó dugó leszed, megkeres 7-es láb (meg van számozva a műanyagon, legalábbis az enyémen)
kulcs bedug, egyet teker (elsőre én a második állásig tekertem a kulcsot és úgy nem sikerült nullázni),
fog egy drót, 7-es láb leföldel kb 10 másodpercig. biztos valamelyik másik láb is föld, de én eccerűen a kasztnihoz nyomtam a drót másik végét,
drót ki, kulcs ki, aztán kulcs be, gyújtás ráad, és világít minden zöld led.
szervízcsatlakozó dugója vissza, motorháztető lecsuk, elégedett vigyor :)
Hali, E36-nál , olajcsere után hogyan lehet nullázni az intervallum mérőjét? melyik érintkezőket kell rövidre zárni gyujtásnál 7mp-ig? " Ha képet/rajzot csatolna valaki hozzá az lenne a tutti és egyértelmű Köszi.
Ezt találtam: "leszeded a fedelet a csatlakozóról, a közepe úgy néz ki mint a pacman a videójátékban, állj úgy hogy pacman szája jobbra nézzen, és a szájától jobbra levőt és a pacman alattit zárd össze, majd add rá a gyújtást. asszem 7 másodperc az olajcsere , utánna az inspekciót is nullázza..."
Ez nekem nem világos, mert nem ismerem ezt a pacmann nevű fószert :))
keresek E36 Coupe-hoz fekete ajtókárpitokat (első-hátsó), fekete színben, lehetőleg Bp., pest megye közelében. Itt megadott mail címre várom az ajánlatokat.
ühüm, olyan 95 Mbyte körül van a Bentley Service Manual és igen-igen hasznos! 759 oldal. Ha úgy jó neked, kiírom cd-re a német nyelvű kezelési könyvvel együtt. Írj egy mailt, ott beszéljük meg.
Más: mértem egy fogyasztást, sok főút, kevés város, tél: 7.8 l/100 km
Más: olajcseréhez készülök, megvettem az olajat. Rengeteg utánajárás eredménye: Castrol TXT LongLife1, 5W-30 fullsynt lett. Ez egy 6,000 Ft-os olaj és sikerült szereznem 2,890.- Ft-ért!!! Ha valakit érdekel hogyan, elmondom.
jó,jó...de ahogy kopik a betét, úgy csökken az olajszint (már ha nem szivárog valahol :)), és ha az előző cserénél, csak visszanyomták a dugókat (féknyeregbe), kicsurgott a tartályból az olajból valamennyi, és nem töltöttek utána....akkor előfordul az ilyesmi:))
Sziasztok! 36 os coupehoz keresek motyit géptetö elsö lökös zárhid tükrök díszlécek. Segítségeteket elöre is köszi! Ha valaki t valamit ide is írjon menyuska2@freemail.hu
Nem tudom mi az a bentley bigyó, de ha valami leírás a kocsihoz, akkor én is szeretnék hozzájutni, bár az angolom, nem a legjobb, de csak elmennék rajta valahogy. Előre is köszi
Mindíg a tokot. Szélességnél faltól, falig, illetve tokszél től tokszélig. A magasságot pedig a tetejétől a párkány aljáig. A szocialista panelek, mind 150 magasak, az erkélyajtó 240 általában. a középenforgó az 150 x 150-es, a többi az 120 x 150-es. Ez van debrecenben. Pesten inkább családi házakat csináltam az idén. Ha kell rá ajánlat, mérd meg, vagy látatlanban tippelünk.
ON:
ESTE MEGYEK CSÚSZKÁLNI!!!!!!!!!!!! ha már ilyen kegyes az időjárás és enged 1 napot amikor esik a hó ki is használjuk. megnéztem debrecen szokásos csúszkálós helyeit, és az egyikből még ki lehet hozni valamit. Alig várom. Mindenkinek jó csúszkálást.
Elfáradt az imádott Mac Absolute 300 típusú mélynyomóm...:(
Ezért dec 27én nyitásra már ott voltam a kedvenc boltomban, és lecsaptam egy Rockford Fosgate Punch P212S4-re. Úgyhogy most ez teljesít jó szolgálatot a kis kupémban:
"Erről én is hallottam, de senki nem osztja meg a titkot, h mik azok az alkatrészek, amik csereszabatosak"
de azért ha vki figyelmesen nézegeti az etk-t akkor azért rájön a titkokra
pl a hátsó futóműnél a kereszt lengőkarok és az azokhoz tartozó szilentek azonosak a 6hengeres modellekével a hosszanti lengőkar és szilent viszont már teljesen más
és az azonos alkatrészek ugyan abban az árban vannak ...
Igen, debreceni vagyok:)Valami rémlett egyébként hogy Te is, Alberték az irodánktól nem messze vannak egyébként.Ennek ellenére egyszer sem vettem tőlük még semmit.
Tényleg más való rá, vicc nem is vettem észre! Vannak tipikus hibái amúgy ennek a típusnak? Mit érdemes megnézni rajta? Amúgy Patre mit változtattak amitől csak 170 ló?
M50B25 vagy M50B25TU(ez utobbi vanosos csak 92.09töl)
192Le
260Nm/4200
Fogyi sztem mind a 2nél 10körül alakul, annyi a különbség, hogy a 23 egy fojtott 2.5ös alublokk, amit akkor kezdtek gyártani, mikor a 25öst abbahagyták...tehát fiatalabb.
Sziasztok! Csak arra lennék kíváncsi, hogy mi a különbség a 323i és a 325i között? Mi szól az egyik mellett mi a másik mellett, fogyasztás, alkatrész, teljesítmény??? Ilyenek! Írjatok erről néhány szót plíííz!
Egy oldalt nyíló 130 x 60-as kb...meg ez a kiforduló csoda az kb 130 x 140 körüli...és ez Pesten van, ezek helyett kellene két szobába...a harmadik meg erkéjyes...erkélyajtó,felette egy kis ablak, meg a két oldalán egy-egy oldalranyíló, kb 120 x 130-asak.
"Na mind1 a lényeg a lényeg M3 alkatrész drága, és ha nem M3 hoz kell ugyanolyan akkor olcsóbb"
Erről én is hallottam, de senki nem osztja meg a titkot, h mik azok az alkatrészek, amik csereszabatosak:) Nekem hátul most nem M3 fékbetétek vannak, ez az egyetlen, amiből mást vettem, mivel a tárcsa is cserés hamarosan. Ha tudnám, mi az, ami azonos, akkor meggondolnám, h azt vegyem:)
Grófom te is debreceni vagy nem? Legalább is van itt egy hasonló vas mint amilyen a tiéd. Amúgy Alberték, és szerintem mindent forgalmaznak. Pl. olyan csavart hoztak nekem, ami már nincs is forgalomban.
Lehet, hogy faszságot mondtam, mert nekem valami 65 ezer forintos tétel rémlik. Ennyi az M3-on valami. Akkor lehet nem az.
Na mind1 a lényeg a lényeg M3 alkatrész drága, és ha nem M3 hoz kell ugyanolyan akkor olcsóbb. Igazából ők a BMW szalonban okoskodtak valamit.
pl én sem a bmw-nél rendelek alkatrészt, hanem ugyanazt lerendeltetem egy bmw- alkatrészeket frgalmazó debreceni céggel, és olcsóbb mint a szalonban. pl: Sachs komplett kuplungszett bmw-nél 62 asszem, ugyanazt megkapom én 46-ért. na nem mind1. és vannak olyan kütyük amik majdnem féláron vannak. és eredeti minden
545i ugyanaz mint az M3?: és fele annyiba kerul? ezt jo tudni, Alphától 25 korul vettem darabjat, de meglepodnek, ha csak 12 korul lenne:)Mondjuk a futott km miatt pár évig nem probléma
Viszont a hatsó féktárcsáim lehet, h lecserélném, az mivel azonos? vaéami olyasmi remlik, h 518 elso tarcsa?
Sztem visszatérek rád ha aktuális lesz a dolog, mert kb 2-3év alatt megjönne gázban az ára...Jelen pillanatban 35ezer az általányunk úgy hogy 10fokra van belöve, hogy ne fagyjon szét a kéró, és mikor otthon vagyunk, akkor 20-22fok.
OFF: 220 x 150-es Bukó-Nyíló + Bukó-Nyíló: Bruttó: 87.120/db
120 x 150-es Bukó-Nyíló Bruttó: 45.840/db
90 x 150-es Bukó-Nyíló Bruttó: 36.720/db
40 x 50-es Bukó-Nyíló Bruttó: 18.480/db
Bejárati ajtó: 100 x 210-es Bruttó: 120.000 - től 160.000-ig + a tiffany üveges vackok.
A bontás + beépítést majd megbeszéljük. Ezek 6 Légkamrás Winhouse profilok K=1.1-es argongázos üveggel. Ha kell akkor van gyengébb minőségű, és van még annál is gyengébb minőségű. Attól függ mennyit szánsz rá.
ON: nincs valakinek vezető oldali gumiszőnyege, ami nem lyukas. boltba nem lehet venni csak komplett szettet.
Az IUA-145 kék limó az a Lajosé, aki a tócinál lakik, és alkatrészekkel bótol? A kocsi baromira egyben van. 328-ból lett M3. Nekünk is így kell csinálni. Venni itthon egy törött 328-ast és németből hozni egy M3-at, majd összepakolni. De Lajoska sem tudja megvenni a gyári féktárcsát az M3-hoz, inkább az 545-iét rakja bele, mert az fele annyiba kerül, és ugyan az. :) jó ötlet.
djzolko, ne rontsd a boltomat te fiú. amúgy nem fogom abbahagyni, mert most veszek gyártósort műanyaghoz, meg fához is.
Múltkor egyik haverom ült abban az M3-ban. Szidtam is, mint a bokrot. Hosszú évek óta arra vágyok, hogy ülhessek egy M3-ban, neki meg az ölébe hullik. :) Nincs igazság! :)
Légyszíves nézzétek meg, a "B" oszlop mögött, alul a küszöbnél, valami műanyag lóg lefelé. Nem tudtam visszatenni...mi az? A fenéklemezben van egy műanyag valamilyen takaró...valószinüleg fel akadt vele a volt tulaj, de csak most vettem észre :)
nekem is van müanyag ablakos kontaktom (2 is), de a addigra jobban tetszik, vszeg lesz faablakos kontaktom is, fasza modern profilokbol, tokkal stb. nem az a szoci faablak :) Ha Morgul már nem tudna akkor amikor kell, akkor szolj :)
jók a kilométerek:)))))))) Már csak az a kérdés, hogy az enyém mielőtt bekerült Magyarországra 4 évesen vajon 100.000km-ert ment-e vagy többet:)) Mindenesetre nem a motor a gyenge pontja, az biztos:)) Különben is, amennyit mostanában megyek vele, úgy 20 évig kitart (6000km 2006-ban)....
Úgy értettem :)),hogy feltöltöttem 10 képet gond nélül, aztán feltöltöttem a 11-et és a10-es kép jelent meg még egyszer...kitöröltem a 11-est, erre kitörölte a tizest is...erre a frissités dologra rájöttem én is, csak,hogy egyszer összejött, aztán soha többet:))
Még ha nem is pontos, akkor is kellenek. Sajna így nem mond nekem semmit, hogy 3 szárnyú, meg 2 szárnyú. 1-2 év?!?!?!? 1-2 hónap maximum !!! :) 328-ra gyűjtünk tetvérem.
Akkor semi-OFF: Úgy érted, hogy a kis ikonok helyett ugyanaz a kép jelenik meg, miután letörölted és feltöltöttél egy másikat? Ez ha ha minden jól működik (remélem :) azért van mert a böngészők imádnak gyorsítótárazni. Én úgy oldottam meg a képfeltöltést, hogyha letörölsz egy képet, és utána egy másikat felteszel , akkor az előző elérési útja helyén (pontosan a régi helyén) lesz az új. A hülye böngésző meg nem jön rá, hogy ez másik kép, alapból le se tölti, csak megnézi, hogy "ja, ez ugyanonnan van, akkor bizti ugyanaz" és ezzel a mozdulattal betölti a kessből.
Tehát próbáld meg majd feltöltés után frissíteni egyet az odlaon (ctrl-R), persze próbáld meg úgy h ne közvetlenül az űrlap elküldése után, mert az idióta böngésző olyankor mégegyszer elküldi a postdatát, erre mondjuk figyelmeztet is. Ennek csak annyi lesz a következménye, hogy mégegyszer feltölti a képet, egy új sorszámmal.
sorry ha kusza volt ez így éjszaka, üdv!
On
1-2éven belül kelleni fog a gárdonyi kérónkba komplett nyílászárócsere...remélem akkor is tudsz majd okos megoldást...
(5db 3szárnyú, 3db 2szárnyú, 1db 1 szárnyú, és 2kisablak, 1db bejárati ajtó mindez müanyagból jó höszigetelö képességgel mibe fájna a mai napon?-ha a csere is megoldható nálad, akkor arra is egy kb árat. Jöhet ide is, meg akár mélben is.)
Remélem jövőre még meglesz, mert azt írtam, hogy csak jövőre akarok kocsit váltani. Most még örülök, ha a havi törlesztőmet tudom csengetni a téli hónapokban.
Amúgy ha valakinek műanyag vagy fa ablak kell, az szóljon, okosban megoldjuk.
Kesztyűtartót kiveszed, és minden illesztését lefújod szilikonsprével. Visszarakod, és egy évig kussba van :) Az ajtaja az úgy áll ahogy, nézd meg a többit, mind olyan :/
Van egy ismerősöm, akinek van egy final edition kézi 328-as gyári M-optikos kópéja. Digit klíma, fekete bőr, M-es kívül-belül. Ültem benne, nagyon egyben van, patent a gépezet. Gondos gazda, bizonyosan megkéri az árát az autónak. Az előbb beszéltem vele telefonon. Mondtam neki, hogy beteszem ide neked az elérhetőségét: 06-70-561-0510. Hátha sikerül üzletet kötnötök.
Nem akarok visszatérni a lerágott csontokhoz, de muszáj
1.A kesztyűtartóval mit lehetne kezdeni meg van húzva minden csavar, még is nagyon zörög. Az ajtaját kinyitva, ha kézzel megnyomkodom finoman, érezhető, hogy szinte lebeg, mint amikor rögzítés után nem fekszik fel a helyére. Az ajtaját megjavítottam, hogy egyenesen álljon, de az is olyan, mint, ha kellene állítani a záron (amin nem lehet), mert annak is van játéka
2. Az első ülések, főleg a jobbos[/ ,ha nem ül benne senki, még hagyján, akkor csak néha kattog, de ha ülnek benne, recseg, ropog. Megnéztem, megrángattam, semmi lógása sincs nem értem
Szeretném megkérdezni, hogy nem tudtok-e Budapesten (lehetőleg IV,XV,XIII ker) olyan kisebb műhelyt ahol értenek is a típushoz, és nem nekem kell elmesélnem, hogy mit hol találnak, és mit, hogyan csináljanak meg a mostani műhelyben kedvesek, aranyosak láttak is bömöst, csak kicsit nehézkes a dolog.
...ja:) és miként tudnéék ide képet beszúrniii:) (nem saját gépről)
Na pont ez az ami elriaszt. egyetlen autóm lenne, és nem 20.000-et megyek évente. Debrecen, azért kicsit másabb mint pest. Jobban lehetne közlekedni, mert effektív kevesebb az autó, de nagyon soka béna fa..! Bár a távolság is kisebb, tehát nekem sem melegedne fel. Mondjuk nem járnék vele munkába, mert az én kicsikémbe is beletankoltam havonta 50.000 -et, amit munkába meg asszonyhoz kocsikázásra furikáztam el. Asszony már nincs, de munka maradt.
Nem vagyok az a vadulós fajta, de gyorshajtós igen. Ezért gondoltam 328-at. Kompromisszimus megoldás.
Elismerem a teljesítményét, meg a minőségét, meg a fílinget, de akkor is csak hétvégi autónak való. mindennapos közlekedésre szinte alkalmatlan. (kívülálló véleményem).
csak 20.000km után, de azt tudom mondani: ha van 4m-ed egy M3-ra, akkor a fenntartasa sem lesz horror:) Igazából azt kell látni, h az M3 nem hétköznapi (pontosabban budapesti)közlekedésre való. Amikor vettem, úgy voltam vele, h jó lesz ez utcai autónak. Aztán elkezdett zavarni az, h a motor be sem melegszik, és már leáll, 10.000km-enként (kb 3-4 havonta:)) szett gumi hátra, olajcsere, és a vezethetősége sem túl jó 50km/h alatt 1500-as fordulaton.
Így elég hamar második (majd harmadik) autó lett belőle, és a dugóban inkabb egy kisautóval szívok. Ha az évi km-em 20.000 alatt lenne, és nem járnék 10km-nél rövidebb távokon belvárosi dugókban, akkor idealis az M3. Orszaguton el van 10 liter alatt is, 12-höz már eszement tempot kell menni. A gumit sem zabalja, ha nincs 200++ és sok gyors indulás. A többi pedig sima BMW+50% ha jól láttam az eddigi tapasztalatokt a fórumon:) Viszont az a 3.2-es motor és utóda nem véletlen kapott már annyi díjat - alul felül megy, egyszerre nyomatékos és imád pörögni.. talán a porsche hathengerese vetekszik vele, különben nyolc henger alatt nincs vetélytársa:)
Én addig megtartom, amíg nem megy tönkre, vagy meg nem oldódik a regadó probléma, és nem tudok szerezni egy törésmentes, 100.000 alatti E36-ot, vagy egy törésmentes E30 M3-at:) vagy, végszükség esetén , addigra már az E39 M5 olcsóbb lesz ezeknél...:))))))))9
Igazából amit kocsivételre szánnék, az 2.5 Milla, + 1 a cicomára. De nagyon nehezen találok olyat amibe beleülnék. Úgy látom az itthoni gépparkhoz képest nagyok az elvárásaim. Szinte nem is találok kéziváltós 328 kupét. Amihez ragaszkodok kéziváltó, 96-98-as évjárat, kupé, kilóméter max 170.000. Németben már találtam ilyet 7000 euróért, de nem tudom behozni, regadó miatt. most 4 milla erre a regadó. (ha jól számoltam). Az hogy sérülésmentes nem foglalkoztat.
A másik, meg, hogy szerintem nehéz eladni egy 318-ast. Mert aki egy kicsit konyít a BMW-hez az véleményem szerint min 320-at vesz. Szerintem mind1, hogy 10-et vagy 12-t eszik városban. Kivéve Graciosot, meg engem, mert mi debreceniek a 318 mellett döntöttünk. Szerintem mind a ketten az alkalmi ár mellett.
Megvenném én 4 millióért is az M3-at, de az a baj, hogy más megvenni a kocsit, és más fenttartani.
Biztos vagyok benne, h egy turbós vagy kompresszoros auto megepitese, fenntartasa sokkal dragabb, mint egy jo allapotu "gyári" tuning autóé. Ha növeled a teljesítményt, nagyobb kerekeket fog gyorsabban koptatni, a kiseb fékek is nagyobb terhelést kapnak, mint amire tervezték őket, a kuplung, a váltó, etc. Vagy mindent cserélsz, vagy folyamatosan javításra költöd a pénzed. Egy M3-asnál gyárilag kicserélték már a szükséges elemeket. persze jó M3-ast venni itthon nem egyszerű: az enyém nem rossz, de a tökéletestől messze van - és még a németeknél is alig van törésmentes, keveset futott nem széthajtott manuális kupé. Limó, SMG-s vagy kabrio hamarabb:(
Olcsóbb a motorcsere, mint a kompresszor, de mégolcsóbb a kocsicsere...
Egy kompresszor 1mill kb, motorátrakás motor kb 3-5kiló 2kiló míg berakják+komplikáció 1-2kiló. Kocsicsere, meg eladod a tiéd és teszel rá még 1 kicsit...amennyit szánsz rá...az elsö kettönél az a baj, hogyha belekezdessz, nem tudsz kiszálni félúton, ha elfogyott a zsé...és akkor van egy üzemképtelen halom fosod...:(((
Lehet, hogy baromságon golndolkodok, és ne hurrogjon le se senki mint ahogy azt a poweren tették, mikor volt hasonló ötletem.
Na szóval. Jövőre egy kis anyagi maghoz jutok. Gondolkodom 328-on, de ragaszkodom a mostani kocsihoz is, mert semmi bajom vele. Lehet 318 IS-re kompresszort, vagy turbót tenni? Inkább a kompresszort szeretném. Már bejártam a netet amerikától - japánig, de 320 alatt semmilyen megoldás sincs ami a motor "tuningolását" illeti.
M3 nem kell, mert nincs "kedvem" a gatyámat rákölteni az alkatrészekre, meg a fenntartásta.
Tartós 120-al városon kívül ez sima ügy:) Csak a tapasztalata szerint az M3 nem megy 160 alatt szivesen:)
Nekem a legalacsonyabb fogyim 8 liter volt, 95-össel, és féltem a gáztól. a legnagyobb 17,5 99-essel:) Igaz, az előbbi télen, hóban, max 2000-ig forgatva, míg az utóbbi az M7-esen játszva:)
Az M3-nál, és ez lehet, h hiba, egyszerű észrevenni, milyen benzin van benne: hidegen a 95-össel ugrál vagy magas az alapjárat, 98-al kicsit magasabb, mint melegen, 100-assal még alacsonyabb. Meleg motornál semmi észrevehető különbség nincs, 95-össel is leforog ötödikben, meg 100-assal is, hatodikban meg csak akkor gyorsul már, ha min. sík terep, szélcsend, klíma ki, etc. de leginkább megáll 270 körül:)
Az e34 Betriebsanleitung-jában az áll, hogy az összteljesítmény, csak 95ös benzin használatával garantált, vagy vmi ilyesmi. 91essel értelemszerűen, csökken a teljesítmény, ezáltal a fogyasztás is nő. Két hónapig jártunk 98assal az e34ben, semmi változást nem tapasztaltunk, ellenben a jó kis osztrák/német naftával. Igaz Patre? :D:D Asszem 7,1et hoztál ki fater e34éből :-) Decihuszár :D:D
de ha 100ast teszel bele, akkor kuvrajol fog menni :D:D:D:D:D sőt, én etanolt tankolok.. 120as oktánszám. az a tuti :) és berugok a kondenzvizből :D:D:D:D
Örültem a válaszoknak!! Igen a knock-sensor lényege, hogy elállítja a gyújtást a detonációs égés elkerülésére. A tanksapi fedélen valóban az van hogy 91-98-as benya kell, ezért tankolok én is nyugodtan 95-öst. A gyári kompresszió 11:0 ez semmi különös.
Nagyon örültem ezeknek a válaszoknak, komolyan arra számítottam, hogy "rakjá' bele 100-asat, azzal megy mint a barom". :-) Köszi!
Minnél nagyobb az oktánszám, annál nagyobb előgyújtás KELL!!! neki, nem pedig LEHET adni. Annak idején a MOL írt egy cikket, amiben elmesélte, hogy a szocialista autótipusoknak melyen előnyös a 95-ös, a 86-os helyett...és egyetlen múszaki szakember sem vette a fáradságot, hogy az autószerelő iskolában megtanult alapokra hivatkozva ráhúzza a cégre a vizes lepedőt. Az én motorjaimat úgy gyártotta le az olasz, hogy megkérdezte milyen oktánszámú benzinhez tudok hozzájutni...a sűritési viszonyt és a gyújtást ahhoz képest állították be, a max teljesítmény elérése érdekében.
Nem tudom, hogy van-e valami érzékelő, vagy valami kütyü, ami az E36-nál érzékeli e a kopogás határt és ennek fügvényében ad vagy elvesz az előgyújtás értékéből???
viszont szarabbat nem érdemes beletankolni, mert kinyirhatod a motorodat :) öngyulladáskor nem a szikra gyujtja be a keveréket, hanem az összenyomástol felforrosodott levegö. Ilyenkor nem te irányitod a motort, az már müködik magátol. Ilyenkor gyakorlatilag nem ég a keverék hanem robban. 15-20 m/s helyett 4-500 m/s-al zajlik az "égés". Ez meg nincs jó hatással a dugattyúra, hajtókarra, fütengelyre :D
Én úgy tudom, hogy a kopogásérzékelő csak visszafele képes állítani. Tehát az van ráírva, hogy 91-98, akkor 98ra van beállítva, de ha 91est teszel bele, akkor a kopogásérzékelő érzékeli a kopogást, és visszább vesz. Előrefele nem tud állítani, ha 100as oktánszámút teszel bele nem lesz jobb, erre van ugye a chip tuning. Legalábbis én így tudom. Ezért jó a régi L-jet, beleteszem a 100ast a gyújtást kézzel hozzáállítom aztán jönnek a lovak :D:D:D Na jó, annyira azért nem :-)
fékpadi mérése vszeg senkinek nem lesz, azt nem adják ingyen :D na most ez h 98-asra vannak optimalizálva, nemtom hol olvastad, de hülyeség. Nekünk az E39 528iA tansapkájára rá van irva, hogy 91-98-as oktánszám a megfelelő. Ugye az M52 :) Mivel ezek a motorok kopogásérzékelővel vannak ellátva, azért lehetséges, hogy több fajta oktánszámú benzinnel is optimálisan üzemel. Asszem a gyujtást hozzáállitja, hogy mindig a legmegfelelöbb pillanatban jöjjön a szikra. A több fogyasztásrol, rossz emissziorol én azt gondolom, h lehetséges, akkor ha ezeknél is kisebb oktanszamú benzint öntesz bele. Akkor már nem birja az üzemanyag az égéstérben uralkodo nyomást, és kopogni fog. Ez azt jelenti, hogy önmagátol gyullad be a benzin-levegő keverék az égéstérben, rossz pillanatban. Szerintem ebböl simán lehet többletfogyasztás, emisszió növekedés, stb.. de ez mondjuk akkor, ha jó öreg 76-os tankolsz a gépbe :D Magyarul, elméletileg ugyanaz van 91-es és 95-ös benzinnel mint 98-assal. :)
Vakon nem lehet megmondani, hogy mit kell cserélni müszakira...
Szillentek, csapágyak, gátlók, fékek, kb ezek azok amit néznek.
Olajcsere, meg amit írtál, de gyertyát nem kell, csak 60ezrenként cserélni, benzinszüröt nem tom mikor kell, én mondjuk minden olajcserénél kikukázom a pollenszüröt is.
Kizárólag az, ahogy én tudom, és nem padi mérés, csak száraz elmélet:
Az e36ok az M3 kivételével 95-re vannak belöve.
Egyébként pont a kopogásszenzorral függ össze a dolog, és az elögyujtással. Mert minßél magasabb oktánszámu 1 benzin, annál nagyobb elögyujtást lehet neki adni. (innentöl jön a józan paraszti eszem: ) Mivel hamarabb tudod meggyujtani a nyálat, több ideje van elégni, tökéletesebben tud elégni, emelve ezzel a motor hatásfokát.
Kisebb oktánszámmal meg pont fordítva...szigorúan egy laikus ember szavai.
Fogyi átlag fél literrel kevesebb vele...bár pont most volt életem legnagyobb fogyija: 12,15 full város sok olyan úttal, hogy be sem melegedett a vas.
Ígérem, hogyha valaki rászánja magát és leírja, akkor fabrikálok belőle egy cikket az e36fanatics-ra :)
OFF (éppen ma vagyok 26, ezért tegnap tesztelgettem egy kicsit a sperrt egy kis murvás szakaszon, a barátok legnagyobb örömére :) Azért nem ma, mert ittasan sosem vezetek ;-) Egyre jobban érzem a dolgot. Meg azt is érzem, hogy mennyire iszonyatosan, veszettül messze állok azoktól, akik már driftnek hívhatják azt, amit csinálnak) ON
valahol olvastam, hogy a BMW motorok 98-as benzinre vannak "optimalizálva". Meg hogy ha kisebb oktánszámúval használod, kisebb lesz a teljesítmény, rosszabb lesz az emisszió, nagyobb lesz a fogyasztás. Miért? Az M52-es motorok ugye knock-sensor-ral vannak ellátva. Az oktánszám ugye csak a kompressziótűrésre utal, miért lenne kisebb a fogyasztás egy magasabb oktánszámú benzintől??
Légyszi konkrét, használható választ adjatok, ne olyat hogy "érzem hogy jobban megy 98-assal" meg "asszem kevesebbet evett 98-assal, bár az lakott területen kívül volt", "95-össel szarul megy, 98-assal meg úgy megy mint az állat" meg ilyenek. Ha van fékpadi mérési eredményetek azonos feltételek mellett 95-össel és 98-assal, az lenne a legfrankóbb!!!
Üdv mindenkinek. Nem e36 téma, de bmw. Az 1esnek az "öröm forrása" video-ját keresem amiben a kis zöld plüss béka túrja a bömbinek a sivatagban. Márkakereskedésben láttam és nagyon tetszett :D Vki nemtudja honnan lehet leszedni?? Előre is thx.
Nem akarok visszatérni a lerágott csontokhoz, de muszáj
1.A kesztyűtartóval mit lehetne kezdeni meg van húzva minden csavar, még is nagyon zörög. Az ajtaját kinyitva, ha kézzel megnyomkodom finoman, érezhető, hogy szinte lebeg, mint amikor rögzítés után nem fekszik fel a helyére. Az ajtaját megjavítottam, hogy egyenesen álljon, de az is olyan, mint, ha kellene állítani a záron (amin nem lehet), mert annak is van játéka
2. Az első ülések, főleg a jobbos ,ha nem ül benne senki, még hagyján, akkor csak néha kattog, de ha ülnek benne, recseg, ropog. Megnéztem, megrángattam, semmi lógása sincs nem értem
Szeretném megkérdezni, hogy nem tudtok-e Budapesten (lehetőleg IV,XV,XIII ker) olyan kisebb műhelyt ahol értenek is a típushoz, és nem nekem kell elmesélnem, hogy mit hol találnak, és mit, hogyan csináljanak meg a mostani műhelyben kedvesek, aranyosak láttak is bömöst, csak kicsit nehézkes a dolog.
...ja:) és miként tudnéék ide képet beszúrniii:) (nem saját gépről)
ETK - Elektronische Teilen Katalog (alkatrész katalogus, PC-s) VIN - Vehicle Identified (?) Number asszem. Alvázszám elsö 7 karaktere. Ez alapján sok minden kiderihetö a kocsiról :) pl. ez alapján tudsz a kocsidba bizbaszokat keresni az ETK-ban :)
Először is (kicsit megkésve) békés, boldog karácsonyt mindenkinek! :)
Másodszor gratula az új honlaphoz, nagyon igéretesnek néz ki, szakmai szemmel is hatékony, jó oldalnak tartom. Ha kell segítség, szóljatok :)
Harmadszor (és ez akár cikk ajánlat valami gurunak :) ) januárban lejár a kocsi műszakija, és ezt már egybe is akarom csapni az olajcserével (bár még kb 1 hónap lenne benne, de feleslegesnek látom kétszer nyaggatni a szerelőmet)
Szóval. Mi az, ami 100% csere. Kezdeném a sort, aztán várnám a kiegészítést: motorolaj, olajszűrő, gyertyák, benzinszűrő, levegőszűrő, tömítések (ehhez tud valami nekem ETK számot mondani? (VIN: JG01624) )
Mi egyéb? Azt még elmondanám, hogy nem csak átrugdosni akarom a kocsit, hanem mindent rendberakni, amit kell.
:)))) Köszi a gyors választ. Remélem tényleg belefér! Végülis csak 6mm a különbség. Asszem annyival szélesebb a gyárinál. Először azt hittem,hogy gyári BMW BBS, de az ET alapján nem lehet gyári.
..Már a fiammat megkértem...lehet, hogy mára meg csinálja a logó illetve a klub embléma tervezetet... A szabályzat is lehet, hogy ma holnap akkor elkészűl...nem tervezem "keményre" inkább laza, "demokratikus" :)), baráti szelleműnek készíteném, de normáli emberi elvárásoknak megfelelően :)
Én semmi jónak nem vagyok az elrontója ;) A működési szabályzatot külön menüpontba kitenném, meg regisztrációkor vagy utána az ember orra alá is nyomná az oldal. (kíváncsi vagyok rá, én nem is tudom milyen lehet egy ilyen) "Logó" sincs még az oldalon, jó lenne belőle egy rakat, ami fent jellene meg, ha több van az csak jó majd random váltogatja. Elő kell venni a photoshopot és megcsinálni :).
más: A cikkek kategóriákra lesznek osztva, várnék ötleteket, h mik legyenek, ilynekre gondoltam eddig: GYIK (Gyakran Ismétlődő Kérdések - ide írhatna valaki egy olyat ami pl. ezerszer elhangzik mindig: Mire figyeljünk használt E36os vásárlásakor? Valaki kezdje el a cikket és akinek még van hozzá ötlete az megírja, a cikk írója pedig kedvére módosíthatja majd., vagy GYIK: milyen olajat? :) amire kb 1000 (egymásnak ellentmondó) hozzászólásból lehetne gyűjteni innen anyagot :) ) másik kategória: Szerelés vagy vmi ilyesmi (pl.: e36 lámpa tisztítás, mint a bimmerzoneon http://bimmerzone.com/articles_lenses.htm, ezt lehet le is fordítom gyorsan :) ) szóval milyen kategóriák legyenek (amibe Patre színkódos cikke belekerülhet? :) ) üdv.
Elnézést de nem tudok képet felzölteni...na mind egy...
A klubbal kapcsolatban, ha igénylitek, a két ünnep között megcsinálnám a működési szabályzatot, az érintettek átolvashatnák,hozzátehenének,kivehetnének a szövegből elképzelés szerint...és szives használatra bocsájtanám a klubb számára:) Javasolnám, hogy a klubbon belül lehetne, két (nem ellentétes) csoport az "Original" (csak gyári állapot,alkatrész,egy-két minimális megszabott kiegészitőkkel). és a "Tuning". Embléma szöveg " Fanatic E36 Club Original" ill. " Fanatic E36 Club Tuning"...a szöveg a BMW jel tetején körbe futna (Fanatic E36 Club) A "Tuning" ill az "Original", a BMW jel alján futna körbe...a köztes részt olajág töltené ki.
Lenne egy kérdésem: A haverom eladná a 17"-es alufelniét ami ET-35-ös. Néztem a RealOem-en hogy a gyári 17"-es ET szám általában 41. Ennyi eltérés még "belefér" a gyárihoz képest vagy inkább keressek a gyári ET számmal egyező kerekeket? Előre is kösz!
-e36 első lökös tartókkal együtt, kis repedéssel, 5000ft -e36 hátsó lökösbe a 3db diszléc, 2000ft/db -e36 gyári bal hátsó lámpa, 5000ft -e36 jobb első elsőlengéscsillapitó szár komplett, 3500ft -e36 gyári első index, 1000ft/db -e36 325 tds óracsoport, 10.000ft
valamint keresek e36 m3 első üléselet, ill e36 limuzinhoz jobb hátsó fehérindexes lámpát!
Sziasztok! Csak arra lennék kíváncsi, hogy mi a különbség a 323i és a 325i között? Mi szól az egyik mellett mi a másik mellett, fogyasztás, alkatrész, teljesítmény??? Ilyenek! Írjatok erről néhány szót plíííz!
Eloszor is nagyon tetszik az oldal, es jo otletnek tartom! Szoval hajra! Nemsokara regisztralok en is, de elobb majd csinalok par kepet a kocsirol.
Lenne meg egy talalos kerdesem is. Az alabbi kepen vajon mi lathato? Elobb vettem eszre, hogy ott fityeg az ablakmoso tartaly mellett, de nincs a helyen es hosszas keresgeles utan sem talaltam meg a helyet.
Szoval aki felismerne, jelezze! :) Atmeroje kb 3-4 cm, es van rajta egy szam is: 8357632 es a BMW jelzes mellett egy KRISTEN felirat.
Goldie nagyon jó az oldal már így is, de nagyon várjuk a teljes verziót. ;-)
Az anyagi részvétel részemről rendben!
Patre!
Most nézek egy M3 féket Ebayen, elég csak a két féknyerget és a két tárcsát cserélni vagy a betét is más? Esetleg más egyéb alkatrész? Köszönöm előre is!
Regisztrálj! :) Lehet "autó néküli felhasználót" is csinálni, még ímél-visszaigazolással sem kell szenvedni. Törtem rajta a fejem egyébként, hogy lehessen-e reg. nékül is nézegetni a felhasználókat, most még nem lehet, erről majd csinálok az oldalon egy szavazást hamarosan, és az majd eldönti. Ez csak a felhasználók adatlapjaira vonatkozik, a most még inaktív cikkek és gyik funkciók természetesen "nyitottak" lesznek majd. (És oda majd lehet feltenni minden jót, a képkorlátokat meg feltornászom majd) üdv!
Ha a tagok oldalon nem a felhasználó nevére vagy alatta a képre kattintasz, hanem a jobb szélen található autóra, akkor egyből az autónak az adatai jönnek be. Így nem kell kettőt kattintatni oldalon átvergődni, csak még nincs egyértelmű utalás rá, hogy oda is lehet kattintani ;)
A bentleyvel az lesz a gond, hogy jogvédelem alatt ál, és le fogják szetedni, mint rhantossal az ö oldaláról...
Más téma, berakom ide is, hátha valakinek van ötlete:
HELP ME PLEASE!
Mitöl van az, hogy kb 2 évente kipusztul a mélynyomó a kocsimban, és juszt 1-2hónappal gari lejárta után?-ennyi az élettartamuk?
Csak mert a 2. Mac Audio subom halt meg ma...
Ez utóbbi egy Mac Absolute 300 volt...
Egy magnat Classic 4800-al hajtom hidalva, levéve 40Hz-re, olyan 3/4ig fölcsavarva az erösítö, van a fejemen külön sub kimenet 7/8-adon van, és a hangerö meg max 30 az 50böl, mert többet nem bír a köré épített többi komponens...
316i Compact 102 LE 4,067,000.- 318ti Compact 140 LE 5,155,000.- 318tds Compact 90 LE 4,675,000.- 316i Limousine 102 LE 4,462,000.- 318i Limousine 115 LE 5,391,000.- 318iS Limousine 140 LE 5,672,000.- 320i Limousine 150 LE 6,208,000.- 323i Limousine 170 LE 7,287,000.- 328i Limousine 193 LE 8,031,000.- 318tds Limousine 90 LE 5,112,000.- 325td Limousine 115 LE 6,075,000.- 325tds Limousine 143 LE 6,401,000.- M3 Limousine 286 LE 11,983,000.- 316i Coupé 102 LE 4,703,000.- 318iS Coupé 115 LE 6,162,000.- 320i Coupé 150 LE 6,688,000.- 323i Coupé 170 LE 7,819,000.- 328i Coupé 193 LE 8,311,000.- M3 Coupé 286 LE 12,035,000.- 318i Cabrio 115 LE 6,971,000.- 320i Cabrio 150 LE 7,743,000.- 323i Cabrio 170 LE 8,981,000.- 328i Cabrio 193 LE 9,442,000.- M3 Cabrio 286 LE 12,983,000.- 318tdsT touring 90 LE 5,370,000.- 320iT touring 150 LE 6,470,000.- 323iT touring 170 LE 7,586,000.- 328iT touring 193 LE 8,330,000.- 325tdsT touring 143 LE 6,672,000.-
E36 cabrio prospektusom van. azt beszkennelhetem majd:) esetleg ma este.. de még nem tudom megigérni 100%-ra. Persze csak ha érdekel, vagy még nincs meg :)
kb. 4 x 1.2Mb. szívesen feltölteném a weboldalra, de nem engedi a méret miatt. ha adsz emailcímet akkor átküldöm neked. egyben nagyon örülnék, ha valakinek lenne 98-as e36 limuzinkatalógusa scannelve.
Szia! Nagyon jó az oldal, még így "üresen" is jól el lehet nézelődni rajta :) Ha megengedsz egy építő kritikát, az autók képei jó lenne, ha a felhasználó adatai alatt megjelennének, nem kéne még egy linkre rákattintani. Így kicsit körülményes a nézegetés, mivel mindenki oda dugta be a jobbnál jobb képeket.
Fölpakoltam az extralistáját a kocsimnak árakkal együtt a fanaticsra, ha majd teljesen kész lesz a oldal sztem lesz hely arra, hogy az összes rendelhetö extrát föl tudjuk tenni árastul, mert nekem megvan...megvan, hogy mit kell melyik inspekciókor elvégezni, megvan a jóváhagyott olajak listája, meg még egy csomó minden eszembe jut majd biztos...viszont ami érdekelne az autók alapára 1996ban...ha valakinek ez megvan azt örömmel fogadnám...
fasza az oldal, teccik a design, be is regeltem. meg megvolt olajcsere, úgyhogy kipróbáltam ezt a szervízkijelző-reset dolgot, második próbálkozásra sikerült is. még jó, hogy pont most volt téma, és nem kellett keresgélni a fórumban :) ezt mondjuk tudnám díjazni az új oldalban, ha lenne egy külön menüpont, ahol könnyen-gyorsan meg lehetne találni ilyen infokat. az oldal fenntartásába én is belefizetnék, nem hiszem hogy egy vészes összeg lenne éves szinten.
Van két honlapom...két klubbom (egy versenysport,meg egy virtuális vasúttal foglalkozó)...az egyik hivatalosan bejegyzett, a másik csak baráti alapú.
Az elején mindenki lelkes, szervez, segít, aztán amikor az alapító szembetalálkozik a törvényes részével a dolognak, akkor már lohadnak a fellobbant lángok
Nem 30 forinton múlik havont, se nem 1000-ren!!!
Eljön az idő ,mikor mondjuk 10.000ft az éves szerver díj. 10ember, évi 1000-rével fizeti, jönnek a tagok...azok is fizetnek, de akkor már több mint 10.000 jön össze. Tudom elbulizzuk, vagy bármi megszavazott más dologra költjük...illik elszámolni a pénzzel! ...ha befizetsz valamit,magánembernek nem fizethetsz, most akkor gyorsan kell egy klubbot csinálni, hogy számlaképes legyen stb,szóval a fellángolás helyett ennek úgy kellene működni, hogy döntse el pár ember mit is szeretne, szervezze meg (a matrica rá ér a végén is), alakitsa ki, kezdje el működtetni, ha kész a dolog, akkor hirdesse meg, vagy hozza nyílvánosságra, és akkor már egy klub szabályzatot az orra alá nyomhat az új belépőnek, hogy,ha elfogadja jöhet, ha nem akkor nem.
Segítőszándék vezérel hidjétek el...én már túl vagyok aCB rádió klubon keresztűl a cégalapításon át a MOL versenycsapatának fentartásán keresztűl,( és még sorolhatnám) elég sok mindenen. Természetesen ez a Ti dolgotok beleszólni nem lehet, max. tanácsot adni....
Mind amellett én drukkolok, mert jó dolog lenne amit elterveztetek.
Na végre :))) jó ezt hallani valaki mástól is... én két év alatt 3 x cseréltem le a ventit, mert mindig fogyott, volt úgy, hogy ezer-párszáz után már hiányzott lapát...
A másodiknál már gyanús volt, mindent körbenéztünk, burkolat sehol nem lógott, morortartó bakok jók, de csak fogytak arról is a lapátok...
Már nem foglalkozom vele,.. a mostani kb 12000km óta van fenn, és már hiányzik róla megint 3 v 4... úgyis itt a tél :)))
Egyébként 38 fokban sem ment feljebb a hőfok soha a normálisnál (1-szer, de akkor állat volt a sofőr :)) )
Patrenak igaza van, aki akarja ezt az oldalt az igenis ne sajnálja azt a pár Ft-ot évente, hogy működhessen!!!
Adj meg egy bankszámlaszámot, hogy oda lehessen pengetni a lettát, és valamit ki kéne tényleg találni hogy azért legyen valamiféle diszkrimináció is! :-)))
Meg kell szokni hogy ma már (mint tudjuk) semmi nincs ingyen!
Nehogy már pont egy BMW tulaj sajnálja azt a kb 3 számjegyű összeget egy évben egy olyan dologért, ami összehoz minket, ahol választ kaphatunk a kérdéseinkre (köztük azokra is amiket már 328x kiveséztünkm de valakinek mindig jó jönne), ahol megtalálunk minden kontaktot, ha baj van a géppel, és még sztem 1000 dolog eszünkbe fog jutni menet közben.
Én is szívesen segítek mindenben (sajna a honlapépítéshez nem igazán értek),
tudom hogy apróság, de pl a matricát bevállalom, és ha az emberem nem fars (eddig nem volt az) akkor az "alapítótagok" megkapják ingyen is.
De ha bármi infó, adat, vagy esetleg valamilyen tréleres vagy egyéb kontakt kell, sok esetben tudok segíteni.
És ugye több szem többet lát.
Vagyunk egy páran, igazából mi magunk össze tudunk gyűjteni minden infot.
Elvégre ez mégiscsak egy kluboldal-féleség, nem bmwpower, nem carstyling, nem........
Lehetnének trafipax infók, meg igazából MINDEN ami a BMW-vezetéssel, szereléssel kapcsolatos.
Alakulnak a dolgok... tervet még ugyan nem kaptam, de kezdhetem legyártatni a matricákat? (lehet 1xű fehér design is...)
Valaki említett rendszámkeretet is... lesz esetleg az is?