No. akkor fordítsuk le:
"A dunai hajóforgalom Passau fölött (Bayern) egy baleset miatt csütörtökön egy fél napig szünetelt.
Egy osztrák zászló alatt hajózó tolatmány megrongálta a Kachlet Vízierőmű egyik zsilipkapuját. A német hatóságok megtiltották a szállítmány továbbhaladását. Az eset röviddel éjfél után történt. A tolóhajó két, szójával megrakott bárkát továbbított Deggendorfból Magyarországra, amikor a kachleti zsilip kamrájába behajózott. A kamrában az egyik bárka keresztbe fordult és súlyosan megrongálta az egyik zsilipkaput (A sarokpántot, vagy csapágyat?:-)) ). A sérülés olyan mérvű volt, hogy a szerkezet nem volt tovább használható. A másik zsilipkamra éppen felújítás alatt van, ha ez nem így lett volna, ez valószínűleg nem történik meg. A hajóforgalom a Dunán megállt.
Szakértők megvizsgálták a károkat. Az egyik kapuszárny csavarjai és a betonozása károsodott az ütközéstől. A javítási költségeket 30000 EUR-ra becsülik. A végleges javításig a zsilipkaput üzemképesnek nyílvánították. A hajóforgalom 11.20-kor megindult.
A bárka az elején, egy méternyire a vízszint fölött, kb két méter hosszan felszakadt, de vízbeömlés nem történt. A kárt 10000 EUR-ra becsülik. A sérült bárka 778, míg a másik 807 tonna szóját szállított.
A német hatóságok vizsgálata szerint az 5 tagú szerb legénység nem rendelkezett 24 órás üzemű engedéllyel. A passaui vízirendőrség ezért megtiltotta a karaván továbbhaladását, a hajózási hivatal pedig a karavánt a Passau-Henning kikötőbe rendelte."
""Der Schiffsverkehr auf der Donau war oberhalb von Passau in Bayern nach einem Unfall am Donnerstag für einen halben Tag lang gesperrt...
Ein unter österreichischer Flagge fahrender Schubverband hatte ein Schleusentor des Kraftwerkes Kachlet beschädigt. Die deutschen Behörden untersagten dem Frachttransport vorerst die Weiterfahrt. Der Vorfall passierte kurz nach Mitternacht. Das Schubschiff mit zwei mit Sojaschot beladenen Frachtkähnen fuhr auf seinem Weg von Deggendorf nach Ungarn in eine der beiden Schleusenkammern des Kraftwerkes Kachlet ein. Dabei geriet einer der Frachtkähne in Schräglage und beschädigte ein Lager des Schleusentores. Es wurde so stark beschädigt, dass die Konstruktion vorerst nicht mehr benützt werden konnte. Da bei der zweiten vorhandenen Kammer gerade Wartungsarbeiten durchgeführt werden, kann auch diese nicht passiert werden. Die Schifffahrt auf der Donau war deshalb in diesem Bereich vorerst unterbrochen. Eine Reihe von Schiffen musste auf die Weiterfahrt warten. Oberhalb und unterhalb war die Fahrt jedoch weiterhin möglich.
Sachverständige begutachteten den Schaden an der Kraftwerksschleuse. Die Schrauben eines Tores sowie die Betonbefestigung waren durch die Wucht der Kollision beschädigt worden. Die Kosten der Reparatur werden mit rund 30.000 Euro beziffert. Doch könne die Schleuse bis zur endgültigen Reparatur benützt werden. Um 11.20 Uhr wurde die Schifffahrt wieder frei gegeben.
Der Frachtkahn wurde etwa einen Meter über der Wasseroberfläche am Bug auf einer Länge von zwei Metern aufgerissen. Zum Wassereintritt kam es nicht. Der Schaden beträgt rund 10.000 Euro. Das beschädigte Schiff hat 778 Tonnen, der zweite Frachter 807 Tonnen Sojaschrot geladen.
Tud valaki valami konkrétumot a Kachletről?!
Mennyire szakadt szét, az északi kamra épp szét van dúlva, ha alaposan sikerült lerámolni, akkor télleg dugó van!
Üdvözlet mindenkinek!!!
Bf4002! Tényleg most hétvégén lesz? Kint leszünk mi is (vajszinű füredi gyártmányú vitorlás :))), de nem a versenyen, mikor lesz pontosan? A tali jó ötlet, és a krumplipucolásban is benne vagyok :) Valóban most sokan nyaralnak, nehéz megszervezni. Javasolnám, ha úgyis csak 10 hely van, hogy két részletbe menjünk, de az sem lenne jó, mert a csapatnak együtt kell lennie :)
Wyfflif! Mail megy!
Erről a balesetről van valahol bővebb info?
Tudok képeket,adatokat szerezni VIZIG-es kotróról,vontatóról,a Keszthelyen telephelyező halászhajókról(finn gyártásuakról is).De ehhez kérek egy kis időt Tőled,nem felejtem el majd jelentkezem az itt látható email címeden.
Frissítettem a BALATONI HAJÓK oldalt. Újdonságok: A Gulács ms és a Fonyód ms kormányállásáról és gépházáról képanyag került fel ("Technika" fejezetben). A Gulács kormányállásához a szükséges leírás is megtalálható már, a többi képanyaghoz a leírás később lesz csak meg. Érdemes megnézni és összehasonlítani a régi és az új technikát.
Tom
Irigylésreméltóan félreinformáltnak tünsz !!
De ha már nem vagy birtokában a teljes infónak, legalább a mega-kacsáidtól kiméld meg a topicot, és ha egy mód van rá, ma már ne terjessz több rémhireket !!
üdv
Leállt a Dunán a forgalom Passaunál a hajnali teherhajóbaleset miatt. Nem sokkal éjfél után egy osztrák teherhajó nekiütközött a Kachlet-zsilipnek és súlyosan megrongálta az átkelőt.
Sziasztok!
Nekem egy olyan gondom lenne, hogy van egy többé-kevésbé jó állapotban lévő kalózom és szeretnék rajta árbócot cserélni. Aki tud ebben segíteni, kérem írjon egy e-mailt a csdobler@freemail.hu-ra.
Köszönöm,
Dobler Csaba
A H-bak fél oldalára kötött kötélnél soha nem láttam még csatot, mivel a bak vékony, a kötél meg hozzá képest vastag, így nem igazán lehet a csatot rátenni. II formájú baknál a csatnak is két megoldása lehet, az egyik, amikor a nyolcasok szabályosan vannak rátéve és csak annyi látszik, hogy az egyik szál sorrendje megcserélődik. Ezt a kötések végén lezárásnak használják, hogy ne jöjjön le a kötél a bakról (nagyon ritka a Balatonon). A másik féle csat amikor a nyocason belül a bak két ága között a kötél egyszer önmagával megcsavarodik, ezt a csatot nem a lezásárnál használják, hanem a második, illetve harmadik nyolcas helyett (stabilabb). Ezeket a kötéseket általában csak a perlonkötélnél alkalmazzák, a drótkötélnek nem tesz jót az előbb említett csavarodás. A csatokat nem is muszáj alkalmazni, H-bakon három nyolcas, sőt kettő is a perlonköteleket teljesen megfogja, mivel a kicsi ívek és a saját összedörzsölődés miatt nem tud elcsúszni a bakon (kötél vastag, bak hozzá képest kicsi). Mindez természetesen nem könyvből való anyag, elképzelhető, hogy valamit rosszul tudok benne. Ha lesz egy kis időm, akkor csinálok fényképet az itt leírt kötésekről és felrakom az oldalamra, hogy látható is legyen, miről van szó.
A farkascsat - úgy tudom - csak egy darab rúd alakú baknál értelmezhető, amikor is két ugyanolyan irányú fordított hurok egymás után van téve. Ezt a sodrony is elviseli, mert nem törik a kötésben a kötél.
Nagyon nagyon jó, színvonalas, és alapos a honlapod! Már van Dunai, és Balatoni is! Gratulálok!
A kötésekhez annyit hozzáfűzök, csak a pontosság kedvéért, hogy a lenyolcasozás a bakon nem elegendő, mint ahogy a képen az látható is, le is kell "csatolni" a végét. A nyolcasok fellazulhatnak, míg a csatnak (sokszor farkascsatnak is nevezik) a szerepe, hogy minél jobban feszül a kötél tartó része, annál jobban saját magát rászorítja a bakra. Gondolom, hogy ezt Te tudtad, csak kiegészítésnek szántam.
Hogy lehet a Dunán vitorlázni?
Segégmotor nélkül szerintem kicsit egyirányba megy a vitorlás, de a gyakorlatban tényleg érdekelne. Nem mondom azt hogy nem lehet csendes mellékágakban de a főágban nehéz lehet.
Más vannak régi képeim a Kissfaludy hajóról megpróbálom felrakni a képtáramba.
Frissítettem a Balatoni hajók oldalt. Újdonságok: bővültek a képek: Dörgicse ms, a "Kötelek és kikötés" (technika) fejezet bővült a helytelen kikötési módokkal (képek és leírás). Ahogy már írtam KORMÁNYÁLLÁS és GÉPHÁZ képek lesznek a következő frissítésnél.
Hiába aktívabb a balatoni szekció, kisebb iránta az érdeklődés. Ma voltam a Gulács és a Fonyód ms hajókon és készítettem több, mint 200 képet: főleg a kormányállásról és a gépházról. Ha sikerül hamar kiválogatnom őket, akkor néhány nap múlva fekerülnek a Balatoni hajók oldalra. Ez technikai jellegű anyag lesz, az iránt még kisebb az érdeklődés, de ez nem kapcsolódik annyira a tavi hajózáshoz, mert négyszázasok a Dunán is járnak. Érdekes lesz egyébként összehasonlítani a két hajót, az egyiken minden kézi és mechanikus, a másikon meg nincs olyan berendezés, ami nem elektromos vezérlésű lenne. A Fonyód kormányállását érdemes megnézni majd. Igyekszek az anyagokkal.
Igen, elképzelhető (meg az 5 fős személyzet). A G járat útvonala Balatonföldvár-Badacsony, elég hosszú, nem nagyon van rá igény. Utána indul 20 perc múlva a Fonyód ms Tihanyba (L járat), ott sem tülekednek az emberek. Badacsonyból visszafele 2 napja a Gulácsról kb. 10-20 ember szállt le. Nem hiszem, hogy túl nagy titok lenne, hogy a BHRT a hajóforgalom esetében a rendezvényhajózásból él, a menetrendi hajózás nagyon gyenge. Pl. múlt héten pénteken a készültek a Balaton fordulós képei is (délben), Siófok-Füred között jár, a képeken is látható azon sem voltak többen 100-nál, egyébként meg 500 személyes. Hülye vicc: szerintem azon izgulnak a BHRT-nél, hogy a vágókorongok költsége legalább őszre összejöjjön.