Keresés

Részletes keresés

Borem Creative Commons License 2007.06.18 0 0 120
Az ilyen stílusú vitázás tisztessége.
Előzmény: Tafkó Birgut (109)
Báthory Ödönke Creative Commons License 2007.06.18 0 0 119
Ez van olyankor, amikor valaki a saját értékrendjét kéri számon az Örökkévalón....

b
Előzmény: Dark Angyal (118)
Dark Angyal Creative Commons License 2007.06.18 0 0 118

Jellemző, hogy még Bigával is okoskodik Bibiaforditás kérdésében.

Ő jobban tudja, persze. Mint a passziiv teremtést, és egyéb agyalágyult dolgait.

Meglásd, jönnek a kérdőjelek, meg a dinók...De nem kell rá haragudni, nagyon igyekszik.

Tudása legjavát adja...:))

Előzmény: Vascső (116)
Kilkenny Creative Commons License 2007.06.18 0 0 117

Bor vagy must? Csak a kontextust figyeljük. Nézzük csak az Újtestamentumot, a mustnak vagy a bornak van több értelme. A görög szövegben a következő helyeken szerepel az ójnosz vagy ragozott formája (bocs, ha néhányat véletlenül kihagytam):

Máté 9:17 Új bort sem töltenek ó tömlőkbe; máskülönben a tömlők szétszakadoznak, és a bor kiömöl, a tömlők is elvesznek; hanem az új bort új tömlőkbe töltik, és mindkettő megmarad. Új mustot sem töltenek ó tömlőkbe; máskülönben a tömlők szétszakadoznak, és a must kiömöl, a tömlők is elvesznek; hanem az új mustot új tömlőkbe töltik, és mindkettő megmarad.

Hasonlóan Márk 2:22 és Luk 5:37-38

Márk 15:23 És mirhás bort adnak vala néki inni; de ő nem fogadá el. És mirhás mustot adnak vala néki inni; de ő nem fogadá el.

Luk 1:15 Mert nagy lészen az Úr előtt, és bort és részegítő italt nem iszik... Mert nagy lészen az Úr előtt, és mustot és részegítő italt nem iszik...

Luk 7:33 Mert eljött Keresztelő János, a ki kenyeret sem eszik, bort sem iszik, és ezt mondjátok: Ördög van benne. Mert eljött Keresztelő János, a ki kenyeret sem eszik, mustot sem iszik, és ezt mondjátok: Ördög van benne.

Luk 7:34 Ímé a falánk és borivó [ojnopotész] ember, a vámszedők és bűnösök barátja. Ímé a falánk és mustivó ember, a vámszedők és bűnösök barátja.

Luk 10:34 És hozzájárulván, bekötözé annak sebeit, olajat és bort töltvén azokba... És hozzájárulván, bekötözé annak sebeit, olajat és mustot töltvén azokba...

Ján 2:3 És elfogyván a bor, a Jézus anyja monda néki: Nincs boruk. És elfogyván a must, a Jézus anyja monda néki: Nincs mustjuk.

Ján 2:9 A mint pedig megízlelé a násznagy a borrá lett vizet... A mint pedig megízlelé a násznagy a musttá lett vizet...

Ján 2:10 És monda néki: Minden ember a jó bort adja fel először, és mikor megittasodtak, akkor az alábbvalót: te a jó bort ekkorra tartottad. És monda néki: Minden ember a jó mustot adja fel először, és mikor megittasodtak, akkor az alábbvalót: te a jó mustot ekkorra tartottad.

Róm 14:21 Jó nem enni húst és nem inni bort, sem semmit nem [tenni], a miben a te atyádfia megütközik vagy megbotránkozik, vagy erőtelen. Jó nem enni húst és nem inni mustot, sem semmit nem [tenni], a miben a te atyádfia megütközik vagy megbotránkozik, vagy erőtelen.

Ef 5:18 És meg ne részegedjetek bortól, miben kicsapongás van: hanem teljesedjetek be Szent Lélekkel... És meg ne részegedjetek musttól, miben kicsapongás van: hanem teljesedjetek be Szent Lélekkel...

1Tim 5:23 Ne légy tovább vízivó, hanem élj egy kevés borral, gyomrodra és gyakori gyengélkedésedre való tekintetből. Ne légy tovább vízivó, hanem élj egy kevés musttal, gyomrodra és gyakori gyengélkedésedre való tekintetből.

Tit 2:3 Hasonlóképen a vén asszonyok szentekhez illő magaviseletűek legyenek, nem patvarkodók, sem sok borivás rabjai, jóra oktatók... Hasonlóképen a vén asszonyok szentekhez illő magaviseletűek legyenek, nem patvarkodók, sem sok mustivás rabjai, jóra oktatók...

Jel 6:6 A búzának mérczéje egy dénár, és az árpának három mérczéje egy dénár; de a bort és az olajt ne bántsd. A búzának mérczéje egy dénár, és az árpának három mérczéje egy dénár; de a mustot és az olajt ne bántsd.

Jel 14:10 Az is iszik az Isten haragjának borából, a mely elegyítetlenül töltetett az ő haragjának poharába. Az is iszik az Isten haragjának mustjából, a mely elegyítetlenül töltetett az ő haragjának poharába.

Jel 16:19 ...a nagy Babilon megemlítteték az Isten előtt, hogy adjon annak inni az ő búsult haragja borának poharából. ...a nagy Babilon megemlítteték az Isten előtt, hogy adjon annak inni az ő búsult haragja mustjának poharából.

Jel 17:2 A kivel paráználkodtak a föld királyai, és az ő paráznaságának borával megrészegedtek a föld lakosai. A kivel paráználkodtak a föld királyai, és az ő paráznaságának mustjával megrészegedtek a föld lakosai.

Jel 18:3 Mert az ő paráznasága haragjának borából ivott valamennyi nép... Mert az ő paráznasága haragjának mustjából ivott valamennyi nép...

Jel 18:13 És fahajat és illatszereket, és kenetet és tömjént, és bort és olajat... És fahajat és illatszereket, és kenetet és tömjént, és mustot és olajat...

Vascső Creative Commons License 2007.06.18 0 0 116

Ha nemmegy az értelmes válaszadás jönnek a kérdőjelek mi ?

Ennyit tudsz ... Nem okoztál csalódást. Légy jó ... must vagy sohat ;)

Előzmény: Tafkó Birgut (88)
kitérdekel Creative Commons License 2007.06.18 0 0 115

szabad. De ne azért tegyük!...mert szabadságunk van rá, hogy mérlegeljünk, döntéseket hozzunk, stb.

A bor is kábitószer... :)

Előzmény: Tafkó Birgut (92)
kitérdekel Creative Commons License 2007.06.18 0 0 114

Biga bizonyította helyettem. :)

Előzmény: Tafkó Birgut (90)
Báthory Ödönke Creative Commons License 2007.06.18 0 0 113
Amit te próbálsz belénksulykolni, az bibliai, vagy emberi okoskodás?

b
Előzmény: Tafkó Birgut (102)
Biga Cubensis Creative Commons License 2007.06.18 0 0 112
(Egyébként akit annyit emlegetsz, ő a legelső szerelmem, csak anno az élet elsodort minket egymástól...)
Előzmény: Tafkó Birgut (106)
Biga Cubensis Creative Commons License 2007.06.18 0 0 111
Hm, mintha te nyitottad volna a topikot, hogy szerinted másképp kell érteni ezt a boros dolgot. Szerintem én, és mások is, akik ide betévednek, jogosan várják el, hogy alternatívát nyújts és ne gyerekes kifogásokkal gyere. Persze akik ismernek innen a fórumról, már először tudták, hogy erre képtelen vagy, és kérdőjelekkel, értetlenkedéssel, tereléssel elsunnyogod majd a választ, de én bízom az emberekben, hogy tudnak változni és egyenesen felelni..
Előzmény: Tafkó Birgut (108)
Biga Cubensis Creative Commons License 2007.06.18 0 0 110

Egyrészt közöd nincs Jézushoz, ne hasonlítgasd magad hozzá.

Másodszor, ismétlem, fogalmad sincs a szívemről, függetlenül attól, hogy vélsz tudni a magánéletemről. És még mindig mosolygok.

Előzmény: Tafkó Birgut (106)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.06.18 0 0 109

Védhetetlen? Mi...?

:)

Előzmény: Biga Cubensis (107)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.06.18 0 0 108

"mi lesz a megittasodtak szóval"

Járj utána. De ha nem érdekel, ne járj utána...

Előzmény: Biga Cubensis (105)
Biga Cubensis Creative Commons License 2007.06.18 0 0 107

Régóta nem írtam, vártam már egy ilyen szórakoztató topikra :)

Érdekes megfigyelni, milyen kifinomult módszerekkel véded a védhetetlent..

Előzmény: Tafkó Birgut (104)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.06.18 0 0 106

A keményszívű nem azt jelenti, hogy nem szeret(het)ed aktuális barátnőd gyermekét. A keményszívű lehet példás családapa, tiszetességes mintapolgár is akár...

Feleni a kérdére pedig nem mindig kell - Jézus sem tette...

Előzmény: Biga Cubensis (103)
Biga Cubensis Creative Commons License 2007.06.18 0 0 105
Ne nézzem a bort? Nekem a megittasodtak szóval van most problémám, erre várom a válaszod. Ha a bort kicserélem szőlőlére, mi lesz a megittasodtak szóval? Vagy csak az egyik oinoszt kell kicserélni?
Előzmény: Tafkó Birgut (99)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.06.18 0 0 104
Még most is nevetsz...?
Előzmény: Biga Cubensis (9)
Biga Cubensis Creative Commons License 2007.06.18 0 0 103
Nem vagyok sem bölcs, sem kifejezetten értelmes.. A szívemet pedig te nem ismered. Nem várom el a másiktól, hogy bölcs legyen, vagy kifejezetten értelmes, azt viszont igen, hogy egyenesen feleljen a feltett kérdésemre vagy válaszolja azt, hogy nem tudom.
Előzmény: Tafkó Birgut (100)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.06.18 0 0 102

Nem, mintha nem tudnád, mire kérdeztem, de kötözködésnek elment...

"a hagyomány értelmében minden hithű zsidó köteles annyit inni, hogy ne tudja megkülönböztetni Hámánt a Mordechájtól"

Ez bibliai, vagy emberi hagyomány...?

Előzmény: Báthory Ödönke (101)
Báthory Ödönke Creative Commons License 2007.06.18 0 0 101
A Purim bibliai, vagy emberi hagyomány?

b
Előzmény: Tafkó Birgut (97)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.06.18 0 0 100
Kemény a szíved - mint általában a bölcseknek, s értelmeseknek...
Előzmény: Biga Cubensis (96)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.06.18 0 0 99

"Ne nézd a bort..."

Előzmény: Biga Cubensis (94)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.06.18 0 0 98

A tirosh szót a LXX több, mint

30-szor

oinosnak

fordítja...

Előzmény: Biga Cubensis (95)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.06.18 0 0 97
Ez bibliai, vagy emberi hagyomány...?
Előzmény: Báthory Ödönke (29)
Biga Cubensis Creative Commons License 2007.06.18 0 0 96

1. Bizonyítsd, hogy részegek voltak...

2. Bizonyítsd, hogy részegeknek adott még alkoholt...

A Jn. 2,10 ennek a bizonyítása, amíg nem állsz elő értelmes, vitaképes alternatívával.

Előzmény: Tafkó Birgut (90)
Biga Cubensis Creative Commons License 2007.06.18 0 0 95

Must: Tiyrowsh (tee-roshe')

Bor: Yayin (yah'-yin)

Előzmény: Tafkó Birgut (85)
Biga Cubensis Creative Commons License 2007.06.18 0 0 94

Nem a borral van a baj, Tafkó. Az alkoholizmus nem a bortól van és nem a bor tiltása rá a megoldás. Ezért nem is prédikált Jézus a borivás ellen, csak annyit mondott, térjetek meg - változtassátok meg a gondolkozásotokat. Én ittam bort korábban, de magamtól is beláttam, nem megoldás semmire. Azóta egy pohárnáll nem iszom többet és nem is hiányzik.

Elvéted a dolgot. Jézusnak a csodái nem öncélúak. Kenyeret nem azért sokszoroz, mert fel akarja hívni a figyelmet a kenyérfélék fontosságára, a házasságtörő asszonynál pedig nem azért szól, mert szerinte belefér egy-két alkalom. A bűnösökkel sem azért eszik. A figyelmet akarja felhívni. A mennyegzőnek is híre ment, és nem a musttól. Ilyen az ember, csak akkor figyel fel, ha valami rendkívüli történik.

János 2,10-re várom a válaszod (nem fogok rajta gúnyolódni, akármit is írsz, de válasszal tartozol.)

Előzmény: Tafkó Birgut (82)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.18 0 0 93

SZIA, láttam többször mint vívsz szélmalomharcot Biblia-értelmezésben.

Muszály, hogy meggyőzz akárkit is, vagy hogy Téged meggyőzzenek?

Mi múlik rajta..?

Az dicséretes, hogy nem úgy értelmezed az Írást, mint az "elvárt lenne"....:D

de lásd be egyszer, hogy pont a cél előtt esel össze.....: nem kell értelmezni...

nem kell lovagolni a szavakon: az ilyen írások nem arra valók. Ha úgy érzed, hogy

többet jelent számodra, mint amit az elemezgetők kihámoznak maguknak belőle... akkor élj vele boldogan. De ÉLJ! Ne csak beszélj...Az IGE cselekvést jelent......

Szia!

Előzmény: Tafkó Birgut (84)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.06.18 0 0 92
Akkor kábítózzunk - szabad...
Előzmény: kitérdekel (89)
Báthory Ödönke Creative Commons License 2007.06.18 0 0 91
Nem tudom, de itt most nem is az a kérdés. Itt most azt próbáltam exponálni, hogy ha ott valami főbenjáró dolog történt volna, akkor Jézusban csak felgerjedt volna valami, amivel tett volna az ott lévő bűntanya ellen. De én semmi ilyesmit nem olvastam.

b
Előzmény: Törölt nick (81)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!