Jónapot mindenkinek!
Mai Apazini kirándulásom röviden:
'53 óta nem láttak arrfele ilyen kis vizet.A hajógyári csatornába nem lehet beállni,a bejáratban akkora zátony, hogy elférne alatta a Balaton.A folyó közepén megfeneklett bárkák horgonyon, kettő a folyással szemben állva, kettő a partra merőlegesen.
Ez utóbbiért nem sokkal később megjött egy tolóhajó, a helyiek szerint magyar.(Szürke-fehér festés, emelhető kormányállás)Három órán keresztül küszködött, majd siker után völgymenetben elhagyta a helyszínt
Képek is vannak, egy kicsit később felteszem azokat is.
Nem tudtam, hogy egy új fekália tartály ekkora esemény egy hajó életében :-)
Továbbá közgazdászként fogalmam sincs róla, hogy számolják az új fekália tartály megtérülési idejét :-)
Még nem tudni pontosan mi lesz a Balaton (Beloiannisz) és a Gulács (Szentendre) sorsa, de a Bakony (Ercsi) biztos marad egy ideig, mivel idén új fekália-tartályt kapott. Amíg ki nem termeli a költségét, biztosan marad.
A Gulács egyébként Balatonföldvár-Badacsony között jár, nem nagy arra az érdeklődés, Siófok-Füred-Tihany környékén többen utaznak.
Nekem személy szerint az a véleményem, hogy pl. a 600 fős katamaránon kb. 200-300 ember fér el kényelmesen.
Nekem is. Így kellemes étterem-hangulat van belül, bár én mindig a nyitott fedélzeten utazom. (Néztek is rám tavaly augusztusban, mint a hülyére a zuhogó esőben :-))
Az ürességet elsősorban a Balatonra és a Gulácsra értettem új képeiden. De már nem sokáig :-(
"A Siófok hogy tudott egy hajtóművel egyenesen haladni?" --- Valóban csúszik egy kicsit oldalra, de minimális, nem észrevehető. Menet közben egyébként is csak az egyik hajtóművel kormányoznak. Ha a másik nem dolgozik, akkor sem kell 5-10 foknál nagyobb szögben kifordítani a kormányt. A sétajáratok nagy része is egy hajtóművel megy. Azt a hajtóművet szokták járatni, amelyiken a kormány hidraulika szivattyúja van (pl. a Badacsonyon a bal gép). A segédgép egyébként meg mindig megy, mivel a főgépeken nincs generátor (segéggép meg van kettő is mindegyik katamaránon).
"Nem veszélyes egy kicsit menet közben matatni a hajtóműnél?" --- A képeken láthatod, hogy kb. 2 méterre kinyúlik a hajótest mögé, tehát a másik oldali csavartól majdnem 10 méterre esne bele a vízbe (a két hajtómű egymástól kb. 7-8 méterre van). Egyébként van korlát, a kiemelt hajtómű meg nagyon stabil, amikor a hidraulika kiemeli, egy stiftet tesznek bele, ami tarja, akár ugrálni is lehetne rajta. A hajócsavar tisztításakor meg le kell ülni a lemezre, a lábakat meg letenni a csavar lapátjaira, így teljesen stabilan lehet dolgozni. A kikötőben nem nagyon van ilyenre idő, még jobban csúszna a menetrend.
"Jól láttam, hogy a nagyobb hajókról készült friss képeiden utas továbbra is alig?" --- Én szombaton este voltam a siófoki kikötőben és vasárnap elhajóztam Siófokról Tihanyba és vissza, de valóban a teljes befogadóképesség fele volt a legnagyobb utaslétszám a hajókon. Nekem személy szerint az a véleményem, hogy pl. a 600 fős katamaránon kb. 200-300 ember fér el kényelmesen. Eredetileg 400 személyes volt, de ha az állóhelyeket is beleszámoljuk, akkor jön ki a 600. A katamaránok át vannak alakítva, szépek belülről, mindkét szinten van nagy bárpultos büfé. Az asztalok, székek mozgathatók, nem lerögzítettek. Kb. 250-300 ember kényelmesen le tud ülni (abból kb. 150-200 asztalhoz), és még mozoghat is a hajón tülekedés nélkül. Nem kellene teljesen feltölteni a hajókat, mert a bezsúfolt embereknek nem nyújt kellemes élményt a hajózás.
A MAHART idei meneterendfüzetében van egy fénykép a 23. oldalon. A képaláírás szerint a "Sellő" nevű vizibuszt ábrázolja Szegednél.
Ez lenne a Lelle/Hortobágy/Sárrét/Csege újabb neve?
A Hydroinfo most 40-et ír. Ez az idei legalacsonyabb szint, de szerintem megy ez még lejjebb. Tavaly 37 volt október 10-én. Lassan elérjük ezt a szintet is.
Egyébként a hajósoknál is már gáz van. A Siófok katamarán utasbeszállója például a siófoki és füredi kikötőben majdnem egy méterrel lejjebb van, mint a part szintje. Elég nehéz beszállnia az utasoknak egy meredek fajárón. A másik jelenség, hogy amikor elindulnak a hajók a parttól, sokszor kellene kifordítani az orrát először. Ez a két gép ellentétes irányú járatásával megy, és közben a hajó fara nekifeszül a partnak. A baj ott van, hogy a part oldalán lévő függőleges fa pilóták nem érnek le a vízig és a hajó oldalán alacsonyan lévő fazolin nem a pilótáknak támaszkodik, hanem becsúszik a pilóták alá a betonhoz, ami nem igazán szerencsés. Ezért a katamaránoknak oldalazni kell, de a Z-hajtóművekkel meg csak mély vízben lehet ilyet csinálni, alacsony vízállásnál igen magas fordulaton kell járatni a motorokat, hogy oldalazni lehessen. A kikötők előtt pedig rendszeresen vissza kell venni tempóból, mert ha a hajtóművek alatt nincs elég víz, akkor ráznak (és keverik az iszapot is). Így szinte lehetetlen betartani a menetrendet.
Frissítettem a BALATONI HAJÓK oldalt. Átalakult az oldal szerkezete (remélem minden link működik). Újabb képek kerültek fel: Balaton, Füred, Bakony, Gulács, Vanyolai hajók (Jókai, Balaton).
Kapcsolódva a vízállás témához nagyon érdekes eseményt sikerült lefotózni. A Siófok katamaránon a hajócsavar feltekert egy kötelet és menet közben takarították le róla. A hajósok nagyon haragszanak a vitorlázókra, mert sok mindent elhagynak, ami az alacsony vízállás miatt a hajócsavarokra kerül. Érdemes megnézni a képeket és elolvasni a leírást (képek a Technika - Z-hajtómű részben).
Íme egy hirdetés az apronet-ről:
14.)
Elado alig hasznalt Ohio tipusu ballisztikus raketa hordozo atomtengeralattjaro. Muszaki adatok: Max. merulesi melyseg : 800 lab Sebesseg: 25 csomo/s Kapacitas: 24 darab ballisztikus raketa Teljesitmeny : 60000 LE Az ar csak tajekoztato jellegu es euroban ertendo.
--------------------------------------------------------------------------------
Hely: Budapest Feladás dátuma: 2003-07-08
Feladó: Hornyak Katalin Lejárat dátuma: 2003-08-22
Telefon: 0613586846
Ár: 100.000.000
Én nem vagyok szabin, csak meg sem állunk annyi a meló, ahogy azt Ti is látjátok! :)
Érkezett egy új személyhajó, kb. akkora méretű, mint a BKV 100-as típusok, formára a Pannoniára hasonlít kicsit, elég ütött kopott kék, de németországból hozták, még német lobogóval láttam ma. A Jászain van lekötve.
A Zala helyet cserélt a Szentessel, így most a szárnyas bázison figyel.
A Szentes a moszkváknál van és hátul még Szentes, de a kormányálláson már Brigantin név van.
Szerintem meg inkább azon kéne elgondolkodni, hogy miért van egyszer szárazság, egyszer árvíz. A vízlépcsők szerintem is csak rossz, tüneti kezelések.
A Renault hajó most is ott van a Vigadónál, csak talán lejjebb. őt a Táncsics tartotta a Duna közepén tegnap reggel. Ez az új kaféizé is egy 1100-as bárkából, vagy esetleg 1000-es uszályból lett kialakítva.
Hetek óta nem látom a Zala (ex Zalka) motorost a Moszkva bázisnál. Ez volt az esztergomi komp hajója. Eladták talán?
Tegnap reggel megérkezett a legújabb pesti állóhajó a Spoon Café & Lounge.
Sikerült lefotóznom, ahogy az Érd és a Kitűző VIII
a helyére segíti. Amúgy a volt Renault hajó helyére, amit a Vigadó térre húztak át.
Ha már kisvíz akkor duzzasztás. Erre minden környezetvédő kiugrik az ágyából és a bősi vizlépcsőt kezdi emlegetni. Csakhogy 50 év múlva sivatag lesz az Alföld helyén, és nem lesz hajózás nem lesz fütyülős barack sem, lesz viszont por és homok dögivel. Balog János prof. mondta: a viz ötven év múlva aranyat fog érni.
kisviz:
Úgy tudom a Szabadság-híd felett a jobb parthoz közel (Bár mások szerint meg a Lánchíd alatt szintén a jobb parthoz közel) van egy szikla, amit ínség sziklának is hívnak, és 54 cm-s Vigadói vízmérceszintnél bukkan ki. Namost én 83-ban hatéves voltam, és meglehetősen nem emlékszem erre az alacsony szintre, de a fenti sziklával kapcsolatban, még annyit, hogy az 1940-50-es évek fordulója tájékán, (márha akik mesélték jól melékzenek) látszott.
Aki tud az helyesbítsen, ill kiegészítsen engem