Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Az elmúlt hetekben volt szerencsém erre-arra bóklászni, így néhány gombába is belebotlottam. Mivel most tanulgatom felismerni őket, segítség lenne, ha az alábbiak pontos felismerésében segítenétek.
Az első gévagomba?
A második talán valamilyen csigagomba..
A harmadik talán a galócákhoz tartozhat (cafrangos?)
Ez talán u.az, mint az előző..
Az ötödikre nincs jó ötletem
Ezt azonban ismerem :) (a család ifjabb tagjai sem mentek messze...)
Nehezen, de téveszthető a mezei tölcsérgombával. A mezei szegfű kellemes aromás illatú, ritkásan álló lemezek, szívós, a bázis felé sötétedő tönk, csak közvetlen a kalap alatt csíphető le könnyen. A kissé púpos kalap és a lemez színe egyformán tejeskávé színű. A mezei tölcsér lisztszagú-ízű, a kalap hullámos szélű, később benyomott. Fiatalon fehéres, a lemezek sűrűn állók és szintén fehéresek.
Szerintem ez a narancsos színű gomba nagyon hasonlít arra, amit én egy hete szedtem. Azt akkor Beetee rőt selyemgombaként azonosította, és senkinek sem volt ellenvetése.
Biztos hogy Hatvanban nincs gombavizsgáló? Ha bárhol is árusítanak gombát a piacon, akkor kell hogy legyen. Talán nem "publikus", csak valamelyik piacfelügyelő feladata, de szerintem akkor sem nagyon rúghat ki, ha beviszed, legfeljebb kelletlen lesz.
Nem bánnám, ha valaki hozzáértő megnyugtatna, hogy szegfűgombát szedtem! Már kezdeném a gombalevest... sos Nem tudom megnézetni, sajna 60-ban nincs vizsgáló, de állítólag elég nehéz összetéveszteni bármivel is.
Neked nem esett még szét lapjaira az a gombáskönyved (Magyar Könyvklub-kiadású), amiből szkenneltél? Vagy épp ezért tudtál könnyen szkennelni belőle? :-)
Szia Homerx! Dícsérni tudom bátorságodat - le merted írni, hogy óvatos vagy a piruló galócával kapcsolatban. Néhány adat a párducgalócától való elkülönítésre. A tönk alja bunkós és nem peremes gumós, gyakran már kívülről is vöröses árnyalatú, de nyomásra, sérülésre pirul - kukacrágásoknál feltűnőbb ez, szinte vérvörös. A párducgalóca tönkje, lemeze, húsa fehér nem változik, gallérja sima, ám nagyon hamar szétfoszlik, szemben a bordázott, jól fejlett piruló galóca gallérjával. A piruló galóca kalapján szürkés-barnás "pettyeket" látni, szemben a párducgalóca fehér "pettyeivel". Még sok különbség van, de ezeket majd te fedezd fel..... Kellőképpen megfőzve, tehát nem salátának használva jóízű, értékes gomba, szárítani elég nehézkes, talán nem is érdemes.
Az ólomtól legfeljebb ólommérgezést lehet kapni, botulizmust nem. Divat nem lesz az acélsörét soha, legfeljebb rákényszerítik a vadászokra a használatát. Teljesen értelmetlenül.
Nem lepi el teljesen a lé, de ez szerintem egyáltalán nem baj. Persze, ha valakit zavar, felöntheti vízzel. Én 10 percig mikróztam egy háromlteres tálban, de ez mennyiségfüggő.
Ez nagyon jól néz ki! Elmondanád, hogy hogyan készítetted?
Az úgy kezdődött, hogy elmentem gombászni. :))
Szedtem egy csomó gyönyörű, fiatal vargányát. Megtisztogattam, összevágtam és egy műanyag tálban betettem a mikróba, hogy öszeessen. A megpárolódott gombát levével együtt csavaros tetejű üvegbe tettem. Teljesen ép tetővel lezártam. A kuktába beletettem a párolórácsot, arra az üvegeket. Felöntöttem 3-4 ujjnyi vízzel. Lezár, felforr és az üveg méretétől függőően 15-20 percig főzés, majd lezártam a gázt és hagytam hűlni. Tartósítószer nélkül, hővel sterilizálva felbontás nélkül nagyon sokáig eláll.
mar masodszor vagy harmadszor olvasom, h finom. egyedul viszont nem vallalom be, lentebb is irtam, h szerintem en szedtem mindket felet. lehet masik piacon, mondjuk a vacin kellene probalkoznom ;)
Na! Egész jó kis vitát hoztatok össze itt este amíg én aludtam! (-:
beetee! Talán ez segít, a sárga színű vitaalanyról van egy kifejlettebb példány is, nem messze találtam, csak először nem tettem fel a képet. Lehet, hogy ez segít:
Az első két képen szereplő pirosast nem kóstoltam, mivel kezdő vagyok, és családom van (-: