trophy!
A hajóvezetőktől halottam, hogy ha kicsi a víz, akkor se Z-hajtómű, se a Voith-Schnieder nem kellően hatékony. Valószínűleg az a baj, hogy a tavon adott helyen egyenletes a fekén, és ha nincs megfelelő víz a csavar alatt, akkor nem azt csinálja, amit szeretnének vele, nem tud áromolni sehova sem a víz. Valószínűleg a hajócsavar alatti 0,5-1m mélység kevés ahhoz, hogy rendessen dolgozzon. A füredi kikötőben láttam a kormányállásból, hogy tényleg majdnem teljes gáz kellett ahhoz a katamaránnak, hogy tényleg oldalazzon. A folyami hajózáshoz nem értek.
A járók nem hosszúak, hanem meredekek. Ez azt jelenti, hogy az utasbeszálló lejjebb van a partnál, beszálláskor egyesével mennek az utasok, és minden harmadik fej koppan a hajó oldalán. A matrózok ott állnak és mindenkit figyelmeztetnek beszálláskor.
Sajnos nem tudom pontosan mi az a ballasztolás. Ha azt jelenti, hogy a hajótestbe beszívott és kipumpált vízzel a merülés szabályozható, akkor tudomásom szerint ilyen hajó nincs a Balatonon.
Szoktalak olvasni Titeket érdeklődve, csak elég rohanós, azért írok ritkán. Gratulálok ezúton is minden képanyaghoz amit készítetek, és kösz, hogy megosztjátok a topic-kal! Augusztusban szívesen mennék a topictalira, de az nekünk kiemelt hónap, úgyhogy nehéz lesz mgoldani. Ha van időpont már többet tudok!
Miért kell alacsony vízállásnál a Z hajtást magas fordulaton járatni manőverhez, az oldalazáshoz-csavaráshoz? Folyón ez szinte pont fordítva van. Alacsony víznél nagy géperővel-vagy nagyobb vízhez viszonyított sebességnél pont "behúzza" magát a hajó, nagyobb elfordulást, vagy sebességet elérni nem lehet, csak a magával tolt-húzott vízoszlop mennyisége nő.
Az utasmozgásnál a szintkülönbséget gondolom járókkal oldjátok meg. Mennyire kell hosszú járó, hogy még megmászható meredekségű legyen így közel egy méteres szintkülönbségnél?
Utolsó kérdés: Van hajó a Balatonon a motorosok közül, amelyik ballasztolható?
A Csata kompon mozi van heti 3 alkalommal esténként. Régi filmeket vetítenek, és ingyenes a látogatás. Utassal mozgásra nem kapott engedélyt, így állóhajóként működik, amíg a "Plázs" el nem kezdődik ott az Újpesti rakparton.
A Farkas motorost elbontották már sajnos.
A Gyöngy valóban él és virul Pünkösdfürdő-Megyer között pingpongozik.
Pont az MO-s miatt szűnt meg a komp, amikor beindították a 138-as buszt.
Én sokat jártam azzal a komppal. Utoljára a Gyöngy volt, de néha a Farkas is besegített.
Tudja valaki hol lehet a Farkas? A Gyöngy a 2 Megyer között jár, azt tudom.
És azt tudja valaki mit keres a mohácsi Csata a Szt István parknál pár napja?
Na ez izgalmas, mert csepeli Rózsa utca végében még kishajókikötő is volt(van?)Innen indul(t) a Rózsa u.-Budafok Háros átkelőhajó.Mikor a nullás hídját építettük, sokat utaztam rajta, de ez már a múlt ködébe vész...(1988)
Hétfő délben az inforádió aszonta a Rózsa u-nál találtak bombát a Dunában. A tűzszerészek hamarosan kiemelik, elszállítják és megsemmisítik.
Nemtom melyik Rózsa u-ra gondoltak, de valszeg XXI. ker, Csepel művek déli vége. A Budafoki öregek szerint Weiszmanfrédot a budafoki dombok felől érkező szövetséges gépek többször bombázták. A szórást már a Leányka u. vonalában mekkezdték a gyengébb képességű célzómesterek, így bőven jututt vastojás a Duna medrébe is. Néhány bombatölcsér a múlt század végéig megmaradt a 6-os út és a vasút közötti területen a bmx bringások nagy örömére.
Szerintem ilyenkor kell végigvadászni fémkeresővel a folyókat a még meglévő meglepetéses
robbanoszerek után.
Növérem irta Olaszországból hogy ott is a Pó folyo tele van fémkereső csapatokkal, csak akkor van baj ha hozzá nem értők találnak valami veszélyes dolgot.
Olyan alacsony a Duna vízszintje, hogy a hajózási szakemberek szerint lassan fel kell függeszteni a hajóforgalmat, de már jelenleg is csak csökkentett terheléssel közlekedhetnek a hajók. A vízügy még legalább a jövő hét végéig nem számít kiadósabb esőre a Duna vízgyűjtő területein. A Tiszán a valaha mért legalacsonyabb vízállást jegyezhették fel a hónap első felében.
A mezőgazdaságot is sújtó szárazság miatt több magyarországi folyó vizállása is évtizedes negatív rekordon áll. Kovács Dezső, a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szakembere az Indexnek elmondta, hogy a Dunán a százéves negatív rekordot ugyan még nem érték el, de ha még napokig nem esik az eső, előfordulhat, hogy fel kell függeszteni a hajóforgalmat a folyón.
Márpedig esőre ne számítsunk
Csapadék ugyanakkor az előrejelzések szerint leghamarabb csak egy-másfél hét múlva esik a Duna vízgyűjtő területein, az Alpoktól távolabbi területekről pedig még három-négy nap, ameddig ideér az árhullám. Dobák István, a Mahart üzemeltetési vezetője szerint még egy hónapig nem várható eső. Ezen időszak alatt csak csökkentett teheléssel szállíthatnak bármit is a hajók.
A Mahart "szárnyas" személyszálllító hajói közül a legnagyobb, a Sólyom már nem közlekedhet, és a Vöcsöknek is "meg vannak számlálva a napjai". Jelenleg biztonsággal csak a negyven centiméteres merülésű Bibicek közlekedhetnek.
Nem jobb a helyzet hazánk második legnagyobb folyóján, a Tiszán sem. A szolnoki székhelyű vízügyi igazgatóságtól kapott információk szerint július első felében a valaha mért legalacsonyabb vízállást mérték Kiskörénél. Emellett Szolnoknál is két centiméterre megközelítette a vízállás a legalacsonyabb szintet.
A jelenlegi helyzeten a szakzsargon szerint egy kis "lötty", azaz némi eső utáni árhullám változtatott. A Tisza még hajózható, noha nagyon sok helyen akadályozza a normális közlekedést egy-egy hajóútszűkület. A szolnoki helyzet sem túl rózsás, bár a szakember szerint "gyalog átkelni a Tiszán kicsit még húzós lenne".
A kikotort iszapot nem engedik vissza a vízbe
A Balatonon is az alacsony vízállás okoz mérhetetlen bosszúságot a szakembereknek, a turistáknak és a turizmusból élőknek. A strandokat, kikötőket folyamatosan kotorják - tájékoztatott Fehér Vilmos, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője.
Nem egyszer problémát okoz azonban a kikotort iszap elhelyezése. Jelenleg csak Keszthelyen van úgynevezett "zagytér" a szárazföldön, ahova elhelyezhetik az iszapot. A kormány által nemrégen bejelentett Balaton-programban hasonló zagyterek kialakítását is tervezik. Zagytér kialakítására alkalmas város például Balatonakali. Andó János alpolgármester az Indexnek azt mondta, hogy nyolchektáros területet tudnának bérbeadni a vízügynek. Szakemberek szerint Fűzfőn és Füreden alakíthatnának még ki zagytereket a kikotort iszap elhelyezésére.
A két négyszázas közül a Gulács csinálja a G járatot (Balatonföldvár-Balatonszemes-Balatonlelle-Balatonboglár-Badacsony), 16:20-kor indul Badacsonyból. A Bakony a J járatot (Balatonkenese-Balatonalmádi-Alsóörs-Csopak-Balatonfüred-Tihany) csinálja. Egész pontosan az indulások: BHRT menetrend.
Meg tudnád írni, melyik járatot csinálja a Bakony Badacsony és Földvár között? (Nekem az tetszene a legjobban, ha úgy 4 óra tájban indulna Badacsonyból...)
A mai Népszabadságban van egy cikk a dunai hajózásról, sajnos az online változatban nincs benne. Lényeg: több tímilliós Mahart veszteség, félig rakott uszályok, Bécs-Pozsony közt szinte megállt az élet, de Németországban is hasonló a helyzet.
Frissítettem a BALATONI HAJÓK oldalt. Újdonságok: felkerült a Füred katamarán kormányállásáról és gépházáról készített képanyag (leírás még nincs hozzá).
Tulajdonképpen a balatoni hajók minden típusának kormányállása és gépháza így már megtekinthető (Z-hajtóműves katamarán, Voith-Schnieder-es komp, csavaros egymotoros hajó, hagyományos kétmotoros és modern kétmotoros hajó). Természetesen ettől függetlenül még lesznek újabb képek más hajókról is. A leírásokat pedig pótolni fogom.
Jónapot mindenkinek!
Mai Apazini kirándulásom röviden:
'53 óta nem láttak arrfele ilyen kis vizet.A hajógyári csatornába nem lehet beállni,a bejáratban akkora zátony, hogy elférne alatta a Balaton.A folyó közepén megfeneklett bárkák horgonyon, kettő a folyással szemben állva, kettő a partra merőlegesen.
Ez utóbbiért nem sokkal később megjött egy tolóhajó, a helyiek szerint magyar.(Szürke-fehér festés, emelhető kormányállás)Három órán keresztül küszködött, majd siker után völgymenetben elhagyta a helyszínt
Képek is vannak, egy kicsit később felteszem azokat is.
Nem tudtam, hogy egy új fekália tartály ekkora esemény egy hajó életében :-)
Továbbá közgazdászként fogalmam sincs róla, hogy számolják az új fekália tartály megtérülési idejét :-)
Még nem tudni pontosan mi lesz a Balaton (Beloiannisz) és a Gulács (Szentendre) sorsa, de a Bakony (Ercsi) biztos marad egy ideig, mivel idén új fekália-tartályt kapott. Amíg ki nem termeli a költségét, biztosan marad.
A Gulács egyébként Balatonföldvár-Badacsony között jár, nem nagy arra az érdeklődés, Siófok-Füred-Tihany környékén többen utaznak.
Nekem személy szerint az a véleményem, hogy pl. a 600 fős katamaránon kb. 200-300 ember fér el kényelmesen.
Nekem is. Így kellemes étterem-hangulat van belül, bár én mindig a nyitott fedélzeten utazom. (Néztek is rám tavaly augusztusban, mint a hülyére a zuhogó esőben :-))
Az ürességet elsősorban a Balatonra és a Gulácsra értettem új képeiden. De már nem sokáig :-(
"A Siófok hogy tudott egy hajtóművel egyenesen haladni?" --- Valóban csúszik egy kicsit oldalra, de minimális, nem észrevehető. Menet közben egyébként is csak az egyik hajtóművel kormányoznak. Ha a másik nem dolgozik, akkor sem kell 5-10 foknál nagyobb szögben kifordítani a kormányt. A sétajáratok nagy része is egy hajtóművel megy. Azt a hajtóművet szokták járatni, amelyiken a kormány hidraulika szivattyúja van (pl. a Badacsonyon a bal gép). A segédgép egyébként meg mindig megy, mivel a főgépeken nincs generátor (segéggép meg van kettő is mindegyik katamaránon).
"Nem veszélyes egy kicsit menet közben matatni a hajtóműnél?" --- A képeken láthatod, hogy kb. 2 méterre kinyúlik a hajótest mögé, tehát a másik oldali csavartól majdnem 10 méterre esne bele a vízbe (a két hajtómű egymástól kb. 7-8 méterre van). Egyébként van korlát, a kiemelt hajtómű meg nagyon stabil, amikor a hidraulika kiemeli, egy stiftet tesznek bele, ami tarja, akár ugrálni is lehetne rajta. A hajócsavar tisztításakor meg le kell ülni a lemezre, a lábakat meg letenni a csavar lapátjaira, így teljesen stabilan lehet dolgozni. A kikötőben nem nagyon van ilyenre idő, még jobban csúszna a menetrend.
"Jól láttam, hogy a nagyobb hajókról készült friss képeiden utas továbbra is alig?" --- Én szombaton este voltam a siófoki kikötőben és vasárnap elhajóztam Siófokról Tihanyba és vissza, de valóban a teljes befogadóképesség fele volt a legnagyobb utaslétszám a hajókon. Nekem személy szerint az a véleményem, hogy pl. a 600 fős katamaránon kb. 200-300 ember fér el kényelmesen. Eredetileg 400 személyes volt, de ha az állóhelyeket is beleszámoljuk, akkor jön ki a 600. A katamaránok át vannak alakítva, szépek belülről, mindkét szinten van nagy bárpultos büfé. Az asztalok, székek mozgathatók, nem lerögzítettek. Kb. 250-300 ember kényelmesen le tud ülni (abból kb. 150-200 asztalhoz), és még mozoghat is a hajón tülekedés nélkül. Nem kellene teljesen feltölteni a hajókat, mert a bezsúfolt embereknek nem nyújt kellemes élményt a hajózás.
A MAHART idei meneterendfüzetében van egy fénykép a 23. oldalon. A képaláírás szerint a "Sellő" nevű vizibuszt ábrázolja Szegednél.
Ez lenne a Lelle/Hortobágy/Sárrét/Csege újabb neve?
A Hydroinfo most 40-et ír. Ez az idei legalacsonyabb szint, de szerintem megy ez még lejjebb. Tavaly 37 volt október 10-én. Lassan elérjük ezt a szintet is.
Egyébként a hajósoknál is már gáz van. A Siófok katamarán utasbeszállója például a siófoki és füredi kikötőben majdnem egy méterrel lejjebb van, mint a part szintje. Elég nehéz beszállnia az utasoknak egy meredek fajárón. A másik jelenség, hogy amikor elindulnak a hajók a parttól, sokszor kellene kifordítani az orrát először. Ez a két gép ellentétes irányú járatásával megy, és közben a hajó fara nekifeszül a partnak. A baj ott van, hogy a part oldalán lévő függőleges fa pilóták nem érnek le a vízig és a hajó oldalán alacsonyan lévő fazolin nem a pilótáknak támaszkodik, hanem becsúszik a pilóták alá a betonhoz, ami nem igazán szerencsés. Ezért a katamaránoknak oldalazni kell, de a Z-hajtóművekkel meg csak mély vízben lehet ilyet csinálni, alacsony vízállásnál igen magas fordulaton kell járatni a motorokat, hogy oldalazni lehessen. A kikötők előtt pedig rendszeresen vissza kell venni tempóból, mert ha a hajtóművek alatt nincs elég víz, akkor ráznak (és keverik az iszapot is). Így szinte lehetetlen betartani a menetrendet.