Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
512 kB-ig enged feltölteni, ez (ha egyébként jól fotóztad) kielégítő minőségű képet biztosít. Nem árt, ha jól látszanak a határozáshoz fontos jegyek: Kalapszín, kalapszél, lemezszín és lemezállás, tönk-kalap csatlakozás, esetleges gallér. Ha nem lehet 'állva' fotózni, fektesd ki tönkkel együtt, ha több példányod is van azonos fajból, hosszában félbe is vághatsz egyet. Ha a termőhely florisztikai jellemzőit is láttatni tudod legalább jelzés szintjén, az külön öröm. (fatuskó, falevél, moha, éppen akkor virágzó növény stb). Nem baj, ha beállított kép lesz.
Mondjuk a szeder szerintem legjobb frissen :-) A Börzsönyben néhány helyen kilométer-hosszú táblák vannak, isteniiiii (csak ne nyúlj bele darázsba, ami szintén szedret eszeget)
Köszönöm a segítséget! Nagyanyám is szedernek mondta, de mivel Ő nem volt szakképzett erdőjáró, ezért nem voltam biztos a nevében. A lekvárokat pedig majd októberben a netgombász találkozón lehet megkóstolni. Gondolom te is ott leszel.
Nem tudom szoktad-e követni a metnetet, de talán ott tudsz egy pár új információt kapni a "hihetetlen" időjárásról! Ott legalább úgy tűnik szervezettebb a banda, ami itt történt az közröhely! /Legalábbis Budapest/
A kökényből isteni finom likőr gyártható nagyon egyszerűen, a sloe gin.
Egyszerűen leszedsz rengeteg kökényt (az utóbbi 2 évben ezzel baj volt Szokolyán, csúcstermés után kétszer semmi). Megszurkálod, hogy levet eresszen, bele az üvegbe. Rá cukor. Rá jó minőségű gin. Hetente rázogatni, kb. másfél-két hónap után gyönyörű rubinvörös nagyon finom ital lesz, kissé fanyar, kissé édes. Király.