Ínségszikla:
Tudtommal nem legurult kőtömb, hanem a Gellért-hegy "folytatása" a Duna alatt, vagyis a "meder tartozéka". És ha nem édesvízi mészkő, hanem dolomit, akkor sokkal lassabban oldódik (geológiai értelemben is).
Pár éve volt egy rekord alacsony vízállás, télen, akkor sem lógott ki a teteje?
Ínség-szikla
A piros bója jelzi a helyét. Ez nem a budai pillér fölött szokott lenni egyébként? Az az érdekes, hogy pár hete felette láttam megfordulni egy nagy utasszállítót, mégpedig elég különlegesen. Fentről érkezve kitérítette az orrát jobbra, kb. oda, ahol a piros bója van most. Utána meghátrált úgy, hogy a farát balfelé térítette ki. Ezt az autóknál Y-fordulónak nevezik (talán a hajózásban is). Nagyon sokszor láttam hajókat bal fordulóban úgy, hogy afelett a pont felett haladtak el, ahol most a bója van.
Fejből csak arra emlékszem, hogy az Ínség-szikla Bp 50-nél már kilátszik, utoljára a 70-es évek végén volt Bp. 70 alatti víz. Ma 153-as budapesti víz van (jött most egy kicsi), tehát van rajta egy méter víz. Ami ugyi édes-kevés.
Igen a kedvtelési célú felszerelések már az új HSZ 17.sz. melléklete, az egyéb nem változott, a 13/2001-es KöViM rend. Szemle Szabályzathoz képest.
Az új HSZ megjelent kapható már. Írtam is ide a topicba.
Inség szikla:
Igen jó lenne. Sőt az lenne a legjobb, ha valami szintvonalas térképfélét be tudnál illeszteni valamilyen honlapba, vagy a topicba, esetleg magát a betájékozást egy-két képpel elősegítenéd.
Ezek szerint a hajósok előtt teljesen tiszta ennek a sziklának a léte. Ha valami bővebb leírást tudnál róla, at jó lenne.
Bár az a furcsa, hogy az egész Gellért-hegy édesvizi mészkőből áll, és ilyen sodrásnál ami ott van azért gyorsan kell kopnia (geológiai értelemben gyorsan). Lehet, hogy régen tobbet láthatták, mert akkor tudott Pest felé terülni a Duna, és nem volt ilyen szűk mederbe felpolcolva a folyónk. Bár a mederberágódás viszont elősegítné a szikla kibúvását... No csak morfondíroztam
Szabadság-hídi hajóroncs:
Úgy tudom, egy német uszály (2-3 éve volt róla szó éjszaka a Kossuthon vagy a Petőfin), meg 5-6 éve búvárok is megkutatták, de annyira veszélyesen áll, hogyha rosszul nyúlna hozzá könnyen önrobbanás lehetne belőle, és akkor a Kálvin térig meg a Móriczig minden ablak betörne, ill a Szabadság-híd leugrana a helyéről. Ha jól emlékszem akkor egy 600 tonnás uszály süllyedt el tele lőszerrel.
Régebben a vizirendőrség direkt felette horgonyzott, hogy nehogy valami barom odamenjen. Ugye jó a rendőröket nagy ívben elkerülni általában. (Ez alól biztos FOMA pajtásunk kivétel) ... :-)
Sziasztok!
Holnaptól egy hétig Baján fogom áztatni magam, jó rálátással a hajógyár(Mahajosz), a vízügyi kikötő, a sporthajók és a dunai kikötő forgalmára.
reményeim szerint sok képpel és hírrel jövök haza, már amennyiben ez valakit érdekel.
Aztán lehet, hjogy 1-2 hétig nem lesz netünk, mert szolgáltatót váltunk, de aztán hajrá.Addig is sok jó dumát és jó szelet!!
Előbb tévedtem a rádióműsort illetően; nem 30-31 éjszaka, hanem ma, 29-30 éjszaka lesz beszélgetés a magyar hajózásról a Petőfi adón. Bár gondolom, hogy ezt csak a 24 órás üzemmódban ("B-Fahrt") hajózók fogják hallgatni. Üdv mindenkinek, c
Pár hónappal ezelőtt muggli kérte, hogy írjuk össze a csónak kötelező felszereléseit, mely 2002.június 30-tól megváltozott:
Íme:
Kedvtelési célból üzemben tartott vizi sporteszköz (kajak, kenu is, ha nem sportolásra, vagy edzésre használják):
Legalább 2 liter űrmértékű szapoly
Csónak típusának megfelelő evező
Kikötésre alkalmas min. 5 méter hosszú lánc, vagy kötél
fehér fényű jelzőlámpa
mentőmellény, ha a csónakban úszni nem tudó személy tartózkodik
a csónak üzembentartójának nevét, lakcímét (telephelyét)tartalmazó tábla a csónaktesten jól láthatóan tartósan rögzítve elhelyezve
Amennyiben tűz-,robbanásveszélyes anyagot szállítanak 8A, 34B oltásteljesítménnyel rendelkező tűzoltó készülék
Sport, és kedvtelési célú csónak, motorcsónak, horgászcsónak:
napszaknak megfelelő jelzés adására alkalmas eszköz
Legalább egy evező
csúszásmentes fedélzet
50 cm-nél nagyobb szabad oldalmagasság esetén fürdőlétra, vagy más eszköz a vízből bemászásra
8 fm felúszó kötéllel ellátott mentőgyűrű, vagy mentőpatkó
úszni nemtudóknak mentőmellény
1 db szapoly
1.sz. mentődoboz (mkp-szgk)
egy olyan erős rögzítési pont a testen, amely alkalmas horgonyzási, kikötési, vontatási terhelés biztonságos fogadására
főhorgony, tartalékhorgony, a testhossztól függően
minimum 5 fm 8 mm átmérőjű kikötő kötél
1 db csáklya
Bocs, ha sokakat nem érdekelt, csak megigértem hogy megírom ezeket.
A hétvégén voltam Mohácson és ott láttam a Kalocsát meg az Érsekcsanádot némi uszályok társaságában . Végül is hajózható a Duna vagy részleges leállás van a Mahrtnál.
Időközben oriási utasszálitó ukrán folytatta utját fentről lefelé /dnyepr/.
A mohácsi önkormányzat egy komolyabb hajót akar venni, de nem tudom, ez feltételezem utasszállitó lesz, de még nem sikerüt a vétel, ukrajnában voltak.
Igen a pesti pillérnél van egy elsüllyedt uszály. Fekvése: uszályorr a part felé néz, kerékállás felépítmény sodorvonal felé. A kerékállástetőnél van most sárga bójával megjelölve, felette kb. 60-70 cm víz van. Ezért nem hajózható a Szabadság-híd bal parti szélső nyílása, még saját felelősségre sem.
Az Ínség-szikla formára a parttal majdnem párhuzamosan, jelen vízállásnál a parttól kb. 8-10 m-re kezdődőn húzódik a jobb partoldalnál. Lapos tetejű, hosszú, néhány méter széles padszerű képződmény. Gyorsan hozzá szeretném tenni, hogy látni szinte még senki sem látta, mert nem is tudom volt-e valaha olyan alacsony vízállás, hogy kilátszódjon, de a vízbukást lehet már most is látni, ha éppen nem nagyon hullámos a tenger felette. Ha megnézitek a Szabadság-híd hajózó hídnyílásának jelzéseit, jól látni, hogy a bal part felé el van tolva a híd középtengelyéhez képest. Ennek oka az Ínség-szikla benyúlása. Nevének eredete: Legenda, mely szerint, ha a szikla kilátszik, hosszú aszály eredménye, melyet ínséges év fog követni. Úgy olvastam, sokezer évvel ezelőtt a Gellérthegy oldalán legurult sokszáztonnás szikláról van szó.
Ha szeretnétek utánanézek pontosan az uszály, és a szikla LNHV-hez, LKHV-hez viszonyított mélység adatainak.
Tudnád ennek az "ÍnsÉg-sziklá"-nak a helyét még pontosítani? Naponta járok arra, sok helyen olvastam már róla, de jelét még nem fedeztem fel. Ha ott van, ahol leírásod alapján gondolom, eléggé zavarhatja a Belgrád rakparton kikötni szándékozó hajókat!
A másik, amiről olvastam, hogy a Szabadság-híd pesti pillérénél volna egy II. világháborús uszály, amit azóta sem vettek ki. Ez hol van? A pillér fölött most látható sárga bója éppen ezt jelölné ki?
Mint ahogy a 3756-os hozzászólásomban rögtön javítottam is az elírásom az ÍnsÉg-szikla.
Erzsébet-híd-Szabadság-híd között húzódik, jóval közelebb a Szabadság hídhoz a jobb partban, a parttól benyúlik egészen a híd budai pillérjének vonalánál is beljebb. A piros (vörös) bóját láthatóan arrébb is helyezik ilyen kis víznél emiatt.
A "topic lelkes csapatáról": A fórum nagyon hullámzik, vannak időszakok, amikor napi 5-10 hozzászólás is van, de pl. a mostani hétvégén egyetlen hozzászólás sem volt. Kíváncsi leszek a nem-nyári időszakokban az aktivitásra.
Üdvözlet a topic lelkes csapatának!
Magam részéről régóta hallgatok, de ez elsősorban a napi 24 órás munkával függ össze. Bár nagy a csend kifelé, de idebennt a MAHART-ban azért elég sok minden történik.
Ha a csapatnak nincs ellenvetése, a topic-tali számára újra felajánljuk a Szabadkikötőben való találkozást (addig használjuk ki a lehetőséget, amíg még lehet). Javaslataim: szept 02 (kedd), 04 (csütörtök), 09 (kedd). Utána újra lehetne egy szemle megpihent vontatóinkon ("Sopron", "Szombathely"), majd szabadfoglalkozás a sporttelepen.
Egyébként 30-án éjféltől 31-én hajnal 03-ig (csaknem fő műsoridőben!) a Petőfin beszélgetés a magyar hajózásról.
Várom a válaszokat topic-tali ügyben. Addig is jó nyaralást nektek! c
Frissítettem a BALATONI HAJÓK oldalt. Újdonságok: felkerült Magyarország egyik legnagyobb tavi hajójának a Balaton (Beloiannisz) motoros kormányállásáról és gépházáról készített képanyag (leírás még nincs hozzá).
Üdvözlet Mindenkinek!
Muggli! Az augusztus vége szerintem is jó lesz, én is holnap megyek nyaralni, utána két hét Horány, de ez még 20.-a előtt (ha ugyan lesz még víz a Dunában...). A Balaton vizének apadását meg a saját bőrömön is tapasztaltam, felültünk kétszer is a B25-össel, Badacsonynál és Révfülöpnél, ráadásul a kikötő bejárata előtt! :), 130-as merüléssel...
itthon pedig mi fogad? a veszteglő kabinosok látványa :(, vasárnap még láttam megérkezni a Monet-t, jött a Symphonie is, de a nagyobb, négyszintesek, a Sofia és a két csókosszájú már nem érkezett meg, azóta nem voltam kint, nem volt miért, hacsak nem azért, hogy az alacsony vízállást örökítsem az utókornak. :) szinte hihetetlen, hogy alig egy éve pont fordítva volt...
Engedjétek meg, hogy egy picit betolakodjak ide. Bár nincs semmiféle hajóm, valszeg nem is lesz, de szeretném kérni a segítségeteket. Egy hajókról szóló könyvet keresek, amir?l még a könyvesboltosok is keveset tudnak. Még idén tavasszal láttam a TV-ben egy könyvajánlatot, mely a MAHART utolsó nagy tengerjáró hajóiról szólt, PL: Ady, Vörösmarty stb...stb... A baj az hogy nem jegyeztem meg az íróját és a m? címét. A könyv a magyar tengerjáró flottáról szól/szólt, mely mint köztudott már csak a multé. Nos én ezt a könyvet keresem, de nem tudom a címét és a kiadót sem. Kérlek benneteket, ha valakinek netán megvan e könyv vagy ismeri, árulja el a pontos címét, íróját, kiadót....
Frissítettem a BALATONI HAJÓK oldalt. Újdonságok: Felkerült a Siófok katamarán kormányállásáról és gépházáról készített képanyag (leírás még nincs hozzá). Lecserélődtek a Kelén, Tünde, Fonyód és Lelle képei. Megj.: A Siófok katamarán képei a Füred után már nem izgalmasak, de azért feltettem ezeket is, a gépházban azért van különbség.