Keresés

Részletes keresés

beetee Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16464
beetee Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16463

Hopp!

Rhodopurpureus: kalapjának sötétvörös, barnásvörös  színével.... (Kalmár -Makara-Rimóczi) igencsak megváltozott a fő jellemzőiben ez az alfaj....

 

A kép számomra azonosnak tűnik. Még rákeresek. Egyébként mi a becsületes neve? Boletus rhodopurpureus var. micsoda?

Előzmény: heyderia (16460)
beetee Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16462

Az apen....  nekem kifejezetten savanykás ízűnek tűnik, ha jól azonosítottam.

Más lesz.

 

Előzmény: nagypapi51 (16457)
Lepista Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16461

 

Egy kis izelítő a mai gyűjtésből.

Ami a képről lemaradt: okkerszínű vargánya , csupros tuskó , molyhos tinórú , kékhátu galamb , őzáb , árvégű fülőke , májgomba .

A galamb gombák  számos változatával terítve van az erdő .Ami meglepő volt , hogy nagyon sok közöttük teljesen kukacmentes. Vargányából  már kevesebb volt , mint eddig , viszont frissek és általában lakatlanok.

 

heyderia Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16460

Nagypapi és Beetee! Megintcsak a bíborvörös tinórúnak egy formája, alfaja, változata, variánsa, akármije játszik velünk - ha elfogadjuk az egyik boletus-specialista érveit, ám egy másik specialista külön fajként említi, kiemelve néhány szerinte csakis ennél a gombánál megfigyelhető jelleget (szag, színárnyalat, élőhely, stb.), viszont egy harmadik specialista ezen jellegek egy részét nem állandónak mondja, sőt keveredve látja az első specialista által leválasztott forma, alfaj, stb behatároló kritériumait is. A következő, szintén specialista .... (nem folytatom). Bocs a minőségért, az eredetiek jók.

1. kép egy francia kutatóé (már nem él sajnos)

2. kép 1998-ból, a Pilisből, ezt én találtam

Előzmény: nagypapi51 (16449)
andreja Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16459

A kökénybor szívgyógyszer.

 

Kökényből én is csináltam likőrszerű dolgot egyszer, de nem úgy, hanem először kökénybort, aztán a mélyhűtőben lefagyasztva toltam föl a v%-ot. Hátha több marad benne a vitamin, mint desztillálás közben.

Nem kell várni novemberig, a Mátrában október elején már simán vannak fagyok, sőt az Alföldön is, még szeptemberben se ritka. Ha megcsípi utána nem szabad sokat várni, mert az édeset mások is szeretik, ráadásul sokkal jobb célszerszámmal mennek érte, mint a ember.

Előzmény: János66 (16420)
heyderia Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16458
Szerintem semmi gond a képeiddel Kovlvi, csak ritkán jutunk el a nyugati határszélekre, ezért rejtélyes némelyik gombád. Az első biztos nem géva, ehhez mit szólsz?
Előzmény: kovlvi (16437)
nagypapi51 Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16457
Régen oltott mésszel csinálták.
Mérd meg az alapanyagod pH értékét, és ha 5,4 alatt van, akkor használd a meszet 1:100 arányban (100 liter vízhez 1 kg oltottmész)

beetee! nekem az appendiculatusra hasonlít, csak az zavar, hogy tönkben is kékült
Előzmény: Filmes mokuss (16456)
Filmes mokuss Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16456
Kedves Nagypapa. Koszonom a segitseget! Tehat hasznalhatok szimpla oltot meszet a szensavas mesz helyet? es ugyan ojan aranyba rakjam az alapanyaghoz az oltot meszet?
Szimplan meg kell oltani a komeszet es kesz?
Előzmény: Filmes mokuss (16387)
beetee Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16455

Ha van egy "kis" időd, akkor itt nézd végig a Boletusokat.

 

Vannak tippjeim, de Te láttad élőben. A kalap színe, mintázata sem egyértelmű előttem.

 

Most pedig elmegyek kosarazni... mire megjöttem lesz faj.megjelölés? :)

Előzmény: nagypapi51 (16453)
ricso3 Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16454
Cserény:Köszönöm!Azóta kinéztem pöfetegért,hát még magam is meglepődtem!Az eredmény:
nagypapi51 Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16453
illata is a friss vargányáé
Előzmény: nagypapi51 (16452)
nagypapi51 Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16452
enyhén édeskés, tipikus vargánya íz
Előzmény: beetee (16451)
beetee Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16451
Íze?
Előzmény: nagypapi51 (16449)
TTAMAS Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16450
Sok-sok évvel ezelőtt én is találtam ilyeneket a Pilisben. Bevittem a TIT-be, de nem jutottak eredményre.
Előzmény: nagypapi51 (16448)
nagypapi51 Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16449
lemaradtak...:)
Előzmény: nagypapi51 (16448)
nagypapi51 Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16448
A reggeli szépség:
[image1]
[image2]
Megtaláláskor homogén sárga volt a tráma és a tönk (bázisban kissé pirosas)
Vágásra azonnal azurkék lett, ~20 perc elteltével kifehéredett.
Tippek a fajra?
Lactarius Curtis Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16447
A csapadéktérkép alapján sok jóra ne számíts, most inkább a nyugati határszél lehet jó.
Előzmény: fityoerika (16436)
lujza Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16446

Ha jól emlékszem, már tavaj is "féltetted" a som-lelőhelyedet tőlem:))

 

Senki se nem látta, mit mívelt a tömeg a szerencsétlen remete borókabokrával a Brian élete c. örökbecsűben?

Előzmény: fityoerika (16435)
TTAMAS Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16445
A fenyőtinórú nagyon lédús, én nem szárítanám.
Előzmény: R6gufi (16443)
gogolaci Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16444
Zalaegerszegen ma reggelre végre előbújtak az őzlábgombák, tegnap még nem volt belőlük. Pont az ilyen dobverő méretüeket szeretem a legjobban, mert kiválóan tölthetők. A tegnap otthagyott körömhegynyi rókagombáim is szépen növögetnek, szombatra elérik a szedhető méretet.
R6gufi Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16443
Nem rémlik, hogy régen szárítottunk-e fenyőtinórut. Lehet? Ha igen, sárga marad, vagy megsötétedik nagyon?
cserény Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16442
Szia! Ezek meg tudnak több tízkilósra is nőni. De csak a nagyon fiatal részeit tudod megenni, mert amúgy olyan, mint a gumi. Jó rántva, de szerintem levesben inkább, mert tovább tudod puhítani. Jó ízű gomba, bár nyomásra feketedik, ettől nem olyan szép belőle az étel.
Előzmény: ricso3 (16440)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16441
A borvörös tinóru finom, de semmi extra, a változékonyt nem eszem :)
Előzmény: cserény (16431)
ricso3 Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16440
Voltam a Balaton felvidéken,csont száraz volt minden.A keddi zivatar se sokat segített az erdőkön,semmi gombát nem találtam!!!A múltkor amit  bükktuskón találtam gombát,utánanéztem és nem likacsos gomba,hanem óriás bokrosgomba.Szombaton ismét megnéztem és rengeteg kicsi indul rajta újra.Van valakinek ötlete,hogy lehet elkészíteni,mert én ezt a fajtát még nem próbáltam.
cserény Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16439
Egyébként hol van az az "itt"? Honnan való vagy?
Előzmény: Andrew X (16434)
cserény Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16438

A piruló galócát ne nagyon mossad, mert nagyon be tud vizesedni. A kalapbőrét húzd le, kapirgáld csak, ha földes. De ezt meg tudod előzni,ha már helyben tisztán teszed a kosárba, de lehetőleg külön gyűjtsd a többi gombától, mert nagyon törékeny. A legjobb vajon megpárolni, sütni, majd nagyon kicsit sózd, fehérborsozd, tejföl, vagy tejszín és fehérbor+ egy kanálka liszt keverékével behabarni. Hús mellé, magában spagettihez nagyon finom. Ezt a gombát úgy is hívják, hogy velőgomba. A németek gyöngygombának nevezik.

Jó étvágyat!

Előzmény: Andrew X (16434)
kovlvi Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16437

Köszönöm mindenkinek a hasznos tanácsokat, ezután igyekszem ezek szerint megörökíteni a vadászat eredményét.

Kovlvi

Előzmény: TTAMAS (16432)
fityoerika Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16436

Szerintetek ennyi eső elég volt? Hétvégén lesz már gomba??

A Cserhátba megyünk szombaton. Van valakinek infója (Romhány környéke)?

 

Nagyon örülnék még rókagombának.

Összesen max. fél kilót szedtünk eddig és azt kapásból el is fogyasztottuk:)

Cserhátiak! Mi hír a rókákról?

fityoerika Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16435

Ha jól emlékszem, már tavaj is "féltetted" a som-lelőhelyedet tőlem:))

Akkor viszont még nem is tudtam, hogy néz ki:).

De ha tényleg jól emlékszem, akkor ahol Te a somot szedet, oda mi "csak" gombászni járunk:)

 

Találok majd egy másik helyet, ahol van som (Ha nem, akkor meg találok gombát:)). Arra emlékszem, hogy a tavaji Ispánki találka után mindenki nagyon dícsérte a lekvárodat, úgyhogy megmozgatta a fantáziámat.

 

Ja, de a kökényt felezzük? Már ez is jól hangzik. Akkor már nem is kell keresgélnem, hol van kökénybokor:)

Előzmény: János66 (16421)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!