Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
A galamb gombák számos változatával terítve van az erdő .Ami meglepő volt , hogy nagyon sok közöttük teljesen kukacmentes. Vargányából már kevesebb volt , mint eddig , viszont frissek és általában lakatlanok.
Nagypapi és Beetee! Megintcsak a bíborvörös tinórúnak egy formája, alfaja, változata, variánsa, akármije játszik velünk - ha elfogadjuk az egyik boletus-specialista érveit, ám egy másik specialista külön fajként említi, kiemelve néhány szerinte csakis ennél a gombánál megfigyelhető jelleget (szag, színárnyalat, élőhely, stb.), viszont egy harmadik specialista ezen jellegek egy részét nem állandónak mondja, sőt keveredve látja az első specialista által leválasztott forma, alfaj, stb behatároló kritériumait is. A következő, szintén specialista .... (nem folytatom). Bocs a minőségért, az eredetiek jók.
Kökényből én is csináltam likőrszerű dolgot egyszer, de nem úgy, hanem először kökénybort, aztán a mélyhűtőben lefagyasztva toltam föl a v%-ot. Hátha több marad benne a vitamin, mint desztillálás közben.
Nem kell várni novemberig, a Mátrában október elején már simán vannak fagyok, sőt az Alföldön is, még szeptemberben se ritka. Ha megcsípi utána nem szabad sokat várni, mert az édeset mások is szeretik, ráadásul sokkal jobb célszerszámmal mennek érte, mint a ember.
Szerintem semmi gond a képeiddel Kovlvi, csak ritkán jutunk el a nyugati határszélekre, ezért rejtélyes némelyik gombád. Az első biztos nem géva, ehhez mit szólsz?
Régen oltott mésszel csinálták. Mérd meg az alapanyagod pH értékét, és ha 5,4 alatt van, akkor használd a meszet 1:100 arányban (100 liter vízhez 1 kg oltottmész)
beetee! nekem az appendiculatusra hasonlít, csak az zavar, hogy tönkben is kékült
Kedves Nagypapa. Koszonom a segitseget! Tehat hasznalhatok szimpla oltot meszet a szensavas mesz helyet? es ugyan ojan aranyba rakjam az alapanyaghoz az oltot meszet? Szimplan meg kell oltani a komeszet es kesz?
A reggeli szépség: [image1] [image2] Megtaláláskor homogén sárga volt a tráma és a tönk (bázisban kissé pirosas) Vágásra azonnal azurkék lett, ~20 perc elteltével kifehéredett. Tippek a fajra?
Zalaegerszegen ma reggelre végre előbújtak az őzlábgombák, tegnap még nem volt belőlük. Pont az ilyen dobverő méretüeket szeretem a legjobban, mert kiválóan tölthetők. A tegnap otthagyott körömhegynyi rókagombáim is szépen növögetnek, szombatra elérik a szedhető méretet.
Szia! Ezek meg tudnak több tízkilósra is nőni. De csak a nagyon fiatal részeit tudod megenni, mert amúgy olyan, mint a gumi. Jó rántva, de szerintem levesben inkább, mert tovább tudod puhítani. Jó ízű gomba, bár nyomásra feketedik, ettől nem olyan szép belőle az étel.
Voltam a Balaton felvidéken,csont száraz volt minden.A keddi zivatar se sokat segített az erdőkön,semmi gombát nem találtam!!!A múltkor amit bükktuskón találtam gombát,utánanéztem és nem likacsos gomba,hanem óriás bokrosgomba.Szombaton ismét megnéztem és rengeteg kicsi indul rajta újra.Van valakinek ötlete,hogy lehet elkészíteni,mert én ezt a fajtát még nem próbáltam.
A piruló galócát ne nagyon mossad, mert nagyon be tud vizesedni. A kalapbőréthúzd le, kapirgáld csak, ha földes. De ezt meg tudod előzni,ha már helyben tisztán teszed a kosárba, de lehetőleg külön gyűjtsd a többi gombától, mert nagyon törékeny. A legjobb vajon megpárolni, sütni, majd nagyon kicsit sózd, fehérborsozd, tejföl, vagy tejszín és fehérbor+ egy kanálka liszt keverékével behabarni. Hús mellé, magában spagettihez nagyon finom. Ezt a gombát úgy is hívják, hogy velőgomba. A németek gyöngygombának nevezik.
Ha jól emlékszem, már tavaj is "féltetted" a som-lelőhelyedet tőlem:))
Akkor viszont még nem is tudtam, hogy néz ki:).
De ha tényleg jól emlékszem, akkor ahol Te a somot szedet, oda mi "csak" gombászni járunk:)
Találok majd egy másik helyet, ahol van som (Ha nem, akkor meg találok gombát:)). Arra emlékszem, hogy a tavaji Ispánki találka után mindenki nagyon dícsérte a lekvárodat, úgyhogy megmozgatta a fantáziámat.
Ja, de a kökényt felezzük? Már ez is jól hangzik. Akkor már nem is kell keresgélnem, hol van kökénybokor:)