Érkezett egy újabb "Lelle" tíusú ukrán csoda. Szent István parknál áll pontonon. Egész jó állapotú, eladásra szánják.
A Dunaj tegnap éjszaka indult tovább dél felé. A nemzetköziről felment a Parlament elé fordulni, de a rundó közben valami gondja lehetett, mert egész a Lánchídig esett keresztbe fordulva, és csak a pillér előtt nem sokkal tette szálába.
Remélem nem lesznek narancssárgák a Bíbicek, tegnap amit láttam, az nagyon durva volt.
Frissítettem a BALATONI HAJÓK oldalt. Újdonságok: Felkerült a Helka kormányállásáról és gépházáról készített képanyag (adatbázis részben, leírás még nincs hozzá). Új fotó: Biológia ms (Galéria - Egyéb hajók részben).
HELKA (röviden): A Balaton egyik legrégebbi és legszebb hajója, a Kelén "testvére". 1891-ben épült, gőzhajó volt. 1946. szeptember 21-én újra vízre került felújítva. Megint le lett selejtezve, Balatonfüreden a főút mellett volt a parton és bárként működött. A Pogány Madonna című filmben is szerepelt, egy disco-bárban lévő verekedős jelenet itt játszódott. 1996-ben ismét vízre került, a BHRT újította fel. Valamelyik dunai hajó SKL motorját kapta meg. A 2003-as főszezonban a menetrend szerinti "R" járatot (Balatonlelle-Balatonboglár-Badacsony) csinálja, valamint utána Balatonlellén sétahajózik. A hajóról képek a BALATONI HAJÓK oldalon a galériában találhatók.
A Bíbic III volt az. Lefotóztam őt is...
A Sólyom is jár, őt is lefotóztam tegnap menet közben. Ezexerint nem igazak a rémhírek vele kapcsolatban.
2 hete én is fürödtem a Dunában a Tahi hídnál és kitűnő volt a víz.
Na jólvan már gyógyul a bőröm lehet hogy leégés is volt a buliban, érdekes először elég ilyesztő volt. más: valoban csodáljuk a személyszállitás csodáit amik Budapesten megjelennek de Mohácson és számtalan helyen one személyszállitás pedig a gyerekkorom legjobb nyári emlékei a dunai hajózások voltak. Dunafalván is valoszinü megszünik a komp mivel senkinek nem éri meg szolgáltatni, lassan visszatérünk a kőkorszakba. Ha átakarzs kelni a Dunán tanulj meg uszni és figyeldd a vizirendészetet mert nem lehet ám ingyen átuszni a Dunát. Vagy vegyél egy csonakot és örizdd egész éjszaka.
Bizzunk benne, hogy azért a Duna jövője nem reménytelen, mert pár hete fürödtem Bogdánynál,
/20 év szünet után/ és nagyon kellemesen csalodtam a víz minőségében és tisztaságában.
Nagyon ajánlom mindenkinek,szuper a strand is!
Jó estét mindenkinek!
Pedro, nagyon jó a kép, ritka pillanatot kaptál el, de a Miskolc esetében is!
Ezek a kabinosok meg teljesen megkergültek. A Mozart egy nappal korábban jött le, itt volt a Dunaj, ami egész szeptemberig nincs a rendezésben, két Amadeus helyett csak egy jött, a Vikingek meg vagy fél napot csúsznak, vagy korábban jönnek. Lehet hogy a vízállás zavarta meg őket....
Ma este olyan 5 körül a Gönyü mellévetten hozott le (gondolom Újpestről) egy Bíbicet, nem tudom melyik volt, de a teteje narancssárgásbarna, az oldala pedig citromsárga színben pompázott. Az akadémia előtt megrundóztak, de ha jól láttam utána vitte lefele tovább. Ha jól tudom, ezzel már a harmadik Bíbic repült ki a fészekből, akkor a Sólyom ezekszerint még nem mehet?
Bocs, most látom, hogy elb..tam a html kódot...termélszetesen csak az első mondat dőlt betűs..
Amúgy elég nagy volt a hajóforgalom Baján, érdekes, hogy főleg bajai célállomással.Ezek ott rakodtak, főleg ömlesztett árut.Áthúzó hajót nem sokat láttam, ezek közül itt van mindjárt egy:
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
A hajó az ukrán LVOV(k.u.k. nevén Lemberg)6 db nagy bárkát tolt, mind félig rakottan, így is rettenetesen megküzdött a hegymenettel.
Nemrég fürödtem a Dunában Mohácson de azt hiszem többet ezt nem teszem meg, mert egy életre tönkre tette a bőrömet,
Kicsit off, de:
..Mert nem tudod, hol kell fürdeni.Mohácson már elég nagy a katyvasz, mert a bajai szennyvíztelep a Türr-emlékmű magasságában a sodorvonalba engedi a (mostmár biológiailag is)tisztított szennyvizét, ami meglehetős megterhelést ad a folyónak,és még ehhez jön a lejjebb fekvő települések anyaga.Az öntisztuló képesség a vízhőmérséklet függvénye, melegben romlik, ezért a szennyeződés elnyúlhat Mohácsig is.
Mindebből az következik, ha a Dunában Bajánál fürdesz, mondjuk a híd körüli zátonyokon, ez nem lesz vészes.(Felfele kb 50 km-re nincs jelentős terhelés)Tapasztalatból beszélek, én a nyolc hónapos lányommal voltam ott a hét végén, se neki, se másnak semmi baja.Sőt,meg voltam lepődve, olyan tiszta volt a folyó-pedig én a vizen nőttem fel, és sok mindent láttam már...
Szerintem biztos hogy az volt mert felvettem azt a részt és jollátható a kémény elhelyezkedése a porancsnoki hid előtt. amikor a föszereplö ki-be ugrál jol látható az első fedélzetre felvezető lépcsö ez általában jól meghatározta a hajót de érdekes mert ezen még megvoltak az ablak spaletták is tehát nem volt rajta sok átalakitás.
szerintem mostani állaportában borzalmasan néz ki és megfogadtam hogy tőbbet az ujpest hajójavitó közelébe se megyek mert éngem sokkol ennek a hajónak a látványa,
Te biztosan felismerted a Petőfit? Én többször is lejátszottam azt a részt, de nem jöttem rá. A Zente-féle autózásos jelenetben is szép az a vontatógőzös. Csak mindig beletakar valamelyik szereplő feje. Egyébként aranyos, hogy a Filmmúzeum ismertetőjében Skoda Feliciának nevezik a Wartburgot.
Én valahogy még mindig a régi hajok imádója vagyok. Nagy élmény volt látni a Petőfit müködőképes korában egy elég bugyuta magyar filmben nevezetesen a Kőlyök, Dunaujváros kiötöje is azt hiszem a multé lesz lassan. Soha nem fogom megérteni hogy a Dunát nem tudjuk jobban kihasználni nyáron felüdülés szempontjából. Nemrég fürödtem a Dunában Mohácson de azt hiszem többet ezt nem teszem meg, mert egy életre tönkre tette a bőrömet, persze hajózás /személy/semmi forgalom. Naszóval nem fogjuk sokáig élvezni a természetet mert brutális módon pusztitjuk. De hát a civilizáció előbb-utobb minket is kipusztit szerencsére nem csak az általunk utált vagy szeretett dolgokat.
A Hannoverhez kedves emlékeim fűződnek. Ha jól emléxem, 1995 nyarán egy üzemanyagot csempésző ukrán tolóhajó kapitánya megtagadta a vámkezelést, a pénzügyőrség a vizirendészettől, a vizesek meg tőlünk kértek segítséget. A Mecsek alosztállyal megrohamoztuk a hajót, az egyik közreműködő hajóegység a Hannover volt, akkor még holland NYEU-s személyzettel. Az emlékül kapott holland vízirendőr karjelvény ma is az íróazstalomat díszíti.
Sziasztok!
Egy kis jelentés a déli végekről.
Baján járt a Vám-és Pénzügyőrség hajója, a Hannover.Állomáshelye asszem Mohács.
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
Láttam ma utasokkal közlekedni magyar zászló alatt Katalin néven az említet hajót. Nagyon különleges oldtimerről van szó. Ilyesmi nem járt még errefelé. Lefotóztam párszor... :o)
Sajnos ez is a meghonosodó, nem fordított kifejezések számát gyarapítja.
Begördül, kigördül az áru. Egy átrakás nélküli fuvarozási módszer.
De ha van egy pár napod, jön itt majd szakszerű magyarázat is.
Megismételném korábbi kérdésemet: tudja valaki, honnan szerezhetnék egy uszály-darut?
En teljesen laikus vagyok hajo-temaban... a kepet megneztem...
Ez a akkor most olyasmi, hogy felhajt a kamino aztan meg le...ezert roll on/roll off? (az angol forditasbol indulok ki..)
Tul szakszeruen nem kell, csak egy honlapot keszitek, ahol szerepel a szovegben.. es kellene adnom valami adalekinfot linkben vagy pop-upban, hogy a szegeny magamfajta ha olvassa akkor valamit ertsen is belole....:-)
Köszönöm szépen a jelölést! :o)
Muggli 3469. hozzászólásában pont 1 ro/ro hajó képe látható fantasztikusan jó nézetből, felülről.
1 bolgár dunai kamionszállító.
Én nagyon szaxerűtlenül tudnám csak elmagyarázni a ro/ro hajózás lényegét, de biztos vagyok benne, hogy nagyon hamar kimerítő választ kapunk akár Trophytól, akár Bócmantól, akár Mugglitól, akár Contestanttól. De biztosan vannak itt még többen is, akik szakértői e témának.
Alacsony vízállás a Dunán
Szakértők szerint a folyam vízhozama egyharmada a szokásosnak, amely a szárazságnak köszönhető. Az alacsony vízállás miatt a Duna alsó szakaszán egy második világháborús német hadihajó roncsa is láthatóvá vált.
Én 86-ban és 88-ban Badacsony környékén nyáron több napig hajóztam a katamaránon (családtag dolgozott rajta) és emlékszek, már akkkor is iszapos volt a víz és nagy volt a hullám a hajók után a kikötő közelében. Ott mindig is alacsony volt a vízállás. Ilyen a tihanyi kikötő is, ott is keveredik az iszap igen rendesen már kis géperőnél is.
Ma utaztunk a Gulácson (ex Szentendre) Badacsonyból Lellére. Badacsony elhagyásakor iszonyatos iszapot kavart fel a csavar (ilyet korábban még sohasem láttam), és a hajó mögött hatalmas hullámok alakultak ki, mint amikor a tengerparti sekély részen átbukik a víz, és a szörfösök csőben mennek. A dolog 2-300 métere hosszan tartott, a hajó érezhetően meglassult. Vajon mennyi víz lehetett a csavar alatt?
A hajón a hátsó fedélzet felől egyébként ott van még - igaz, fehérre lemázolva - az eredeti "Szentendre ms" réz géptábla.
Én az utóbbi hetekben csak alkalmanként tudtam a topicba benézni. A szeptember eleji időpontok nekem egyelőre mind jók - köszönjük contestant meghívását! A hajós megközelítésben is benne vagyok!