Kerestem a topikok között, de nem találtam még kifejezetten ilyen témájút. Ez elég meglepő volt. Nos, mindegy, akkor itt van egy, amiben megtárgyalhatjuk a legújabb technológiákat, áttöréseket, hatásfokokat és persze, hogy ki, mikor fogja telerakni és legfőképpen mennyiből a háza tetejét napelemekkel?
Ha már értelmezted a cikket (idézés helyett!), azért a korrektség kedvéért hadd idézzek belőle:
"... Egy átlagos napon Németo. villamosenergia-termelésének mindössze 4 százalékát adják a naperőművek, ráadásul úgy, hogy a nyugat-európai országban annyi napenergia-cella van, mint a világ többi országában összesen."
Ennyit arról, hogy mit jelent valójában az élenjárás. Érdemes lenne felbecsülni, hogy a TELJES energiafogyasztásban ez mennyit is jelent ?
Kérdés, hogy valóban napelemet gyártanak, vagy csak szerelnek össze. Dorogon is van napelem gyár, de a cellák nem ott készülnek. És jópár ilyen gyár van. Szerintem a kérdés erre irányult.
Dolgoztam egy rövid ideig nem olyan rég egy olyan műszeres cégnél, ahol félvezető/SI lapkák vizsgálatához gyártottunk műszereket, illetve gyártanak most is. Azaz az egykristály tömbböl elszelikk a lapkákat, és megy a szalagon, a műszer meg vizsgál rajta sokféle paramétert.
Azt kell mondjam, a műszerek 99%-a Kínába vagy arrafelé ment, Európába csak 1-2, az is inkább azért, hogy meozzák a napelemeket, nem azért mert cella gyártás folyt ott.
Szia! Az árak folyamatosan frissülnek, és a szolgáltatók is szórakoznak. Már nem fogadják el azokat az invertereket, amik abban az árban benne voltak. Náluk nézz körül, az árlisták között vannak rendszerárak is, és komplett szolgáltatást kínálnak, jó referenciákkal.
Itt volt már a környékbe noname kínai is, nemtudtak rá garit adni, meg átvételkor karcolt -repedt volt, bár ez szállítási hiba. Én ha veszek valamit, szeretek nyugodt lenni, remélve hogy az működik is.
Több felé vannak napelem gyárak Nyugat-európában is. A Németek és az Osztrákok "nagyhatalomnak" számítanak, de a Spanyolok, Angolok, Franciák és talán minden országnak van több kevesebb napelem gyártói kapacitása. Én az Aleo Solar napelemeit nyugodt szívvel ajánlom. Tényleg jól teljesítenek és valóban Német gyártmány.
Köszönöm a részletes választ. Szerinted a kínaiak vannak olyan jók , mint az általad említettek vagy azért fenntartással? Esetleg a meglepetésekről írnál, én nem szeretnék annyira meglepődni:)
Olyan márkát kell választani, ami benne van az első 10-be. Így nem lesz bajod, ha lekókad 3-5-10 év múlva, van hova vinni...
Aleo-Bosch, Conergy,Sharp stb. ezek mind jók, csak nézzél szét hogy hol olcsóbb, vagy vannak a komolyabb kínaiak, Yingli, Suntech, Canadaian Solar stb.
Ha ezeken kívül választasz, nézz utánna, hogy mennyi a gari, meg hogy kitől veszed.
Voltalarm 496-os hsz-ből tudsz számolni. Éves szinten 30x1200kW a termelt energia. Napra, hóra lebontani gondolom egy év tapasztalat után lehet némi bizonyossággal.
Hogy lehet kiszámolni, ha egy 30 kW-os kis napelempark létesül, hogy az forint összegben mennyit termel (naponta, havonta)? (vagy egyátalán erre van valamilyen számolási metódus?)