Az „Excel” fórum célja, hogy keretet adjon az Excel felhasználók széles táborának tapasztalataik megosztására, és lehetőséget a segítséget kérőknek. Az alábbi összefoglaló azért készült, hogy segítse a helyes kérdésfeltevést.
– Írd le szabatosan a problémát. Úgy fogalmazz, hogy ne csak te magad, de a szakértő is megértse, mire szeretnél választ kapni.
– Írd le, hogy milyen verziójú Excellel dolgozol. (Vagy ha nem – ill. nem csak – Excel, akkor micsoda?)
– Írd le, hogy milyen úton indultál el, és hol akadtál el rajta.
– A kérdés megértése szempontjából sokat segíthet, ha feltölteszt egy képet, amin látszik, hogy mit szeretnél, vagy illusztrálja azt.
– Még jobb, ha feltöltesz egy minta munkafüzetet valahová (pl. data.hu). Feltöltés előtt távolítsd el belőle a nem publikus adatokat.
– Ha a feladat jellege olyan, célszerű az "előtte" és "utána" állapotokat bemutatni. (Miből kellene csinálni mit?)
– Ha VBA kódon kell javítani, másold be a releváns kódrészt. Rövid kód mehet hozzászólásba, hosszú kód inkább ide: http://pastebin.com/
– Ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, add meg a rendellenes viselkedés jellemzőit, a hibaüzenetet, és a hibát okozó programsort.
Ha kijelölöd a teljes táblázatot, a cellaformázás menüben pedig a betűszínt, a hátteret automatikusra állítod, a szegélyeket kiveszed, igazítás egyforma, akkor az OK után a kiválasztott táblastílus fog érvényesülni!
(Nem mondom, azért a help-ben legalább utalhattak volna rá....)
Első körben nálam sem működött a "csíkozás", aminek vélhetően az volt az oka, hogy a táblázat egészében a cellák formázása nem volt egyforma. Vizsgálataim szerint a colorindex nem volt automatikusra állítva és ez okozta a problémát.
Megoldás: még a táblázattá alakítás előtt átalakítottam a formázást automatikusra. Rögtön visszajött a csíkozás is a táblázattá alakítás után.
Ha nem automatikus a formázás, akkor maradnak a régi színek-formák és akkor nem formázható a táblázat a táblázat stílusokkal sem.
A javaslataid müködnek. Amiből azt gyanítom, hogy ebben a füzetben a táblázat kitöltő formázása valamiért a fejléc első 3 cellája után kiakadt (a demo táblázatnak az eredetijén az első 3 oszlop után akadt ki; ott tehát az első 3 oszlop sorainak a szinezése még látható volt). Egy másik füzetben nem volt gondom a táblázat stilusával. Ha csak az nem, hogy megpróbálkoztam ezen is vmi egyéni stilust kreálni a súgó alapján, de valamit elbénázhatok, mert nem sikerültek.
Nálad a 2010-esben a reparáció után a sorok színeződtek?
A fejléc többi része azért nem látható, mert a betűszin fehér lett - a táblázat szín opciói (stílus) miatt. Hogy a háttere miért nem lett kék, azt nem egészen tudom.
Nálam 2010-ben ez működik:
Viszont, ha az első fejléc mezőt kijelölöd, másolás, utána kijelölöd a "nem látszó" cellákat, beillesztés formázás, akkor helyreáll "a rend".
Vagy a táblázatra nézve kell, hogy megjelenjen a táblázateszközök - tervező fül a szalagon. Ebben van táblázatformázási lehetőség több is.
Remélem, 2007-ben is van ilyen.
Üdv.
Ps. még egy kicsit nyomozok a lehetséges okok után.
Egy tartomány Táblázattá alakításával van egy kis gondom. Az excel (2007) egy olyan Táblázatot produkált, aminek fejlécének csak a fele látszik, és a Táblázat nem formázható. Feltöltöttem a data.hu-ra, és kérem, hogy aki ért a Táblázatokhoz próbáljon meg tanácsot adni, mit lehetne itt tenni e furcsaságok megszüntetéséhez.
Ha sima szöveges cellaként használod, nem akarsz számoltatni is vele, csak összefűződ fájlnévnek, akkor a '00x beírása megoldja a problémádat. Az aposztrof a lényeg az elején, az mondja meg az excelnek, hogy ne nyelje le az értékkel amúgy nem bíró 0-kat.
Azért kérdezem mert szállító sorszám megadásakor egy cellából veszi a sorszámot (ami majd a szállító fájl neve is lesz) és ha csak sima 1-es van benne akkor a sorba rendezésnél össze keveri őket.
Itt van pár példa egy másik fórumhelyről(prog.hu):
pl. cellában van egy lap neve: sheets(range("a1")).select ' hibás sheets(range("a1").value).select ' jó
vagy
set cella=range("a1") cella=cellla.address ' nem írja be a címet (Basic alaphelyzet, a változót nem kell definiálni) cella.value=cella.address ' Beírja a címet
Szégyellem is magam. Az utóbbi időben átállt a gondolkodásom mssql-re, kombinált halmazokra. Ilyen bagatell dolgon elakadni... be is gurultam. 5 perc próbálkozás feladtam - és jöttem is ide.
A then nem volt egy sorban az if-el, végig ez volt a baj.
Feri, dehogy bántottál meg. Általában nagyon sokat segítesz. Néhány hete kigyűjtöttem, hogy 2011 óta, amikor rátaláltam erre a fórumra, milyen témában kaptam tőletek segítséget. 4 oldalon közel 50 pontba szedtem őket emlékeztetőül magamnak. És ebben oroszlánrésze volt Jimmynek, Delilának, és neked és még többeknek.
Szóval csak köszönni tudom ezeket neked is, szó sem lehet megbántódásról.
Mivel a cellák értékét akarod egyformává tenni. Bár elvileg a range alapból az értéket tekinti tulajdonságnak, ha nem adsz meg hozzá tulajdonságot, de van amikor ezt nem tudja értelmezni. Ezért én mindig oda szoktam írni a .value tulajdonságot.
Nem vitatom, nade azt olvasni és utólag értelmezni azért nem egy leányálom. Hibakeresésnél is sokkal egyszerübb, ha minden if-nek van egy end-if párja szerintem.