A várakozásoknak megfelelően sima győzelmet aratott a Vác női csapata a vendég görög Triamvosz Ormi Patrasz ellen a KEK-ben a 16 közé jutásért rendezett
els| mérkőzésen.
Váci NK - Triamvosz Ormi Patrasz 38:27 (20:12)
Az ötletes támadásokat vezet, s történetének első európai kupamérkőzésén nagy kedvvel játszó hazaiak könnyedán lőtték góljaikat, igy a kedden, 18 orakor
ugyancsak Vácon rendezendő visszavágó merő formalitás.
nah, mti szerint is annyi lett a meccs (34:25), akkor ezek szerint a regebbi erdmenyjelzo volt a hibas (ugyanis ehhez ultem kozelebb, es ezen tenyleg 34:24 allt, de meg a hangosbemondo is ezt az eredmenyt mondta be... bar a mai produkciojarol inkabb nem mondok semmit)
ehh... emlekszem, hoyg utso tamadasunknal 33:24 volt, es direkt azert szoritottam, hogy meglegyen a tiz... ;) es emlekeim szerint Verten Orsi kegyetlenul bevagta, utana mar nem lott golt a Loki...
Őszintén szólva én láttam őket is, edzőmeccsen! Teljesen fogalmatlan csapat. Prok ér valamit! Nem is tudom mit csinált a Cornexi. Mondjuk szvsz így is továbbjut, csak ez az eredmény ciki így is, úgy is!
Az X mit fizet? 22-22 lett... Borzalmasan gyenge meccs volt. Egyedül Tjugum és vmi Zamorska a Nordstarndból játszott elfogadhatóan. Tjgum 4 hetest fogott... Lehet, hogy a Hypo - Simon Joe után szabadon - titokban nem is a BL-re, hanem az EHF Kupára készül? Vagy éppen az osztrák bajnokságra? :-)))
Az európai szövetség rendkívüli kongresszusán, amelyen az MKSZ-t Vass Károly szakmai alelnök és Sinka László főtitkár képviselte, a küldöttek elfogadták azt a javaslatot, hogy a lejárt szerződésű játékosokat januártól ingyen igazolhassa új klubjuk. Az EHF legfőbb döntéshozó fóruma a bécsi tanácskozáson felkészült a nemzetközi szövetség novemberi rendkívüli kongresszusára, amelyen az alapszabály módosítása lesz a legfőbb napirendi pont.
az elo meccskozvetitesekkel kapcsolatos urt probaltam betolteni a HandballLIVE! nevezetu oldallal:
es ha mar itt tartunk. eddig ket merkozes kozvetitese biztos a hetvegen (vasarnap):
18:00 Ferencvárosi TC - Artasz (BL-selejtező)
18:00 Győri Graboplast ETO KC - DVSC-Valdor (női NBI.)
varom tovabbi onkentesek jelentkezeset, akik vallalnanak meccsenkent legalabb 4 reszeredmeny lekozleset (sms-ben, vagy interneten keresztul)
Úgy kell nekik!!
Remélem minden hátralévő meccsüket elvessztik!
Nekem nem fognak hiányozni. Prokop menjen a jó...
Mi tettünk szivességet azzal, hogy a világ egyik legjobb bajnokságábn indulhatnak, és nem ők nekünk. Erre meg ha kikap mindenki hibás csak ők nem.
Szerintem nem mérték fel, hogy mennyire erős a magyar közép is, a négy-öt nagyobb csapaton kívül is...
De ha nincs más?
Még mindig itt lehet a legtöbbet olvasni kézilabdáról, márha nincs neted, mint nekem!
Olyan mint a magyar narancs: sz*r, de a miénk.
Hiánypotló számomra.
Örvendetes dolog, hogy viszonylag sok női NBI.-es meccs összefoglaló van. Azért ennyi nem volt eddig! Vagy csak nekem tűnik így?
DE HIÁNYOZNAK AZ ÉLŐ MECCS KÖZVETÍTÉSEK!!!
Nem ellenzem a szereplésüket és igenis számitson bele a bajnokság végeredményébe a szereplésük.De azért valamilyen módon lehetne korlátozni,hogy hány játékost szerepeltethessenek.
Én sem ellenzem a második csapatok szereplését,de bizonyos feltételek betartása mellett.Mondjuk egy állandó 16-os kerettel.A Fotex csinálja azt,hogy szinte két másik gárdát szerepeltet az NB II-ben.Az egyik a serdülőre a másik az ifire épül.Nem azonos a két csapat játékereje.Persze nem hiszem,hogy az lenne a céljuk,hogy kiszurjanak egyes csapatokkal,de akarva-akaratlanul is irreálissá teszik a bajnokság végeredményét.Tehát ne csak az egyik oldal érdekeit vegyék figyelembe.
No igen, az érdekcsoportok, azok sajnos a magyar kézilabdában is megvannak...
Az osztrák példával csak a helyzet fonákságát próbáltam érzékeltetni. Itthon azért gondban lennének a csapatok, hogyha egy osztályban indulna utánpótlás csapatával, mert annyira jól nem állunk...
Persze én nem is erre a megoldásra gondoltam igazából: az rendben van, hogy az eredményeik beleszámítanak a bajnokságba, hisz mégiscsak játszanak valamiért(bár Gozo szerintem még ezt is ellenzi), de mikor fogjuk elérni legalább azt, hogy évvégén a "vonal alá" vegyük ki őket? Mondom ezt annak ellenére, hogy akik utánuk következnek azoknak se nagyon van -sajnos- lehetőségük a magasabb osztályba lépésre. De ez már nagyrészt anyagi kérdés, nem a versenykiírásé...
Értem én a problémát! Csak azt akartam jelezni, hogy aki döntéseket hoz a legtöbbször olyan helyzetbe kerül -hiszen az éremnek két oldala van- hogy valamelyik "érdekcsoportnak" nem kedvező a döntése. Ezért kell nagyon jól és felelősségteljesen meggondolni, hogy összevetve a pozitivumokat és a negativumokat mégis melyik szolgálja inkább az össz kézilabda érdekeit. Azt viszont nem tartanám jónak, sőt etikusnak sem, ha azonos klub /lásd ETO/ egy bajnoki osztályba indulna. Nekünk nem az osztrák példát kell követnünk, mi a világ élvonalában vagyunk ugy felnőtt, mint utánpótlás szinten, valószinüleg ez a kitünő szakemberek, a nagyszerű vezetők /sic./ a kiváló versenyrendszer miatt is van igy, ugyhogy jobb ha a magunk utját járjuk.Bocs, ha egy kicsit nagyképünek túnt, de legyünk büszkék eredményeinkre.
Félreérted a dolgot! A csapatok szerepeltetése ellen semmi kifogásunk. A bajnokságot is színvonalasabbá teszik, hisz sokszor szerepelnek benne már NBI-ben, KEK-ben vagy akár Bajnokok Ligájában szereplő játékosok is. A gond az, hogy ugyanúgy beszámítják az eredményeiket, mintha feljuthatnának a magasabb osztályba.
Pl. idén nyugodtan indulhatott volna az Győr II. is az NBI-ben a Hypo helyett, nem? Mondjuk az osztrák bajnokságban első osztályú a Hypo II. is...
Az , hogy a legerősebb II. csapatok játszanak a 2. osztályban, a magyar kézilabda érdeke. A Debrecen, a Dunaferr, a Győr olyan utánpótlással rendelkezik /szerencsére/, hogy játékosaiknak szükségük van a felnőttek elleni megmérettetésre is, aminek jótékony hatása az utánpótlás világversenyeken kamatozódik. Az pedig, hogy évek óta pld. a női vonal érmes a világ és európa bajnokságokon, döntően esett latba a Sportminisztériumnál, amikor a kézilabdát kiemelt sportággá emelte. Tehát amikor megvizsgáljuk oda-vissza a második csapatok szerepeltetésének előnyeit, ill. hátrányait, a fenti szempontok alapján döntünk amellett, hogy az utánpótlás válogatottak döntő többségét adó klubokban szereplő válogatott játékosok szerepeljenek a 2. osztályu bajnokságban.
Én -ezek után- biztos arra szavaznék, hogy nem kell a Hypo. De ez egy kollektiv döntés eredménye volt és lesz is. Természetesen feltettük neki a kérdést, hogy mindenkor a legjobb csapatával szerepel-e, hiszen csak igy fogadjuk a bajnokságba, mivel másképp érzékenyen befolyásolhatja a bajnokság végkimenetelét. Ő még a feltételezését is visszautasitotta, mondván, hogy ő olyan ember aki mindig nyerni akar. Sajnos a tegnapi nyilatkozata nem ezt tükrözi.
A Hypo honlap a Győr elleni vereség után stílust váltott, és nem szídja a bírókat.
Viszont érdekes mondat, hogy "Damit hat Hypo NÖ auch die allerletzte Chance auf den Gewinn der Meisterschaft vergeben."
vagyis
"Ezzel a Hypo NÖ a legutolsó esélyét is elvesztette a bajnokság megnyerésére". (Itt nyilvány az alapszakaszra gondolnak)
Hát nem mondhatni, hogy kevés ambícióval indultak neki a bajnokságunknak.
Ezzel egyetértek, mi is sokszor tapasztaltuk már ezt pl. a Győr és a Dunaferr II. csapataival szemben... Jó hogy ők legalább magyar csapatok, de ugyanannyira nem helyes az ő eredményeiket beleszámítani a bajnokságba, mint a Hypoét. Dehát ez már egy évtizedes vita azt hiszem...
Sajnos nemcsak a Hypo játszik ezzel a ha akarom ilyen csapatot küldök pályára ha akarok olyat,hanem sok más NB I-es egyesület is a 2.csapatával az alsóbb osztályokban.Egyik meccsre a komplett ifit küldi,a másikra meg a serdülőt.A kettő azért nem egyforma erősségü.És igy bele szólnak ők is a végső helyezésekbe.Ezt sem szabadna!
nekem pont ezért volt szimpatikus róth kálmán nyilatkozata, aki a hypo elleni győztes meccs után - tehát, amikor neki ebből előnye származott - tette szóvá a hypo szereplésének a magyar bajnoki helyezésekre gyakorolt hatását.
"Számítottam rá, hogy a Hypo sérültjei felépülnek a rangadóra – mondta Róth Kálmán. – Az osztrákoknak azonban csak edzőmérkőzések a magyar bajnoki találkozók. Sajnálatosnak tartom, hogy mégis befolyásolhatják vereségeikkel és győzelmeikkel a mi versengésünket.”
vagy még a meccs előtt mondta, nem tudom, de ha utána mondta volna, különösen szimpatikus lenne.
Na ugye ez az! Hiszen a Hyponak ezek csak edzőmeccsek! Mégis befolyásolhatják az alapszakaszt! Egyszerűen nem értem Sinka Úrat! Vagy inkább nem akarom érteni...
Én is határozottan arra emlékszem, a Hypo indulásánál az egyik feltétel az volt, hogy a legerősebb összeállításban játszhatnak csak, pont azért, hogy egyenlőek legyenek a feltételek... Még emlékszem, élcelődtünk is rajta, ki fogja ezt majd eldönteni, a zsűri vagy a játékvezetők, vagy éppen a Versenybizottság vezetője, Katona Sándor?!
Vsz nem a csapattal van baj hanem csak a gúnárral.
Anno itt sztalinban a Szabó Joni rugalmasan elintézte a dolgot, csakhát a médiák nagyobb feneket kerítettek a dolognak, és ezért kelett szankcionálni azt a pár pofont.
De inkább nézzünk este egy jó meccset!
HAJRÁ DUNAFERR!!
Át
kell értékelnie a Hypo Niederösterreichnek a magyar női kézilabda NB
I-beli szereplését.
Erről nyilatkozott Gunnar Prokop menedzser az APA osztrák
hírügynökségnek, miután csapata kedd este 32-27-re kikapott a vendég
Győri Graboplast ETO KC-tól, és így sorozatban negyedszer szenvedett
vereséget.
Prokop hangsúlyozta, számukra örömteli, hogy az erős magyar
bajnokságban szerepelhetnek, viszont a kudarcok miatt módosítani
kell a célkitűzést. Ezen túl a rangadókon a legerősebb
összeállításban lépnek pályára, a többi találkozón viszont a
fiatalok és az utánpótláskorúak kapnak bizonyítási lehetőséget. Sinka László, a Hypo NÖ-t befogadó magyar szövetség főtitkára az
MTI-nek elmondta, nincs előírva, hogy egy csapatnak mindig a
legerősebb összeállításban kell pályára lépnie:
- Legfeljebb promóciós összecsapáson lehetne ilyet kérni. Azt az
edző dönti el, hogy egy rossz formában lévő sztár helyett az adott
mérkőzésen egy sikerre éhes fiatalt szerepeltet. A vehemens természetéről és kirohanásairól híres Prokop
visszatért a Dunaferr elleni október elsejei hazai, 29-21-es
vereségre is, amikor részrehajlással vádolta meg a bírókat, de a
magyar-osztrák közös játékvezetői bizottság nem adott igazat neki.
- Megkaptuk a jelentést, de nem kértek bocsánatot. Így
részünkről nincs lezárva az ügy - tette hozzá a menedzser.
(MTI)
Attila!
Rosszul emléxem, hogy ki volt kötve a Hypoval kötött megállapodásban, hogy MINDIG a legerősebb csapatával lép pályára? És érdekelne: ha még egyszer lehetne erről dönteni - az eddigiek ismeretében - befogdnánk a Hypot?
Nem értem, mit kell ennyit foglalkozni a Hypoval.
Inkább örüljünk neki, hogy a tavaly óta jelentősen erősödött középmezőny egy újabb, ráadásul igencsak neves és nézőcsalogató taggal bővült.
Amit Prokop a Dunaferr ellen művelt, az gusztustalan, de tőle nem is várt senki többet.
Az is biztos, hogy nem ez volt az utolsó ilyen megnyilvánulása. De ez nekünk is jó gyakorlás arra, hogy hogyan kell az ilyen öntelt vezetőkkel bánni. Ugyanis remélhetőleg idén is játszunk egy-két kupadöntőt dán csapatok ellen, akik sokszor prokopi stílusban küzdenek a saját féligazságaikért. Ja meg vébé is lesz.
AHpo az előző idényben a Cseh- szlovák közös bajnokságban szerepelt. Miért is váltott?
Gyenge volt nekik, mint a sajátjuk? Erősebbre vágytak? MEGKAPTÁK! Vagy egyszerűen csak kiutálták őket?
Azt írja az egyik spotnapilap: " Gunnar Prokop a híres szakember ... " Nem tudom, de tájékoztassatok: Miféle híresség ez az úr? Én azt hiszem ismerem a kézilabda szakembereit, de az Ő neve valahogy nem cseng ismerősnek.
igen, sokat gondolkoztunk mi lenne a legmegfelelőbb rigmus a labancoknak, de aztán a "Zehn, zehn, zehn..."-nél jobbat nem találtunk. Ehhez persze a csapat is kellett :)))
A kiállítást úgy 12-8 percre tippelem az osztrákoknak, a hetesek aránya meg 2-8 lehetett nekünk. Nem hiába, nálunk volt beállós, náluk mintha nem lett volna.
Köszi mindenkinek! Lehettünk vagy 200-an, mármint győriek... Végig mi vezettünk. 0-0 után, csak 3-3-nál volt egyenlő, aztán semmi. Ibi az első félidő végén időntúli szabadobásból lőtt gólt, aztán később Ira is betalált. 29-19-nél rájuk számoltunk, persze, hogy ne csak a magyarok értséek ezért, ezt németül tettük: Zúgott a zehn, zehn, zehn... :-))) Azért lett "ennyire szoros" a vége, mert erőltettük a kínait és csak egy jött be!:-))) Kékesék korrektek voltak, Gúnár nem reklamált, legalábbis a pályán nem. Ült magába roskadva! Meg ízható forrásból tudom, hogy időkéréseknél így szólt a taktikai utasítás: "Wollt ihr Handball spielen oder nicht?" Hát tud valamit a mester!:-)))
A végén meg illendően elköszöntünk-: auf wiedersehen... :-)))
Sziasztok!
A közvetítésekkel kapcsolatos hír az MTI-től:
>"Az MTV költségtérítés nélkül közvetíti a labdarúgáson kívüli sportágak mérkőzéseit"
A Magyar Televízió Rt. ettől a héttől költségtérítés nélkül közvetíti a labdarúgáson kívül a többi sportág hazai bajnoki és kupamérkőzéseit.
- Az elmúlt több mint egy évben az MTV arra kényszerült, hogy gyártási költségtérítést kérjen a képernyőre kerülő hazai sportesemények rendezőitől - áll az MTV Rt. hétfői állásfoglalásában. - Miután azonban a kuratórium elnökségének döntése alapján a közeljövőben labdarúgó jogdíjakra csupán a válogatott mérkőzések és nemzetközi kupatalálkozók esetében költ, az esztendő 40. hetétől lemond a többi sportág hazai bajnoki és kupamérkőzései után fizetendő hozzájárulásról, s költségtérítés nélkül közvetíti azokat.
Szieben László, a Magyar Labdarúgó Liga igazgatója üdvözölte a határozatot.
- Az MTV ezzel végre eleget tesz közszolgálati kötelezettségeinek, ugyanis az eddigi állapot nemes egyszerűséggel jogszerűtlen volt. Külön öröm, hogy a labdarúgás száműzetésével "segíteni" tudott a többi sportágnak, hogy azok ingyen képernyőre kerüljenek - mondta az MTI érdeklődésére a liga vezetője.
A távirati iroda Sportszerkesztősége megkereste néhány érintett sportág szövetségének vezetőit, hogyan értékelik az MTV állásfoglalását.
- Ez mindenképpen jelentős változás a tavalyi évhez képest - mondta Stevik Péter, a röplabda-szövetség főtitkára. - Én már elkészítettem az MTV számára azt a listát, amely az általunk közvetítésre javasolt találkozókat tartalmazza, az Extraliga alapszakaszából körülbelül 15 mérkőzést. Természetesen a részleteket illetően még további egyeztetésre van szükség.
Bodrogvári Iván, a kosárlabda-szövetség főtitkára is üdvözölte az MTV határozatát:
- Nagyon örülünk a döntésnek, már csak azért is, mert az eddigi rendszer rendkívül elszomorító volt. Korábban költeni is hajlandóak voltunk azért, hogy a képernyőre kerüljünk, így természetesen élni fogunk ezzel a lehetőséggel. Úgy gondolom azonban, hogy ez csak egy kedvező lépés volt a közvetítések ügyében, s hamarosan eljön az idő, amikor a televízió fizet a mérkőzéseinkért.
- Nagyszerű hír - reagált Martin György, a vízilabda-szövetség első embere. - Eddig, ha jól tudom, 400 ezer forint plusz áfába került egy-egy pólómeccs televíziós közvetítése, ám hadd tegyem rögtön hozzá, hogy ezt nem mi fizettük, a költségeket a Westel állta. Egy háromoldalú szerződés értelmében tudniillik úgy oldottuk meg a képernyőre kerülést, hogy a mobiltelefonos társaság hirdetési időt kapott az MTV-től.
- Mind az MTV-vel, mind a Sport 1-gyel tárgyalunk, hogy a két csatornán összesen 15-20, bajnoki, Interliga-, kupa- és válogatott-mérkőzés kerüljön képernyőre - összegzett Kovács Zoltán, a jégkorong-szövetség főtitkára.
Sinka László, a kézilabda-szövetség főtitkára a többi sportág vezetőihez hasonlóan rendkívül örömtelinek nevezte az MTV Rt. döntését.
- Ez nagyon jó hír, hiszen a csapatok költségeinek csökkenése mellett a kézilabda népszerűsítését is magával vonhatja - reagált. - Eddig 500 ezer forint plusz áfa volt egy-egy találkozó képernyőre kerülése, s csak üdvözölni tudom, hogy a jövőben ez a kiadás megszűnik.<
Nem bánnám, ha vasárnap már adnák a Fradi-Artast, és utána heti egy kézi bajnokit (minimum! :-))
Üdv.
Szerintem meg azzal, hogy a magyar bajnokságban indult azzal úgymond "taggá vált", mert ezzel a logikával, akkor a játékosai ellen sem folytatható semmilyen eljárás! Ha ez így van - bár nem hiszem - az még nagyobb baj!
Ebben igazad van, de a Hypo nem tagja a Magyar Kézilabda Szövetségnek, ezért fura lenne ha a magyar szövetség alkalmazna szankciókat ellenük. Gondolom ilyen esetben a magyaroknak kell megkeresniük az Osztrák Kézilabda Szövetséget és kezdeményezni a büntetést.
Hát ez gyönyörű! Sinka Úr! Kit néz hülyének? Úristen, látta már azt a Hypot? Milyen klasszist igazolhatnának idény közben, akivel jelentősen erősödhetnek? Hihetetlen... vagy nem is annyira?
Aztán: tessék mondani, miért is Bécsben ültek össze? Mi köze az osztrákoknak a magyar bajnoksághoz?
Wégé!
Az eset a magyar bajnokságban történt, az osztrák szövetségnek semmilyen kompetenciája nem lehet az ügyben, ha igen az nagyon szomorú!
Mint az alábbi cikkből is kiderült a Hypo indulásáról az Osztrák és a Magyar szövetség állapodott meg. Ezek alapján úgy vélem, hogy az Osztrák Szövetségnek van arra joga, hogy megbüntesse a klubot. Bár meg kell mondanom, hogy ez elég valószínütlennek tűnik.
A Dunaferr-meccs kapcsán a Bécsben az osztrák és a magyar szövetség közös játékvezetői bizottsága összeült, s véleményezte azt. Török Péter, a magyar testület elnöke az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a bírók munkája nem volt tökéletes, egyformán tévedtek mindkét csapat kárára, de ítéleteikkel nem befolyásolták a 29-21-es dunaújvárosi sikert. "Olyan fokú részrehajlás, mint amilyet Gunnar Prokop, a Hypo menedzsere jelzett, nem történt" - hangsúlyozta Török Péter.
Az [origo] érdeklődésére Sinka László, az MKSZ főtitkára elmondta, a szövetség hivatalos véleményére még várni kell, de az biztos: a Hypo semmilyen előnyt nem élvezhet a magyar bajnokságban.
"A bajnokság mind a tizenkét csapatára egyformán érvényes és kötelező szabályok vannak, a Hypo nem élvezhet semmilyen előnyt. Természetesen normális, ésszerű javaslat elől nem zárkózunk el, de egyrészt ultimátumot senkitől sem fogadunk el, másrészt nem mi hívtuk őket, ők kérték, hogy vendégként részt vehessenek az általuk a világ legerősebb bajnokságának tartott NB I-ben" - mondta Sinka László
- Milyen következményei lehetnének a Hypo esetleges kiválásának?
- A megállapodást az osztrák és a magyar szövetség kötötte, azaz ha a Hypo kilépne, akkor ezt a megállapodást rúgná fel. Márpedig ehhez a saját szövetségének is lenne egy-két szava, nem beszélve az EHF-ről, amelynek természetesen a szezon előtt jeleztük szándékunkat. Kiválás esetén ezt szintén jeleznénk is a nemzetközi szövetségnek. A versenykiírásban minden le van fektetve: a Hypót erkölcsi hátrány mellett komoly anyagi kár is érné egy meggondolatlan lépéssel.
- Még tartja azon álláspontját, hogy a Hypo érkezésével komolyan megerősödött a bajnokság?
- Igen, hiszen csak hat fordulón vannak túl, az osztrákok bármikor képesek arra, hogy elővarázsoljanak vagy vegyenek újabb klasszisokat. Nem alacsony színvonalat képviselő együttesről van szó, még ha nem is hasonlítható össze a korábbi nagy generációval. Inkább annak kell örülnünk, hogy annyira jó középcsapatokkal rendelkezünk, amelyek képesek megverni a Hypót.
A magyar
bírókettős tévedéseivel nem befolyásolta a múlt szerdai, Hypo
Niederösterreich-Dunaferr női kézilabda NB I-es mérkőzés
végeredményét.
Erre a következtetésre jutott Bécsben az osztrák és a magyar
szövetség közös játékvezetői bizottsága.
Török Péter, a magyar testület elnöke az MTI-nek úgy
nyilatkozott, hogy a bírók munkája nem volt tökéletes, egyformán
tévedtek mindkét csapat kárára, de ítéleteikkel nem befolyásolták a
29-21-es dunaújvárosi sikert.
- Olyan fokú részrehajlás, mint amilyet Gunnar Prokop, a Hypo
menedzsere jelzett, nem történt - hangsúlyozta Török Péter.
A mostani döntést valamennyi érintett kézhez kapja.
Az ügy előzménye, hogy a magyar bajnokságban szereplő osztrák
klub csütörtökön levélben tiltakozott az összecsapáson született
bírói ítéletek miatt. Ezután állt fel a közös bizottság, amely
Bécsben elemezte a történteket.A nyolcszoros BEK-, illetve BL-győztes osztrák csapat - amely
júniusban írt alá szerződést a magyar szövetséggel, és ez alapján
részt vesz a 2003/2004-es NB I-es idény alapszakaszában - mostanában
rossz formában van: a Dunaferr előtt nagy meglepetésre Esztergomban,
most szombaton pedig Hódmezővásárhelyen kapott ki.(MTI)
Nekem csak egy kérdésem van: Milyen büntetésre számíthat Prokop és a bábja? Emléxem rá: magyar edzőt már büntettek emiatt (nem is egyet), csak remélni tudom, hogy nincsenek egyenlőbbek...
Elég sokat beszélünk itt a Hypo visszalépéséről. Ha esetleg mégis megteszik az osztrákok, akkor mi a helyzet? Törlik az összes addigi eredményüket és megint csonkán fejeződik be a bajnokság?
XVII., Ker. LSE–Mátészalkai MTK Carmo Suzuki
30–28 (16–17)
Budapest, 50 néző, v.: Czecze, Vágvölgyi. Mátészalka: Balogh – Huszák 3, László 4, Ovtus 6/2, Silye 4, Béres 6, Ignatyenko 2. Csere: Vakarcs 3/3, Boros. Edző: Kosztyú Miklósné. Kiállítások: 2, illetve 4 perc. Hétméteresek: 3/3, illetve 5/4. A vendég szalkaiak sok hibáját kihasználták a fővárosiak és így otthonukban tartották a két pontot. Ifi: 22–25.
Férfiak
Fehérgyarmati VSE-Fevill–Kiskunhalas 31–22 (13–9) Fehérgyarmat, 500 néző, v.: Fábri, Kovács. Fehérgyamat: Kenyeres – Csapos 1, Kovács A. 7, Varga L. 1, Tóth 9/2, Kun 7/3, Kiss 1. Csere: Leskó (kapus), Simák 1, Pásztor 3, Koncz 1, Nagy G., Pilár. Edző: Falcsik Miklós. Kiállítások: 4 perc illetve 6 perc. Hétméteresek: 7/5 illetve 0. A helyenként látványosan játszó gyarmatiak ilyen megérdemelten győztek az egyébként rendkívűl sportszerű mérkőzésen. Ifi: 35–22.
Liss-HNKC–Hypo NÖ
34–30 (14–17)
NB I-es női kézilabda-mérkőzés. Vásárhely, Hódtói Sportcsarnok, 1000 néző. Vezette: Jancsó, Marczinka.
Liss-HNKC: Plosinszkaja – Virág 3, SZABÓ V. 5, NIKOLICS 6 (4), ASZTALOS 2 (1), Jenőfi 4, Baunok. Csere: Szabó K. (kapus), Gaál 2, PALARIE 12, Kósa, Kocsis. Edző: Tamás Sándor.
Hypo NÖ: Krivorucsko – Engel 4, Park 1, DRONICS 8 (1), BUDECSEVICS 8 (1), PIEDADE 6, Bankova 3. Csere: Gainskyte (kapus), Pikisch. Edző: Martin Matuschkowitz.
Kiállítások: 4, ill. 10 perc. Hétméteresek: 7/5, ill. 2/2.
Az eredmény alakulása, 5. perc: 4–3, 10. p.: 5–7, 13. p.: 6–11, 24. p.: 8–16, 32. p.: 15–18, 46. p.: 22–22, 57. p.: 30–29, 59. p.: 32–29.
Megkönnyebbült sóhaj szakadt fel mindenkiből. Elsősorban nem azért, mert a nyolcszoros BEK, illetve BL-győztes Hypo sérül klasszisai (Rotis, Sinkarenko, Hamerliková, Lőwy) nélkül érkezett Vásárhelyre, inkább azért, mert a mindenható menedzserigazgató Gunnar Prokop sem tartott csapatával.
– Mindenképpen győzni szeretnénk, ezzel bizonyítva, hogy egy magyar középcsapat is felveszi a versenyt a világhírű osztrák együttessel. Szerencsére vendégeink legveszélyesebb embere nincs itt... – célzott Prokop távollétére Tamás Sándor, a Liss mestere.
Remekül kezdett a HNKC: Szabó Vali már a 43. másodpercben bevette a Hypo kapuját. Ezzel eszeveszett „flúgos futam" vette kezdetét, a 6. percben már kilenc gólt jegyezhettünk fel négy–ötös leosztásban. A védekezéssel egyik gárda sem törődött sokat, s az adok-kapok egyértelműen a B-közép által labancoknak titulált sógoroknak kedvezett. Tamás edző már a 10. perc elején kikérte idejét, de nem sikerült rendezni a sorokat. Dronics és Piedade futószalagon gyártották a gólokat és a különbség egyre nőtt. A 24. percben már egy nagy és magabiztos mosoly volt a vendégkispad, ekkor már 8–16 állt az eredményjelzőn. Mielőtt temettük volna a reményeket, a román irányító, Palarie vezérletével fantasztikus hajrát produkált a Liss-HNKC, s a szünetig ötöt faragott tetemes hátrányából. Már ekkor dübörgött a csarnok!
A pihenő után is óriási lelkesedéssel, szívvel-lélekkel játszottak, erőszakosabban védekeztek a vásárhelyi lányok, s egyre közelebb lopóztak a világklasszis csapathoz. A 46. percben Asztalos egyenlítő találatánál (22–22) szinte detonáció rázta meg a hódtóit. S ez még csak a „nyitány" volt... Palarie káprázatos formában kézilabdázott, ördöngős cseleivel szemben tehetetlenek voltak az osztrák védők, higanyként mozgott köztük és rendre kipúpozta a hálót. Az 56. percben már tízet számolt a Hypóra, bár a Matuschkowitz-alakulat ekkor még nem került padlóra. Ebben az időszakban a zsűriasztalnál egyre gyakoribb vendégek voltak az osztrákok, igaz, akkor nem reklamáltak, amikor Piedade egy kungf-fuból kölcsönzött könyökössel padlóra küldte Nikolicsot – semmit sem kapott érte a brazil beállós. Az 57. percben Gaál góljával már vezetett a Vásárhely, s a hátralévő időben az elfáradt, sokat hibázó Hypo már semmilyen ellenállást sem fejtett ki.
A végeredményt, az utolsó másodpercben Palarie egy félpályáról elereszett lövéssel állította be. Óriási bravúrt ünnepeltek a lengő kék-sárga lobogók.
Tamás Sándor: – Rendkívül korrekt játékvezetés mellett mi is megmutattuk, milyen a magyar virtus.
Martin Matuschkowitz: – Be kell látnom, igazuk volt az újvárosi vezetőknek, mert az akkori meccsen működő bírók valóban korrektek voltak a mostaniakhoz képest.
--
Visszalép a Hypo?
A találkozó előtt Kovács Ferenc, a Hypo NÖ technikai igazgatója elmondta: számukra nagyon hasznos a magyar bajnokságban való szereplés, mert kemény meccseken készülhetnek fel a Bajnokok Ligája sorozatra. Bár azt nem tudta megmondani, hogy milyen döntés lenne számukra elfogadható, kedvező az ominózus Dunaferr-meccsel kapcsolatban. Prokop úr ugyanis büszke ember.
A meccs után már ő is a bírókat, a Jancsó, Marczinka kettőst okolta az újabb kudarcért: – Gunnar Prokop még nem tudja az eredményt, de nem soká telefonálunk neki és elmondjuk. Ha megtudja, hogy megint – szerintünk – irreális körülmények között kaptunk ki – szinte biztos, hogy visszalépteti együttesét bajnokságtól.
Ezt a síró-rívó Hypo-t haza kell küldeni, szórakozzanak a saját bajnokságukban. Vásárhelyre elküldték a második csapatukat, mert a "sztárokat" nem tették ki az 1000 kilométeres útnak. Ez már nevetséges. Ha jól emlékszem, a megállapodásban az szerepelt, hogy mindig a legjobb csapatukkal KELL pályára lépniük. Ezek a látszólagos sérülések nevetségesek, mert ezzel befolyásolják a magyar bajnokság kimenetelét. Kinek jó ez?? Az edzői, vezetői hozzáállásuk pedig botrányos. Ha egy magyar vezető ennyit reklamál, még a csarnokból is elküldik a játékvezetők és a büntetés sem marad el, Prokop úrnak pedig szinte mindent szabad.
Most már tényleg tragikomikus a Hypo. A honlapjukon megint mindenki más hibás, csak ők nem. "Hiányzott hét alapjátékos, .... és a magyar bírók megint sajátságosan fújtak. Most már lassan valóban fel kell tenni a kérdést, hogy ilyen játékvezetőkkel érdemes-e itt részvenni - nyilatkozta az edző". Sehol egy sor arról, hogy végig ők vezettek, aztán az utolsó percekben kipukkadtak. Vagy hogy mit csináltak esetleg ők rosszul.
Most már nekem is az a véleményem, hogy nem érdemes erőltetni. Ha nekik se jó, és nekünk se, akkor szép csendben somfordáljanak haza (persze azt a másfél milkót, ami a menetközbeni kiszállásért fizetendő, perkálják le az MKSZ-nek!), és aztán megint élvezhetik az osztrák bajnokságban a 30 gólos győzelmek és a feltehetően előzékeny bíráskodás örömét.
balázs!
én a nyári fradi-kupa után magamban kicsit eltúlzottnak véltem a lesújtó véleményedet a hyporól. azt gondoltam, hogy ennél erősebb lesz, meg jobb.
engedd meg, hogy megkövesselek:-)))
kfg
és gratuláljak a hódmezővásárhelynek:-)
úgy tűnik, hogy mi vagyunk az egyetlen az erősebbnek számító csapatok közül, aki kikapott a hypotól:-(((
Gratulálok a Hódmezővásárhelynek! És persze szívből "gratulálok" a magyar szövetségnek! Minden meccsen balhézó ellenfél, amelyik legnagyobb sztárjait nem utaztaja el Hódmezővásárhelyre. Tehát beigazolódnak azok a félelmek, amiket mi felvetettünk és a az MKSZ-ben csukott fülekre talált! Most pedig majd jön az, hogy megveretik az ETO-t, mert hát hogy néz ki az, hogy a "sztárcsapatot" hülyére verik mindig? Hát mindenki jól járt azzal, hogy beengedtünk egy GYENGE csapatot!
Gondolom olvasta mindenki MaTUSKÓvics úr nyilatkozatát. Meddig mehet ez így, ha egy magyar edző nyilatkozna ilyeneket, már rég eltiltották volna...
Más! A vásárhelyiek román légiósa PALARIE néven szerepel, a lánykori neve az IONETE.
én vagyok a legnagyobb Dunaferr szurkoló, csak még 1 meccsen se voltam kint már 3 éve, mert sajnos levágták mindkét lábamat, valamint a kezeimet is, most is csak az orrommal írok, a nyálam meg folyik a klaviaturára. :DDD
Van egy olyan érzésem, hogy a Győrnek már nem kell majd bécsbe utaznia:DD A gúnár kiveszi a csapatát, mert egymás után négy vereséget már nem tudna a sporikra húzni:DDD
Sőt ennél még egy kicsit meglepőbb, mert 34-30 a végeredmény a Liss-Hypo meccsen. Ld.: Palarie 12, Nikolics 6, Szabó V. 5, ill. Budecsevics 8, Dronics 8, Pidade 6.
Az osztrákok az első félidőben 7-15-re is vezettek, aztán persze megint a bírók lettek a hibásak a vereség miatt. Hihetetlen, hogy mit meg nem engednek maguknak, nem csak edző, a játékosok is folyamatosan reklamáltak minden egyes ítéletnél...
az első húsz percben végig vezetett az 'Egom, a balkezes lövő nélkül felálló Dunaferrel szemben, majd Pálinger és az irányítót játszó Pigniczki is elkapta a fonalat és fordított a Kohász. A szünet után tovább nőtt a hazaiak előnye, elsősorban remek védekezésüknek köszönhetően, és az utolsó negyed órában már csak az eredményt tartották. Osztrák sporik vezetétk egyébként a meccset, és szvsz, nagyon yol. Még ha voltak olyan ítéleteik, amiket nem értettem (sárga lap a védekező játékosnak, majd ő hozhatta a labdát, ugyanez kétperces kiállításnál is, de a szünetben konzultáltam egy játékvezetővel, aki kiokosított, hgy nagyon yo ítéleteket hoztak). Persze kisebb hibáik voltak ide-oda, de nagyon korrektül vezették a meccset.
No úgy látom bejött Róth Kálmán jóslata, hogy addig jár a korsó a kútra... Már nincs veretlen csapat a női NBI-ben! Ráadásul pont a győriek által "oly nagyra becsült" Cornexitől kaptak ki...
Nem kell megvédened őt Wégé, mert nem tudod. Ma átmegyek hozzájuk és leverem rajta ezt az anyád dolgot. Vagy szólok anyámnak, hogy kukkantson bele, mit írkál a drága fiacskája:DDD
Öcsi engem ne anyázz, mert az emilcímedből már kiderítettem, hogy hol lax. Odaküldök három kancigányt, oszt délre megcsinálnak:DD
Leki ne vedd fel, ez a tesóm lesz, csak még nincs tisztában az etikettel:D (Néha én sem):D
Totálisan félreértettél. Én soha nem állítottam azt, hogy a Pécsnek több joga lett volna az NBI-ben indulni, mint bárki másnak. Te azt írtad, hogy ha a Hypo nem indul, akkor 11 csapatos NBI lett volna. Ez az, ami nem igaz, mert valamilyen formában feltöltötték volna 12-re. Ha nem a PEAC-cal, akkor mással, de nem 11 csapatos NBI indult volna, hanem akkor is 12 csapatos.
akkor szokasomhoz hiven, ismet jon a hetvegi (ill. het eleji) beharangozo:
szombat
16:00 Ferencvárosi TC - DVSC-Valdor
16:00 Cornexi-Alcoa - Győri Graboplast ETO KC
kedd
18:00 Hypo Niederösterreich - Győri Graboplast ETO KC
ha esetleg valaki barmelyik masik hetvegi meccsrol tudna vallalni a kozvetitest (sms-ek kuldese bizonyos idokozonkent), az kerem keressen meg e-mailben (info@psoftwares.hu)!
A cikk tényleg jó, és igaz,,,,
A Játékvezető Bizottság, levélben kérte a Főtitkártól az ügy kivizsgálását.
A Magyar Nemzeti Bajnokságban szereplő minden csapat vezetője, hivatalos személye ugyanolyan jogokkal kötelezettségekkel és korlátokkal rendelkezik. A játékvezetőket igazságtalan megtámadásuk esetén, bárki is tegye azt, a továbbiakban is meg kívánjuk védeni. (ezzel a szándékkal az MKSZ Elnöksége és a Liga is egyetértett !)
Ezért kértük az ügy kivizsgálást és amennyiben az állítások nem felelnek meg a valóságnak a szabályok ellen vétő(k) fegyelmi-felelőségrevonását.
Én is kíváncsian várom a fejleményeket,,,,
Kicsit aggódva várom a hét végi Vásárhely-Hypo meccset. Egy-egy ilyen kirohanás után, aligha lehet teljesen nyugodta hangulatú meccsre számítani. Remélem az idegesség, meg az osztrákok hangulata nem befolyásolja majd a bírókat...
Remélem a magyar bajnokságba nagy mellénnyel érkező osztrákok megint leckét kapnak majd abból - ezúttal a vásárhelyi lányoktól - , hogy milyen a magyar virtus:)
Ki írta ki a magyar bajnokságot? Kinek írták ki a magyar bajnokságot? Miért vizsgálnak ki bármit is? Róth Kálmán is szóvátett egy dolgot, de nem kivizsgálták, hanem megbüntették! Kinek jó, hogy itt a Hypo? Érdemes elmenni Bécsbe, vagy előre lefutott a keddi meccsünk?
A Hypo szerdán még a visszalépést fontolgatta, csütörtökön már csak panaszos levelet küldött
Keddi számunkban terjedelmes írást szenteltünk az Esztergom-Hypo Niederösterreich női kézilabda (magyar) bajnoki mérkőzésnek, most a szerda délutáni Hypo-Dunaferr meccs kapcsán vagyunk kénytelenek ugyanezt tenni. Csakhogy míg az első esetben az Esztergom parádés győzelme kínálta a szenzációt, addig ezúttal az újvárosiak idegenbeli sikerét papírformaként értékelhetjük, a témát inkább az NB I-ben vendégegyüttesként induló osztrákok megbotránkoztató reakciói szolgáltatják.
Az egykori dicsfényét már csak haloványan visszatükröző Hypo, illetve menedzsere, Gunnar Prokop nagyon utál kikapni. Egyszer is. Hát még kétszer, négy napon belül. Ez persze önmagában nem baj, akár sportemberi erényként is értékelhető. A gond az, hogy a südstadtiak képtelenek elviselni a vereséget, a Dunaferr ráadásul ,,büntetett előéletű" a szemükben, amióta az 1999-es BL-elődöntőben kiejtette őket, és még csak az újvárosi rendezők sem engedték, hogy Prokop úr átharapja az akkori hazai klubelnök, dr. Szabó József torkát.
Radulovicsék tegnapelőtt megint győztek, ráadásul bántóan simán, 29-21-re, az ellenfélnél el is szabadult a pokol. Prokop a hírek szerint még csak szokásos stílusában toporzékolt, ám az APA hírügynökség arról számol be, hogy a magyar játékvezetők részrehajlóan bíráskodtak, az osztrákok pedig már azt fontolgatták, kiszállnak a bajnokságból. Csütörtökre picit azért megszelídültek; levélben tiltakoztak a magyar szövetségnél, és bár leszögezték, továbbra is kiváló ötletnek tartják a vendégjátékukat, ugyanolyan jogokat és feltételeket követelnek, mint amilyenek a többi csapatot megilletik.
Először Kiss Szilárdot kérdeztük helyszíni tapasztalatairól. Az újvárosiak vezetőedzőjére sohasem volt jellemző, hogy szélsőséges indulatokra vagy véleményekre ragadtatta volna magát, ezért neki elhihető, hogy egynapi rálátással is tárgyilagosan szemléli a történteket: ,,Az első félidőben reklamáltak az osztrákok a játékvezetés miatt, ami egyébként abszolút korrekt volt. Edzőjük át is jött a térfelünkre, nekem kellett eligazítanom azt illetően, hogy a munkahelye a túloldalon van. Szünet után már semmi gond nem volt, mert abszolút egyértelmű győzelmet arattunk. A mai Hypo már messze nem a régi, csak a nevében az. Mégis én is azok közé tartoztam, akik amellett álltak, indulhassanak el a mi bajnokságunkban, de a mostani reakciójuk nagyon meglep."
Sinka Lászlót, az MKSZ főtitkárát valamivel talán kevésbé, ő legalábbis sportdiplomata módjára fogalmaz:
- Természetesen hivatalos választ küldünk a Hypo Niederösterreich együttesének, de csak hétfőn, mert előtte konzultálunk a játékvezetői és a versenybizottság elnökével. A magyar bajnokság mindegyik együttese, így a Hypo is jogosult arra, hogy szóvá tegye, ha úgy érzi, sérelem érte, nekünk pedig kötelességünk kivizsgálni a történteket.
- Milyen konzekvenciák mellett léphetnek vissza az osztrákok idény közben a magyar bajnokságtól?
- Azért ennyire még ne szaladjunk előre. De elméleti lehetőségként elmondom, nekik is, mint bármely más csapatnak, másfél millió forintos büntetést kellene fizetniük, mert semmiféle olyan exkluzív szerződést nem kötöttünk velük, amely mondjuk 5 millió schillingről szólna.
- A magyar és az osztrák szövetség a Hypo indulásától függetlenül, annál korábban megegyezett már a játékvezetők cseréjében. A südstadtiak meccsein továbbra is magyarok fújhatnak, vagy elképzelhető, hogy többször is osztrák bírópárost neveznek a mérkőzéseikre?
- Most még mindkét lehetőség fennáll.
Valóban, a Hypo mindenkori mérkőzésein kétféle játékvezetős képzelhető el. No nem magyar vagy osztrák; győzelem esetén elfogadható, vereség esetén részrehajló. Ez néhány cirkuszt bizonyára gerjeszt még. De inkább a balhé, mintsem a fordított világ: hogy a földkerekség egyik legfejlettebb kézilabda-közege hódoljon be egy nála bebocsátást kért és kapott, egyre gyengébb és gyökértelenebb ,,szórványcsapatnak".
Ha csak egy kicsit jobban elmerülsz ebben a ki milyen jogon indul egy adott osztályban, akkor rájössz, hogy közel sincs igazad...
Kezdve a női férfi NBI-el (pl. Békéscsaba, Csömör, Békés) folytatva a többi NB-s osztállyal. Mindenhol a visszalépések és a pénz megléte-nemléte befolyásolta milyen csapatokkal indul az adott osztály.
És nagyon sok osztályban bennmaradtak a kiesők, pl. az általam legjobban ismert női Nyugati NBIB-s csoport mindhárom kieső helyen végzett csapata megmenekült a kieséstől, mégha az egyik csapatot Keletre sorolták is át. Ugyanígy a női NBII Délnyugati csoportjában sem esett ki a megyei bajnokságba a három kiesőből kettő...
Na Pityu figyelj ide, tagoltan elmondom mégegyszer utoljára, aztán ha nem érted itthon szó szerint beleverem majd a fejedbe: 1. A Pécs kiesett, de magyar csapat. 2. A Hypo sem kiharcolta, hanem -sarkítva-MEGVETTE az indulás jogát! Tehát semmi bajom nem lett volna ha a GYMS megyei másodosztályba nevez és szép lassan kiharcolja a továbbjutást, de nem ez volt! MEGVETTE, NEM kiharcolta és itt bukik az elméleted! Ugyanis akkor már annak a Pécsnek van több jogalapja indulni, amelyik korábban kiharcolta! Remélem ez még ott USA-ban is érthető volt!
az a baj ezzel a kilépés dologgal, hogy mi is történne, ha kilép a Hypo? Mi lesz az eredményeivel? Azt ugye senki sem gondolhatja komolyan, hogy megmaradnak az eddigi eredményei, azaz yol jár a Fradi, a Békéscsaba és Spartacus, míg a fasz rossz oldalán lesz majd megtalálható az Esztergom és a Dunaferr. Jelen állás szerint. Tehát azért ez egy kicsit bonyolultabb dolog. Ha a szívem a Dunaferr felé húz, akkor azt mondom, hogy maradjanak, ám ha a tiszta Magyar bajnokság felé, akkor menjenek, ha bajuk van, nem fognak hiányozni.
Csak ennyit akartam elmondani, kérem kaccsolja ki.
bocsi zsanna, de ezen már azt hittem túl léptünk, a Pécs kiesett sajnos, igy nem szerzett jogot az elsőosztályra. Én örülök, hogy a kézilabda nem sülyedt a foci szintjére, hogy a kiesők bentmaradhatnak mert valakinek ez az érdeke (lásd anno Debrecen). Igy talán sikerül megőrízni a sportág méltóságát.
".. De ha a Hypo nem indul akkor nem csonka a bajnokság? Akkor ugyanugy 11 csapat indult volna, mint lenne a kilépés után! .."
Ez nem igaz. Ugyanis a PEAC egész végig arra "számított", hogy jobbik kiesőként bentmaradhat. Tiltakoztak is rendesen a Hypo ellen. (Aztán hogy mégis a Hypo jöhetett, szélnek eresztették a fél csapatot, ezért nem vállalták a maradékkal az NBI-et, amikor a visszalépések és nem nevezések miatt mégiscsak lehetett volna.)
persze, hogy nem szabad "behódolni", az elnökség gondolom finoman, de határozottan vissza is fogja utasítani a vádakat. ha meg kilépnek, akkor nyilván legközelebb ha ilyen helyzet lesz nem kell velük szóba állni, Én csak azt mondom, hogy nem volt ez olyan rossz döntés
Igazad van Pityu, de azért még egy oldalt megemlítenék: ha simán "behódolunk" nekik, akkor elismerjük tulképpen, h. a Dunaferr nem tiszta körülmények között nyert tegnap. Pedig ez NEM ÍGY TÖRTÉNT!!! Egyszerűen klasszisokkal jobb csapat a Dunaferr (de még lehetne egy-két másik magyar csapatot is említeni).
Csak azért mert nem fütyülnek nekik a jv-k (amihez esetleg hozzászoktak a kupaküzdelmek során), még semmi nem indokolja, h. sportszerűtlen módon elálljanak attól, amit vállaltak év elején (bár ne tették volna). Különben pedig inkább nekik van vesztenivalójuk, mert max. Dániában találnak még egy ilyen erős bajnokságot, ahol netán egy kicsit izmosodni tud gyengécske csapatuk.
Nekem van egy javaslatom! Néhány éve egy német foci csapat kupa-meccsén, hallottam, s ezt át lehetne nyugodtan venni. Nagyon egyszer? a dolog és közérthet? is, az osztrákok is tudnák egyb?l, hogy mir?l van szó. Csupán annyit kell kórusban kiabálni, amikor már eld?lt a meccs a magyar csapat számára: AUF WIEDERSEHEN! (Remélem jól írtam le)
Ezzel se perc alatt ki lehetne akasztani ?ket! Jó lenne ha már Vásárhelyen, a hét végén is skandálhatná a közönség, de remélem a gy?riek tutira megtehetik:))))
Én is gondoltam rá, kellene valamit, ami kicsit ironikus, kicsit ütős!
Pityu!
Tényleg kívülálló vagy! Csak néhány dolog média-Hypo vonatkozásban: - az Esztergomnak nem sikerült NS címlapra kerülnie a Hypo megverésével. Nemhogy főhelyre nem, de az oldalsó kifutóra sem! Ehelyett mi virított a címplapon? Bodnár nem közvetít többet az Üllői útról. Na és akkor mi van? Kit érdekel? Persze nem lepődtem meg. Aztán a kézi oldalon sem írtak róla sokkal többet, mint egyébként. A Dferr és a Fradi meg a szokások(vagy más) miatt került fő helyre! A játékosoknak élmény a Hypoval játszani? Csak azért mert Hyponak hívják? Ne viccelj! Egy igazán kimagasló képességú játékosa nincsen. A magyar mezőnyben hemzsegnek a hozzájuk hasonló képességű játékosok. Prokop hisztizik minden meccsen, most meg fenyegetőzik. Egyébként nem érdekel, hiszen egy közepes csapat távozna a mezőnyből, nem gyengülne a bajnokság jelentősen! Tévéközvetítések meg nincsenek! Az osztrákok is csak a hazai Fradi meccsüket adták. Akkor meg miért is jó, hogy itt vannak? Ja mert a balhéval címlapra kerülnek. Nyomást gyakorolnak a szövetségre, aztán majd megisszuk levét! Hát kösz nem!
ne hülyéskedj! egy ilyen győzelem után ez a legkevesebb:-))))
(és nem ártott szabadkoznom: újraolvastam a fordításomat, és rájöttem, hogy a magyar nyelvvel is hadilábon állok; de kis odafigyeléssel a gépelési és kihagyási hibáim ellenére is érthető volt a szöveg.)
kivetelesen tegnap en is orultem a dunaferr gyozelmenek... elegge szanalmas amit ezek az osztrakok csinalnak... a gyori szurkolotarsaktol kerdem, hogy nem keszulunk-e valami meglepivel? esetleg egy frappans transzparens? szivesen kamatoztatnam a 3 es fel becsben eltoltott evemet... ;)))
No akkor, hogy legyen valami kicsit más vélemény is. Természetesen még mindig kivülállóként.
Szóval mi történne, ha a Hypo kilépne most a bajnokságból? (ami szerintem nem történik meg még most,egy pezsgőm van rá, Cseszi? :))) Vonjunk mérleget. Hypo belépett, befizette a tagdíjat (bár ugye még többet is lehetett volna - csapatok utaztatása stb...) Én csak internetes médiákból értesülök az otthoni dolgokról, ezt tudom megitélni. A Nemzetisport online a Hypo fradi és Újváros elleni rangadóját ugyanolyan kiemeléssel és ugyanolyan terjedelemmel közölte, mint más rangadót, ergo, két rangadónyi sorral több került az újság oldalára. Emellett az Egomi győzelem külöm kiemelésre került egy ujabb cikkben. Az origo hirei között szintén a Hypo meccsek ott voltak, akárcsak az MTI, vagy az index oldalán. Sirunk, hogy nincs hirverése a sportágnak. Kell ennél több? Békéscsabán és Egomban táblás ház volt a Hypo "tiszteletére". Gondolom a jegybevétel fontos tényező a két klubbnak. A tudósításban alkalmazott jelzők a következők voltak: "csodálatos hangulat..." "igazi kézilabdaünnep..." "fesztivál...". Arról nem beszélve, hogy a játékosoknak mekkora élmény lehetett a Hypo ellen játszani, amely bár nem egy világverő csapat már, de akkor is a Hypo.
Ha kilépnek túloldalt a számlának állni fog, hogy botrány (ami mellesleg ujjabb hírverés a sportnak és ez nem a mi szégyenünk szemben pl a vizilabdás bajnoki verekedéssel) és csonka lesz a bajnokság. De ha a Hypo nem indul akkor nem csonka a bajnokság? Akkor ugyanugy 11 csapat indult volna, mint lenne a kilépés után!
Én továbbra is azt mondom, bevállalható volt a dolog, ráadásul ilyen szöveg bármikor napvilágot láthat, még nem jelent semmit.
Nekünk meg meg kell verni őket, nem a birói hozzáállástól félni! HAJRÁ ETO!
Üdv
Köszönöm szépen a fordítást, és köszi a gratulációt is. Én meg szívből remélem, hogy a Győr is leveri az osztrákokat (Pedig az meg nekünk nem lenne jó eredmény):DD
lehangoló 21:29-ws vereséget szenvedett a hypo a magyar bajnok dunaferr elleni hazai mérkőzésén a mérküzés a várakozásoknak megfelelően kezdődött. az osztrák lányok azonnal magukhoz ragadták a vezetést, és röviddel a fordulás előtt 12:9-re vezettek. ekkor azonban a magyar "pártatlanok" közbeléptek, és feje tetjére állították a mérkőzést: az addig alárendelt szerepet játszó dunaferr teljes szabadságot élvezett a játékére, s a két bíró, bonifert és seorfözö (sic!) hihetetlen ítéleteket hozott. így biztos vezetés helyett a hypo 12:12-vel vonulhatott az öltözőbe. a két jv sípja csak akkor "normalizálódott", amikor a dunafer már négy góllal vezetett - akkor azonban már késő volt. a hypo teljesen demoralizálva csúszott szét és szenvedett újabb fájdalmas vereséget.
"alaposan végiggondolandó - így a közvélemény -, hogy ilyen körülmények között számíthat-e a bajnokság korrekt lefolyására. mert így semmi értelme".
majd a - csak a hypo góllövőit tartalmazó - lista, és végül egy mondat arról, hoyg a három alapemberét nélkülöző ifik is kikaptak a testileg is erősebb magyar lányoktól.
ennyi hevenyészve, korlátozott nyelvtudásom alapján.
és nagyon gratulálok, annak ellenére, hogy nekünk ez a ti győzelmetek a mi bécsi vereségeink miatt nem jött éppen jól:-)))
A Hypo Niederösterreich csapatának felháborodása
kapcsán Sinka László, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára
hangsúlyozta: a Dunaferr elleni szerdai, südstadti NB I-es mérkőzést
vezető Bonifer, Serfőző bírói kettős munkáját a játékvezetői
bizottság értékeli majd, és az erről szóló jelentést minden
érdekelt, így az osztrák klub is kézhez kapja.
- Nem cél, és nem eszköz, hogy a bajnokságban szereplő csapatok
közül bármelyiket is hátrányos megkülönböztetés érje. Úgy gondoljuk,
hogy a Hypo NB I-es indulása valamennyi résztvevőnek előnyös -
mondta Sinka az MTI-nek. - Az osztrák együttesnek most gondja van,
helyesen a magyar szövetséghez fordult, és közösen próbálunk
megoldást keresni. Az esetleges bírói hibákért nem lehet
felelősséget vállalni, mint ahogy az edzők vagy a játékosok
rontásáért sem.(MTI)
Perjámosi Sándor, a Dunaferr SE ügyvezető elnöke,
aki a helyszínen izgulta végig a Hypo Niederösterreich elleni
südstadti rangadót, nem érti az osztrákok felháborodását.
- Nem éreztem feszült légkörűnek a mérkőzést, szerda este sokkal
jobbak voltunk, mint a hazaiak. A második félidőt 17-9-re nyertük,
ennyit nem tudnak a bírók tévedni. Tudom, kínos és fájó a vereség,
de inkább a saját csapattal kellene foglalkozni, nem a
játékvezetőkkel - mondta az MTI-nek.
Hozzátette: Gunnar Prokop, a Hypo NÖ menedzsere a tőle
megszokott stílusban toporzékolta végig a meccset, és próbálta
befolyásolni az ítéleteket.
Sinka László, a magyar szövetség főtitkára közölte: csak azután
kíván nyilatkozni, hogy érdemi információval rendelkezik a
találkozón történtekről.(MTI)
Az osztrák
Hypo Niederösterreich levélben tiltakozott a Magyar Kézilabda
Szövetségnél a szerdai, Dunaferr SE elleni női bajnoki mérkőzésen
született bírói ítéletek miatt.
- Nem hagyhatjuk szó nélkül azt, hogy Bonifer és Serfőző
játékvezetők a második félidőben érzékeltették velünk: bármit
teszünk, csak vesztesként hagyhatjuk el a pályát. Nemcsak a
klubvezetés és a játékosok, hanem az egész csarnok megbotránkozott a
két úriember részrehajlásán - mondta az MTI érdeklődésére Gerald
Berger, a Hypo NÖ főtitkára.
Az egyesület illetékese továbbra is kiváló ötletnek tartja a
magyar NB I-ben való szereplést, de hangsúlyozta: ugyanolyan jogokat
és feltételeket követelnek, mint amilyenek a többi csapatot
megilletik.
A südstadti találkozó 29-21-es dunaújvárosi sikerrel végződött.
A Hypo NÖ vasárnap ugyancsak kikapott az NB I-ben: akkor az
Esztergom óriási meglepetésre 34-29-re győzött a vendégek ellen.(MTI)
Hát ez vicces... Követelnek! Csak szerényen, egy ilyen képességű csapattal! Tessék megköszönni, hogy egyáltalán befogadták őket!
Ha valaki jobban tud nálam németül, lécce fordítsa már le ezt:D
Skandalöse Schiedsrichterentscheidungen in der Südstadt
Hypo NÖ kassiert im Heimspiel gegen den ungarischen Meister Dunaferr eine empfindliche 21:29 Niederlage. Dabei fing das Spiel programmgemäß an. Die Niederösterreicherinnen stets in Führung, knapp vor dem Seitenwechsel liegt Hypo NÖ nach bisdahin gutem Spiel 12:9 voran. Doch dann greifen die ungarischen "Unparteiischen" ein und drehen das Spiel komplett um: Dunaferr, zu diesem Zeitpunkt die unterlegene Mannschaft, genießen "Narrenfreiheit" auf dem Spielfeld, die beiden Schiedsrichter Bonifert und Sorfözö treffen unglaubliche Entscheidungen. Statt einer sicheren Führung für Hypo geht man mit 12:12 in die Pause. Erst als Dunaferr mit vier Toren führt "normalisieren" sich die Pfiffe der Schiedsrichter - doch dann ist es schon zu spät. Demoralisiert steckt Hypo Nö auf und schlittert noch in eine empfindliche Niederlage.
"Man muss sich gut überlegen", so die sportliche Leitung unisono, "ob man unter diesen Bedingungen eine faire Meisterschaft spielen kann. So macht es jedenfalls keinen Sinn."
Hypo NÖ - Dunaferr SE 21:29 (12:12)
Torschützen für Hypo NÖ: Rotis (11), Dronic (4), Horacek (3), Vijunaite (2), Park
ZuEnde ging auch die Siegesserie der U18. In einem kampfbetonten Spiel unterlag man ohne den drei verletzten Stammspielerinnen Rosenkranz, Kovacs und Plach den körperlich starken Ungarinnen aus Dunaferr knapp mit 20:22.
Ha kiszáll a Hypo, én csak szeretnék gratulálni a Magyar Kéziladba Szövetség minden illetékesének, hogy sikerül csonkán befejezni a bajnokságot, és nem egy tucatnyi magyar játékosnak adtak lehetőséget az élvonalban játszani, hanem a magyar törvényekkel teljesen ellentétes módon, a saját versenykiírásukat semmibe véve kezdték el az idei első osztályú női bajnokságot. Ha emlékeztek még rá, mikor szóba került a Hypo beszállása, már akkor felvetettem azt a lehetőséget, hogy szezon közben kiszáll, amivel szemben semmi szankciója nincs az MKSZ-nek, nem úgy egy magyar csapat esetében. Bravó MKSZ, okos ötlet volt a Hypót bevenni!
Megkérdezem mert érdekel és talán nem csak engem háborított fel a dolog. Mi a véleményetek, a tegnapi férfi kézilabda meccs közvetítéséről? Sztm nem volt valami yo (és akkor még finom voltam és nőies):I.
A Hypo honlap a játékvezetésre (Bonifert-Serfőző) fogja a vereséget, meglehetősen szánalmas módon:
"...Az első félidő vége felé a Hypo még jónak nevezhető 12-9-re vezetett, de aztán a magyar 'pártatlanok' belenyúltak a mérkőzésbe ... hihetetlen itéleteket hoztak...
...A klubvezetésnek azt nagyon meg kell gondolnia, hogy ilyen körülmények között fair bajnokság játszható-e. Így mindenesetre semmi értelme nincs...." - szól a Hypo honlap.
A Dunaferr ifi is győzött 20:22 (10:12)-re. Itt nem utalnak "bírói segítségre", hanem a sok sérültjükre hivatkoznak.
Nincs kedvem keresgélni a játékvezetés topicot, úgyhogy inkább ide írok. Nagy-nagy szerencséje van a Bacs-Dravecz párosnak, hogy épp bőrrel úszta meg a mai meccset. A kedves jv topictársak közül sokan szeretnek azzal takarózni, hogy milyen jogon bírál az egyszerű szurkoló, majd, ha úgy kitölti a tesztet, ahogy ők... Őszintén szólva már eddig is zavart ez a demagógia, de nem akartam hozzászólni a témához, mai meccs után azonban megteszem: a tesztek nagy része kivételekre épül és nem a meccsszagú szituációkra, nem az ilyenek miatt kap "agyvérzést" a szurkoló, hanem azért mert egy belemenést nem vesz észre a jv, nem tud háromig számolni, vagy ne adj isten, teljesen másként ítéli meg ugyanazt a meccshelyzetet az egyik illetve a másik oldalon, ma ez utóbbinak lehettünk tanúi 60 percen keresztül. Jellemző a játékvezetés egetverő színvonalára, hogy az egész csarnok felállva szidta a bírókat. És egyetlen olyan eset nem történt, mint a legutóbbi tesztben szerepelt. Azokat elismerem egy "mezei" szurkoló nem képes "profi" szinten megoldani. De nem kell hülyének nézni minket sem, Bacs és Dravecz ezt tette.Én nem állítom - sőt kizártnak tartom - hogy mindezt szándékosan, de ez még nagyobb baj, ugyanis, akkor a tudásuk nem üti meg ezt a szintet és mégis idekerültek. A jv. is lehet rossz formában, de nem ennyire!
Szép volt csajok a győzelem. Megbánja még a gúnár, hogy benevezte a csapatát a magyar bajnokságba:DDDD A Dunaferr legjobb góllövői a mai meccsen: Ferling Detti 7, Lovi 7, Boki 6. Szép volt lányok, remélem a Győr is megpakolja majd őket:DDDD
Kiállítás: 6, ill. 6 perc. Hétméteres: 4/3, ill. 7/6. Az eredmény alakulása, 12.p.: 3-6; 18.p.: 8-6; 24.p.: 10-8; 38.p.: 13-13; 45.p.: 14-17; 56.p.: 18-18; 59.p.: 19-20.
Mindkét csapat számára fontos volt a két pont, hiszen a végén a dobogón szeretnének végezni. Az első gólt a vendégek szerezték, de hamarosan jött rá a válasz. Először a 12. percben vezetett 3 góllal a Halas, de az előny hamar elolvadt. A tavaly még élvonalbeli Túrkeve kihasználta a halasiak hibáit és fordított, de meglépni nem tudott. Szünet után fej-fej mellett haladtak a csapatok, majd a félidő derekán három gólos előnyt szerzett a Kiskunhalas. A hazaiak ismét felzárkóztak, azonban a vezetést nem tudták átvenni. A vége előtt 33 mp-cel Schmidt belőtte a halasiak 20. gólját. Ekkor a Túrkeve támadott és egy távoli lövésből gólt ért el. A keviek edzője azonban a találat előtt a zsűriasztalnál kikérte idejét, és a labda is azért került a hálóba, mert a vendégcsapat a sípszóra megállt. Az időkérés utáni 22 másodpercben továbbra sem lehetett rést találni a vendégek védelmén. Kitűnt: Vörös, Gönczöl, Szűcs.
Zsiga Gyula: – A rengeteg hibával tarkított mérkőzésen a szerencsésebb csapat győzött.
Kalocsa: Nagy - Beszedics G. 4, Turcsik 3, Juhász G. 5, Kajcsa 2, Beszedics R. 3, Juhász P. 6. Csere: Garam (k), Szabó, Tamás, Dávidházi, Sebestyén, Komlódi, Tóth B. Edző: Horváth László.
Hétméteres: 3/3, ill. 0. Kiállítás: 6, ill. 6 perc. A nagyobb játékerőt képviselő, tavalyi bronzérmes fehérváriak a 10. percben 6-3-ra vezettek. Ezután a 21. percig felváltva estek a gólok. Ekkor hazai kiállítások következtek, amit az ellenfél kihasznált, és több góllal elhúzott. Szünet után megkezdte a felzárkózást a hazai gárda (37. p.: 14-17), ám utána ismét a vendégek percei következtek. A félidő utolsó harmadában bátor játékkal szorosabbá alakította az állást a KKC (56. p.: 21-24). A vendégek győzelme megérdemelt, ugyanakkor a Kalocsát küzdőszelleméért lehet dicsérni. Kitűnt: Nagy, Juhász P., Juhász G., Beszedics G., ill. Czérna (k), Miss 5, Csermák 5. Ifjúsági eredmény: 21-34.
NB II-es női mérkőzések: Hercegszántó-Pécsi TÁSI 22-21 (15-14). Bácsbokod, 50 néző. Vezette: Bednarikné, Fodorné.
Kiállítás: 12, ill. 8 perc. Hétméteres: 6/4, ill. 4/3. A szép számú közönség előtt, elsősorban Berzsenyiné remek betöréseinek köszönhetően, álomszerű első húsz percet produkált a hazai csapat (14-4). Ezután sorra maradtak ki a helyzetek, mivel Balogh Á. kiválóan őrizte a vendégek kapuját. A megalkuvást nem ismerő Bokod fokozatosan felzárkózott. A 47. percben már csak egy góllal vezetett az STE (21-20). Ekkor huszáros 8 perc következett és máris 27-21-re alakult az állás. Az előny túlságosan megnyugtatta Korsósékat, így a végére Schnábl góljaival felzárkóztak a vendégek.
Kecskemét: Halasi - Paor-Smolc 10/2, Tanú 1, Szabó 12/3, Márki 8, Tóth 4, Szijjártó 3. Csere: Farkas (k), Baranyák, Patyi 3, Pécsi 1. Edző: Toókos György.
Kiállítás: 4, ill. 4 perc. Hétméteres: 5/5, ill. 6/4. Nagyszerűen sikerült az átalakított kecskeméti csapat hazai bemutatkozása. A két együttes nem volt „egy súlycsoportban”, így már az első félidőben eldőlt a mérkőzés. Ifjúsági eredmény: 31-15.
Lakatos Tamás: - A győzelem egyik kulcsa az volt, hogy Holló Anett a második félidő közepétől nagyszerűen semlegesítette az ellenfél gólzsákját, aki az addigi 7 gólját csupán eggyel tudta növelni. Ki kell emelni még kapusunk, Balogh Alexandra teljesítményét, aki a mérkőzés során 21 ziccert - köztük 2 büntetőt - hárított.
NB II-es férfimérkőzések: Szigetszentmiklós-Miklós KC 27-28 (14-15). Tököl, 150 néző. Vezette: Ács, Béder.
Miklós KC: Princzes - Miss 1, Horváth 7, Krichenbaum 9, Kerékgyártó 4, Kuli 6, Schuszter 1. Csere: Sós (k), Haspel. Játékosedző: Princzes Attila.
A vendégeknél Tóth és Pribék - betegség ill. sérülés miatt - nem állt a csapat rendelkezésére. Jól kezdett a Miklós KC, az első félidő közepén már 12-6-ra vezetett. Ezt követően négyszer is emberhátrányba kerültek, így a hazaiak egy gólra feljöttek. A II. félidőben együtt haladtak a csapatok, majd a kunszentmiklósiak izgalmas hajrában megszerezték a győzelmet. Kitűnt: Fazekas 9, Kalapács (k), illetve Princzes, Kuli, Horváth, Krichenbaum.
Kiskunmajsa: Nyerges - Tajti 3, Gera 2, Varga S. 10/1, Molnár 4, Virág 7/5, Kálmán M. 1. Csere: Kuba (k), Kálmán R. 2, Zerinváry, Felföldi, Varga F., Kis (k). Edző: Medgyes József.
Tiszakécske: Fazekas - Mészáros 3, Koncz 8/5, Kun 2, Kecskés 3, Perényi, Görömbei 8/2. Csere: Polgár (k), Nagy 2, Dömötör, Ivaskó 1, Zámbori, Balog, Kiss (k). Edző: Vazul Zsolt és Fejes László.
Hétméteres: 8/6, ill. 10/7. Kiállítás: 6, ill. 12 perc. Az eredmény alakulása, 8.p.: 3-2, 11.p.: 4-5, 18.p.: 9-7, 21.p.: 10-11, 25.: 13-13, 43.p.: 20-18, 47.p.: 20-21, 55.p.: 27-25.
Sok hibával tarkított, de izgalmas mérkőzést hozott a megyei rangadó. Jelentősebb előnyt egyik csapat sem tudott szerezni, így végig nyílt volt a küzdelem. A kapkodó játékra jellemző, hogy majsaiak a II. félidő közepén percekig emberelőnyben játszottak, ám nem tudták növelni a kétgólos vezetésüket, sőt a tiszakécskeiek ezalatt fordítottak. Az utolsó tíz perc minimális majsai előnnyel kezdődött. A kécskeiek a hazai lövőket emberfogással kísérték, ami alaposan megnehezítette a kék-sárgák dolgát. A támadások során bosszantó hibákat vétettek a csapatok, így nem változott a különbség. 27-26-os állásnál sorsdöntőnek bizonyult, hogy Koncz hetesét Nyerges kivédte. A hajrá kulcsemberévé Molnár vált, aki a jobbszélről, jobb kézzel négyszer is eredményes volt. A fiatal majsaiak az utolsó percekben ügyesen tartották előnyüket és némi szerencsével nyertek. Ifjúsági eredmény: 27-18.
Az előző fordulóban: Martfű-Kiskunmajsa 33-22 (17-12).
Kiállítás: 8, ill. 20 perc. Hétméteres: 3/3, ill. 4/3. Az I. félidő nagy taktikai csatát hozott, felvátva születtek a gólok. A fizikai fölényben lévő vendégek csak kemény védekezéssel tudták megállítani a fiatal hazai csapat támadásait. A II. félidő közepéig együtt halad a két csapat. Ezután a hazaiak rutintalan támadásbefejezései miatt 4 góllal elhúzott a Szentmiklós. Időkérés után két gólra felzárkózott a Delfin, amely a végére taktikailag elfáradt, így a vendégsiker megérdemelt.
A forduló egyik legnagyobb csatáját hozta a megyei férfi kézilabda-bajnokságban a Mezőhegyes—Orosházi MTK mérkőzés. Az első játékrészben még a hazaiak vezettek, de a Czurpás és Marton G. vezérelte vendégek szünet után megfordították az eredményt. Szeghalomban diadalmaskodott a tavaly újjászervezett csorvási együttes, míg a nőknél egy góllal nyert a Gerla a Jamina ellen.
Nők. Felnőttek: Gerla—Jamina 15—14 (10—9). Legjobb dobók: Medvegy 7, Obsuszt 4, ill. Valastyán 5, Veszelka 4. Sarkadkeresztúr—Nagyszénás-Orosháza KSE II. 28—19 (12—6). Ld.: Takács, Károlyi 8-8, Papp 4, ill. Fazekas 8, Domokos, Volencsik 4-4. Békésszentandrás—Mezőberény 15—17 (7—7). Ld.: Kozák 5, ill. Maczkó 7, Bozsó 5. Kétsoprony—Gádoros 26—13 (12—6). Ld.: Gábriel 7, Túri 5, ill. Herbszt 5. Főiskola—Gyomaendrőd 24—16 (12—8). Ld.: Juhász 8, Zsuzsa 4, ill. Tóth 6.
Férfiak. Felnőttek: Szeghalom—Csorvás 26—28 (10—15). Ld.: Baksa 8, Gyűrű, Maróthy 5-5, ill. Tárnyik 10, Kovács 6, Andó 5. Gyomaendrőd—Gyula 31—22 (14—12). Ld.: Kovács, Kalina 7-7, Kruchió 5, ill. Major 6, Szakadáti, Mészáros 5-5. Kondoros—Köröstarcsa 22—25 (12—12). Ld.: Zsjak, Petrovszki 5-5, ill. Mikó 9, Balázs 5. Mezőhegyes—Orosházi MTK 32—34 (17—15). Ld.: Magyar 12, Lovász 9, Laurinyecz 5, ill. Czurpás, Marton G. 10-10, Marton R. 6. Mezőhegyes—Every Day ifi 19—29 (12—15). Ld.: Dénes, Balla 5-5, Molnár 4, ill. Kádár, Balogh 7-7, Varsandán 5. Szarvas—Nagyszénás 23—13 (9—4). Ld.: Almási 15, Hanzel 5, ill. Szűrszabó 4. Ifjúságiak: Szeghalom—Csorvás 38—20 (20—5). Ld.: Lőrinci 9, Kovács 7, Beliczai 5, ill. Tárnyik 9, Andó 7. Gyomaendrőd—Gyula 34—17 (15—5). Ld.: Juhász 12, Gscwindt, Csőke 8-8, ill. Danyi 8, Gedó 7. Szarvas—Nagyszénás 12—21 (5—10). Ld.: Bagyin 4, ill. Gura 7.
Bácska – TÁSI-Pikker 22-21 (15-14)
Nők. Bácsbokod, 150 néző. TÁSI-Pikker: Kószó – SZABÓ E. 4, KOVÁCS 4, Vasas 1, Elter 1, Szabó K. 5, GROZDICS 3. Csere: Bujtor (k), Illés 1, Geisler, Stier, BÓDI 2. Edző: Harmat Tamás.
Harmat Tamás: – Egy megnyert mérkőzés ment el a végjátékban a saját butaságaink miatt.
Csurgó – Kozármisleny 10-23 (4-8)
Nők. Csurgó, 100 néző. V.: Gyulasi, Vida. Kozármisleny: VICZE – Hornicz 1, Marat 1, Lukács 2, BODOR 4, Bodrogi 5, Somogyvári 3. Csere: TÓTH (k), Bareith 3, SCHIEBELHUT 1, Dankó 2, Nagy 1, Csóka, Baris. Edző: ifj. Kovács Tamás.
Ifj. Kovács Tamás: – Kapkodó első félidőt követően a másodikban kijött a két csapat közti különbség.
Pécsvárad – Mohács 24-29 (12-16)
Nők. Pécsvárad, 200 néző. V.: Pech, Vágvölgyi. Pécsvárad: Bodáné – Menczer 1, Perjési 1, Buús 2, Gál 4, Marián 5, Gazdag 1. Csere: Tamás (k), BAUMANN 7, Solymár 1, Patkó 2. Edző: Valentai Csaba. Mohács: Andrássy – Császár 1, Kőszegi 12, Naki Németh 1, Vétek 3, Prokop 4, Predács 5. Csere: Csordás (k), Szalay 3, Csongor. Edző: Oszlár Ferenc.
Valentai Csaba: – A sok hibánk és a játékvezető súlyos tévedése eredményezte vereségünket.
Oszlár Ferenc: – Ez a mérkőzés az akarat és a küzdelem diadala volt.
Pécs II. – Keszthely 37-28 (14-14)
Férfiak. Pécs, Lauber Dezső sportcsarnok, 100 néző. V.: Nagy, Tóth. Pécs II.: GYULAY – TICZ 7, Papp 3, KOVÁCS G. 10, Debreceni 4, KÁLMÁN 6, Ferenczi 2. Csere: Ropoli (k), Stemler 2, Kis-Lantos, Söptei 1, Szőts, Antal 2. Edző: Kovács Jenő.
Kovács Jenő: – Az első félidőben megilletődötten, a másodikban már magabiztosan játszottunk.
Simontornya – PEAC-Kettele 30-30 (16-15)
Férfiak. Simontornya, 150 néző. V.: Vencsik, Vili. PEAC-Kettele: Jedlicska – SZAJKÓ 9, Monori 1, BALÁZS 7, KEMENES P. 7, Romsics 2, Lipcsik 4. Csere: Tamás, Petz. Edző: Horváth István.
Horváth István: – Idegenben régi önmagára talált csapatom.
Rinyamenti KC – Harkány 30-22 (14-6)
Férfiak. Nagyatád, 250 néző. V.: Jangó, Marczinka. Harkány: Sátori – Petrovics, Kézsmárki 2, Rozina 1, Vajda 2, Kóllai 4, Somodi 1. Csere: Borbély (k), Horváth T. 3, Molnár, Zádori Zs. 1, Mezei, BOGNÁR 8. Edző: Kovács János.
Kovács János: – Sajnos csak egy Bognárom volt a pályán.
Gyöngyösi Főiskola KK – Hevesi SE 35:21 (18:9)
Gyöngyös, Kálvária-part, 50 néző. V.: Patocskai, Szécsi.
GYÖNGYÖS: HUDÁK – Lukács R. 11, KISS 4, Bíró 2, Uram 1, Ágoston 4, LUKÁCS J. 10, Móricz. Cs.: Gál (kapus), Szakács, Renka 2, Maczák 1, Borbás, Farkas. Edző: Cseh Zoltán.
HEVES: Szlávik L. – Slakta 1, ERBERLING 7, Besenyei 1, GALAMBOS 5, Fricz 1, Kiss Zs. 1. Cs.: Kiskartali (kapus), SZLÁVIK K. 5, Sinkovics, Kovács K., Lőrinczné. Edző: Makó Nándor.
Kiállítások: 2, ill. 4 perc. Hétméteresek: 4/3, ill. 5/5.
A megyei presztízsmérkőzésen a gyöngyösiek az elmúlt fordulóhoz képest jobban, összeszedettebben játszottak. Az eredmény nem is maradt el, hiszen a sportszerű találkozón Lukácsék biztosan verték a második félidőre feljavult lelkes hevesi csapatot.
Cseh Zoltán: – Játékunk javuló tendenciát mutat, néha jól védekeztünk, de a támadásoknál sokszor pontatlanok voltunk. Reméljük, hogy tovább javulunk.
Makó Nándor: – A lehetőségeit jól használta ki a gyöngyösi csapat, és jogosan győzött. Az utánpótlás-gárda is végig tisztességesen küzdött, bár így is 19 gólos vereséget szenvedett. Nem értem, hogy miért van szükség a mérkőzés előtti jegyzőkönyv-manipulációra. Ha nincs mód a segítségre, legalább ne rúgjanak belénk...
Ifik: 34:15 (18:9). Ld.: Farkas 12, Uram 8, Szenes 5, Kiss, Bíró 3–3, ill. Szlávik K. 7.
Kölcsey DSE Nyíregyháza – Fenstherm-Füzesabonyi SC 22:24 (8:12)
Nyíregyháza, 100 néző. V.: Taizs I., Taizs II.
FSC: SZŰCS – Atkári 1, BENE 10, Varga 3, Mayer, Kiss 1, Oláh 4. Cs.: Dobi (kapus), Ujj 1, Kóródi 3, Berecz 1, Pap. Edző: Atkári Lajos.
Kiállítások: 4, ill. 2 perc. Hétméteresek: 12/7, ill. 5/4.
A görcsös kezdés miatt sokáig nem hasonlított kézilabdára a mérkőzés. A vendégek a 10. percben ugyan már 7:3-ra vezettek, de a jó erőkből álló Nyíregyháza nem adta könnyen a bőrét. A második félidőben a jól védekező vendégek már 7 góllal is vezettek, miközben Szűcs újabb hétmétereseket fogott. Innentől kezdve a biztos vezetés tudatában kicsit kiengedtek az abonyiak, így a nyíregyháziak közelebb tudtak jönni. Küzdelmes mérkőzésen a rutinosabb vendégcsapat biztosan hozta el a két pontot.
Atkári Lajos: – Tudtuk, hogy nem lesz könnyű mérkőzés, bár a támadójátékunk gyengébbre sikeredett. Védekezésben nyertük meg a mérkőzést, amihez Szűcs kapus bravúrjai (5 hétméterest hárított) is kellettek. Nagyon értékes pontokat szereztünk.
Ifik: 28:17 (16:9). Ld.: Kutasi 8, Lukács 4.
A. L.
Az Eszterházy FSC – Nádudvar (24:26) mérkőzésről nem kaptunk részletes tudósítást.
További eredmények: DVSC II. – Polgár 35:21, Szakoly – Gombos SzSE 25:23.
Férfi NB II., Északkelet
A 2. forduló eredményei: Mátészalka – SHS-Eger SE 20:23 (7:10)
Mátészalka, 150 néző. V.: Dohány, Tóth.
Kiállítások: 10, ill. 8 perc Hétméteresek: 7/3, ill. 7/7.
Az egri csapat főiskolás játékosai két nap alatt négy mérkőzést játszva ezüstérmet szereztek a Főiskolai Szpartakiádon. Ezek után csatlakoztak társaikhoz, de a fáradtság szinte nem is érződött rajtuk. A vendégek kiváló védőmunkájuknak és Kállai kapus bravúrjainak köszönhetően háromgólos előnynyel zárták az első félidőt, majd a szabolcsiak számára felcsillant a remény (49. perc: 20:20). Az SHS azonban újítani tudott, és nem engedte ki a kezükből a két pontot.
Kékesi László: – Maximális elismerés illeti a csapatot. Ez a teljesítmény sporttörténeti, hiszen egri férfi kézilabdacsapat először nyert Mátészalkán.
Ifik: 32:21 (15:9). Ld.: Filep 8, Parádi 6, Takács 5.
HEVES: Szőregi – Budai, Vereb I. 2, KORMOS 8, STECZINA 5, Nagy B. 5, KŐMŰVES 4. Cs.: Szabó (kapus), Makó 1, Árvai, Agócs, Vincze 1, Fuder, Nagy Zs. Edző: Holló László.
Kiállítások: 20, ill. 16 perc. Hétméteresek: 6/3, ill. 1/1.
Az első félidőben váltott vezetés mellett jól tartotta magát a hevesi csapat. A második játékrész döntő többségében a vendégek vezettek (53. p.: 23:25), ám az utolsó 7 percben a játékvezetők látványosan a sárospatakiak mellé álltak. Folyton kettős emberhátrányban játszott a HSE, sőt egy szabályos gólt nem adtak meg a vendégeknek, így vereséggel távoztak Kormosék.
Holló László: – A csapat idegenben jól küzdött, de objektív okoknál fogva nem tudtunk előrelépni.
Ifik: 22:27. Ld.: Nagy Zs. 8, Bagdi A. 6, Vereb I. és Nagy I. 5–5.
H. L.
További eredmények: Berettyó MSE – Hajdúnánás 28:23, Tiszavasvári – Hajdúszoboszló 38:21, Nyírbátor – Balmazújváros 23:21. A Füzesabonyi SC szabadnapos volt.
Férfi NB II., Észak
A 2. forduló eredménye: Testvériség – Gyöngyössolymos 27:23 (14:9)
Budapest, 100 néző. V.: Horváth, Lipót.
GYÖNGYÖSSOLYMOS: Tóth J. – Ecsegi 2, Kovács-Hanka 2, Kiss 2, Szalma 2, NAGY 11, Benei 1. Cs.: Kovács, Bella (kapusok), Toldi 2, Csörgő 1, Tóth II. 3, Prisztóka. Játékos-edző: Varga Zoltán.
Kiállítások: 2, ill. 2 perc.Hétméteresek: 6/3, ill. 3/3.
A hiányzó Tóth G. és Domoszlai nélkül kiálló solymosiak mélyen tudásuk alatt játszottak az első félidőben. A második játékrészben két góllal sikerült felzárkózni a vendégeknek, de a győzelemért foggal-körömmel küzdő hazaiak érték el céljukat. Sajnos Varga Zoltán sem volt jelen a csapattal, a hiányát nem tudta pótolni a helyettesítő. A nagyon sok helyzetet elhibázó vendégek így fontos két pontot hagytak a fővárosban.
Ifik: 53:16 (20:5).
Mák János
További eredmények: Balassagyarmat – Solymár 23:21, MAFC – MÁV Előre SC 31:24, Dunakeszi – Pénzügyőr 32:37, Pilisvörösvár – Gyömrő 19:19.
Bravúros Kábel-siker
Kézilabda, NB II, Északi csoport, férfiak, 2. forduló
Hétméteresek: 7/4, ill. 7/7. Kiállítások: 14 perc + kizárás (Bán T.), ill. 14 perc + kizárás (Jáki). Az eredmény alakulása: 16. perc: 6–6, 25. perc: 10–7, 35 perc: 16–9, 49. perc: 18–15, 53. perc 19–17, 56. perc 21–19.
Hazai közönsége előtt nem titkoltan győzelemmel készült bemutatkozni az új edző, Urbán Ottó és fiatal csapata a csoport egyik legjobbjának tartott Pest megyei ellenfél ellen. A találkozó előtt érződött némi feszültség a játékosokon, de a kezdő sípszó után ez eltűnt és valamennyi pályán levő játékos a játékra koncentrált, mely meg is látszott a Kábel teljesítményén.
A mérkőzés első negyedórájában fej fej mellett haladtak a csapatok annak ellenére, hogy közben két góllal is vezetett a hazai csapat. A tizenhetedik perctől aztán vezetett a hazai gárda, úgy, hogy három hetest is kihagytak. A félidőt végül ötgólos előnnyel zárták, melyet a közönség vastapssal jutalmazott.
Fordulás után ott folytatták Lőrikék ahol abbahagyták, egészen a negyvenedik percig, amikor már hét góllal is vezettek, mely fejben kicsit megnyugtatta a fiúkat. Ekkor óriási buzdításba kezdett a solymári ificsapat, a gyarmati támadásokba több hiba csúszott, kimaradt ziccerek, kapufák és kimaradt hetes követte egymást. Védekezésben sem tudta a csapat azt nyújtani amit a megelőző ötven percben. Ekkor lehetett látni, hogy a kőkeményen játszó vendégcsapat micsoda tartalékokkal rendelkezik. Már csak egy gól volt az előny és a végén a döntő pillanatokban Széles, Petreczky és Lőrik keze nem remegett meg, így egy perccel a vége előtt ismét három volt közte a gyarmatiak javára, a Solymár már csak időn túli hetesből tudott szépíteni.
Összességében egy nagyszerű mérkőzésen úgy aratott kétgólos győzelmet a balassagyarmati csapat, hogy végig az ő nevük mellett volt az előny és ha hatvan percen keresztül nyújtják azt a játékot, amit negyvennyolc percen át, akkor néhány vaskos meglepetést szállíthatnak majd a csoportban.
Urbán Ottó: – Boldog vagyok, nemcsak a győzelem miatt, hanem azért is, mert minden elemét láttam a felkészülésünknek, mind játékban, mind akaratban. Nagyon köszönöm a szép sikert a játékosaimnak és a szép számú lelkes szurkolótáborunk biztatását. Bravúros győzelmet arattunk a csoport egyik legjobb csapata ellen.
Köszi, az előtörténetet én is tudtam. Csak pontosan ezért nem stimmel a nyilatkozat. Ha valaki "alanyi jogon" jut valamihez, az azt jelenti, hogy az valamiért megjár neki. És itt szvsz pont a Szigetvárra lehet mondani, hogy alanyi jogon jutott fel: NBI/B megnyerése miatt. Azt hittem, van valami más értelme a dolognak, de ezek szerint csupán a Tóth Bandi keverte a szezont a fazonnal :-)))))))))
Amúgy a nyilatkozat valóban nem volt túl szimpi.
Magyar Hírlap cikksorozat a kézilabda tv közvetítések ügyében
Meccsenként félmillió a tévének - Magyar Hírlap 2003.09.27
Nem vállalják a klubok, hogy mérkozésenként félmillió forintot fizessenek a televíziós közvetítések muszaki költségeire, ezért a kézilabda-szövetség elnöksége levelet küldött az MTV elnökének, s az érvényes szerzodés felfüggesztését, illetve módosítását javasolja.
Úgy tunik, mintha a sportágak menekülnének a Magyar Televíziótól. A labdarúgók azért kerültek le a képernyorol, mert a köztévé kuratóriuma nem hagyta jóvá a 450 millió forintos jogdíjról szóló szerzodést, a többi labdajáték viszont már régen nem is álmodozik arról, hogy pénzt kapjon a tévétol. A kézilabda-szövetség elnöksége most azt unta meg, hogy fizetnie is kellene a bajnoki mérkozések musorra tuzéséért is. Egy tavaly kötött szerzodés alapján minden egyes meccs után félmillió forint plusz áfa volt a kötelezo költségtérítés.
"Kényszerhelyzetben voltunk, amikor aláírtuk a megállapodást - mondta érdeklodésünkre Sinka László, a szövetség fotitkára. - A sportágnak rendkívül fontos, hogy szerepeljen a televízióban, hiszen ezt várják el a szponzorok és a szurkolók is. Akkor azonban még nem volt kedvezotlen a szerzodés, mert tulajdonképpen nem kellett fizetnünk.”
Az ok egyszeru, a tévé ugyanis tartozott a szövetségnek. A korábbi idoszakban még az is elofordult, hogy az MTV-nek kellett volna jogdíjat fizetnie, csakhogy ezt nem mindig tette meg. A kézilabda-szövetségnek tizenötmilliós kintlévosége gyult össze, s mivel úgy ítélte meg, hogy szinte semmi remény sincs az összeg behajtására, ezért a követelést beszámította, így nem kellett egy ideig állnia a költségtérítést. Az MTV kétszer is postázott ugyan számlát, de a szövetség teljesítés nélkül visszaküldte. Akkor még tehette, de mostanra kimerült a tizenötmilliós keret.
"A bajnoki rajt elott megkérdeztük a klubokat, hogy az új helyzetben mi az álláspontjuk, s az volt a válasz: nincs rá pénz - mondta a fotitkár. - Ezek után került az ügy az elnökség elé, s úgy döntöttünk, levélben fordulunk Ragáts Imréhez, az MTV Rt. elnökéhez, hogy függesszük fel a szerzodés végrehajtását, s tárgyaljunk a módosításáról.”
Az MTV-nél érdeklodésünkre elmondták, a levelet még nem kapták meg, így nem foglalnak állást az ügyben. Sinka László viszont azt mondta, mindenképpen szeretnének megegyezni, mert létfontosságú a tévéközvetítés. Az elmúlt három évben majdnem kétszáz mérkozés volt képernyon. "Jelenleg csak a Sport1 a biztos partnerünk, megdöbbento, hogy más televíziók nem érdeklodnek a magyar sport értékeinek közvetítése iránt, csak a sikerek meg a botrányok idején kap a sport néhány másodpercet” - panaszkodott a fotitkár. Példaként említette, hogy Dániában egy évre másfél milliárd forintnyi összeg a kézilabda-bajnoki mérkozések jogdíja, s persze nem lehet összehasonlítani a két országi gazdasági helyeztét, mégis: a decemberi, horvátországi olimpiai kvalifikációs világbajnokság csoportmeccsén a magyar és a dán válogatottban is hét-hét ember lesz a pályán…
A helyzet pikantériája, hogy a szövetség tárgyalási pozícióját - már ha lehet majd egyáltalán ilyesmirol beszélni - a klubok is rontják. Múlt szombaton az M2 csatornán lehetett látni a Dunaferr-Veszprém mérkozést, s Sinka ezt "fu alatti megoldásnak” minosítette. A fotitkár szerint a csapatok vétettek a versenykiírás ellen, mert elvileg csak a szövetség jóváhagyásával kerülhet meccs adásba, mert a jog az MKSZ-é, ám sem a két egyesület, sem a Magyar Televízió nem jelezte írásban, hogy tévémeccs lesz a rangadó. Információink szerint egy veszprémiek által megnyert ügynökség fizette ki a félmillió forintos közvetítési költséget, a dunaújvárosiak pedig kitették a cég által hozott reklámtáblákat. Sinka László elmondta, ez még egyszer nem fordulhat elo, a szövetség illetékes bizottsága már vizsgálja az ügyet, s figyelmeztetni fogja a klubokat.
Erdei Tamás
Nincs pénz a kézilabdaközvetítésekre - Magyar Hírlap 2003.10.01
Megkapta a z MTV RT. elnöke azt a levelet, amelyben a kézilabda-szövetség elnöksége a tévéközvetítésekről szóló szerződés felfüggesztését kérte...
...Ami a jövőt illeti, csak az biztos, hogy noha a szövetséhg a megállapodás módosítását indítványozza, a szerződés dec. 31.-én lejár. Az MTV hajlandó megoldást keresni, de az anyagi lehetőségei korlátozottak, s ha eltekint a költségtérítéstől, akkor saját belső adósságát növeli. A televízió szerint csak kormányzati segítséggel lehet változtatni a mostani helyzeten. Erre van is némi remény, mert a költségtérítéses rendszert sportellenesnek minősítő parlamenti sportbizottság ígéretet tett arra, hogy eljár a költségvetési bizottságnál, és a sportminiszter is támogatásról beszélt.
A Csömör nem egyenes ágon jutott fel, mint a Szigetvár, hanem visszalépés ( Cegléd, Orosháza )miatt kérte fel őt a Szöv. az élvonal vállalására. A Szigetvár pedig mint a nyugati csoport győztese maga harcolta ki a feljutást. Csak miután kikaptak, nem azt nyilatkozta, hogy simán kikaptunk egy ezek szerint jobb csapattól, hanem azt, hogy mi kiharcoltuk, az ellenfél meg kibulizta az élvonalat...
Ilyen alapon a nőknél a Békéscsabát is lehetne cikizni.
Johevi drága, ha Neked unszimpatikus, akkor ez azt jelenti, hogy érted, mit mondott. Lécci homályosíts fel, mert nekem abszolut értelmetlen és érthetetlen az egész. Többekkel konzultáltam is, de nem igazán tudtunk dűlőre jutni, hogy mi is volt a nyilatkozat értelme :-(((((
Debrecen (HBN – K. Z.) – Egyelőre nem tudni, mikor játsszák le a szombaton elmaradt Vác–Loki női kézilabda bajnokit, a Duna-parti együttes nemzetközi kötelezettségei miatt ugyanis a feleknek egyelőre nem sikerült új időpontban megegyezniük. Az osztrák bírók távolmaradása miatt elmaradt összecsapásnak rendkívül nehéz lesz mindkét fél számára megfelelő időpontot találni, mivel a váciak hamarosan megkezdik európai kupaszereplésüket, s a bajnoki menetrend egyébként is rendkívül zsúfolt. A november elején véget érő őszi szezon után pedig az okozhat majd nehézséget, hogy a válogatott megkezdi felkészülését a világbajnokságra, s elképzelhető, hogy a keretnek tagja lesz a Loki egyik vezéregyénisége, Szűcs Gabriella is. Az mindenesetre biztos, hogy a debreceniekre erőltetett menet vár az elkövetkezendő másfél hétben, a Balogh-gárda ugyanis az előző szezon legjobb négy csapata közül hárommal is megmérkőzik. Szerdán 18 órától a Cornexit fogadja a Loki a Hódosban, majd szombaton a Fradihoz, jövő vasárnap pedig Győrbe látogatnak a piros-fehérek.
Hajdúnási diadal, derecskei baki
Hajdúnánás, Vác (HBN – F. L.) – Könnyed győzelmet aratott a hazai környezetben fellépő Hajdúnánás Promt Í23 SC, míg a TajtaVill–Derecske KK idegenbeli vereséggel zárta a női kézilabda NB I. Bmásodik játéknapját. á Hajdúnánás–Malév Bp. Airport 32–21 (18–11) Hajdúnánás, 150 néző. Vezette: Csorba, Dobos. Hajdúnánás: Árvai – Hadadi 2, SOPRONYI 11/1, Tarján 2, Halcsik 2, SZÁSZ 8/2, Dobos 2. Csere: Deák (kapus), Zágonyi 2, Szűcs, Benkő 1, Jámbor 1, Seres 1. Edző: Varga József. Kiállítások: 2, illetve 4 perc. Hétméteresek: 5/3, illetve 4/3. Az eredmény alakulása: 8. p.: 4–6, 16. p.: 11–7, 25. p.: 16–11, 41. p.: 23–13, 50. p.: 28–15. á Jó tíz perc telt el, mire beindult a hazai gépezet, ettől kezdve azonban már csupán az volt a kérdés, hogy mekkora lesz lefújáskor a nánásiak előnye. Így Varga József edző a második félidőben a cseresornak is bőven adott bizonyítási lehetőséget. Varga József: – Tetszetős és eredményes játék mellett sajnos sok ziccert hibáztunk. áá á Váci NK II.–Derecske 23–20 (12–10) Vác, 50 néző. Vezette: Gergely, Pék. Derecske: Kolsofszki – Borbély 4, Bánszegi 2, Vass, Csirinyi 4/1, Buzga 1, Nádházi 1. Csere: Diós (kapus), Csáki 1, TAKÁCS 7, Kiss, Bondár, Kovács. Edző: Veress István. Kiállítások: 4, illetve 4 perc. Hétméteresek: 3/2, illetve 4/1. Az eredmény alakulása: 5. p.: 3–2, 14. p.: 10–6, 25. p.: 12–8, 40. p.: 17–15, 45. p.: 18–16, 55. p.: 19–20. á áA hajráig lépéshátrányban lévő, meglehetősen idegesen játszó derecskeiek néhány perccel a lefújás előtt fordítani tudtak, ám ekkor hétméterest, majd ziccert is hibáztak, s a hazaiak ezt könyörtelenül kihasználták. Veress István: – Nyerhető mérkőzést buktunk el.
A DKSE parádézott A Böszörmény is győzni tudott
Hajdúböszörmény, Mezőkövesd (HBN – F. L.) – Egyaránt győzelemnek örülhetett a hazai pályán fellépő HKSE Vasudvar Bt–Hajdúböszörmény, valamint az idegenben vendégszereplő Debreceni KSE is a férfi kézilabda NB I. Bkeleti csoportjának második fordulójában. á á Hajdúböszörmény–Makó 23–22 (9–8) Hajdúböszörmény, 200 néző. Vezette: Kocsmáros, Nagy. Hajdúböszörmény: HEGEDëS – Kálmán 6/3, Varga Zs., Rézsó 1, Sipos, TORZSA 5, Csaba 5/2. Csere: Hortó (kapus), Taizs 3, Balázs 1, Kocsis 2. Edző: Bán Tibor. Kiállítások: 10, illetve 6 perc. Hétméteresek: 6/5, illetve 3/3. Az eredmény alakulása: 6. p.: 2–2, 16. p.: 5–4, 22. p.: 7–6, 34. p.: 11–11, 42. p.: 14–14, 50. p.: 19–17. á áHét közben a munkahelyi balesetéből épphogy felépült Berkó achillesz ín–szakadást szenvedett, így talán miatta is óriási akarattal és becsvággyal játszott a Böszörmény. Vargáék a második félidőben ráadásul két kettős emberhátrányt is átvészeltek, s bár mindvégig sok hibával játszottak, végül megérdemelten szerezték meg idei első győzelmüket a rendkívüli izgalmakat hozó végjátékot követően. Bán Tibor: – Le a kalappal a csapat előtt, s egyúttal mielőbbi gyógyulást kívánunk Berkó Lajosnak. á Mezőkövesd–Debreceni KSE 22–31 (9–16) Mezőkövesd, 600 néző. Vezette: Bakos, Holman. Debreceni KSE: PEREVERZIA – Rédei 1, VERESS 5, DAYKA 2, Szabó Cs. 4, TÓVIZI 4, Vágó 6. Csere: EGRI (kapus), Csapó, Kiss, Oláh 4/4, VASS 4, Sipos 1, Süvöltős. Edző: Váczi Sándor. Kiállítások: 0, illetve 14 perc. Hétméteresek: 9/6, illetve 4/4. Az eredmény alakulása: 7. p.: 2–7, 14. p.: 6–10, 37. p.: 12–21, 44. p.: 15–24, 55. p.: 20–30. á Meglehetősen sokan voltak kíváncsiak a forduló nyitómérkőzésére, amelyen az első perctől kezdve óriási fölényben játszottak a debreceniek. Tóviziék támadásban és védekezésben is magasan fölülmúlták a hazaiakat, így mindvégig az történt a pályán, amit akartak. Mindehhez hozzájárult, hogy Pereverzia és Egri egyaránt nagyot alkotott a kapuban, így aztán a második játékrészben már csupán a győzelem aránya volt kérdéses. Váczi Sándor: Motiváltan, összefogottan, s főként magabiztosan játszottunk
A Túrkeve-Kiskunhalas meccshez csak annyit, hogy csodálkoztam volna, ha a játékvezetőket nem éri bírálat.
"A második játékrészben is folytatódott az igen magas színvonalú küzdelem, és hol itt, hol ott volt az előny. Sajnos ekkor már a játékvezetőké volt a főszerep, akik ítéleteikkel rendre borzolták a hazai publikum kedélyét.
A 60. percben, 19-19-es állásnál a túrkevei támadás utána halasiak fautoltak, a bírók nem ítéltek semmit, a másik oldalon hasonló szabálytalanságért a vendégek javára befújták hetest, amely eldöntötte a meccset.
Török Róbert: — Összeszokatlanságunkat küzdeni akarással még tudtuk kompenzálni, de a játékvezetők „tekintélytiszteletét” sajnos már nem."
Szikszay-Szilágyi. Mi is ismerjük őket sajnos. Elég gyakran vezetnek Szalkán is meccset. Sajnos. Nem NB 1/B-s szintre valók. Nálunk is mindig össze-vissza fújnak. Legutóbb a Gyula elleni hazai meccsen. A pár Gyulai vendégszurkolóval együtt szidtuk őket, mert minden volt amit csináltak, csak játékvezetés nem.
A tavalyi NB I.-est verték
Férfi NB I/B Keleti Csoport
A 2. forduló eredménye: Gyöngyösi Főiskola KK – Ceglédi KK 31:24 (15:12)
Gyöngyös, Kálvária-part, 400 néző. V.: Babiczky, Dudás.
GYÖNGYÖS: JÓZSA – JAKAB 8, SOMOGYI 6, NAGY I. 7, Kocsis Cs. 2, Juhász 2, NIGRINYI 5. Cs.: Vass (kapus), Bajorhegyi 1, Barta, Veres. Edző: Bárány Zsolt.
Kiállítások: 12, ill. 20 perc. Hétméteresek: 3/2, ill. 3/3.
Az előző bajnoki évben még az első osztályban szereplő ceglédiek ellen előzetesen a tisztes eredmény elérése szerepelt a főiskolások tervei között. Szerencsére a találkozó úgy alakult, hogy fölösleges volt tartani a vendégektől, akikkel szemben nemcsak hogy végig vezettek, de fölényesen nyertek is a gyöngyösiek. A tudatos és fegyelmezett játék már az első félidő végén háromgólos előnyt hozott a vendéglátóknak. Szünet után a mátraaljiak még inkább eredményeseknek bizonyultak a lövéseket követően. Több jó teljesítmény akadt a hazaiaknál, akik a korábbiakhoz képest meggyengült, de azért nem lebecsülendő ellenfél védelmét sokszor átjátszották. Összességében elmondható, hogy a jó iramú és sportszerű mérkőzésen a közönség elégedetten nyugtázhatta a főiskolások jogos győzelmét.
Bodó Attila, a gyöngyösiek szakágvezetője: – Végig fegyelmezetten, az utasításokat betartva játszott a csapat, és ilyen arányban is megérdemelten nyert.
Hiányzott a lelkesedés és a tűz
Kézilabda, NB I/B, Keleti csoport – Mestermérleg
A Háromkő KC NB I/B-s férficsapata a második játéknapon Miskolcon, az újonc Diósgyőri KC ellen 26–26-os döntetlen játszott. A tarjáni gárda az utolsó másodpercben tudott egyenlíteni. Az északi rangadóról Molnár Ferenc edzőt kérdeztük.
– Már a bajnokság kezdete előtt is mondtam, hogy hiába vásároltunk össze játékosokat, még mindig nem állt össze a csapat, mert ehhez idő kell – kezdte Molnár Ferenc, a Háromkő KC edzője. – Sajnos ezen a mérkőzésen nem volt olyan teljesítmény az átlövők részéről, amivel meg tudtuk volna oldani azt a feladatot, ami a nyitott védekezésű fal ellen hatásos lett volna. A véghajrában egy három hármas nyitott védekezéssel sikerült megzavarni a hazai csapatot, és ezáltal sikerült pontot rabolnunk, illetve pontot szereznünk egy lelkes újonc ellen. Megint ötven perc kellett ahhoz, hogy megtaláljam azt a csapatot, amely eredményes tud lenni. Amit nagyon hiányoltam a csapatból, a lelkesedést és a tűzet, ha egy picit nagyobb odafigyeléssel és lelkesedéssel játszanak a fiúk, akkor most két pontnak örülhetnénk.
– A játékosok milyen teljesítménnyel járultak hozzá a nem várt meglepő döntetlenhez?
– A csapatból Kerekes Károly jól védett, nagyon jól helyettesítette Jakab Istvánt, aki gyengébb formát mutatott, ezért az első félidő tizedik perce körül le kellett cserélnem. Szabó Tamás nagyon jól, gólerősen játszott, 12 gólja önmagáért beszél. Bal átlövőben Hodosi Mihály és Kertész Gábor gyenge teljesítményt nyújtott, irányítóban Kovács Péter beállításával gyorsabb, mozgékonyabb lett a játékunk, míg Tamás Gábor nem nagyon tudta a tehetségét kamatoztatni. Köteles Gyula ezen a mérkőzésen nagyon gyenge teljesítményt nyújtott, a másik két átlövőhöz mérten is, illetve a jobb szélen Tasnádi Ákos hat lőtt gólja ellenére haloványabb teljesítményt nyújtott tudásához és a vele szembeni elvárásokhoz képest. A beállós poszton hamarabb kellett volna cserélnem, mert Riba Róber elfáradt, a támadás-védekezést nem bírta, viszont nem akartam a rohanós fiatal csapat ellen a védekezésben és támadásban folyamatosan cserélni. Összességében elmondhatjuk, hogy Szabó Tamás és Kovács Péter volt a szíve, lelke az együttesnek.
Túrkeve: HODROGA — KÁNYA 3, Szabó 3, SÜTŐ M. 4, Madar 3, ALINA 3, Varga. Csere: HODOSI 1, Sütő E. 2, Ducza, Sas, Vajda, Vasas, Nagy. Edző: Török Róbert.
Kiállítások: 3, il-letve 4 perc. Hétméteresek: 4/3, ill. 7/6.
A bajnoki álmokat dédelgető, Zsiga Gyula edző vezette Kiskunhalas volt a túrkevei csapat vendége a második fordulóban. A két veretlen együttes legjobb felállásával kezdte a mérkőzést. Szembetűnő volt mindkét oldalon a kőkemény védekezés, amely meghiúsította a gólszerzés lehetőségét. A tizedik percben 3-3 állásnál a vendégek elhúztak, és a félidő közepére 3-6ra módosult az állás. A védekezést váltó hazaiak megzavarták a halasiak játékát, hiszen a 22. percben 8-6-ra fordítani tudtak. Zsiga mester időkérése azonban segített a Kiskunhalason, így 10-10-zel vonulhattak öltözőbe a csapatok. A második játékrészben is folytatódott az igen magas színvonalú küzdelem, és hol itt, hol ott volt az előny. Sajnos ekkor már a játékvezetőké volt a főszerep, akik ítéleteikkel rendre borzolták a hazai publikum kedélyét.
A 60. percben, 19-19-es állásnál a túrkevei támadás utána halasiak fautoltak, a bírók nem ítéltek semmit, a másik oldalon hasonló szabálytalanságért a vendégek javára befújták hetest, amely eldöntötte a meccset.
Török Róbert: — Összeszokatlanságunkat küzdeni akarással még tudtuk kompenzálni, de a játékvezetők „tekintélytiszteletét” sajnos már nem.
További eredmények: Csömör—Göd 23-31, Hajdúnánás—Malév 32-21, Miskolc—Bőcs 21-21, Szeged—Mátészalka 35-21, Vác II.—Derecske 23-20, XVII. Ker. Ltp.—Gyula 28-29
Hétméteresek: 5/5, ill. 2/2. Kiállítások: 4, ill. 12 perc.
Szépszámú, kézilabdára kiéhezett szurkolósereg várta a most feljutott vendég Kiskunhalast és a földvári csapatot, mely óriási biztatás közepette 4-1-re elhúzott az elején. Itt megtorpant az igen érdekes stílusban, két beállóval, átlövő nélkül játszó ellenfelével szemben, de aztán mégis megtalálták saját játékukat a suzukisok, és ötgólos előnnyel fordultak. A második félidőben is szívósan védekezett az ellenfél, de gyors lerohanásból, és átlövésgólokkal növelték előnyüket Nezozonék. A lefújás után vastaps köszöntötte a levonuló földvári csapatot. Szombaton ismét hazai közönség előtt szerepel a Tiszaföldvár — a Szeged ellen —, amely begyűjtheti az újabb pontokat.
Száva Flórián: — A győzelemnek örülök, dolgozunk tovább.
Döntetlen a megyei rangadón
Kézilabda NB II
Makó—Szeghalmi NKC 30—22 (15—11). NB II-es női kézilabda-mérkőzés, 100 Makó. V.: Kiss, Papp. Szeghalom: Szabó G. — Nagy Cs. 12, Búza 5, Szabó K. 3, Sárközi 2, Vargáné, Hajdú. Cs.: TAKÁCSNÉ (kapus), Székely, Mészáros. Edző: Takács Árpádné. Rosszul kezdett a Szeghalom, de a második félidőben felzárkózott a gárda. A hazai pálya előnyét élvező makóiak biztosan nyerték a mérkőzést a kiállítások miatt elfáradó sárrétiek ellen.
Újkígyósi FDSE—Nagyszénás-Orosháza KSE 26—26 (17—11). NB II, női, Újkígyós, 200 néző. V.: Garamvölgyi, Kordás. Újkígyós: CSATLÓS — Márton, Mosonyi, BUDAY 3, LISZTÓCZKI 9, SÓDAR 12, Sztanek 1. Cs.: Domokos (kapus), Bodor M. 1, Bodor A., Gazsó, Békési, Bánfi. Edző: Buday György. Nagyszénás-Orosháza: Gyarmati — Szőke 3, Komáromi 1, BODROGI 4, ANCSIN 9, Ravasz 4, SZENDREI 5. Cs.: Pusztai (kapus), Demeter, Máté, Tantucz, Németh, Juhász. Edző: Fábián Csaba. Az első perctől nagy iram, hatalmas küzdelem jellemezte a mérkőzést, amely két ellentétes félidőt hozott. A találkozó első felében a hazaiak pontos támadójátéka jellemezte, szünet után a jobb erőben lévő vendégek gyors támadásokkal már-már felülkerekedtek, de az utolsó öt perc ismét a nagy szívvel játszó kígyósiaké volt. A vendég csapat autóbuszának üvege bánta egy csalódott újkígyósi ,,szurkoló” akciója, kinek meggondolatlan tette közel százezer forintos kárt okozott.
Csorvási SK—Kiskunmajsa 35—22 (18—10). NB II, női, Kondoros, 150 néző. V.: Szőke, Varga. Csorvás: Tóth — Sütő 7, Major B. 7, Elhardt 11, Krnács 2, Major L. 5, Fabisz 1. Cs.: Csete, Zsótér (kapusok), Tárnyik 2, Ivanics, Molnár. Edző: ifj. Baráth Lajos. A mérkőzés kezdetétől a csorvásiak gyors, kombinatív játékot produkáltak és már 10. percben öt góllal elhúzott a fiatal vendég együttestől. A házigazdák minden játékosa dicséretet érdemel a lelkes és taktikus kézilabdáért.
Kistelek—Medgyesegyházi SE 26—14 (9—4). NB II, női, Kistelek, 200 néző. V.: Medgyesegyháza: Szabó E. — Varga 1, Balázs 4, Fekete 6, Gáspár 1, Hojcska, Cseh. Cs.: Kovácsné (kapus), Nagy R. 2, Kiss, Gera, Karlik, Héder. Játékos edző: Fekete Gabriella. A betegségek, sérülések miatt erősen tartalékos medgyesiek mindent megpróbáltak Kisteleken, de többre nem futotta.
Algyő—Újkígyósi KC 25—24 (14—11). NB II, férfi, Szeged, 100 néző. V.: Keszi, Pelikán. Újkígyós: Ecker G. — Darida 2, Oláh 7, Harangozó V. 2, Nagy N. 2, Fekete 6, Dócs 1. Cs.: Ecker Zs. (kapus), Balogh 4, Balázs, Skoperda, Bánszki. Edző: Bacsa István. Az újkígyósiak nagyobb odafigyeléssel akár a győzelmet is megszerezhették volna.
Szentes—Kondorosi KK 25—25 (12—11). NB II, férfi, Szentes, 100 néző. V.: Sziklai, Szilágyi. Kondoros: Gyurcsán — Petrovszki, JARABEK 8, Harsányi 1, Vozár 1, Polgár T. 7, Szenteszki 2. Cs.: TÓTH GY. (kapus), Bogárdi 2, Tóth G., Kiss, Kasnyik T., Kondacs 4. Edző: Volent János. A több játékosát nélkülöző Kondoros tisztességesen helytállt a jól küzdő Szentes otthonában.
Kézilabda NB II – Délnyugati csoport
Női mérkőzések:
Petőfi SE Fonyód–Siófoki VSE 20–21 (10–9)
Petőfi SE Fonyód: Fonyódy–Lepenye, Csönde (10), Szekrényesi (3), Buza (2), Erdei V. (1), Berki (2). Csere. Kapinya, Erdei N. (2), Vargha. Edző: Kocsis Géza.
A hazai környezet előnyeivel rendelkező fonyódiak szinte végig vezettek, ám az utolsó nyolc percben fordult a kocka és a siófokiak fordítani tudtak. Elsősorban kapusuk jó teljesítményével és Béli gólerősségével született meg egygólos győzelmük. Jók: Csönde, illetve Somogyiné, Béli. Az ifjúsági mérkőzésen: Petőfi SE Fonyód–Siófoki VSE 14–24.
Csurgó NKK–Kozármisleny SE 10–23 (4–8)
Csurgó NKK: Füstösné–Varga P. (3), Szabó (2), Kepler, Foszák, Salekovics, Bogdán. Csere: Ráskó, Burcsák, Kovács, Papp, Lakics, Hottó (1), Varga V. (4). Edző: Kátai Ferenc.
Régi igazság a labdajátékokban, hogy gólok nélkül a hazai pálya előnye mit sem ér, így nélkülük mérkőzést sem lehet nyerni. Sokat elárul a mérkőzésről, hogy a 23 kapott gól ellenére a hazaiak kapusa volt csapata egyik legjobbja. Jók: Füstösné, Varga P. Az ifjúsági mérkőzésen: Csurgó NKK–Kozármisleny SE 20–22.
UKSE Szekszárd–Kutasi NKK 31–15 (16–7)
Kutasi NKK: Gottwald–Orsós, Kanyarné (7), Göncz E. (2), Petz (5), Szabó (1),, Szép. Csere: Csajáginé, Kovács, B. Varga. Edző: Vékony Tamásné.
Egy összeforrt fiatal hazai együttes ellen fegyelmezetlen védekezéssel, akaratgyengén játszott a kutasi csapat, és ez csak súlyos vereséghez vezethetett. A kutasiaknál nem akadt kiemelkedő teljesítmény. Az ifjúsági mérkőzésen: UKSE Szekszárd–Kutai NKK 51–7.
Az első húsz perc hatásos védekezésével megalapozta sikerét a hazai csapat. Szünet után ugyan rosszul folytatta, de Vártok remek védéseivel sikerült a mérkőzés irányítását visszahódítani, így aztán a biztos győzelem sem maradt el. Jók: Vártok, Horváth A., Ledinszki, Németh, Koósz. Az ifjúsági mérkőzésen: Rinyamenti KC–Harkány 42–11.
A mérkőzés elején még lehetősége ellenére sem sikerült megugrani ellenfelétől a hazaiaknak, de szünet után gyors és határozott játékuk meghozta a várt eredményt. Jók: Kiss, Erdős, Csolcz, Nagy. Az ifjúsági mérkőzésen: Barcsi VSE–Bácska SZSE 23–22.
Balatonboglári SC–Mecseknádasd 22–16 (13–9)
Balatonboglári SC: Schrauff–Kretz (1), Hiczfelder T., Hiczfelder J. (2), Péter (8), Zeke (4), Czigány (2). Csere: Apáti, Zeke (2), Ács, Katona (1), Szabó (2), Pass. Edző: Bujáki Tibor.
Sportszerű mérkőzésen a jól játszó tópartiak ilyen arányban is rászolgáltak a győzelemre. Jók: Schrauff, Péter. Az ifjúsági mérkőzésen: Balatonboglári SC–Mecseknádasd 26–19.
>Térdre, imához?
Laurencz tréner a felemás esztergomi állapotokról
Az Esztergom nemrég még másodosztályú női együttese 34:29-re legyőzte a magyar bajnokságban „vendégművészként” fellépő nyolcszoros BEK-, illetve BL-győztes Hypo Niederösterreich alakulatát. A meglepetéscsapat edzője a korábbi szövetségi kapitány, a hetvenedik évét taposó Laurencz László.
- Mit mondtak az osztrákok a meccs után?
– Semmit. Régi ismerősöm, Gunnar Prokop menedzser például elfelejtett odajönni hozzám a végén, de ezen a legkevésbé sem csodálkozom. Trénerük, Martin Matuschkowitz pedig olyasmit nyilatkozott a sportlapnak, hogy az Esztergom a hazai pálya minden előnyét élvezhette. Ugyanakkor ellentmondásba keveredett magával, hiszen hozzátette, hogy ilyen simán is megérdemelten nyertünk.
- Ön viszont ugyanebben az újságban úgy fogalmazott, hogy imádkozni kell és dolgozni. Ami a munkára vonatkozik, az világos…
– Bár magam negyven éve vagyok templomba járó ember, természetesen nem gondolom, hogy azért győztük le a világ legjobb csapatainak egyikét, mert jól fohászkodtam. Inkább csak azt próbáltam érzékeltetni, hogy a csodák olykor megtörténnek. De ha már itt tartunk: az igazán üdvös az lenne, ha a közeli bazilika helyett a városházán találnának meghallgatásra a kéréseink.
- Éspedig?
– Mondjuk az, hogy a lányok három hónap után végre hozzájussanak a fizetésükhöz. De nem szeretnék igazságtalan lenni: az önkormányzatnak rengeteget köszönhettünk, egészen a legutóbbi szezonig. Azóta viszont valami nagyon megváltozott, és fogalmam sincs, hogy miért. Felteszem, az eredményekre nem lehet panasz, mivel két éve, első NB I-es szezonunk alkalmával a nyolcadik, míg a mögöttünk hagyott évadban az ötödik helyen végeztünk. Szinte kivétel nélkül olyan játékosokkal, akiket korábbi csapataikban – most már kimondhatom: érdemtelenül – mellőztek. Ráadásul a nézőszámot sem érheti kritika; ahhoz képest, hogy ötven-hatvan szurkolóval kezdtünk, a Hypo ellen hatszázan préselődtek a csarnokba.
- A korszellem kiköveteli a kérdést: miért nincs névadó szponzoruk?
– Tudom én? Pedig a településen még autógyár is található, és azt hiszem, velünk senkinek nem kellene szégyenkeznie. Mi is kézilabdázunk úgy, ahogyan ők kocsikat gyártanak.
- Vallomás következik: vidámabb beszélgetésre számítottam…
– Bravúr ide, bravúr oda, saját magunkon kívül, sajnos, semmi okunk az örömre. Nincs például önálló otthonunk sem. A helyi iskolában naponta egyszer, este hat órától edzhetünk, ezért albérletbe kényszerülünk. Tréningezünk Dorogon, Piliscsabán és Pesten is, ami, lássuk be, nem éppen ideális állapot.
- Meddig marad?
– Az elmondottak dacára jól érzem magam. A csapat ugyanis fantasztikus, és ez minden kínlódásért kárpótol. A kérdésre válaszolva tehát: amíg maradhatok. Ön is tudja, hogy a remény hal meg utoljára, ami azt jelenti, hogy feltehetően engem is túlél.
- A kilencvenes évek világbajnoki ezüst- és olimpiai bronzérmes válogatottjának edzője nem kap ajánlatokat?
– Ezt egyetlen szóval sem állítottam, de eddig nemet mondtam mindegyikre. Ugyanakkor azt sem tagadom, hogy mivel a mai fene nagy jólétben a nyugdíjból nem lehet megélni, szükségem van pluszpénzre. Ha Esztergomban továbbra sem fizetnek, ne adj’ isten, becsődöl a csapat, akkor nyilván lépnem kell.
- Megelőzött. Éppen afelől akartam érdeklődni, hogy miért nem ücsörög otthon, miért nem olvasgat, pipázgat, borozgat.
– Azért, mert abba három napon belül belehalnék. És szükségem van arra is, hogy néha-néha megmártózzam a sikerben. Mint hétfőn ebéd közben, amikor kedvenc csepeli kisvendéglőm szakácsai és pincérei fölsorakoztak az asztalom előtt, és vastapsba kezdtek.
- Szerdán az FTC megy vendégségbe Esztergomba. Jön az újabb bravúr?
– Bár jönne! A helyzetet mindenesetre jelentősen rontja, hogy imádkozni csak a hétvégeken szoktam.
Szerző: B. G.<
A nyolcszoros BEK-, illetve BL-győztes Hypo Niederösterreich női kézilabdacsapata számára oly gyenge az osztrák bajnokság, hogy a bécsújhelyiek tavaly a közös cseh és szlovák ligába neveztek be. Ám ez sem érte el a kívánt színvonalat, ezért ősztől átrándultak a magyar NB I-be. Első három meccsüket itt is megnyerték annak rendje és módja szerint, ám a negyediken vasárnap délután megállították őket. Ráadásul nem a Dunaferr, nem a Ferencváros, és még csak nem is a Győr - hanem az Esztergom. Az az Esztergom, amelynek Tóth Mária az egyetlen válogatott kerettagja, és amelynek játékosai egy ideje inkább virtusból, elhivatottságból kézilabdáznak. Mivel néhány hónapja úgyis üres a zsebük - most zsebre vágták a Hypót.
A csapat mestere a magyar válogatottal a 90-es évek közepén olimpiai bronzérmet és világbajnoki ezüstöt nyert Laurencz László, aki az 1984-es olimpiára - épp a Hypo trénereként - még az osztrák nemzeti együttest vezette. Aztán, mivel nem kifejezetten mameluk típus, szinte magától értetődően veszett össze Gunnar Prokop teljhatalmú és öntörvényű menedzserrel. Laurencz amúgy is egyedi önbecsülését ezért most nemcsak a jelen kihívása, hanem a múlt emléke is tovább hatványozta. Ezért sem csodáltuk, hogy sarkosan kezdte értékelését a mérkőzésről:
- Ráfért az osztrákokra. A második félidőben már 11 góllal is vezettünk, kicsit visszavettünk a nagy szájukból.
- Mennyire tekintette személyes ügyének a meccset, hiszen annak idején nem teljes barátsággal vált el a Hypótól és Prokoptól?
- Ne szépítsük, kirúgtak. Másfél évet töltöttem ott, ebből egyet edzősködtem, felet pereskedtem. De öreg vagyok már ahhoz, hogy még mindig ezzel foglalkozzam, a válogatottal amúgy is törlesztettem eleget, mert mindig megvertük az osztrákokat.
- Prokop egyáltalán elkísérte a csapatot Esztergomba? Azért kérdezem, mert a Nemzeti Sportban nem ő beszélt a mérkőzésről...
- Persze, hogy nem. Ő akkor nyilatkozik, ha nyernek. Mint házigazda, üdvözöltem, de mind a ketten beértük ennyivel, és a meccs után már nem erőltettük a találkozást.
- Kicsúszott eredmény volt ez a 34-29, vagy a mai Esztergomban már benne van, hogy igenis, minden további nélkül öt góllal verje a Hypót?
- Még nem tudom pontosan hova tenni a csapatot, mert például a Debrecen vagy a Békéscsaba ellen ugyanilyen jól játszottunk, a Spartacus ellen viszont katasztrofálisan. De azért ott még biztosan nem tartunk, hogy átlagos formánkban verjük a Hypót, ehhez kiugró teljesítmény kellett.
- Mégis minden siker után ott bújkál a nyilatkozataiban a keserűség. Kire és miért haragszik?
- Három-négy hónapja nem kaptunk fizetést, a helyzet egyre tarthatatlanabb. Nem tudom, meddig bírjuk idegekkel, de a társaság szerencsére hihetetlenül jó szellemű, így talán sikerült mindenkivel megértetnem: ha sztrájkba kezdünk, azoknak a dolgát könnyítjük meg, akik túl akarnak lépni rajtunk. Elsősorban az önkormányzattól várnánk a támogatást, most október végére kaptunk ígéretet. Sok apró biztató jel azért így is akad. Egy-egy helyi vállalkozó olykor odajön az utcán, és azt mondja: tessék, százezer forint, most nem tudok többet adni. Ebből a villanyszámlát kifizethetjük, de az elmaradt járandóságokat nem. Amikor kiderült, hogy reményeinkkel ellentétben mégsem indulhatunk az EHF-kupában, nagyon elszomorodtunk, de most már hálát adunk érte a sorsnak, mert annyi pénzbe kerülne, hogy talán már fel is oszlottunk volna. Számomra érthetetlen, hogy állítólag teljesítményorientált társadalomban élünk, de az alapszakaszban szerzett pontjainkat tekintve egy éve alatt hiába javultunk 400 százalékot, mégis ide jutottunk.
- Viszont világszerte egyedülálló, hogy rendre két ország szurkolói biztatják a csapatát, hiszen a felvidéki Párkányból a Mária Valéria hídon átjárnak drukkolni az emberek. Mostanában mennyien?
- Egyre többen, a Hypo ellen is voltak negyvenen, ötvenen. Az ifi csapatunkban pedig már négy párkányi kislány kézilabdázik.
- A következő ellenfél szerdán a Ferencváros. Aki a Hypót megverte, annak ezután lehet egyáltalán más célja hazai pályán, mint a győzelem?
- Szeretném hinni, hogy a társaság felhalmozott némi önbizalmat. Ennek ellenére azt mondom, remélem, reális körülmények között zajlik majd a mérkőzés, és akkor nem játszunk alárendelt szerepet.
Biztos annyi, ha egyszer már beenged a rendszerbe. Nekem azonban állandóan azt írta ki, hogy jogosulatlan felhasználónév, vagy valami hasonlót. Hidd el, próbálkoztam, de nem ment.
A soknemzetiségű BEK-győztes világklasszis csapat úgy érkezett Esztergomba, hogy eddig nem veszített pontot, és itt is győzelemre számított. Az első 10 percben a vendégek szereztek 1-1 gólos előnyt, de Tóth 7 méteresekből, Csernus és Pőcze akciógólokból mindig egyenlített. A 11. percben vezetett először a hazai csapat, 7-7-nél még egyenlő volt az állás. Óriási nagy szívvel és akarással játszott a hazai csapat, a szurkolók belehajtották a csapatot a lendületes játékba. A világklasszis vendégek sokat hibáztak, és ezzel megadták a lehetőséget a hazai csapatnak, hogy föléjük nőjön. A félidő végén már tekintélyes volt a hazaiak előnye. A második félidőt is kitűnően kezdték Veszeliék, 6 perc eltelte után 11 gólos volt a hazaiak előnye (23-12). Továbbra is az esztergomiak irányították a játékot, zúgott a Hajrá, Egom!, Veszeli külön őrzőt kapott. Kiegyenlített lett ezután a játék, Körmöczi 7 méteresekre leváltotta a jól védő Kuruczot, és két 7 méterest is hárított. Egymást múlták felül az esztergomi lányok, a szurkolók az utolsó 5 percben felállva buzdították a hazai csapatot, amely előtt a BEK-győztes kénytelen volt fejet hajtani. Örömkézilabdázás volt Esztergomban, a Hypo vezetői sem tudják megmondani, hogy mikor szenvedtek ilyen lesújtó vereséget.
Laurencz László edző: – Van egy mondás, „Imádkozzál és dolgozzál”, mi ezt tesszük, és ez eredményezte a biztos győzelmünket.
Martin Matuschkovitz, a Hypo edzője: – Jól játszott az Esztergom, kihasználta a hazai pálya minden előnyét.
Pontos lett a Diósgyőr
Miskolc (ÉM) – Két férficsapatunk közül a szombati játéknapon a Diósgyőri KC hazai környezetben pontot szerzett a jó erőkből álló Salgótarján ellen, míg az Ózdi KC idegenben kapott ki a kézilabda NB I/Bmásodik fordulójában. Diósgyőri KC – Salgótarjáni KC 26-26 (16-15) Miskolc, 300 néző. V.: Herczeg, Sápi. Diósgyőr: OROSS – Farkas (-), CSONTOS (9), Gáspár (2), BARTHA (5), Szemán (2), Németh (2). Csere: Borissza (-), Kovács (-), Nagy A. (-), Lukács (1), Bidlek (1), BOLDOG (4). Edző: Pecsét Tibor. Pecsét Tibor: – Nagy iramú és változatos mérkőzésen úgy érzem, győzelmet engedtünk ki a kezünkből. Szeged KKSE – Ózdi KC 28-25 (16-12) Szeged, 200 néző. V.: Kovács, Vaskó. Ózdi KC: György – HARKÓ (4), Lovas (10), Buceschi (4), Csörgő (1), Ary (-), Mészáros (1). Csere: Király (k), Orosz (4), Ponyi (1), Ölschléger (-). Edző: Závodszky István. Závodszky István: – Gyámoltalanul és kishitűen játszott a csapat, a hazai rutinos játékosok pedig ezt könyörtelenül kihasználták.
Magabiztos Fino-siker a hazain
Női kézilabda NB I/B, Nyugati csoport
Egy héttel a Dunaújvárosban aratott bravúros győzelem után a Fino-Tamási KC együttese hazai környezetben is nyerni tudott, méghozzá magabiztosan. A Tolna KC egy félidőn át vezetett ugyan Tökölön, a második játékrészben azonban elfáradt, és az első fordulóhoz hasonlóan végül 30–26-os vereséget szenvedett.
Fino-Tamási KC–Óbudai Goldberger 32-27 (15-8).
Tamási, 250 néző. V: Kiss Z., Papp T. Tamási: Nagy E.- Kondor V. 1, Varga N. 2 (1), Szabó Bakos 4 (2), Pavelekné 11 (3), Vágvölgyi 8 (2), Varga B. 2. Csere: Siklósi (kapus), Hingyi B. 4, Filótás, Jurasits, Agócs A., Boda, Herr. Edző: Varga László.
Kiállítások: 4, ill. 8 perc. Hétméteresek: 12/8, ill. 5/4.
A két csapat 7–6-ig fej-fej mellett haladt, aztán feljavult a hazaiak védekezése, labdaszerzések után gyors indításokból rendre betaláltak a tamásiak. A Fino KC felállt fal ellen is eredményesen támadott, Pavelekné és Vágvölgyi vezérletével a szünetig jelentős előnyt szerzett. A második félidőt is a Tamási kezdte jobban, a játék minden elemében ellenfele fölé nőtt, s a 40. percben az addigi legnagyobb különbséggel, 11 góllal vezetett (22–11). A saját maga diktálta tempótól aztán elfáradt, hullámvölgybe került a Fino gárdája, így a fővárosiak öt gólra csökkentették hátrányukat. Az utolsó tíz percre rendezte sorait a házigazda, s a különbséget tartva biztosan gyűjtötte be az újabb két pontot. Jók: Pavelekné, Vágvöl-gyi, Hingyi B., Nagy E., Szabó Bakos.
Kiállítások: 4, ill. 10 perc. Hétméteresek: 7/4, ill. 3/1.
Az első félidőben a fegyelmezetten játszó vendégcsapat 5–8-ról fordított, és a szünetig három gólos előnyt szorgoskodott össze. A fordulást követően három perc alatt egyenlített a Tököl, aztán tíz percen át fej-fej mellett haladt a két együttes. A házigazda ezt követően ellépett a súlykülönbségek miatt a védekezésben egyre inkább felőrlődő tolnaiaktól, s bár a vendégek még visszakapaszkodtak két gólra (28–26), ennél közelebb már nem kerültek ellenfelükhöz. Jó: Gödrei.
Őri Erika és Debre Viktória nélkül lépett pályára a TSC. Jól kezdtek a tatabányai lányok, és a 17. percig 1-2 góllal vezettek Sümegék. Innen kezdve az ellenfél elhúzott 12-6-ra. Jól hajrázott a félidő utolsó perceiben a tatabányai csapat, és 10-12-re felzárkózott. A második félidő Sümeg góljával kezdődött, aztán a nagyobb lövőerővel rendelkező vendégek 18:12-re elhúztak. Lengyeltóti góljaival 17-19-re felzárkózott a TSC, egyenlítési lehetősége is volt, de döntő helyzetekben sokat hibáztak. Az 5 gólos vendéggyőzelem túlzott.
Csillag Péter: – Jól kezdtünk, de utána döntő helyzetekben sokat hibáztunk.
Antalóczy
Férfi NB I. Szigetvár, 400 néző. V.: Nagy, Túróczy. Szigetvár: SZENTE – Gúnya P. 5/2, Kovácsevics 6/1, Tóth J., Horváth R., Becskei I. 5/1, Frányó B. Cs.: Hőgye 1, Horváth Sz., Vajda P. 1, Monostori 1, Koncz. Edző: Tóth András. Csömör: ZSEMBERY – Varga P. 4, KÁROLYFI 7/3, Czina 4, KENDE 4, Laurencz 2. Cs.: Elek 4/1, Gigler, Varga Á. Edző: Adorján Gábor.
Hétméteresek: 8/4, ill. 5/4. Kiállítások: 6, ill. 12 p.
A hetesek sorra kimaradtak, és az emberelőnyökkel sem tudtak élni a szigetváriak, így várat még magára az első győzelem.
Tóth András: – Mi kiharcoltuk az NB I-et, a Csömör alanyi jogon jutott fel. A támadójátékunk miatt vesztettünk.
Adorján Gábor: – Nagyon ránk fért a győzelem. Éledezünk.
Pelikán-Siklós – Bp. Honvéd 22-21 (13-12)
Férfi NB I. B. Siklós, 200 néző. V.: Szabó, Kolarovszki. Siklós: Jandó – CSEH 5, Frányó 4, GÉCZI 3, Virág 5, Császár 2, Várnai 2. Cs.: Petrovics (kapus), Zádori 1, Varga, Molnár, Szekeres, Schuszter, Vizla. Edző: Zádori László.
A hazai csapat időntúli hetessel nyerte meg a mérkőzést.
Zádori László: – Alakulgat a csapatom, de ez még nem az igazi. Gratulálok a játékosaimnak a küzdőképességükért.
Balaton KC – Komlói BSK-Fűtőerőmű 32-27 (17-14)
Férfi NB I. B. Veszprém, 100 néző. V.: Kovács, Pauer. Komlói BSK-Fűtőerőmű: Pókos – CSORBA 7, Kilvinger 2, PAPP L. 4, Ányos, DÖMÖS 6, PÉTER SZABÓ 4. Cs.: Szabó T. (kapus), ANDRÁS 3, Minya 1, Gelencsér, Gráber. Edző: Czimmer Tamás.
Ányos korai sérülése megzavarta a komlói védekezést, és a régi veszprémi játékosokat túl nagy tisztelet övezte.
Czimmer Tamás: – Nagyon jól játszottunk, de meg kell tanulni a rutinos játékosok ellen is a maximumot hozni.
PEAC-Pikker – Dunaferr II. 26-22 (13-11)
Női NB I. B. Pécs, Lauber Dezső sportcsarnok, 100 néző. V.: Csiha, Németh. PEAC-Pikker: BRAXATÓRISZ – Somlai 5, STRÉB, Savanyú 4, LUTZ 2, Csíkos 8, Klász 4. Cs.: Takaró (kapus), Székely 2, Horváth Sz., Berta 1, Peringer L. Edző: Danyi Gábor.
Jó néhány perc fölösleges izgalmat hozott a végül is négy góllal megnyert találkozón.
Danyi Gábor: – Küzdeni nagyon tudunk, a játékunk viszont még nagyon hullámzó.
Móczán Zoltán, Mehring István
Megvan az első győzelem
XVII. ker. Lakóhely SE—Gyulai SE 28—29 (15—18)
NB I B-s női kézilabda-mérkőzés, Budapest, 120 néző. V.: Medve, Tóth. Gyula: Ajtonyné 1 — Szabó R. 3, VALACZKAI 8, Csendes 4, Mahler 4, Karlovszki 1, BÉKÉSI 6. Cs.: Riczu (kapus), Dobó 2, Nemes, SZABÓ Á., Bora, Szuhaj, Szabó A. Edző: Zsadányi Sándor. Az ellenfél legjobb dobói: Kiss 7, Klcsó 6.
Kiállítások: 4, ill. 10 perc. Hétméteresek: 4/4, ill. 3/3.
Jól kezdett a gyulai együttes, védekezésben és támadásban is összeszedettebbnek tűntek fővárosi ellenfelüknél, amit bizonyít, hogy a 10. percben 4—6-ot mutatott az eredményjelző. A hazaiak támadásban vétett hibáit kihasználva, tovább növelte előnyét a fürdővárosi csapat (21. p.: 9—14). A játékrész végén Csendes sajnálatos sérülést szenvedett, s a kulcsjátékos kiválása pszichésen visszavetette a Gyulát.
Szünet után érthetetlenül kapkodva kezdett a fürdővárosi csapat, támadásban és védőmunkában is számtalanszor hibáztak Valaczkaiék. A félidő közepére kiegyenlítetté vált a játék, és a hazaiak befogták ellenfelüket. A hajrában felváltva estek a gólok, és a gyulaiaknak minden energiájukat mozgósítaniuk kellett. Valaczkai egy perccel a dudaszó előtt lőtte — mint utóbb kiderült — csapata győztes gólját.
Zsadányi Sándor: — Csendes sérüléséig kifejezetten jól játszottunk, ám az ezt követő időszak pozitívumaként csak a kiharcolt győzelmet tudom megjegyezni.
Ellentétes félidők után
Every Day Orosháza—Fehérgyarmat 33—32 (17—12)
NB I B-s férfi kézilabda-mérkőzés, Orosháza, 500 néző. V.: Bacs, Dravecz. Orosháza: SZIKORA A. — Krizsán 2, NÉMETH 4, Bajusz 2, Kocsis 2, PATOCSKAI 15, VARGA A. 4. Cs.: Molnár (kapus), Berta 1, Dénes 2, Bakó, Kovács A. 1, Kiss J. Edző: Bajusz József. A Fehérgyarmat legjobb dobói: Kovács, Kun, Tóth Zs. 8—8.
Kiállítások: 16, ill. 10 perc. Hétméteresek: 8/7, ill. 7/5.
A hazaiak kezdtek jobban, az ötödik percben 2—1-re vezettek, de két perccel később már a vendégeknél volt az előny (2—3). Ezután erősített az Every, Szikora kapus jól védett, támadásban pedig Patocskai rendre betalált. A 14. percben 7—4-re vezettek a házigazdák, majd gyors indítások után lőtték góljaikat. Fordulás után tartotta négy-öt gólos vezetését a hazai csapat. Az 50. percben már hat góllal vezettek az orosháziak (29—23), amikor fáradni látszottak a fiatalok. Ekkor már sok volt a technikai hiba a hazaiaknál, amit jól használt ki a vendégcsapat. Öt másodperccel a lefújás előtt ziccerbe kerültek a vendégek, de az egész találkozón remekül védő Szikora Attila hárította a lövést.
A küzdelmes mérkőzésen két ellentétes félidő után a hazai fiatalok megérdemelten gyűjtötték be a győzelmet, amiben nagy szerepe volt Szikorának és a remek dobóteljesítményt nyújtó Patocskainak.
Bajusz József: — Az eredménnyel elégedett vagyok. Az első félidőben megvalósítottuk, amit elterveztünk, de szünet után rutintalanságunk miatt felzárkóztak a vendégek.
Az utolsó pillanatban mentett pontot a Háromkő
Diósgyőr – Háromkő KC 26–26 (16–15)
Miskolci Városi Sportcsarnok, 100 néző, vezette: Herczeg, Sápi.
Salgótarjáni Háromkő KC: Jakab – Tasnádi 6, Köteles 2, Tamás 2, Riba, Kertész 2, SZABÓ T. 12/5. Cs.: KEREKES (kapus), Márton, Kerékgyártó, Vaiser, Szabó G., KOVÁCS 1, Hodosi 1. Edző: Molnár Ferenc.
Hétméteresek: 5/4, ill. 6/5. Kiállítások: 20 perc + kizárás: Szemán László, ill. 6 perc. Az eredmény alakulása: 10. perc: 5-5, 15. perc: 8-7, 20. perc: 9-10, 26. perc: 11-13, 28. perc: 14-14, 32. perc: 19-17 45. perc: 22-18, 50. perc: 23-21 54. perc: 26-22, 58. perc: 26-24.
Az újonc Diósgyőr a hazai környezetben a sikeres bemutatkozást, míg a Háromkő KC legénysége a terveik megvalósítása érdekében a győzelem reményében lépett pályára.
A tarjániak kezdték a játékot, de az első támadásuk eladott labdával zárult, amiből gyorsan indultak a hazaiak, és Csontos révén megszerezték a vezetést (1–0). A vendégek válasza nem késett, Köteles betörése után a megítélt hetesből Szabó T. egyenlített még az első percben. A folytatásban kiegyenlített erők küzdelme folyt a pályán, a hazaiak nyitottan és keményen védekeztek, a keménységükért már a 6. percre begyűjtötték a három sárga lapot. A Háromkő csapatát a nyitott védekezés megzavarta, nehezen találták meg ennek a harcmodornak az ellenszerét, ezért támadásban sok hibát vétettek, amiből a fiatal, nagy lendülettel játszó diósgyőriek gólokat szereztek, így fej fej mellett haladtak a csapatok.
Az utolsó tíz percben a tarjániak átvették a játék irányítását, háromszor is kétgólos vezetést szereztek, de mindig becsúsztak hibák, amiből az újonc borsodi együttes fel tudott zárkózni, sőt az utolsó másodpercben szerzett góljukkal egygólos előnynyel térhettek pihenőre.
A második játékrészt Kerekes szenzációs védése vezette be, egy balszélről érkező ejtést a levegőben úszva hárított. Ezeket a remek védéseket a mérkőzés folyamán többször is bemutatta, amivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a tarjániak támadásaikban vétett hibáikból a gyorsan induló hazaiak nagyobb előnyre ne tegyenek szert, így a 40. percben 20–18-ra vezettek.
A 41. percben Molnár Ferenc edző időkéréssel próbálta rendezni a sorokat, de nem sok sikerrel, mert az újabb eladott labdákból a hazaiak négy gólra növelték előnyüket, sőt még az 54. percben is 26-22-őt mutatott az eredményjelző tábla.
Az utolsó hat percben a tarjáni gárda nagyobb sebességre kapcsolva mindent egy lapra feltéve óriási elánnal kezdett el támadni és Kerekes remek védéseivel fűszerezve, a mezőnyben pedig Kovács magabiztos irányításával és Szabó T. gólerős játékával fokozatosan dolgozták le a hátrányt, így az 58. percre már 26–24-re alakult az állás. Az utolsó két perc igazi drámai csatát hozott, amelyben a hazaiak kíméletlenül védték előnyüket, melyért a játékvezetők büntettek. A 60. percben egy ilyen megítélt hétméteresnél a nagy teher alatt Szabó T. keze is megremegett, ezért a hetest a kapufára lőtte, a kipattanó labdát megszerezte a nógrádi csapat, és az utolsó másodpercben Szabó T. balszélről a kapuba bombázott, így 26–26 lett a végeredmény.
Összességében a gyér érdeklődés közepette lejátszott északi rangadó nagy iramú, közepes színvonalú, változatos, fordulatokban gazdag mérkőzést hozott. Az újonc hazai gárda nyitott és kíméletlen védekezése amit a 20 perc kiállítás is alátámaszt, szinte megoldhatatlan feladat elé állította a tarjániak átlövőit, akik mindössze csak öt gólt lőttek. Kerekes remek védéseivel, Kovács P. irányítójátékával és az ellenállhatatlanul sziporkázó Szabó T. gólerős játékával sikerült az egyik pontot elhozni. Hogy ebből nem lett kettő, azért a Háromkő KC játékosai csak saját magukat okolhatják.
Pecsét Tibor: – Azt hittem, hogy a lefújás előtti két percben a háromgólos előnyünk előny lesz a mérkőzés végén is, de nem tudtuk megtartani. Úgy gondolom, hogy ez egy kicsit magunkon kívül álló okok miatt nem sikerült.
Molnár Ferenc: – A sírból hoztuk vissza az egy pontot, amiért ugyan a játékosok nem dicsérhetők. Több csapat meg fog szenvedni ez ellen a kíméletlen, durva védekezést játszó csapat ellen. A jövő héten pótoljuk a hiányosságainkat és bízom benne, hogy hazai környezetben sikeresen vesszük a harmadik forduló akadályát.
Ifi: 35-19.
Mulicza Ferenc
További eredmények: Every Day KSE Orosháza – Fehérgyarmati VSE-Fevill 33–32, Gyöngyösi FKK – Ceglédi KK lapz. után, Hajdúböszörmény KSE – Vasudvar Makó KC 23–22, Mezőkövesdi KC – Debreceni KSE 22–31, Szeged KKSE – Ózdi KC 28–25, Tiszaföldvári Suzuki Treff SE –Kiskunhalasi KC 33– 25.
Magabiztos győzelem
Kézilabda, NB II, Északi csoport, nők, 2. forduló
Kiállítások: 6 perc, ill. 4 perc. Hétméteresek: 4/4 ill. 11/10. Az eredmény alakulása: 6. perc: 2–0, 17. perc: 9–5, 26. perc: 15–9, 36. perc: 21–14, 42. perc: 26–18, 52. perc: 30–22, 58. perc: 33–25.
Az előző bajnoki évad 4. helyezettjét, az Északi csoport egyik legerősebb csapatát, egyszersmind a bajnoki cím egyik legfőbb várományosát látta vendégül a pályaválasztói jog felcserélése miatt a Háromkő KC csapata.
Mindkét csapat idegesen kezdte a találkozót, így az első 4 perc gól nélkül telt el. Az 5. perc elején aztán a beállós Tarjáni szerzett vezetést a hazaiaknak, majd a bal átlövő Erős révén sikerült növelni az előnyt. A hat NB I-es játékost felvonultató fővárosiak csak a 7. percben tudták első találatukat megszerezni. Fölzárkózniuk viszont nem sikerült, mivel a végig ellenállhatatlanul, kirobbanó formában játszó Sidó Krisztina zsinórban szerzett 3 találatával háromra nőtt a különbség. A félidő közepén két szemfüles góllal Boros is bekapcsolódott a gólgyártásba, majd Tarjáni is lőtte a gólokat. Az utolsó két perc apróbb védekezésbeli kihagyása miatt az egyetemisták négy gólra felzárkóztak.
Szünet után Tarjáni, Sidó és a csereként beállt Márta góljaival már 7-re nőtt a különbség, amire a vendégek csak ritkán válaszoltak. Mindkét oldalon kőkemény védekezés volt a jellemző, amit a TF-es lányok sokszor a brutalitásig fokoztak. Sajnos a sípmesterek ezt engedték, így kezdett kicsúszni kezükből a mérkőzés. A tarjáni lányokon azonban nem fogott a durvaság, hiszen az óriási elszántsággal játszó Sidó, majd Erős és Berindán gyönyörű találataival tovább nőtt a különbség. A hazaiak nyitott védekezése gondot okozott az egyetemisták támadás befejezéseinél, ezért nem sikerült csökkenteniük a különbséget. Az 50. percben egy sajnálatos esemény zavarta meg a játékot, amikor is a mezőny legjobbja, Sidó Krisztina szerencsétlenül ütközött a vendégek játékosával, Kovács Nórával, aminek következtében a hazaiak játékosa fogtörést, míg a TF játékosa fejsérülést szenvedett és kórházba kellett szállítani. Közel 15 perc elteltével folytatódhatott a játék, amikor Molnár Ferenc edző a teljes csapatát lecserélte, lehetőséget adva a fiataloknak is. A mester bizalmát meghálálva az újonnan igazolt balszélső, Tuza Kornélia élete első felnőtt NB II-es mérkőzésén két góllal mutatkozott be.
Az átlagnál magasabb színvonalú mérkőzésen, nagy iramot diktálva, helyenként közönségszórakoztató játékkal, Sidó Krisztina kimagasló teljesítményével magabiztos hazai győzelem született. A Háromkő KC csapata ezzel második nagy trófeáját is begyűjtötte, ha ezt a formát tartani tudják, akkor a kitűzöttnél merészebb terveket is szőhetnek. Az eddig mutatott játék is azt igazolja, hogy a csapat erősítései jól sikerültek és a kemény edzésmunka meghozta gyümölcsét.
Molnár Ferenc: – A jó védekezés mellé ezúttal gólerős játék is párosult, így azt gondolom, hogy az alapos erősítésen átesett „TF” ellen ilyen arányban is megérdemeltük a győzelmet.
Nos, örülök a szép sikerünknek a Hypo ellen (esztergomi vagyok), sajnos nem tudtam jelen lenni egyéb elfoglaltságaim miatt :(
DE: azért remélem, hogy az osztrák Sport1 csapata is előbb-utóbb le tudja majd helyesen írni kicsiny városunk nevét:
"Hypo nimmt Esztergem auf die leichte Schulter und verliert
Esztergom - Hypo Niederösterreich, Österreichs Serienmeister im Damen-Handball, musste sich am Sonntag in der ungarischen Meisterschaft erstmals geschlagen geben.
Die Mannschaft von Gunnar Prokop unterlag in Ezstergom mit 29:34 (12:19), nachdem sie wegen einer zu lässigen Spielweise bereits elf Treffer zurück gelegen war. Einzige Mannschaft ohne Niederlage ist somit nur mehr Györ."
Egy ilyen "hosszú" hírben háromféleképp írják, ez azért őket is minősíti. A "Györ"-t meg már meg sem említem (bár biztos nincs hosszú "ö"-jük)
Kívánom, hogy minél több magyar csapat verje el őket minél jobban, ezzel is javítva (magyar) helyesírását számos oszták off- és online médiának!
Ámen !
A Hypo honlapja az esztergomi mérkőzésről beszámolva dicséri a hazai közönséget (mondjuk őrájuk jellemzően csak a közönséget dicsérik):
"(...) A teltházas esztergomi csarnokban a fanatikus közönség Európa-Kupa hangulatot teremtett és a csapatát nem várt győzelembe hajszolta. (...)"
-----------------------------------------
Gratulálok az esztergomi csapatnak ... és a közönségnek is. :-)
Szegény Vác. Tavaly voltam olyan Vác-FTC (?) meccsen, ahova a magyar bírók nem jöttek el, majd "beugrott" egy másik páros. A meccs egy-másfél órával később kezdődött el.
Köszi! Amúgy mondom, kapásból hülyeséget írtam, mert a Győrtől is kikaptunk!! :)))
Amúgy gondolom azért kaptak ki a Hyposok, mert szar volt a csarnok meg ilyenek... (Idézet a Prokoptól a holnapi NS-ből) :-))))
Nagyon király volt az Esztergom!!
Végig kitünően játszva, és hihetetlen lelkesedéssel győztünk! Vezettünk már 12 góllal is, szerencsére a végén maradt belőle 5! Dehát mindegy!! Kurucz Orsi csodálatosan védett, Pőcze meg a többiek támadásban dobálgatták a gólokat, Tóth Maris meg büntetőket értékesítette! A Hypo (dehát ezt tudtuk) nagyon durva volt, ütött-vágott szinte mindenkit, de kit érdekel???:-)) Ha valami hülyeséget írtam az csak örömömben/kábulatomba volt.. :-))))))
Ha még a Sparit is megvertük volna, veretlenek lenénk.. :-) (álom, álom... édes álom) :))
Hajrá Esztergom! Köszönjük lányok, köszönjük Laci bácsi!!
Ui.: ha most nem jön pénzügyyi segítség, akkor már tényleg nem tudom milyen eredményt kéne elérni...
Tudom, hogy ilyenkor savanyú a szőlő, de az biztos, hogy a Liss-t én még ilyen rosszul nem nagyon láttam játszani. Talán csak tavaly, az Egom elleni szezonnyitón. Ezzel együtt a Csaba dicséretet érdemel a lelkesedéséért, a harcosságáért.
Hát ha azok, akik a tegnapi dunaferr - Százhalombatta meccset vezették, akkor nem is baj:DDD Egyébként az osztrák sporik tegnap Dunaújvárosból is késtek
Liss-HNKC-Békéscsaba 23-23 (9-12)
A csabaiak nagyon lelkesen és fegyelmezetten játszottak, a vásárhelyiek teljesítményét meg az eredmény is jelzi.
Ja, és nem volt balhé, szerenécsre megfelelő volt a kinti és a benti biztosítás is.
Hehe, most nézem, hogy a Csaszi második a góllövőlistán 4 meccsen lőtt 31 góllal:DDD Yo játékos lesz ő az már biztos, csak nehogy elszaladjon vele a ló:D Viszont nagyon tetszik a handballnet statisztikája, egyre jobb a dolog, most már csak azt kéne elérni, hogy gyorsan is frissüljön:D
Miért óvnánk? Olyan dolog nem történt, mint a Dunaferr - Győr női kézimeccsen.:DD Mindkét fél kárára rengeteget tévedtek a sporik, az ellenfél kapusát például szövegért zárták ki a játékból, pedig magyarul aztán egy mukkot sem tudtak:DDD
Ráadásul ez nem csak az én véleményem volt, hanem nálam nagyobb embereké is (és itt nem a méretre gondolok, mert olyat nem nehéz találni:D).
Én ezt jól félreértettem... Telefonon hallottam az eredményt, és mindenkinek azt terjesztettem a Vasas meccs után, hogy a Dunaferr lányok nyertek 2 góllal a Spartacus ellen... Mindenkitől elnézést, akiket félrevezettem...
Dunaferr - Spartacus 37-20 (16-13), Dunaferr - Százhalombatta 23-21 (13-8). a fiúk meccsét két osztrák spori vezette, de a meccs után már ment a telefon a szövetségbe, hogy őket többé ne engedjék be az országba:) Eccerűen botrányos volt amit műveltek. Össze-vissza fújtak mindent:)) Nem nagyon jön be ez a csereakció úgy látszik:D
Elutasította a Dunaferr női kézilabdacsapatának a Győri Graboplast
ETO KC elleni, szeptember 14-i vesztes bajnoki mérkőzés után
benyújtott óvását a magyar szövetség versenybizottsága.
Az indoklás szerint a dunaújvárosiak az általuk kifogásolt
csere szabályosságát nem tudták bizonyítani. A címvédő hazaiak
úgy vélték, a 17. percben Pigniczki Krisztina kétperces büntetésekor
végrehajtott cserék szabályosak voltak, és ezért nem kellett volna
még egy Dunaferr-játékost kiállítani. Ekkor 11-8 volt az állás a
javukra, a kettős emberelőnyben azonban a Győr egyenlített, és végül
28-27-re nyert.
Perjámosi Sándor, a Dunaferr SE ügyvezető elnöke az MTI-nek úgy
nyilatkozott, hogy még gondolkodnak a fellebbezésen. Erre
egyébként az elutasító döntés kézhezvételétől számított nyolc napon
belül van lehetőség.(MTI)
Hihetetlen, hogy az MTI is milyen pontatlan: nem egyenlítettünk a kettősemberelőnyben, 12-10 lett belőle
Nagyon jól látod Balázs, alapvetően ez a kérdés itt, és a jövőben is ez kell, hogy a kérdés legyen, ezt kell tisztáznia az illetékeseknek majd. Azért, hogy elkerülhetőek legyenek ezek a felesleges cirkuszok!
Amúgy csak halkan jegyzem meg, a tegnapi Fotex- Szeged meccsen megint volt egy időmérői jelzés, egy vélhetően szabálytalán csere miatt, szintén Kabók Józseftől...:))
Állítólag néhány tizedmásodperc csúszás van a fevételen és így nem állapítható meg 100 %-osan, hogy szabályos volt-e a csere. Na most nekem a kérdés inkább az: ha szabályos volt is a csere,történt-e műhiba avagy csak egy megfigyelésen alapuló ténydöntésbe csúszott tévedés?
Hát az tulzás, hogy semmi nem látszott. Az biztos, hogy az ellenőr hibázott, mert az kiderül a videóról, viszont az nem egyértelmű, hogy az első csere szabályos volt-e, mert abból körülbelül egy másodperc nem látszik tisztán. Amiért a kiállítást kérte az ellenőr (a második csere) az minden bizonnyal szabályos volt, de az első cseréből nem lehetett látni mindent, ezért nincs bizonyíték. A Dunaferr vezetése majd összeül, elemzik a dolgot, hogy érdemes-e fellebbezni. (De én remélem, hogy nem teszik).
Bizonyítékok hiányában első fokon az MKSZ elutasította a Dunaferr SE - Győri Graboplast ETO KC női bajnoki mérkőzéssel kapcsolatosan benyújtott óvást.
:-))
nekem tavaly ha jól emlékszem 800 Forint volt a taxi. de túl gyors nem volt, mert fogalma sem volt arról hol van a csarnok, meg hogy elsőosztályú női kézilabda csapat van Fehérváron... Arról tudott, hogy van foci meg hoki és a kosarasok valamikor bajnokok is lettek, de hogy lenne kézi arról nem, igy beszólt a központba hogy merre kell menni...
szeretnek mindent idoben megtudni, mint hogy az utolso pillanatban kapkodjak ;)
1ebkent jossz fehervarra? csak azert mert kivetelesen pesti iranybol erkezem... ;)
ha van itt valaki fehervari, akkor azt szeretnem szepen megkerni, hogy mondja el, hogyan jutok ki leggyorsabban a csarnokhoz a buszpalyaudvarrol, ill. a vasutallomasrol...
Bár már régóta tervben van egy saját honlap, páran már meg is ígérték, hogy megcsinálják, azonban erre a mai napig nem került sor. Úgyhogy egyelőre nem lehet minket megtalálni a neten... :(
Igen Magico Ultras tag vagyok. Bár már voltunk egy két olyan helyen, ahol ultráknak kéne (elvileg) lenniük, mégsem találkoztunk senkivel... :( Azért jó volna, hogyha Ők is kijönnének legalább sörözni azokra a meccsekre, amikor velünk játszanak :) Remélem Debrecenben már így lesz.
Balázs lécce a spigott@vnet.hu-ra emilezz nekem, mert a dunanetes címem talán már mexünt. Megnézem, hátha még el tom olvasni a leveled, de lécce küldjed el a mostani címemre is.
Akkor valamit mégis csak léptek. "Három meccs alatt minnél több pont!" Ez mit jelent? Semmi konkrétum. Ettől még akkor is elküldhetik az edzőt, ha kettőt nyernek. A játékosokkal mi lesz?
Ultimátumot kapott a Cornexi-szakvezetés
2003. szeptember 23., kedd, 10:46
Három mérkőzés erejéig maradhat a fehérvári nőikézilabda-csapat élén Farkas József vezetőedző, miután a klub hétfői, rendkívüli elnökségi ülésén elfogadta az ultimátumot. Ennek megfelelően a csapatnak a Fradi, a Debrecen és a Győr ellen pozitív mérleggel kell zárnia.
Négy forduló után mindössze egy győzelemmel, és kettő pontocskával a leggyengébbek között szerénykedik a Cornexi-Alcoa nőikézilabda-csapata, amely a bajnoki rajt előtt még érmes álmokat dédelgetett. A gárda a Dunaferrtől, a Vasastól és a Váctól is kikapott, s úgy tunt, az edzőváltás elkerülhetetlen.
Hétfőre rendkívüli elnökségi ülést hívott össze a klub vezetése, amely a kora esti órákig elhúzódott. Farkas József vezetőedzőt meghallgatva végül egy ultimátumos megállapodás született, amelyet a szakvezető hosszas gondolkodás után el is fogadott.
Ennek értelmében az elkövetkező három mérkőzést pozitív mérleggel kell zárnia az együttesnek, ha ez nem következik be, akkor információink szerint elkerülhetelen lesz az edzőváltás, de ebben az esetben játékosokat is érinthet a "földindulás".
Meg nem erősített információink szerint a pozitív mérleg négy pontot, azaz két győzelmet jelent, azaz az egy győzelem, egy döntetlen, egy vereséges mérleg is kevés lehet. Márpedig a Cornexi nem könnyed sorozat előtt áll: szombaton a Fradi, majd a Debrecen otthonába látogat, végül az eddig százszázalékos Győrt fogadja a KÖFÉM-csarnokban.
Az [origo] úgy tudja, a vészforgatókönyv már hétfőre is elkészült, azaz Farkas lemondása esetén kinevezték volna az új trénert. Ám annak nevét hétszer hétpecsétes titok övezi.
Igen, 3 mérkőzésig (Ftc, Debrecen, Győr) további bizalmat kapott a jelenlegi edzőpáros, azzal a feltétellel, hogy a "lehető legtöbb pontot kell szerezni". Utána újabb elnökségi.
Ez igaz. De a kulcsembereket is lehet küldeni a tartalékhoz stb. Ha a vezetésben nincs kellő bátorság belepiszkálni, akkor ki fogja megtenni amit kell? Valahogy fel kell őket rázni.Előbb-utóbb lépniük kell valamit, mert ez így tarthatatlan. Én nagyon kedvelem Siti Beát, nélküle nem nyertünk volna Bukarestben, de azótamióta itt van nem nagyon megy neki. Lehet hogy a kiöregedő játékosoknak, ha már nincs tűz, máshova kell menni levezetni.
Csak ha ezekben a kulcsemberekben (Siti, Deli, Kulcsár) stb. nincs elég t?z, ha egy kicsit talán már fásultak, akkor bármilyen edz? mehet Székesfehérvárra. Láttam már egy párszor a Cornexit játszani, de azt sohasem éreztem rajtuk, hogy égnek a vágytól, hogy gy?zzenek. Vagy amikor tavaly meglepetésre kikaptak Vásárhelyen, csak Zsiga Gyula volt teljesen összetörve, a csapat nem tünt igazán megviseltnek. Nem akarom a játékosokra ráhúzni a vizes leped?t, de annyival nem jobbak, hogy lazán vegyék a középcsapatok elleni akadályokat. Lásd Vác, lásd Vasas elleni meccs
Igen, de amennyit a Cornexi költ, abból sokkal jobb csapatot is ki lehet hozni máshol. Itt valahogy sosem jön ki az eredmény. (Dobogó.)
A csapatot nem lehet lecsérni menet közben, tehát az edzővel kell valami csinálni, amíg lehet.
Három igen kemény meccs jön nekik, ha most nem lépnek, elmehet az egész idény!
Nem akarom védeni Cingát, mert az utóbbi id?ben - legalábbis Vásárhelyen - nem igazán láttam már benne azt a tüzet, ami korábban jellemezte. Azt viszont szeretném a fehéváriaktól megkérdezni, hogy a játékosokkal nincs ott valami gond? Szerintem Zsiga Gyula, Pánczél Barabás és Farkas Józsi is jó edz?, de Zsigánál meg Cingánál valahogy bennem van a kisördög: nem a játékosok akarták, illetve akarják megbuktatni az edz?t?
Az átigazolási id?szak és az eddigi eredmények után pedig a Cornexinek is el kell fogadnia, hogy az Ezstergom, Vác, DVSC, Liss-HNKC kvartett fel tudja velük venni a versenyt, ha játéktudásban nem is, lelkesedésben, küzdelemben, akaratban mindenképpen. Ez pedig nem csak az edz?k hibája...
A Mezőkövesd kezdte a játékot. Az első öt percben nem alakult ki folyamatos játék, mindkét csapat sokat hibázott. Az első gól is csak az ötödik perc végén született meg, amikor is Pető volt eredményes. A tarjániakban égett a bizonyítási vágy, ami görcsössé tette a játékukat, és nagy hiba- százalékkal játszottak, így a Mezőkövesd a 13. percben elhúzott négy góllal. A vezetés tudatában a vendégcsapat kíméletlen védekezéssel próbálta megtörni a Háromkő támadásait, de a tarjániak Köteles, Hodosi és Kertész találataival a 26. percben ki tudtak egyenlíteni (10–10). Az utolsó négy perc kemény, de kiegyenlített játékkal telt, a félidő végére két szép Tasnádi-góllal 12–12-re alakult az eredmény.
A második játékrészt a hazaiak emberelőnyben kezdték, de nem tudtak élni a lehetőséggel, sőt a 36. percben újra vendégelőnyt mutatott az eredményjelző tábla (14–15). Molnár Ferenc edző több cserével próbálta megtalálni azt a csapatot, amely eredményes lehet, a kemény, helyenként durva védekezést produkáló ellenféllel szemben. Hodosi, Riba és Köteles három gólt lőttek zsinórban, így a 40. percben már a tarjániak vezettek 17–15-re.
Ekkor a lelátón, a mezőkövesdi szurkolók körében elszabadultak az indulatok, mert Köteles gólja előtt Kerekes, a vendégek játékosa Szabó Tamást a nyakánál fogva lerántotta, amiért csak kétperces kiállítást kapott. Ezt a közel 25–30 fős vendég szurkolók kemény magja durván fogadta és a pályára akart rohanni, játékvezetők szidalmazása közepette.
A salgótarjáni rendezők ezt sportszerű eszközökkel megakadályozták és rendet teremtve 3 perces szünet után folyatódhatott a játék. A folyatásban a vendég játékosok is egyre nehezebben viselték, hogy a tarjáni gárda fizikai fölénybe kerül és nem válogatva az eszközökben, kísérelték megállítani a tarjániak lendületét. A játékvezetők erre kétperces kiállításokkal, míg a tarjániak gólokkal reagáltak. Az utolsó tíz percben Tamás Gábor beállítása új színt vitt a hazaiak játékába és betörésből lőtt gólokkal járult hozzá új csapata első szezonnyitó sikeréhez, melyet a hazai közönség vastapssal köszönt meg.
Összességében az idénynyitó nagy iramú, közepes színvonalú, kemény, helyenként durva, de fordulatokban gazdag mérkőzést hozott. A Háromkő KC vezetősége és a játékosai külön köszönetet mondanak szurkolóiknak a lelkes biztatásért, és ezért, hogy elhatárolták magukat a vendégtábor viselkedésétől, és nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a mérkőzés rövid időn belül folytatódhasson.
Molnár Ferenc: – Nehezen indult a mérkőzés, görcsösen játszottunk. A második félidei pontosabb játékunkkal, úgy hiszem megérdemelten nyertünk. Minden kezdet nehéz, remélem a következő mérkőzésre már jobban összecsiszolódik a társaság.
Herczeg Béla: – Harcos, küzdelmes mérkőzés volt, amelyen a fizikai különbségek döntöttek, mely főleg a második játékrészben ütközött ki.
Ifi: 23–31.
A tudósítás kissé elfogult a hazaiak részére (Nógrád Megyei Hírlap)ezt kiegészítendő:
- Olyan meccsen még nem voltam, ahol ennyi kiállítást kaptunk volna (Mezőkövesd), ráadásul ennyi kettős emberhátrányt. Enélkül a Salgótarján nem, hogy nem nyer, de pontot sem szerez.
- A hazaiak végig mutogattak nekünk, vendégeknek.
- A lökdösődés nem azért volt, mert a pályára akartunk menni, hanem azért, mert ki akartak zavarni minket (a meccs előtt a rendezők egyike mondta ezt "Na ennek a fele se fog bejönni!" ennyit a vendégszeretetről.
- Tavaly ugyanez volt a helyzet sajnos, de akkor az "ifink" szóval a serdülőcsapatunk is ilyen körülmények között játszott...
A legutóbbi fordulóban az a Gy?r várt a Liss-HNKC-ra, amelyik idegenben 28–27-re megverte a Dunaújvárost. Igaz, a Dunaferr megóvta (döntés szeptember 26- án várható) a mérk?zést – s az újvárosiak ezen lépése a szombati összecsapáson is „kísértett".
Gy?r–Liss-HNKC
32–24 (13–12)
NB I-es n?i kézilabda-mérk?zés. Gy?r, 1200 néz?. Vezette: Kékes Cs., Kékes P.
Vissza a Vásárhelyhez! A kék-sárga klub újkori élvonalbeli történetében – mintegy évtizeddel ezel?tt a Porcelán már szerepelt a legjobbak között – a Rába-parti találkozók nem sok sikert hoztak. Az els? év alapszakaszában 36–27-re, a rájátszásban pedig 31–19-re nyert a zöld-fehér csapat, míg a tavalyi pontvadászatban 28–26 lett a vége. Ezúttal is a házigazdák voltak az esélyesek, így Tamás Sándor vezet?edz? a tisztes helytállást t?zte ki célul. Erre az összecsapás el?tt is felhívta tanítványai figyelmét, s azt mondta: a nyújtott produkcióból próbáljanak meg er?t meríteni a Békéscsaba elleni mérk?zésre.
A Vásárhely nagyon jól kezdett, ezzel alaposan meglepve a Róth- lányokat – a 10. percben 5–5 állt az eredményjelz?n. Ebben az id?szakban jól m?ködött a vendégek hatosfalas védekezése, Asztalosék megtalálták a gy?ri támadások ellenszerét. A Liss- akciók viszont hatékonynak bizonyultak, s ennek köszönhet?en a 24. percben ismét (a találkozó során már vezettek) Jen?fiéknél volt az el?ny, 11–10. A szünetig hátralév? id?ben azonban fordított Róth Kálmán edz? együttese. A pihen? után is jól tartotta magát a Vásárhely, a 45. percben „egymás kezét fogták" a csapatok, 20–20. A hajrára teljesen elkészült erejével a Liss, a játékosok fel?rl?dtek az 50 perces kemény küzdelemben – szellemileg és fizikálisan is elfáradtak. Az ebb?l következ? labdaeladásokat, technikai hibákat a Mörtel, Djokics, Vérten és Görbicz vezérelte Gy?r kihasználta, fokozatosan elhúzott és végül magabiztos gy?zelmet aratott.
Róth Kálmán: – A mérk?zésnek voltak olyan pillanatai, amikor magamban már az óvást fogalmaztam.
Tamás Sándor: – Az els? félid?ben az hittük képesek lehetünk a bravúrra is, de a hajrára nagyon elfáradtak a lányok. Remélem, a következ? idegenbeli meccs nemcsak 50 percig tart számunkra.
Az ominózus esztergomi meccs végén Vanyus úr megjelent a győri kispadnál, ahol Vura úr vezetésével féltucatnyian ugráltak valami óvást emlegetve, és mindössze ennyit mondott: Nem óvni kell, hanem kézilabdázni!
Ez azért érdekes, mert Cinga - emlékeim szerint - nem egy halvérű pali! Bár az tény, hogy már edzőmeccsünkön feltűnt: nem ő meccsel, hanem Borsosné, Cinga csak ült a pad végén!
Hát igen, én sem voltam büszke az orosházi óvásunkra... Mondjuk ott legalább igazunk volt. Viszont annál inkább örültem, hogy a tavalyi egomi vereség után nem óvtunk. Pedig lett volna miért! Csak éppen nem volt hozzá pofánk!
Ha igaz, hogy amit Róth Kálmán nyiltakozat alatt az NS-ben leadtak, akkor "gratulálok" a Kálmánnak. Róth Kálmán: "A mérkőzésnek voltak olyan időszakai, amikor magamban már az óvást fogalmaztam."
17-én a következő pályázók maradtak a kalapban (hadd ne fordítsak!):
Men’s European Championship (26.1 – 5.2.2006) Denmark; Germany; Norway; Switzerland
Women’s European Championship (7 – 17.12.2006) Denmark; FYRO Macedonia; Sweden
The 2006 Men’s and Women’s European Championships will be awarded at the EHF Ordinary Congress in Nicosia, Cyprus which will take place from 7-8 May 2004.
"A KÖFÉM-csarnokban már a szurkolók sem tudták elviselni a kínos, gyenge játékot, s követelték Farkas József vezetőedző távozását. Lehet, ez a lépés nem is várat sokára. Információink szerint a klub vezetése hétfő délutánra rendkívüli ülést hívott össze, melynek témája az eddigi szereplés lesz. A csapat komoly próbatétel előtt áll, a következő három fordulóban ugyanis a Ferencváros és a Debrecen látja vendégül a fehérváriakat, majd a Győr érkezik a Cornexihez. Ha hinni lehet a pletykáknak, akkor edzőváltásra is sor kerülhet, a tarsolyban két név is van, ám egyelőre erről hivatalosan nem lehetett megtudni semmit."
Dunaferr - Fotex a félidőben 15-17 Krivokapics sajnos nem fog ma már játszani, bár még nem tudni pontosan mi a baja:( Ezért kár, hogy a Vujin játékengedélyét még nem sikerült elintézni:((( Nahh, mind1 kiváncsian várom a második félidőt. Hajrá Dunaferr!!!:D
ha jol olvastam akkor a Hypo ifi megverte a fradi ifit. Ez volt az egyik erv ugyebar a Hypo ellen, hogy harmadosztalyu az utanpotlasa. meghogy a birok otthon majd fujnak neki. En irogatom a Hypo szereplesevel kapcsolatos pozitiv es negativ dolgokat, de nagyon egyoldali egyenlore a tablazat. No majd meglatjuk.
A Cornexi meg az Egom nagyon meglepett a veresegevel.
HAJRA ETO!
Szóval a TW 1-es csatornán végignéztem a Hypo-Fradi Magyar! rangadót.
Megállapitásaimat az alábbiakban foglalnám össze:
-sajnálom a Fradit, mert még otthonában is verhető csapattól kapott ki, nem sok hiányzott a pontszerzéshez
-Hyponál jobb kapusteljesitmények voltak. Különösen szembetünő volt Sugár formánkivülisége
-Fradi szélsői, igy együtt talán az utóbbi évek leggyengébb produkcióját nyujtották
-A Hypo ballövőjét és beállóját képtelenek voltak hatékonyan őrizni.
-Most látszik, hogy egy ember nagyon hiányzik a Fradiból és az: SITI. Főleg lerohanásoknál szembetünő ez.
az FTC szurkolói csapatának tagjai vagyok. nekünk sem kívánsz meccset vezetni? esetleg nem fordult még elő, hogy vezettél? (erre most tényleg nem emlékszem) ;)
Gratula Vura Józsinak, úgy látszik nem tud kikapni Fehérváron, vagy csak ritkán! Herr Orsi jó formájának is örülök! A Fradit sajnálom. A TW1 élőben adta. Rengeteg volt a hiba, főleg támadásban. Mondjuk ez mindkét részre igaz! Képzeljétek Prokop hazai pályán kapott 2 percet a Dobrovits-Tájok kettőstől, teljesen jogosan. Mondjuk utána rögtön Némteh András is sajnos! Számomra pozitívum, hogy Pastrovics sokat és jól védett!!! Sajnos a Fradi rengeteg ziccert hagyott ki!
Na jó én nem szeretem,és vannak ezzel így egy páran. De azért elkéne idehaza is még pár ilyen fanatikus valaki, aki él-hal a kézilabdáért és a csapatáért.
Hát a Békéscsaba azért nem egy Győr, én inkább arra leszek kíváncsi, hogy a folytatásban, az erősebb csapatok ellen mire lesznek képesek a lányok. Bár a Szilárdot és őket ismerve, sztm meg fognak szakadni a sikerért. a mai meccs előtt az Oblisz Anita azt mondta, ha kell felszedik a parkettát, de hajtani fognak mint az állatok:DDD
U.i.: Ma (kivételesen) hajrá Fradi, verjétek meg a gúnárékat:DDD
Ezzel egyetértek. Én sem rajongok a Cornexiért, de nagy szükség lenne minden egyes magyar csapatra. Főleg az élcsapatokra, és főleg olyan helyen, ahol hajlandók ennyit rá költeni.A válogatott miatt is. Nem lenne jó, ha a Székesfehérvár megroppana.
A Győr ebben tényleg példamutató. Az nem semmi, hogy a Sirina elötti fal átlagéletkora nem volt több mint 19,4. Ez önmagáért beszél. Nem csoda, hogy rajonganak azért a csapatért. Ha győri lennék, én is azt tenném. (A félreértések elkerülése véget: FTC szurkolónak vallom magam lessan 6 éve. (Kézilabdában.))
Neked fóbiád van, esküszöm! Szóval az első Győri reagálás: a felsorolásból kihagytad a csapat vezetőit, ugyanis ők szerződtetik a játékosokat /kiöregedett, motiválás nélkülieket/, volt vagy 10-15 igazolásuk amely egyike sem volt jó. Ellentétben a Győri vezetőkkel , akik a sajár világszintű nevelőmunkájuk mellett szinte 100 %-os találati aránnyal igazoltak az utóbbi években. Most őszintén mondom sajnállak ezért benneteket, sajnálom az óriási pénzt beleölő szponzorokat, mert azért ennél a mélyrepülésnél Ti is és a pénzeket áldozó mecénások bizony többet érdemelnétek.
Hála a jó istennek. Nem kell a foci. A futball igen, de ez a '"!/% nem!! Remélem ez után végre láthatom a kézilabda meccseket is. El se hiszem.
Még egyser nem akarok olyat látni, hogy pár hülye miatt nem láthatom a női kézilabda válogatottat. (a bosnyákok ellen nyílván)
Ha csak a 10 % jutna ebből a 450-ből a kézilabdára, hülyére nézhetnénk magukat!
Szerintem a legfontosabb kérdést nem irtad fel ugyanis én ugy emlékszem, hogy 3 éve a fegyelmit lefolytató elnök, Lengyel Gábor az ETO-Orosháza meccs kapcsán az óvás elfogadásának legfontosabb okaként azt hozta fel, hogy a mérkőzés végén történt az eset, vagyis szerinte ez jelentette a szoros mérkőzés sorsát eldöntő DÖNTŐ hibát. Ughy emlékszem, hogy azt mondta hogy ha ez esetleg 10 perccel a vége előtt történik, akkor lehet hogy ellentétes itéletet hoz. Nekem ez rémlik a régi eset kapcsán.
Tisztelt Topicosok!
A műhiba, amelynek a megítélést mindenki problémásnak ítéli, komoly kérdéseket vet fel. Sajnos ezzel kapcsolatban mindenki érdekesebbnél érdekesebb megoldási lehetőségeket lát.
Kérem a topic-társakat, hogy próbáljanak segíteni abban, hogy pontosíthassuk, hogy az alábbi, esetekből melyik számít műhibának:
a) A játékos a cserehelyen előbb lép be a játéktérre, mint a csere miatt lejövő játékostársa, ezt sem, a játékvezető sem a versenybíró nem látja, de a TV felvételen ez jól látszik, kiállítás nem követte az eseményt, de az eset miatt ki kellett volna állítani egy játékost és ezalatt az idő alatt a hátrányba hozott csapat gólokat lőhetett volna, sőt a ki nem állított játékos a következő 2 percben gólt is dobott. Variációs lehetőségek: mikor, milyen állásban igaz és mikor nem,,,,,,,,
b) A játékos a cserehelyen nem előbb lép be a játéktérre, mint a csere miatt lejövő játékostársa, de a versenybíró ezt így ítéli meg, ezért kiállítják a játékost, a TV felvételen ez jól látszik, hogy nem volt szabálytalan, mégis kiállítottak valakit, ezalatt az idő alatt az emberhátrányban játszó csapat 3 gólt lő, de a tény „megviseli” a csapatot. Variációk: győz a csapat egy góllal, kikap a csapat egy góllal,,,,,
c) A edző a cserehelyen belép a játéktérre, sem a játékvezető sem a versenybíró nem látja, de a TV felvételen ez jól látszik, kiállítás nem követte az eseményt, de az eset miatt ki kellett volna állítani a korábban már figyelmeztetett edzőt és ezalatt a hátrányba hozott csapat gólokat lőhetett volna. Variációs lehetőségek: mikor, milyen állásban igaz és mikor nem,,,,,,,,
d) A cserehelyen az egyik játékos hangosan olyanokat kiabál a versenybírónak amivel durva sportszerűtlen módon megsérti Őt. A szabályok értelmében a versenybírónak ezt a játékvezető felé jelezni kellene, aki ha ezt elfogadja kiállíthatja a játékost, de mivel fél ezt nem teszi meg. A játékvezetők már korábban kétszer 2 perces kiállítással büntették a játékost és ezután a játékost ki kellene zárni. Ez nem történt meg, sőt a játékos időntúli 7 m-essel győzelemre segíti a csapatát.
e) A cserehelyen az edző állva adja az utasításokat. A manager is feláll és állva „segíti” az edző munkáját. A videón minden tökéletesen látszik, de ez szabálytalan és senki nem tesz ellene semmit. A csapat hivatalos személyei közül az edző már korábban reklamálásért 2 percre már ki volt állítva. A videó felvételen ez tökéletesen jól látható. A másik, később vesztes, csapat ezt látja és megdöbbenve veszik tudomásul, hogy ilyet lehet büntetlenül, reklamálnak a versenybírónál aki ezt nem veszi tudomásul, de ez nagyon megviseli az ellenfél edzőjét és a csapat cserekapusát, aki ugyan később sem lépett a játéktérre, de hangos zokogásával zavarta a gyúró munkáját.
f) A cserehelyen az edző hangosan olyanokat kiabál a versenybírónak amivel durva sportszerűtlen módon megsérti Őt. A másik csapat tagjai, sőt a közönség egy része is hallotta a dolgot és tanúsítják ezt. A közelben tartózkodó szertáros nénit annyira sokkolja az eset, hogy a félidei szünetben nem viszi be a csapat öltözőjébe az üdítőt. Ez természetesen annyira megviseli a csapatot, kiszárad és egy góllal kikap.
Várom válaszaitokat.
És kérek mindenkit, hogy gyűjtsön hasonló „műhibákat” vagy konkrét műhibákat.
Hajrá,,,,,
Ha ez így van, akkor most nyilván azért nem kell fizetni, mert az MTV már nem kell, hogy pénzt szerezzen a fociközvetítésekre. Tehát a kézilabdaklubok finanszírozták a fociközvetítéseket, ergo a magyar futballt?
Szóljatok ám, ha nem jó irányba rakom össze a tényeket és így nem jól látom az összefüggéseket! :)))
korábban azt irtad, hogy a kézis csapatok bojkotálják az MTV-t, amíg fizetni kell. Most a hétvégén mégis lesz kézi a királyi TV-ben. Ezek szerint a tisztelt bagázs észhez tért, és nem kérnek pénzt?
Akkor minek vitatkoztunk? Az ugyanis sehogyan nem tudja bebizonyítani, hogy a lányokat megviselte ez a sziutáció, ugyanis ez a fő érvük az én olvasatomban!:-)))
Csak egy felvetés, biztos rosszul gondolom, de kérem ha így is van magyarázzátok el miért: Óvni csak műhiba miatt lehet! A kiállítás ugye ténydöntés? Jogtalan kiállítás miatt lehet óvni? Most ugyanis ez történt! vagy nem mindegy, hogy miért jogtalan egy kiállítás? Ugyanis a Dferr azt mondja, azért kaptak ki, mert az a kiállítás jogtalan volt, hibás döntés eredménye!
Én hiszek benne, hogy egy Borsodi sör is elgondolkodik ezek után, hogy az idétlen foci helyett vesz magának egy kézicsapatot és beleinvesztál! Mér a Vodafonnak nem derogált egy vízilabdacsapattal leszerződni?
Az értékrendek egy idő után kezdenek helyrebillenni, és az igazi teljesítmények kapják meg a szponzori pénzeket. Az idétlen dánok is belátták, hogy nem tudnak mindenben a legjobbak lenni, hanem kiválasztották maguknak a női kézit és ott egy csapatnak 300 szponzora van! Az sem igaz, hogy a teremsportokat kevesebben nézik, mert egy győri kézimeccsre kimennek átl. 2000-en, a győri focimecssre meg 200-an!
Na akkor nincs is olyan messze az álláspontunk, hiszen én a Letto-Magyaro után azt mondtam, aki ebből a magyar fociból (igencsak jól) megél, az csal!!! Az biztos, ha én így végezném a munkámat már régen kirúgtak volna. Másrészt viszont a szponzorok nem nagyon adnak másra pénzt, lásd például a két nagy sörgyár versenyét a foci bajnokság nevéért. Erről nem a csapatok, és nem az MTV tehet. Sokaknak még ugyanis mindig az a fixa ideájuk, hogy magyar foci itthon a legnépszerűbb sportág. Pedig, ez aligha így van. Az már kérdés, hogy a csarnokok befogadóképessége miatt, soha nem lesz annyi néző a teremsportágakon.
Sok olyan ötlet van egyébként ami lendíthetne a többi csapatsportág ügyében, de ezzel kapcsolatban nagyobb összefogásra, együtt működésre lenne szükség. Pl. szerintem majd minden NB I-es kézi csapat hazai meccseit rögzíti az adott város/kerület tv-je. Szerintem sokakat érdekelne egy-egy bajnoki forduló összefoglalója, mondjuk 30 percben. Ha csak az érintett helyi tévéken menne le ez az összefoglaló, már az is felkethetné egy csomó támogató érdeklődését. Szóval ilyen dolgokkal szerintem sokat lehetne lendíteni a sportágak népszerűségén. A fizetéssel kapcsolatban pedig én úgy vélem: vagy a tv fizessen és ő adja el az adott műsorhoz kapcsolódó remklámidőt, vagy a csapat fizessen és ő kapja a reklámpénzt. Ez utóbbit illuzórikus álomnak tartom, szóval az előbbi lenne az igazán járható út.
Sziasztok!
Dormas koma!
Nem tartom szerencsésnek a foci, illetve más csapatsportágak összekeverését ez ügyben (sőt általában sem). A foci-közvetítésért a tv fizetett, míg más sportágak esetében (pl.: kézi) a szövetségek fizettek! Ég és föld!
A foci ügyében a lehető legjobb megoldás született; szinte hihetetlen, hogy kis hazánkban egy ilyen horderejű döntést meg mertek hozni! Remélem, ez csak az első lépés, hogy a jelenlegi magyar foci a megfelelő helyre kerüljön, vagyis a félprofi/amatőr szintre!
A kézilabda-közvetítések ügye teljesen más kérdés. VagyusA korábbi hozzászólásából (27446) ki is derül a jelenlegi állapotok miatt a klubok bojkottálják az MTV-t. Bízzunk benne, hogy lesz megoldás.
Abban teljesen igazad van, hogy a közszolgálati tevének kötelessége lenne a legfontosabb sportesemények közvetítése, főleg a válogatottak esetében. Ez ügyben felháborítónak tartom, hogy már harmadik éve a Sport1 adja a kézi világversenyeket (habár persze örüljünk, hogy legalább ők adják). Remélem, a botlábú, szélhámos focistáktól elvont 450 millió (+áfa) Ft hozzájárul majd, hogy végre az egész ország láthassa a valódi értékeket hordozó csapatsportágak mérkőzéseit!
Üdvi.
Ezzel csak egy bajom van! Mégpedig az, hogy ezek után milyen sport lesz az MTV-ben? Foci se magyar, se BL, kézi és kosár elvétve, póló még ritkábban. A kereskedelmi tv-ket nem érdekli a sport (lásd TV 2), az RTL pedig csak oda megy, ahol pénz van, sport kevésbé (lásd profi box, Forma 1). Szerintem éppen a közszolgálati tv dolga lenne, hogy pénzt?l (jogdíjtól függetlenül) minden sportot adjon, ami eredményei alapján (póló, n?i kézi vagy akár fogathajtás) megérdemli! Sajnos az MTV m?ködése, pénzügyi helyzete sokkal közelebb van a politikához és ez dönt fontos kérdésekben. Azon meg lehet vitatkozni, hogy a magyar futball mennyit ér, de ez sajnos nem err?l szól, hanem félig meddig a magyar sport lehet?ségeinek további besz?külésér?l. A meccs közvetítések közben ugyanis számos riportot, beszámolót leadtak más sportágakról (többek között kézilabdáról is), ehelyett msot lesz tíz-tíz perces TeleSport a meccsek helyén. Azaz mégkevesebb id? fog jutni az egyéb sportágakra is...
Akkor fogadjuk el, hogy fafa Fradi-_szurkoló_. Hozzá képest nekem nincs Dunaferr-bérletem hosszú évek óta, nincs Dunaferr-papucsom, nincs Dunaferr-törülközőm, nem vagyok ott minden hazai Dunaferr-meccsen, és ha elvetődök egy Dunaferr meccsre, akkor nem _szurkolok_ a Dunaferrnek, hanem "csak" megnézem a meccset. Tehát ha fafa _szurkol_ a Fradinak, akkor egyezzünk meg abban, hogy nekem meg _szimpatikus_ a Dunaferr.
Ui.: és ha már írta fafa, hogy nekik milyen jó a viszonyuk a Dunaferr-rel: mi is vezettünk (edzőmeccset) a Dunaferrnek nyáron, és jól összevesztünk a Kiss Szilásddal - nyílván nem azért, mert annyira látszott a _szimpátiám_... (és azért sem, mert hülyék voltunk, meccs után elismert a Szilárd, hogy igazunk volt.)
Ui2.: az óvásról teljesen megegyezik a véleményünk.
Nem lovagolok rajta,de nekem úgy tünik,hogy Te A Dunaferrnek szurkolsz és ez nem a mostani óvási ügy miatt alakult ki bennem.Már régóta megfigyeltem.Egyébként meg nincsen ezzel semmi baj.Emberek vagyunk érzelmekkel.A baj ott kezdődne ha játékvezetőként ezt mondjuk egy olyan meccsen érvényre juttatnád amin érdekelt a Dunaferr.De ez fel sem merült bennem!Én győri vagyok mint azt tudod és ha ellátogatsz az ETO topicba megismerheted az óvásról a véleményemet,ami nem hiszem hogy elfogult lenne.Nekem az a véleményem,hogy ha úgy volt ahogyan az óvásban leirta a Dferr akkor jogos az óvás.A kérdés az,hogy valóban úgy történt-e a dolog mint ahogy ők leirták.Ezt én nem tudom megállapitani,mert a GyőrTV közvetitéséből nem tudtam megállapitani.
Ez az! Sosem tudhatod, mi a döntően befolyásoló. Mivel nincs két lehetőséged. A játékos ha rálövi és gól, nyilván örül. Viszont ha csak kapufa, akkor lefelé indul el a morálja, és akár ez IS lehet döntő tényező.
Tehát mivel nem tudod, hogy "mi történt volna, ha...", ezért nem lehet megmondani egyértelműen, hogy mi a "mérkőzést döntően befolyásoló tényező".
Ja, és még egy kiegészítésképpen. :) Ezt ugye Balázs mindig szörnyűlködve hallja. :)))
Velünk a Dunaferr - a Fradi egyik legnagyobb riválisaként és ezt klubot éppen nem igazán szeretik ugye a fradsiták... - összesen kétszer kapott ki (egyszer a lányok, egyszer a fiúk), pedig nem 3 meccset fújtunk nekik...:) Sőt, azt hiszem, velük vagyunk az egyik legjobb viszonyban.
Ezzel nem magamat akartam fényezni, hanem inkább Redet megvédeni, hogy azért mert valaki szimpatizál, szeret egy klubot, akkor nem jelenti azt, hogy a legnagyobb riválisát a pályán automatikusan utálja, netán szándékosan ellene is fújna! Ki lehet kapcsolni a dolgot szerintem.
Jó, mondom, a Fradi- Dunaferrt nem vállalnék el...:)))
Érdekes kérdés ez a játékveztők részéről valamely csapat iránt megnyilvánuló szimpátia, unszimpátia, netán szurkolói mivolt.
Magam részéről én el nem tudom képzelni, hogy valaki fiatal korában, amikor megszerette a sportot, akkor vagy családi, vagy más egyéb hatás révén ne vált volna valamely csapat szurkolójává!
Ez persze lehet nagyon erős vagy kevésbé erős érzelmi kötődés, de biztos, hogy vmi kialakul, sőt az sem elképzelhetetlen ugye, hogy valamely csapat(ok) iránt meg igen erős ellenszenv...
Namost ha az illető játékvezető lesz, az erős érzelmi kötődésűek lesznek a legnagyobb bajban, és vagy fölvállalják ennek ellenére a szimpátiájukat vagy ugye nem... Szerintem az utóbbi sokkal rosszabb.
Én soha nem titkoltam, hogy fradista vagyok, minden évben be is írom, hogy nem kívánok az FTC semmilyen osztályú csapatának meccset vezetni. Szerintem ez így tisztességes, nem kell szégyellni, hogy az ország legnépszerűbb klubját imádom és örök szerelembe estem vele. :)
Nincs többé foci a TV-ben! Olyan jó érzés ez!!! Legszebb öröm a káröröm! Belegondolni is rossz, hogy 2000-2003-ig évi 650 milliót fizetet az MTV a fociért!!! Ezért ment az összes szponzor a focicsapatokhoz, mert ingyenreklámot kaptak 90 percen át!!! Ezért nem volt szponzora az igazi értékeket felvonultató sportágaknak! A liga azt mondja, hogy az MTV részéről ez egy sportellenes döntés volt. Épp ellenkezőleg ez a döntés elősegíti, hogy a szponzorok majd olyan sportágak, köztük a kézilabda felé áromoljanak, (ahol egy meccs közvetítéséért csak 5 millát kérnek), ahol igazi teljesítményeket láthatunk nemzetközi szinten is! Ez a döntés a sport érdekeit szolgálja! És ha ettől mégse lesz több kézilabdaközvetítés a Tv-ben akkor is marad a káröröm, hogy legalább foci sem lesz!!!
"Nem szurkolok senkinek, legfeljebb egyik csapat szimpatikusabb, mint a másik. De ez szerintem belefér."
Csak erre válaszoltam.Nincs is semmi baj,hogy Te inkább a Dunaferrnek szoritassz.De azt ne ird,hogy nem szurkolsz senkinek,mert az évek során olvasott hozzászólásaidból nem ez derül ki.
RED!
Azért az egyik csapat mindig sokkal szimpatikusabb volt neked!(és ez lehet,hogy már nem is szimpátia?)Bár ezt sehol nem irtad le de az előéletedből(eddigi hozzászólásaid)ez jön ki.
Ahhoz képest, hogy ez az eset az első félidő közepén volt 3 gólos Dferr vezetésnél. jaj ne gyere nekem azzal, hogy attól még ugyanaz, hiszen nem én fogalmazok úgy, hogy a "mérkőzést döntően befolyásoló..."! Innentől kezdve pedig szubjektív a dolog! Egyébként pedig: azt sem tudjuk, hogy történt-e hiba, csak azt tudjuk, hogy a DFERR VEZETŐI SZERINT igen! Na ennyi!
Persze, hogy nem értesz minket, hiszen - elvben -egyik csapatnak sem szurkolsz! Egyébként pont az a baj, hogy nincsenek tények, vagy legalábbi még senki nem ismeri azokat!
Egyébként valóban más helyzet, de tök mindegy. De persze a Dferr abba az óvásba is megpróbált belekontárkodni, sőt ők akartak továbbóvni az Orosháza helyett! Gondolom ez az, ami meg te nem akartál hallani, drága Leki. Elég szelektív a memórája egy szurkolónak nemde? :-)
"még egy dunaújvárosi 2003. szeptember 18. 07:35 #4
Én kint voltam a meccsen. Zavaros a dolog, kiállítás közben csináltnuk kettős cserét, majd az asztalnál levő bíró avatkozott a dologba, és ítélt újabb kiállítást. Teljes két percig kettős emberelőny volt a Győrnél.
Talán igaz, hogy bírói tévedés történt, de dunaújvárosiként is azt mondom, nem ezen múlt a vesztes meccs. Nem kellene óvni, ez nem fogja a csapatot javítani.
Nem játszottunk igazán jól, a Győr megérdemelten nyert.
Persze akkor a 17. percben mindenki fütyült és - lehet jogosan - a vezetők egy emberként ugrottak a főbíróhoz reklamálni és a nézők is kikeltek magukból - érthetően.
Mégegyszer mondom, nem csak ezen múlt a meccs.
Lesz még alkalom javítani, elegáns lenne az óvás visszavonása. "
OK. Örülök, hogy az óvás milyenségét ugyanúgy látjuk. Tudom, hogy műhiba miatt lehet óvni, de nem biztos, hogy kell. Hangsúlyozom, hogy SZVSZ, valamint valóban érzelmi oldalról is közelítettem meg a kérdést. Amúgy meg szerintem idén magasan a Dunaferr a legjobb csapat, mondom ezt Fradistaként, érzelem nélkül... :-)
Legalább megküzdötök az aranyéremért.
"konkrét történések egymásutániságát és hatása(i)t kell megvizsgálni"
Hááát tisztelt bíróság mi itten dobátuk a gólokat, meg meg vót mondva, hogy nyerünk, oszt a zellenfél is dobát gólokat, asztán arra eszmétünk, hogy kikaptunk. Ez tarthatatlan kérem szépen, mi itten egy konospirációnak a záldozatai vagyunk mi itt... :-)))
Olvasni is kellene néha! Többször le lett írva, hogy játékvezetői műhiba miatt lehet óvni, azt meg nem mondhatod, hogy olyan gyakran előfordul. Játékvezetői ténydöntések miatt, mégha hibásak is, nem lehet óvni!!!
Az óvás megfogalmazása meg hihetetlenül gyerekes, arra is ugyanúgy vonatkozik a véleményem: nem az érzelmekkel kell foglalkozni. Nem tudom, hogy ez csak egy NS-os felhígított változat, vagy ezt is adták be az MKSZ-be, de utóbbi esetben ez elég szomorú.
"A dunaújvárosiak óvásának szövegében az áll, hogy szerintük az esetnél olyan műhiba történt, amely a mérkőzés alakulását lényegesen befolyásolta. (A találkozó állása ekkor 11–8 volt, majd a kettős kiállítást követő három percen belül pedig 12–12 lett). A történtek – a Dunaferr álláspontja szerint – megviselték a hazai csapatot és indokolatlan előnyt adtak a Győrnek. Az óvásban az áll, hogy a műhiba nélkül esetleg nyerhetett volna a Dunaújváros."
...megviselték a csapatot...
ez nem érzelmi kérdés???
Amúgy ha minden játékvezetői hiba miatt minden résztvevő óvna, akkor a meccsek 90%-át újrajátszanák... Igazad van, inkább döntse el a meccs eredményét játék nélkül egy bizottság a zöld asztal mellett... Ha újrajátszanák a meccset, valószínűleg nyerne a Dunaferr, de a semleges kézilabda rajongókat is a hányinger kerülgetné...
Tények?
Eh-eh
Épp azt próbálom leírni, hogy néha a tényektől függetlenül negatív és visszatetsző az ilyen viselkedés. Nem igaz, hogy egy ítélet, ha az akár műhiba is, befolyásolta volna SZÁMOTTEVŐEN a meccs végeredményét. Ez az eset szerintem nem. Épp ezért írtam, hogy teljesen függetlenül a történésektől, nem is vizsgálva annak megtörténtét, NEM SPORTEMBERHEZ MÉLTÓ a Dunaferr vezetőinek viselkedése. Nem ilyen dolgok miatt kell óvni...
Nem teljesen értem azokat, akik érzelmi oldalról közelítik meg a kérdést. Itt tények vannak, konkrét történések egymásutániságát és hatása(i)t kell megvizsgálni, érzelmi hatásokat miért kellene figyelembe venni?
Teljesen egyetértek veled. Abba is bele kéne gondolni majd a szövetségnek, hogy ha törlik a meccs eredményét (ez hülyeség), az hogyan hat ki a nálunk és náluk szereplő fiatal játékosok lelkére pályafutására. Az egyik azt mondja "minek küzdjünk a vezetés úgyis megóvja ha valami hiba becsúszik.
Mire a másik: Minek harcoljunk, küzdjünk, úgyis az a csapat nyer ahol több pénz. Mert ha vesztenek megóvják a vezetőséget meg megveszik, akkor felmegyünk bohockodni , csak meg ne sérüljünk, aztán lesz ami lesz.
Szóval ha ez így lesz, akkor a kézilabda elindul a Magyar foci nyomdokain a szakadékba.
Két hetes edzés után Borók Rita úgy döntött, még sem hagyja abba a kézilabdát, hanem a Debrecen együttesét segíti a 2003/2004-es bajnokságban. Az előző évben még a Dunaferrt erősítő válogatott átlövő egyelőre három mérkőzést vállalt régi-új csapatában.
A tavalyi bajnoki aranyérem és az EHF-kupában elért második hely után Borók Rita, a Dunaferr válogatott jobbátlövője úgy döntött, befejezi a játékot. Ugyan több csapat megkereste itthonról és külföldről (pontosabban Dániából), a klasszis összecsomagolt, ha hazautazott szűkebb pátriájába, a Hajdúságba.
Már ekkor felröppent a hír, lehet, a Debrecenben folytatja pályafutását, amit Borók nem is cáfolt - igaz, nem is erősített meg. Aztán két héttel ezelőtt megkezdte az edzéseket a Hódos Imre Sportcsarnokban, s miután úgy vélte, képes segíteni az együttesen, vállalta a játékot.
A Hajdú-Bihari Napló információi szerint Borók egy sérülés miatt egyelőre csak három mérkőzésen szerepel majd (a Vasas, a Vác és a Cornexi ellen), s attól függően, hogy sérülése mekkora fájdalommal jár majd, dönt a folytatásról.
Borók korábban szerepelt még a Ferencváros és a Viborg együttesében is, legnagyobb sikereként a dánokkal kétszer, a Dunaferrel egyszer nyert bajnokságot, s még a Loki játékosaként részese volt a klub két EHF-kupa sikerének.
Hát Leki, szerintem ezzel az érvvel már elkéstél, ugyanis mikor kiderült az óvás, mindenkinek eszébe jutott az orosházi ügy. Sőt ha figyelmesen elolvasod a hozzászólásokat a legtöbben fel is emlegették már. Bár ha jól emléxem mintha ennél az esetnél a Dunaferr is akart volna fellebbezni, de aztán szóltak nekik, hogy a két fél itt az Orosháza és a Győr. Egyébként nekem személy szerint az a véleményem, hogy mégha igazunk is volt lehet, hogy kár volt anno fellebbezni, talán jobb lett volna hagyni az egészet a fenébe. Mindenesetre csak azért mert annak idején az ETO is fellebbezett még ne kelljen befogni a szánkat. Egyben viszont biztos vagyok: akármi is lesz a döntés ebből már csak rosszul jöhettek ki.
Jó, nálatok meg nem óvnak, csak szóbeli feddésért kiabálnak nagy nyilvánosság előtt kígyót-békát bizonyos személyekre!:)
Ez már csak ilyen dolog, tudomásul kell venni, hogy az élsportban az eredményesség az úr és ehhoz sajnos néha nem sportszerű eszközöket is igénybevesznek. Amíg erre van lehetőség ezt tudomásul kell venni...
A konkrét véleményemet meg már leírtam az esetről mielőtt bárki is azt hinné, hogy szerintem volt értelme az óvásnak, mégha jogosnak is bizonyul: tavaly is jókor jött a Dunaferrnek a váci vereség, lehet hogy a mostani is jól jön nekik!:)
Szó sincs arról, hogy sikk lenne a Dunaferrt utálni (részemről legalábbis nincs erről szó), én csak reménykedem benne, hogy legalább ők hisznek az igazukban, nem csak úgy puffogtatnak a levegőbe. Ha ez nem így van, akkor elég barátságtalan lépés volt.
Igen Leki, de a Dunaferrnek ez már a második. Ha visszaemlékszel, ellenünk is megóvtak egy döntetlent. Viszont abban az évben mi lettünk a bajnokok :-)))
Tudom, hogy most sikk a Dunaferrt utálni, de emlékeztetném a tisztelt zöld-fehér szemüveggel rendelkezőket, hogy egy hasonló eset után a győriek is rongyosra nézték a videókazettát, amivel meg tudták óvni a szépemlékű Orosháza elleni vesztes meccsüket. Ezzel próbálva megfosztani az Orosházát a dicsőségtől, hogy legyőzték a nagy Győrt. Tudom, hogy pont ez az, amit Csbalázs meg a többi győri nem szeretett volna itt olvasni, meg majd jönnek, hogy az más helyzet volt pedig az óvás az mindig óvás marad...
Amúgy szerintem felesleges volt megóvni a meccset, még ha fájdalmas is volt újvárosi részről, de idén még annyit sem ér egy alapszakaszbeli győzelem, vagy vereség, mint tavaly...
Nem, Balázs, nem jó válasz. :)
Nem a véleményedet kértem, hanem - mint elfogulatlan(!!!) szemtanÚ - a jóvahagyásodat vagy a cáfolatodat. Jól írtam le, amit a Dferr vitat, vagy nem? Ezzel te nekem ne érccsé egyet, mert kiverem a kezedből a mikrofont, amikor az olimpiai címem után exkluzív riportot kérsz tőlem a DO-nak! :)))
Hát ez az. Nem tudom mikor haladt ennyit a topic, szomorú, hogy erről kell beszélni. Sokan a Hypotól és Prokopp botrányaitól féltették a bajnokságot. Tessék, megcsináljuk mi magunk is a hülyeségeket. Egyébként tisztelem az alattam szolókat, szinte mindenkinek teljesen tiszta és világos az érvelése, Én nem tudnék dönteni, meg nem is értek hozzá, ezért nem okoskodom. Csak szomorú vagyok, hogy nem hagyják az embert felhőtlenül örülni.
Nem találgattam, csak összefoglaltam a leírtakat (leginkább magamnak, hogy megértsem) és vártam néhány tanu megerősítését vagy cáfolatát, korrigálását. Úgy látszik, mindenki óvatos az ügyben. :)
végre egy ésszerű lépés a magyar tévétől: megszüntetik a magyar fociközvetítéseket. Vajon csak én vagyok annyira naív, hogy ezzel azt remélem, esetleg több kézilabda lesz? Vagy ez csak álom marad? ahogy az nb1.hu-n, az egyik hozzászólásban olvastam: lassan úgy is több néző jár kézilabdára, mint focira:DD
azert, hogy ne csak az ovasrol legyen szo ma:
a HandballLIVE! oldal uj cimen erheto el, megpedig a konnyebben megjegyezheto, http://live.handball.hu/ alatt... ezert 1000 koszonet _paha_-nak!
tovabba mar el a wap oldal is, tehat nem xhtml-kepes mobiltelefonokrol is elerhetove valt, a kovetkezo cimen: http://live.handball.hu/wap/
Én azt hiszem, az óvás dolog csak kibuvó. Nehéz lehet lenyelni, hogy a félig tartalékos Győr fiatljai megverték a válogatott gerincét adó klubbot. Nem túl szép, de érthető emberi vonás.
Hidd el, akármilyen ítélet születik, se a győri lányok örömét, se a győri szurkolók hatalmas sportélményét nem tudják már elvenni tőlünk! Sajnálom, hogy nem tudtam ott lenni! Szép volt lányok!
Ugyan nem kaptam választ a 27493-ban feltett kérdésemre, ami a vitatott kiállítás előtti szituáció leírására vonatkozik, de úgy érzem, mégcsak bírói, versenybizottsági tévedés sem történt, nemhogy a mérkőzés alakulását döntően befolyásoló műhiba.
Szívesen olvasom itt is! Tulképp nekem mindegy!:-)))
Ja még egy megjegyzés: a szegény szende Dferr sztárokat, megzavarták és megverték a végig jobban játszó mindenhájjal megkent, rutinos győri tinik! Remélem ha újrajátszás lesz, akkor tényleg a serdülő 2-vel megyünk, hátha ők nem annyira rutinosak és legyőzik őket a válogatott sztárok! Nevetséges!
Az Újváros indoklásából néhány érdekes részlet, és megjegyzés hozzá
"A cserék szabályosak voltak, Pigniczki viszont még az oldalvonal felé haladt, a játék pedig még állt. A zsűrielnök (Kabók József) jelzésére a játékvezető a sípjába fújt, majd szabálytalan csere címén kiállított egy játékost, holott – az újvárosiak szerint – nem jelölte meg, ki a vétkes."
Mi az, hogy az újvárosiak szerint????? Ez komoly indok... Egyébként a zsűrelnök minden egyes cserénél állva figyelte szabályos-e? Nemcsak ennél! Miért épp ekkor hibázott volna?
"Az újvárosiak állítják, nem látták tisztán, hogy szabálytalan csere, engedély nélküli pályára lépés, vagy létszámon felüli játékos miatt kapták-e az újabb büntetést, és a zsűri végül azt a magyarázatot adta nekik, hogy szabálytalan csere történt (az óvásban ezt állítják). Álláspontjuk igazolására benyújtották a szövetség versenybizottságának a találkozó videofelvételét"
Mi az, hogy állítják az újvárosiak? Ez ismét komoly érv... Kálmán is állította, hogy Horváthék belenyúltak a meccsünkbe, aztán mégis őt büntették meg... A Győr TV felvételén sajnos nem látszik az eset!
"A hazai együttes szerint a kiállított játékos nem avatkozott játékba, ezért ezen a címen nem állíthatták ki."
Ezt nem értem... Mi van?
"A dunaújvárosiak óvásának szövegében az áll, hogy szerintük az esetnél olyan műhiba történt, amely a mérkőzés alakulását lényegesen befolyásolta. (A találkozó állása ekkor 11–8 volt, majd a kettős kiállítást követő három percen belül pedig 12–12 lett). A történtek – a Dunaferr álláspontja szerint – megviselték a hazai csapatot és indokolatlan előnyt adtak a Győrnek. Az óvásban az áll, hogy a műhiba nélkül esetleg nyerhetett volna a Dunaújváros."
Na ez a rész tetszik a legjobban. A történtek megviselték a hazai játékosokat... Két megjegyzés:
1. Én pont úgy ismerem az újvárosi lányokat, hogyha úgy érzik igazságtalanság történt az inkább "doppingolja" őket!
2. Ha mégis megviselte, akkor sürgősen hagyják abba a játékot és járjanak pszichológushoz, mert ez nem egy egészséges ember jellemzője!
""A videofelvétel egyértelműen bizonyítja az igazunkat – állította Kiss Szilárd, a Dunaferr edzője –, vagyis azt, hogy a vitatott esetnél mindent szabályosan végeztünk, és a zsűri tévesen ítélt a kárunkra. Fontos pontokról van szó, és jobb lenne, ha ezekről a pályán, az újrajátszott találkozón döntenénk.” "
No ez pedig a pofátlanság csimborasszója! Kiss Úr, tessék már felköpni és alállni! Köszönöm!
Úgy látom, hogy igazi bennfentes került közénk! :-))) Persze ennek én nagyon örülök és tényleg sok új információval lettem gazdagabb. Tudom, hogy nem szeret senki hamarabb állást foglalni olyanban amelyben valamilyen szinten érintett, de szerinted történt mérkőzést befolyásoló szintű hiba vagy sem?
Halihó! Engedjétek meg, hogy én mint egyszerű kézilabda rajongó szóljak hozzá a vitához, nem belemenve részletes elemzésekbe, mint pl az előttem szóló.
Igen, a szabály az szabály, csakhogy ha a Dunaferr számára hátrányos döntés született akkor és utána gólt szereztek, akkor mégsem lehetett ez AKKOR ÉS OTT ez olyan hátrányos.
A szégyenteljes ebben az egészben csak az, hogy egy vesztes mérkőzés után hirtelen felvillannak az agyak Dunaújvárosban és felkiáltanak: óvunk....
Ritkán volt jellemző ez a kézilabdára ezidáig azaz hogy nem viseljük el a megalázó vereséget és óv boldog boldogtalan...
A megalázó ebben annyi volt a Dunaferr számára, hogy egy 19 év átlagéletkorú csapat elveri a nagy klasszisokkal felálló hyper-hyper csapatot az otthonában!!! És elveszi ennek a fiatal győri csapatnak az örömét, akinek semmi köze nem volt ehhez a közjátékhoz.
Ezért szégyen ez a Dunaferr számára, akikért eddig sem nagyon rajongtam, de ezek után kifejezett unszimpátiával fogom kísérni minden egyes megmozdulásukat....
Hajrá zöld-fehérek!!!
Üdv
A zsűrire (nemzetközi gyakorlatban:időmérő vagy (és)titkár, nálunk Versenybizottság)a 18 Szabálypont foglalkozik, alapvetően, de nagyon sok szabálypontban előfordulnak az időmérő/titkár feladataival kapcsolatos kiegészítések.
Egy kis kivonat:
18:1
Alapvetően az időmérő felelős a játékidő, a játékidő megszakítás és az időlegesen kiállított játékosok kiállítási idejének hitelességéért.
Hasonlóképpen a titkár felelős a játékoslistáért, a versenyjegyzőkönyvért, a később érkező játékosok belépéséért és a részvételre nem jogosult játékosok játéktérre -nem- lépéséért.
A további feladatokért, így a cserehelyen tartózkodó játékosok és hivatalos személyek létszámáért, valamint a szabályos játékoscseréért közösen felelősek.
A szükséges játékidő megszakításokat általában az időmérőnek kell teljesíteni.
Az időmérő sípjellel való játékba avatkozása kiváltképpen kritikus. A problémák csökkentése érdekében ajánlatos figyelembe venni a 4., a 13. és a 14. játékszabályokban ezzel kapcsolatosan leírtakat. A lényeg: az időmérő, a titkár figyelemfelhívásra jogosult, de a játéktéren történt eseményekkel kapcsolatban döntésre, ítélethozatalra nem!
.........
A 18:1 és 2 pontok egyértelmű következménye: a kiállítási idő letelte utáni belépés nem az időmérő vagy a titkár engedélyétől vagy felszólításától függ, hanem az a csapat saját felelőssége! A belépést az időmérő, a titkár - csupán ellenőrzi.
............
Mivel ez a feladat a Versenybizottság (miért?)jogköre. Mindamellet, hogy a JB szívesen segítené a feladatkör meghatározását, pontosítását, egységesítését, erre többször is tettünk ajánlatot, kisérletet -eredménytelenül- de rendezése a VB felelőssége.
Több külföldi példát ismerek ahol ezek a kérdések lényegesen rendezettebbek, tisztábbak.
Kíváló példa, az együttműködés hiányára, hogy a versenybírók oktatását ebben az évben is a JB nélkül rendezték meg. (Javítás: kivéve azt, hogy a tesztkérdéseket mi állíthattuk össze).
Az óvásoknál mindig is vannak és lesznek is speciális esetek, a kérdés csak az, hogy a precedencia elve vagy a pillanatnyi hangulat, résztvevők súlya, okozott kár, stb. érvényesül-e.
Üdv
- "Játékidő megszakítás alatt is csak szabályos körülmények között szabad cserélni: a cserehelyen, s a lecserélt játékosnak előbb el kell hagyni a játékteret." Véleményem szerint vasárnap NEM így történt.
- Az óvásra vonatkozóan csak a játékvezetők lettek megemlítve. A zsűrire mi vonatkozik??
Üdv Mindenkinek,,,,,,,,,,,
Az már előre biztos, hogy hosszú lesz a szöveg, ezért csak az erőssebb idegzetűeknek ajánlom az olvasását.
Konkrét állásfoglalás helyett, csak a tények, a Szabály(könyv) és a Versenyszabályok előírásai a játékoscserére és az óvásra vonatkozóan:
A játékoscsere
4:4
A cserejátékosok a mérkőzés alatt az időmérőnél vagy a titkárnál való jelentkezés nélkül bármikor és ismételten cserélhetők, amennyiben a lecserélt játékosok elhagyták a játékteret (4:5).
A játékteret elhagyni és oda belépni csak a saját cserehelyen szabad (4:5). Ez a kapuscserére is érvényes (4:7 és 14:10).
A játékoscsere szabályai érvényesek a játékidő megszakítás - time out - alatt is (a holtidő kivétel).
4:5
A szabálytalan cserét a vétkes játékos időleges kiállításával kell büntetni. Amennyiben egy adott helyzetben ugyanabból a csapatból többen is szabálytalanul cserélnek, akkor csak azt a játékost kell büntetni, aki először szabálytalankodott.
A mérkőzés az ellenfél javára ítélt szabaddobással folytatódik (13:1 a-b).
………………………
A szabályos játékoscsere négy alaptétele:
• A játékos részvételi jogosultsággal rendelkezik (4:3).
• A játékost - időleges kiállítás miatt - nem terheli büntetési idő.
• A cserét az oldalvonal kijelölt részén keresztül hajtják végre (1:9).
• A játéktérről távozó (lecserélt) játékos elhagyta a játékteret.
A szabályos játékoscsere elbírálásához: a játékos akkor hagyta el a játékteret, ha egyetlen testrészével sem érinti a játékteret - beleértve az oldalvonalat. A cserehely jelzését szolgáló vonal a cserehelyhez tartozik…
Játékidő megszakítás alatt is csak szabályos körülmények között szabad cserélni: a cserehelyen, s a lecserélt játékosnak előbb el kell hagyni a játékteret.
…………………..
Ha a szabálytalan csere nem közvetlenül a hiba elkövetésekor, hanem később derül ki, - amikor pl. már reklamálnak azért, mert 7 mezőnyjátékos van a játéktéren -, s az időmérő, a titkár vagy a játékvezetők nem tudják megállapítani, hogy melyik játékos lépett be a megengedett létszámon felül, a csapatfelelős köteles megnevezni egy játékost.
Vonakodás esetén a mezőnyjátékvezető dönt. A megnevezett játékos tekintendő vétkesnek, s az ő neve kerül a versenyjegyzőkönyvbe - mint időlegesen kiállított játékos.
…………………
4:6
Ha egy játékos (az alaplétszámon felül), többletjátékosként csere nélkül lép a játéktérre, vagy egy játékos a cserehelyről jogosulatlanul játékba avatkozik, időlegesen ki kell állítani és csapatából egy másik játékosnak 2 percre el kell hagyni a játékteret.
Ha az időlegesen kiállított játékos a kiállítási idő alatt a játéktérre lép, újabb 2 percre ki kell állítani és az előző kiállításból megmaradt idő tartamára egy másik játékosnak el kell hagynia a játékteret.
Mindkét esetben a mérkőzés az ellenfél javára ítélt szabaddobással folytatódik (13:1 a-b).
…………………
A csapatfelelősnek kell megnevezni azt a játékost, aki elhagyja a játékteret. Vonakodás esetén a játékvezető határozza meg azt, hogy ki hagyja el a játékteret.
…………………
Az óvásra vonatkozóan részlet a Versenyszabályokból:
4. § Milyen esetekben nyújtható be óvás?
……………………………
c) A játékvezetők személyével kapcsolatos kifogások esetén.
……………………………….
d) A mérkőzésen a játékvezetők ítélkezési vagy büntető jogkörük tartományában olyan súlyos hibát(-kat) követnek el, amely(-ek) bizonyíthatóan befolyásolták a végeredményt - kivéve a megfigyelésen alapuló ténydöntéseket.
A játékvezetők tevékenységük közben tévedhetnek, elnézhetnek egyes szabálytalanságokat, rosszul vagy hibásan láthatnak meg, illetve értékelhetnek egyes helyzeteket, eseményeket. Ezek ténydöntésnek minősülnek, s nem szolgálhatnak óvás alapjául, kivéve, ha a mérkőzés során folyamatosan, több alkalommal, bizonyíthatóan szándékosan ítélkeztek az egyik vagy a másik csapat terhére, s ezzel döntően befolyásolták a mérkőzés végeredményét, és teljesen egyértelműen bizonyíthatók.
5. § Az óvások elbírálása
…………
d) A 4. §. d) pontjában közölt óvások esetében előbb bizonyíthatóan meg kell állapítani, hogy megtörtént-e az óvásban leírt és kifogásolt esemény. Ha igen, akkor a továbbiakban arról kell meggyőződni, hogy a megtörtént esemény milyen hatással volt az eredmény alakulására. A kérdés eldöntéséhez, illetve végleges állásfoglalás kialakulásához az illetékes játékvezetői bizottságtól kell szakvéleményt kérni - írásban vagy szóbeli meghallgatással, de akkor azt jegyzőkönyvben kell rögzíteni.
Ha az esemény, döntően befolyásolja a játék alakulását, illetve a végeredményt, a játéktéren elért eredményt meg kell semmisíteni, és el kell rendelni a mérkőzés újrajátszását. Óvási ok például szoros eredménynél, döntetlen esetén a játékidő vagy a kiállítási idő hibás mérése. Általában értelemszerűen alkalmazva: ha a játékvezető súlyos hibát követett el, vagy sorozatosan olyan tévedések tarkították ítéleteit, amelyek egyértelműen, bizonyíthatóan befolyásolták az eredmény igazságos kialakulását - a mérkőzést újra kell játszani.
Amennyiben az esemény nyilvánvalóan tartalmilag nem hatott a játékra, és nem befolyásolta az eredmény alakulását, a csapatok teljesítményét, illetve a végeredményt az óvást el kell utasítani, és a mérkőzést a játéktéren elért eredménnyel kell igazolni.
Ugyancsak el kell utasítani az óvást és meg kell hagyni a játéktéren elért eredményt akkor, ha az abban közölt esemény(ek) nem történt(-ek) meg.
A kérdés ezek után, hogy mennyire számít a Versenybizottság korábbi (rossz??) gyakorlata, az ilyen tárgyú döntésekben??
Üdv Mindenkinek
Teljesen igazad van. Ez tévedés és nem műhiba.
Például, ha az edző elküldi a zsűrit a ****ba, akkor kap két percet, és le kell hívni egy játékost. Aztán a meccs után a vétkes edző csapata bevisz egy felvételt amin hallani, hogy csak a zsűri elnök új szemüvegét dicsérte meg, az óvást elutasítják, mert ez is csak egy tévedés, ugyanúgy, mint a rossz csere esetében.
Ráadásul a mérkőzést nem befolyásolta, mert a Dunaferr a második félidőben vezetett két góllal is. De ennek nincs jelentősége, mert ez tévedés és nem műhiba volt.
A játékidő megszakítása alatt elkövetett szabálytalanságok ugyanúgy büntetendők, mintha azt a játék közben követték volna el! Tehát pl. time out után sem jöhet be mindenki a pályára korlátlanul a kispadról!
ha tényleg így történt, akkor a dunaferr összevissza beszél. mert amikor két éve pádár margót kiállították, akkor margó - igaz ugyan, hogy kiállítva - de akkor lépett be a pályára (mintegy 2 mp-re), amikor a fradi gól után kezdéshez készült... és akkor - bár ne volt játékban a labda - ezt elegendő alapnak tartották az óvásra; és nemcsak ők, de a versenybizottság is...
próbálom tisztázni magamban, segítesz?
ha a játékvezető olyan szituban, amikor hetes kéne ítélni, szabaddobást ad, az ténydöntés; hiba ugyan a jv részéről, de nem alap az óvásra. idáig azt hiszem, jól értem.
aztán hozod a példát az időmérő szabályellenes viselkedéséről, amely alap az óvásra (2p helyett 3p-t mér). értem ezt is.
de ebben az esetben, ha jól értem a helyzetet, vmi olyasmi történik, hogy az ellenőr úgy ítélte meg , hogy szabálytalan volt a csere. azaz inkább az olyan tevékenységhez állt közelebb, mint ami az első, a jv-vel kapcsolatos példád volt, nem olyan, mint ami az időmérős példával kapcsolatban volt.
vagy ha vki a zsűriasztalnál van, annak a tévedése eleve a második kategóriába tartozik?
köszi.
kfg
Csak hogy tisztán lássak:
A kiállításnál - miközben állt az óra - a kiállított Pigniczki "helyett" és pályára lépett egy játékos, majd az ő cseréje (aki helyett valójában pályára lépett) ezután ért le a pályáról. A zsűri ekkor jelezte a szabálytalan cserét. Így van?
És a Dunaferr ezt vitatja, hogy ez nem szabálytalan, merthogy nem ment az óra.
És ez is így van? (Mármint a szabálykönyv szerint.) Tehát amíg áll az óra, bárki a kispadról beléphet a pályára?
(Most nem foglalkozom azzal, hogy ez döntően befolyásolta-e a mérkőzés alakulását.)
2003. szeptember 18., csütörtök, 7:03|Utolsó módosítás: 2003. szeptember 18., csütörtök, 7:35
Az első félidőben történt hiba miatt megóvta a Győr elleni bajnoki mérkőzését a Dunaferr nőikézilabda-csapata. A bajnok a 3. fordulóban hazai környezetben szenvedett egygólos vereséget, ám videofelvétellel bizonyítani kívánják, egy kiállítást hibásan ítélt meg a zsűri az együttes kárára.
A találkozó 17. percében Pigniczki Krisztina (Dunaferr) kiállítását követően a hazai együttes kettős cserét hajtott végre, ám a zsűrielnök úgy ítélte meg, szabálytalan csere történt. A tumultuózus jelenetek után folytatódott a játék, ám az újvárosiak kettős hátrányból folytathatták a találkozót.
Takács Csaba szakosztály-igazgató a Dunaújváros Online-nak megerősítette: mivel a dunaújvárosi vezetők szerint szóban forgó esetnél teljesen szabályos cserét hajtott végre a Dunaferr, csak a zsűri ezt nem vette észre - azaz a plusz kiállítás teljesen jogtalan volt -, továbbá a kettős emberhátrány alapvető befolyással bírt a mérkőzés kimenetelére (12-8 után itt jött fel, majd egyenlített a Győr), a szakosztályvezetés az óvás mellett döntött.
Az óvásról első fokon szeptember 26-án tárgyal és határoz a Katona Sándor vezette versenybíróság.
Óvni akkor sem lehet!!!
Maximum tiltakozni és eltiltatni a játékvezetőket.
Legutóbb az ifi Eb-n volt egy ilyen kirívó eset, mikor a magyarokat megverették az elődöntőben. Óvni akkor sem tudtunk, csak tiltakozni...
De ha "...a mérkőzés során folyamatosan, több alkalommal, bizonyíthatóan szándékosan ítélkeztek az egyik vagy a másik csapat terhére...", akkor lehetne.
Persze ki mondja meg, hogy mi a folyamatos, illetve ha egy bíró a sípjába fúj, akkor azt szándékosan teszi-e vagy csak úgy spontán?
Ez a szituáció és minden ehhez hasonló eset elbírálása, (pl.7-es volt-e vagy nem) játékvezetői ítélete, egy ténydöntés, ezért óvni soha nem lehetett! Ilyen alapon minden mérkőzést megóvnának, de nem csak kézilabdában, hanem minden más labdajátékban is. :)
Teljesen más kategória, ha pl. az időmérő szabályellenes módon cselekszik, és mondjuk egy kétperces kiállítást 3-nak mér, és csak utána engedi vissza a játékost. Vagy az edző szünetbeli kiállítása után emberhátrányban folytatná az edző csapata a mérkőzést. Ez mind a leírt szabályokkal ellentétes és nem sorolható a játékvezetői ténydöntés kategóriájába. Jobban sajnos nem tudom neked elmagyarázni, de ahogy ismerlek, szerintem érzed a különbséget...:)
Tökéletes a helyzetelemzésed, a hiba létét vagy nemlétét abszolút nem az határozza meg, hogy az esetleges rossz ítélet után mi történik a pályán! Max. az a jv. vagy az időmérő szerencséje, hogy a rossz ítéletével nem befolyásolja az adott mérkőzés végeredményét. Értsd: a sújtott csapat mondjuk végül nyer vagy veszít 10 góllal.
Én sem láttam a mérkőzést, a konkrét esetet, de a hozzám eljutott információk alapján félek attól, hogy sajnos ez esetben is az időmérő hibázott nagyott, és hát egy egygólós meccsnél igencsak befolyásolót...:(
Rettentően sajnálnám a Győrt amúgy...
De sajnos csak egy közhellyel tudok élni: szabály az szabály...
A kiállítás után a játékvezetők azonnal belemenést ítéltek Görbicz Anita ellen, pedig a felvételeken egyértelműen látszik, hogy Lovász Zsuzsa belül védekezett. A másik oldalon rögtön hétméterest kapott a Dunaferr.
Akár ez is lehetne befolyásoló tényező...
"mérkőzés sorsát döntően befolyásoló" ha tenyleg ez szerepel a szabalykonyvben, az tobb mint szomoru, ez engem meglep. fuggetlen a mostani meccstol: ebbol csak vita lehet. az En olvasatomban (mint laikus) tiszta, egyertelmu szabalykonyvre van szukseg.
egyebkent meg ha megovjak es ujrajatszas lesz akkor sem aggodom: megegyszer megverjuk Oket, legalabb mar En is lathatom :))) a szegyenfolt meg orokre ott lesz az ujvarosi vezetokon
Véleményem szerint bármely hivatalos közreműködő hibájának nagysága nem függhet attól, hogy a hiba után A jatékos betudta -e lőni a ziccert, vagy B játékos tudott -e hárítani. Egy adott hiba minden körülmények között ugyanakkora hiba. (Ha ítélek egy hétméterest, ami rossz ítélet, és a lövő játékos kihagyja, attól én még rosszul ítéltem, ez az én hibámból semmit nem von le. Ha nem veszem el a 4 lépést, de a továbbengedés után kapus hárítja a lövést, az eredményen nem látszik ugyan a hibám, de ugyanakkorát hibáztam, mintha látszana.) Tehát ha a versenybíró hibájából elmarad egy 2'-es kiállítás, vagy a versenybíró hibájából jogtalanul kap 2'-et egy játékos, az - teljesen függetlenül attól, hogy a mérkőzés melyik részében történt, teljesen függetlenül attól, hogy mi történik ez után 2'-ig a pályán - ugyanakkora hiba. Szerintem két dolgot kell megnézni: -megtörtént -e a játékszabályokkal ellentétes ítélet? (ezt jelen esetben csak az tudhatja, aki látta a videót, és a videón látszik is a kérdéses szituáció), ill. -a mérkőzés végeredményét megnézve feltételezhető -e az, hogy a meghozott jogtalan ítélet elmaradása, vagy az elmaradt jogos ítélet meghozatala esetén a végeredmény más lenne.
Még1x, ez csak általánosság volt, nem voltam ott a meccsen, nem láttam, stb., csak furcsa volt, hogy azon vitáztok, 2 vagy 3 gólt lőtt a Győr a 2' alatt - ez meglátásom szerint nem befolyásolja a hiba nagyságát.