Ezt a fórumot azzal a céllal hoztam létre,hogy aki kedvet érez kistraktor,csettegő,és egyébb háztáji gépek sajátkezű építéséhez csatlakozzon.De akinek van ilyen gépe az is szóljon hozzá.Itt megoszthatunk az ötleteket,tapasztalatokat.
Ne haragudj,ezzel nem megbántani akartalak,mert énsem tudtam és hü..séget meg nem akartam írni tegnap épp ezért inkább énis vettem a fáradtságot és utánnajártam a neten!
T25 nek van igaza!Nem értem miért kell veszekedni!Ha valamit nem tudsz pontosan akkor a Google a barátod!Levan írva feketén fehéren hogy a Lada Nivában ZÁRHATÓ KÖZPONTI DIFI VAN!
Így van!Nem vagyok egy nagy terepjáró szaki,de pont tegnap olvastam a Lada Niváról és ott leírják azt amit az előző hozzászóló fórumozó társunk is leírt hogy a Lada Nivában van központi hosszirányú difi más néven osztómű ami zárható!Tehát a Lada Niva használható 4kerék meghajtásban aszfalt úton is ha kivan kapcsolva a központi difizár!A Suzuki Samurai-ban mivel nincs osztómű így nem ajánlott szilárd burkolatú úton a 4kerék meghajtásban használni mivel nincs ami kiegyenlítené az első és hátsó kerekek közötti fordulatszámkülömbséget!
Már régóta olvasom a topikot. Én is fúró, faragó ember vagyok. Építek egy kis trakit, azaz egy mini fűnyírót. Most még csak oda állítgattam az alkatrészeket hogy, hogy fog kinézni. Ha van észrevételetek írjátok meg.
Mivel minitraktort építek megmaradt egy blokkom, egy 11 lóerős Yamaha golfautó blokk, a gyújtást már én csináltam rá.. egy briggs gyújtás, ha valakinek kell, 15.000 Ft-ra gondoltam. Képek:
Akkor nem ismered a NIVA-t az bizony állandó négykerék hajtású autó . Ha nem hiszed ,odaálsz egy meredek dombnak srégan országutiban és ha megkaparnak az eldiferáló kerekek a kaparásnyomok első és hátsó tengelynél is láthatóak lesznek . Én olyan helyen dolgoztam ahol gyakori jármü volt a NIVA és extrém körülmények közt kínoztam öket sok éven keresztül.
Mivel túl költséges lenne egy traktór építése ezért inkább eladom amim van és építek egy rotakapát.Köszönöm a sok segítséget a kollégáknak!Itt a pannonai blokkom 4-sebességes!
A niva bizony állandó összkerék hajtású a hosszú kar valóban felező, a rövidet pedig osztómű zárnak hívják. Tehát akkor csak kell hogy legyen benne valami difi ami hosszában is dolgozik. Nekem még nem volt nivám de ittam már olyannal aki már "evett" is. :-)
na mielőtt ezt olvastam volna már én is irtam .igen itt látszik hogy ki is lát bele a folyamatokba. én nem is akarok beleszolni eztán szemmi ilyen vitás dolgokba. had épitse be a difi müvet a két hid közzé és majd meglássa az eredményt . a fönököm mindig azt mondja mikor látom hogy valaki rosszul csinál valamit és szólni szeretnék hogy :CSITT MAJD MAGÁTÓL RÁJÖN TANULJON MINDENKI A MAGA HIBÁJÁBÓL . ja igen a niváról meg annyit hogy már 8 éve tulajdonosa vagyok egy 96-os évjáratu 1,7-es nivának szokszor cseréltem már féltengely csuklókat hátsó gardán kereszteket. és voltam benne már párszor . nem álandó 4*4 a kis karral lehet be ill ki kapcsolni a nagyobb karral pedig nyomatékosabbá tenni az az lasitani. de nagyon egyszerü a dolog. az egyik elsőkerekeket meg kell emelni betenni sebességbe a váltót. és megpróbálni hogy a megemelt kereket el lehet e forgatni ha a kiskart előrre nyomod akkor simán forog a kerék ha hátra húzod meg se mozdul. ha álandó 4*4 lenne akkor a megemelt kereket nem tudnád forgatni ha sebességben van a váltó. igy van ?
Köszönöm szépen az egyet értésedet. lehet nekem is egy ilyen példát kellett volna irnom. de ahogy nézem még mindig nem tiszta sokaknak. 11 éve dolgozom mg szerelőként és traktorosként. jópárszor javitottam már 4*4 hibát. pont olyan miatt hogy eszement traktoros bene hagyta az elsőhajtást ki ment a kő utra és 9 gyorsal meghajtotta . na és akkor jött a csattanás mert még a malacot is letépte magáról. az ujjab gépeknél már van automata 4*4 de az is jelez ha nagyobb sebeségel közlekedel vele.
üdv! az szuper lenne. csak az a kérdés hogy menyiért? most amig nem kezdjük a munkálatokat addig csak kicsi pénz van . mércius elején mér kezdjük a vetőágy készitést utána a napraforgó vetés. akkor már több zsetonom lesz. addig csak csere beréket tudnák ajánlani. rotakapát, körfürészt esetleg lada hidat .
Hali nem egy nivát csináltam a terepváltóba fogaskeréken kívül nincsen semmi kuplung, kiegyenlítö vagy difi ..csak fogaskerék , ami kapcsolja az elsö hajtás és kapcsol egy felezöt ami a fordulatot csökkenti le egy fogaskerék párral ami miatt lasabb de erösebb lesz a gép... ennyi...
Félre értések elkerülése végett megmondom neked a NIVA az állandó négykerék meghajtásu autó, ami országuton 40-60 %-ban osztja a hajtást előre ill hátra , zárt difivel, a kiskar a nivában, 50-50%-ban. Az UAZ pedig hátsó kerék hajtásu, és kapcsolható négykerék meghajtásra .
Valóban lassan közlekedik,de lehet dög nehéz is egy épített jószág,meg foghatnak is rajta a gumik.Kis sebességnél ugyan több ideje van a különbséget lecsúsztetnia a guminak,de ha nem teszi,akkor csavarja a hajtást.
Na mindegy majd kiderül hogyan viselkedik ha megépíti,de én személy szerint raknék oda valamit,ami legalább részben képes kiegyenlítést végezni.
Csak akkor fordul ugyanott,ha a derék csuklópontjától pontosan ugyanakkora távra van 4 kerék felfekvési pontja. Ha nem egyezik a csuklótól a táv,akkor a hátulja mint az utánfutó fog viselkedni.Levágja az ívet,ezért kell a futóval jobban kiengedni az autót,traktort..stb. a kanyarban/kereszteződésben.
Irányváltó az nincs benne. Csak előre hajt. Ily van ahogy irtad van egy külön hajtás a munkaeszközökhöz. Ez a hajtás azon a tengelyen van amit hajt a motor a láncal. Ezután vannak még tendelyek a lehajtásban amivel csökkentik a fordulatot. A kerekeket ki lehet kapcsolni a hajtásból. Jó kis gép de nekem nagyon hiányzot a hátramenet így megváltam tőle. Ha kérdésedvan szívesen válaszolok ha tudok. Itt vagy emailben.