Keresés

Részletes keresés

Oxalis Creative Commons License 2000.08.31 0 0 155
Helló Mindenki!

Kit érdekel a gyógytea készítés szárított taplógombákból?

Pecsétviaszgomba vagy lepketapló és ha van kalapos gomba, a shii-take kell hozzá. Tehát nem kell együtt a három, hanem amelyik éppen van otthon, kéznél van.

A csontszáraz, durván megőrölt vagy mozsárban összetört, kb. 10 gramm vagy 1 deka gombát teatojásban vagy csak "úgy" 8 dl forró vízbe szórjuk, összekeverjük és 20 percig főzzük. Majd finom, aprószemű szűrőn átszűrjük. Cukorral vagy mézzel és citromlével ízesíthető.
Fontos tudni: a fenti gombákból készült tea rák megelőzésére, rákos megbetegedések megelőzésére, a daganatműtét után a továbbterjedés megakadályozására jó hatással van.
Feszült, stresszes állapot és az állati eredetű zsiradék-felesleg feloldását is segíti. Kúraszerűen, naponta két csészével fogasszuk! Kúraszerűen alkalmazva 3 hónapos időközönként, 1 hónap szünetet tartsunk. Immunrendszer erősítésére hetente egy-két alkalommal érdemes inni belőle, tartósan a fő étkezések között.

Ha valaki valamit nem ért, kérdezzen.

Alkoholos gyógynövény-alapú ágyakba (nagyobb üvegekbe) a gyógynövények közé darabos szárított gombát érdemes rakni. Mi jöhet szóba? A fentiek, természetesen nem kukacos állapot, itt már mindhármat belerakhatjátok a gyógynövények közé, együttesen is lehet alkalmazni őket. Ki kell-e szárítani ilyenkor is őket? Természetesen, mint írtam, szárított állapotban kerüljenek az üvegbe. Darbokban és nem őrőlve! Mennyi ideig tartható el az így készült gyógyhatású ital? A sötétre színeződött alkoholos levet a felöntéstől számított 3 hónaponkét le kell önteni (szűrni) egy tiszta üvegbe. Ugyanígy lehet új italllal ismételni a bemutatott eljárást, addig, amíg színe van az elkészült gyógyitalnak.
Mire lehet alkalmas ez az ital? Mire lehet felhasználni? A benne lévő gyógynövények és gyógygombáknak más-más a hatóanyaguk, más-más betegségekre hasznosak. De az ital, önmagában nézve is finom. DE nagyon keserű. Unicum-svédcsepp jellegű.
MIkor ajánlatos fogyasztani? A több alkalommal leöntött és összegyűjtött gyógyitalt reggel, étkezés előtt fél órával másfél-két cent fogyasztandó.
Mikor fejtik ki a gyógyhatását az ital? Három hét után, már érezhetően javul a közérzet, erősödik az immunrendszered. Nő az étvágyad! De nem hízol!

Milyen gyógynövényekekt használjak?
Általában a környezetünkben található bármilyen gyűjthető gyógynövény alkalmas erre a célra. Leginkább az orbáncfű, citromfű, apróbojtorján vagy párlófű, vasfű vagy verbéna, galagonya bogyó, galagonya virág, sárga ökörfarkkóró, orvosi ziliz, szemvidítófű, csalán, kakukkfű és még sorolhatnám.
Megjegyzem, nekem 64 féle gyógynövényből készült ágyas gyógypálinkám van otthon.

Mivel sajnos rettentően keserű ez az ital, aki akarja ízesesítheti:
szárított szentjánoskenyérrel, aszalt fügével, aszalt szilvával, aszalt meggy-gyel, aszalt almakockák (bagolytüdő), mazsolaszőlő (fehér és barna), tehetünk még bele ízlés szerint szerecsendiót, szerecsendióvirágot, szegfűborsot stb.

A variációk száma a végtelenbe konvergál. Több témára, mindenkinek ízlése és gyűjtőszenvedélye szerint.

Ha valakinek nincs ideje az egésznek utána járni a természetben, akkor a gyógynövényboltokban, fitotékákban, csak annyit kell mondani, hogy szeretnék ágyaspálinkához gyógynövényeket vásárolni. Mindent adnak, ami a készletükben rendelkezésre áll.

Oxalis

retur Creative Commons License 2000.08.31 0 0 154
<OFF>Nem a zagond.
Odáig eljutni, meg time (mikorra végre kifordul6nánk magunkból & BKV(min.) & ...(short time)... & a zapróbb al6na & ...(short time)... & BKV(min.) & közben ittott kalya-pilya-nyafogás(+előtte otthon). Szóval örülök, ha este 5 után Kamraerdő (csak 1 delelyes). Azér itt-ottan is volt gombaszag, igaz 1-ccer valami tinóruféle virágzott, de nem ismertem meg (azér otthon tartok kitűnő gomba6ározót 1 volt dologhelyemen leltem a házikönyvtárban)
</OFF>
Előzmény: Törölt nick (145)
Munchausen Creative Commons License 2000.08.31 0 0 153
Nemrég hallottam újra a wasabi gombáról, ez egy japánban honos gombafajta, különleges tulajdonsága, hogy igen erős biolumin, vagyis világít rendesen. Nem tudja valaki, hogy honnan lehetne ilyet szerezni, meg esetleg azt is, hogy mérgező-e, izre jó? Főzés közben elveszti-e a világító képességét, pazar lenne egy világító gombapörkölt, nem? ;-)))
retur Creative Commons License 2000.08.31 0 0 152
Borhoz pálinka? hmm...

Különben szia itt is, maradok csak olvasó.

Előzmény: Törölt nick (150)
lujza Creative Commons License 2000.08.30 0 0 151
A-ha. Kösz.
Előzmény: Törölt nick (150)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.30 0 0 150
Füveket, fűszereket vagy gyümölcsöket begyömöszölsz egy üvegbe. Virágokkal is kipróbálhatod. Rájuk öntesz valamilyen --- lehetőleg tiszta házi --- pálinkát. Az egészet néhány hétig így hagyod, azután megkóstolód. A pálinka íze csodálatos változáson megy át. Ráadásul egészséges, igazi gyógyszered van. Népgyógyászat. Mértékkel kell fogyasztani. Sőt mindezt a borral is kipróbálhatod.
Előzmény: lujza (148)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.30 0 0 149
Nem biztos. Az aggály azért jogos. Nem minden tintagombafélének van mellékhatása. Elég sok a mendemonda. De jó, a tintagombákat hagyjuk ki. Mikológus barátomat ide fogom csalni (Oxalis), lehet, hogy a véleményén csodálkozni fogtok.
Előzmény: bd (147)
lujza Creative Commons License 2000.08.30 0 0 148
Mi az az ágyaspálinka ?
Előzmény: bd (147)
bd Creative Commons License 2000.08.30 0 0 147
Ágyaspálinkába pl. tintagombát talán ne.
bd
Előzmény: Törölt nick (146)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.30 0 0 146
Sőt ha a pecsétviaszgombát ha vékonyan lakkal átfested még szebben mutat. Kínában még termesztik is, igen nagy becsben áll. Gyógyászati célra használják daganatos megbetegedések kezelésére, immunrendszer erősítésre. Porrá őrlik, kapszulákba teszik, úgy árulják. Teának is használják, ti is kipróbálhatjátok.

Én most azon filozóm, hogy ha teának lehet használni a gombákat, akkor miért ne lehetne az ágyaspálinkák mintájára gombaágyas pálinkát készíteni? A kockázatok és a mellékhatások tekintetében várom véleményeteket.

Előzmény: Riza (143)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.30 0 0 145
Á, ha kicsik a magzatok az sem olyan nagy gáz. Toltam én már babakocsit erdőben a bokrok között bújva, meg töltésoldalon a sárban cuppogva. Kisebb túráknak bármikor neki lehet velük menni, meglepően jól bírják, csak vigyél magaddal valami finomságot rágcsálni, meg inni. A nyuszik, az őzikék, a rókalyukak, a madárdal már leköti a kicsik figyelmét. Nagyokat nevetnek nekik. Sőt ha nem vigyázol a korhadt ágakkal jól a seggedre is csapkodnak.

De eső, az nincs. Tavasz óta alig-alig. Egy kezemen meg tudom számolni hányszor.

Még van nekem egy bajom. Elmesélem. Elég sok a kóbor kutya meg a felelőtlenül futtatott kutya felénk. Már többször nekem támadtak. Szerencsére elég hangosan tudok ordítani, úgyhogy egyelőre ez a módszer még bevált, mert elfutottak. Gondoltam már, hogy csináltatok valami fokost magamnak, mint anno a bakonyi betyárok használtak a farkas ellen, hátha. Sőt remélem otouto is vissza jön az egyetemre a vakációból és eszébe jut, hogy ugye itt ő a topicgazda. Szóval otouto erősen érdeklődik a harcművészetek iránt, remélem tud virtuálisan is tanácsot adni, hogy mi a fenét csináljak, ha észreveszem, hogy egy rotveiler rohan felém, úgy százzal a mezőn szegfűgomba keresés közben. Szóval én ilyenkor teljes hangerővel ordítok, "nemmészeredj innenkurvaanyád" vezényszavak, dehát ez nem tudom meddig lesz elég. Bizony van egy-két hely, ahova egyedül vagy a családdal már nem merek visszamenni, mert félek, hogy újra jönnek a dögök.

Előzmény: retur (144)
retur Creative Commons License 2000.08.30 0 0 144
<OFF>Kösz a topicot, sajna mostanság csak olvasásilag gombászok, de majdcsak cseperednek a porontyok!</OFF>
Előzmény: Törölt nick (137)
Riza Creative Commons License 2000.08.29 0 0 143
A pecsétviasz gomba szépen mutat a kisebb vázában és jól szárad mi?
Az árvégi fülokével mit tettél?
Előzmény: lord (141)
ámbátor Creative Commons License 2000.08.28 0 0 142
Már erdélyben sincs gomba. Az egyetlen értékelhető - de még mennyire - találat egy gyönyörű, egészséges, jól megtermett, 12-13 cm átmérőjű, fényesen csillogó kalapú hirip. Közel s távol semmi más, ez viszont vacsorára remek volt. Ott talán most már beindul a szezon, mert mikor elindultunk haza, esett!!! Az az egy gombicsek egy kissé lápos területen kellette magát, a nyűvek meg nem hitték el hogy gomba, úgyhogy rá se néztek :)))
lord Creative Commons License 2000.08.27 0 0 141
Riza (rizike:)
akkor csak neked elmondom, hogy ma tucatnyi pecsétviaszgombát találtunk nem messze a Szépjuhásznétól (Budai hg.) nyakig saját spórájukban barnulva, meg pár db árvégű fülőkét. Szárazakat, hogy szinte törtek, akárcsak az ilyen-olyan taplók.
Bár a szárazság nem is olyan rossz, ha belegondolok... legalább nem nekem kell a szárítással pöcsölni :)

És volt kosbor újra!

Riza Creative Commons License 2000.08.25 0 0 140
JÓESTÉT Lord!
SZERETEM, HA GOMBÁRÓL BESZÉLÜNK ÉS A MESÉLÓ ÉRZÉKELTETNI TUDJA A HANGULATOKAT, ÍZEKET, ILLATOKAT!
Úgy látom megint elfelejtettem átváltani a kis betukre. Bocsánat!
Ezért is szeretem a gombászós napokat. A beszélgetés is jó róla, hát még a kutatás!
Aki pedig nem árulja el a termohelyeket óvatos, de inkább jobb lenne, ha hozzá sem szólna. Miért jó az, ha másnak fáj a szive.
Én bátran elárulom, hogy a RÁM szakadék környékén nem taláktunk ízletes vargányát. A hazafelé úton viszont más kosarában láttunk. Vacak élmény volt!
Előzmény: lord (122)
lord Creative Commons License 2000.08.25 0 0 139
na akkor egy ujabb remtortenet a Bp-i gombavizsgalokrol:

2 hete a Borzsonyben jartunk es sok mas kozott talaltunk egy zamatos, friss, egeszseges dioizu galambgombat. (A helyiek persze nem eszik csak a varganyat meg az ozlabat, legalabbis a kocsmalatogatok szerint.) Probakeppen elvittuk a Lehel teri piacra (tudom, most nem ott van, de az a piac) ahol ketten is szakertettek. Teljes tanacstalansag utan kiotlottek, hogy ez VAGY tovisalja gomba VAGY doggomba. Nem mindegy azert. Biztos ami biztos elkunyizta`k tanfolyamra bemutatando a lelkes tanuloknak, mert annyira nincs gomba az orszagban.

Törölt nick Creative Commons License 2000.08.22 0 0 138
Hát nem semmi ilyen időben gombát találni! Minden elismerésem. Én is figyelem a fákat, de semmi. Nézem, hol vágtak ki fát --- hátha legalább a tönkön valami. De semmi. Emlékszem 2 évvel ezelőtt mennyi őzlábgombát találtunk........alig bírtuk hazavinni. Egy kis rántott őzlábgomba nagyon jól jönne! No mindegy, nincs, lehet kimegyek a piacra termesztett csiperkét venni.
Így múlik el a világ dicsősége.
Előzmény: ámbátor (133)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.22 0 0 137
Kimaradt a kulcsszó. Melegdunszt. Így már érthető.
Előzmény: Törölt nick (135)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.22 0 0 136
Hi Lord!

Kösz ezt a kullancs leírást. Szerintem a kivétel technikája nem áll. Én magamból szépen lassan -- érzem ahogy engedi -- kihúzom. Ha tekergeted, szerintem olyan mintha az üdítőüveg nyakát csavargatnád, a fej valszeg benn marad. Ezért jobb a kihúzás. Meg azután miért nem mindegy, hogy az óramutató járásával megegyező vagy ellentétes irányban. Amúgy és a szemöldökcsipeszt sem kedvelem, nem érzem az ujjaimon a jószágot. Annak idején kutyán elég sokat gyakoroltam, itt is mindig a lassú-egyenletes-"érzéki" technika vált be a legjobban.

Még annyit, hogy kullancsriasztót szoktam használni (múltkor elfelejtettem), meg ha tudom, hogy erdőbe megyek pár órval előtte bekapok pár gerezd fokhagymát, ennek a kipárolgáskor keletkező nem éppen finom illatát általában gondosan elkerülik a kis dögök. Azóta megfejtettem, hogy jöttek belém. Az erdőben megálltam egy fánál, ahogy locsoltam valszeg akkor ugrott rám; a hirtelen hőhatást megérezte. :-)

No és a könyv? Hogy tetszik? Fénymásolás, szkennelés? ....

Üdv,

Kopáncsi

Előzmény: lord (120)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.22 0 0 135
Én még nem próbáltam ezt a lisztszagú kedvencet tartósítani. Ám úgy gondolom, hogy:
a/ Az előzőekben ismertetett gombasavanyúság-recept itt is megteszi.
b/ Megfőzöd a gombádat. Sós vízben elteszed, 1 liter vízhez, 2 bő evőkanál só. A gombát üvegbe teszed, ebbe a sós vizet, az egészet melegvízben hagyod kihűlni.
Előzmény: bd (134)
bd Creative Commons License 2000.08.22 0 0 134
Hamár gomba nincs, legalább készüljünk az oszi nagy gombadömpingre.
Fenyopereszkét (rákízu pereszke) hogyan tesztek el?
bd
ámbátor Creative Commons License 2000.08.18 0 0 133
Minap gyönyörű sárga-gévagombát láttam. Végülis nem ettük meg, pedig igancsak étvágygerjesztő volt.
lujza Creative Commons License 2000.08.11 0 0 132
Ja hogy Erdély ? Akkor jó. Már aggódtam, hogy lemaradtam valamiröl. :))

Én 2 rizike lelöhelyet is tudok, de nem árulom el, hogy hol, mert télleg nagyon finom. De hát a rizike szezon még odébb van. Ámbár egyszer augusztusban kimentünk özlábat keresni, s van egy hely a rizikés mellett, na ott bóklásztunk, gombaillat az egész környéken, özláb egy szál se, akkor aztán megláttuk. Rizike tenger mindenfelé...

Előzmény: ámbátor (131)
ámbátor Creative Commons License 2000.08.11 0 0 131
Pedig kíméletből nem is mondtam, hogy egy rizikét is találtunk, ami pedig nagggyon finom. Sajna, kicsit messze kell menni mindezért, messze túl a szilvafákon (gy.k. Transsylvania). Mióta hazajöttünk magam is a szárított gombát rágicsálhatom csak. (Mert annyit szedtünk, hogy muszályott szárítani is. Ki bír naponta egy-két teli kosár gombát megenni) A legszebb vargánya volt vagy 25cm átmérőjű, teljesen kukactalan.
A német hiripet és a nyíri hiripet nem eszik, csak a hiripet szedik le.
Előzmény: lord (130)
lord Creative Commons License 2000.08.10 0 0 130
ámbátor, te gyilkos! :) HOL? HOL szedted? (szemétség! nem elég, hogy megtalálta, megette még el is dicsekedte...)
és persze kész lebukás és tiszta ciki és szemét húzás, hogy nem tudom merrefelé hívják hiripnek... és a helyiek nem eszik! égnek áll talpszőröm. és pontosan melyikeket nem eszik?

kopancsi
köszönöm :) és télleg minden tetszett? csak azért kérdem, hogy merre szőjem tovább a meseszálat, amíg be nem üt a szezon :)

(el sem merem mondani, hogy a Budai hg-ben árvégű fülőkét találtunk, meg rengeteg lepke-taplót, csak már szárazak és öregek voltak, az erdő meg porzott és tikkadtan szenvedett egy nagy esőért)

lujza Creative Commons License 2000.08.10 0 0 129
S merre az arra ??
(Nem a pontos helyet kérdeztem, csak az égtájat.:))

Mi egy hete voltunk kint, olyan gombátlan volt az erdö, hogy még az esetlegesen magunkkal vitt gombák is elmúltak. :(((

Előzmény: ámbátor (127)
ámbátor Creative Commons License 2000.08.10 0 0 128
Mondom: "hirip"-nek
Előzmény: ámbátor (127)
ámbátor Creative Commons License 2000.08.10 0 0 127
Gyönyörű őzlábakat (sz)ettem a múlt héten. Meg príma vargányákat, galambgombát. Szerencsére a helybeliek a tinóruk többségét nem eszik, nem is szedik, úgyhogy volt bőven. Nem próbáltam meggyőzni őket :) Arrafelé egyébként a tinórut hiripünek nevezik.
Előzmény: lujza (124)
lujza Creative Commons License 2000.08.10 0 0 126
Északon sincs. Hova lett ???
Előzmény: Törölt nick (125)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.10 0 0 125
Én itt délen nem. Már azt sem tudom hogy néz ki.:-(
Előzmény: lujza (124)
lujza Creative Commons License 2000.08.10 0 0 124
"Volt egy rossz élményem, amikor 4 éve leugatott a Bosnyák téren a szaki, hogy mit magyarázom neki, hogy HOL találtam a behatározandó leletet. "A gomba mindenhol megél. Neki mindegy, hogy tölgyesben vagy fenyő alatt találta-e." Ezt mondta. Azt most inkább nem idézem, hogy én mit mondtam. :) "

:) El tudom képzelni. S az ilyen még pénzt is kap érte....

Látott mostanában valaki már özlábat ???

Előzmény: lord (122)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.10 0 0 123
Kedves lord, nagyon tetszik amit beírtál!!!!!!!!!
Előzmény: lord (122)
lord Creative Commons License 2000.08.09 0 0 122
Kopancsi, nagyon ki vagy bukva a "szakmára", attól tartok jogosan. Ha vigasztal, máshol sem jobb a helyzet. Lengyelországban, ahol baromi sok erdei gombát, bogyót, gyümölcsöt árulnak a piacokon egyáltalán nincs gombavizsgálat (pár éve nem volt, nem tudom most mi a helyzet). Olaszországban nem is árulnak nyers erdei gombát, csak a szárított vagy olajba eltett tinórát látni mindenhol. (Viszont az milyen gyönyörű! Egészben pakolják az üvegekbe...). Erdélyben sincs szakmai felügyelet (mondjuk másra se') mindenki csak azt az 1-2 fajtát szedi amit ismer. Abból viszont sokat. Apámék tavalyelőtt nyáron vhol Gyergyóban táboroztak és 8 kiló csiperkét (rókagombát) szárítottak, miután belaktak belőle, mint a duda. Mesélték, hogy csak a nagyokat (féltenyérnyit) szedték le és vigyázniuk kellett hova lépnek ha nem akarták letaposni a termőhelyet...

(Nekem ilyen "tömeges" élményem a potypenkával volt a Bükkben. Mintha szőnyegen jártam volna. A helyiek savanyúságban (csalamádé) teszik el és milyen jól teszik! Feledhetetlen.)

A szakmára visszatérve: nem akarom szidni, mert nem ismerem. Pontosabban akit ismerek (pl. a lentebb emlegetett "szent őrültet"), meg egy nagyszakállú bölcset a Fény utcai piacról (azóta meghalt már. a piac is), nos őket nagyra tartom. De mostantól majd figyelek.

Ja nem. Volt egy rossz élményem, amikor 4 éve leugatott a Bosnyák téren a szaki, hogy mit magyarázom neki, hogy HOL találtam a behatározandó leletet. "A gomba mindenhol megél. Neki mindegy, hogy tölgyesben vagy fenyő alatt találta-e." Ezt mondta. Azt most inkább nem idézem, hogy én mit mondtam. :)

Na és akkor búcsúzóul a saját horrorom röviden: apai nagyszüleim falujában, nem sokkal a kút után volt egy elvadult ház. Mesélték, hogy gazdája 30 éve bolondgombát evett, rosszul lett, a felesége tejet itatott vele (népi gyógymód). Túlélte a mérgezést, de teljesen megbénult. Csak az egyik szeme ép. Azóta télen-nyáron ott ül az ablaknál egy karosszékben, nem mozdul, nem beszél. Teljesen magatehetetlen, felesége ápolta, míg ki nem dőlt mellőle, azóta vénleány gyermeke gondoskodik róla. Mi, gyerekek teljesen be voltunk szarva tőle. Később (felnőttebb fejjel) a helytörténeti múzeumban találtam róla egy mosolytalan fényképet vasutas egyenruhában, tamburával. Hatalmas ember volt (arrafelé általában nagyra nőnek, hegyjáró nép), 11 éves kora óta favágó, később a gyári vasútnál alkalmazták ácsmunkákra és a szomszéd falu patkolókovácsának lányát vette el. Két gyermekük született, a fiú (már a baleset után) eltűnt vmelyik háborúban, leányuk nem ment férjhez. Azt beszélték, hogy a felesége "megétette" , egyesek azt is tudni vélték miért. (de ezt mos már nem mesélem tovább, így is eltértem jócskán).
Ami viszont érdekes: sosem tudtam kideríteni, hogy MILYEN gomba is volt amit megevett...

lord Creative Commons License 2000.08.09 0 0 121
Barátom szíves szóbeli közlése alapján: az Istvánffy- könyv a Bp.-i Egyetemi Könyvtár nagy olvasójában virít. Na? Ki ér oda előbb?
lord Creative Commons License 2000.08.09 0 0 120
kopancsi, most csak a kullancsokkal kapcsolatban írok gyorsan (bár olyan jó témáitok vannak, vérzik a szívem, hogy ritkán járok erre)

Ez a természetes riasztókkal foglalkozik:
http://www.origo.hu/csalad/egeszseg/000619termeszetes.html , kullancsról nem ír, de vhol olvastam, hogy kámforkenőccsel érdemes magad bekenni (már a csupasz bőrt), mert a kullancs a hőforrásra támad és a kámfor hűt ahogy párolog.

ennél az alapítványnál van a legtöbb info, csak nem volt időm rákeresni:

"Kullancsveszély A Lyme Borreliosis Alapítvány kiadványa a kullancsveszéllyel kapcsolatos főbb tudnivalókat dolgozza fel. A kullancs csípése után 96 órán belül adható oltóanyag, az FSME-bulin jóval drágább, de végső esetben megelőzhető vele az agyvelőgyulladás kialakulása. "

egyszóval csípés után sincs nagy veszély. :)

A megelőzésről: az oltóanyagot felírja házidoki, kiváltod, ő beadja, aztán pár hét után ismét és (ha jól rémlik) 3 hónap múlva védett leszel, de csak pár évig.
Kiszedni meg az orvosi csipesz/ kanül a legjobb szerszám én azzal szoktam tekergetni az óramutató járásával ellenkező irányban.

ui. a malac nem találkozón volt, csak arra jártunk (Komló) és a frászt hozta ránk ahogy kicsörtetett a bozótból. Később mesélték, hogy kié, meg hogy rengeteg tinóra van a környéken augusztusban.
Megyünk is. Most már legalább tudom, hogy kukorica-szagot kell keresnem. :)

mángorló Creative Commons License 2000.08.03 0 0 119
Én találkoztam már az Istvánffy féle könyvvel, nagyon érdekes kiadvány. Rengeteg név van benne, és az a legszebb benne, hogy az ország egyik felén az egyik név egy ehetőt jelöl, az ország másik végén ugynaz a név mérgezőt...
De itt van pl a szarvasgomba, ami a korallgomba népies neve.

A minap együtt ebédeltem a a mamámmal, és ő csak úgy mellékesen megjegyezte, hogy vettek 2 kiló vargányát 1800 ft/kg áron, az élmunkás/lehel téri piacon. !!!! Ezek szerint van gomba.

Törölt nick Creative Commons License 2000.08.02 0 0 118
Látod kedves bogyó!

Ezért jó ez a két gombásztopic, nem kell ide semmilyen egyesület, pláne nem a TIT-tanfolyamai, többet ér a közös beszélgetés és ha valamelyikünk lát valahol valami érdekeset v elakad a határozásban itt mindjárt meg tudjuk egymással beszélni. Nem kérünk pénzt egymástól sem, nincs szakmai fikázás v ilyesmi. Gombaszakmailag (ha így jobban tetszik mikológilag) pedig talán nem vagyunk a béka segge alatt.

Szombathelyen van egyébként Magyaroszág a legjobb piaci gombavizsgáló szakembere, a központi piaccsarnokban. Nagyon agilis és határozott férfi, több évtizedes szakmai gyakorlattal a háta mögött. Ha Szombathelyen jársz, feltétlenül nézz be hozzá!!!!!!!! Nagyon magas szinten, nagyon szép és kulturált körülmények között vizsgálja a gombákat, de az árusításra kitett gombaféléket is folyamatosan figyelemmel kíséri. Tanácsokkal is ellátja a gyűjtőket.

Elrettentő például lakóhelyemet, Szegedet tudnám említeni. Itt az önkormányzat megszüntette az évtizedes jól bevált helyen és viszonylag kulturált körülmények között működő gombavizsáló állomást, a MARS-TÉRI mázsaháznál. (Nem hiszed el, de anno sok szegedinek töb évtizeden keresztül program volt a működését kimenni megnézni, a gombákról helyben beszélgetni, vitatkozgatni stb., mint az ókori Athen agóráján az irodalomról vagy a filozófiáról.) Most egy 1X1 m-es bódéba száműzték a mindig változó gombavizsgálót (!!!!!!!!) és az a rész, tehát a bódé ablaka előtti 80X100 cm-es rész (nem tudom minek nevezzem), olyan koszos és redvás, hogy az embernek még a kedve is elmegy az oda kitett gomba fogyasztásától. Ráadásul ez alatt az asztal-féle alatt egy kuka van, ami mindig bűzlik, a legyek ugye gyünnek, a patkányok rohángalnak éjszakánkét ott, de már hajnalban, nappal is lehet látni őket. a bodéba vm 30 évvel ezelőti pószter van kirakva, de emlékszem már mi van a por, a zsír és a légypiszok alatt. Vmi gombaféle. Ma már alig árulnak vadon termett gombát a szegedi piacon!!!!!!!!!!! Én még olyat is láttam egy pár évvel ezelőtt, hogy a gombavizsgáló a könyvet lapozgatta és mellérakva a gombát, úgy határozta be a gombát!!!!! Ehető???? Mérgező?????????? Mindegy, úgyis kiderül.......másnap.

Ezért szarom én le nagy ívben a magyar mikológusokat -tisztelet a kivételnek-, meg a TIT tanfolyamok előadóit, hiszen a gyakorlati szakembereket teljesen száműzték a szakmából anyagi megfontolás miatt. Nem protestáltak az olyan eljárások miatt, mint amit lakóhelyemen tapasztaltam. A tisztiorvosi szolgálat (ÁNTSZ) nem is alkalmaz felsőfokú, azaz egyetemi végzettségű mikológusokat az én régiómban, a Dél-Alföldön!!!!!!!!!! Ezelőtt kb. 8 évvel egy olyan férfit alkalmaztak egy darabig az ÁNTSZ-nél, aki mérnök lévén (!!!!!!!!!!!!!!) megélhetési kényszerből végzett el, vmi tanfolyamot, ahol a gombákról esett egy-két szó!!!!!!!! Úgyhogy sajnos a tengeri malac és a terrorista klub nagyon is élő realitás. SAJNOS!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ti mennyi komoly szakembert ismertek a gombák világában?????? Szóval várom a véleményt...
Remélem az ÁNTSZ vagy a szegedi önkormányzat vagy a piacigazgatóság is olvassa a topicot. Bár nem igazán érdekli ez őket. Mindenesetre mikológus barátom jelenleg már nem dolgozik közvetlenül a felségterületükön, de a lakcíme és a telefonszáma le van adva a szegedi egészségügyi intézetekben, ha gáz van azonnal hívják. Azt hiszem a horror kevés ahhoz, amit több évtizedes tapasztalata alapján el tudna mesélni. De ez nem fontos senkinek. Ő meg ingyé csinálja, amit csinál!

Még annyit, hogy az én nick-nevem Kopáncsi, egy Kopáncs nevű településről jött, ahol nagyszüleim laktak és ahol az egyik vasútas család meghalt mert olyan gombát evett, amit ismerni vélt.................hány példát tudtok még felhozni ezzel kapcsolatban?

Kopáncsi

Előzmény: bogyó (115)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.02 0 0 117
Sziasztok!

Megígértem, hogy ma délután mikológus barátomat becsalom a monitor elé.

Kedves Oyabun!

A pöfeteg gombával kapcsolatban az a szerény hozzászólásom, hogy érdemes a pöfeteg-gombaféléket gyűjteni és fogyasztani, ugyanis a pöfeteg-gombák antibiotikumokat tartalmaznak és ezért gyógyhatásúak. Régebben kb. 100-150 évvel ezelőtt a népi gyógyászatban használták sebek gyógyításánál, azok összehúzására. Pl. kapálás, kaszálás közben lábon ejtett sebek, kenyérszelésnél történt balesetek, erdei munkáknál a kirepülő faforgácsok okozta sérüléseknél. A pöfeteg-féléket úgy használták fel, hogy a népi a gyógyítók az öreg (tehát a nem friss...), széteseőben lévő példányoknak a spóratömegét (füstjét) belszórták a sebekbe és az anitbiotikum hatására megállt a fekélyesedés, a gennyesedés nem alakult ki, ill. némi útifű-félével kisegítve a sebek gyorsan beheggedtek. Evvel kapcsolatban illetve a pöfeteg-félék termesztésével és azok antibiotikum tartalmának mennyiségével néhány évvel ezelőtt a Kertészeti és Egyetemen folytak kísérletek, de a kísérletek eredményei még mindig titkosak a mikológus társadalom előtt, azokat tudomásom szerint a mai napig még érintőlegesen sem hozták nyilvánosságra. Nektek ezzel kapcsolatban mi a véleményetek?

Nagyobb termőtestű pöfeteg-féléknél (Óriás pöfeteg, Hasadt pöfeteg, Pikkelyes pöfeteg és Változékony pöfeteg) az idősebb száraz, még ki nem hasadt példányoknál úgy őrizhetjük meg a spóratömeget, hogy azt megfelelő neylonzacskóba rakjuk és az lezárjuk. Bizonyos idő elteltével, mondjuk 1 hónap után, a zacskó eltávolítható, és a gombaspóra használható, a zacskót azonban célszerű visszazárni. Egyébként az egész lakás tele lehet spóraporral, de ezt bizonyára tudod, mégis meg kell ezt jegyezni, hiszen olyanok is olvassák ezt a topicot, akik esetleg nem jártasak még ebben a témában.

Kedves Lord!

A népies gombanevekkel kapcsolatban néhány adalékkal tudok Neked szolgálni, természetesen a teljesség igénye nélkül (ez több ezer névre, megnevezésre tehető) és nem rendszerezve, ahogy most villanásszerűen eszembe jut;

Pl. a pöfetegek-félékett Erdélyben finggombának, lófingnak, lóposznak stb. hívják.
A Mezei szegfűgombát tyúkgombának, tikgombának stb. a Dunántúlon.
A Sárga rókagombát nyúlicaként tisztelik, úgy nem is ismerik, hogy Sárga rókagomba, hanem csak az említett elnevezéssel.
A galambgomba-féléket galambicának, a szarvasgombákat a Bakonyban földi kenyérnek stb. nevezik.
A tinoru-féléket csikóláb gombának, de a teljesség igénye nélkül, mint ahogy említettem, a figyelem felkeltés miatt álljunk is meg itt.

A népies elnevezések a gombák jellegzetességeire és sajátosságaira utalnak, amellett, hogy most már talán megmosolyogjuk esetleg kinevetjük a népi elnevezéseket, meg kell jegyeznünk, hogy sokszor találóbbak és kifejezőbbek, sőt érthetőbbek ezek a nevek, mint a mai tudományos magyar elnevezések. Pl. egy szörnyűség a 90-es évek magyar mikológusaitól: Turjángomba, mindez fogalom nem is jellemző a magyar szókincsre véleményem szerint, az meg végképp nem derül ki belőle, hogy a gomba tönkön terem, mit a régi elnevezésénél. Neked az említettekkel mi a véleményed és másokat is kérdezek? Ha meglesz az Istvánffy-féle könyved, megfogsz lepődni az elnevezéseken. Ebben mások is tudnánank segíteni nekünk, ha meg tudják szerezni az említett könyvet. Akinek sikerült az érdeklődését ebben a témában felkeltenünk, az feltétlenül szóljon hozzá, egészítsen ki bennünket.

Üdvözlettel,

emhá,
(Kopancsi mikológus barátja)

Törölt nick Creative Commons License 2000.08.02 0 0 116
Helló!

Ti hogyan védekeztek a kullancs ellen? Mit tesztek ha találtok magatokon? Azért kérdezem, mert tegnap találtam egyet magamon, valószínűleg a strandon szedtem össze délután, de hát ki tudja? Lehet, hogy már a hétvégi erdőkerülésnél rám ragadt, csak figyelmetlenségből nem vettem észre. Elmentem az orvoshoz, megnézte, hogy rendben ki jött-e és azt tanácsolta, hogy figyeljem magamat 3-4 hétig, nem nő-e a helyén a piros volt, vagy másutt nem jön-e ki a testemen piros folt, végtagfájdalom, láz. No, ennyit azért nagyjából én is tudtam volna. Egyébként erdőben, de a mezőn mindig zárt, a környezetbe illeszkedő ruhába szoktam menni még a kánikulában is. A ruházatom színére odafigyelek; zöld, barna, fekete, ám fehér-sárga, világos színek sose. Idáig mindig szerencsém volt, de most már be fogom adatni magamnak a javasolt védőoltást.
A törzsasztalon nyílt egy topic az erdei gyümölcsök, bogyók, növények felhasználásáról, a kedvencekben pedig már régóta benne van a kék túrázók, ahol bizonyára Ti is örömmel ismertek rá egyik gombásztársunkra.

Üdv,

Kopáncsi

bogyó Creative Commons License 2000.07.31 0 0 115
Háááááát mángorló kinyitottam a TIT-es linket és az villogot ide-oda rángva a lapon:

Törpenyúl és Tengerimalac Klub !!!!!

És akkor még nem beszéltünk a Terrorista szakcsoportról :-)

Előzmény: lord (64)
Törölt nick Creative Commons License 2000.07.31 0 0 114
Kedves Oyabun, elnézést, de talán sosem árt senkit sem figyelmeztetni. A szaglás a határozásnál szerintem is legalább olyan fontos lehet, mint a vizuális megfigyelés. Egyszer beszéltük is a barátaimmal, hogy csinálni kéne egy olyan határozó versenyt, ahol a résztvevőknek bekötött szemmel, csupán a szaglásukra(esetleg a tapintásukra) hagyatkozva kellene felismerniük a gombát. Ez az ötlet onnan jött, hogy sokat szoktunk vitatkozni azon, hogy melyik gombának milyen illata is van valójában? Van, hogy mindegyikünk mást mond, a határozókönyvekben összeírt azonosítók pedig néha igen ellentmondásosak, félrevezetőek lehetnek. Nekem nincs valami jó "szaglásom", de ha az erdő felől fúj a szél, vagy bent az erdőben néha még én is megérzem a gombaillatot. A mikológus vezetőnket meg már nem egyszer láttam, hogy mint a vadászkutya (elnézést az összehasonlításért) nyílegyenesen söpört be az erdőbe, mert hát "szagot kapott".
Előzmény: Oyabun (112)
Oyabun Creative Commons License 2000.07.31 0 0 113
Lord kedves...
Elnézéset kérek, kicsit zaklatott volt az elmúlt hetem, nem jutottam el a csarnokig. A gombavizsgáló emlékeim szerint egészen leghátul valahol kicsit jobbfertályon található. Igyekezni fogok benézni valamikor.
Gyűjteni nem csak gombát gyűjtök. Gubacsot, érdekes, szép formájú vagy színű levelet, kavicsot ugyanúgy begyűjtök, mint huszonévvel korábban kisgyerekkoromban. A különbség inkább az, hogy ma már a gyíkot, bogarat, lepkét, mókust stb. nem akarom mindenárom megfogni, inkább úgy csodálom meg ahogy van.
Gombából nagyon szeretem a pöfetegeket, ezeket levesben vagy nyersen fogyasztom.
Az őzlábakat általában patisszonnal vagy cukkinivel együtt rántva tolom az arcomba (nem vagyok vegetáriánus, de néhe nem esik jól húst enni).
Róka- trombitagomba szárítva fűszerként. Tinorúkat szárítva vagy frissen akárhogyis. Pereszke, az ehető csigagombák, tönkgombák stb. általában előfeldolgozva kerülnek tárolásra. (hagymával, sóval megpárolva, dunsztos üvegben mint a télire eltett lecsó).
Ennyi jutott eszembe, majd ha még lesz, leírom. Azt hiszem idén meg fogom prószálni azt a savanyúgomba receptet. Nagyon teccik.
Oya

Az előbb enem ment el ahozzászólásom, és rutios lévén lementettem. Mi több, időközben megjártam a Fővám téri csarnokot. Gombavizsgáló hétfőn 7-16, keddtől szombatig 7-17 óráig rendel. Azt is megnéztem, hogy árusításra engedélyezve egészen pontosan 28 fajta gomba van, annak minden ehető alfaját beleértve (tehát pl. a tinirúk 1 a huszonnyolcból, de ugye tinorúból akad vagy jósok, ami ehető). Remélem tudtam segíteni.

Oyabun Creative Commons License 2000.07.31 0 0 112
Kopancsi
Pöfeteg:Migíg, kivétel nélkül kettévágom, mielőtt nekikezdenék akár meghámozni is. De ez már csak másodlagos, tekintve, hogy a pöfetegeknek kivételesen jellegzetes, semmivel össze nem téveszthető illata van. Egyébiránt nálam a szaglás nagyon komoly szerepet játszik a gombakeresés és azonosításban.
Törölt nick Creative Commons License 2000.07.31 0 0 111
Sziasztok!

Hétvégén szétnéztem a környékünkön. Szegeden. Igaz nem volt eső, harmat meg már évek óta alig-alig van, ám mindig reménykedik az ember. Ez a sóvárgás most sajnos nem volt megalapozott, csupán néhány Kerti tintagombát láttunk hazafelé menet. Szedtünk még néhány ökörfakkórót, zöld-makkot, kanadai aranyvesszőt.

Kedves Oyabun!
Nagyon tetszett a beszámolód, mindig írigyekedek a zalaikra, hiszen az egy gombában és erdőben gazdag vidék, továbbá nagyon sok olyan gomba és növény található arra - a csapadékos időjárás és a meszes talaj miatt-, amelyek mifelénk nem vagy csak kisszámban, elvétve lelhetőek fel.
Annyira kevés gombát láttam, hogy le sem szedtem egyiket sem had szaporodjanak.
Ennek a mondatodnak nagyon megörültem, kevesen gondolkodnak így, az igazi gombagyűjtő szerintem egyúttal elkötelezett természetvédő is.
Találkoztam még egy szem, kb. galambtojás méretű fiatal pöfeteggombával. Azért vigyázz nehogy gyilkos galóca "tojása" legyen, fogyasztás előtt a biztonság kedvéért mindig vágd ketté (ekkor már jól látható a kifejlődés előtt álló termőtest).
(...) Ha idén is lesz, jó vagy nálam egy kisebb adagra. Nagyon szépen köszönöm, figyelmességednek nagyon megörültem!
Mindenfele virít a magyarszegfű, lassan lehet begyűjteni a vadon termő kakukkfüvet és oreganót és egyáltalánis a természet gyönyörű. Meg szoktad-e szárítani a kakukkfüvet és az oreganot? Ha nem, ideje elkezdened! Szerintem bd is osztja véleményem.....

Kedves Lord!
Gombák népies elnevezésről ha jól tudom 1895-ben jelent meg az utolsó önálló, magyar nyelvű könyv. Szerzője Istvánffy Gyula. A címe nagyjából ez; Népies gombaneveink Magyarországon. Könyvtárakban talán fellelhető, ha nem lopták még el. (Ha nyerek a totón vagy a lottón megszervezzük az újrakiadását.) Próbáld a könyvet könyvtárban nézni, talán Te megtalálod.

Miért lepett meg, hogy ilyen lelkesek vagyunk szarvasgomba-ügyben? Nem tudom, talán azért, mert mindig örömmel tölt el, ha hasonló érdeklődési körű emberekkel találkozom. Fák, növények, gombák, természetjárás stb., ha valaki ezek közül bármelyiket is szereti rossz ember nem lehet.
Nem kötözködni akarok, de milyen illata van az U-vitaminnak? Leginkább a főtt kukoricára emlékeztető illata van. Tudod, amikor főzöd a csemege kukoricát és fölemeled a födőt, azaz az illat, ami először elkapja az orrod- az az. Ez a főtt kukorica illat legjobban a fekete szarvasgombákra, ezen belül pedig a Nyári szarvasgombára jellemző.
Vietnámi malacot én is láttam (a Mecsekben), de fogalmam sem volt róla, hogy erre használhatják. Vajon használják? Igen használják. Legutolsó információm szerint egy zalai kolléga, közelebbről meg nem nevezett "családi okok" miatt áruba is bocsátotta tavaly. Azért ha láttad a vietnami malacot, akkor a közelben biztos volt szarvasgomba, érdemes lenne ott szétnézned. Hol volt ez a találkozó- feltéve ha nem árulsz el vele nagy titkot? Mecsekben pedig van szarvasgomba, ezt onnan tudom, hogy barátaim már nem egyszer találtak.
Szívtam a fogamat, mert rendszeresen előfordulok arrafelé, de még csak nem is hallottam, hogy ilyen dúsan tenyész ott a szarvasgomba. A Fátyol-vízesés völgyében mindenütt van fekete szarvasgomba, még a vízeséstől néhány méterre is találtak már a kincskeresők. A gombabányászati munkák jelenleg olyan intenzitással folynak, hogy ha így folytatják, akkor pár éven belül írmagja sem marad a Szalajka-völgyben a szarvasgombának.

A kutyafaszára visszatérve: hallotattok a kígyógombáról és az ún. boszorkánytojásról? Igen. Mikológus barátom még mesélt is egy-két érdekességet, szerda délutánra a monitor elé csaltam annak reményében, hogy megismétli a nekem elmondottakat, beírjuk ide a fórumra is. A témához én nem nagyon értek, idegen tollakkal pedig nem akarok ékeskedni.

Addig is üdvözlöm a Virtuális Gombászegyesületet! Ez pedig egy HTML-suli.

Kopáncsi

bd Creative Commons License 2000.07.31 0 0 110
A piaci gombavizsgálók legtöbbje csak az árusításra engedélyezett huszonegynehány gombával foglalkozik, a többit kidobatja.
A Moszkva(fillér-Trombitás) gombavizsgálói megszállott, kedves és nagyon nagy ismerettel rendelkezők voltak. Tőlük tanultam a legtöbbet és hazavihettem olyat, amit a csarnoki nem ismert.
És a szedés után félórával, nem kellett megvárni a hétfőt.
bd

lord Creative Commons License 2000.07.31 0 0 109
Kopancsi
kösz a könyvet, mihelyst lesz pénzem beszerzem.

(Miért lepett meg, hogy ilyen lelkesek vagyunk szarvasgomba-ügyben?)

Nem kötözködni akarok, de milyen illata van az U-vitaminnak? Azt hittem ezek a dolgok szagtalanok. Vietnámi malacot én is láttam (a Mecsekben), de fogalmam sem volt róla, hogy erre használhatják. Vajon használják?

Láttam egy kisfilmet pár hónapja, ahol a Szalajka völgyében kerestek (és találtak) szarvasgombát az arcok, utána vmi séf elkészített nekik mindent salátától desszertig (lehet, hogy így már kicsit tömény). Szívtam a fogamat, mert rendszeresen előfordulok arrafelé, de még csak nem is hallottam, hogy ilyen dúsan tenyész ott a szarvasgomba.

A kutyafaszára visszatérve: hallotattok a kígyógombáról és az ún. boszorkánytojásról?

lord Creative Commons License 2000.07.30 0 0 108
szia Oyabun

Várjuk nagyon az infót a nagycsarnokról :) (ahol eddig még csak a Mátrából jött asszonyokat láttam vargányát és csirkegombát árulni)
És miféléket szoktál szedni? Hol? Hogyan készíted el? Gyűjtesz-e még mást is gombán kívül?

Előzmény: Oyabun (104)
Oyabun Creative Commons License 2000.07.30 0 0 107
Halihó...

Bemutatkozás a testvértopicban, már ha érdekel valakit.
Ma kint voltam gombalesen. Rókagombát és fekete trombitagombát kerestem. Mit mondjak. Siralmas. Szerintem csak azért hozott össze a jósors néhány szerencsétlen elárvult gombával, nehogy azt mondhassam "Egy fia gombát sem találtam erdőn-mezőn." Persze se trombita, se rókagomba.
Annyira kevés gombát láttam, hogy le sem szedtem egyiket sem had szaporodjanak. Ami szomorú, gombának még csak nyomát sem láttam, tehát nem a korábban kelők szedték le, eccerűen nem volt.
Találkoztam egy kisebb csoport piruló galócával, amiket annyira kikezdtek a kukacok és a csigák, hogy az avarral borított részükön szinte alig volt "hús".
Találkoztam még egy szem, kb. galambtojás méretű fiatal pöfeteggombával. Na ezt le, akarom mondani fölszedtem, mert nagyon szeretem nyersen megenni (persze külső héjának lehántása után).
Néhány (3-4 szál) réti szegfűgombával is összehozott a sors. Nagyon finom illatuk volt. Ezeket sem szedtem le. (képzeljétek hogy néztem ki a gombacsoport mellett hasalva, amint szaglászom őket :-) Ennyivel még levest sem lehet ízesíteni.
Kopancsi>Tavaly előtt ősszel hihetetlen mennyiségű fekete (sötét) trombitagombát és fekete rókagombát sikerült gyűjtenünk (nyersen több, mint 3 kiló volt). Egészen idén tavaszig eltartott. Ha idén is lesz, jó vagy nálam egy kisebb adagra. Egyébiránt ez nálunk otthon (Zalában) is elég nagy mennyiségben előforduló gombafajata. Tavaly előtt speciel a Pilisben szüreteltük. Én csak fűszerként használom, érdekelne van-e más felhasználási módja is.
Az erdő egyébként gyönyörű volt, találkoztam malacait terelgető vadddisznó mamával is. Hál istennek szembeszél fújt -és gyébként is elég csöndesen közlekedek- nem vettek észre. Halálosan aranyosak voltak az alig tacskóméretű ifjonc borzas röfik. Mindenfele virít a magyarszegfű, lassan lehet begyűjteni a vadon termő kakukkfüvet és oreganót és egyáltalánis a természet gyönyörű. Csak gomba nincs.
Oya

otouto Creative Commons License 2000.07.27 0 0 106
A kutyaszömörcsög neve is az azzal való hasonlatosságra utal.
Előzmény: onobody (100)
Törölt nick Creative Commons License 2000.07.25 0 0 105
Sziasztok!

Lakóhelyemen van egy Kiserdőnek nevezett rész. Tavaly kitisztították, az elöregedett, beteg fákat kivágták. Esett egy kis eső. Gondoltam megnézem; hátha akad a tönkökön és a fák alatt valami csemege. Meglepetésemre a számításba ez alkalommal semmi hiba nem csúszott. Déli tőkegombát (1,5 kg) és Sárga gévagombát (1 db) találtam a tönkökön! A Déli tőkegombát nyárfatönkön, a Sárga gévagombát tölgyfatönkön fedeztem fel.

Kopáncsi

Oyabun Creative Commons License 2000.07.21 0 0 104
Szijasztok.
Magam a gombakergetést, meg a gombák ismeretének néhány morzsáját exkedvesemtől kaptam el. Azóta amit lehet (és értelmesnek találtam) begyűjtöttem gombaszagkönyv terén.
Gombát csak olyat szedek le, amiben biztos vagyok és meg tudom különböztetni az összes vele összetéveszthető nem megennivaló rokonától. Mivel amúgy is nagyon szeretek erdőn mezőn kolbászolni, a gombagyűjtés már csak hab a tortán.
Gombavizsgálóról: A nagypiacon (én csak így hívom, nem tudom mim atisztességes neve a vámház téri piacra gondolok egyébiránt) hótziher, hogy van szagképzett gombavizsgáló. Most pontosan nem emléxem, hogy mi a nyitvatartása, de meg fogom nézni és jövő héten felrakom ide.
Jó hétvégét, kellemetes gombálkodást a hétvégén.
Oya
Törölt nick Creative Commons License 2000.07.21 0 0 103
Sziasztok!

Meglepett és nagyon örülök, h a szarvasgombával kapcsolatban leírtakat ilyen lelkesen és érdeklődve fogadtátok. H a valódi gasztronómiához is közeledjünk; íme a feldolgozást nagyon jellemző módon reprezentáló két recept (persze ez még csak a kezdet az elkészítési változatok sorában). Az első amilyen munkaigényes, olyan egyszerű, a másiknál pedig fordított a helyzet.

Marhatea szarvasgombával illatosítva, Kalla Kálmán receptje
4 személyre
Hozzávalók:
ˇ 0,50 kg darált sovány marhahús
ˇ 0,10 kg apró kockákra vágott zeller, sárgarépa, gyökér, só, szemes bors
ˇ 1,5 l víz
ˇ 0,005 kg szarvasgom-ba
Két literes csatos üvegbe (befőttes üveg) elkeverjük a hozzávalókat és egy fazék vízbe állítva lassan forraljuk két órán keresztül. A teánk szépen letisztul. Szűrőruhán átszűrjük, a tetejéről a zsírfoltokat papírszalvétával eltávolítjuk. A szarvasgombákat meghámozzuk, vékony szeletekre gyaluljuk és egyenlően elosztjuk négy csészében a forró tiszta marhateát rámérjük és azonnal tálaljuk. Az egész helyiséget betölti a párolgó marhatea erős szarvasgomba illata.

Hirtelensült szarvasgomba provanszi módra (Egy 1957-ben kiadott francia nyelvű szakácskönyvből eredetiből fordította:Baranyai János, Összeállították: Szeglet Péter-Takács András)

A meghámozott szarvasgombát vágjuk szeletekre, sóval, borssal fűszerezzük. Serpenyőben süssük néhány percig de vigyázva nehogy túl süljön ugyanis rágós lehet. A serpenyőben melegítsük át egy gerezd héjas fokhagymával és néhány kanál olívaolajjal, majd tálaljuk.

Ez utóbbi receptet én inkább úgy csinálnám, h előszőr az olívaolajban sütném át a fokhagymagerezdeket (ilyen jellegű munkáknál mindig hagyjátok a fokhagymán rajta a héját, mert sokkal finomabb, intenzívebb illata lesz az ételnek. A fokhagymát pedig úgysem esszük meg, csupán azért kell, h az ízét nekünk adja.), ha kész: az olajból kiveszem a fokhagymát és ebbe teszem bele egy rövid időre szarvasgombát. Nagyon finom ha csak egyszerűen makarónival keveretik össze (olaszok), paradicsommal-zöldségekkel (franciák) vagy sült krumplival-hússal (magyarok), de innen már mehet ki-ki a maga útján tovább...mert a "szarvasgomba-fűszerkeverék-alapod" készen van.

Kopáncsi

Törölt nick Creative Commons License 2000.07.21 0 0 102
Valóban ezt a véleményt megerősítem, sőt hozzáteszem, hogy többbnyire helytálló, hogy a nők nem nagyon szívlelik a szarvasgomba illatát. Hogy ez csak a kielégítetlen nőkre igaz-e, azt kétlem, nem hiszem, hogy ilyen nagy számban fordulnának elő. Az viszont igaz, hogy a szarvasgomba gerjeszti a férfiúi elhivatottságot (remélem megemlítik vasárnap, hiszen a Napkirály is használta), ebből az aspektusból tekintve pedig elmondható, hogy milyen sok kielégítetlen nő szaladgál a világban. Így hát, ha csavarunk egyet a témán, mégis csak igaz amit a franciák mondtak. Még annyit, hogy a hamisításnál kiválóan használható, a kereső kutyák betanításál pedig bevett szokás (ha éppen nincs szarvasgombád) az U-vitamin használata. A legjobb ha a kutya már kölyökkorától hozzászokik, úgy a legjobb kezdeni, ha a szuka csöcsére kenjük fel, mintegy "az anyatejjel szívja magába". (Kutyának bármely fajta alkalmas, még a korcsok is, különleges képességeket nem igényel, bár a vadászkutyákat érdemes kerülni, mert a vad esetleg elvonhatja figyelmét az erdőben. e már Mo-n is hallottam, hogy vki például vietnami diszóval keresi.)) Szóval; az U-vitamin, ez nagyon fontos összetevője a legtöbb szarvasgombának, gyógyszertárban is kapható, elérhető áron. Van valami kapcsolata a hormonokkal is, de ebbe, mivel nem szakmám nem szívesen mennék bele, esetleg nézzetek utána Ti is.

Sajnos nekem beugrott egy kis soron kívül munka + családi kötelezettségek, így a hétvégi gombavadászat -most amikor már végre lehetne- ugrott.

Előzmény: lord (101)
lord Creative Commons License 2000.07.21 0 0 101
Ja es eszembe jutott nekem is egy eredet-legenda a szarvasgombarol Provancalbol, nagyon roviden: a keseru valtozatokat pedig kielegitetlen nok szarjak. Sajna nem tudok autentikus betuforrast megnevezni, nekem is ugy meseltek Montpellierben :)

onobody Creative Commons License 2000.07.21 0 0 100
Valóban érdekes .

Én a szomszédtol hallottam , hogy a kucsmagombát
kutyafasza gombának nevezte.
Nem viccelek tényleg igy volt.

Üdv Onobody

Előzmény: lord (99)
lord Creative Commons License 2000.07.21 0 0 99
Kopancsi, tok jo amiket irtal a szarvasgombarol es engem is erdekelne a Hollos konyv. Hatha talalok benne ujabb es ujabb vicces gombaneveket. Megfigyeltetek mar, hogy mmindenhol maskeppen hivjak oket? Amit pl. mifelenk csiperkenek vagy csirkenek hivnak az mashol rokagomba (vegy medve- vagy nyul), viszont szarvasgombanak hivjuk a sarga korallgombat es tinorAnak a tinorUt ami vegyeslombos alatt no, de a fenyotinorat varganyanak? Es meg soralhatnam. Ki erti ezt? :))

lord Creative Commons License 2000.07.21 0 0 98
Zs4Zet
kosz :)

Szaritashoz vissza: az orsegben lattam olyan gyekeny? hancs? fakereg? lapos kosarat amit kifejezetten szaritasra es aszalasra hasznaltak, sajna elfledtem a nevet (megse olyan jo a memoriam). Volt nagyuzem is: kinezetre, mint egy mai irattarto fiok, fakeretes, benne a fonott talcak egymas folott, a lenyege, hogy zart, ( szunyog, legy, bogoly nem erheti a kincset) de szellozik rendesen (nem am napon szaritani! ami roncsol es fujjj). Aztan lattam ehhez hasonlot talan Palhazan, egy foszer gyartotta eladasra is de gyumolcsokhoz. Felvetettem neki ezt a gombadolgot, kiprobaltuk es csudajo lett az ize a szilvaval aszalt varganyanak (mellekszal).

a pofeteg nem csak tehencsorda altal tragyazott reszeken nol am, gondolj csak bele amikor meg sok muflon/ szarvas/ oz meg egyebek rohangaltak itt, szarvasmarha meg sehol...

a Cserhat van kozel (egy ora autoval), meg a hatarvidek (Szob es kornyeke) ami azert jo, mert nem zaklattak a szigoru hatarzar miatt az erdoket. Borzsony-Pilis sajna tele van turistautakkal meg turistakkal (akik kepesek valogatas nelkul mindent leszedni NEYLONZACSIBA)

savanyitasrol, poritasrol kesobb (erdekes am) csak most csomagolok -utazok el reggel-

Törölt nick Creative Commons License 2000.07.20 0 0 97
Törölt nick Creative Commons License 2000.07.20 0 0 96
A tesótopicban igen érdekes eszmecsere folyik a gombák szárításáról. Igaz én úgy tanultam, hogy beéri az ember a szúnyoghálóval -fémhálóval nem fontos erőzni-, másrészt erre a keretes megoldásra azért van szükség, hogy a gombákat alulról is érje a levegő, így nehezebben penészednek meg. Szóval ha csinálunk egy olyan szúnyoghálós keretet, mint amit az ablakra teszünk, igen hasznos kis eszközünk lesz a gombaszárításhoz. Ezt az egyszerű konstrukciót lehet használni növényszárításhoz vagy akár aszaláshoz is. Sőt ha két ilyen keretet alkalmas módon egymásra teszel, akkor megoldható, hogy a legyek még véletlenül sem szállnak rá a gombádra. Így még az igen kényes -női- ízlések is ki lesznek elégítve.
Törölt nick Creative Commons License 2000.07.20 0 0 95
Kedves bd,

amit ide kiírunk az nyilvános és bárki bármikor bármire szabadon felhasználhatja. Azért, ha megjegyzed, h ezek csak némi kísérletezgetésből eredő szerény tapasztalatok, akkor az nagyon jó lesz, mert nem fogunk megtéveszténi, ámítani senkit sem. További elmélyülésre a többször idézett Hollós könyvet ajánlanám, amely reprintben megkapható, ha érdekel emailben elküldöm, h kinél juthatsz hozzá, cca. 2.000 Ft körüli áron.
Hogyan lehet a levelezőlistára jelentkezni?

Üdv,

Kopáncsi

Előzmény: bd (94)
bd Creative Commons License 2000.07.20 0 0 94
Kérem hozzájárulásodat, hogy gasztronómiai írásodat kedvenc konyha-listámon (externet)megjelentethessem.
bd
Előzmény: Törölt nick (93)
Törölt nick Creative Commons License 2000.07.19 0 0 93
A szarvasgomba gasztronómiájához - egy laikus tapasztalati alapján

Az adásban biztosan meg fogják említeni, hogy a szarvasgombát igen nehéz jól elkészíteni. Addig is, az ismerkedés kedvéért néhány jótanács: a szarvasgombát inkább fűszerként, semmint hagyományos értelemben vett étkezési gombaként használják! Feldolgozásánál kerüljük az étolajat (a hagyományos napraforgóolaj ízét élvezhetetlenné teszi! - ezt magam sem hittem, míg ki nem próbáltam), párolásra leginkább hidegen sajtolt olíva olajat, esetleg vajat, végső esetben sertészsírt javaslok. (Kínai konyhát kedvelőknek mondom, hogy mogyoróolaj is szóba jöhet, de ezt én még nem ellenőriztem, nem próbáltam.) A párolásnál azonban jól vigyázzunk: alacsony lángon dolgozzunk, mert szarvasgombánk szempillantás alatt megüvegesedhet, ízét elveszti, állaga kőkeménységűvé válik. Ilyen kis kavicsokat, sajnos magam is gyártottam nemegyszer már. A fűszerek közül a hagymát egyáltalán ne használjunk (ez nekünk magyaroknak, pláne gombászoknak igen furcsa lehet, de higgyétek el, hogy teljesen tönkreteszi a szarvasgomba ízét), a borssal nagyon körültekintően járjunk el (legjobb ha kezdetben el is felejtjük), általában véve: az erős fűszereket mellőzzük. Nagyon mértéktartónak kell lennünk a fűszerezéssel, az a manapság divatos módszer, "hogy mindenből beledobok egy kicsit és érzéssel alakítom a íztónusokat", itt nem fog működi, mert az aroma -gondolom most már nem kell mondanom- elveszik. A Magyarországon könnyen beszerezhető zöldfűszerek közül leginkább a kakukkfüvet és a borsikafüvet (ez utóbbi megállapításomat egyesek nem osztják, ám maradjunk annyiban, hogy a borsikára, mivel nagyon szeretem elfogultságot jelentek be) használhatjuk. De ismét írom, csak nagyon vigyázva! Feldolgozás előtt ajánlatos ruhakefével óvatosan megtisztítani, majd folyóvíz alatt a rárakódott kisebb földszemcséket eltávolítani, majd tisztára mosni. A hagyomány szerint ezután fehér vászonkendőre téve meg kell várnunk míg gombáink megszáradnak. Kívánatos, hogy csak közvetlenül a feldolgozás előtt vágjuk fel hajszálvékony szeletekre a termőtesteket. Vékony héjukat nem szükséges eltávolítanunk. Tapasztalatlanabb gasztronómusainknak barátaimmal javasolni szoktuk; hogy eleinte legjobb, ha a frissen elkészült, még forrón gőzölgő készételeinkre tesszük rá a szarvasgomba szeleteket. Módszerünk amilyen egyszerű, olyan káprázatos eredményt tartogat: néhány perc alatt csodálatos, semmi máshoz nem hasonlítható íz- és illatanyagokat csalhatunk elő "boszorkánytojásainkból". A feldolgozásnál a nagyon könnyű madeira bor szokták használni. Sajnos a magyar vörös borok igen testesek, nagyon nehéz megtalálni azt a könnyedséget bennük, ami szarvasgomba elkészítésekor szükégünk lesz, én leginkább talán a félédés a tihanyi zweigeitet, a villányit, szekszárdit javaslom a serpenyőbe, az elvárt minőséghez szerintem a tihanyi áll a legközelebb. Fogyasztásra pedig -persze ez az ételtől is függ- szintén könnyű, de már fehér bort ajánlanék. Ebben már királyok vagyunk. Szükséges még megjegyeznem, hogy mi leginkább a Nyári szarvasgombával (Tuber aestivum és a nagyon hasonló, ám jó magyar névvel nem rendelkező Tuber mesentericum) és a Vörös szarvasgombával (Melanogaster variegatus, alias Red Truffle) kísérletezgetünk. Sokan szeretik még, a Homoki szarvasgombát (Terfezia terfeziodes, homokon leginkább akác alatt jó eséllyes kereshetitek), de én nem szívlelem, mert nyersen kifejezett dögszaga van (Jönnek is rá a döglegyek!), sőt nyersen enyhét mérgező, tehát feltéelesen ehető, csak feldolgozásnál nyeri el a kellemesnek mondható, édeskés ízét. Egyébként úgy tudom, hogy feldolgozva nincs is mérgező földalatti gomba, feltételesen pedig -mos más nem jut eszembe-, csak ez a Homoki szarvasgomba okozhat némi galibát.
Még annyit, hogy a franciák biztosan nem fogják említeni, hogy nem a Tuber melanosporum a legjobb szarvasgomba. Ám az olaszok nemzeti kincse, a Tuber magnatum, legalább ilyen jó. Szóval a francia a melanosporumra bukik, az olasz meg a magnatumra. Igazságot úgy lehetne szolgáltatni nekik, ha azt mondjuk, hogy a melanosporum a legfinomabb fekete, a mangatum pedig a legfinomabb fehér szarvasgomba.
Magyarországon az orosháziak "szarvasgombás libamáj" konzervében találhattok a legális kereskedelmi forgalomban szarvasgombát. Ebbe információim szerint Tuber melanosporumot tesznek.
A hamisítás pedig külön iparággá fejlődött, pl. Tuber melanosporum gyanánt a nyári szarvasgombával és megfelelő aromaanyagokkal kiválóan lehet becsapni a tájékozatlanabb vásárlókat. Sőt igen olcsón és nagy mennyiségben lehet importálni kínai szarvasgombát, amit feldolgozva értékesebb szarvasgombaként tovább lehet adni.

Nem véletlenül voltam ilyen hosszú. Psilon2 ajánlatán elindulva megnéztem a javasolt magyarországi szarvasgombász oldalt. De találtam más oldalt is. Én azt hiszem, hogy sok minden érdekesség azokon nem szerepel, részben tudáshiány, részben tapasztalat hiánya, illetve szándékolt elhallgatás, ködösítés okán. A gombák fényképe pl. fordítva több helyen fejtetőre állítva szerepel, a leírások az idézett Hollós könyvből valóak, úgy hogy ezt a körülményt meg sem említik. Az árusításra felkínált gombakészítménynek nincs OÉTI engedélye sem! De írtam már, hogy a témában elfogult vagyok, szűrjétek le a konkulúziót Ti a leírtak alapján.

Befejezésül annyit, hogy a szarvasgombák Magyarországon jelenleg nem tartoznak a hivatalosan árusítható gombák körébe.

Kopáncsi

Törölt nick Creative Commons License 2000.07.19 0 0 92
Sziasztok!

Vasárnap (23-án) a Duna-tvben, az Ínyenctúrán Franciaországban c. sorozat Périgordba látogat el. Ez a kisváros azért lehet érdekes nekünk, gombával foglalkozóknak, mert Périgord a szarvasgombászat történelmi francia központja. Az adásban biztos nagyon sok érdekességet fogunk látni a Francia szarvasgombáról (Tuber melanosporum VITT.) a szarvasgombászatról és ennak gasztronómiájáról.
DTV, 07.23. 15.00 h (Nyugalom: aznap délután nem lesz Forma-1 és csak félóra lesz az egész!)

A gyönyörű legenda, Hollós László könyvéből (Magyarország földalatti gombái, szarvasgombaféléi), amely biztosan el fog hangozni a műsorban:

"A legjobb szarvasgomba honában, a franczia Périgord vidéken, szép monda fűződik a szarvasgomba eredetéhez.

Szegény öregasszony éhségtől, fáradtságtól gyötörve, kopogatott a périgordi favágó kunyhóján. A favágó megkönyörült az öregen, befogadta, barátságosan leültette s a forró parázsból sült burgonyát tett elébe. Ez volt a favágó vacsorája, aki maga is fölhöz ragadt szegény volt. Egszerre csak villámsugár czikázott áta kunyhón: a koldus asszony szép úri hölgygyé, valódi tündérré változott, akin csak úgy ragyogtak a drágakövek.
- Én a périgordi tündér vagyok,-szólalt meg a hölgy;- te megkönyörültél rajtam; vedd érte jutalmadat. S ezzel pálczikát vett elő és a burgonyát megérinté vele. A burgonya azonnal megfeketült, akár a valódi ében s illatos lett, mint a rózsa. - Menj kertedbe,- folytatá a tündér, melyet e becses almával sűrűen benőve fogsz találni; oly kincs az, melynek magvát kívüled senkisem fogja ismerni, nem fogja bírni.
Szólt, s a kürtőn át szikra alakjában eltünt.

A favágó kertjébe rohant, felásta a földet s oda volt bámulatában: amerre csak tekintett, mindenütt a tündér almája díszlett bokrokban, ibolyák és százszorszépek között. Kiválasztotta a legszebbeket, s elvitte a plébánosnak; ez viszont pártfogójának, egy périueuxi kanonoknak üldött belőlük; a kanonok olyan ízletesnek és illatosnak találta az almát, hogy nem késett püspökét meglepni vele, a püspök végre a pápát kereste fel ajándékával. A tündér almája rövid időn megalapítá a favágó szerencséjét, akinek halála után rengeteg kincs maradt fiaira.

A fiuk nem bánkódtak atyjokért; szégyellték, hogy csak favágó volt: remek kastélyokat építettek, nem mozdultak hazulról csak hintóban s annyira erőszakosak, annyira kegyetlenek voltak, hogy midőn egyszer egy öreg koldusasszony fordult hozzájuk alamizsnáért cselédjeikkel megverették.

Csakhogy a koldusasszony képében megint a jó tündér jelent meg: a kert drága almái egyszerre eltüntek a kis kertből, s jóllehet kőfal környékezte, mégis mindenfelé elszóródtak Périgordban. A favágó fiai pedig disznókká változtak, arra kárhoztatva, hogy a tündér almáit keressék, s a földet túrják s jutalmul meg fizetésül botot kapjanak.

Így hallani a szarvasgomba mondáját Périgord vidékén ma is."

Kopáncsi

Zs4zet Creative Commons License 2000.07.19 0 0 91
Meg kell hajolnom Őlordságod emlékezete előtt... :o))) fantasztikus!

A fémhálóval teljesen igazad van, különösen, ha némi rozsda is tapad hozzá... Olyan rég volt, hogy igazából nem is emlkészem pontosan: fa kerete volt mint a rostának amivel a sódert szitálják, de a háló úgy rémlett fém... :o(

Porról ugyan már hallottam, de nekem a gyerekfejnyi pöfetegek "pora" szokott az eszembe jutni róla... :o))) A pöfeteg nagyon szereti azt a legelőt amit a csorda időnként megtrágyáz...
Savanyitásról pedig nem is hallottam... :-(

Létezik itt Bp. környékén valami kellemes kis hely, ahol sok a gomba, és kevés az ember?
Nehogy azt mondd, hogy az efféle igényekkel menjek a föld alá... :o))))))))))

Zs4zet.

Előzmény: lord (83)
mángorló Creative Commons License 2000.07.18 0 0 90
Van gomba!

Igaz csak kicsik voltak, de bíztató kezdet.

Törölt nick Creative Commons License 2000.07.18 0 0 89
Képzeljétek már oda sűllyedtem, mivelhogy annyira nincs gomba sehol ahol járok, hogy a hétvégén a kislányommal már a csattanó maszlagot is hazavittük megszárítani. Ugyanis szép tölcséralakú virágai vannak és kellett már valami zsákmány - kár, hogy olyan büdös ez a növény.
Előzmény: Törölt nick (88)
Törölt nick Creative Commons License 2000.07.18 0 0 88
Vasárnap végre már láttam egy igazi gombát is! Igaz nem keserűgomba volt, hanem egy pisztricgomba, de hát ennek is nagyon örültem! Bár esett volna még többet az eső, minket valahogy megint elkerült, esegetett igaz, de leginkább a sötét felhők szálltak az égen!
Előzmény: bd (87)
bd Creative Commons License 2000.07.18 0 0 87
Köszönöm a recepteket, most már csak a keserűgombát várom.
Van valami hír róluk?
bd
bd Creative Commons License 2000.07.18 0 0 86
Ma, kedd reggel sehogyse találom a Mykologiát.
Se a kedvenceim között, se a Tudomány alatt, se rákeresve.
Elvarázsolták?
bd

Előzmény: lord (85)
lord Creative Commons License 2000.07.18 0 0 85
bd
a mikologia topicban irtunk am neked keserugombareceptet
lord Creative Commons License 2000.07.15 0 0 84
off

hát sajnálom, hogy nem találtam meg ezt a topicot, pedig esküszöm rákerestem a "gomba" szóra, de a mikológiával kicseleztetek :), 1szóval én is nyitottam itt:
http://www.index.hu/forum/forum.cgi?a=t&t=9019811&uq=16

on

keserűgombát ükapám (kinek egyik kedvence volt) úgy ette (ha éppen nem nyersen), hogy bő tejfölben párolta némi kakukkfűvel, borókabogyóval
és/vagy áfonyával. Állítása szerint (és ezt most már én is megerősíthetem) a tejföl (vagy bármilyen sűrűbb tejtermék lásd juhtúró) némiképp elveszi a kesernyés ízt. Bár van aki pont azt szereti.

Tej-ügyben másik recept a palócföldről, hogy tejben kis sóval főzik, lecsepegtetik és aztán hajrá bármi belőle.

lord Creative Commons License 2000.07.15 0 0 83
bd
A fehérvári úti piacon van, meg a volt lehelen gombavizsgáló és a klubokban is tuti segítenek amiket pl. mángorló említett.

Zs4zet
megvan! az állatkertesben! :)

Fémháló suxx, a profik gyékényen szárítanak, hogy ne színeződjön el. Vagy madzagon ( a legjobb az erős fűszál vs. műanyag ), a túl vizes fajtákból láttam port készíteni, de ez valahogy olyan barbárnak tűnt. És aztán ott van még a savanyítás is. Na az viszont nagggyon finom.

HSZ
mingyá nézem a linkedet

Baromi hideg van most szegényeknek, hiába esik annyit. Ilyenkor már csak a temetőkben bízhatunk, de ki gyűjt ott? Brrr.

onobody Creative Commons License 2000.07.12 0 0 82
Szia Bd!

Én már készitettem ehetőt.
Megmosom és lemezzel felfelé tepsire rakom.
Mindegyikre rakok , néhány szelet vöröshagymát,
rá sós juhtúrót, erre pedig egy szelet füstöltszalonnát.
Az egészet berakom a sütőbe és addig sütöm
hogy a szalonna még ne égjen meg.
Nem rossz , sör legyen otthon utána! :)

Kedves gombásztársak , igéretesen alakul az
idöjárás , remélem megpezsdül a topic! :))

Üdv Onobody

Előzmény: bd (81)
bd Creative Commons License 2000.07.12 0 0 81
Keserűgomba-receptet keresek.
A főzés és a nyársonsütés nem vált be.
Törölt nick Creative Commons License 2000.07.12 0 0 80
Gomba savanyúság Hajdú Mihály receptje szerint

Az alaposan, több lében megmosott, cikkekre vágott gombát forró sós vízbe helyezve 5-10 percig főzzük, majd lecsugatjuk.
Közben vöröshagymát vékony karikákra vágunk, 2 kg nyers gombához kb. 20 dkg-ot.

Savanyúlé:
2 l vízhez:
4 dl 10 % ecet (lehet tárkonyos ecet is)
4 dkg só
8-10 dkg cukor
1 dkg szalicil v. náriumbenzonát (ebből egy kávéskanálnyi)
Fűszerek, ízlés szerinti mennyiségben:
borókabogyó
baérlevél
koriandermag
mustármag
esetleg + kapormag ha van

Az egészet jól összefőzzük, majd a gombát üvegekbe rakjuk.

Egy sor hagyma
egy sor gomba rá
egy sor hagyma
(az üveg tetejére hagyma kerüljön)
díszíthetjük: tárkonyággal és kemény csipkebogyóval.

A forró fűszerezett levet (fűszerekkel együtt) az üvegekbe öntjük, s azonnal száraz dunsztba helyezzük.

Nagyon sokáig eláll!
Különböző sült húsokhoz különlegességként ajánlom.

Jó étvágyat kívánok!

sasanz Creative Commons License 2000.07.11 0 0 79
Sziasztok, nem nagyon értek a gombákhoz, de érdekel. Gyerekkoromban, leginkább ősszel majd' minden héten elmentünk családostul gombát szedni, vagy kökényt, csipkebogyót gyűjtöttünk, nem is beszélve a Tisza parti szederről. Arrafelé (Bereg) nem túl sok féle gomba van, illetve lehet, hogy mi nem ismertünk eleget s csak az 1000%-ban beazonosított gombákat szedtük le. Leggyakrabban őzláb, csiperke, szegfűgomba, rókagomba és valmilyen galambgomba került az asztalra, édesanyám szárított is a szegfűből. Most Budapesten élek, a környéken nem ismerek jó gombalelőhelyeket. A Budai-hegységben próbáltunk már gombászni, de elkeserítő volt. Nem az eredménytelenség, mert nem az volt a legfontosabb, hogy degeszre tömött zsákkal térjünk haza, hanem az előttünk ott járók nyomai: széttaposott gomba maradványok, feltúrt föld, nájlonzacskó, stb. Valamilyen gomba-tanfolyam tervbe van véve, addig is, itt találtam egy helyet gombás linkekkel.
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2000.07.11 0 0 78
Üdv!

Íme egy rokon rovat címe (sajnos nem tudom linkelni) a Tudományból:

http://index.hu/forum/forum.cgi?a=t&t=9012001&uq=63

Szab

Zs4zet Creative Commons License 2000.07.11 0 0 77
Szia!
Én ugyan olvasgattalak már itt-ott, de még nem futottunk össze sehol sem (emlékeim szerint - de ez nem szentírás... :o))) )
Azt a helyet nagyon sajnálom...
Télire a helybeliek csikokra vágták a gombát és fémhálón, napon száritották. Én zsinórra fűztem fel (olyan vastag tűt használtam aminek a lyukába befér egy vékonyabb madzag) Utána papírzacskóban lehet tárolni szellős helyen.
Nem nagy varázslat, de jó módszer. Igaz nem tudom minden fajtánál használható-e én vargányát száritottam (általában).
Zs4zet.
Előzmény: lord (75)
bd Creative Commons License 2000.07.11 0 0 76
Hol van most Bp-en gombavizsgáló?
Én ott maradtam el, hogy a Fény utcaiból kitették a széna téri bódéba, azt meg a Mammut II falta föl.
lord Creative Commons License 2000.07.11 0 0 75
Zs4zet (nem találkoztunk mi már...?)

Hogy lehet feladni egy bázist a Zemplénben? És raktatok el télire erdei mindenfélét vagy csak kacérkodtatok vele? (érdekelnének receptek is, meg ötletek)
kucsmagombával nem találkoztam az idén :(

mángorló
off
Szerintem hagyd feketelyukat. Mostanra már tuti rájött, hogy ez nem az a topic.
on

Pár napra a Bakonyban csámborogtam, ahol csak szag volt (ami nem bizonyíték csak ígéret)
Találatok: 1 régi pöfeteg, 1 gévagomba és egy óriási tapló. Siralmas.

onobody Creative Commons License 2000.07.10 0 0 74
Szia otouto!

Bizony a kucsmagombák a legfinomabbak
közé tartoznak . Én is nagyon szeretem.

Ha biztos vagy benne hogy özláb gomba ,
akkor szerintem nem lehet más mint a fehértönkü
özlábgomba -Macrolepiota prominens-
Ugyan ugy fogyaszthato mint a nagy ö.g.

A kerti ö.g. -M. rhacodes- nem mérgező
jól megfözve ill. sütve nem okoz problémát.
De könnyen összetéveszthető a mérgező ö.g.-val
-M. venenata.
A büdös ö.g. és hasonlo kisméretü társai viszont
mérgezőek , de az csak 2-6 cm.

Előzmény: otouto (57)
Psilon2 Creative Commons License 2000.07.07 0 0 73
Ket link:

Szarvasgomarol mindenfele
http://www.extra.hu/triffla/

Gombasz levelezolista
http://mail.kapu.hu/mailman/listinfo/galoca

Psilon2

Zs4zet Creative Commons License 2000.07.06 0 0 72
Hej, a régi szép idők, amikor volt egy hétvégiházunk a Zemplén közepén...
Tavasszal kucsmagomba nőt, a mezőkön csiperke, és őzlábgomba, az erdőben pedig egy kicsi sárga, amiből rengeteg van, és nagyon finom... Nemsokára rengeteg vargánya lesz. Ilyenkor lehet szárítani és eltenni télire is...
Érik a hegyoldalban a szeder, és a málna, az erdőben pedig erdei-eperre lehet bukkanni...
És milyen finom... Nincs mennyiségi korlátozás, csak ez ember gyomrának befogadóképessége...
Azok voltak ám a szép idők...
Zs4zet nosztalgiázik... :-)
mángorló Creative Commons License 2000.07.06 0 0 71
Csak ülök és várom az esőt... Ha ez így megy tovább csak szeptemberben indul a szezon...
Pedig elvégeztem egy tanfolyamot is a gombák miatt...
blackhole: nem is gondolná az ember, hogy mennyi gomba varázsgomba...
osztán vigyázzon a barátod, meg te is mer jön az ÁVÓ és tudatmódosításra való felhívás miatt elvisz...

lord:ismerem faszit, igazságügyi orvosszakértő is volt és olyan történeteket tudott... szinte önkívületi állapotban tartotta az előadásait... egyébként tanár a fickó...

bd Creative Commons License 2000.07.06 0 0 70
Lord-nak ösz a meghívást ide.
Most nem tudok mit szedni, de hamarosan érik a bodza.
bd
Előzmény: lord (68)
blackhole Creative Commons License 2000.07.06 0 0 69
...vagy esetleg maszlag? Légyölő?
Előzmény: lord (68)
lord Creative Commons License 2000.07.05 0 0 68
Mr.xyz

és miféle gombák nőlnek ott?

szoktatok mást is szedni az erdőben? (pl. som, kökény, bodza, üröm, csalán, boróka, csipke...)

Előzmény: Törölt nick (66)
blackhole Creative Commons License 2000.07.05 0 0 67
Ismerek valakit, akinek a szobájában van egy nagyon tuti gombaszedőhely:)))

Csak abból nem szabad sokat enni. :)))


blackhole/G.O.D.
Törölt nick Creative Commons License 2000.07.05 0 0 66
Hál istennek a lábamról nem kell gombát szedni
:-).

Egy jó gombászó helyet ismerek Keszthelytől 30 kilométerre Bazsi környékén az erdőben.Tutkó hely, eső után mindig elég sok gomba van ott,de ilyenkor sajnos az egész falu rohan gombászni és hamar leszedik :-(. De azért annyi marad,hogy egy kis gombástojást csináljunk.

lord Creative Commons License 2000.07.05 0 0 65
És te egyébként jártál náluk?
Mert én csak helyettesítésből voltam egy Kossuth Klubos tanfolyam egyetlen óráján, ahol az előadó teljesen megszállottnak tűnt (kedves őrült) még a pecsétgyűrűjén is gomba volt de csalódtam benne, mert nem ismerte fel a potypenka gombát...

Viszont a kucsmagomba volt a kedvence. Talán ismered a faszit?

lord Creative Commons License 2000.07.05 0 0 64
OFF
Háááááát mángorló kinyitottam a TIT-es linket és az villogot ide-oda rángva a lapon:

Törpenyúl és Tengerimalac Klub !!!!!
:)))
ON

De aztán megtaláltam a gombászokat és ott fogok toporogni az ajtajukban ha újra január lesz és kezdik a klubnapokat. Méghogy gombából készült sütemény és ital?? Remélem nem a kombucha :)

Gombázás lefújva, még gyermekkorom legtutibb lelőhelyein sincs egy sem (befelé nőlnek ahogy a hazaiak mondják) akkora a szárazság.

Nincs itt vki a Balatonpartról? A tihanyi Belső tónál akkkkora őzlábgombákat találtam múltkorjában és a hétvégén pont arra járok... Hátha.

Addig meg lesem a beoltott tuskót a kert végében.

mángorló Creative Commons License 2000.07.04 0 0 63
lord: ez is vmi hasonló:
http://index.hu/forum/forum.cgi?a=t&t=9005144&uq=3

Járok szorgalmasan az Élmunkásra, de ott mindig azt mondják, hogy száraz az idő, nincs gomba, csak a termelt sampinyon meg a laska. Most talán más lesz.
Tuti helyeket nem tudok, de a TIT rendszeresen indít gombatúrákat. Ahogy nézem a lapjukat, már nincs semmi, mer itt a nyári szünet, de nagyon érdekes dolgaik vannak.
Gombász csoport

valóságépítő technikum Creative Commons License 2000.07.03 0 0 62
csak nehogy nullákat láss a sok gombázástól
0000
valéptech
lord Creative Commons License 2000.07.03 0 0 61
Nagyon szeretem a gombákat és nagyon szeretek gombát szedni.
Azt remélem ezzel a vonzalmammal nem állok egyedül a tasztalon.
Jöhetnek tehát a jobbnál jobb gombagyűjtő helyek, receptek és egyéb ötletek amiket gyűjteni lehet (bogyók, s egyebek).

Most éppen 38 fok van és zuhog némi langyos eső: király a gombáknak! hajnalra a szél kissé felszárítja a sarat és én rárobbanok a legközelebbi erdőre az tuti. :)

Törölt nick Creative Commons License 2000.06.29 0 0 60
Más tippem pedig nincs. Tudnál-e belőle küldeni szárított példányt?
Előzmény: otouto (59)
otouto Creative Commons License 2000.06.29 0 0 59
Ismerem a tüskés őzlábgombát (legalábbis azt hiszem).
Van is az erdőnkben, de ez nem az.
Előzmény: Törölt nick (58)
Törölt nick Creative Commons License 2000.06.26 0 0 58
Tüskés őzlábgomba - szóba jöhet? Kalapjának nincs-e enyhén rőt-vöröses színe?
Előzmény: otouto (57)
otouto Creative Commons License 2000.06.22 0 0 57
Az én kedvenc gombám (étkezési szempontból) az ízletes kucsmagomba. Kár, hogy az évnek csak egy rövid időszakában szedhető, és akkor sem sok (kímélni kell az állományt).
Én darált főtt sonkával szoktam megtölteni, bepanírozni, és lassú tüzön kirántani.
Az erdőszéli csiperke ánizsillatát- és aromáját is nagyon szeretem.
Nekem az őzlábgombák egy kicsit rágósak, és őszintén szólva tartok is tőlük (a nagy őzlábgombát kivéve), ugyanis olvastam egy olyan fajról (kerti özlábgomba), amely szintén nagy termetű, és igen hasonlít a nagy- ill. piruló őzlábgombákhoz, és állítólag mérgező. Aki jól ismeri az őzlábgombákat, attól kérdem:
Vajon milyen őzlábgombafajt takarhat a következő leírás?
Kb. 10-25cm magas őzlábgomba. Egyáltalán nem pirul sem a húsa, sem a lemezei, még a nyomástól, sérüléstől számított hosszabb idő múlva sem. A tönkje csupasz, nem pikkelyezett, nem is márványosan díszes, mint a nagy ő.gombánál. A kalapjának a pikkelyezettsége sokkal durvább, mint a nagy ő.gombának. Az erdő, ahol találni szoktam csertölgyes, és csupa szemét, mert mindenki oda hordja nemcsak a rőzsét, kerti hulladékokat, hanem a "kemény" szintetikus szemeteket is. Hamarabb megjelenik, mint a nagy ő.gomba, és tovább is tart.
Tuti, hogy valamilyen őzlábgomba, de nem merném megenni. Szerintetek milyen faj lehet ez? (Mikroszkópom nincs a spóravizsgálatra)

A nagy őzlábgomba íze engem egy kicsit a haléra emlékeztet, de én szeretem.

Törölt nick Creative Commons License 2000.06.21 0 0 56
Mindkettő igen finom, a család kedvence nálunk inkább az őzlábgomba. Gombász barátaim mindkettőt igen nagyon szeretik. Illetve mikológus vezetőnk az őzlábgombát nem sokra becsüli (kap is mindig tőlünk érte), leginkább fűszernek tudja elképzelni. Sándorfalvi erdőben szedett, azaz homokon szedett gombákat pedig végképp nem becsüli semmire, mondván eléggé nem lehet megtisztítani, amikor fogyasztja előfordul, hogy ropog a foga alatt a homok. Hát, ezzel én igazán nem értek egyet, dehát nem kell mindenben közös nevezőn lennünk.

Most így gomba nélküli időket élve igazából nem is tudom, hogy mi a kedvenc gombám?

Valamiért mindegyiket lehet szeretni. Gyapjas Tintagombát én is nagyon szeretem, először is azért, mert nagyon gyakoriak, például idén tavasszal még én is megtaláltam, másrészt azért, mert igazi csemege, harmadrészt pedig azért, mert tintát lehet készíteni belőlük. Valahol van is leírásom, hogyan tudunk tintát készíteni. (Majd bekopizom.) Azt mondják, hogy anno a középkori kódexeket ilyen tintával is írták, sőt 400-500 éves távlatból is meg lehet állapítani a mikroszkóp alatt, a spórakép alapján, hogy az milyen tintagombából készült? Amúgy én a tintagombáktól mindig féltem egy kicsit, mert ugye van az a tény, hogy alkoholt nem lehet étkezés után inni. Nektek mi a véleményetek? Melyiket lehet, melyiket nem?
Sőt a tintagombákról, nem tudom igaz-e, szokták azt is tanácsolni, hogy gyerekeknek (főleg 6 év alatt) ne nagyon adjak, mert allergiás tünteteket okozhat. Szerintetek?

Nekem nagy kedvencem a szegfűgomba is. Leginkább levesnek szeretem. Ti mire használjátok, mit szoktatok még elkészíteni ezen kívül?

Hogy a nem ehető gombákról is írjak valamit (most éppen ráérek), én a légyölő galócát igen nagyon kedvelem. Szeretem a színét, a mesekönyvek, a törpék világa elképzelhetetlen nélküle. Később hallottam, sőt nemrég az egyik dokumentumfilm csatornán láttam egy filmet arról, hogy igen komoly tudatállapot megváltoztató hatása van. Például a sámánok révülésére a mai napig felhasználják Szibériában. Nos, csináltak egy kísérletet, önként jelentkezőkkel, akikkel szárított légyölő galócából készített teát főzettek. Orvosi, pszicholóusi ellenőrzés mellett beszámoltak a kísérletről, látomásaikról. Azt hiszem a neten is van valami magyar anyag a légyölő galóca hatásairól. Nem tudom pontosan, de az a lényege, hogy az aztékok (vagy az inkák) fogyasztották vallási ünnepek alkalmából. Először a vezető, annak vizeletét megitta a hierarchia lefelé. Az anyag persze egyre töményebb és mérgezőbb lett, a lánc végén már sokan, nem ritkán tömegesen meghaltak.

Szeretem még a taplógombaféléket.Asztali dísznek, kilakkozva igen szépek, meg azután rájuk nézve jó visszagondolni arra a kellmes délutánra amikor szedtem. Szépségen túl a gyógyító erejük is igen figyelemre méltó. Például a lepketapló rák, illetve aids elleni hatásainak már irodalma is van. A pecsétviaszgomba erősíti az immunrendszert, de az előzőeken ismertettekre is jó.

Pár egyik barátom vetette föl; mi lenne ha szarvasgombákat kezdenénk keresni az Alföldön. Pont akkor hallottam a Danubius rádióban (december eleje volt), hogy a Pireneusokban elkezdték szedni a szarvasgombát. Nohát az ötlet annyira képtelen volt, hogy kitaláltuk, hogy mi szarvasgomát fogunk keresni. Irodalom nincs. Irány az internet, illetve Szegeden kezdjünk el kérdezősködni, ki szokott ilyet keresni? Senkit sem találtunk, de az egyetemen kaptunk egy cimet, akkor ismertük meg a mikológus rokkantnyugdíjas mikológus barátunkat, ő volt az első aki nem nevetett ki. Ő már igen régen keresgélt, néhány helyet megmutatott (mindegyiket még most sem), és nekiláttunk keresgélni. Egész jó eredménnyel, 10-ből egyszer már találtunk is valamit. Közben elindult Budapesten a szarvasgombász egyesület is. Eleinte lelkeksen dolgozgatunk benne (pl. újságot csináltunk kéthavonta, innen kopizgatok), de a dolog bedöglött mert hát mindenkinek a szarvasgombáról a pénz jut az eszébe. Azután olyan lett az egész, mint az aranykeresés. Még jó hogy nem lőttek le bennünket. Igy azután az EMSZE-nek tagdíjat nem fizetünk, de 3-4-en ha van remény, összejövünk és próbálozunk. Persze az információkat szűrjük, na nem azért mert magunknak akarjuk, hanem azért mert félünk tőle, ha elmondunk valakinek valamit, az visszaél vele; felássa az erdőt! Szóval a szarvasgombák. Csodálatos fűszerek, majd néhány dolgot ezekből is felteszek ide, hadd menjen a topic.

Bocs, ha hosszú voltam. De éppen dolgozok, ami abból áll, hogy figyelnem kell egy-két dolgot a munkahelyemen. Ha minden OK, akkor nem kell valójában semmit csinálnom. Ma ilyen napom van.

Előzmény: onobody (55)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!