Keresés

Részletes keresés

trophy Creative Commons License 2003.09.02 0 0 4094
A Lupa-szigetnél a hivatalos hajóút a (völgymenetben nézve) jobboldali ág. Bp. 200-250 felett el szoktunk menni a kiságban is, főleg, ha előzzük egymást, találkozunk, vagy csak változatosságra vágyunk. A Kitűzősök elmondása alapján annyira elrakódott a Lupa kijárata már a kijelölt hajóútnál, hogy pár év múlva jobb lesz a kisebbik ág. Saját magunk mérései alapján hegymenetben a kisebbik ágban a bejáratnál a sodorvonaltól egészen balra (a sziget parthoz húzódva) lehet bemenni, a sziget derekától szinte mélyebb a víz, mint a hajózásra kijelölt ágban, a kijáratnál pedig még most is van víz csak egészen jobbra a bal parthoz kell húzódni pár méternyire a parttól.
A napokban a Bavaria önjáró gázlót sértett Ercsinél, ezért félreállították, és hiába csak 800 Tonnával volt megpakolva 15 dm-es merüléssel, nem engedték továbbmenni, a Szent István parknál vesztegel.
Ha nem untatok senkit még érdekesség: A Margit-sziget északi spiccének folytatása annyira elrakódott, hogy a (már korábban emlegetett) osztóbólya (kb 300 m-rel a spicc fölött) magasságában még nem lehet megfordulni. A minap a Táncsics is rájött erre... :))) 100-as, 120-as víz van ott, de jóval fölötte fordulva is volt, hogy veszettül sípolt a mélységmérő!
A Margitsziget Nagyszálló nevű BKV pontonjánál meg a ponton mellett a vízben bombát találtak, ahová az utóbbi pár hétben már csak úgy álltak oda a hajók, hogy amíg fel nem akadt, megközelítette a pontont, majd járót kitéve szállították ki, be az utasokat. Nagy durr lehetett volna.
Előzmény: Zoltika (4082)
tpuppi Creative Commons License 2003.09.02 0 0 4093
Kiskőszegnél a Dunábol német világháborus tankot és teherautót lehet horgászni a horvátok feltöltik vele muzeumaikat, de eléggé nehezen lehet összeraki mint egy legot, talá mégis eltudok jönni a talira.
Zoltika Creative Commons License 2003.09.01 0 0 4092
Ld. Pedrofon 4044 hozzászólását! A fotó elkészülte után még ment lejjebb a víz!
Előzmény: turbo_man (4090)
Zoltika Creative Commons License 2003.09.01 0 0 4091
A budai oldalon a Szabadság-híd felett, kb. a balettintézet kollégiuma tornyának magasságában. A múlt héten felszínre került belőle egy a Dunába kb. 6- 7 méterre benyúló földnyelv, és körülötte kiemelkedett még a vízből néhány szikla. Ma ismét víz alatt volt már, és az ideihez hasonló szárazság szükséges ahhoz, hogy újra látni lehessen.
Előzmény: turbo_man (4090)
turbo_man Creative Commons License 2003.09.01 0 0 4090
Hol talalhato ez az Ínség-szikla? nomeg a tarajok ? :) Én is vágyom már ilyen vadregényes tájakra :)
Zoltika Creative Commons License 2003.09.01 0 0 4089
Ma megnéztem az esők hatását a Dunára. Az "Ínség-szikla" kiálló tarajai és az ott lévő félsziget víz alá kerültek, bár felettük a víz jól láthatóan fordozódik. A víz még mindig nagyon átlátszó, de már sok szemetet megemelt a partról :(.
Előzmény: Mad Scientist (4088)
Mad Scientist Creative Commons License 2003.09.01 0 0 4088
Képek az [origo]-n az apadó Dunáról Pestnél. Nem túl nagyszerű kollekció, de azért érdekes és bizonyító erejű :-)
A Margit Sziget ezáltal létrejött "meghosszabbításának" jelenlegi végén van egy pad (5n képen kissé látszik). Állapota alapján nem most került oda, de talán nem is túl régen, minde esetre jól lehet rajta ücsörögni a Duna közepén, na persze, ha van nálunk valami újságpapír, vagy hasonló, amivel le lehet takarni az ülőfelületét :-)
Előzmény: Ep128 (4087)
Ep128 Creative Commons License 2003.08.31 0 0 4087
"A kiság kis szigete (azzal az egy szem fával - vajon megvan-e még?) a Szentendrei szigeti parton volt."
Nem hittem volna, hogy ez másnak is ekkora "poén volt"...:-) A Lupával szembeni "Római-parton" laktam anno 8-évig, elég jól ismerem a környéket.:-) Igen, még megvan a sziget, rajta a fával, bár én sem tegnap láttam utoljára...:-(
Előzmény: rezgaras (4083)
muggli Creative Commons License 2003.08.30 0 0 4086
De szó szerint!
muggli©
Előzmény: kranführer (4085)
kranführer Creative Commons License 2003.08.30 0 0 4085
BALKÁN!!!
Előzmény: MALWIN (4084)
MALWIN Creative Commons License 2003.08.30 0 0 4084
Jó szelet!
folyó ügyeinkegyik legszebb folyónkon..
rezgaras Creative Commons License 2003.08.30 0 0 4083
bf4002 írta:

> A Lupa-szigeti kiságban /a sziget belső fele/ meglepően jó volt mind mélység

Ez meglep. Valamikor ifjúkoromban (talán úgy 27-28 éve) eveztünk úgy fel a Lupa kiságban, hogy az egész kiság egy kb. 12m széles és 1m mély csatornából állt. Olyan széles volt a csatorna, hogy a kielboat evezôi még éppen vízben voltak. Rendesen kellett húzni, mert meglehetôsen gyorsan folyt a víz benne. A kiság kis szigete (azzal az egy szem fával - vajon megvan-e még?) a Szentendrei szigeti parton volt.

Előzmény: Törölt nick (4081)
Zoltika Creative Commons License 2003.08.30 0 0 4082
Szuper a beszámoló, nagyon várom a képeket!

A leányfalusi kikötő felett van egy igen aktív szennyvízvezeték, az sokat ront a helyzeten. A sziget felőli oldal általában jobb. Egyik kedvencem a Szentendrével szembeni kavicsos part.

A tavasszal a Szentendrei-ágban hajózva meglepődve vettem tudomásul, hogy a hajónk a belső ágon haladt. A lupa-szigeti kikötőt a tavalyi árvíz után már nem állították helyre, addig nyilván a külső ágban mehettek a hajók. 20 évvel ezelőtti evezős emlékeim szerint a belső ág nagyon zátonyos volt (emlékezzetek pl. muggli beszámolójára is, hogyan tették tönkre a Petőfit a belső ágba való betolatással!), most mégis ott van a stabil hajózóút. A tavalyi árvíz rendezte át ennyire a medret? Mennyi lehet a vízmélység a külső ágban, és vajon át lehet-e sétálni, azaz úszás nélkül jutni a Lupa-szigetre? Élményeim szerint 1,3 m mély vízben, bár nagy erőfeszítéssel, de meg lehet még állni.

Előzmény: Törölt nick (4081)
Zoltika Creative Commons License 2003.08.29 0 0 4080
Ja, és az Óbudai hajógyári öböl bejáratánál a víz van vagy három méter széles - lehet ott a mélység talán 40 cm is!
(Észlelésemet az alsó rakpartról tettem autóvezetés közben, kb. 70-nel.)
Előzmény: Zoltika (4079)
Zoltika Creative Commons License 2003.08.29 0 0 4079
Mekkora lehet a vízmélység most ezen a Budapesti gázlón? Itt lehetett a rómaiak hídja is valahol, nyilván nem véletlenül. Gondolom a hajókon van mélységmérő, tehát a kormányos/kapitány mindig tudja, mi van a mérője alatt. Gondolom Ti is elég gyakran megfordultok ott.

Az időjárási előrejelzések alapján idén valószínűleg ma fürödtem utoljára Dunabogdányban. A víz a múlt hetinél is tisztább: olyan vízben úszva is leláttam a fenékre, ami engem már ellepett (187 cm)! Ma délben nagyobbik csemetémmel kisétáltunk az "Ínség-sziklá"-nál lévő földnyúlványra. A bogdányi vízzel összevetve jól lehetett érzékelni az Ördög-árok szennyező hatását - nem irigylem azt a pasast, aki Pedro tegnapi képén a követ igazgatja a Rudas fürdő alatt a Dunában!

Előzmény: trophy (4063)
FOMA Creative Commons License 2003.08.29 0 0 4078
Ma már ne iszok több Coca-Colát, mert megártott... Ez a cikk, nem az a cikk... De azért ez sem rossz.:-)
Előzmény: MALWIN (4076)
FOMA Creative Commons License 2003.08.29 0 0 4077
Itt: http://www.delmagyar.hu/cikk.php?id=1&cid=48291

Egyébként trükkösen lehet csak eljutni hozzá, a főoldalon van egy fórum a tisza vízállásról, onnan viszont van link a szerintük főoldalon lévő cikkhez.:-)

Előzmény: MALWIN (4076)
MALWIN Creative Commons License 2003.08.29 0 0 4076
Hol találtad az onlányon? Mert én kinéztem a szemem, akkor se láttam.Nemhogy másik kép...
Előzmény: FOMA (4075)
FOMA Creative Commons License 2003.08.29 0 0 4075
Hálás köszönet.:-) Lementettem, mielőtt egy idegesebb moderátor kiszedi.:-) 1ébként közben megtaláltam az onlányon is, de ott más fotó van, ez jobban illik a cikkhez. Érdekességképpen előkapartam egy VITUKI-s napi vízjárási térképet, a rajta lévő adatok szerint Szegeden 1946-ban mérték az eddigi legalacsonyabb vizet, -250 cm-t. Kisköre egyébként bezárta a bazárt, a Tisza II. alatt hajózási zárlat van.
Előzmény: MALWIN (4074)
MALWIN Creative Commons License 2003.08.29 0 0 4074
Bocs, kicsit nagy lett.... :-))
Előzmény: MALWIN (4073)
MALWIN Creative Commons License 2003.08.29 0 0 4073
FOMA, türelem....itt a cikk:
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
Előzmény: FOMA (4072)
FOMA Creative Commons License 2003.08.29 0 0 4072
Azt nem tudod, hogy mi a rakomány? A Boszorkány-szigetnél csak ömlesztett árut lehet kirakodni, elsősorban kavics, homok, sóder jöhet számításba. Az elmúlt években szója szokott érkezni Szegedre, azt a medencés kikötő tud fogadni, Algyőn pedig gabonát lehet berakodni.
Előzmény: MALWIN (4070)
FOMA Creative Commons License 2003.08.29 0 0 4071
Volt már ilyen a hidak miatt, most ezexerint Szegednek jól jön az alacsony vízállás. Az on-line Délmagyaron viszont nem találom, csak a békalencsés cikket.:-( Nem tudnád esetleg beszkennelni?
Előzmény: MALWIN (4070)
MALWIN Creative Commons License 2003.08.29 0 0 4070
Adjonisten!
Azt írja a szegedi sajtó, hogy " a flotta a Tiszára cseréli a Dunát"
Hét végére várnak a Boszorkányszigetre egy Mahart szállítmányt, 6 bárkával.Jelenleg Újvidéknél vesztegelnek, az újság szerint hét végére ideérnének..
muggli Creative Commons License 2003.08.29 0 0 4069
Szia Trophy!
Vajon miért volt ez az érzésem, már akkor, amikor elkeztük hirdetni a talit? :-))))))))))))))) Nem baj, majd egyszer csak összejön!:-))))))))))
FOMA! Sajnálom, hogy nem tudsz jönni, természetesen Trophy távolmaradása is sajnálatos!
muggli©
Előzmény: trophy (4065)
Tom_ Creative Commons License 2003.08.29 0 0 4068
Köszi veterano!
Előzmény: veterano (4067)
veterano Creative Commons License 2003.08.29 0 0 4067
Üdv Tom!
A duzzasztott böge kifelyezés a duzasztóműtől a duzzasztás inflexiós pontjáig terjedő vízterület kapcsán használatos.
A gyakorlatban ezen a területen a vízszint-ingadozást a duzzasztómű szabályozza az igények/körülmények szerint. Ez általában meglehetősen stabil vízszintet jelent. ( Bécsben a zsilip építésekor az előzetes tervezés során max 40-50 cm-es vízjátékkal kalkuláltak. Ez valóban tartható is.)
A böge nagysága egyébként duzzasztóművenként változó. Az inflexiós pont helyzetét némiképp befolyásolja a duzzasztott víz mindenkori szintje és a vízeresztés intenzitása.
A konkrét helyszínen a böge nem azonos nagyságú a két zsilip ( Freudenau/Greifenstein ) távolságával. Bár személyesen régen nem jártam arra, korábban a már említett tényezők függvényében a böge felső vége valahová az 1938-39 fkm közé esett. Az átmenet természetesen soha nem drasztikusan markáns, de innen a Duna fokozatosan magára veszi a szabad folyású viziút jellegzetes jegyeit.
A mindenkori vízeresztés függvényében ( ez részben az áramtermelés igényeitől, részben hajózási tényezőktől - zsilipelések, stb.. -, részben egyéb, vízügyi okoktól függ ) természetesen lehetséges, hogy igen alacsony, vagy igen magas vízállásnál is közel stabil szinten marad a böge vízszintje.
A duzzasztók egyébként - extrém áradások előtt - el szokták engedni a böge vízszintjét. Ilyenkor "helyet csinálnak " a várható áradásnak.
Remélem nem volt túlzottan kimerítő a magyarázat.
üdv
veterano
Előzmény: Tom_ (4061)
FOMA Creative Commons License 2003.08.29 0 0 4066
Ebben a pillanatban dőlt el, hogy én sem tudok menni a topictalira, mivel Szolnokon leszek 3 napos szolgálati úton. Viszont tudok majd infókat hozni a TVRK-s kollégáktól.
Előzmény: muggli (4048)
trophy Creative Commons License 2003.08.29 0 0 4065
Kedves Muggli!

Sajnálattal jelzem, hogy a topictalin nem tudok résztvenni, kívánom, hogy érezzétek jól magatokat, és meséljetek utána sokat itt a fórumon!

FOMA Creative Commons License 2003.08.29 0 0 4064
Javítás: Természetesen Tisza I. és II. (Tiszalük, Kisköre)
Előzmény: FOMA (4062)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!