Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Igen,lehet fagyasztani,én szárítani is szoktam:a gombát felszeletelve felfűzöm cérnára vagy damilra és kiakasztom vhova 2hétig száradni,majd dobozba rakom,a fagyasztandót is szeletelve kell elrakni.
Mostanában szerintem érdemes mégegyszer megnézni a gombákat az elmúlt esős napok miatt nőhettek újak is...
Piruló galóca. Amikor mint a jó tanuló fel akartam mondani a leckét Vasas Gizellának, akkor igencsak meglepődtem, h jó nagy leszúrást kaptam, valahogy így. 'Na ugyan mondja már mennyi méreganyag van a piruló galócában. Méghogy sokáig főzni. Én a kapbőrét sem húzom le.' :)
Esetleg föléhajolsz és hangosan azt mondod: HÚÚÚÚ!!!
Szia ,gratulálok a gyönyörü gombákhoz,ime az én esetem.
tegnapelött úgy gondoltam,megnézem, azt a helyet,ahol tavaly kb 10 pöfeteg gombát találtunk egy helyen,és legnagyobb ámulatomra.ujra találtam ott többet is ,sajnos 2 volt ebböl egészséges..Ugyanazon a napon a szomszédomban lévö botanikus kert keríttésénél ujjabb 3 egészséges példányt találtunk. Még aznap este készítettem finom rántott gombát,és sajnos most 2 napra rá,látom hogy 2 gomba elkezdett belül sárgulni ki kellett dobni.Nagyon sajnálom hogy nem ajándékoztam el idöbe,tartósíttásról nem sokat tudok. Fagyasztani esetleg lehet?
Mivel ma reggel kutyasétáltatás közben egy boszorkánykörben 15 db friss, fiatal csiperkét találtam a parkban, ezért munka után kiugrottam a csipis lelőhelyre. Egy púpos kosárnyit, kb. 5-6 kg találtam. Visszafelé megnéztem a rókagombás lelőhelyeimet, amelyek közül sajnos kettőt felfedezett valaki, mert barbár módon le volt taposva a növényzet és a pici rókagombák is szét voltak taposva. A harmadik helyen azért 1 kg összejött. A negyedik, legeldugottabb helyemre csak benéztem, ha nem fedezik fel, akkor a hétvégén még nagy termést takaríthatok be. A galambgombából dömping van, de ezekből most csak a legszebbeket szedtem fel.
Most készült el a vegyes gombapörkölt (csiperke, galambgomba, rókagomba és fülőke) még hülni kell neki, hogy kiadagolhassam. A legszebb csiperkéket, galambgombákat kb. 100 fejet félretettem rántani, de már nics kedvem nekiállni panírozni őket, majd holnap és ezek mennek majd a fagyasztóba. Kb 30 fej csiperkéből pedig holnap töltött gomba lesz vacsorára.
Albert László-Jászai Tibor-Rauch Erzsébet: Vadon termő gombák receptkönyvéből a piruló galócáról:
"A gombák kalapbőrét általában szükségtelen és haszontalan lehúzni, mert ezzel értékes íz- és vitaminanyagokat távolítunk el, de a piruló galócánál ezt jó megtennünk, - nem feltétlenül szükséges, ha a főzési időt betartjuk - mert kalapbőrében fokozottabban gyűlik össze a hőre egyébként elbomló méreganyag."
Dr. Vass Márta, akár nyelvi lektor is lehetne, kezemben tartom Lawrence-Harniess: Gombák c. határozóját, melynek lektora Dr. Ács Eszter. Őt ismeri valaki a gombászok között?
Ez igen! Ha gondjaid lennének a felesleggel, az emil címem publikus...:))
SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY:
Kérem Morchella, Gezza és Zsolt73 urakat, erősítsék meg a Netgombász találkozóra szóló résztvételi szándékukat, és Mapleval emilben közöljék, ha pólót kívánnak rendelni! NP
Értettem,csak akartam rajta csavarni egyet...de azért úgy,hogy egy ausztrál lapon tényleg azt olvastam,hogy át kell gondolni a gombák rendszertani hovatartozását.