akkor ezek szerint a szerencsétlen külföldi állampolgár aki évek óta magyarországon él és itt is akar maradni csak akkor tud megvenni egy magyar regiszterbe bejegyzett kishajót, ha kiviszi, vámkezeli, kint lajstromoztatja? Azt lehet tudni miért van ez így? Úgy értem ez nem egy kib****tt olajtanker, amit bejegyeznek panamába azt majd jól elsüllyed, csak egy nagyobbfajta motorcsónak!
Tudjátok, hogy nem vagyok a szavak embere! Ezért csak röviden:
Köszönet bf-nek a kellemes vízen töltött délutánért, ismételten gratulálok a saját építésű hajóhoz!
A jelenlévő topictagok, némi kisvasutas bátorításra elhatározták a Hajózás Baráti Kör Egyesület létrehozását. Az alapításhoz minden forumtagot szeretettel várunk ötletekkel elképzelésekkel stb. Ha lehet olvassátok el a kisvasutasok alapító okiratát szerintem sok jó ötlet van benne. A publikus javaslatokat ide a fórumba, egyebeket Muggli levlistájára küldjétek.
Az egyesület alapításával párhuzamosan a tervezett weblapot is el szeretnénk kezdeni, különösen a közelgő csöndes téli estékre gondolva.
Üdvözlettel
Gubera Veronka
Elvileg nincs akadálya, és semmilyen különleges papir nem kell, hogy külföldi állampolgár a saját országában bejegyzett hajóval idegen országban közlekedjen (érv.hajólevél, vezetői engedély, körny.véd.napló,stb.) A lajstromozás helye szerinti lobogót kell viselje a hajó farán jól látható helyen, és 20 méter hosszúságot, vagy 12 fő befogadóképességet meghaladva a hajó orrán az adott ország lobogóját. Nem végezhet idegen országban még ideiglenesen sem semmilyen kereskedelmi tevékenységet, mert az kabotázs-nak minősülne, és a Belgrádi egyezmény ezt tiltja. (áru, kereskedelmi személyszállítás, vontatás, tolás, rendezvénybiztosítás, stb.) Ha a tulajdonos magyar állampolgár, akkor már nem ilyen egyszerű a helyzet.
Viszont a külföldi állampolgár magyar regiszterben lévő hajót ha vesz, és saját országában akarja bejegyeztetni, akkor ki kell vigye az országból, vámkezelnie kell a fogadó ország törvényei szerint, és már regiszterbe vétel után hozhatja be újra az országba.
Külföldi állampolgár magyar regiszterű hajónak 100%-ban tulajdonosa nem lehet.
Igazságod vagyon! Bocsi, nem koncentráltam a személyszállításra! Tudod, szárazföldi patkány vagyok :) teherhajó személyhajó és még sok féle hajó majd belejövök.
Zoli
http://www.kdtvizig.hu/
Ezen a honlapon a "fényképek"-re klikkelve találsz képeket Gemenci,Keselyűsi hajókról,kisvasutról a tavalyi árvíz idején.
80-as évek elején jártam arra és a Sió jobb pertról az alvizen indult egy kiránduló hajó(most is ottlátom a képeken de neve,tulajdonosa sajna nem jut eszembe).A hajóvezetőt Tóninak hívták,ez maradt meg bennem.Mintha valami utazási iroda lett volna a tulaj.
Érdekesek ezek a képek,hasznosak is,egyszer már ajánlottam ebben a topicban,3862-es hozzászólást és az elkövetőjét is ajánlanám,Ő talán többet tud erről.
Sajnos a Bakony belsejében eléggé sötét volt, két kép azért sikeredett egy nyíláson keresztül a tengelyről (1, 2. Nem valami fényes, de azért a lényeg kivehető.:) Muggli képeit sajnos még nem tudtam mind lehozni evvel a modemecskével, de már félúton vannak:))
Szeva Zoli!
Azt speciel tudom, hogy van a Gemenci Erdészetnek hajóparkja.
Személyszállításra viszont még nem nagyon volt példa náluk.
A Veránkát a magyei tanács (anno) üzemeltette..
Amúgy Gemencen nem új dolog a hajózás, az itt működő erdészeti részvénytársaságnak kikötője, és több kisebb teherhajója is van.
A régi időkben pedig a Béda és a Pandúr szigeteken termelt fát KISVASÚTI KOMPOKKAL szállították ki!
Sajnos képem nincs róla, de lehet, hogy a WWW.KISVAUT.HU TÉRKÉPTÁRÁBAN már fent van.
udv Mindenkinek sajnos a talira nem jutottam el a korábban ismertetett okok miat. Csak egy kérdés a Bakony belsejében mi van /gondolom kibelezve/de aki látta érdekelne, személy szerinti mailembe is irhatjátok.
A Hírtv most mutatja, ahogy egy roncsautót kiemelnek a tűzoltók a Dunából (pontos helyszín számomra nem azonosítható). Az autóban talált halakat visszavitték a vízbe...
a viziközlekedésről szóló törvény szerint csak olyan hajót lehet a magyar regiszterbe bejegyezni aminek a tulaja magyar (állpolg + belföldi lakhely, cég esetén min 50% magyar tulajdonban van).
Azt gondolom hogy ha nem magyar akkor a tulaj állampolgársága/honossága szerinti regiszterbe kell bejegyezni.
A hajózási felügyelet egyelőre nem tudott válaszolni, délutánra igértek választ, csak sürgös ezért gondoltam h feldobom itt.
Az nem világos, hogy ha itt fogja használni, akkor miért kell átíratni az írországi regiszterbe?
Szerintem at, hogy a tulaj külföldi, még nem jelenti feltétlenül azt, hogy az ottani regiszterben kell szerepelnie.
De az a biztos, ha felhívjátok a hajózási felügyeletet. a www.kff.hu-ról pillanatok alatt kideríthető a telefonszám.
Segitséget szeretnék kérni. Ha egy külföldi megvenne egy magyar lajstromba bejegyzett kishajót, amit töröltetne és bejegyeztetné az országa szerinti lajstromba, milyen feltételekkel használhatná tovább magyarországon? A hajó el sem hagyná Magyarországot, a dunát, itt szeretné használni az év 365 napjában. Mehet ez minden hivatalos eljárás nélkül, a külföldi hajólevéllel? Vagy be kell jelenteni a magyar hajózási hatóságoknak? (konkrétan írországban tudná bejegyezni valószínüleg a hajót).
Köszönettel, én is, a kíváló túráért! Nem is hinné az ember, hogy miközben a torkolaton "kilátszik a hal hátúszója" [ezt nem én mondtam, de tetszik :) ], az öböl pici szigetét még meg lehet herülni.
Bf4002 kitűnő hajót épített, ezt állíthatom, mert szárazföldi patkány létemre, nem sikerült sem felborítanom, sem zázonyrafuttatnom, sőtt még horgászcsónakot sem fogtam :) Bizony, pedig először volt a kezemben kormányrúd. Tényleg.
.off.
Az este megbeszéltekkel kapcsolatban elküldeném a Kisvasutak Baráti Köre közhasznú alapszabályát. Próbáltam Bf4002-nek freemailból, de nem biztos, hogy elment, kicsit darabos nálunk a net!
MUGGLI Bácsi! mi a te címed?
Tényleg, bocsi! Tudom, mert emlékszem rá amikor lent találkoztunk a "nagy" talin az épület előtt, csak megzavart, hogy akkor most ki az, aki a partról várt volna minket a nyílt vizen a fényképezővel?:))
Mégegyszer elnézést az átnevezésért!:)
Sziasztok
Bocs bf4002 és a többiek,de lekell mondanom a délutáni hajókázást. Előbb nem tudtam szólni. A fiam belázasodott és el kellett hoznom az oviból és du velem lesz. Nektek azért JÓ SZELET.
GM
Bocs, hogy nem jeleztem, de sajna nem tudtam elmenni a topictalira, és ráadásul még a telefonomon is átment egy Níva, s így jelezni sem tudtam. Ma bent vagyok, és ha az ég is úgy akarja, meg nem szólítnak a vadász urak 'fegyverbe', akkor én is mennék (végre annyi ígérgetés után) hajókázni.