Keresés

Részletes keresés

fructal Creative Commons License 2006.09.03 0 0 16841
Nagypapi!
Akkor ugye te nem ennéd meg?
Előzmény: nagypapi51 (16840)
nagypapi51 Creative Commons License 2006.09.03 0 0 16840
Akár karcsú csiperke is lehetne, de sajnos inkább a sárguló v. karbolszagú lesz..
A szagérzet szubjektív.
Előzmény: fructal (16838)
cheacher Creative Commons License 2006.09.03 0 0 16839

Sziasztok!

 

Ma a Pilisben jártam, sajnos nem volt semmi lényeges.

Viszont emellett nem tudtam elmenni, le kellett fényképeznem:

 

 

Több telep egymás mellett, bükkfa alatt.

Rendkívül robosztus, fás húsú.

A könyvem (Kalmár-Makara-Rimóczi) nem ismertet hasonlót sem.

Ismeri valaki? 

fructal Creative Commons License 2006.09.03 0 0 16838
1122
fructal Creative Commons License 2006.09.03 0 0 16837
Sziasztok!

Talán ti tudtok segíteni:
nyár végén-ősszel rendszeresen megjelenik a kertben ez a gomba, egyszerre két-három kiló is. A fű egy sarkában nő, közel a sárgabarackfához.
Biztos, hogy valamilyen csiperke. Fehér kalap és tönk, amelyik nyomásra sárgul. A lemezek sötétbarnák. Idős korban a kalapja sötétbarnára vált. Az illata kellemes. Ha kap nedvességet, 15 centisre is megnő.
Mi lehet ez és mit tegyek velük?! :)
nagypapi51 Creative Commons License 2006.09.03 0 0 16836
itt az 'Ínyes étkek' alatt
Előzmény: Szimba (16835)
Szimba Creative Commons License 2006.09.03 0 0 16835

A gomba-brassói receptjét már egy hónapja is kerestem a netgombászon, de nem találtam.:(

Nagypapi, tudnál egy linket adni hozzá?

 

Köszi

Szimba

Ondi Creative Commons License 2006.09.03 0 0 16834
Kedves Topikolók!

A káposztagombából mit érdemes készíteni? Most találtam először, kb. kétöklömnyi az aranyos... :-)
Budakeszi után a helyzet nem kedvező, szinte tsak galambgomba, ill, pár őzláb -a dobverőtől az elaggottig...
kemorgo Creative Commons License 2006.09.03 0 0 16833
Üdv mindenkinek!

Egy kis segítség kéne, ha lehet.

Lombhullató erdőben, tuskón találtam, de nem bírom biztonsággal beazonosítani.
Gallérja nincs, a hús fehér, kis púpos a közepe. A képek HP fényképezőgéppel készült, kicsit piros felé eltol.
Szvsz csupros tuskó, a terra leírása és képei alapján is, de hátha valaki jobban látja.
Amúgy holnap reggel bevizsgáltatom, csak addig is.:)))
Amúgy volt még kékhátú, zöldhátú sok, néhány zöld ánizs, lila pénzecske, néhány róka, és egy, mondom egy db vargánya, kissé öreg.
A hely, a Mátra keleti vége- Sirok, Bükkszék és tsai.
kentom Creative Commons License 2006.09.03 0 0 16832

Hello, Edula!

 

Az alábbi linken bővebben kifejtik a paradicsom - szárítás rejtelmeit.

http://chiliesvanilia.blogspot.com/2006/07/slt-piros-paradicsom-szrtott.html

 

Maria

Előzmény: edula (16820)
ricso3 Creative Commons License 2006.09.03 0 0 16831
El vagyok keseredve,mindenki szed több-kevesebb gombát,én bezzeg szinte semmit!Elmentem egy kicsit messzebb(Tés környéke),és szinte semmi(1 őzláb!2 rizike,1 pereszke féle,és3-4Gyökeres fülőke).A kisebbik lányomnak gombát ígértem ebédre,hát leégtem rendesen.Amúgy a bátyám mondta,hogy a Vértesben sincs semmi,legalább is Mór környékén.
nagypapi51 Creative Commons License 2006.09.03 0 0 16830
meg zöld ánizs...
Előzmény: nagypapi51 (16829)
nagypapi51 Creative Commons License 2006.09.03 0 0 16829
Ja, és sok fiatal hibátlan piruló g.
Előzmény: shuffle (16826)
nagypapi51 Creative Commons License 2006.09.03 0 0 16828
Egyik szemünk nevet, a másik sír...
A tali témát már 1x megbeszéltük, megszoktuk, hogy éjszaka közlekedtek...:))

shuffle: szeretem a gombabiztos helyeket, így a helyszín ismét a Tarnai TK volt.
szelektálás után derült ki, hogy hogy összejött 1 kg sárga róka, és kicsit kevesebb fiatal vargánya és sárga tinóru is. Futottak még: sárga gereben, lila pénzecske, sötét trombita mezőben, néhány császárgomba, sereges tölcsér, nyári laska, ilyen-olyan pókhálósok. Rengeteg volt a fiatal kékhátú galambgombóc , szinte teljesen feketék, kipróbálom savanyában.
Előzmény: Mallory (16827)
Mallory Creative Commons License 2006.09.03 0 0 16827
Azért ez a fotó irígylésre méltó...!

A gomba-brassói receptjéért pedig ezúton rebegek Nagypapinak örök hálát: tegnap kipróbáltam vargányából + érdestinóruból, és nagyon nagy sikert aratott! Nem gondoltam volna, hogy egy ennyire egyszerű étel ilyen finom lehet!

Más egyéb: nagyon úgy néz ki, hogy nem fogunk tudni menni a talákozóra :((((
Új munkahelye(i)m van(nak), és egyelőre extra rengeteg elfoglaltságra kell számítanom... De ha valami coda folytán úgyh alakul, hogy tudunk menni, akkor előzetes értesítés után beállítunk sátorral, vagy valahogyan.
Előzmény: nagypapi51 (16817)
shuffle Creative Commons License 2006.09.03 0 0 16826
Na és te merre jártál?? Elég, ha 100m-es körzetet adsz meg. :)))
Csak azt ne mondd, hogy az Őrség.
Előzmény: nagypapi51 (16824)
bd Creative Commons License 2006.09.03 0 0 16825

Edula, a paradicsomot fölszelem, mint a gombát és csörgőre szárítom.

Jobb tippek

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9144304

 

baloldalt keresd

 

A Lehelen 200-400 a paradicsom

Előzmény: edula (16820)
nagypapi51 Creative Commons License 2006.09.03 0 0 16824
Vigasztaljon, hogy kb. 3 hete készültek a képek - ha jól értettem.
Előzmény: edula (16821)
Ondi Creative Commons License 2006.09.03 0 0 16823
A Skanzentől fölfelé kb. 10 km-nyyire....
Előzmény: edula (16821)
andreja Creative Commons License 2006.09.03 0 0 16822
Rántott rizike. Egyszer csináltam 1988. október 14-én, tartárral pazar.
Előzmény: homerx (16807)
edula Creative Commons License 2006.09.03 0 0 16821
Ondi, ez pilisi zsákmány? (Bár most már mindegy, hétfőn utazom 3 hétre, fogadok, hogy most lesz a gomba dömping.)
Előzmény: Ondi (16812)
edula Creative Commons License 2006.09.03 0 0 16820

Rákérdeztem: semmiféle adatot nem írt fel.

Amúgy mint említettem, ez engem inkább megnyugtatott, kellő tudásbiztonság áradt belőle. Mindenesetre nekem jobban bejön ez a kissé undorkodó lazaság - "na már megint egy analfabéta amatőr gombász, aki még ezt sem képes felismerni" - mint amikor a szent biztonság érdekében mindent elvesznek tőlem, vagy mert érzékeny gyomrúaknál pocifájást okozhat, vagy mert az az érzésem, hogy igazából a vizsgálónak is csak megközelítő elképzelései vannak az adott gomba pontos kilétéről.  Persze legjobban egy lelkes gombaszakértő szomszédnak örülnék, de hát az most pont nincs (korábban volt egy idős bácsi.)

 

BD. Azért annak a paradicsom chipsnek a receptjét épp megadhatnád. (Bár állítólag mostanában igen drága a paradicsom, 600 a békási piacon.)

Előzmény: heyderia (16786)
gogolaci Creative Commons License 2006.09.02 0 0 16819
Ma az Őrségben  szép vargányákat találtam, közte néhány fél kg körülit is és mind egészséges volt. Galambgomba és piruló galóca dömping van, ezenkívül még  volt sötét és vörös érdestinóru valamint fiatal dobverő őzlábak. A vargányák szárítása folyamatban...
nyakashegyi Creative Commons License 2006.09.02 0 0 16818

Ma reggel kékhátú és varashátú galambgomba, piruló galóca (azért sem húztam le a kalapbőrét:-)) és őzlábgomba.

Holnap hajnalban a szarvasbőgős helyemre megyek, lassan indul a bőgés.

 

nagypapi51 Creative Commons License 2006.09.02 0 0 16817
Aztán elverni Rolling koncertre! :)
Sajnos pályázni csak szervezeti formában lehet.
Marad az önkéntes takarítás.


Ahol mi jártunk csak ilyenek voltak.
Nem volt rossz nap...
Előzmény: shuffle (16816)
shuffle Creative Commons License 2006.09.02 0 0 16816
Meg kéne bugázni valami pályázati pénzeket az erdők kitakarítására. Hülyeség?
Előzmény: Shroomer (16813)
shuffle Creative Commons License 2006.09.02 0 0 16815
Nem lehet, h bársonyos cölöpgomba inkább??
Előzmény: homerx (16807)
shuffle Creative Commons License 2006.09.02 0 0 16814
Sebaj, add nekem. :)
Majd én csinálok gombasavanyút belőle. :))
Előzmény: homerx (16807)
Shroomer Creative Commons License 2006.09.02 0 0 16813

 

Elszomorító!

 

Múltkor mi megtaláltuk a kozmopolita elterjedésű, de csak helyenként tömeges használtgumióvszer gomba egyik fantasztikus hazai termőhelyét egy bekötőút végén. Azisegyszéplátványvolt.

 

 

Előzmény: cheacher (16805)
Ondi Creative Commons License 2006.09.02 0 0 16812
:-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!