Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Amúgy mint említettem, ez engem inkább megnyugtatott, kellő tudásbiztonság áradt belőle. Mindenesetre nekem jobban bejön ez a kissé undorkodó lazaság - "na már megint egy analfabéta amatőr gombász, aki még ezt sem képes felismerni" - mint amikor a szent biztonság érdekében mindent elvesznek tőlem, vagy mert érzékeny gyomrúaknál pocifájást okozhat, vagy mert az az érzésem, hogy igazából a vizsgálónak is csak megközelítő elképzelései vannak az adott gomba pontos kilétéről. Persze legjobban egy lelkes gombaszakértő szomszédnak örülnék, de hát az most pont nincs (korábban volt egy idős bácsi.)
BD. Azért annak a paradicsom chipsnek a receptjét épp megadhatnád. (Bár állítólag mostanában igen drága a paradicsom, 600 a békási piacon.)
Ma az Őrségben szép vargányákat találtam, közte néhány fél kg körülit is és mind egészséges volt. Galambgomba és piruló galóca dömping van, ezenkívül még volt sötét és vörös érdestinóru valamint fiatal dobverő őzlábak. A vargányák szárítása folyamatban...
Múltkor mi megtaláltuk a kozmopolita elterjedésű, de csak helyenként tömeges használtgumióvszer gomba egyik fantasztikus hazai termőhelyét egy bekötőút végén. Azisegyszéplátványvolt.
ma reggel hirtelen felindulasbol kisyzladtam a szomszed naszalyba egy erdei fenyvesbe. hirtelen be is ugrott a kosaramba kb 1 kilo izletes rizike :) mit csinaljak belole? salatat nem akarok, ragunak a minap csinaltam.
talaltam meg egy erdekes laskafelet, fatonkon nott, barna szinu, szep nagy kettenyernyi, es suru sotetbarna premszeru szor van a tonkjen. majd fenykep is lesz rola.
Teljesen igazad van. Az egyik oka az, hogy az átlag magyar nem tud számolni. Sajnálja a pénzt a lomtalanításra, ezért beül az autójába (esetleg egy furgonba) és hosszú km-eket tesz meg azért, hogy "ingyen" megszabadulhasson a szemetétől. Azután pedig sopánkodik, hogy milyen magas az adó. Pedig többek között a köztéren lerakott szemetét is abból takarítja el az állam (már amikor eltakarítja)...
Ide tartozik egy történet, rokonok mesélték: új ágyat vettek a gyereknek, és hosszasan tanakodtak, hogy mi legyen a régivel. Ezerféle ötlet merült fel, ezek között olyan, hogy ajéndékozzák egy hajléktalanszállónak, vagy egy gyermekotthonnak, persze nem. Persze a hivatalos lomtalanítás sem jutott eszükbe. Végül kb. 50 km-t autóztak, mire megszabadultak tőle (az csak a véletlenen múlott, hogy nem az erdő közepén). Én pedig szóhoz sem jutottam, mialatt hallgattam a sztorit.
Mindenesetre bennem több bizalmat kelt az ilyen lazaság, mint más vizsgálók ideges kukackodása, hogy gombát, csak azt ne.)
Bennem meg baromi nagy bizalmatlanságot kelt a kukacok ideges vizsgálódása, mert jobb lenne, ha lazaságot tanúsítva, gombát nem( zabálnának föl előlem)..:}}
Én is kiszaladtam ma délután abba a fenyvesbe, ahol a múlt szombaton szedtem a piruló galócákat, őzlábakat, fenyőtinórut és galambokat. Mai találat 1 db óriási, fiatal őzláb, 5 piruló, és két kosár galamb. Fiatalok, kukacmentesek (az öregeket otthagytuk). Volt még egy-két eddig nem látott gomba is, lesz dolgom holnap délelőtt (akkor majd fotót is teszek fel, ha lesz időm).
Mint annak a hat embernek sikerült, akik fogyasztottak belőle minap. Egy még mindig életveszélyes állapotban van.
Más: Ma 1 db citromgalócát és 1 db vöröses nyálkásgombát találtam a sétám során. Holnap igyekszem kiesebb helyekre. Bár Ttamásnak igaza lehet, de mégiscsak a saját káromon tanulok.
Én a hasonló aszalót anno 10-ért vettem, kicsit szívtam a fogam, de nincs padlásom, se tornácom és azóta boldogan játszom vele (most épp paradicsom-csipsz készül), csak ez már nem a gombázós, hanem a Konyha-trükkök topic témája.
csak rápillantott, és már zavarta is el, hogy szürke tölcsér, még csak fel sem jegyezte - édesanyámnak az volt a benyomása, hogy a gombavizsgálat itt nem publikus, csak az árusoknak szólna. Mindenesetre bennem több bizalmat kelt az ilyen lazaság, mint más vizsgálók ideges kukackodása, hogy gombát, csak azt ne
Hogy érted az elzavarást? A megvizsgált tételt fel kell jegyeznie, pláne ha visszaadja.
Maga kárán tanul a szamár, ezért kimentem a Börzsönybe.
Az elmúlt napok szeles időjárása kiszárította a talajt és a gombákat, kevés érdemleges volt. Egy félig száraz császárgomba, egy főzet (egy személyre) rókagomba, galambok, meg egy főzésre való gyilkos galóca, bár azok között is volt, amelyik megnövés helyett lábon megszáradt. Tinórúknak nyoma se...
Lustáknak és műszakilag meg nem áldottaknak melegen ajánlom a szárítógépet. Az enyém így néz ki
Mint látni, nem ipari méretű, helyes kis háztartási eszköz. Karácsonyi ajándék volt, úgyhogy nem tudom az árát, de istenien lehet vele szárítani, nemcsak gombát, hanem gyümölcsöt is. Különösen praktikus esős, hideg időben, amikor az ember hajlik rá, hogy odapörkölje a gombát a sütőben (pedig csak 50 fokon, és nyitott sütőajtó mellett próbálkoztam.)
rég jártam itt, nyáron házfelújítás, internet nuku, sok munka. Gombászni csak ímmel ámmal, de azért néhány nagyon szép képet tudok majd küldeni. Pisztrices helyet találtam, őzláb a nagy esők után seregesen, és végre beindult a csiperke is. fehér tarlógombát nem szedtük le, az is sok volt. Nagyon jók a szárítási tippek, kéne már venni a fáradságot oszt nekem is készítenem ilyesfajta készségeket. Ma kinézek, holnap meg képezek. sziasztok.
Aha, szóval a békási gombavizsgáló nem csak muszájból ismeri a gombát, hanem maga is szedi. Hasznos információ, ha az ember nem karja, hogy mindnét kidobálja valami gombagyülölő. (Egyébként a békási piacon volt tavaly, hogy édesanyám bevitte a szürke tölcsérgombát, a viszgáló csak rápillantott, és már zavarta is el, hogy szürke tölcsér, még csak fel sem jegyezte - édesanyámnak az volt a benyomása, hogy a gombavizsgálat itt nem publikus, csak az árusoknak szólna. Mindenesetre bennem több bizalmat kelt az ilyen lazaság, mint más vizsgálók ideges kukackodása, hogy gombát, csak azt ne.)
Igen,lehet fagyasztani,én szárítani is szoktam:a gombát felszeletelve felfűzöm cérnára vagy damilra és kiakasztom vhova 2hétig száradni,majd dobozba rakom,a fagyasztandót is szeletelve kell elrakni.
Mostanában szerintem érdemes mégegyszer megnézni a gombákat az elmúlt esős napok miatt nőhettek újak is...
Piruló galóca. Amikor mint a jó tanuló fel akartam mondani a leckét Vasas Gizellának, akkor igencsak meglepődtem, h jó nagy leszúrást kaptam, valahogy így. 'Na ugyan mondja már mennyi méreganyag van a piruló galócában. Méghogy sokáig főzni. Én a kapbőrét sem húzom le.' :)
Esetleg föléhajolsz és hangosan azt mondod: HÚÚÚÚ!!!
Szia ,gratulálok a gyönyörü gombákhoz,ime az én esetem.
tegnapelött úgy gondoltam,megnézem, azt a helyet,ahol tavaly kb 10 pöfeteg gombát találtunk egy helyen,és legnagyobb ámulatomra.ujra találtam ott többet is ,sajnos 2 volt ebböl egészséges..Ugyanazon a napon a szomszédomban lévö botanikus kert keríttésénél ujjabb 3 egészséges példányt találtunk. Még aznap este készítettem finom rántott gombát,és sajnos most 2 napra rá,látom hogy 2 gomba elkezdett belül sárgulni ki kellett dobni.Nagyon sajnálom hogy nem ajándékoztam el idöbe,tartósíttásról nem sokat tudok. Fagyasztani esetleg lehet?
Mivel ma reggel kutyasétáltatás közben egy boszorkánykörben 15 db friss, fiatal csiperkét találtam a parkban, ezért munka után kiugrottam a csipis lelőhelyre. Egy púpos kosárnyit, kb. 5-6 kg találtam. Visszafelé megnéztem a rókagombás lelőhelyeimet, amelyek közül sajnos kettőt felfedezett valaki, mert barbár módon le volt taposva a növényzet és a pici rókagombák is szét voltak taposva. A harmadik helyen azért 1 kg összejött. A negyedik, legeldugottabb helyemre csak benéztem, ha nem fedezik fel, akkor a hétvégén még nagy termést takaríthatok be. A galambgombából dömping van, de ezekből most csak a legszebbeket szedtem fel.
Most készült el a vegyes gombapörkölt (csiperke, galambgomba, rókagomba és fülőke) még hülni kell neki, hogy kiadagolhassam. A legszebb csiperkéket, galambgombákat kb. 100 fejet félretettem rántani, de már nics kedvem nekiállni panírozni őket, majd holnap és ezek mennek majd a fagyasztóba. Kb 30 fej csiperkéből pedig holnap töltött gomba lesz vacsorára.
Albert László-Jászai Tibor-Rauch Erzsébet: Vadon termő gombák receptkönyvéből a piruló galócáról:
"A gombák kalapbőrét általában szükségtelen és haszontalan lehúzni, mert ezzel értékes íz- és vitaminanyagokat távolítunk el, de a piruló galócánál ezt jó megtennünk, - nem feltétlenül szükséges, ha a főzési időt betartjuk - mert kalapbőrében fokozottabban gyűlik össze a hőre egyébként elbomló méreganyag."
Dr. Vass Márta, akár nyelvi lektor is lehetne, kezemben tartom Lawrence-Harniess: Gombák c. határozóját, melynek lektora Dr. Ács Eszter. Őt ismeri valaki a gombászok között?
Ez igen! Ha gondjaid lennének a felesleggel, az emil címem publikus...:))
SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY:
Kérem Morchella, Gezza és Zsolt73 urakat, erősítsék meg a Netgombász találkozóra szóló résztvételi szándékukat, és Mapleval emilben közöljék, ha pólót kívánnak rendelni! NP
Értettem,csak akartam rajta csavarni egyet...de azért úgy,hogy egy ausztrál lapon tényleg azt olvastam,hogy át kell gondolni a gombák rendszertani hovatartozását.
Két évvel ezelőtt hazahoztunk egy rönköt az erdőből kerti ülőkének. Eddig nem történt semmi azon kívül, hogy jókat ücsörögtünk rajta. A héten új fejezet kezdődött az életében, ígéretes.
sajnos nincs. tegnap este nagy zuhe lehetett arrafele, vacrol csak azt lehetett latni, h suru sotet felhok vannak, es h esik is. tegnapelott is esett arra. en hetvegere varok valamit. sajnos ugy nez ki, csak vasarnap jutok ki, akkor meg mar talan keso.
Hőkezelés után ehető. Ha először a kalap bőrével eltávolítod annak az anyagnak nagy részét, amit a hőkezelés úgyis elpusztít, akkor semmivel sem lesz kevesebb méreganyag benne. (Tudod, a nullának a fele is nulla...)
netgombasz.hu galériához tudok képet küldeni? Van néhány szép fotóm tavalyról, itt vannak CD-n. Az Amantia-ról jutott eszembe, mert van jó néhány fotóm a "családtagokról".