Keresés

Részletes keresés

Ondi Creative Commons License 2006.09.06 0 0 16968
..."bármint hívjuk is a rózsát, az épp oly' illatos"....
Előzmény: TTAMAS (16964)
heyderia Creative Commons License 2006.09.05 0 0 16967
Momentán a vöröses kénvirággombára gondoltam, mely színében lehet hasonló és az kevésbé keserű - olyannyira, hogy egyes német könyvek még ehetőnek is írják.
Előzmény: Shroomer (16966)
Shroomer Creative Commons License 2006.09.05 0 0 16966
Ez jó duma :)   és igaz.
Előzmény: TTAMAS (16965)
TTAMAS Creative Commons License 2006.09.05 0 0 16965
A sárga kénvirággomba elvileg mérgező, de olyan keserű, hogy csak gyomorszondán át lehet bejuttatni.
Előzmény: heyderia (16962)
TTAMAS Creative Commons License 2006.09.05 0 0 16964

villásfarku ugrók,

 

ugróvillások

Előzmény: Ondi (16963)
Ondi Creative Commons License 2006.09.05 0 0 16963
De itt nem szerves anyag -rovarok, villásfarku ugrók, stb.- alkotta szutyokról van szó, hanem homokról, földről, az meg inkább ülepedik, ill. vegyül..
Előzmény: Zolcsi67 (16941)
heyderia Creative Commons License 2006.09.05 0 0 16962

A csupros tuskót viszont kidobtam

 

Kár érte....Ha legközelebb figyelsz a tuskógombák lemezszínére -sokáig világos húsbarnásszínű-, akkor baj nem érhet, mivel csak a tőkegombákkal, esetleg kénvirággombákkal lehetne összekeverni, melyeknek jóval sötétebb a lemezük.

Előzmény: kemorgo (16943)
heyderia Creative Commons License 2006.09.05 0 0 16961

van egy kis mellékíze a gombának.......Az lenne a kérdésem, h a gombán található narancssárga rétegtől van-e ez-mert azt nem vágtam le-,vagypedig amúgy is ilyen?

 

Amúgy is ilyen, egyesek érzik ezt a mellékízt, mások nem. A feleségem taplóíznek mondja és mivel ő a szakács, ezért nem is kerül az asztalunkra ez a szerintem jóízű gomba. Visszaolvasva a topikban találhatsz még mellékízű gombákat.

Előzmény: Lemmy82 (16953)
TTAMAS Creative Commons License 2006.09.05 0 0 16960

Az a mellékíz az ólomtól van. :)

Mint tudjuk, ólom már nagyon régen nincs a benzinben.

 

8sávos út mellett gombát szedni, hááát...

 

Te melyik Budafoki útról beszélsz? Amelyiket én ismerem, az 2x2 sávos. Kivéve egy szakaszt, ahol 2x1.

 

A gomba már nem volt fiatal, attól volt a csersavas íze.

Egyébként forgalmas út közelében én se szednék gombát...

Előzmény: topik (16954)
nagypapi51 Creative Commons License 2006.09.05 0 0 16959
Miért, nem jössz a Talira? :))
Előzmény: Víz (16958)
Víz Creative Commons License 2006.09.05 0 0 16958

Köszönöm lilapereszke!

Ez már bővebb leírás, mint a másik kettő amihez hozzájutottam. Egyébként a puding próbája...., szia kedves maplesyrup, megeszem! Remélem azért még összefutunk a közeljövőben!

Üdv mindenkinek: Víz

Előzmény: lilapereszke (16930)
nagypapi51 Creative Commons License 2006.09.05 0 0 16957
Amúgy nem ilyen, forró sós vízben kell abálni pár percig, akkor elveszti a mellékízét.
LP!
Eddig 1 könyvhöz jutottam ilyen galád módon, X vállalat szakszervezeti könyvtárából kölcsönöztem ki az akkor régóta indexen lévő Moldova könyvet (Tetovált kereszt, az aszódi javítóintézet életéről szól) Azóta sem láttam sehol. :(
Előzmény: Lemmy82 (16953)
János66 Creative Commons License 2006.09.05 0 0 16956

 

Még múlt hétről néhány kép: az első krettő Aranysárga tőkegomba(?), az utolsó Csoportos tuskógomba(?)

 

 

 

 

 

 

Lemmy82 Creative Commons License 2006.09.05 0 0 16955

Nem gombát szedni indultam, ha meg már megtaláltam biztos nem hagyom ott.

 Nem közvetlenül az Irinyi u. mellett volt, kb 100 m-re

topik Creative Commons License 2006.09.05 0 0 16954
Az a mellékíz az ólomtól van. :)
8sávos út mellett gombát szedni, hááát...
Előzmény: Lemmy82 (16953)
Lemmy82 Creative Commons License 2006.09.05 0 0 16953

Sziasztok!

 

Tegnap találtam kb 2,5 kg sárga gévagombát a Budafoki úton, a MOL székház mellett egy fa tövében!!! Kár, h nem volt nálam fényképező, szép kis  csokorba tömörültek. Pörköltet csináltam belőle; fincsi lett, bár van egy kis mellékíze a gombának+kissé fanyar,savas. Az lenne a kérdésem, h a gombán található narancssárga rétegtől van-e ez-mert azt nem vágtam le-,vagypedig amúgy is ilyen?

 A Fővám-téri piacon vizsgáltattam be, ahol egy rendkívül kedves hölgy fogadott

 (alacsony, vékony, ősz rövid hajú).

 

Lemmy 

lilapereszke Creative Commons License 2006.09.05 0 0 16952

Scrofa!

Mik ki nem derülnek -:))

A receptes rész érdekelne, kéretik hétfőre a TIT-re behozni.

Nem vagyok lopos :-)) Értem ezt a könyvtári tippekre is. Nem vinne rá ilyesmire a lelkem, gyerekkorom óta könyvtárból olvasok és a nyugdíjas éveimet is szeretném ott tölteni :-)))

NP!

Köszönet a "nincs" receptért.

 

Előzmény: scrofa (16951)
scrofa Creative Commons License 2006.09.05 0 0 16951

Akkor én szerencsés vagyok,megvan a könyv egészben,viszonylag jó állapotban.

Gyakran előveszem,jó olvasgatni,bár a képek nem a legjobbak,de azt hiszem ennél a könyvnél nem is ez a fontos.

Előzmény: lilapereszke (16950)
lilapereszke Creative Commons License 2006.09.05 0 0 16950

Köszönöm János, az előjegyzést már én is régen feladtam, de választ nem kaptam.

A Veress Magda könyv még Erdélyben is hiánycikk:-(((

Ott  gombász "bibliának" tartják. Nekem csak a szöveges része van meg fénymásolva (ezt csak súgva mondom). Egy példányt a TIT-re hétfőn 09.11-én beviszek, ha valakit érdekel.

Előzmény: János66 (16945)
TTAMAS Creative Commons License 2006.09.05 0 0 16949

Nekem is elő van jegyezve egy Jávorka-Csapody vagy három éve...

 

Régen érdemes volt könyvtárból kivenni és elveszteni a vételár 3x-ért..:)

 

Főleg, ha régi könyv volt, újkorában húsz forintért. :))

Előzmény: nagypapi51 (16947)
TTAMAS Creative Commons License 2006.09.05 0 0 16948

Ugy tudtam, hogy ezt a fajt nem kell 20 percig fozni,

 

Ezt mi is így tudjuk. :))

 

Nem tudom, a terrán honnan vették ezt a 20 percet.

Előzmény: maci124 (16946)
nagypapi51 Creative Commons License 2006.09.05 0 0 16947
Az előjegyzés még nem birtoklás...
Van olyan könyv, amire 4 éve várok, h beérkezzen...
Régen érdemes volt könyvtárból kivenni és elveszteni a vételár 3x-ért..:)
Előzmény: János66 (16944)
maci124 Creative Commons License 2006.09.05 0 0 16946
Sziasztok!

Tegnap szedtem csoportos tusko gombat. Ugy tudtam, hogy ezt a fajt nem kell 20 percig fozni, viszont a neten most talaltam egy forrast, ahol igen. http://www.terra.hu/gomba/html/armillaria_tabescens.html

Kaptam mar tanacsot, hogy biztos , ami biztos : fozzem, de megmondom oszinten, ha fozni kell 20 percig, nem fogom gyujteni.
Velemeny?
koszi
János66 Creative Commons License 2006.09.05 0 0 16945
János66 Creative Commons License 2006.09.05 0 0 16944

Méghogy nem lehet hozzájutni:

 

Íme
Előzmény: lilapereszke (16930)
kemorgo Creative Commons License 2006.09.05 0 0 16943

Ez a Veress Magda Gombáskönyv nekem is a toplistám élén van, vigyázok is rá mint a szemem fényére. Kellemes, jó ízes nyelvezettel, sztorikkal, receptekkel, csak a rajzok kissé olyanok mint az állatorvosi ló. Minden jellegzetesség rajta van, pont ezért ilyen gomba nincs is:))

Amúgy csak belepofa, hogy élek, nem lett bajunk.:)

A csupros tuskót viszont kidobtam, tegnap reggel gombavizsgáló jónak minősítette, de kora estére értem haza, ami otthon volt, megpunnyadt, kuka+:(

Előzmény: lilapereszke (16930)
nagypapi51 Creative Commons License 2006.09.05 0 0 16942
Az 1 felhagyott oldal, de igazad van, kicserélem egy blondelre :)


Káposztagombát, laskát sós-hidegvizes kezeléssel lehet rovarmentesíteni
(ld. még karfiol)
Előzmény: maplesyrup (16938)
Zolcsi67 Creative Commons License 2006.09.05 0 0 16941
"Hunyjuk be a szemünket, bakter uram, oszt' úgy falatozzunk!" - nyári laskával jártunk ugyanígy, abból a bogarakat nem lehetett kiűzni a lemezek közül...szépen lehalászgattuk a kajáról, amikor a felszínre bukkantak.
Előzmény: Ondi (16913)
nagypapi51 Creative Commons License 2006.09.05 0 0 16940
Nincs recept, gyakorlatilag csirketöltelék, a gomba nagyobb darabokban hagyva, hogy szeleteléskor látszódjék.
5 zsemle, 2 tojás, ~0.5 kg rókagomba vajon megpárolva, a többi ízlés szerint.
180 fokon 35-40 perc, ill. tűpróbáig.
Előzmény: lilapereszke (16937)
Szimba Creative Commons License 2006.09.05 0 0 16939

Off

 

Andreja!

 

Küldhetnék egy privát mailt?

 

On

maplesyrup Creative Commons License 2006.09.05 0 0 16938
NP!  nem lehetne lecserélni azt a szörnyű képkeretet a netgombász nyitóoldaláról?
Előzmény: nagypapi51 (16936)
lilapereszke Creative Commons License 2006.09.05 0 0 16937

Kérjük szépen a receptet!!!!!

Mert ez nemcsak a szemnek a szájnak is ingere :-)))

Előzmény: nagypapi51 (16936)
nagypapi51 Creative Commons License 2006.09.05 0 0 16936
Mivel kb. fél kiló rókát cipőkanállal sem tudtunk bepréselni a fagyasztóba, és a savanyakészlet is közelíti a háborús szükségletet, könnyű 'rókakenyér' készült kapormástással...
nagypapi51 Creative Commons License 2006.09.05 0 0 16935
Igazad van, tényleg!
akkor így pontos: a Collins, vagy francia megfelelője, a Courtecuisse. :)
Előzmény: heyderia (16934)
heyderia Creative Commons License 2006.09.05 0 0 16934

Szia Nagypapi!

Ez nem ugyanaz a könyv, csak angol, ill. francia nyelven?

Előzmény: nagypapi51 (16933)
nagypapi51 Creative Commons License 2006.09.05 0 0 16933
Üdv a topikon!
A használható magyar nyelvűeket megadta TTamás, de képek szempontjából jobbnak ítélem az idegen nyelvűeket, pl a Collins Field Guide: Mushrooms & Toadstools (ez is már csak antikváriumból), v. a Guide des champignons de France et d'Europe (Courtecuisse)
NP
Előzmény: Cs&D (16929)
shuffle Creative Commons License 2006.09.05 0 0 16932
Sziasztok, velkám!
Nyugodjatok meg, vannak itt amatőrök is. pl én. :))

Előzmény: Cs&D (16929)
TTAMAS Creative Commons License 2006.09.05 0 0 16931

Mely gombás könyvet érdemes megvenni?

 

Pl.:

Rimóczi: Gombaválogató 1,2,3... Már csak antikváriumban kapható.

 

Albert-Locsmándi-Vasas: Ismerjük fel a gombákat. Szokott lenni ősszel a Kertészetin (Bp. Ménesi út) gombakiállítás, ott még dedikált példányhoz is juthatsz...

Előzmény: Cs&D (16929)
lilapereszke Creative Commons License 2006.09.05 0 0 16930

Déli tőkegomba (Agrocybe aegerita)

Kalap: vöröses-barnás sárga, szélein fehéres, kezdetben félgömb alakú, majd szétterülő. Az idősebb példányok lehetnek rándcosak, körkörösen berepedezők, a felületén is lehetnek kocsak alakú berepedezések. Jellemző átmérője 4-6 cm.

Lemezek: kezdetben fehéresek-sárgásak, végül dohánybarnákká válnak, tönköz nőttek vagy nagyon kevéssé ráfutnak a tönkre.

Tönk: viszonylag hosszú, karcsú, alul kissé elhegyesedő, szálkásan érdes, színe fehér, a tönk alja lehet sötétebb. A fiatal példányok lemezeit takaró fátyol elálló fehér gallérként marad a tönkön.

Hús: fehér-fehéres, a kalapban törékeny a tönkben szálas. Enyhén gombaillatú, kellemesen gombaízű.

Terem: kora nyáron, kora ősszel erdőben, visszamaradt fatuskón, magányosan vagy többedmagával, olykor csoportosan.

Három fontos ismertetőjegyes. 1. termőhelye fatönk, 2. az egész gomba, de főleg a tönk fehéres alapszíne, 3. elálló fehéres gallérja.

(Idézet Veress Magda Gombáskönyvéből való, amihez már képtelenség hozzájutni, pedig a legjobb leírásokkal rendelkezik, magyar nyelven. Nekem azért a kedvencem ez a könyv, mert a három fontos ismertetőjegy címszó alatt, minden fontos dolgot elmond a gombákról. )

Cs&D Creative Commons License 2006.09.05 0 0 16929

Sziasztok kedves Gombázós topic!

 

Fejér megyei fiatal pár vagyunk és most kezdünk el a gombák világával ismerkedni. Egyszerűen felelevenítettük a gyermekkori élményeket, így jött szóba a gombaszedés. Kirándulni nagyon szeretünk, de a gombákat mindig csak messziről csodáltuk. Aztán a hétvégén fényképezgettünk is, majd a net és egy könyv előtt ülve próbáltuk itthon beazonosítani a lefotózott gombákat, ami nagyon érdekesnek bizonyult. Így történt, hogy tegnap megvettük a gombászós kosarunkat is. :) Szóval a kezdőknél is kezdőbbek vagyunk ezen a téren és szeretnénk hozzátok csatlakozni, hogy esetleges amatőr kérdéseinkre választ kapjunk majd egy hozzáértő társaság tagjaitól. Elolvastuk néhány nap hozzászólásait és úgy gondoltuk, hogy mindenképpen hasznunkra válik, ha csatlakozunk. Reméljük, szívesen láttok minket.

Már lenne is egy kérdésünk: Mely gombás könyvet érdemes megvenni? Nekünk a Magyar Könyvklubos Gombák című természetkalauz van meg. Néztünk más fajtákat is, a már meglévő mellé, de megvásárlás előtt inkább tanácsot kérek tőletek.

Hétvégén voltunk a Vértesben Csákberény környékén, nem találtunk túl sok mindent, mondhatnám azt is, hogy szinte semmit. Mondjuk olvastam egy hozzászólótól, hogy ő is volt, csak Mórnál, ott sem volt túl nagy "fogás". Mindenesetre engem (én vagyok a hölgy tag) inkább a meghatározás érdekel, páromat az ehető gombák fellelése. :)

 

Hát akkor előre is köszönjük a válaszokat és elnézést a sok kezdetleges kérdésért, amit a jövőben felteszünk majd nektek.

 

Csilla és Dénes

TTAMAS Creative Commons License 2006.09.05 0 0 16928
látatlanban
Előzmény: TTAMAS (16925)
maplesyrup Creative Commons License 2006.09.05 0 0 16927
A puding próbája,hogy megeszik.
Előzmény: TTAMAS (16926)
TTAMAS Creative Commons License 2006.09.05 0 0 16926
?
Előzmény: maplesyrup (16924)
TTAMAS Creative Commons License 2006.09.05 0 0 16925

A leírásod nagyon jól illik a déli tőkegombára.

Viszont átatlanban nem fogom senki gombáját ehetőnek minősíteni...

Előzmény: Víz (16923)
maplesyrup Creative Commons License 2006.09.05 0 0 16924
Gondolj a pudingra.
Előzmény: Víz (16923)
Víz Creative Commons License 2006.09.05 0 0 16923
Kedves TTAMAS! Bocs, hogy nyaggatlak, de ha már egyszer befutottál a csőbe, szeretnélek kicsit bővebb megfogalmazásra kérni! Az én leírásom stimmelt? Vagy mire gondoltál? Egy példányt egyébként félretettem, lehet, hogy még használható képet tudok készíteni róla holnapra, de addig már nem hiszem, hogy várhatok, félek megromlik a salátám. Kösz: Víz
Előzmény: TTAMAS (16922)
TTAMAS Creative Commons License 2006.09.05 0 0 16922
A leírás stimmel.
Előzmény: Víz (16921)
Víz Creative Commons License 2006.09.05 0 0 16921
Másik képed nincs, mert csak elbizonytalanodtam. Szombaton frissen szedve a tuskóról még inkább sötétbarna volt a kalap, a lemezeket teljesen fedte még gállér. Alatta teljesen fehéres színű lemezei voltak. Vasárnapra a tuskón hagyott kicsi gombácskák nagyot nőttek, a kalapok kihalványodtak, a szárazabb helyeken lévők kalapja jellegzetesen berepedezett, a tönkje finoman (pelyhes?) Általában a nagy tömegű megjelenés miatt görbék. A hús színe fehér, a lemezek továbbra is inkább fehérek mint barnák. Forrázáskor hamar felhabzott a víz, kellemes, talán keményítő(?) illata volt. Na miről beszélek vajon? Megegyem-e vacsira zsíroskenyérrel?
Előzmény: TTAMAS (16919)
Víz Creative Commons License 2006.09.05 0 0 16920
Köszönöm, megnézem! Sajnos nem alkalmas most a pc-m kép feltöltésre. Üdv: Víz
TTAMAS Creative Commons License 2006.09.05 0 0 16919

http://www.terra.hu/gomba/html/agrocybe_cylindracea.html

 

Nem akarsz te feltenni képet a zsákmányról?

Előzmény: Víz (16918)
Víz Creative Commons License 2006.09.05 0 0 16918

Sziasztok!

 

Tudna valaki déli tőkegombáról feltenni nekem ide képeket? Nagy valószínűséggel azt szedtem tegnapelőtt, de csak egyik könyvemben van róla leírás, egy könyv leírásában meg nem szoktam megbízni, mindig megnézem legalább két különböző szerző könyvét.

 

Egyébként sima vízben megfőztem a kalapokat, majd cukros-ecetes-sós salátalébe tettem apróra vágott vöröshagymával kevertem. Most a hűtőben pácolódik, még nem mertem megkóstolni.

 

Kösz: Víz

Ondi Creative Commons License 2006.09.04 0 0 16917
Sok somot találni a Budakeszi erdőkben, többek között a vadas-park területén is... és van bőven kakukkfű is.
Előzmény: beetee (16911)
Ondi Creative Commons License 2006.09.04 0 0 16916
Sok kicsi, erős vízsugár..... a zuhannyal is próbáltam, hiába....
beetee Creative Commons License 2006.09.04 0 0 16915

Nem tudok módszert, mert én még nem készítettem ilyent.

 

Ötletem csak annyi, hogy tele engeded a mosogatót vagy valami nagy tálat vízzel, és kicsit áztatod, hogy fellazuljanak a szennyeződések, aztán jól átmozgatod a vízben, majd a vízbe ki-be. Így a homoknak le kéne ülepedni, és a többi kosznak kijönni a fodrok közül....

Aztán egy tiszta ruhába becsomagolva, jól megpörgetni, mintegy centrizni, hogy a víz is le legyen itatva....

 

...csak ötlet. Ha nem jön be, nálam ne reklamálj! :)

Előzmény: Ondi (16913)
beetee Creative Commons License 2006.09.04 0 0 16914

Bocsat! TIBRO.

 

 

Tükörből fotózol? Vagy direkt átkonvertáltad ?

 

Mert ez így egy: abmogatzsopák.

 

:D

Előzmény: beetee (16912)
Ondi Creative Commons License 2006.09.04 0 0 16913
Ne szomoríccsatokmá! Szép, és állítólag finom is, de képtelenség megtisztítani!!! Ki nem álllhatom, ha a fogam alatt ropog a homok...
beetee Creative Commons License 2006.09.04 0 0 16912
Orbit. Csak eltakarja valami szivacs. :)
Előzmény: bagusz (16910)
beetee Creative Commons License 2006.09.04 0 0 16911

Hétvégén túráztam egy kicsit, de gombákat szedni nem volt időm.

 

Azért amit láttam az út mellett: Börzsöny Magyarkút-Nógrád környéke sok galamb, sok galóca, tuskógombák, tinóruk nélkül.

Feljebb a Magas-Börzsönyben szárazság.

Kóspallag alatt néhány galamb.

Visegrádi-hg száraz.

Pilisszentlászlónál ismét gombák. Galambok, ilyesmi... Dobogókőnél kevesebb. Csikóváralja és Kevély-nyereg környékén felborítgatott galambok.

 

Aki somot szeretne szedni, annak egy füles: könnyen elérhető, helyen is van, de 1-2 nap alatt le fog érni, már hullik. Visegrádról a faluból a Fellegvárhoz vezető kékkel jelzett gyalogút (kálváriával kezdődik) mellett szinte minden második bokor som. Rengeteg termés is van rajtuk! Nagyban, gyorsan fóliára rárázva lenne a legegyszerűbb betakarítani! :) Komolyan. Mázsaszám.

 

Szeder pedig Kóspallag után a Kisinóci-vágás (szintén országos kéktúra) mellett Nagyhideghegy felé van sok. Az lesz még egy darabig, lévén folyamatosan érik.

..és nagyon finom.

 

 

 

bagusz Creative Commons License 2006.09.04 0 0 16910
ezt az utolsot nem tudom mi lehet :O
Előzmény: Ondi (16909)
Ondi Creative Commons License 2006.09.04 0 0 16909
Ondi Creative Commons License 2006.09.04 0 0 16908

Nem szúrtam be... :-(


Ondi Creative Commons License 2006.09.04 0 0 16907
beetee Creative Commons License 2006.09.04 0 0 16906

Képet leellenőrizni, hogy fél mega alatt legyen a mérete!

Képet kiválasztani a tallózással.

Ráklikkelni a feltöt gomra.

Várni, hogy újra betöltődjön az ablak, úgy, hogy az alsó részen látszódjon a képed.

A kép melletti beszúrás feliratra is ráklikkelni!

Ekkor megjelenik a hozzászólás mezőben a kép.

Elküldeni.

 

Melyiket hagyod ki?

Előzmény: Ondi (16905)
Ondi Creative Commons License 2006.09.04 0 0 16905
talán most sikerül...
Ondi Creative Commons License 2006.09.04 0 0 16904
A káposztagomba...
emgergo Creative Commons License 2006.09.04 0 0 16903
Na, görög gombászás megvolt, csak gomba nem nagyon. Maréknyi szegfűgomba, néhány kisebb pöfi.

Tökszáraz még a montánfenyves-nyíres is 1200 fölött.

Viszont ittam rókagombalikőrt :-)))
Ószilvi Creative Commons License 2006.09.04 0 0 16902
Én is fenyőpereszkére tippeltem, köszönöm.

Ezek a képfeltöltések nekem nem mennek :)
TTAMAS Creative Commons License 2006.09.04 0 0 16901
Nekem is annak tűnik, de nem látom jól a kalap szálazottságát.
Előzmény: szabokucsma (16900)
szabokucsma Creative Commons License 2006.09.04 0 0 16900
 Én ugy láttom, hogy fenyőpereszke lesz ez, vagy más néven rákízű pereszke.
Előzmény: TTAMAS (16899)
TTAMAS Creative Commons License 2006.09.04 0 0 16899

Kik? :o

 

Valószínűleg kimaradt a "beszúrás" a kép feltöltése után.

Előzmény: Ószilvi (16898)
Ószilvi Creative Commons License 2006.09.04 0 0 16898
Ők azok.
Ószilvi Creative Commons License 2006.09.04 0 0 16897
Sziasztok.
Valaki tudna segíteni?
Találtam egy kosárnyi pereszkét a közeli fenyvesben,
de nem tudom eldönteni, hogy milyen "tipus" pontosan.
Megpróbálom a képeket feltenni róluk.
Előre is köszi.


shuffle Creative Commons License 2006.09.04 0 0 16896
Nem. Alföld. Valószínűleg van a nagyobb fenyvesekben.
Egyszer már meg kéne tanulnom a fenyőfajtákat.
Egy kis fenyőpereszke is volt.
Előzmény: nagypapi51 (16891)
scrofa Creative Commons License 2006.09.04 0 0 16895

Üdv újra itthon !

Tényleg sűrűk azok a fránya lemezek,pedig már azt hittem sikerült számomra új fajt beazonosítanom.Sajnos nem hoztam maggamal egyetlen pld-t sem,amit estleg elvihettem volna a a Fény u-i piacra.Imre biztosan felhomályosított volna.

Előzmény: lilapereszke (16894)
lilapereszke Creative Commons License 2006.09.04 0 0 16894

Szia Scrofa!

Szerintem túl sűrű a lemez ahhoz, hogy csigagomba legyen.

Inkább a foltos fülőke (Collybia maculata).

Egy Netes kép talán meggyőz: 

 

 

innen van.

Előzmény: scrofa (16892)
lilapereszke Creative Commons License 2006.09.04 0 0 16893

Sziasztok!

36 lap bepótolni valóm van:-))) Egyhamar nem végzek.

NP!

A stoppolni valót már láttam, tetszik nagyon.

Mindenkinek!

Verőlegények védik az erdőt! Szabadföld szeptember 1-7.-i számából.

Üdv: LP

Előzmény: nagypapi51 (16891)
scrofa Creative Commons License 2006.09.04 0 0 16892

Ujabb képek a hétvégéről.Először vörösfoltos csigagombának gondoltam,viszont ültetett feketefenyvesben találtam, a tönk nem zömök,hanem megnyúlt és a tönkön hosszanti vörös szineződés volt.Ezért talán piruló csigagomba /H.erubescens/.

Mi a véleményetek ?

 

 

 

 

nagypapi51 Creative Commons License 2006.09.04 0 0 16891
A látvány megsoxorozza...
Budai-hg?
Előzmény: shuffle (16890)
shuffle Creative Commons License 2006.09.04 0 0 16890
Elégséges rizikefaktor.
Zum Riziken und Nebenwirkungen..........





TTAMAS Creative Commons License 2006.09.04 0 0 16889
Májgombát ne száríts, csak egészen fiatalon ennivaló és nagyon lédús.
Előzmény: balivi (16887)
balivi Creative Commons License 2006.09.04 0 0 16888
A szöveget a képek mellé szántam sikertelenül. A harmadik képen májgomba látható? Érdemes elkészíteni? Van valakinek akácpereszkés helye? Nagyon ritka, nekem csak egy helyem van, ott se sok term, viszont nagyon finom. Mi a tapasztalat máshol ez ügyben?
balivi Creative Commons License 2006.09.04 0 0 16887

Sziasztok!

Néhány kép a hétvégéről.

akácpereszkeakác-pikkelyespereszke (nagyon finom)ezek isez májgomba? érdemes leszárítani?szép ugye?magyarpolányi rém
nagypapi51 Creative Commons License 2006.09.04 0 0 16886
OK, én benne vagyok, remélem időm is lesz.
Előzmény: szabokucsma (16883)
scrofa Creative Commons License 2006.09.04 0 0 16885

A hatalmas tölcsér gomba is beindult,csak már kicsit öregek voltak

 

 

Azért három újabb óriás pöfi is rendesen a helyén volt,amíg le nem tartóztattam őket

 

TTAMAS Creative Commons License 2006.09.04 0 0 16884

mi meg a többiekkel elmegyünk gombászni, de majd megint nem találunk semmit!

 

Ehhez kell ám a helyismeret... :))

Előzmény: szabokucsma (16883)
szabokucsma Creative Commons License 2006.09.04 0 0 16883

 Oké vissza takarom....

 

 Nagyon fontos, hogy jó legyen, mert a mikor kijöttök újra gombászni hozzám, megtudjuk majd csinálni a laskát pörköltnek.

 Nagypapi te fogod csinálni, mi meg a többiekkel elmegyünk gombászni, de majd megint nem találunk semmit! Oké?

Előzmény: nagypapi51 (16877)
scrofa Creative Commons License 2006.09.04 0 0 16882

bocs a sárga kénvirág fotó lemaradt,talán most itt lesz

 

 

 

 ízletes tőke,még a múlt hétről
TTAMAS Creative Commons License 2006.09.04 0 0 16881
Bölcs gondolat. Ennyi gomba biztosan elég nektek és most még biztos, hogy fiatal. És a tiéd. :))
Előzmény: comad (16879)
scrofa Creative Commons License 2006.09.04 0 0 16880

Hétvégi találatok,

 

 

 világító tölcsérgombák

 

 sárga kénvirág

 

comad Creative Commons License 2006.09.04 0 0 16879
Köszönöm! Sajna egy önző dög vagyok, kimegyek és leszedem, nehogy más is megtalálja...
Előzmény: nagypapi51 (16878)
nagypapi51 Creative Commons License 2006.09.04 0 0 16878
Tenyérrel óvatosan nyomd meg, ha kőkemény, akkor szigorú őrizet mellett hagyhatod még néhány napig. A talajt meg is locsolhatod körülötte.
Előzmény: comad (16876)
nagypapi51 Creative Commons License 2006.09.04 0 0 16877

...vissza kellene takarni, mert még korán van a laska gombához.

 

Így igaz, várd meg, amíg max. 20 fok lesz!

Előzmény: szabokucsma (16875)
comad Creative Commons License 2006.09.04 0 0 16876
Sziasztok! Ma reggelre találtam a munkahelyemen egy pöfeteget, kb. akkora, mint egy 0,5 kg-os kenyér. Meg lehet vajon állapítani valamiből, hogy fog-e még nőni, vagy szedjem le? Képet róla csak du. tudnék feltenni.
szabokucsma Creative Commons License 2006.09.04 0 0 16875

Halihó....

 

 Itt vagyok újra. és nagyon nagy gondom van, mert kibontóttam a laska "ültetvényem".

 Ami gyönyörűen átszötte a faanyagot, csak azon gondolkózok, hogy vissza kellene takarni, mert még korán van a laska gombához.

 A szomszédomnak a több éve leoltótt anyag most kezdett el teremni.

 Kérdés vissza takarjam vagy ne?

*Laca* Creative Commons License 2006.09.04 0 0 16874
Igen, meg is tettem, a reggeli már gombás-tojás volt jó borsosan.
Előzmény: tuutuu (16873)
tuutuu Creative Commons License 2006.09.04 0 0 16873
Gondolom azt mondta a vizsgáló, hogy alaposan meg kell sütni-főzni?
Előzmény: *Laca* (16859)
edula Creative Commons License 2006.09.04 0 0 16872

 A Pilisben (még mindig Leányfalu) ma nem volt semmi, néhány fonnyadt valamit (talán büdös galamgombát) leszámítva. Még gyilkosgalóca sem.

 

Kentomnak is köszi a tippet.

edula Creative Commons License 2006.09.04 0 0 16871
Köszi. Én ugyan elutazom, de holnap még átadom a szárítót a húgomnak, majd továbbítom a paradicsom csipszes tippet is.
Előzmény: bd (16825)
edula Creative Commons License 2006.09.04 0 0 16870
Ja! akkor megnyugodtam. Arrafele mi is szoktunk (na jó -az idei nyártól kezdve szoktunk- szomszéd titkos helye)
Előzmény: nagypapi51 (16824)
Ondi Creative Commons License 2006.09.03 0 0 16869
"Denehéz" a káposztát megtisztítani!!! :-(

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!