Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Momentán a vöröses kénvirággombára gondoltam, mely színében lehet hasonló és az kevésbé keserű - olyannyira, hogy egyes német könyvek még ehetőnek is írják.
Kár érte....Ha legközelebb figyelsz a tuskógombák lemezszínére -sokáig világos húsbarnásszínű-, akkor baj nem érhet, mivel csak a tőkegombákkal, esetleg kénvirággombákkal lehetne összekeverni, melyeknek jóval sötétebb a lemezük.
van egy kis mellékíze a gombának.......Az lenne a kérdésem, h a gombán található narancssárga rétegtől van-e ez-mert azt nem vágtam le-,vagypedig amúgy is ilyen?
Amúgy is ilyen, egyesek érzik ezt a mellékízt, mások nem. A feleségem taplóíznek mondja és mivel ő a szakács, ezért nem is kerül az asztalunkra ez a szerintem jóízű gomba. Visszaolvasva a topikban találhatsz még mellékízű gombákat.
Ez már bővebb leírás, mint a másik kettő amihez hozzájutottam. Egyébként a puding próbája...., szia kedves maplesyrup, megeszem! Remélem azért még összefutunk a közeljövőben!
Amúgy nem ilyen, forró sós vízben kell abálni pár percig, akkor elveszti a mellékízét. LP! Eddig 1 könyvhöz jutottam ilyen galád módon, X vállalat szakszervezeti könyvtárából kölcsönöztem ki az akkor régóta indexen lévő Moldova könyvet (Tetovált kereszt, az aszódi javítóintézet életéről szól) Azóta sem láttam sehol. :(
Tegnap találtam kb 2,5 kg sárga gévagombát a Budafoki úton, a MOL székház mellett egy fa tövében!!! Kár, h nem volt nálam fényképező, szép kis csokorba tömörültek. Pörköltet csináltam belőle; fincsi lett, bár van egy kis mellékíze a gombának+kissé fanyar,savas. Az lenne a kérdésem, h a gombán található narancssárga rétegtől van-e ez-mert azt nem vágtam le-,vagypedig amúgy is ilyen?
A Fővám-téri piacon vizsgáltattam be, ahol egy rendkívül kedves hölgy fogadott
A receptes rész érdekelne, kéretik hétfőre a TIT-re behozni.
Nem vagyok lopos :-)) Értem ezt a könyvtári tippekre is. Nem vinne rá ilyesmire a lelkem, gyerekkorom óta könyvtárból olvasok és a nyugdíjas éveimet is szeretném ott tölteni :-)))
Köszönöm János, az előjegyzést már én is régen feladtam, de választ nem kaptam.
A Veress Magda könyv még Erdélyben is hiánycikk:-(((
Ott gombász "bibliának" tartják. Nekem csak a szöveges része van meg fénymásolva (ezt csak súgva mondom). Egy példányt a TIT-re hétfőn 09.11-én beviszek, ha valakit érdekel.
Az előjegyzés még nem birtoklás... Van olyan könyv, amire 4 éve várok, h beérkezzen... Régen érdemes volt könyvtárból kivenni és elveszteni a vételár 3x-ért..:)
Tegnap szedtem csoportos tusko gombat. Ugy tudtam, hogy ezt a fajt nem kell 20 percig fozni, viszont a neten most talaltam egy forrast, ahol igen. http://www.terra.hu/gomba/html/armillaria_tabescens.html
Kaptam mar tanacsot, hogy biztos , ami biztos : fozzem, de megmondom oszinten, ha fozni kell 20 percig, nem fogom gyujteni. Velemeny? koszi
Ez a Veress Magda Gombáskönyv nekem is a toplistám élén van, vigyázok is rá mint a szemem fényére. Kellemes, jó ízes nyelvezettel, sztorikkal, receptekkel, csak a rajzok kissé olyanok mint az állatorvosi ló. Minden jellegzetesség rajta van, pont ezért ilyen gomba nincs is:))
Amúgy csak belepofa, hogy élek, nem lett bajunk.:)
A csupros tuskót viszont kidobtam, tegnap reggel gombavizsgáló jónak minősítette, de kora estére értem haza, ami otthon volt, megpunnyadt, kuka+:(
"Hunyjuk be a szemünket, bakter uram, oszt' úgy falatozzunk!" - nyári laskával jártunk ugyanígy, abból a bogarakat nem lehetett kiűzni a lemezek közül...szépen lehalászgattuk a kajáról, amikor a felszínre bukkantak.
Nincs recept, gyakorlatilag csirketöltelék, a gomba nagyobb darabokban hagyva, hogy szeleteléskor látszódjék. 5 zsemle, 2 tojás, ~0.5 kg rókagomba vajon megpárolva, a többi ízlés szerint. 180 fokon 35-40 perc, ill. tűpróbáig.
Mivel kb. fél kiló rókát cipőkanállal sem tudtunk bepréselni a fagyasztóba, és a savanyakészlet is közelíti a háborús szükségletet, könnyű 'rókakenyér' készült kapormástással...
Üdv a topikon! A használható magyar nyelvűeket megadta TTamás, de képek szempontjából jobbnak ítélem az idegen nyelvűeket, pl a Collins Field Guide: Mushrooms & Toadstools (ez is már csak antikváriumból), v. a Guide des champignons de France et d'Europe (Courtecuisse) NP
Rimóczi: Gombaválogató 1,2,3... Már csak antikváriumban kapható.
Albert-Locsmándi-Vasas: Ismerjük fel a gombákat. Szokott lenni ősszel a Kertészetin (Bp. Ménesi út) gombakiállítás, ott még dedikált példányhoz is juthatsz...
Kalap: vöröses-barnás sárga, szélein fehéres, kezdetben félgömb alakú, majd szétterülő. Az idősebb példányok lehetnek rándcosak, körkörösen berepedezők, a felületén is lehetnek kocsak alakú berepedezések. Jellemző átmérője 4-6 cm.
Lemezek: kezdetben fehéresek-sárgásak, végül dohánybarnákká válnak, tönköz nőttek vagy nagyon kevéssé ráfutnak a tönkre.
Tönk: viszonylag hosszú, karcsú, alul kissé elhegyesedő, szálkásan érdes, színe fehér, a tönk alja lehet sötétebb. A fiatal példányok lemezeit takaró fátyol elálló fehér gallérként marad a tönkön.
Hús: fehér-fehéres, a kalapban törékeny a tönkben szálas. Enyhén gombaillatú, kellemesen gombaízű.
Terem: kora nyáron, kora ősszel erdőben, visszamaradt fatuskón, magányosan vagy többedmagával, olykor csoportosan.
Három fontos ismertetőjegyes. 1. termőhelye fatönk, 2. az egész gomba, de főleg a tönk fehéres alapszíne, 3. elálló fehéres gallérja.
(Idézet Veress Magda Gombáskönyvéből való, amihez már képtelenség hozzájutni, pedig a legjobb leírásokkal rendelkezik, magyar nyelven. Nekem azért a kedvencem ez a könyv, mert a három fontos ismertetőjegy címszó alatt, minden fontos dolgot elmond a gombákról. )
Fejér megyei fiatal pár vagyunk és most kezdünk el a gombák világával ismerkedni. Egyszerűen felelevenítettük a gyermekkori élményeket, így jött szóba a gombaszedés. Kirándulni nagyon szeretünk, de a gombákat mindig csak messziről csodáltuk. Aztán a hétvégén fényképezgettünk is, majd a net és egy könyv előtt ülve próbáltuk itthon beazonosítani a lefotózott gombákat, ami nagyon érdekesnek bizonyult. Így történt, hogy tegnap megvettük a gombászós kosarunkat is. :) Szóval a kezdőknél is kezdőbbek vagyunk ezen a téren és szeretnénk hozzátok csatlakozni, hogy esetleges amatőr kérdéseinkre választ kapjunk majd egy hozzáértő társaság tagjaitól. Elolvastuk néhány nap hozzászólásait és úgy gondoltuk, hogy mindenképpen hasznunkra válik, ha csatlakozunk. Reméljük, szívesen láttok minket.
Már lenne is egy kérdésünk: Mely gombás könyvet érdemes megvenni? Nekünk a Magyar Könyvklubos Gombák című természetkalauz van meg. Néztünk más fajtákat is, a már meglévő mellé, de megvásárlás előtt inkább tanácsot kérek tőletek.
Hétvégén voltunk a Vértesben Csákberény környékén, nem találtunk túl sok mindent, mondhatnám azt is, hogy szinte semmit. Mondjuk olvastam egy hozzászólótól, hogy ő is volt, csak Mórnál, ott sem volt túl nagy "fogás". Mindenesetre engem (én vagyok a hölgy tag) inkább a meghatározás érdekel, páromat az ehető gombák fellelése. :)
Hát akkor előre is köszönjük a válaszokat és elnézést a sok kezdetleges kérdésért, amit a jövőben felteszünk majd nektek.
Kedves TTAMAS!
Bocs, hogy nyaggatlak, de ha már egyszer befutottál a csőbe, szeretnélek kicsit bővebb megfogalmazásra kérni!
Az én leírásom stimmelt? Vagy mire gondoltál?
Egy példányt egyébként félretettem, lehet, hogy még használható képet tudok készíteni róla holnapra, de addig már nem hiszem, hogy várhatok, félek megromlik a salátám.
Kösz: Víz
Másik képed nincs, mert csak elbizonytalanodtam.
Szombaton frissen szedve a tuskóról még inkább sötétbarna volt a kalap, a lemezeket teljesen fedte még gállér. Alatta teljesen fehéres színű lemezei voltak.
Vasárnapra a tuskón hagyott kicsi gombácskák nagyot nőttek, a kalapok kihalványodtak, a szárazabb helyeken lévők kalapja jellegzetesen berepedezett, a tönkje finoman (pelyhes?) Általában a nagy tömegű megjelenés miatt görbék. A hús színe fehér, a lemezek továbbra is inkább fehérek mint barnák. Forrázáskor hamar felhabzott a víz, kellemes, talán keményítő(?) illata volt.
Na miről beszélek vajon?
Megegyem-e vacsira zsíroskenyérrel?
Tudna valaki déli tőkegombáról feltenni nekem ide képeket? Nagy valószínűséggel azt szedtem tegnapelőtt, de csak egyik könyvemben van róla leírás, egy könyv leírásában meg nem szoktam megbízni, mindig megnézem legalább két különböző szerző könyvét.
Egyébként sima vízben megfőztem a kalapokat, majd cukros-ecetes-sós salátalébe tettem apróra vágott vöröshagymával kevertem. Most a hűtőben pácolódik, még nem mertem megkóstolni.
Nem tudok módszert, mert én még nem készítettem ilyent.
Ötletem csak annyi, hogy tele engeded a mosogatót vagy valami nagy tálat vízzel, és kicsit áztatod, hogy fellazuljanak a szennyeződések, aztán jól átmozgatod a vízben, majd a vízbe ki-be. Így a homoknak le kéne ülepedni, és a többi kosznak kijönni a fodrok közül....
Aztán egy tiszta ruhába becsomagolva, jól megpörgetni, mintegy centrizni, hogy a víz is le legyen itatva....
...csak ötlet. Ha nem jön be, nálam ne reklamálj! :)
Hétvégén túráztam egy kicsit, de gombákat szedni nem volt időm.
Azért amit láttam az út mellett: Börzsöny Magyarkút-Nógrád környéke sok galamb, sok galóca, tuskógombák, tinóruk nélkül.
Feljebb a Magas-Börzsönyben szárazság.
Kóspallag alatt néhány galamb.
Visegrádi-hg száraz.
Pilisszentlászlónál ismét gombák. Galambok, ilyesmi... Dobogókőnél kevesebb. Csikóváralja és Kevély-nyereg környékén felborítgatott galambok.
Aki somot szeretne szedni, annak egy füles: könnyen elérhető, helyen is van, de 1-2 nap alatt le fog érni, már hullik. Visegrádról a faluból a Fellegvárhoz vezető kékkel jelzett gyalogút (kálváriával kezdődik) mellett szinte minden második bokor som. Rengeteg termés is van rajtuk! Nagyban, gyorsan fóliára rárázva lenne a legegyszerűbb betakarítani! :) Komolyan. Mázsaszám.
Szeder pedig Kóspallag után a Kisinóci-vágás (szintén országos kéktúra) mellett Nagyhideghegy felé van sok. Az lesz még egy darabig, lévén folyamatosan érik.
Sziasztok. Valaki tudna segíteni? Találtam egy kosárnyi pereszkét a közeli fenyvesben, de nem tudom eldönteni, hogy milyen "tipus" pontosan. Megpróbálom a képeket feltenni róluk. Előre is köszi.
Tényleg sűrűk azok a fránya lemezek,pedig már azt hittem sikerült számomra új fajt beazonosítanom.Sajnos nem hoztam maggamal egyetlen pld-t sem,amit estleg elvihettem volna a a Fény u-i piacra.Imre biztosan felhomályosított volna.
Ujabb képek a hétvégéről.Először vörösfoltos csigagombának gondoltam,viszont ültetett feketefenyvesben találtam, a tönk nem zömök,hanem megnyúlt és a tönkön hosszanti vörös szineződés volt.Ezért talán piruló csigagomba /H.erubescens/.
A szöveget a képek mellé szántam sikertelenül. A harmadik képen májgomba látható? Érdemes elkészíteni? Van valakinek akácpereszkés helye? Nagyon ritka, nekem csak egy helyem van, ott se sok term, viszont nagyon finom. Mi a tapasztalat máshol ez ügyben?
Sziasztok! Ma reggelre találtam a munkahelyemen egy pöfeteget, kb. akkora, mint egy 0,5 kg-os kenyér. Meg lehet vajon állapítani valamiből, hogy fog-e még nőni, vagy szedjem le? Képet róla csak du. tudnék feltenni.