Jó szelet!
Szóval nem csak én kukkolom szülővárosom webkameráit... :-))
Ma én is láttam valamit, csak azt nem tudom, mit( nem volt nálam gép): a szabadkikötő magasságában egy tolóhajó tologatott néhány bárkát a folyó közepén horgonyzók körül.Nem láttam a nevét, messze volt, különben is vezettem a 6-os bevezető szakaszán..
Ilyet még nem láttam, mint ma délben:
16 kabinos állt egyszerre Pesten.
Ilyen sorrendben:
Moldavia
A'Rosa Mia
Viking Star
Swiss Crown
Swiss Crystal
Danube Pearl
Fidelio
Bolero
Sofia
Steaua Dunarii
Primadonna
Amadeus
Amadeus Rhapsody
Franz Liszt
Dnipro
Carpati
Én meg ma éppen az Erzsébet hídról fotóztam a hajókat, legújabb mániám ugyanis a hajók szemből fotózása. A Csillag haladt épp felém, mikor elkezdett kürtölni. Amint lefotóztam, észrevettem, hogy nekem szólt és még integettek is. Pedig nem ismerem őket, mindenesetre nagyon jól esett.
- Duna kotró képei kerültek fel a Galéria - Munkagépek fejezetbe
- Balaton vízállásának alakulásáról két diagram került fel, amely 1975-től 2003. szeptemberig mutatja változásokat az Egyéb - Balatonról fejezetben
MALWIN! Hajósok mondták, hogy kb. 150-200 tonna az, amit közúton lehet szállítani. Lehet, hogy ők sem tudják jól, de azt kijelentették, hogy a 600-ast csak a Sión lehet felhozni.
Más. Szállítással kapcsolatban egy hozzá nem értő ismerősöm mesélte, hogy régebben egyik reggel arra ébredt, hogy ugatnak a faluban a kutyák, kinézett az ablakon és semmi mást nem látott csak egy hatalmas hajót a kertje előtt. Első lépésben nem értette, hogy mi történt, de aztán kiderült, hogy valamelyik hajót hozták éppen Siófokra (Fonyód vagy a Jókai). A hajó tetején álltak az emberek és az utat keresztező villany, és egyéb vezetékeket emelgették, így nem haladtak túl gyorsan. Sajnos én lemaradtam mindkét szállítási akcióról.
Sziasztok!
Az egyesület alapítása szerintem is nagyon jó ötlet, és tényleg nincs veszteni valónk. Sőt, már akkor is nyertünk, ha magunk mögött tudjuk egyáltalán a létrehozását. Ez azért nem kis dolog. Régebben nem is gondoltam volna arra, hogy ilyen szép számmal rajongunk a hajókért, a hajózásért. Néhány éve még arra gondoltam, hogy csak én vagyok egyedül olyan megszállott, aki olykor az időjárási tényezőket figyelmen kívül hagyva, az éjjelnappali horgászok nagy csodálatára figyelgeti és jegyzi a hajókat a horányi töltésoldalból, egészen addig, amig rá nem leltem a topicra. Akkor pedig, mikor Pedrofon megjelent, naprakészen a kabinos üdülőhajók témájában (ami kiemelten érdekel a folyami hajózáson belül), és szinte naponta küldözgette nekem a képeket az éppen elcsípett "fogásokról", csak bámultam. Mert olyannal már találkoztam, aki oda-vissza ismeri ezeket a hajókat kívül-belül, de olyannal ritkán, aki szeret is velük foglalkozni, és ennyire érdekli a téma. Ez már önmagában is egy nemmindennapi egyesület lenne, amit akkor se kéne felszámolni, ha esetlegesen nem sikerülne a Szombathelyet kimenteni. Talán pont a nemmindennapisága vonzaná majd az érdeklődőket, és akkor egyre nagyobb publicitást kapna. Ez a topic eddig is egy közösség volt, ki a Balatonra, ki a Dunára, ki a Tiszára specializálódva, miért ne folytathatnánk ezt egy rendezettebb, hivatalosabb formában? A közös honlap is jó ötlet. Képanyag van bőven, (pl. Pedro tarsolyában szép számmal:)) nálam is vannak még be nem szkennelt darabok, iletve próbálom még elérni azt az ismerősömet, akinek van sok fekete-fehér képe a néhai gőzösökről (Mugglinak küldtem anno párat belőle), én még tudok rajzolgatni oldalnézeteket (a Bakony lesz a következő, amit még májusban ígértem, csak az oldalkerekeknél abbamaradt a dolog:)) valamint itt vannak a képtárak, a honlapok (az enyimet is elkezdtem frissíteni, csak lassan megy, mert éppen külalakot cserélek, meg webszerkesztőt:)). Egy szó mint száz, mindenképpen megérné, szívesen jelentkeznék. Egyébként hírül is lehetne adni a dolgot, közzétenni, ha másnem legalább azt, hogy nemes célért kűzdünk, emléket állítva ezzel a Magyar Hajózásnak és nemutolsósorban a magyar hajógyártásnak, hátha így is akadnánk támogatókra. Én amikor időm, és lehetőségem engedi amiben tudok, segítek. Szponzort nem ígérhetek, de azért igyekszem én is itt-ott megemlíteni a dolgot, sose lehet tudni, mikre akad az ember:)
Szeva Mad (de nem Max, hehe)
hogy hajtogatták előle a fákat, meg leszerelték a különböző kábeleket stb
Igen, pont mint akkor, amikor a litéri készenléti erőmű gázgenerátorát vitték a Sión.Szal víz vagy út egyremegy, ebből a szempontból legalábbis.
Azért lenne út a Balatonra szerintem, legfeljebb kicsit kanyargós.Mondjuk valahol le kéne bontani a vasúti felsővezetéket(mondjuk Simontornyán), ez bizony rázós lenne(áramtalanítva is), de azért lehetne haladni.
"...bár lehet, hogy inkább a mezőn fogják heteken át vonszolni, ha megunják, hogy a Sió nyitására, azaz a Balaton feltöltődésére várjanak..."
MALWIN! Látod, egy tudós koponya mire rá nem jön? Ezt már az egyiptomiak is kitalálták, csak elég szálfa kell görgőnek! :-)))))))))))))))))))
Semmi gond, mert szvsz nem off. Na szóval, én is láttam már sétáló emberke által távirányítóval vezérelt tengelyű trélert araszolgatni, témyleg bámulatos. De akárhonnan közelítünk a Balaton felé, akad néhány híd, felüljáró, egyéb műtárgy, amelyek miatt egyszerűen nem fér el maga a hajó.
Szerintem itt ezzel egyáltalán nem offolunk!
(Ha vki mégis úgy gondolja, attól elnézést és PgUp-ot kérek:-))
Úgy gondolom, valóban az utak jelentik a szűk keresztmetszetet, bár sok pénzért mindent meg lehet oldani.
A Jókait azt hiszem tizenvalahány millióért hozták el 3 nap alatt, úgy, hogy hajtogatták előle a fákat, meg leszerelték a különböző kábeleket stb.
Egész egyszerűen nem fog elférni ekkora tréler az 2 x 3,5 méter széles utakon, bár lehet, hogy inkább a mezőn fogják heteken át vonszolni, ha megunják, hogy a Sió nyitására, azaz a Balaton feltöltődésére várjanak...
Jézusom, nem ezt akartam!
Nem akarok most itt offolni, és elkezdeni elmélkedni a sokkerekű, spéci trailerekről, a talajnyomásról, a páronként kormányozható tengelyekről és egyebekről meg arról, hogy ezekkel kis túlzással az "alföldi szerpentinen"(tájékozatlanoknak: a Kiskunhalas-Szeged út)is el lehetne vinni a Vörösmarty-t is.
Szal bocs a borzolásért, én más véleményen vagyok.
Ez pontosan így van. Ha interkontinentális hadászati rakétát lehet közúton szállítani, akkor egy 10 méter széles hajót is. Csak még azt az utat nem építették meg a Balatonig, amin közlekedni tud az a technika.:-)
Szeva Tom,
nem akarok veled vitatkozni, de az a megállapításod, hogy a boszporusi hajót nem lehet traileren szállítani nem helytálló.
Lehetni lehetne, még a szükséges technika is rendelkezésre áll, inkább a költségvonzat az erősebb érv.
Ezek szerint a BHRT is osztja azt a "hivatalos" optimista álláspontot, hogy itt akkora szárazság volt az elmúlt 4 évebn, hogy most már húdekurvasokesőnek kell esnie a következőkben...
Miközben a vízszint szabályozási minimumot 120 cm-re akarják emelni (egyébként nagyon helyesen), de ez majd +1 méter a jelenlegi szinthez képest.
Belegondoltak abba, hogy mi van ha ez a következő 1-2-3-? évben nem tejlesül? Számoltak-e azzal, hogy netán 5-10-? évig kell bérbeadniuk a hajót a Dunán?
Azt nem tudod egyébként, hogy mikor hozzák el (fel) a Dunára a hajót? Egyáltalán Magyarországon adják bérbe?
A Lelle típus elhozható traileren, úgy tudom csak a kormányállást kell lebontani. A boszporuszi hajó pedig a Dunán bérbe lesz adva addig, amíg a Sió hajózhatóvá válik, ezt semmiképpen nem lehet traileren elhozni. (Nem hivatalos forrásból)
El fogom még egyszer olvasni a egyesület alapításával kapcsolatos témákat (pl. mit kell hozzá vinni). Elméletileg bármikor fel tudok menni Bp.-re, ha esetleg valami közbe jön, akkor következő biztosan megoldható.
A Napi Gazdaság tényként közölte, hogy a BHRT vásárolt 3 selejtezendő hajója helyett 1 db 200 személyes hajót 65 M Ft-ért, és 1 db 650 személyes hajót 170 M Ft-ért Törökországból. Ez gondolom a Tom_ által egyszer már említett boszporuszi átkelőhajó (míg az előbbi a Lelle 3).
Hogy hogy hozzák ide, arra kiváncsi lennék, a vízállás jelenleg 23 cm - 3%, vízpótlást elutasították, a Sió hosszú évekig zárva kell, hogy maradjon.
Az alapötlet egy dunai vonatóhajó megmentése volt. A későbbiekben alakult úgy, hogy a Szombathely az, aminek a megmentésére reális lehetőség van. Az első topictalálkozón még a Sopront gondoltuk alkalmasabbnak. Mérete nagyobb, beosztása a későbbi hasznosítás szempontjából kedvezőbb. Valaki (muggli?) kiderítette, hogy a Sopron volt az első Balatonfüreden gyártott dunai vontató. A második topictalálkozón derült ki az, hogy állapota miatt inkább a Szombathely-ben volna érdemes gondolkozni. (A megnyerendő támogatók között mindenképpen szerepelne a hajó névadó önkormányzata is.)
Tom! Az egyesület alapításánál ezek szerint mindenképpen számítunk Rád, ha ezért külön felutazol Budapestre, nagyon megköszönjük! A weblapod éppen egy kiváló minta, amihez hasonlót mi is létre szeretnénk hozni az egyesület keretei között.
Bocs, de tegnap este nem volt időm a folytatáshoz. Talán ma.
Eddig nem nagyon nyilatkoztam ebben a témában, de azért én sem szeretnék kimaradni a dologból. Ha lehetséges és szükségét látjátok, akkor én is nagyon szívesen beszállnék az egyesületbe, akár mint alapító tag is. Elolvastam Zoltika összefoglalóját a legutolsó találkozóról. Nekem a gondom az volt kezdetben az egyesülettel, hogy igazából a Szombathely megmentését tűzte ki célul, ezért jött volna létre. Tényleg szép hajó, a topictali voltam rajta, kár lenne érte, de én a Balatonnál lakok, így nem nagyon érdekel a sorsa. Nekem jóval fontosabb lenne pl. a Balaton (Beloiannisz) megmentése, de sajnos ott az esélyek még rosszabbak. Most már látom, hogy nem a megmentés az egyetlen célja az alapítandó egyesületnek. A leírt alapcélok (hajózási hagyományok ápolása, kutatómunka, weblap létrehozása, hajófigyelés, stb.) tetszenek, ezekért szívesen lennék egyesületi tag. Ha gondoljátok, rám mindenképpen számíthattok.
Kicsit tartósan kint ragadtam, tegnap du tudtam csak az elmúlt három(!) hét eseményeit végigolvasni. Jól elszaladt a szekér tőlem. Lassan már többet leszek bent, és remélem tudok érdemi segítséget nyújtani.
- Balaton szabályozásáról leírás került fel (Egyéb - Balatonról fejezet)
- Az Egyéb részben a Hajó-történelem fejezethez új anyag került fel ("A Balatoni hajózás története" címú könyből az "Újrakezdes" és a "A korszerűsítés évei" című fejezet) , így kb. 40 oldalnyi könyv olvasható itt.