Pár hete az Attilán zenéltem. Gyönyörű állapotban van, naponta több utat tesz meg, tehát szépen ki tudják használni. Nekem 1 problémám volt vele, hogy a 6 fős zenekaromnak egy 3 főnek is szűk hely állt rendelkezésére, de ez tényleg csak zenészként probléma.
Úgy gondolom, hogy a 400-asoknak itt a helyük Budapesten, szépek, nagyok és eleve folyóra épültek. Remélem visszatalálnak és nem szedik szét őket!
Javasolnám megalakulandó egyesületetek egyik első lépésének egy levél megfogalmazását a BHRT felé, amiben megtudakoljátok a három öreg hajó későbbi sorsát, esetleg javaslatot tennétek rá. A Balaton ms. szépen elálldogállhatna valamelyik kikötőben múzeumhajóként, esetleg elegáns étteremmel vegyítve, mint pl. a Kossuth.
A Közlekedési Múzeumot is megkereshetitek az ügyben, bár ők tenni sokat nem tudnak, igaz, a támogató szó is sokat segíthet.
A 400-asok exkluzív felújítására jó példa a Hunnia. Konferenciára nem, de rendezvényhajónak jó. Nézzétek meg belülről is!
Azért, mert vonalhajónak már nem gazdaságosak, más célra még nagyon sokáig jók lehetnek. A lényeg, hogy a fémgyűjtő maffia ne tegye rájuk a kezét és a BHRT ne legyen hajlandó ilyen célra eladni. A Balatont pl. simán odaajándékozhatja a Közlekedési Múzeumnak és akkor legalább megmarad.
Sajnos, bár a szívem szakad meg, de ebbe az egyesületbe belépni nem tudok, a meglévő (VEKE) így is kitölti az életem. De ha segíthetünk valamiben, hogy elkerüljetek buktatókat, tapasztalásokat mondjunk, akkor állunk rendelkezésre!
A szomorú tény az, hogy bármit el lehet közúton szállítani, csak nem kis hazánkban. Ugyanis annyi körforgalom, engedély nélkül telepített ez-az, pl. oszlop, miegymás sehol Európában nincs mint nálunk. Nem véletlenül nyilatkozták már 4-5 éve a speciális fuvarokkal foglalkozó cégek hogy pár éven belül semmit nem fognak tudni keresztülvinni M.O.-n.
Én eddig csak vasúti jármüvek megmentésével foglakoztam, de nagyon tetszik amit itt a lentiekben olvastam. Mindig nagy csodálója voltam a víyen úszó jármüveknek, bár azért az elsö hely a szívemben mindig azoké amlyek sínen mennek, de közvetlenül utána a viziek vannak. Remélem többsyör is lesz idöm ebbe a topicba belekontárkodni.
Sajnos valószínűleg így is van.
1450 főnyi kapacitás helyett vesznek 850-et. Igaz, a 650 fős jó lesz konferenciákhoz, míg ma egyik sem jó erre.
Egyedül a mikor a kérdés, a Lelle3 jövőre biztosan forgalomba áll, helyette valakinek menni kell, a 650 fősről meg ugye lejjebb hosszasabban polemizáltunk.
Tehát azért remélem, hogy eltelik mlg egy kis idő mire mindhárman távoznak. Jobb esetben a Dunára, rosszabb esetben bili, fogas és egyebek készülnek testükből.
Persze a Bakony hátsó zárt részéből nem lenne ördöngösség kulturált teret kialkítani, és akkor az is kvázi "multikfunkcióssá" válna, de ha nem, hát nem. Kár.
És akkor nem lesz egy 400-as sem a Balatonon, és csak a Kelénben hallhatjuk dobogni a csodás hangú lassú fordulatú motorokat... Azaz 1 motort.
Egyesület név: szerintem egyik sem jó név, de a szavakkal esetleg lehet játszani, hátha valami jó név kikerekedik belőle:
A Magyar Hajózásért Egyesület
A Magyar Hajózás Hagyományőrző Egyesülete
Nautika Egyesület
Viziközlekedés Egyesület
Magyar Folyami és Tavi Hajózási Egyesület
Magyar Hajózási Egyesület
Magyar Géphajó Egyesület
Hajócsavar egyesület :-) (ezt én sem gondoltam komolyan)
Akkor kire lehetne számítani az egyesület megalakításakor? Eddig jelezték szándékukat:
guberavera
muggli
bócman
jakyg
pedrofon
Zoli66
viking star
Tom
Zoltika
kranführer?
Bocs, ha valakit kifelejtettem. Mikor tudnánk összejönni?
Addig is lehet gondolkodni az egyesület nevén. Felmerült: "A Magyar Folyami Hajózásért Egyesület" név, de ezt rögtön elvetettük, mert nem csak a folyami hajózás izgalmas számunkra. "A Magyar Hajózásért Egyesület" név számomra méginkább azt sugallná, mintha az egyesület a hajózást támogatni kivánná (a támogatni szót ide kurzívval kell képzelni, csak nem tudom hogyan kell olyat írni), holott ehhez biztosan gyengék vagyunk. "A Magyar Hajózás Hagyományőrző Egyesülete" nekem annyira nem tetszik. Egyelőre nincs jó ötletem, de biztosan lesz majd valakinek!
Korábban felmerült, hogy érdekes volna nyugdíjas hajósokkal "oral history" típusú interjúkat készíteni, nagyon érdekes anyagot lehetne ebből készíteni (ld. pl. Tom weblapján a "Hajós történetek" rovatot). Ezt is érdemes lenne az egyesület tevékenységei közé venni.
És ez még csak a kezdet:) még lesz ennél nagyobb torlódás is, szépen haladunk afelé:) ma még az a szenzáció, ha öt kabinos van egymás mellett, vagy az, hogy egyszerre 16 van bent, de ki tudja, még mik nem lesznek:) a kedd egyébként mindig zsúfolt nap volt ebből a szempontból, hiszen nemegy hajó kötött menetrenddel (kisebb eltérésekkel) már hosszú évek óta így közlekedik, (Donauprinzessin, Rousse, Viking Star) pláne most, hogy a két vasárnap-hétfős hajót (Deltastar, Fidelio) is eltolták hétfő-keddre (a Steaua Deltei egyébként tavalyig szinte mindvégig vasárnapi érkezésű volt 92 óta). aztán ezekhez jönnek még az azonos utaztatójú új hajók, mint a Bolero pl. amik együtt jönnek velük, és véletlenszerűen összejön pár darab a 6 vagy 8 napos csúsztatásos hajókból, és itt a torlódás. Amúgy nem egy olyan péntek vagy szombat volt már, hogy egy szál kabinos sem díszelgett a Nemzetközin.
Most olvastam, hogy az alacsony vízállás miatt újabb bombák kerültek elő a Dunából, ezúttal 16-ot találtak a Szabadság-híd pesti hídfőjénél. Azért ez nem semmi, ha belegondolunk, hogy a kabinosok ezidáig fölötte manőverezgettek...
Pedro! Úgy jártam már én is, a Rákóczi légkürtözött nekem Horánynál egyszer, aztán csak akkor láttam, hogy nekem szólt, amikor elkezdtem integetni, és visszaintegettek :)) Még utána meg is kérdeztem Trophyt, nem-e ő volt az egyik a kerékállásban, mert épp azt megelőzően beszéltünk róla, hogy lesz arrafelé külőnútja, de aztán írta, hogy nem ő volt.
Jó szelet!
Szóval nem csak én kukkolom szülővárosom webkameráit... :-))
Ma én is láttam valamit, csak azt nem tudom, mit( nem volt nálam gép): a szabadkikötő magasságában egy tolóhajó tologatott néhány bárkát a folyó közepén horgonyzók körül.Nem láttam a nevét, messze volt, különben is vezettem a 6-os bevezető szakaszán..
Ilyet még nem láttam, mint ma délben:
16 kabinos állt egyszerre Pesten.
Ilyen sorrendben:
Moldavia
A'Rosa Mia
Viking Star
Swiss Crown
Swiss Crystal
Danube Pearl
Fidelio
Bolero
Sofia
Steaua Dunarii
Primadonna
Amadeus
Amadeus Rhapsody
Franz Liszt
Dnipro
Carpati
Én meg ma éppen az Erzsébet hídról fotóztam a hajókat, legújabb mániám ugyanis a hajók szemből fotózása. A Csillag haladt épp felém, mikor elkezdett kürtölni. Amint lefotóztam, észrevettem, hogy nekem szólt és még integettek is. Pedig nem ismerem őket, mindenesetre nagyon jól esett.
- Duna kotró képei kerültek fel a Galéria - Munkagépek fejezetbe
- Balaton vízállásának alakulásáról két diagram került fel, amely 1975-től 2003. szeptemberig mutatja változásokat az Egyéb - Balatonról fejezetben
MALWIN! Hajósok mondták, hogy kb. 150-200 tonna az, amit közúton lehet szállítani. Lehet, hogy ők sem tudják jól, de azt kijelentették, hogy a 600-ast csak a Sión lehet felhozni.
Más. Szállítással kapcsolatban egy hozzá nem értő ismerősöm mesélte, hogy régebben egyik reggel arra ébredt, hogy ugatnak a faluban a kutyák, kinézett az ablakon és semmi mást nem látott csak egy hatalmas hajót a kertje előtt. Első lépésben nem értette, hogy mi történt, de aztán kiderült, hogy valamelyik hajót hozták éppen Siófokra (Fonyód vagy a Jókai). A hajó tetején álltak az emberek és az utat keresztező villany, és egyéb vezetékeket emelgették, így nem haladtak túl gyorsan. Sajnos én lemaradtam mindkét szállítási akcióról.
Sziasztok!
Az egyesület alapítása szerintem is nagyon jó ötlet, és tényleg nincs veszteni valónk. Sőt, már akkor is nyertünk, ha magunk mögött tudjuk egyáltalán a létrehozását. Ez azért nem kis dolog. Régebben nem is gondoltam volna arra, hogy ilyen szép számmal rajongunk a hajókért, a hajózásért. Néhány éve még arra gondoltam, hogy csak én vagyok egyedül olyan megszállott, aki olykor az időjárási tényezőket figyelmen kívül hagyva, az éjjelnappali horgászok nagy csodálatára figyelgeti és jegyzi a hajókat a horányi töltésoldalból, egészen addig, amig rá nem leltem a topicra. Akkor pedig, mikor Pedrofon megjelent, naprakészen a kabinos üdülőhajók témájában (ami kiemelten érdekel a folyami hajózáson belül), és szinte naponta küldözgette nekem a képeket az éppen elcsípett "fogásokról", csak bámultam. Mert olyannal már találkoztam, aki oda-vissza ismeri ezeket a hajókat kívül-belül, de olyannal ritkán, aki szeret is velük foglalkozni, és ennyire érdekli a téma. Ez már önmagában is egy nemmindennapi egyesület lenne, amit akkor se kéne felszámolni, ha esetlegesen nem sikerülne a Szombathelyet kimenteni. Talán pont a nemmindennapisága vonzaná majd az érdeklődőket, és akkor egyre nagyobb publicitást kapna. Ez a topic eddig is egy közösség volt, ki a Balatonra, ki a Dunára, ki a Tiszára specializálódva, miért ne folytathatnánk ezt egy rendezettebb, hivatalosabb formában? A közös honlap is jó ötlet. Képanyag van bőven, (pl. Pedro tarsolyában szép számmal:)) nálam is vannak még be nem szkennelt darabok, iletve próbálom még elérni azt az ismerősömet, akinek van sok fekete-fehér képe a néhai gőzösökről (Mugglinak küldtem anno párat belőle), én még tudok rajzolgatni oldalnézeteket (a Bakony lesz a következő, amit még májusban ígértem, csak az oldalkerekeknél abbamaradt a dolog:)) valamint itt vannak a képtárak, a honlapok (az enyimet is elkezdtem frissíteni, csak lassan megy, mert éppen külalakot cserélek, meg webszerkesztőt:)). Egy szó mint száz, mindenképpen megérné, szívesen jelentkeznék. Egyébként hírül is lehetne adni a dolgot, közzétenni, ha másnem legalább azt, hogy nemes célért kűzdünk, emléket állítva ezzel a Magyar Hajózásnak és nemutolsósorban a magyar hajógyártásnak, hátha így is akadnánk támogatókra. Én amikor időm, és lehetőségem engedi amiben tudok, segítek. Szponzort nem ígérhetek, de azért igyekszem én is itt-ott megemlíteni a dolgot, sose lehet tudni, mikre akad az ember:)