Mindenkit szeretettel várunk erre az oldalra, aki Krétára szeretne menni szállodába félpanziós ellátással, vagy AI ellátással. De azokat is szeretettel várjuk, aki apartmanba megy.
Üdvözlöm uraam-ot újra, sok sikert a regenerálódáshoz! Nekem nem nagyon sikerült. Ezt mutatja az is, hogy szeptember 17-én jöttem haza, de ma vettem meg a repülőjegyemet novemberre! Igaz így, hogy nincs charter meg fapados ebben az időben így kicsit drága a jegy, de a szállást nem kell fizetnem, mert ismerőshöz megyek.
Megnéztem magamnak az Apollon csemegét, már megnyitott, minden nap hétköznaponként este hatig van nyitva. Nem nagy bolt, de elég jónak tűnik a kínálat az utcáról nézve, sajna nem volt időm benézni, de talán holnap jut rá idő. Egy kis tzatzikit ennék már.
Szevasztok!
Tegnap érkeztem haza Krétáról, ígértem, hogy írok egy pár sort utána is, nehogy szó érje a ház elejét!J
Szeptember 21.-én mentünk, természetesen SkyEurope géppel. Pontos indulás után, kb. 2 óra repüléssel landoltunk Heraklionban. Az indulás elég brutál volt, mert 2:50-re kellett Ferihegy I.-en lenni, nem sokat aludtunk. A gép 4:50-kor ment, így elég korán ott is voltunk, helyi idő szerint asszem 8 óra körül. Az Aeolus irodával mentünk, az idegenvezetőnk, Ági a reptéren várta a csapatot. Buszra fel, kb.1,5 óra buszozás. A mi szállodánk eléggé a sor végén volt, mindenki Ierepetra környékén volt. Mi még attól 6-8 km-re a Kakkos Bay Hotelben (Koutsounari és Ferma között) voltunk (3*+), félpanziós ellátással. Korán érkeztünk, és nem tudtuk azonnal elfoglalni a szobánkat, így kis pihi után körülnézés a helyszínen. Családias hangulatú, nem túl nagy szálloda, főépülettel, bungalókkal, szép kerttel, saját parttal, kis öböllel, medencével, bárokkal, tavernákkal. A kis öblünkben kavicsos part, 2 euro/napfő napágyakkal, a medencénél nem kellett fizetni érte. Elsőre jó benyomást keltett. Szóltak, hogy kész a szoba, mehetünk. A főépület legalsó emeletén, kilátás nuku, ablaktalan kis luk. Mondtam, hogy ezt köszi, kihagynánk. A válasz nem volt túl bíztató, tele vannak, nincs másik szoba. Nemtetszésünket kifejezve, próbáltunk belenyugodni, hogy ez van. Aztán jött egy szlovák csapat, leszállnak a buszról, szoba átvesz, mi meg ott ültünk már 2-3 órája. Na ismét próbálkozás, mondták ok, igazunk van, kapunk másik kecót. Az emeleten a 205-ös szobát kaptuk. Korrekt felszereltség, hűtő, légkondi, fa rancia+1 ágy, nagy terasz. A teraszról 180 fokos tengeri kilátással. Nagyon szép volt, több napfelkeltét is megnéztem 7 óra körül. Bepakolás után kis pihi, aztán le a partra. A víz kb 24 fok körül lehetett, ami egész idő alatt maradt is. Az időjárás kellemes 28-30 fok, napsütéssel.
A kajáról annyit, hogy a reggelik svédasztalos rendszerben (a végére már untam egy kicsit), a vacsorák 3-4 menü felszolgálással. Nekem a kaja nagyon ízlett, rengeteg volt a saláta, feta, gyümölcs. A legjellemzőbb közönség a német nyugdíjas volt, néhány szlovák, magyarok 6-an voltunk.
Már az elején úgy döntöttünk, hogy nem megyünk fakultatív programokra szervezetten, mert lehúzós árak voltak. Inkább 8 napra béreltünk kocsit, egy Hyundai Atos 1.0 lett a nyeremény 205 euróért. A kocsiról annyit, hogy 30 000 km volt benne, viszonylag tiszta, megbízható kis autó volt, full biztosítással, kis fogyasztással, nem volt vele semmi gond. Több mint 1 000 km mentünk vele, 1-2 alkalommal rövidebb távra még 6-al isJ
Kíváncsiak voltunk a turisták által látogatott helyekre is, meg a kis eldugott halász, ill. hegyi településekre is.
Az első kirándulás Vai felé volt (itt 2x is voltunk). Kb. 80 km, hegyre föl, hegyre le. A krétaiak (sokat beszélgettünk néhánnyal) nem szeretik, nem szoktak ide menni, mert túl felkapott. DE én mindenkinek ajánlanám, mert gyönyörű!!! PÁLMAFÁS strand, homokos part, kilátó, sziget, vízisport lehetőségek. Pl. a jetsky 30 euró 1 fő, 35 euró 2 fő részére. Két fővel is nagyon jó 70 km/óra! Szél az szinte mindig volt, itt nagy hullámok kíséretében, állatira élveztük.J
Én búvárkodom is, készültem készülékes merülésre is, de kihagytam, mert az élővilág szempontjából nincs nagyon eleresztve Kréta. Kis halak, rákocskák, két murénát láttam, semmi több. Hát, nem egy búvár paradicsom, de ez van.
Amiket még megnéztünk: Sítia, Makriagialos, Hersonissos (rengeteg angol tini), Malia, Eolunda, Spinalonga sziget, Chrissi sziget, Agios Nikolaos, Ierepetra többször is, Lassithi fennsík (nagy csalódás volt) Ana Viannos, Mirtos, Arvi, Tsoutsouros, Neapoli. Ezek csak a nagyobb helyek, rengeteg kis falvat, városkát láttunk még. Sok helyen ettünk, főleg helyi specialitások előnyben, minden jó volt, finom volt. Az árak elviselhetőek, az emberek tényleg kedvesek, segítőkészek, ha egy kicsit haverkodsz velük, még nyitottak is. Nekem nagyon bejött a Kréta feeling nem szívesen jöttem haza, maradtam volna még egy hónapig. A közel két hét nem volt sok.
Most ennyi, képek később, ha valakit érdekelnek az említett helyek szívesen írok bővebben is.
Most kicsit próbálok magamhoz térni!J
Üdv
Talán mostanra sikerült kicsit magamhoz térni az után a megrázkódtatás után, hogy szeptember 17-én két hét Kréta után haza kellett jönnöm.
Béreltem autót, amivel voltam Agios Nikolaosban, Knossosban, Chania-ban, Rethimno-ban, Mohos-ban, Gournesban a Kréta akváriumban.
Így visszagondolva kár, hogy Agios Nikolaosba mentem először, mert így nem tetszett annyira Chania és Rethimno. Tudom sokan úgy gondolják, hogy Agios Nikolaos egy túl turistás hely. Lehet, nekem mégis nagyon tetszett, szerintem egy kis ékszerdoboz. Az igaz, hogy ha valaki az igazi Krétát akarja látni, gondolok itt a hamisítatlan falusi életre ahol még az idő is állni látszik akkor bátran ajánlom mindenkinek Mohos-t, ez egy kis falu, Stalisból lehet felmenni oda, illetve ha a new road-on Hersonissos felől Agios Nikolaos felé haladsz egy idő után szerintem kb. 7-8 km véget ér a kétsávos út és ki van táblázva, hogy balra Stalis, Malia és Agios Nikolaos, jobbra fel pedig Mohos. A kis falu innen 9 km-re van kissé kanyargós, de jó minőségű aszfaltos út, korláttal, a kilátás isteni a Malia-i ölbölre.
A Kréta akvárium annyira nem nagy durranás, van aki szerint a budapesti tropicarium jobb, ez azért érdekes, mert a Kréta körüli tengeri élővilágot mutatja be. A belépő 8 euro volt. Nekem a medúzák tetszettek a legjobban.
Chaniaban a piacot szerintem ne hagyjátok ki, nem túl nagy, de érdemes elmenni. Knossosban sok minden le volt zárva restaurálás miatt és szerencsére nem tűzött annyira a nap, mert elég sok nagy bari felhő volt, de kellett is, mert különben katlan lett volna, így is nagyon meleg volt.
Nem tudom, hogy ebben a Krétás topicban, vagy a másik szervezd magadban írta valaki, hogy nincsenek jól kitáblázva a dolgok pl. Knossos sem. Szerintem minden tök jól ki van táblázva, először görög betűkkel, aztán kb 50 m-en belül a mi betűinkkel is. És nem minden ott van kirakva, ahol már be is kell fordulni, már elöbb is jelzik, hogy kb hány km vagy m múlva lesz a lehajtó. Én személy szerint sokkal nagyobb biztonságban érzetm magam vezetés közben kint mint, itthon.
A különbség ott kint a körforgalomba behajtónak van elsöbbsége, a lámpa piros után rögtön zöld lesz a sárga kimarad, és ha nem startolsz rögtön dudálnak, de nem csak a turistára, hanem egymásra is.
És a legfőbb szabály a jobbra tarts és az, hogy táblák ugyan vannak, meg kresz is de nem nagyon alkalmazzák őket! Egyik szemed elöl a másik hátul, aki gyorsabban jön mögötted egy egyszerű jobbra húzódással elengeded. A leálló sávot is használják a forgalomban, nem csak leálllásra, hanem rendes közlekedésre. Simán behajtanak az egyirányú utcába a tilos oldal felöl is. Viszon a parkolásra érdemes odafigyelni, mert azért és a biztonsági öv nem használata miatt igen. Engem hál istennek egyszer sem állítottak meg.
Így dióhéjban ennyi, bár gondolom nem sok újat tudtam közölni veletek, de azért hátha. Majd a képek feltöltésével is megpróbálkozom.
Fordítva :) Az időpont megvolt és gyorsan kellett hozzá egy normálisabb gép. Szerencsére az ősök beszálltak és így volt lehetőségünk megrendelni a vasat. Ma már tűkön ülök, várom hogy megcsörrenjen a telefonom, hogy itt a váz...
Tegnap jöttünk meg Krétáról. Elöljáróban annyit, hogy az Elektra Hotel Kalamakin ellátás szempontjából hanyagolható... no választék, no minőség. Végigmásztuk Szamáriát, voltunk Gramvousán és Elafonisin is. Nagyon szép volt, csak visszafelé a gép ismét késett, 11.45 helyett 13.45-kor indultunk
Miért kell emlegetni ezt a "bő lé"-t. Ez olyan negatív jelző?? Szerintem nem, sőt! Legalábbis én így látom. A "bő" az részletes, sokoldalú, nem egy mondatos. Így kell értelmezni. Még mindig jobb ha sok van, mert ha valakinek infó kell, akkor ugye "olvasni köll", ha csak általánosan akar érdeklődni, akkor "nem köll olvasni". Itt már két választás van.:-)