Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Élvezettel olvassuk ám a beszámolódat, akkor, ha nem reagálunk rá!
Ezt a gyönyörű könnyező gerebent én is megtaláltam a Tátrában, sajnos az én képem nem lett elég jó ahhoz, hogy feltegyem. Viszont most már a nevét is tudom:))
...mikor még gombászhattam arra. Kitiltottak az Őrségből? :))
Csöde nekem eddig nem okozott csalódást. a keleti oldala tényleg hitvány, de a másikban gyönyörű bronzos vargányák, fokhagymaszagú kígyógomba, lila pénzecskegomba és más csemegék várják a látogatót. Szatta alól viszont jöttem ki 2x is üres kosárral.
És akkor gyorsan még két, szemrevaló fás gerebennel folytatom a mai beszámolót.
Sajnos egyik sem ehető, de a látványuk és illatuk is "nyálcsorgató".
Az egyik a csipős parásgereben (Hydnellum peckii). Ez a gomba nagyon szomorú fiatalon, míg meg nem öregszik véres könnyeket hullajt :-))
A másik az ánizsszagú gereben (Hydnellum suaveolens). Ez a gomba sokáig még leszedve is őrzi a finom ánizs illatot (1 hétig biztos). Kár, hogy nem próbáltam ki, lehet e belőle illatos vizet készíteni. Gyerekkoromban falun violából és szegfűből, alkohollal készítettük a kölnit magunknak.
A két Csöde közötti erdőnél szerintem jobb a Felsőcsőde és Kerkakutas vagy Kerkafalva közötti rész.
Én is így tapasztaltam, mikor még gombászhattam arra. Felsőcsöde végén a kis buszforduló a nyolc közlekedési táblájával megvan még? A kilencvenes évek végén volt egy saját szarvastehene is a falunak, egészen addig, míg egy részeg külföldi "vadász" le nem lőtte, azt hívén, hogy eljött a kánaán falujába. Egy alkalommal meg a nyitott sorompón át a következő falun át akartunk Lentibe eljutni, de a pár kilométerre lévő túloldali sorompó zárva volt. Az volt a szerencsénk, hogy a kis polszki elfért a sorompó mellett, így nem kellett visszafordulnunk. Nagyrákos és Szatta környéke is jó.
A kevesebb több alapon ma is csak "csepegtetem" a beszámolót :-))
A következő gyönyörűség a Narancsvörös kocsonyásgomba (Tremiscus helvelloides)
NP! Jól figyelj! Nemcsak a kocsonyás álgerebent, hanem ezt is lehet kandírozni. Milyen jól mutatna a cukorkás dobozodban ez a narancssárga színű gomba a fehér mellett :-))
Ez a gomba is fenyvesekben jelenik meg nyáron és ősszel, korhadó fán vagy talajon. Húsa kocsonyás, porcszerű, se íze, se szaga, de gyönyörű és ehető.
Valóban az Őrség lehet a favorit. Oda is terveztem a mai túrát, de egyik hivatali kollégám felajánlotta, hogy ma megmutatja azt a részt, ahol ő szokott gombászni, én pedig kapva kaptam az alkalmon, annál is inkább, mert a terep egy részén - Pusztaapátitól északkeletre - már nagyon régen nem jártam. Terepjárójával mentünk úttalan földutakon. Sajnos az elmúlt években a lombos erdők nagy részét kivágták és azokat a gombászati szempontból szinte teljesen értéktelen erdei fenyvesekkel pótolták. Egyébként a google felvételei alapján ez előre sejthető volt, mert a képeken túl sok a legsötétebb zöld szín (már szinte fekete...), ami fenyőerdőre utal... Gombát gyakorlatilag csak a megmaradt kisebb-nagyobb lomberdő zárványokban találtunk... Csödét és az Őrséget majd szombaton szeretném megnézni. Egyébként Csödével kapcsolatban abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy az egyik legautentikusabb személytől ( Boros Imre exminiszter öccsétől, aki kollégám és gyakorlatilag a fél Csöde az övék) első kézből kapom gombaügyben az információkat sőt gyakorta együtt járunk gombászni. A két Csöde közötti erdőnél szerintem jobb a Felsőcsőde és Kerkakutas vagy Kerkafalva közötti rész.
Aztaa... bocsi, én csak olvasgatni szoktalak titeket hébe-hóba, mert én is imádom a gombát. De most felhördültem itt ültömben: amit
Boletus personii (Fehér vargánya) néven azonosítottál, olyat én is találtam idén augusztusban a Pilisben. Megpenészedett vargányának néztem, de így utólag... pont így nézett ki! Egyik könyvemben sem szerepel, emlékeznék rá. Hogy miket tud meg az ember...
Hol laktatok? A központi menedékházban? Mi tavaly a vöröstói menedékházban voltunk, ami a központitól kb. 4 km-re ÉNy-ra van, de annál sokkal jobb, nincs nyüzsgés. Meg van a telefonszám is, ha kell valakinek, helyfoglalásügyben. (Az út autóval elég súlyos, 30 km bő 3 óra alatt a hegy lábától, de a láda sörök így kéznél voltak:-))
Az nagyon jó környék! Sokat voltam arrafelé, de főleg a Schneebergre nyomultam minden oldalról, néha sziklát is mászva. De voltam a Raxon is. Akkor még sajnos nem voltam megfertőzve gombailag, de van egy elmaradásom, a Schneider-graben, amit sűrű ködben próbáltam megmászni, de beletévedtem valami falba, aztán inkább visszafordultam. Jó kis erdők vannak azért ott!
Ma Göcsejben Kustánszeg és Pusztaapáti között keresgéltem a gombákat. Még tart a galambgomba dömping, őzlábgombából is rengeteg van, zömében fiatalok és rókagombából is szedtem kb. 1 kg-ot. Vargányából csak kevés (kb. 2 kg-nyi) akadt, mert mint később kiderült egy erre specializálódott gombagyűjtő társaság pont előttem járt, így zömében az általuk elhagyott példányok maradtak csak nekem.... Amikor velem szemben jöttek kifelé az erdőből a nagy sárga diszperzites vödrük tele volt vargányával... Ja és rengeteg volt a gyilkos galóca és már trombitagombát is találtam.
Az utolsóra nem mertem tippelni és hülyeséget mondani, arra emlékszem, hogy idén határoztuk már. Vagy Bonard, v. Heyderia volt. Galambgombákat még életben is nehéz néha, nem hogy fotóról. A Fény utcai piacra vidd, bár ott éppen holnap nincsen vizsgálat :(
Olvasva LP csepegtetett beszámolóit, csak irígykedni tudok... Vhol olvastam, hogy minden 3. gombásztalit illik külhonban tartani...:))
Rókát gerebennel bekeverve árulta az egyik asszonyság, ügyes :(.(kardemumma)
lehet, en is annak szedtem, de aztan a bosnyakon a vizsgalo leanyzo egy szoke rackas haju fiatal lany parducnak mondta. eloszor mondja is, hogy azt nem adja oda. mondom marpedig viszem, es eszem, azert szedtem, es 20 percig sutom majd. erre mondja, h keverem a piruloval. mondom ja, lehet. es ekkor elbizonytalanodtam. pedig csak ez az egy fajta galoca volt. mondjuk hetfon ugyan ez a leanyzo doggombanak azonositotta a kajsza lisztet.(homerx)
Lehet, hogy ugyanez a lány a gerebent is rókának minősítette? Kötelessége a vizsgálónak az árusokat is időnként ellenőrizni.
Látom itt alább, hogy Kardemumma képén van szintén galambgomba, de hófehér (ha jól látom) a tönkje. Az nem a feketésvörös fajtája? Mi nem mertük leszedni azokat a példányokat, mert azt írják, hogy nem ehető. Ja! És megkóstoltuk, csípős is volt. Hát nem könnyű, az biztos, de talán pár év alatt belejövünk. :) Talán.
Ma megvolt az első "igazán igazi" gombászásunk. Fényképezőgéppel, kosárral, késsel, könyvekkel. :) Nagyon élveztük, de még nagy bonyodalmakat okozott az esetleges meghatározás. Van, aminél egyáltalán nem jutottunk dűlőre. Az alábbi képen láthatóakból hoztunk is haza, ebben szeretnék egy kis segítséget kérni. Mi vöröstönkű vagy barnulóhúsú galambgombára tippelünk, de azért inkább megkérdezlek benneteket.
Aztán ezt a sárgás taplógombát egyáltalán nem sikerült behatárolnunk, igazán egyik leírás sem illet rá annyira, a képek meg egyáltalán nem. Még annyi hozzá, hogy egy kis darabot leszedtünk, hazahoztuk, és a sárgás alja tiszta barna lett, főleg ott, ahol megfogtuk, tele van ujjlenyomattal. Talán a labirintustaplóra hasonlít, de a termőrétegük egyáltalán nem olyan volt.
Ez a hófehér szintén kifogott rajtunk. Főleg, hogy egy tönkön találtuk. Szabadon álló, ritkás lemezei voltak. Talán gyűrűs fülőke?
Jövőre augusztus 22-27-én lesz a tábor Szovátán. Zsigmond Győző a László Kálmán Gombászegyesület elnöke szervezi. Ő, néprajzos, hungarológiát tanít, de etnomikológiával (népi gombászat) is foglalkozik kedvtelésből.
Van egy magyar honlap itt Kommandóról, lehet levélen keresztül kapcsolatot felvenni az ott élő néprajzossal, ha jól olvastam. Szálláslehetőség is van egy kollégiumi táborban, ami eléggé "nomád", de nem csinálok antireklámot. Mi az Erdészet faházában szálltunk meg, ott 16 ember fér el. Ott van jól felszerelt konyha, és kulturált tisztálkodási lehetőség is.
Örülök, hogy vannak még a fedélzeten, akiket érdekel a beszámolóm :-))))
Most kaptam néhány digitális fotót a táborról, és Téglás Zoli barátunk jóvoltából megismerhetitek a kommandói GOMBÁSZ KIRÁLYT, aki éppen egy luc alatt üldögél, a kezében a kétszergyűrűs tölcsérpereszke 2 összenőtt bébijét tartja.
Lilapereszke, nagyon érdekes és tanulságos a beszámolód, remélem, folytatod még.
Közben megmutatom a hétfői zsákmányt a kőszegi hegységből. Gyűrűs tuskógomba sok, elegendő őzláb és galamb, kevés tinóru (egy aggastyán vargányát is láttam, már lábon sem tudott állni), és 6 db lila pereszke. Eléggé száraz volt az erdő.
Más. Ma a Bosnyákon 3ezer a róka, 2ezer a csupros tuskó. Rókát gerebennel bekeverve árulta az egyik asszonyság, ügyes :(.
Szia Ttamás, a magyarpolányi esetben az ember, a borsodinál a gyilkos galóca volt az erősebb :-(((((((. Az előbbi volt a topikon is téma. Ez egy másik eset.
Vajon mindenki vadul dolgozik, vagy gombászik mondjuk a Mátrában ???? Nagy a csend, nem baj, akkor magamat szórakoztatom:-))
A harmadik gomba amiről hírt adok a fehér csoportospereszke (Lyophyllum connatum)
Ezt a gombát a patakpartokon kaszálni lehetett. Nálunk mérgezőnek van kikiáltva, Kommandón eszik. Földi lasa (nem laska) a neve, kitűnő savanyúság készíthető belőle.
Kép a Netről: Lyophyllum connatum (fehér csoportospereszke)
Ui: Szerintem csak azért tiltják nálunk a fogyasztását, mert felületesen nézve hasonlít egyes valóban mérgező fehér színű tölcsérgombára.
A vargányát a helyiek szüretelték. A faluban felhagytak a fafeldolgozással, munkalehetőség max. a fakitermelésen van, egyetlen megélhetési forrás a gombák és vad gyümölcsök begyűtése, melyet sokan végeznek.
A vargányát medvének hívják arrafelé, a kérdés hogy sikerült e medvét begyűjteni, kissé mulatságos volt számomra. Mi csak a véletlenül ott felejtett példányokat leltük meg, de ezt nem panaszképpen mondom. Aki akart vehetett amennyit csak akart és száríthatta, ha volt mivel, kilója 400 forint volt.
Ursut (medvét) hál'Istennek nem láttunk, viszont egy kivégző helyét igen. Külföldi bérvadászoknak volt felállítva még a Chausesku érában készülhetett, magas fémoszlopra csigával húzzák fel a lovat, s amikor a medve megpróbálta megenni, egy füthető, magas, betonból készült lesről kilőtték szegényt.
Visszatérve a gombára találtunk "jeges" medvét, vagyis az ízletes vargánya (medve) fehér változatát. Illetve nem is változat, mert külön neve van Boletus personii.
Ez a hófehér színű vargánya 2 példányban került elő.
Kép megint csak a NET-ről:
Boletus personii (Fehér vargánya)
Ui: az itt található linken tanulni vágyóknak sok szép kép van a Boletusokról, az elmulasztott hozzászólások olvasásakor láttam, hogy volt e témában is fejtörésre okot adó tinóruféle.
Szia nagypapi!
Még nem telt el a 24 - 48 óra, (de az már biztató, hogy jól aludtam) ne igyunk előre a medve bőrére. Talira szándékoztam volt menni családostul, ezért írtam maple-nak (reménykedve) hogy bízom a találkozásban. Ha holnapután is ilyen jól kezdődik a napom mint a mai, akkor a tegnapi vacsorámon nem fog múlni!
: ))
Üdv: Víz
Gondolom szívesen veszitek, ha egy kis beszámolót tartok időnként....
Kommandó a Keleti- és Déli- Kárpátok találkozásánál, a Kárpát-kanyarulatban található a Háromszéki havasokban. Kovászna megye legmagasabban fekvő települése, 1017 m magasan van a tenger- szint fölött.
75-en voltunk, Magyarországról kb. huszan, a többiek Erdélyből. A határozást 2 mikológus végezte, kb. 200 fajt sikerült összeszednünk, új, Magyarországon elő sem forduló fajokat is.
Három csoportra voltunk osztva, könnyű, közepes és nehéz túrákra lehetett jelentkezni. 3 helyi gombász volt a vezetőnk. A faluban a legjobb gombász neve GOMBA KIRÁLY, ezt a címet a legjobb gombaismerő nyeri el. Persze én mindig a Gomba Király túrájára mentem. Ami már régi vágyam volt, hogy kétszergyűrűs tölcsérgombát lássak most teljesült. Először ugyan Gomba Király megmutatta a helyet és a gombát is, de később másik erdőben már saját magam is találtam, ami akkora örömet okozott nekem, hogy még mindig "extázisban" vagyok.
Ők szultán gombának hívják ott, mert már a császár, a király gombanevek foglaltak így lett ez a gomba szultán. Egyébként meg tényleg hasonlít ifjú korában egy turbános szultánra. Titkolják egymás elől az ehetőséget, de aki ismeri és szedi, salátának fogyasztja. A hazahozott gombából én is salátát készítettem, nagyon finom lett. Rántva is jó. 1 db. gomba súlya: kis korában kb. 20 dkg, nagykorában 1 kg, nagysága elérheti a 40 cm átmérőt is, kisebb lavor nagyságú.
Csak a Netről tudok képet felrakni, sajnos csak hagyományos fotót tudtam készíteni egyelőre. (Remélem lesz még ez másképp is). Folyt. köv.....
Szóval így néz ki a Catathelasma imperiale (kétszergyűrás tölcsérgomba).
Momentán a vöröses kénvirággombára gondoltam, mely színében lehet hasonló és az kevésbé keserű - olyannyira, hogy egyes német könyvek még ehetőnek is írják.
Kár érte....Ha legközelebb figyelsz a tuskógombák lemezszínére -sokáig világos húsbarnásszínű-, akkor baj nem érhet, mivel csak a tőkegombákkal, esetleg kénvirággombákkal lehetne összekeverni, melyeknek jóval sötétebb a lemezük.
van egy kis mellékíze a gombának.......Az lenne a kérdésem, h a gombán található narancssárga rétegtől van-e ez-mert azt nem vágtam le-,vagypedig amúgy is ilyen?
Amúgy is ilyen, egyesek érzik ezt a mellékízt, mások nem. A feleségem taplóíznek mondja és mivel ő a szakács, ezért nem is kerül az asztalunkra ez a szerintem jóízű gomba. Visszaolvasva a topikban találhatsz még mellékízű gombákat.
Ez már bővebb leírás, mint a másik kettő amihez hozzájutottam. Egyébként a puding próbája...., szia kedves maplesyrup, megeszem! Remélem azért még összefutunk a közeljövőben!
Amúgy nem ilyen, forró sós vízben kell abálni pár percig, akkor elveszti a mellékízét. LP! Eddig 1 könyvhöz jutottam ilyen galád módon, X vállalat szakszervezeti könyvtárából kölcsönöztem ki az akkor régóta indexen lévő Moldova könyvet (Tetovált kereszt, az aszódi javítóintézet életéről szól) Azóta sem láttam sehol. :(
Tegnap találtam kb 2,5 kg sárga gévagombát a Budafoki úton, a MOL székház mellett egy fa tövében!!! Kár, h nem volt nálam fényképező, szép kis csokorba tömörültek. Pörköltet csináltam belőle; fincsi lett, bár van egy kis mellékíze a gombának+kissé fanyar,savas. Az lenne a kérdésem, h a gombán található narancssárga rétegtől van-e ez-mert azt nem vágtam le-,vagypedig amúgy is ilyen?
A Fővám-téri piacon vizsgáltattam be, ahol egy rendkívül kedves hölgy fogadott
A receptes rész érdekelne, kéretik hétfőre a TIT-re behozni.
Nem vagyok lopos :-)) Értem ezt a könyvtári tippekre is. Nem vinne rá ilyesmire a lelkem, gyerekkorom óta könyvtárból olvasok és a nyugdíjas éveimet is szeretném ott tölteni :-)))
Köszönöm János, az előjegyzést már én is régen feladtam, de választ nem kaptam.
A Veress Magda könyv még Erdélyben is hiánycikk:-(((
Ott gombász "bibliának" tartják. Nekem csak a szöveges része van meg fénymásolva (ezt csak súgva mondom). Egy példányt a TIT-re hétfőn 09.11-én beviszek, ha valakit érdekel.
Az előjegyzés még nem birtoklás... Van olyan könyv, amire 4 éve várok, h beérkezzen... Régen érdemes volt könyvtárból kivenni és elveszteni a vételár 3x-ért..:)
Tegnap szedtem csoportos tusko gombat. Ugy tudtam, hogy ezt a fajt nem kell 20 percig fozni, viszont a neten most talaltam egy forrast, ahol igen. http://www.terra.hu/gomba/html/armillaria_tabescens.html
Kaptam mar tanacsot, hogy biztos , ami biztos : fozzem, de megmondom oszinten, ha fozni kell 20 percig, nem fogom gyujteni. Velemeny? koszi
Ez a Veress Magda Gombáskönyv nekem is a toplistám élén van, vigyázok is rá mint a szemem fényére. Kellemes, jó ízes nyelvezettel, sztorikkal, receptekkel, csak a rajzok kissé olyanok mint az állatorvosi ló. Minden jellegzetesség rajta van, pont ezért ilyen gomba nincs is:))
Amúgy csak belepofa, hogy élek, nem lett bajunk.:)
A csupros tuskót viszont kidobtam, tegnap reggel gombavizsgáló jónak minősítette, de kora estére értem haza, ami otthon volt, megpunnyadt, kuka+:(
"Hunyjuk be a szemünket, bakter uram, oszt' úgy falatozzunk!" - nyári laskával jártunk ugyanígy, abból a bogarakat nem lehetett kiűzni a lemezek közül...szépen lehalászgattuk a kajáról, amikor a felszínre bukkantak.
Nincs recept, gyakorlatilag csirketöltelék, a gomba nagyobb darabokban hagyva, hogy szeleteléskor látszódjék. 5 zsemle, 2 tojás, ~0.5 kg rókagomba vajon megpárolva, a többi ízlés szerint. 180 fokon 35-40 perc, ill. tűpróbáig.
Mivel kb. fél kiló rókát cipőkanállal sem tudtunk bepréselni a fagyasztóba, és a savanyakészlet is közelíti a háborús szükségletet, könnyű 'rókakenyér' készült kapormástással...
Üdv a topikon! A használható magyar nyelvűeket megadta TTamás, de képek szempontjából jobbnak ítélem az idegen nyelvűeket, pl a Collins Field Guide: Mushrooms & Toadstools (ez is már csak antikváriumból), v. a Guide des champignons de France et d'Europe (Courtecuisse) NP
Rimóczi: Gombaválogató 1,2,3... Már csak antikváriumban kapható.
Albert-Locsmándi-Vasas: Ismerjük fel a gombákat. Szokott lenni ősszel a Kertészetin (Bp. Ménesi út) gombakiállítás, ott még dedikált példányhoz is juthatsz...
Kalap: vöröses-barnás sárga, szélein fehéres, kezdetben félgömb alakú, majd szétterülő. Az idősebb példányok lehetnek rándcosak, körkörösen berepedezők, a felületén is lehetnek kocsak alakú berepedezések. Jellemző átmérője 4-6 cm.
Lemezek: kezdetben fehéresek-sárgásak, végül dohánybarnákká válnak, tönköz nőttek vagy nagyon kevéssé ráfutnak a tönkre.
Tönk: viszonylag hosszú, karcsú, alul kissé elhegyesedő, szálkásan érdes, színe fehér, a tönk alja lehet sötétebb. A fiatal példányok lemezeit takaró fátyol elálló fehér gallérként marad a tönkön.
Hús: fehér-fehéres, a kalapban törékeny a tönkben szálas. Enyhén gombaillatú, kellemesen gombaízű.
Terem: kora nyáron, kora ősszel erdőben, visszamaradt fatuskón, magányosan vagy többedmagával, olykor csoportosan.
Három fontos ismertetőjegyes. 1. termőhelye fatönk, 2. az egész gomba, de főleg a tönk fehéres alapszíne, 3. elálló fehéres gallérja.
(Idézet Veress Magda Gombáskönyvéből való, amihez már képtelenség hozzájutni, pedig a legjobb leírásokkal rendelkezik, magyar nyelven. Nekem azért a kedvencem ez a könyv, mert a három fontos ismertetőjegy címszó alatt, minden fontos dolgot elmond a gombákról. )
Fejér megyei fiatal pár vagyunk és most kezdünk el a gombák világával ismerkedni. Egyszerűen felelevenítettük a gyermekkori élményeket, így jött szóba a gombaszedés. Kirándulni nagyon szeretünk, de a gombákat mindig csak messziről csodáltuk. Aztán a hétvégén fényképezgettünk is, majd a net és egy könyv előtt ülve próbáltuk itthon beazonosítani a lefotózott gombákat, ami nagyon érdekesnek bizonyult. Így történt, hogy tegnap megvettük a gombászós kosarunkat is. :) Szóval a kezdőknél is kezdőbbek vagyunk ezen a téren és szeretnénk hozzátok csatlakozni, hogy esetleges amatőr kérdéseinkre választ kapjunk majd egy hozzáértő társaság tagjaitól. Elolvastuk néhány nap hozzászólásait és úgy gondoltuk, hogy mindenképpen hasznunkra válik, ha csatlakozunk. Reméljük, szívesen láttok minket.
Már lenne is egy kérdésünk: Mely gombás könyvet érdemes megvenni? Nekünk a Magyar Könyvklubos Gombák című természetkalauz van meg. Néztünk más fajtákat is, a már meglévő mellé, de megvásárlás előtt inkább tanácsot kérek tőletek.
Hétvégén voltunk a Vértesben Csákberény környékén, nem találtunk túl sok mindent, mondhatnám azt is, hogy szinte semmit. Mondjuk olvastam egy hozzászólótól, hogy ő is volt, csak Mórnál, ott sem volt túl nagy "fogás". Mindenesetre engem (én vagyok a hölgy tag) inkább a meghatározás érdekel, páromat az ehető gombák fellelése. :)
Hát akkor előre is köszönjük a válaszokat és elnézést a sok kezdetleges kérdésért, amit a jövőben felteszünk majd nektek.