Keresés

Részletes keresés

Derek Creative Commons License 2008.02.23 0 0 4520

Szabadalom utan akkor kap penzt valaki ha azt mas megveszi es fizeti a licence dijat es a royalty-t.

 

Mivel MO-on Kapolyinak a munkakorebol adodoan csak szolgalati szabadalmai lehettek ami utan a szabadalmaztatasi dijat vagy az akademia, vagy egyetem,vagy a banyaipar fizette igy eleve annak legnagyobb resze nem az o zsebeben landolt hanem a szabadalom tulajdonosa zsebeben. Persze igy is szep penz lehet de akkor meg jar az a penz.

Előzmény: anton pavlovics (4518)
uhu20 Creative Commons License 2008.02.23 0 0 4519
Akik persze nem tudtak de nem is akartak mit kezdeni vele

Azért ez így túl sommás.

Sokan próbálkoztak, próbálkoznak, de a következő problémák miatt sokan feladták:
- kiszámíthatatlan kormányzati agrárpolitika
- ill. ami jellemző volt, az az agrárium magára hagyása
- a (nem)fizetési morál (nem fizet időben a bérlő, aki akár a tsz),
- tárolási problémák,
- szégyenteljesen alacsony felvásárlási árak

A sajtóban nem annyira fókuszálnak az agrárium kérdéskörére, max akkor van hír a mg-ról , ha áremelkedés vagy fertőzés van.
Előzmény: pindiy (4516)
anton pavlovics Creative Commons License 2008.02.23 0 0 4518
Nem lopta. Szabadalmai voltak, s a nagy alapérték miatt nagy volt a kapott összeg is.
Előzmény: Derek (4512)
anton pavlovics Creative Commons License 2008.02.23 0 0 4517

Akkori viszonyok között horribilisnek számító szabadalmi díjakról hallottam suttogni (ami linkelve volt beruházási értékhez). Meg tudok olyan üzletről, aminek támogatásába be akart szállni.

 

 

Előzmény: pindiy (4514)
pindiy Creative Commons License 2008.02.23 0 0 4516
Akik persze nem tudtak de nem is akartak mit kezdeni vele.Ezt fogja honorálni az agrártámogatás ujabb rendje, nevezetesen a brüsszeli farm program....ha bérbe van adva a földjük nem jogosultak a földalapu támogatásra, ha megszünik a bérlet a támogatás akkor is a bérlőnél marad....
Előzmény: uhu20 (4513)
Derek Creative Commons License 2008.02.23 0 0 4515

"Nem Pupu, a magyar mezőgazdaság 1990 re már nem volt sehol, hisz az utolsó komalybb beruházások ugy a 70-es évek végén történtek az üzemekbe, talán volt hely ahol a 80 -as évek eleje is szerencsés volt...."

 

En is ugy emlekszem hogy a 80-as evek vegen nem egy cikk es tanulmany foglalkozott vele hogy  a mezogazdasag eszkozallomanya addigra szinte teljesen  0-ra amortizalodott  es eppen akkor jott a rendszervaltas.

Előzmény: pindiy (4510)
pindiy Creative Commons License 2008.02.23 0 0 4514
Momentán nem volt, az akadémikusi pénzéből élt az volt akkor 80 ezer forint.......
Előzmény: anton pavlovics (4511)
uhu20 Creative Commons License 2008.02.23 0 0 4513
Így van. A tsz-ek harmada gyakorlatilag becsődölt, másik harmada meg robogott afelé. A maradék pénzügyileg rendben volt.

Azért van egy fontos motívum. Nonszensz lett volna egy újonnan alakult demokratikus rendszertől, ha az összerabolt földeket nem adta volna vissza jogos tulajdonosaiknak, ill. azok örököseinek.
Előzmény: pindiy (4510)
Derek Creative Commons License 2008.02.23 0 0 4512
Ja az ugye ugy ment akkor ,hogy az allami beruhazasokat egy fonok csak ugy zsebredugta,  vagy atutaltatta a sajat bankszamlajara.mellesleg amikor Kapolyi ipari miniszter lett akkor kezdtek leepiteni az eocen programot. Elotte igaz mint banyaigagato reszt vett a tervezeseben. De lesz meg ido amikor leporoljak a blueprintjet,eleg ha meg dragul az olaj es a foldgaz.
Előzmény: anton pavlovics (4511)
anton pavlovics Creative Commons License 2008.02.23 0 0 4511
Ó nem. Az eocén pénzeken akkorra már az ország egyik leggazdagabb embere volt. Csak nem lépett be (még) az üzletbe (legjobb tudomásom szerint). Szóval nem kellett 1 millát kölcsönkérnie (:-).
Előzmény: Derek (4493)
pindiy Creative Commons License 2008.02.23 0 0 4510
Nem Pupu, a magyar mezőgazdaság 1990 re már nem volt sehol, hisz az utolsó komalybb beruházások ugy a 70-es évek végén történtek az üzemekbe, talán volt hely ahol a 80 -as évek eleje is szerencsés volt....a mezögazdaságot az állam tartotta fenn, volt miből, hisz az olaj árkülönbségéből megérte nekije.....90-re egy elhanyagolt rosszul felszerelt pénz nélküli mezögazdaság volt, aki képtelen volt megfinanszirozni hogy a még mindig jelentős termelés álljon a raktáraiba vagy ne fizessék ki, pedig a kutya se fizette volna ki....

Az, hogy torgyi hüje dumája szét tudta verni a tsz-ket ez nem a törvényhozás sikere volt, hanem a müködésképtelen, pénztelene eladósodott tsz-ek maguktól is szétestek volna, mint ahogan szét is estek ottan is, ahol a paraszt nem vitte a földet, ha a tsz-ek a 80 as évek elejei állapotba vannak 100 torgyimorgyi se tuggya szétverni......

Se pénz, se piac, ez épp elég a megszünéshez, ujra köllött indulni és ehhez az Antallék megteremtették a kereteket, de a magyar paraszt juszt se akart élni vele.....mostanra persze megent más a helyzet, az óriási és mind nagyobb tőkekoncentráció eredményes mezőgazdaságot teremt, ám igen kevés az aki gazdagodik vagy meg tud élni belőle, éppen a tőkekoncentráció miatt, amelynek semmiféle gátja nincsen.....(mondhatnám hál isten, de vagyok annyira kommenista, hogy nem mondom, pedig mondanom kéne::)))))
Előzmény: PuPu (4497)
Derek Creative Commons License 2008.02.23 0 0 4509

"Bakker Derek, az emberek egy jelentős része nem a John Hopkinsra akar jutni, hanem egyről-kettőre, de nénelyeknek elég lenne, ha naponta jutna nekik ennivalóra egy fűtött lakásban"

 

Megegy nekem 9 unokatestverem van ,en vagyok a legoregebb a legfiatalabb ugy 30 eves ,mindegyik jutott valamire ,pedig a legkulonbozobb teruleteken dolgoznak,rontgenaszisztenstol, biztositasi karbecslon at kerteszmernokig ,es a szuleik is kiegyensulyozott korulmenyek kozott elnek nyugdijaskent tobbnyire sajnos ritkulva ,mert az egesz tarsasaggal sajnos csak akkor talalkozom amikor eppen temetes van a csaladban,vagy eskuvo:-)

Előzmény: PuPu (4505)
Derek Creative Commons License 2008.02.23 0 0 4508

Latod ,nekem az volt a celom,hogy a gyerek oda juthasson.Es ne szakkepzetlen szocsegelyes legyen vagyh valami bufe ruhatar szakos es ezt hajtottam ki belole ovodas kora ota meg a masik kettobol is,ez az amit tolem orokolnek,mert sarokhaz nincs.es amasik ketto is elvan,ha nem is a Johns Hopkinson.

 

 

Amugy anyam 80 eves nyugdijas ,egyedul el es cukorbeteg,mindig megkerdem tole kell valami,sosem kert es amit kuldtem neki penzt az evek soran azt mind odaadta az unokainak,es ha otthon vagyok latom,hogy mindene megvan ami neki kell pedig mar evek ota nem dolgozik. annyit tettem meg beszereltettem neki a legkondit meg vettem neki egy jo nagykepernyos TV-t mert a szeme mar nem a regi, de fenn  tudja magat tartani es tudja fizetni a fenntartas koltsegeit,ha szukoskodne valamiben azt tudnam az ocsemektol.Pedig specialis dietan van ami a korhazbol visznek neki naponta es azert fizetnie kell

Előzmény: PuPu (4505)
ebenezer Creative Commons License 2008.02.23 0 0 4507

Inkább azt bizonyítsd, hogy ma kevesebb a víz és csatornadíj, a szemétszállítás díja, vagy a lakbér, mint a Kádár rendszerben!

 

Előzmény: uhu20 (4506)
uhu20 Creative Commons License 2008.02.23 0 0 4506
Tételesen lehet bizonyítani, hogy ma több sertéstarját vagy kabátot lehet venni egy átlagfizetésből, mint a Kádár-érában.
Előzmény: PuPu (4505)
PuPu Creative Commons License 2008.02.23 0 0 4505

Bakker Derek, az emberek egy jelentős része nem a John Hopkinsra akar jutni, hanem egyről-kettőre, de nénelyeknek elég lenne, ha naponta jutna nekik ennivalóra egy fűtött lakásban.

A Kádár-rendszerben ez megvolt nekik, most meg nincs.

Akkor most minek örüljenek?

:O)))

Előzmény: Derek (4503)
uhu20 Creative Commons License 2008.02.23 0 0 4504
Két apró hiba van a gondolatmenetedben

a) Mo-n sosem volt kommunizmus


Nos, már megint ezzel jössz....jó, akkor hogyan hívjuk? Felőlem lehetne valami kódolt kifejezés is, de amíg a köz-és szaknyelvben ez az egyezményes kifejezés, addig maradjunk a kommunizmusnál.

b) a nyomor a kapitalizmus bevezetése után kezdett kialakulni, és érte el mára tetőpontját.

Tévedsz. A nyomor megvolt már a Kádár-érában is és most nem az elejére utalok, hanem a 80as évekre, amikor is a SZETA kutatásai alapján már több 100ezer igazán szegény volt Mo-n. De, a szegénység valóban nőtt bizonyos csoportoknál 90 után. De miért is? Nézzük, hogy volt ez....

Nem vitás, hogy a kádári szocializmusban a vége felé már nadrágszíjpollitikát follytattak, és beindult az eladósodás.

Hát igen. 1973 után jött a húzd meg-ereszd meg poltitika, egészen a rendszerváltozásig. Ebből az átlagember azt érzékelte, hogy egyre többet kell dolgoznia (másod-harmadállások), hogy reálértéken ugyanannyit keressen (a más 90 előtt kétszámjegyűvé váló infláció miatt).
Az adósságállomány meg olyan szintű volt, hogy már a 80as évek elején majdnem fizetésképtelenek lettünk (a bajból akkor az "imperialista"' IMF húzott ki minket), az évtized végére viszont már a 100%-ot közelítette az adósságállományunk.

De hadd kérdezzem meg tőled, hogy EHHEZ KÉPEST a "hatékony kapitalizmus" tulajdonképpen milyen újdonságot is hozott???
Sikerült a kapitalizmusnak világviszonylatban élvonalbeli termékeket előállítania?


Lásd pl. a Nokiát Komáromban, az Audit Győrben, a Suzukit Esztergomban, a Sonyt.....stb stb

Sikerült a kapitalizmusnak megállítania az eladósodást?

Igen, sikerült. 2002-ig az államadósság gdp-hez viszonyított arány folyamatosan csökkent, 2002-ben már csak kb 55% volt. (Más kérdés, hogy azóta megint nő.)

Sikerült a kapitalizmusnak jobb életszínvonalat teremtenie a széles tömegek számára?


Nem. Nyilván nem. De eleve inkább jobban tetszene a kérdés úgy, hogy "sikerült-e a széles tömegeknek jobb életszínvonalat elérniük?" - hiszen itt pont az a lényeg, hogy a labda főként nem az állam, hanem a magánszektor oldalán pattog.

Ugyanakkor ha megnézzük az akkori ár-bérrendszert és összehasonlítjuk a maival, akkor egyértelmű, hogy ma az átlagfizetés többet ér, mint akkor. Persze, nyilván vannak, akik számára fordított a helyzet, de nem ez a többség.


Akkor tullajdonképpen mi a fenében is jobb ez a rendszer, mint amaz?

Hát...mit mondjak? Pl. azért, mert nemcsak Karácsony előtt van narancs? Vagy hogy nem úgy lehet autóhoz jutni, hogy előre befizeted az ár felét, majd 4-5 év múlva kapod meg a kocsit?
Vagy hogy - úgy hallom, azért most már némi öncenzúrával :P - de nyugodtan szidhatod a rendszert?
Előzmény: Törölt nick (4485)
Derek Creative Commons License 2008.02.23 0 0 4503

azert hogy mennyit valtoztak  dolgok.2005-ben a nagyobbik fiam megpalyazott egy postdoc poziciot interneten keresztul  a Harvardra es a Johns Hopkinsra,abban az evben lett akademiai dijas ifju kutato a szegedi SZBK-bol. A Harvard nem jott be mert ok inkabb biologust akartak ,nem vegyeszt de a Johns Hopkins bejott es a leendo fonoke akinel ma is van irta neki ,o eppen Parizsban lesz a jovo heten ,szeretne vele szemelyesen talalkozni mielott elfogadja. A gyerek megvette a repulojegyet es kiment oda par napra talalkozni vele pofavizitre.

89 elott ez elkepzelhetetlen volt hogy csak egyik naprol a masikra ugy kiugorjon valaki,hiszen utlevele sem volt azt csak akkor kerhetett ha mar megvolt hivatalosan az allas es ezt igazolni tudta.

Előzmény: Derek (4502)
Derek Creative Commons License 2008.02.23 0 0 4502
En nem turista utra mentem,hanem dolgozni
Előzmény: PuPu (4499)
Derek Creative Commons License 2008.02.23 0 0 4501

Mert akkor az volt a rendszer,hogy aki nyugatra,pontosabban nem szocialista orszagba  megy egy akademiai ,vagy egyetemi poziciobol annak tartottak egy fejtagitot a Szalai utcaban valami elharitos. akkoriban az ilyen kiutazasokat valami Orszagos Osztondijtanacs engedelyezte a munkahelyen kivul, ez az Oktatasi miniszteriumon belul volt ha jol tudom, noha ez az oszotndijtanacs egy filler osztondijat nem adott .

 92-ben meg se munkahelyi se mas engedelyezes nem kellett ,eyszeruen bejelentettem a tanszekvezetonek,hogy elmegyek es annyi.

Előzmény: PuPu (4499)
PuPu Creative Commons License 2008.02.23 0 0 4499

Akkor meg miért okosítottak?

Én is voltam nyugaton 89 előtt kétszer is maszekban és még vagy kétszer un, csoportos-egyéni úton, a tetejébe rokonaim is éltek kint, katona voltam előtte, mégsem ugatott a kutya sem utánam.

Vagy nagy titkok tudója voltál, - esetleg ismerted a Mengyelejev-táblázatot?

:O))))

Előzmény: Derek (4498)
Derek Creative Commons License 2008.02.23 0 0 4498

"Egyébként meg 89 előtt is mehettél Angliába kiokosítás nélkül, - igaz, hogy ki kellett várnod a három évet, ha nem utazási irodával mentél, - gondolom, a te eseted szolgálati utazás lett volna, az előtt meg arra oktat ki a kiküldő, amire kedve tartja"

 

Nem szolgalati utazas mert a magyar allam nekem egy kanyit nem fizetett volna ezert ,en a sajat koltsegemre utaztam, es a meghivo fel fizette a kinti jovedelmemet,nem osztondij volt amit a magyar allam nyujt.az mas ha a magyar allam kuld ki az szolgalati ut.

ez sima munkavallalas volt ahogy 92 tol is az.

Amikor ugy mentem ki hogy egy kanyi dollart sem valtottam,volt vagy 50 dollar otthon magam sem tudom honnan, kinn kertem kolcson 300 dollart,hogy legyen valami penzem a kezdeti napokban,azota meg leginkabb hoztam a zoldhasut MO-ra,de vinni onnan nem hoztam semmit a konyveimen  kivul.

 

 

Magyaran engem nem kuldott MO-rol senki.En bizony a sajat koltsegemen utaztam ki, a magam ugyeben amihez a Magyar Nepkoztarsasagnak aztan a Magyar Koztarsasagnak sem volt semmi hozzajarulasa, nem is kellett volna ,oszinten szolva.

 

Turistakent en nyugatra nem mentem soha mert ruhelletem a konzervturakat meg amugy utazni sosem szerettem kulonosebben, mondtam en majd akkor megyek nyugatra ,ha ott keresem a penzt is hozza, es igy is lett.Annyira meg nem erdekelt a Tower bridge ,hogy ezert hazulrol hozott konzerveket kelljen vinni,mert a (legalis)valutakeretbol egy kozepes vendegloi kaja nem jott volna ki.

Előzmény: PuPu (4496)
PuPu Creative Commons License 2008.02.23 0 0 4497

A magyar mezőgazdaság a magyar ostobák szűklátókörüsége  miatt aprózódott fel, - többek között Józsi bácsi hintaját az út mellett tapsoló hazafiak áldásos tevékenységének köszönhetően.

Néhány eszement húszholdas paraszt azt képzelte, hogy a mai világban meg lehet élni abból, ha hajnaltól napestig a ló seggét bámulja, meg aztán vonzó volt a szövetkezetek szétveréséből leszakítható ez-az is.

Ma meg aki a mezőgazdaságból él, az leginkább segélyekből él, - még ha szemérmesen támogatásnak is keresztelték át a teljesítmény nélkül felvett pénzt...

Amúgy pedig az orosz piacon nem egy ismerősöm ragyogóan- bár nem kockázatmentesen elboldogult, az állami vállalatoknak pedig meg sem adták a lehetőséget, hogy megpróbáljanak üzletet kötni, - fontosabb volt szétverni és nyugatra eladni mindent, holott a nyugatnak csak az kellett, amit mi eldobtunk: a piac.

:O)))

 

Előzmény: pindiy (4494)
PuPu Creative Commons License 2008.02.23 0 0 4496

Bizonyára te látod jól a dolgokat, én meg a magam vaksi módján csak vizionálom a társadalom nagyobbik részének leszakadását, egymillió munkavállaló eltünését a munkaerőpiacról, a jövedelmi olló európai mértéket meghaladó szétnyílását meg a létbiztonság, közbiztonság, jogbiztonság eliminálódását, a politikai elit erkölcsi züllését, - akkor tehát megnyugodhatunk, - ez minden világok legjobbika.

Mindenesetre annak örülök, hogy az egykori bányászfalu, Mázaszászvár kocsmájában hideg az Unicum, az egykori bányászoknak nem kell melegen inniuk, ha jutna valamilyen oknál fogva (lottó, totó, örökösödés...) rá, - ezzel be is teljesült a polgárosodás és a nemzet felemelkedése...

Egyébként meg 89 előtt is mehettél Angliába kiokosítás nélkül, - igaz, hogy ki kellett várnod a három évet, ha nem utazási irodával mentél, - gondolom, a te eseted szolgálati utazás lett volna, az előtt meg arra oktat ki a kiküldő, amire kedve tartja, - már ha nem a saját pénzeden és nem a saját ügyedben  mész...

:O)))

Előzmény: Derek (4490)
pindiy Creative Commons License 2008.02.23 0 0 4495
Viszont talán a legjobb orosz gazdasági kapcsolatokkal rendelekző pali volt....be is érett neki...
Előzmény: Derek (4493)
pindiy Creative Commons License 2008.02.23 0 0 4494
Az orosz piac a 90-es évek elején nem volt abban a helyzetben, hogy vásárolni tuggyon.....a magyar gazdaság meg nem volt abba a helyzetbe, hogy azt a piacot finanszirozni tuggya....amikor elült a káosz egyre több kisvállalkozás ment az orosz piacra, aztán amikor azok kezdeti sikerei jelentkeztek, indultak be a multik, hisz ezek a kis vállakozások az ö áruikat teritették az oroszoknak, aztán már a közvetitésükre nem volt szükség......igy szorultunk ki.....a magyar mezögazdaság szétaprozódása és viszaesése részint ennek a következménye, hisz hijába maradt volna egybe, olyan volumenbe termelt, ami értékesithetetlen marad volna és az egész két év alatt a teljes pénzügyi csődbe jut, ahonnan még annyi felemelkedési lehetőség sem lett volna, mint ami voltaképpen lezajlott.....

Nem köll önostorozni, aki járt kinn 90-93 között az ismeri az akkori viszonyokat, a teljes káoszt, a rubel inflálodásának a mértékét....és aztán meg tud döbbeni attól, hogy Putyin hova tudott eljutni....
Előzmény: PuPu (4444)
Derek Creative Commons License 2008.02.23 0 0 4493
En Kapolyival 91 majus elsejen talalkoztam utoljara , lehet hogy akkor meg nem szazas nagysagrendben szamolta a millioit,mert ugy tudom 89 -ben 1 milliot kolcsonkerve kezdte a bizniszt de az en gatyambol az en seggem jobban logott,mint egyetemi oktatonak.
Előzmény: pindiy (4492)
pindiy Creative Commons License 2008.02.23 0 0 4492
Kapolyi ugy 95-96-ig semmire nem volt képes logott a segge a gatyából....
Előzmény: Derek (4463)
Derek Creative Commons License 2008.02.23 0 0 4491

"Mint ahogy te is jó érzéssel gondolsz visza a fiatalságodra, amikoris  ugyan a komcsi erőszakszervezet prominenseinek zenélve segítetted elő regenerálódásukat, - meghosszabbítva ezzel a vörös rémuralom létezését e sokat szenvedett kis hazában, de emellett ragadtak rád a nők, mint légy a sörbe...."

 

Na ja csak hogy huzhattam azert en kemenyen megdolgoztam ,8 ev zeneiskola aztan 14 eves koromtol napi 3-6  ora gyakorlas mert nem adtak ingyen ,mig masok a strandon aztattak a butykeiket,hogy oszre legyen repertoar  amikor a sulibulik kezdodnek es a katonasag kivetelevel en leginkabb kozepiskolas tiniknek huztam iskolabulikon es a muvhazban aztan meg alfoldi falusi lakodalmak nepenek .Igaz neha kadereknek is, mert ugye apenznek nincs szaga es amikor felontve a garatra sirva enekeltek a szekely himnuszt akkor letoltak milyen magyar zenekar vagyunk ,hogy ezt nem tudjuk:-)) hanem mindenfele kozmopolita rockzenet es slagerzenet jatszunk leginkabb,bar a lakodalmas idosazkban vagy 200 magyarnotat es csardast es lakodalmi mulatos szamokat is megtanultun a bandaval.A cikit ahogy hivtuk

Előzmény: PuPu (4486)
Derek Creative Commons License 2008.02.23 0 0 4490

"Hát, nem akarlak itten hüjeségekkel traktálni,"

 

Ne is, felesleges.

 

 

"Aztán a világforradalmárok egy részét világgáhajtották saját társaik, néhányan belekóstoltak a hatalomba és ma fizetett forradalmárként ezerszer erkölcstelenebbek, mint a komcsik valaha is voltak"

 

Bizonyara de egy demokraciaban erkolcstelenebbek,nem egy diktaturaban es ez azert elegge keretet szab tevekenyseguknek,mindenesetre nem akasztottak fel senkit, nem internaltak senkit,Orban sem ,megha ruhelljuk is joparan.Azzal ne gyere hogy kadar alatt nem lehetett lopni,mer az Oreg nem turte,lehet hoy a sajat bankszamlara nem de a nomenklaturanak azert eleg komoly kivaltsagai voltak az allami szolgaltatasok ingyenes vagy nagyon olcso igenybevetelere ami ugye a hivatalhoz jart. Amig a nomenklaturahoz tartozott.

 

Ja es amikor 89 elott volt lehetosegem angliaba menni ami aztan kutba esett mas okok miatt 2 oran a fejtagitottak,hogy hogyan kell viselkedni hogy nehogy a Cia meg a Moszad beszervezzen es ereztettek hogy az hogy en elmehetek az egy kegy hatalom reszerol,a reszukrol es nem egy jog .92-ben meg egyszeruen megvettem a repjegyet,mert volt erdekes modon mibol es a kutya nem erdeklodott azirant,hogy egyaltalan hova megyek es vissza akarok-e jonni,csak tisztelegtek Ferihegyen es azota is ha jovok vagy megyek. Tudom ez sokaknak nem erdekes ,de nem kevesen vannak akiknek igen,Es szerencsere azota mar hatar sincs sokfele es mar csak ezert megerte ,mig a KGST idokben meg az barati NDK-ba menve is ugy kezeltek az embert mintha valami ellenseges orszagbol menne vagy jonne.

 

"Ez azért nem hinném, hogy vígasztalná a hatvanezer utcára tett bányászt, vagy a negyvenezer szövőnőt  és hozzátartozóikat, vagy a teljes nyomorba sűlyedt falvakat, a rövid és általuk soha nem értékelt kitérő után ismét zsellérsorba került parasztokat."

 

Nem tudom volt-e egyaltalan 60ezer banyasz ,a textiliparban meg a 80-as evekben leginkabb mar kubai vendegmunkasok dolgoztak ,lealabbis a szegedi textilben igen,aztan igaz en csak zalai es Csongrad megyei falvakat ismerek de egyaltalan nem latom azt a nyomorba sullyedest inkabb uj hazakat  ,epitkezeseket uj europai szinvonalu uzleteket amelyekben vasarlok is vannak szepszammal,es ugyanezt elmondhatom a Szeged-Baja -Bataszek-Bonyhad -Dombovar -Kaposvar-Nagykanizsa utvonal mellett levo falvak tulnyomo tobbsegerol amerre jarni szoktam es sokhelyen meg szoktunk allni mert kisgyerekkel meg kell es en is meg szoktam nezni milyen sort csapolnak mondjuk Maza szaszvar egykori banyaszfalu utmenti kocsmajaban es rendesen hutve adjak-e az unikumot es bizony ezekben is minosegi valtozasok vannak pozitiv iranyba. Es nem latom azt a sok zsellert sehol ,ahogy pl Pindiy se kap napszamost a sok zseller kozul Dabas kornyeken

 

Előzmény: PuPu (4486)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!