Sziasztok!
Bajban vagyok! Nem tudom eldönteni, hogy milyen tv-t vegyek? 106 cm es LGplazmát 180e ft-ért(ugyanilyen 160 e ft, de noname)vagy ekkora méretű, de drágább lcd-tv-t.Már van egy 16/9 es 96 cm-es vierám, de az megjelenésekor kicsit húzós volt...most harmadannyiért van picivel nagyobb átlójú...(más márka)és jó-e az egytuneres, amelyben a fele képernyőt monitorként, a másik felét tv-ként lehet használni..?
véleményetek?
Én ezt írtam: "A PC kevesebbet fogyasztott mert régen 300 W-ot tápok voltak benne manapság meg 700 Wattosak vannak a számítógépekben."
Régen (mondjuk vagy 20 éve) az egyes komponentek maximális fogyasztása nem érte el a 250 W-ot akárhogy megpakoltad ezért elég volt a 300 W-os táp. Ha most sem haladhatná meg az összteljesítmény a 250 W-ot akkor most is elég lenne a 300 W-os táp! Ha a mai PC-k nem fogyasztanak többet mint régen akkor mi a fenének bele a 700 W-os táp?
Régen volt olyan, hogy SLI meg Crossfire? Meg vízhűtés? Meg RAID az otthoni PC-kben?
Nalátod.
A processort hűtötte egy ventilátor, egy picike a grafikkártyát meg volt egy nagy a házban. Nézzél bele most egy PC belsejébe!
Értem én mit írsz, de egy 600 wattot leadó trafó nem 600 wattot vesz fel 220-voltból.
Egy 60-as villanyörte 60 wattot vesz fel a 220-ból mert ennyi volttal műkszik. Egy egyszerű számítógép tápegység nem vesz fel 700 wattot. Felvesz mondjuk 100-at és letrafózva 6,9,12 voltra 700 wattot ad le.
Ha a mérőműszert rágugod a számítógépedre akkor monitorostól kompletten üzem közben nem lesz több 100-150 wattnál a fogyasztása.
A 700 watt leadott teljesítmény azért kell, hogy a hardverben működő fogyasztóknak, ventillátoroknak, dvd íróknak, vinyónak, stb legyen kellő mennyiségű áramtartalék. Ha a táp alulméretezett akkor nagyon melegszik és hamar kipurcan. Akkor jó ha legalább duplája a táp leadása a hardver felvett áramhoz képest.
"Ez havi szinten 5580 forint + a 2480 forint éberségi + az általános egyéb fogyasztás tv, hűtő, világítás,stb ez legyen 7000 forint+ 6500 forint a bolyler fűtése az éjszakai árammal. Ez összesen 21560 forint havi áramszámla.
Ezzel szemben megúszom 10 ezer forintból. Akkor, hogy van ez?"
Igen, a tápnak ki kell szolgálnia a berendezést. De a felvett teljesítmény nem azonos a leadott teljesítménnyel. Jól is néznénk ki ha egy asztali számítógép 700 wattot fogyasztana.
A 450 wattos tápegység kb 75 wattot vesz fel 220 voltból, és 450 wattot ad le transzformálva. A számítógép hardvere nem 220 volttal műkszik.
Hifinek, számítógépnek, stb van egy maximális fogyasztása, melyet a tápegységének ki kell szolgálnia. Átlag használat mellett persze kisebb a fogyasztás(kivéve például az LCD TV, ott állandó, konstans a fogyasztás).
A számítógépünkben 450 wattos tápegység van. Ha rádugom a fogyasztásmérőt akkor 95 wattot fogyaszt. Ha a 450 wattos fogyasztással számolnék akkor napi szinten a minimum 10 órás használatnál kb 180-200 forintot fogyasztana. Ez havi szinten 5580 forint + a 2480 forint éberségi + az általános egyéb fogyasztás tv, hűtő, világítás,stb ez legyen 7000 forint+ 6500 forint a bolyler fűtése az éjszakai árammal. Ez összesen 21560 forint havi áramszámla.
Ezzel szemben megúszom 10 ezer forintból. Akkor, hogy van ez?
Szerintem nem jól... ...mert nem minden hónap 31-es! Ha 80 ft/nap akkor egy évre 365*80=29.200 ft. Száz évre 2.920.000, ezer évre meg közel harminc millió forint! :)) A PC kevesebbet fogyasztott mert régen 300 W-ot tápok voltak benne manapság meg 700 Wattosak vannak a számítógépekben.
A számítógép crt monitorral 2 x ennyit fogyasztott. Most egy Philips led lcd monitorral üzemel. Így már tűrhetőbb a fogyasztása.
A készenléti üzemmód elég sokba kerül ha sok ilyen cucc van a lakásban. 50-60 watt simán összejön. Nálunk minden be van dugva a konektorba.
plazma, 2 lcd, 3 dvd, hifi, + 3 asztali óra, vifi, router. Ezek a nap 24 órájában fogyasztanak. Még nem mértem le őket egyben de 100 wattot összesen lehetséges, hogy bepuszilnak.
Ha számolunk egy kicsit mondjuk 80 wattal, ennyit biztos hogy elfogyasztanak óránként együttesen akkor durva összeg jön ki.
1 óra alatt 80 watt, 24 óra alatt 1920 watt. Mennyi egy Kw nem tudom talán 40 forint. Akkor legyen kb 80 forint/nap.
1 hónap alatt 2480 forint, 1 év alatt 29760 forint. Ez kurvasok....jól számoltam?
Nem annyira vészes eltérések ezek...mondjuk mihez képest ugye. Mert sokakat meg a stand by állapot is zavar fogyasztás ügyileg.Azt hittem a számítógép éhesebb...
Van egy ILYEN fogyasztásmérő műszerem. Meglepően pontos méréseket lehet vele csinálni. Szinte minden elektromos cuccnak lemértem vele a fogyasztását a lalásban. Ezeket fel is írtam egy jegyzetbe. Elsőnek pár villanykörtét mértem meg, hogy tudjam valóban igaz-e, hogy egy hatvanas körte valóban annyit fogyaszt-e mint amennyi rá van írva.
Olvastam egy két cikket a fogyasztásról, pro /kontra plazma / lcd témában. Átlagos használat mellett szinte elenyésző a gyakorlati fogyasztás különbség, sötét tónusú filmeken pedig láss "csodát", a plazma kevesebbet fogyasztott ugyanazon képátló mellett. A minőségért cserébe bőven megéri a plusz kiadás. Másrészt az lcd-k specifikált fogyasztási adatai is egy kicsit idealizáltak...
Mondjuk a legolcsóbb 60-as lg plazma meg LCD között van 51000 Ft és 54 watt fogyasztás. Ez napi 5 órával számolva 10,26 Ft ami 5 év alatt 18735 Ft.
Van ahol 85 watt a különbség és 58000 Ft. Ez 16,15 Ft naponta, ami 5 év alatt 29490 Ft.
Nekem 3537 Ft a villanyszámlám. Így is kb 5 órát szinte feleslegesen megy a számítógép. Ha kikapcsolnám amikor nem kell, szinte megspórolnám a plazma többletfogyasztását.
1500 Ft /hó különbözet nem tünik soknak mindaddig amíg nem szorzod be 12-vel (/év), majd még x5 amíg a gari tart azaz 1500x12x5= 90 000 Ft... Tehát: 90eFt/5év. Tehát legalább 100eFt-al vehetnél drágább de LED-LCD TV-t és ugyanott vagy pénzben..
És nem tudom, hogy az átlag user hogy van vele, de én pl. pont a fekete miatt vettem plazmát, szóval a sötét tónusú sci-fik meg fantasyk alatt szerintem nem ugrik meg a régiós energiakereslet.
Volt az a korábbi távirányítós tanácsod - hogy be lehessen állítani a Panámat időzített kikapcsolása. Rászántam magam, mert azért nem egészséges, hogy addig megy, amíg végig nem ér a 2,5 órás sci fi...a korábban linkelten (http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=130298458&t=9166184) kívül van más verzió?
A lényeg, hogy ne olyan pici gombjai legyenek, mint a gyárinak....Ne kelljen tapogatni.
Az a baj, hogy az 1000-1500 forintos különbözet magában nem tűnik soknak. Ha viszont hozzácsapjuk a havi 15 ezer forintos villanyszámlához akkor már többnek érezni.
De hát ez van....a luxus mindig többe kerül. Lehet venni nonim 130 centis lcd-t olcsóért aztán lehet nézni pont középről, mert már 10 fokos nézőszögeltérés esetén már elmennek a színek. De cserébe kevesebbet fogyaszt.:-)))
A villanyszámla mindig apróbb tételekből épül fel. A készenléti üzemmód nem fogyaszt szinte semmit sem. De 3 tv, hifi, dvd, asztali óra, mikró....stb együttesen már összehozhat akár 100 wattot is.
Mint azt már írták neked, a plazmák nem konstans, hanem képtartalom függvényében változó fogyasztással rendelkeznek. Simán lehet a gyári specifikáció szerinti középérték fogyasztást alul, de felül is múlni, a felhasználói szokások függvényében. Igen, elképzelhető a 190W, de lehet az 150, vagy 250 is. Ezt semmiképp nem a fogyasztásmérő pillanatnyi értékei szerint kell számolni, hanem plazmák esetén hosszabb távon mérve kell számolni, elfogyasztott kilowatt és üzemidő átlagában. De hidd el, ahogy az előbb írtam, pár száz, szélsőséges esetben 1-1,5 ezer forint különbözetekről lehet szó havi szinten.
"A fogyasztás itt is ott is fogyasztás, mértékegysége: Ft/hó itt is ott is, százalékosan összehasonlíthatók. Egyedüli különbség az előítélet..."
Nem, nem az előítélet a különbség. Egy autó nagyobb fogyasztása az havi több tízezer különbséget is okozhat, ellenben egy "kis" fogyasztású, meg egy "nagy" fogyasztású tévé között, napi 4-5 órával számolva 1000 Ft/ hó különbség jön ki körülbelül. De százalékosan összehasonlíthatók, ebben igazad van, viszont a nagyságrend teljesen más.