Az altalam megadott ceg szegecsel betetet tarcsara. 8...9mm kozott a jo, kozben utana neztem. Van tartalek tarcsam, meg sosem hasznalt betettel, de ismeretlen eredetu a betet. Inkabb lecsereltetem.
Nalam a kuplung kinyomasakor koszorgo hang van. A kinyomocsapagy porvedoje erhet hozza valamihez. A pedal nem remeg, meg sem kozeliti a miskolci kocsonyat remegesben. Raadasul pislogos beka sincs benne. :-)
Azert megvizsgaltatom, vajon lotyog-e a kinyomovilla csapja a valtohaz ontvenyeben. Erdekes problema mindenesetre. Szerintem jo sokat kell azert ahoz kuplungolni, hogy az kikopjon. :-)
Vizsgatanusito nem emlitett hibat kuplung dolgaban, de a koszorgo zajra o sem tudott mit mondani. Vagy 15 ezret biztos futott a kocsi ezzel a kuplunggal, eddig problema belkul.
Este hatra megyek a vasert, es ket evig akkor nyugalom vizsga ugyeben.
Húha, van tárcsám, azon le kéne mérni vagy irányadó lehet, hogy a Zsombiban árult +0,6 mm kb. már jó :D Talán 8,4-8,6 között volt a gyári, a Zsombis meg 7,9 volt amikor megvettem és visszavittem és visszakértem a pénzem.
ha érdekel gyere el, van eladó tárcsám
De a régi újraferodolozását is szokták vállalni, bár én még nem csináltam. Utánakérdezek, ki csinálja. Úgy hirdette magát, hogy olyan vastagra csinálja, amilyet kér a vevő.
Nekem is furcsa volt a pedál lenyomásakor, hangja is volt és remegett is - a remegés a tányérszerkezet rugójának törése okozta. És azt, hogy a remegést a pedálban is éreztem pedig az, hogy a kiemelő tengely a váltóház falában kikopott. Nincs perselyezve. Gyanítom neked is lötyög már. Ellenőrizni lehet a motortérből, ha kézzel megmozgatod sugár irányban azt a tengelyt, amit a kuplungpedállal mozgatsz.
Így, hogy az a furat kikopott (sőt, az alu váltóház még a tengelyt is elkezdte fogyasztani!) kiemeléskor értelemszerűen picit ferdén kapta a terhelést a kiemelő csapágy is. Lehet ez is zajforrás akár.
Na meg, ha a lendkerék szabályzást igényelne, annak is van egy remegő érzete, főleg amikor gáz nélkül magasabb fordulatról alacsonyabbra ejti.
Penteken megyek a kocsiert, csillagcsere megvolt vizsgaval egyutt, de...
Az egyik kihajtas kiverodott korabban, ezert a ket rozsakereket a szabadonfuto cserejekor, par eve, felcsereltek (igy motorfek uzemben, a szabadonfuto zarasakor remegne, de ez egeszen ritkan elofordulo helyzet). Azota nem kellett zarnom a szabadonfutot, nem jottem le kocsival az olasz Dolimitokbol. :-)
Mester emlitette, nem csusszant-e meg meg a szabadonfuto. Sajnos, ritkan, de mar megteszi. :-(
Emlitette korabban, hogy kicsit sir a valto, kene majd hezagolni a diffit.
A fentikre tekintettel csak szetkapodik valamikor a valto.
De ha mar igy alakul, a kuplungtarcsa is cserelodni fog, es meg megnezzuk, miert ad fura zajokat a kuplung kiemeleskor (nem a csapagy), annak mas a hangja.
Most jon a felkeszulesi periodus. Minden van, csak a kuplungtarcsa ad feladatot. Milyen vastag legyen legalabb a tarcsa ujonnan betetezve, szegecselve?
Letezik-e meg a Hajdu kuplung es fek center (1174 Bp., Zsuzsanna u. 18)?
Lehet még kapni ilyen rózsakerekeket? Vagy akkor jöhet egy bontott jó váltó, lehet hogy olcsóbb, aztán te meg otthon szépen lassan megcsinálod a másikat :) Azért szorítok, hogy ne kelljen.
Remelem, e het penteken mar lesz autom a vizsga utan. Ha nem, akkor nem a feltengely csillagokat kell cserelni, hanem a rozsakerekeket. Az pedig zsebbe nyulos, mert szet kell kapni ahhoz a diffit.
Örülök hogy nem csak nekem hanem másnak is rendesen gurul a verda. A légellenállás inkább nagyobb tempónál mérvadó. Pályán eléggé érezhető a szélárnyék.
Ha városban lassul a gép valami nem oké. Szorul a fék, rosszul van a futómű beállítva, kevés a guminyomás, stb.
Igen, de Noszkovonyeval kozos szerelonk arra panaszkodik, hogy hiaba gyari a harang, idovel elveszti a rugalmassagat, es velhetoen felszereleskor is tud szakadni.
Vittem amugy a vasat elovizsagara, es talaltak aprosagokat: mindket reflektor foncsorbetet csere (mazli, van ket tartalek, mert hat foncsorozas 7000 penz/reflektor), villogoautomata, bal kormanyosszekoto gombcsuklo. Orokos fekjavitas fekolajcserevel, legtelenitessel. Tobbi az kasztni, ill. buracsere.
Majusban lenne esedekes, de iden levizsgaztatom, ki tudja, milyen szabalyozas jon januartol. A 2000ppm aloli felmentes iden dec. 31-ig van.
Emlekszem, a zoldkartyaval par eve fel evig szivattak a 2T-seket. Az alatt a fel ev alatt sokan kenytelenek foltak katalizatoroztatni, es ez a forgalmiba is bekerult. S onnan nincs visszalepes nekik. En megusztam, mert idoben csinaltattam zoldkartyat, bar meg lett volna fel evem.
Nem szerelés során szokott elszakadni. Felszereled és 2 hónap múlva ha alánézel már ki van repedezve, folyik belőle az olaj. Vagy már ki is hasad. Az egyik gyártő elmondta, nem is olajálló a gumi amiből készítik, mert az autósboltosok ólcsót akarnak.
( Ne tegye fel senki az "olaj helyett, zsír kell bele" című lemezt, nem az a megoldás..)
Ha mar feltengely. Hol szakad el a gumiharang a feltengelyen felhuzas kozben? A vizsgatanusitom legutobb mutatta a felhuzas kozben szakadt harangot. Nyilvan, a csillagot illik levenni felrakaskor. Ha nem igy csinaljak, biztosan szakad.
A kulso oldalon meg valami femgyurut kell a harangra huzni. Esetleg ott lehet megtepni?
Rendszeresen járunk fel Kemencére Diósjenő felől az erdei úton (engedéllyel). Az út Diósjenő felől 5km-ig erősen emelkedik, majd a maradék 14,5 km-en folyamatosan lejt (észre sem venni szinte). Na, mi itt szoktunk "gurulni" 30-40 km/h-val. Mire leérünkk Kemencére, kihül a motor... ;)
Pedig az eloiras 90 +/-30 villogas. Az elektromechanikus valtozatok mintha az also hatarra lennenek hangolva.
En is pont ezt gondoltam, ezert a bolgart be sem tettem. Minig a balkani viszonyok jutnanak eszembe a 80-as evekbol, amikor Bulgariaban minden auto ablaktorlo lapat nelkul volt az utcan.
Köszi a képeket! Látom, az elektronikus vezérlésűben Remix trimmerek vannak :) A percenként 92 villanás az már kicsit soknak tűnik, de a trimmerekkel biztos lehet állítani. Ez a bolgár viszont nagyon gagyi, a Zsombi bácsi nem is értem miért árul ilyeneket... Van az a szint, ami alá már nem kéne menni.
Egyébként manapság már van olyan térvezérlésű tranzisztor, amivel meg lehetne ebbe a kis dobozba teljesen elektronikusra is csinálni a dolgot (jelfogó nélkül), de a Wartburgnál nem lenne olyan jó, mert akkor nem lenne semmi hallható kattogás :) Meg élettartamra se biztos hogy sokkal jobb lenne.
gumi:
Én 2..2,2-re szoktam fújni a kerekeket (165/80 gumim van), az 1,6 szerintem is túl kevés. Nem érzem, hogy rendellenesen vernék a kocsit az úthibák így.
gurulás:
Érdekes, hogy ti úgy érzitek ahogy érzitek, nekem teljesen tökéletesen gurul. Ha üresben állok valahol, akkor is a legkisebb lejtőre is elkezd elgurulni az autó. Volt már, hogy hosszú lejtőn dugóban a motort is leállítottam, szépen legurulgattunk a forgalommal :-)
Nekem hátulhűtős van BVF-fel, ez sík úton vagy rövid távon enyhe emelkedőn megerőltetés nélkül elmegy 50-nel 4-esben, ezért hosszabb szakaszoknál általában így szoktam menni. Ha várhatóan nemsokára úgyis lassulni kell, akkor én is hagyom a 3-ast ilyen tempónál, de akkor tényleg jobb a gyorsítás-kigurulás a szabadonfutó izélése miatt.