"REE said it had identified two incidents of power generation loss, probably from solar plants, in Spain's southwest that caused instability in the electric system and led to a breakdown of its interconnection with France"
"Instead of normal, steady voltage, Marshall said the data shows there were oscillations whose frequency and magnitude increased over the next three hours until the grid failed. He does not know what caused the instability.
Around noon, there was a big jump in the magnitude of the fluctuations, with the voltage measured going up and down by about 15 volts every 1.5 seconds,"
Kíváncsi leszek a teljesítmény kiesés -eredeti- okára (talán év végére kijön a jelentés), de főleg arra, hogy elismerik-e, hogy a szabályzási rendszerük sem állt a helyzet magaslatán.
Egy ilyen kiesés/visszakapcsolódás bármilyen rendszerű termelőnél megvalósulhat.
"Blackouts can happen regardless of what type of energy powers the grid. In 2003, there was a significant blackout in London when the grid was primarily powered by fossil fuels. It was caused by a failed transformer and an incorrectly installed protection relay.
The 2019 UK blackout was caused by equipment failure at a windfarm and at a gas power station, which both occurred when a lightning strike hit a transmission circuit north of London. In both cases, engineering failures caused the problems.
In 2003 a problem with a hydroelectric power line between Italy and Switzerland caused a major outage across the Italian peninsula for about 12 hours."
Ha a lokális szabályzó rendszer engedi újra felkapcsolódni periodikusan, akkor az irányításban (nálunk a MAVIR) sincs minden rendben. Ilyenkor az instabil részt ki kellene zárni a rendszerből. Ez történt pl. a francia-spanyol interconnectnél is, a franciák végül elvágták magukat a spanyoloktól.
15GW esett ki a spanyoloknál, az nem jöhet egy-két forrásból, a teljes irányítási rendszerük mehetett a levesbe.
Éppen ebben a topicban nem mehetünk el szó nélkül az Ibériai félszigeten történt kőkemény black-out mellett.
Az összeomlás fő oka, hogy a kritikus időszakban 60% felett volt a megújuló, a nap és szél energia (többnyire inverterekkel), mely nem képes kritikus helyzetben a villamosrendszer megtámasztására.
Tehát jegyezzük meg, alaperőművek nélkül (atom, szén, gáz, víz) nincsen stabil energiaellátás.
Aki azt gondolja, hogy neki van, ha pl. hálózatkieséskor rendszere automatikusan vagy kézzel átkapcsol, ráadásul még akkujai is vannak, erősen téved.
Mert csak metafizikusan szemléli a világot.
A saját rendszer nem működteti a Metrót, villamost, trolit, iskolát, önkormányzatot és telefont és gyárakat sem, stb.
Tegyük még hozzá, a PV inverterek többsége hálózatkövető, s ha az leáll, ezek is leállnak.
Azaz stabil hálózathoz egészséges (jól átgondolt) energia mixre és hálózatra van szükség.
Már 5 napja olvastam, de szerintem volt aki 3x-ost ért el, az volt a csúcs. És következő hónapot már rosszabbra várják. Minimum 1 teljes év, mire pontosan saccolni lehet, már amennyire ez a 2 szó nem zárja ki egymást.
Van egy 20 kw-os áramfejlesztő-ha kell aká regy hónapon keresztül is tudjuk szakaszosan üzemeltetni. Ezzel szűkösen de még a 3 szomszéd tanya lakóit is el tudjuk látni.
Üdv ! Mind meghalunk !:DDD Éhen, szomjan halunk és Net + főleg Facebook nem lesz ,jönnek a hivatásos RETTEGŐK ,akiket mindennel lehet etetni/befolyásolni ! Persze itt nem az üzemzavar tényét vitatom, hanem a reakciókat ,mert a RETTEGŐK ez ideális páciensek a politikának!:-)
Nem tudom , M.o.-on a szerződésben hogy van megfogalmazva a betáplálás feltétele . Nálunk a szerződésben adott a napelemek száma teljesítménye és adott az inverter teljesítménye . Ha túl napelemezni akarok , mint most fogok feltenni plusz egy panelt a hőszipka véget , azt megtehetem . Viszont az inverter teljesítménye nem változhat . Tehát amit az esetemben nyerek , az a hamarabb indulás , a hosszabb üzem , valamivel nagyobb megtermelt mennyiség .
Rengeteg HMKE van fent most is betáp korlátozással, egyszerűen ,szoftveresen. Ha megszeged a szabályt akkor jön a bünti, a villanyóra loggol mindent. Az enyém is távleolvasós.
Innentől az hogy a betáplálási határ 0kW vagy 3kW, már csak egy paraméter.
Nyilván fel fogok rakni kínomban még egy invertert a napelemes betáplálási pont után, valami olyat mint a multiplus ami átengedi magán a hálózatot. De azt meg össze kell rendesen hangolni majd.
Vagy futok egy kört, megnézem mi van ha kérek bővítést nagyon inverterre, 3 fázisra és akkor majd úgy szabályozom ahogy nekem jól esik.
Mocskosul nem. A 2,5 kW limit (kamuind)oka a fázisaszimmetria létrejöttének elkerülése. Azaz a szolgáltató szempontjából az számíít, hogy mekkora teljesítmény kerül ki, hiszen csak ez tud fázisaszimmetriát csinálni ugyebár. Amíg nem 20-30 kW-okkal rángatom a hálózatot (mivel jellmezően 1 fázison 32 amper a max, nem is tudom, még ha akarnám se), addig számára az is lényegtelen kell(ene) hogy legyen, hogy ha nagyobb inverterem van, akkor a plusz az helyben elfogy bármire. Mert neki mindegynek kéne lennie, hogy ha semennyit nem vételezek tőle egy adott fényes napon, akkor az a semennyi mennyire semennyi, és hogy annak a másik oldalán én helyben éppen 100 wattot, vagy épp 5 kW-ot önfogyasztok. Nálam pl. ma 10 órán keresztül egy gramm vételezés nem történt. Nem mindegy, hogy ez időben épp mi történt, ha nem vételezek, hanem csak kifele ment a nafta? Értem én persze, hogy ha jön egy felhő, akkor a fogyasztásom azon része, amit nem lát el a felhő mögüli napenergia, az rázúdúl a hálózatra, csak ugyebár egyrészt ha egyszer 32 amperre szerződtünk és jogom van annyival fogyasztani egyben fázisaszimmetriát gyártani a fogyasztásommal (7,32 kW, de egyes esetekben ez lehetne akár 40 amper, 9,2 kW is), akkor ne már ennek harmadában, tücsökpöcsnyi 11 amperben (= egy szaros hajszárító, random mosó-, mosogatógép, villanybojler) korlátozzák az inverter teljesítményét, mert az nyilvánvalóan komolytalan.
Amellett ugye, ami vesszőparipám, hogy a lehető legelslegszarabb helyen húzták meg ezt a limitet, mert 2,5 kW-os két stringes invertere csak 1 gyártónak van, 2,5 kW-os hibrid invertere szintén csak egy gyártónak (véletlen egybeesés (tényleg), hogy mindkét esetben ugyanaz a gyártó amúgy) és snitt. Miközben, ha akár csak 3 kW-nál lett volna meghúzva ez a limit, akkor tonnányi 2 stringes és tonnányi hibrid inverterből lehetne válogatni (európaiból is akár, khmm...). Arról az ordas logikátlanságról nem is beszélve, hogy mit csinál egy 2 stringes inverter, na mit? Időben sokkal szétterítettebben, egyenletesebben termel, tehát ha valakinek lehetősége van több irányba nézően telepíteni a paneleket és így is tesz, akkor mit csinál ezzel a csodás fázisaszimetria dologgal? Az előzőek miatt segíti elkerülni azt. Facepalm. Csak a nagyokosok ahelyett, hogy a saját szarukat raknák rendbe, inkább a fogyasztóoldalon lefojtják az egészet, mert az nekik úgy kényelmes és egyszerű.
az " ígérem , én csak 2,5 kW-al fogok betáplálni a hálózatra az 5kW-os inverteremmel " . Hányan tartanák be ?
Ott az a k**va villanyóra. Negyedóránként tolja fel az adatokat. Talán elemezni kéne a túloldalt azokat...
Hogyan tudna a szolgáltató beavatkozni ?
Pont úgy, ahogy a 253V feletti termelésnél. Kötbérez.
" Önhatalmúlag az inverter teljesítményére értelmezi a szolgáltató a 2,5 kW-ot, nem a betáplált teljesítményre. "
Ez így korrekt mind két irányban .
A szerződésben megadott teljesítmény neki ugyanolyan fontos adat , amit be kell tartanod feléje , mint irányodban tőlük , a főbiztosíték általad meghatározott Amper értéke ( annak megfelelő teljesítmény ) , mert Te is elvárod , hogy akkora teljesítmény álljon mindig készenlétben a szolgáltató oldaláról számodra.
Majd , ha M.o.-on is bevezetik a készenlétre állási teljesítmény alapján kiszabott havi óradíjat , akkor majd megérted , hogy miért is van ez a mindkét oldal felé elvárt teljesítmény maximum , amit a szerződésben aláírt mind két fél .
Indulj ki abból , hogy hány HMKE tulaj itt is leírja , hogy 253V fölé állítja a betápfeszültség értékét , hogy minél többet tudjon betáplálni . Ugyanez lenne az " ígérem , én csak 2,5 kW-al fogok betáplálni a hálózatra az 5kW-os inverteremmel " . Hányan tartanák be ? Hogyan tudna a szolgáltató beavatkozni ? Felbontaná a szerződést , vagy hatalmas büntetést szabna ki , mint más országokban , ahol még a túlcsordulást is büntetik .
Szerintem nem, hiszen akkor én is felrakhattam volna egy 3 kW-ost 2,5-re korlátozva (kb. 5-ször annyi inverterből válogatva, és akkor most lenne egy második, üres stringem, amire ha kell később bármit rakhatok), de nem lehet, mert majmok. Önhatalmúlag az inverter teljesítményére értelmezi a szolgáltató a 2,5 kW-ot, nem a betáplált teljesítményre.
Ha 3 kW-ra van engedélyed, miért kéne kitáplálási limit egy 3 kW-os inverterre való cserekor? Szerintem simán bejelented, hogy elromlott, ezt raknád fel helyette, kijönnek, lefotózzák, end of story. A jelen invertered meghibásodásával nem veszted el az egy fázison 3 kW-ra lévő szerzett jogodat.
A külön invertertől indult a gondolatmenet, aztán gondolkodtam hogy egy nagy HMKE inverter sem drága manapság és megold mindent egyben. 11 éves a mostani inverter, a fene tudja meddig húzza.
Ez az 1fázis 3kW egyébként jó dolog, könnyebb helyben elfogyasztani mint 3f inverterrel, ezért nem gondolkoztam először egy hivatalos bővítésben inverter cserével. Hacsak nem találok valami nagy asszimetriára képes megoldást, az mindent megoldana.
Egyelőre elméleti a kérdés, akkum van akár, egy 48V multiplus 250eFt alatt van, azt elég gyorsan vissza is hozná, csak gondolkodom milyen egyszerűbb megoldás van.
Hátha valaki találkozott már a gyakorlatban ilyennel:
Van egy 3kW-os 1fázisú betáplálási szeződésem jelenleg, és bruttós vagyok.
Eszelek hogy valamiféle hibrid inverterrel/akkuval megoldanám a ház felé az éjszakai fogyasztásokat, azaz napi tárolást végeznék csak, a részletek lényegtelenek is.
Erre nyilván megoldás lenne egy plusz rendszer kialakítása, de az jutott eszembe hogy vajon megoldható-e hivatalosan felrakni egy engedélyes hibrid invertert 3kW-os kitáplálási limittel a mostani helyett? Azaz a szolgáltató felé nem lenne változás, csak befelé.
Vagy ilyenkor teljesen újraindul az egész procedúra?
A vezetékezés a legkisebb gond, a két hálózat egymástól független lesz, mintha kb két lakás lenne. PEN vezető jön be, két külön AVK-val a két hálózat. Nincs 3F fogyasztóm.
De ez már lehet nem is így lesz, azóta eltelt egy nap, és sokminden fejlődésnek indult.
A koncepciód érdekes (2f sziget+1F hálózat ) De hogyan tervezed megoldani? (vezetékezés , N, PE ? )
ill. porszivó, hajszáritó, mosó/száritó gép csatalakozása . --Mert a konyha tünik a legegyszerűbbnek.
Kapcsoló üzemű tápos akku töltő ben még nem láttam 1X 400V-t . A 3fázisúnál egyszerűbb a DC kör feszültsége változik.320--450V. De igy a többi része is másabb.
Az ön fogyasztást az akku+hálózat változatban is nézd meg , + a terhelés felvétele , lekapcsolása ,ill. a kijelző miket tud mutatni.
Csak érdekességnek, nemrég vettem egy masszívabb invertert, most van tesztelés alatt (egy szint a házból már szigetüzemben megy, persze ha kell átkapcsolható hálózatra).
Elég masszív darab, hajókra gyártva elsődlegesen, minősített stb, kíváncsi leszek majd hogy bírja a nagyobb, hosszabb távú terhelést.
Az új árra millió felett, szóval nagyon borsos. Ez egy lakókocsiból lett kikapva, kb. új állapotban ötödár magasságában
Nekem itthon 24V-os rendszerem van. Ennek több oka is van, nem is akarok egyelőre változtatni, amire kell arra tökéletes. A terveim alapvetően az, hogy 3x16A betáp mellett két fázis megy majd erről a házban, a harmadik meg hálózatról. Itt lesznek a nagyfogyasztású 1 fázisú fogyasztók terveim szerint, de még vannak kérdések ilyen értelemben nem is kevés. 3 fázis nekem alapból nem kell sehova úgy direktben. Illetve a koncepcióm jelenleg az, hogy nem egy "minden egyben" eszközöm lenne, hanem külön inverter, külön töltő (több napelem telepről eltérő tartományokkal), hmke inverter most lesz 10 éves, így arról az egyik string le fog jönni a sziget üzembe. Most épp próbálok vadászni olyan töltőt ami kvázi 400V/24V szintű, de nem igen találok számomra értelmezhető ártartományban. Kb ha veszek kínai hibrid invertert, és csak töltőként használom - de erre amiket eddig láttam nincs bizodalmam.
Egyébként érdekessége, hogy modulos rendszerű. Két független 24/230V-os modul van benne, gyárilag összekötve, de használható külön is, sőt akár terhelés függvényében képes indítani az egyik a másikat. Vannak jumperek benne amivel lehet állítgatni, meg van egy saját szoftvere meg buszrendszer, amivel mindenféle egyéb még ráakasztható és távvezérelhető (pl töltésvezérlő, kijelző, logger stb). De ezzel nem foglalkoztam még eddig, nem biztos, hogy a saját busz protokollját vissza szeretném fejteni......
Dög nehéz, 20 kg körül van, nem ez kicciocco kínai verziójú cucc, mint a easun és hasonló - szerintem - megbízhatatlan termékek. Nagyon masszív felépítésű minden szempontból, de az eredeti árát én nem tudnám kifizetni..
Ami nagyon tetszik, az az alapfogyasztása, minimális 7-8W körül van úgy hogy már van a kimenetén kint 230V terhelés nélkül, és van egy olyan módja is, ha nincs terhelés elmegy alvó módba akkor valami 1W körül van, terhelésre meg feléled. de még ezekkel annyira nem játszottam.
Nekem az 5kW-os is 60-80W-ot eszik. De fura, mert az egyik fázison fogyaszt vagy 140W-ot, a másik kettőn meg visszatáplál. A különbözet az önfogyasztás.
Vannak kínai olcsó inverterek , működnek de támogatás nem nagyon van hozzá. Victronnal az a baj hogy a töltésvezérlő külön kell hozzá, a kínai csodák meg mindent tudnak egyben. A deye is kínai de nagy tudású, itthon is van minden hozzá, magyar menü is van, 10 év gari. Azért veszek olyat, meg engedélyes is ha jól tudom, ha egyszer lesz valami kedvező betáplálási lehetőség akkor tudok vele betáplálni, addig meg szigetüzem , télen pár nap meg csak átenegedi a hálózatot mint egy victron.
Autó pakknak nem sok értelme van tároláshoz, hacsak nem ingyen kapod.
280ah eve cellák nagyon olcsók és jók, most 306ah-t vettem picit drágabban, ebből van 4 pakk, meg hozzá 4 akkudoboz bms-es mindennel együtt (na ezek drágák)
Veszel 16db x 1 2 3 vagy amennyi kell cellát. Hozzá kb 40e ft jk bms, ha nem kell doboz. Legutóbb 56usd-ot mondtak eve lf280k cellára lengyel raktárból, januarban még 62usd-ért vettünk ilyet.
Ez most 900 dodo ami kb 330e ft + bms + apróságok legyen összesen 400e ft szerintem verhetetlen kb 15kwh akkuért.
Nem tud valaki Deye hybrid inverterekhez, üresjárati fogyasztást, hol lehetne megnézni?
YT-n láttam a 12kw-os LV 105w-ot fogyaszt. Közben találtam van új széria az alacsony feszültségű modellből 14-20kw-ig. 15kw-osból vennék hármat, de ha nem sokkal drágább és nem sokkal nagyobb az üresjárati fogyasztása akkor inkább a 20kw-os lenne jó. Éjszakára meg lekpcsolom a két slave invertert, csak 1 menne, az akkuból kevesebbet zabálna le reggelig.
Nem találtam semmit hibakód alapján. Unknown error 8x14 ennyit ír. Sehol nincs leírás erről a hibakódról. Solaredge support mondta hogy ez a rossz, es kúldik a relé kártyát. Azóta is küldik. Usa-ban hirdetnek ebayen 40-45usd-ért több ilyen FLD-RLB-B alkatrészt (supporton is ezt a cikkszámot írják)
Olyan , mint az enyém. Egyik opció ez hogy behozom valahogy, másik meg hogy elviszem a szerelőhöz, kimérik az elektronikai alkatrészeket és cserélik a hibás részt. 3. Hogy valakinek van itthon. Közben akár meg is jöhet a csere a solaredge-től. Az biztos hogy nem tudok tétlenül várni hónapokat mert 12000kwh minusz van jelenleg, amit a leolvasásig le tud dolgozni az inverter. Nem állhat hónapokat termelés nélkül.
A hibakód alapján nem találtál valami közelebbi okot, csak a komplett panelt?
Ahogy elnézem ezen csak relék és áramváltók és annak a vezérlő/feldolgozó áramkörei vannak, ha lehetne közelebbit tudni a kódból (AC relé hiba pl) akkor valószínűleg könnyedén kiderülne mi az ok.
A relék pofonegyszerűen kimérhetők.
Sokszor valamelyik kis SMD ellenállás szokott megszakadni, ahogy elnézem van ott is sok sorban valami feszosztó céljából.
Ezeket egy műszerész könnyen kiméri.
Persze lehet hogy valamelyik IC adta meg magát, az nyilván bonyolultabb, de egy próbát megér.
Megnéztem a panelt, csinaltam pár képet róla. Kb 15-25perc lesz a csere nekem. Van hátul egy tűs csatlakozó amire vigyázni kell szerintem, mert könnyű mellé nyomni.
A tulajdonos vagy üzemeltető. Ő felel a villamos berendezések karbantartásáról, hatósági és önellenőrzéseiről.(villamos biztonsági felülvizsgálat)
Munkahelynek minősülő helyeken 3 évente, kéziszerszámokon évente. Is.
...ezt itt hosszadalmas leírni, rendeletek szabályozzák az ellenőrzéseket.
A kivitelezőnek kötelessége a munkája után az ellenőrzéseket elvégezni/elvégeztetni. Amíg nincs dokumentáció a munkájáról addig fizetés sincs.
40/2017 (XII.04) NGM rendelet:
"1.8. * Az ellenőrzés elvégeztetése az 1.6. pont a) és c) alpontjai szerinti esetben a kivitelező, a b), d) és e) alpontok szerinti esetben az üzemeltető kötelezettsége, kivéve, ha szerződésben e kötelezettséget más vállalta. 1.9. Új berendezés kivitelezésekor, valamint a biztonságosság szempontjából lényeges bővítések, átalakítások alkalmával az érintett rész szabványos vagy azzal egyenértékű voltát kell ellenőrizni, és az 1.6. pontban meghatározott ellenőrzés eredményét, az 1.2. vagy 1.3. pontban meghatározott tartalmú nyilatkozattal, valamint az 1.4. pont szerinti mérési jegyzőkönyvekkel és bizonylatokkal kell igazolni. Kisfeszültségű berendezések esetében a kisfeszültségű villamos berendezések ellenőrzésére vonatkozó szabványban foglaltak az e rendeletben foglalt eltérésekkel alkalmazandók."
Viszed magaddal az általad megbízott szakit, aki ellenőrzi. Ha nem jó, akkor nem fizetsz a kivitelezőnek. Mindezt azért teszed, mert utána már a te felelősséged és csak jogi úton tudod bizonyítani, hogy a kivitelező rontott el valamit.
Az, hogy ez HMKE-nél ez nem szokás, semmit nem változtat a dolgon.
A rendszer a te tulajdonod, neked kell gondoskodni az átvételéről és a biztonságos működtetéséről.
Amennyire tudom a tulajdonos felel a felülvizsgálatokért.
Cégként pl évente felül kell vizsgáltatni az elektromos hálózatot, nyilván magánszemélyként más a helyzet, de ott is vannak szabályok. A kivitelező az átadáskori állapotért felel. (extrém példa, de ki a felelős, ha átadás utáni nap valaki elvágja a földelőszonda bekötését ?)
Az áramszolgáltatónál sincs annyi embernek papirja , műszere ....hitelessége
s már 50 éve rájöttek; ha egy 2,5m hosszú földelőt leversz -70cm ről inditva (fagyhatár) akkor az szinte mindenütt bőven 10 Ohm alatti. (átlagban 5-9 Ohm )
A napelemeseknél meg semmi sincs ;-szakember , -műszer, papirozás + erre pénz évente.
Nem lehet a laikus tulajdonosra tolni a földelés ellenőrzésének, ellenőriztetésének a felelősségét. Ez így nem működik. Ez a kivitelező és a szolgáltató feladata lenne. A mérőhelyet miért veszi át úgy a szolgáltató úgy, hogy nem ellenőrzi a földelést is? Kb. 30 másodperc lenne lemérni neki.
Ahogy nézem elég nagy szarban van a cég. Nem csodálkoznék, ha földbe állnának a nem túl távoli jövőben, ami extra szívás lesz a felhős rendszerük miatt... :S
Alkatrészt még mindig nem küldött a solaredge. 17 nap után is szállításra vár. Ez nevetséges, szart se ér a garanciájuk így. Nem válaszolnak semmire. Megírtam hogy mivel nem tudnak alkatrészt biztosítani a garanciális inverterhez ezért cserét kérek. Április hónapban 200ezer bukóha nem termel semmit az inverter.
Jól írod. Van olyan telepítési helyem, ahol a napelemes inverter és a mérőhely között van 70 m vezeték. Közvetlenül az inverter alatt van egy földelő. A következő épületnél is van egy földelő, majd a mérőhelynél is van egy. Ha nem lenne helyben egy levezető, érdekes utakon kalandozhatna a túlfeszültség. :-(
Minden kismegszakítót lekapcsolsz. Akkumulátorról ismert előtétellenállással vagy anélkül áramot engedsz át a még be nem kötött földelés és a mérőhöz legközelebbi védővezeték csatlakozási pont között (lakáselosztó - Zöld-sárga). A két pont közötti feszültségesésből és áramból ki tudod számítani az ellenállást. Ne mérj sokáig, mert az egyenáram kárt tesz a földelésben. Megteheted, hogy egy mérés után polaritást váltasz és újra mérsz, majd a két mérést átlagolod.
A "Nagyok" erre készült műszerrel váltakozó árammal mérnek, de szerintem ez házilag elegendően pontos értéket ad.
Egyik általam telepített napelemes rendszernél se ellenőrizte senki. Sajátomat lemértem. ~8 Ohm körellenállás. Várhatóan 8 Ohm alatti a földelés. Hogy abból mi mennyi, nehéz lenne megállapítani. Néhány éve cseréltem a bejövő gázcsőre egykor szakember által telepített földelést. Megohm nagyságrendű volt, ezért kihúztam az agyonrozsdásodott, ~80 cm-es maradványt. Gipszkarton sínnek nézett ki, bár a horganyzás nagyon gyorsan eltűnt. 3,5 m hosszú 3/4-es horganyzott csövet vertem le, az 10 Ohm körüli értéket mutatott. Ez nincs közvetlenül összekötve a ház többi védővezetékével, csak a gázkazán (sógor emeleti lakrésze) 2+f dugaszával csatlakozik hozzá. Igazából csak a gázkazánt, no meg a mi új gáztűzhelyünket (is) védi. A régiben nem volt elektromos szikracsináló. :-)
A többi telepített rendszernél nem mértem, hiszen nincs érintésvédelmi minősítésem. :-( A tervező-engedélyeztető elfogadta a fényképet. :-) No meg az EON is.
Ez csak töredéke a problémának, ez nyilvánvalóan visszamenőleges jogalkotás, ráadásul az egész nem elégíti ki a jogalkotási tv. előírásait.
Én úgy látom, hogy ez alapvetően politikai döntés (majd kiderül a végén), mert egy töredék problémát tárgyaltak, amelynek jogellenessége nyilvánvaló.
Időt nyertek ezzel.
Arra is alkalmas, hogy ha elkaszálják a szaldót, akkor mutogathassanak arra, hogy mennyire független és pártatlanok voltak, íme a korábbi állampolgárnak kedvező döntés.
Ilyen esetben szükséges ----Ha 20m nél továbbviszed a kábelt/bekötő vezetéket ,a csatlakozási pontnál" ujabb potenciál rögzitő földelés szükséges " Ezt a tervezők be is tartják.
S ilyenkor jön a szakmaiság , a pék ,gipszkartonszerelő, hideg burkoló --mint napelemes szakember .
> Az elektromos autókban (még) nem ilyet használnak főleg.
Igazából de.
Megkérdeztem az AI-t.
Bár pontos, globális százalékos arányt a keresési eredmények nem tartalmaznak, a trendek alapján 20242025-ben az újonnangyártott elektromos autók mintegy 3040%-a lehet LFP akkus világszinten, míg Kínában ez az arány már elérheti vagy meghaladhatja az 50%-ot78. Az európai és amerikai piacokon az LFP részaránya egyelőre alacsonyabb, de gyorsan növekszik, ahogy egyre több gyártó (pl. Tesla, Volkswagen, Mercedes, BYD, MG) alkalmazza ezt a technológiát főleg a belépő- és középkategóriás modellekben
Hm, kíváncsi lennék, hogy előírás vagy mérés ami miatt szükséges plusz földelés? Nálam a bejövő kapcsoló táblánál, ahol a mérő is helyet foglal, van földelés. Az inverterem onnan kb. 30 méterre van. Nincs plusz földelés.
Amikor nekem tavaly telepítették a rendszert és a szükséges szabványosított mérőhelyet, az utóbbihoz levertek egy új szondát. Nem mérték meg, pedig rá is kérdeztem. Nem foglalkozik vele senki, csak legyen.
> Az elektromos autókban (még) nem ilyet használnak főleg.
Igazából de.
> rövidzárlat és mechanikai behatás esetén sem kapnak önmaguktól lángra.
Vagy éppen igen. A különbség, hogy stabilabb a kémia, mint az NMC és hasonló akkuknál. Röviden: biztonságosabb, mint a többi tömegtermék LiIon akksi, de ez is tud égni. Ha már ég, akkor pont ugyanott vagy.
A másik előnye a nagyobb ciklusszám és hogy olcsóbb. (de van bőven hátránya is)
Viszont ne parázd túl, otthoni akkunak tökéletes. De ha véletlenül kapsz akkura egy ajánlatot, ami fele annyi, mint az összes többi, na azt ne vedd meg :)
Nem kell emiatt különösebben aggódnod. Ez vasfoszfát akku. Az elektromos autókban (még) nem ilyet használnak főleg.
A LiFePO4 akkumulátorok legnagyobb erénye a biztonság, amely a rendkívül stabil kémiai rendszer eredménye. A foszfát alapú akkumulátorok kiváló termikus és kémiai stabilitást nyújtanak. A lítium vasfoszfát, a Li-ion és Li-Po cellákkal ellentétben túltöltés, rövidzárlat és mechanikai behatás esetén sem kapnak önmaguktól lángra.
22-25-ös csőre gondoltam. Akkor ezek szerint az elég lesz. A földelés kb 5 méterre van. Két éve lett leütve, szóval vadi új.
A (zárt)teraszon lesz a cucc, nálam is beton plusz gress lap alatta meg ki tudja, úgyhogy az kilőve. De a terasz falát átfúrva közvetlenül a fal mellé le lehet ütni egy újabb szondát az engem nem zavar. Az kb 1 méterre lenne az invertertől.
Olyan esetről hallottatok már, hogy kigyulladt az akksi? Kicsit parázok ettől.
> 16-os MüIII-as csövet fektess be előre, abba minden bele fog férni
Vagy akár egy huszast. Pont epszilon az árdifferencia és könnyebb belefűzni, pláne akkor ha ők másként gondolták a kábelezést.
> Arra készülj fel, hogy az inverter közelében le kell ütni egy földelést
Nálam ezt meg sem próbálták. Mondjuk a gresslap, esztrich, szigetelés, szerelőbeton, kavicságy rétegrendben finoman szólva is nehéz dolguk lett volna az inverter "közelében". Arról nem is beszélve, hogy az asszony a szemét kaparta volna ki az összesnek azonnal... :)
1 fázisod van, így az invertertől az elosztóhoz 3 szál fog menni. Azt a kivitelezőtől kellene megkérdezned, hogy milyen vastag védővezetéket akar befűzni, de a fázis és a nulla 2,5-ös lesz. 16-os MüIII-as csövet fektess be előre, abba minden bele fog férni. Arra készülj fel, hogy az inverter közelében le kell ütni egy földelést, amit majd a napelemek szerkezetére is rá kell kötni.
Az óraleolvasónak van egy listája. Amit vagy frissítenek, vagy nem. Bruttós lettem, megírtam neki, hogy okosórám van, amit havonta leolvasnak. Megértette. Válaszolt is. Ettől függetlenül még lehet, hogy jövőre újra küldi az SMS-t. :-(
A múltkori magyarázat nélküli számla végösszeg csökkentő tétel után ma utalt az MVM 41 - azaz negyvenegy- forintot "betáp többlet" címen.
Hogy az isten tenné a kopaszok közé az egész bandát. Hát miért nem lehet fél év alatt legalább egy nyomorult tájékoztató irományt szülni és akár csak emailben elküldeni, amiből valami halvány fingja lehetne a polgárnak azzal kapcsolatban, hogy mégis mi a fene történik.
Tavaly lecserélték a villanyóránkat okosmérőre, adatkapcsolat megy a mobilhálózaton.
Erre ma kapok egy levelet, hogy jönnek ki éves óraleolvasást tartani.
Bevallom, nem is értettem teljesen. Akkor is van éves leolvasás ha okosmérő van? mert hogy pl ellenőrzik az órát azt még meg is érteném, de leolvasni.....
Már mi is kaptunk 5000.-Ft kötbért. Meg is indokolták. A többnapos áramszünetre fogták. A környékben voltak helyek, ahol 3 napig tartott. Nálunk csak másfélig. :-)
Még annyit találtam, hogy ha az elszámolási időszakra vonatkozó teljeskörű elszámolás esetén az elszámolás eredményeként a felhasználó folyószámláján túlfizetésn mutatkozik, akkor a Szolgáltató sikertelen visszafizetés esetén jogosult a visszaérkezett összeget a következő számlákban fizetendőt csökkentő tételként elszámolni, melyről a fogyasztót a következő számlában tájékoztatja.
De arról csak tudnál, ha túlfizetésben lettél volna, és tudják a számlaszámodat, a lakcímedet, nincs ok, hogy miért lett volna sikertelen a visszafizetés.
Tavaly, tavalyelőtt sehogy nem jelent meg az aktuális számlában. Más meg nincs, mert szaldós vagyok, év közben nincs számlám. Mindenesetre a honlapjukon szaldó és bruttó esetén is mindig kifizetésről beszél, és nem jóváírásról, tehát ez alapján nem úgy tűnik, hogy összevonják a jóváírást a terheléssel. Annyi automatizmust említenek csak, hogy bruttó esetén elég egyszer benyújtani a kifizetési kérelmet, és utána automatikusan történik a KIFIZETÉS.
Nem vagy jogosult valamilyen kötbérre? (Mondjuk akár azért, mert október - amikor beküldted a kifizetési kérelmet - már jócskán kívül esik a 30 napon). Bár én egyszer kaptam, mert valamire későn válaszoltak, de azt sem írták jóvá a számlában (de ugye nálam nem is lett volna miben, mivel év közben nincs számlám), hanem elküldték a postással.
Hívd fel őket. Az ügyfélszolgálatos nekem mindig mindent meg tudott mondani, és megsürgette a kifizetést is, amikor azt reklamáltam, hogy letelt a 30 nap. Nálad igencsak érdekes, hogy mi történik október óta. ShaReRe decembere is megér már egy hívást.
Onnan indult a beszélgetés, hogy én októberben Sharere meg decemberben küldte be a nyilatkozatot az MVM-nek. Azóta várunk. De azért köszi az infót.
Ha te ezen már túl vagy, esetleg elárulhatnád hogyan jelenik meg a számlában a kifizetés. Nálam egy "Egyéb fizetendőt csökkentő tétel" sor jelent meg, részletezés nélkül.
Nem is fogják "kiszorozni" és "bevinni a számlába". Ki kell töltened, és beküldened a teljesítés igazolással együtt a Nyilatkozat és kifizetési kérelem nyomtatványt, és az alapján majd kifizetik 30 napon belül (hivatalos határidő), vagy amikor úgy gondolják (általában csúsznak).
Ma én is megkaptam a számlát. Az utolsó oldal konkrét neve:"Betáplálás teljesítés igazolás". Felsorolva a betáplás kWh, mellé téve az 5,11Ft. De nincs kiszorozva és az elszámolásban sem jelenik meg sehol negatív előjel. Szóval nekem még nem vitték be a visszafizetést a számlába, csak "tracking"-elik.
Az áramirányt, tehát az energiaáramlás irányát a pillanatnyi feszültség határozza meg, az impedancia alapján persze.
Tehát ha a szinkrongenerátor forgórésze fázisban előrébb jár, előbb fut fel a gerjesztett feszültség, akkor "húzza" magával a hálózatot, az áram a hálózat felé folyik. Mindaddig, míg a feszültség ki nem egyenlítődik.
Egy szinkrongép tehát bármikor tud generátor, vagy motor üzemmódban működni, mindig az húzza a másikat amelyiknek a fázishelyzete előrébb tart, fordulatszám (frekvenia) megegyezik.
A napelemes inverternél kicsit olyan a jelenség, mintha egy hintát tartanál lengésben. Nem kell ahhoz létrára állnod, hogy 5 méter magasra lendüljön, elég az alsó pozícióban erőteljesen meglökni (betáplálni). Ezért aztán ad abszurdum alacsonyabb csúcsfeszültséggel is betáplálhat a hálózatra, mert visszafelé nem tud folyni az áram.
A tétel negatív és a végösszeget csökkenti. Nincs hozzá sehol kWh részletezés. Viszont pár hónapja már a számla végén szerepel egy "Betáplálás teljesítés igazolás" Itt meg csak az ad-vesz mérő állások és visszatáplált kWh-k havi mennyisége szerepel meg az egységár. Nincs felszorozva. Továbbá a havi visszatáplálás*5,11ft nem adja ki a számlában szereplő csökkentő tételt.
A magas hálózati feszültség helyi jelenség és a visszafele folyó áram hozza létre a vezeték impedanciáján, rendszerszinten a hálózat frekvencia problémája jelentkezik túltöltésnél, az 50.2 Hz probléma.
Ahogyan a világ összes erőművének generátora a napelemek invertere sem a magasabb effektív feszültség, hanem elsősorban a hálózat és a generátor kapocsfeszültsége közötti fáziseltérés segítségével termel a hálózatra.
Bocs, gyorsan írtam, nekem még nincs csökkentő tétel. Ami nálad van összeg az negatív előjelű és beleszámít a végösszegbe? Mert akkor nyilván arról van szó. De a kWh értéket sem jelzik?
Valamikor októberben adtam be a HMKE nyilakozatot a visszatermelés kifizetésének igénylésére. Az MVM persze a füle botját sem mozgatta, pedig többször is rákérdeztem.
Most azt látom, hogy a villanyszámlám megjelent egy sor "Egyéb fizetendőt csökkentő tétel" egy indoklás és részletezés nélküli összeggel. Ez lenne a termelés utáni kifizetés?
Ne b.sszuk már meg az Ohm törvényt. A vezeték ellenállása pozitív. Ha áram folyik rajta az inverterből a hálózat felé az csak úgy lehet, ha az inverter felőli végén magasabb a feszültség.
Ha az invertered termel, és a termelés kifelé megy az órán, akkor az inverter oldalán kellene magasabb feszültségnek lennie, hisz a feszültség a termelő felől esik a fogyasztó felé. Vagy ahol az inverter van, ott egyből el is használod a termelést, sőt, még többet is? Mert így érthetők lennének a számok.
Gondolom a trafón nem állítottak 253V-nál magasabb feszültséget .
" 11.00 órakor L1 256,6V L2 242,9V L3 253,8V "
Így csak az lehet , hogy páran a HMKE tulajok közül magasabbra állították a betáplálási feszültséget , ezért látszik 11 órakor , hogy a két fázisra L1 , L3 termelnek megemelt feszültséggel és a harmadik fázison vagy egyidőben van nagyobb terhelés és azért nincs olyan magas feszültség , vagy arra nem kötöttek rá akkora termeléssel invertert , hogy megemelje a feszültséget ( a 19 órai értékekből az jön le , hogy az L2 legkevésbé van terhelve egész nap , ezért a betáplálás is azon a legkisebb , a feszültség magasabb ) .
Valamint este : " mindez 19 órakor L1 225,5 L2 226,4 L3 209,1 "
Igen. Közvetlen mellettem egy 12 és 6 kW, hárommal arréb egy 3,2 kW és még látok az 1 km hosszú utcánkban vagy 8 házon kb 2-6 kW rendszereket. A trafókörzet két utcát lát el, külterület.
Aki kifogásolta a magas-alacsony feszültségeket annak inden hónapban küldik az 5eFt-ot. "Tekergették" a tarfót is már ősszel, nyáron megint lesz "tekerés".
A fronius nem áll le, igaz 3 fázisú. Itt a beállításoknál megtaláltam hogy 256 V-nál kapcsoljon ki,
100 ezer forintos kötbér jár érte nem túl rég óta, úgyhogy ha nem akarsz házhoz menni a ló**-ért, akkor állítsd vissza szépen 253V-ra. És ha már ott jársz, állítsd/állíttasd be a feszültségfüggő termelésszabályozást.
Nem kapcsol le egyáltalán, hiba nélkül ment eddig ez a csereinverter 2017 április óta. A másik fél éves volt amikor észrevettem hogy megáll hibával naponta 1-2 lakalommal 5 percre, a termelésen nem látszott.
Néztem ebay-en is árulnak ilyen panelt 40usd-ért, de nyilván megvárom a garis darabot.
Új helyen Deye hybrid inverter lesz 12kw-os alacsony fesz. akksihoz való. Így amikor nem kell le lehet kapcsolni 1 vagy 2-t és csak 1 megy.
Meghalt pár napja az Se17k inverterem 8 év után... 8x14 ismeretlen hiba. Dc relé board-ot küldenek hozzá, remélem péntekre itt lesz, kicserélem és megy megint.
Ezért írta, hogy első (és utolsó) éves probléma, 2. évben már nem buksz. Akkor nyáron "eltárolják" neked, télen elhasználod, tavaszra előző teljes év termelés és fogyasztás különbözetét fizeted vagy fizetik.
Nem akarok okoskodni de nem mindegy hogy mikor olvasnak, nekem nincs gáz fűtésem minden villannyal van megoldva ! Ha leolvasáskor vissza termelt áram és az elfogyasztott között van 4000kW/h mínuszban akkor az Eon kiakarja fizettetni ezt, de ha összel jönnek mivel nyáron nem fűtök ezért nincs mi megdobja a fogyasztást drasztikusan ezért ott nem mínusz 4000kw van hanem már 0 vagy plussz termelés, remélem érthető volt a fogalmazás!
Tekintve, hogy ÉVES elszámolás van, az első és az utolsó év kivételével teljesen mindegy, hogy mikor olvassák le. Ha egy évben 6000 kWh-t termelsz és 5800-at fogyasztasz, akkor ez decembertől decemberig, vagy júniustól júniusig pont ugyanannyi lesz. Gázos fűtés esetén a tavaszi leolvasás amúgy a legjobb, mert akkor a "fölösleget" villanyfűtéssel el lehet "égetni".
Sziasztok! Tudja esetleg valaki hogy lehet e kérni az EONnál hogy ősszel olvassák le a villany órát?Mert amit nyáron megtermelek azt télen elhasználom kvázi márciusban még bőven mínuszban vagyok (és általában akkor olvassák le), de november végére meg már vissza termelem!
"Megjegyzem, ha jól tudom ilyen napelemes célra a mai napig nem engedélyezettek a kismegszakítók, nem véletlenül kellenek olvadóbetétek megfelelő ívoltással...."
Vannak már rá kész szerelvények egyébkén 3-4 féle ívoltás is alkalamzank bennük egyszerre. neves gyártóknál is van, de kb nagyon kevesen veszik meg mert az áruk horror (érthető módon). És most nem az aliexpress-es dc cuccokról beszélünk, mert az nálam a nem befogadható kategória ebben az esetben. Láttam már pár ilyen kigyulladt eszközt hobbi sziget üzemű építőknél....
Pörgess vissza egy kicsit és szűrd le az Én és a Te hozzászólásaidat.
Számold meg hány fröcsögés, személyeskedés, kioktatás és hány szakmai volt közöttük részemről és részedről.
Aztán nézz tükörbe, ne engem cseszegess olyanokért amit te csinálsz.
De hogy legyen vége az off-nak, egy darabig megint letiltalak és csináld csak tovább, hátha végre kihajítanak végre. Tényleg kellene valami hobbi neked mert láthatóan sok feszültség van benned amit fórumokon próbálsz levezetni.
További szép napot mindenkinek, és elnézést az OFF-ért.
Ha jól látom ez egy Moeller PLS6 10A DC kismegszakító 220V DC névleges feszültséggel.
Ezt megküldi 376V 40A-rrel, fordítva bekötve szándékosan.
Milyen eredményre számíthatunk???
Megjegyzem, ha jól tudom ilyen napelemes célra a mai napig nem engedélyezettek a kismegszakítók, nem véletlenül kellenek olvadóbetétek megfelelő ívoltással....
A DC szemét dolog, nehéz kapcsolgatni, nem véletlenül először bontják félvezetővel hogy ne follyon áram, majd utána kapcsolják szét a kontaktorokat, azok is gáztöltetűek legtöbbször. Az E-autóimban is így oldottam meg, nincs áram, nincs ív, boldogság van.
10 éve is 1000V-os SMA invertert tettünk fel a céghez.
A tetőről sajnos muszáj lecsalogatni, de azért vannak a megfelelően megtervezett kábelek, nyomvonalak, szabályok hogy ez biztonságosan kivitelezhető legyen. Onnan már csak a 3x400VAC megy tovább, az már szinte nyalogatható.
Ezért tanulják a szakmát a szerelők hogy ne féljenek tőle hanem tanulják meg tisztelni és helyesen kivitelezni ezeket a rendszereket.
"Itt nem kell leugatni azt aki a DC veszélyére hívja fel a figyelmet."
Továbbra sem értem mi a bánatod, miért nekem címzed ezt. Nem ugattam le senkit ilyenért, azért szóltam be mert megint itt személyeskedsz a hülye haveroddal együtt, szellemi képességekről meg ilyenekről papolva, ezzel szemetelitek tele a topicot. Pl ez: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=169201946&t=9055259
A sztori szakmai része röviden:
Volt egy hozzászólása a haverodnak, a 95413 miszerint a nagyfesz DC biztonságosabb mint a törpefesz DC.
Mi mérnökök nem szoktunk az árammal játszani, főleg nem nagyfesz DC-vel.
Tudod vasúti alkalmazásban kicsit nagyobb DC feszkókkal és nagy áramokkal is dolgoztam :-)
Keress rá az UIC fűtési feszültség kifejezésre. Na abból csináltunk 400V 3ph AC-t a belső rendszereknek. No meg vizet fűtöttünk 36kW villanykazánnal, többféle áramnemről automatikusan.
Szóval keress mást akivel kötözködhetsz.
Bár a legjobb lenne ha nem kötözködni járnál minden topicba mint a soknickes haverod, inkább keress valami hobbit.
Azért teszi fel több helyre, mert nem fogja fel, hogy tiltólistán van a folyamatos topikrombolása miatt. Sok esélyt kapott, nem élt vele, magára vessen!
Nekem most 14 fokos tetőn lesz majdnem az összes napelem. Indulásnak(29,5kwp) 44db 670w-os Longi X10 guardian (aminek a keret alsó része nem hajlik fel az üvegre, ezért nem áll meg a kosz rajta alul, sokkal jobba tud tisztulni mint amelyiknek pereme van. A gondom az hogy még nincs ilyen napelem, május körül lesz talán. Jelenleg még csak a 655w-os rendelhető. De nekem 670-es kell. Kásőbb még kiegészítem még 11db-al, amivel eléri a 36,85kwp-t. További 19-20db-nak kell majd helyet találni a telken máshol hogy meglegyen az 50kwp. Az 55db egy melléképületen lesz kis túllógással. Invertert még nem tudom mit kéne venni, alapvetően sziget üzemben szeretném ha menne, csak akkor engedje át a hálózatot ha az akku valamiért lemerül egy bizonyos szint alá. Télen pár nap lehet ilyen.
Nyilván a lapos az szívás az öntisztulás miatt, ha áll rajta vastagon a por akkor nincs mit tenni, takarítani kell. Főleg felétek, ott viszi a homokot a szél.
A cégesünk ami rusnyán néz ki messziről így teljesít még mindig. Az a durva hogy degradáció sem igazán látszik, 46kWp rendszer, Sharp napelemek.
Cirka 50 kwp napelem,75 %-a lapos 10 fok alatti telepítés-soha nem volt takarítva. Egy éve voltam fent a tetőn megnézni milyenek a panelek-hát a lapos részen levők eléggé koszosak voltak.
2020-59160
2021-57250
2022-56270
2023-53240
2024-52910 kWh termelés volt.
Leállás-probléma nem volt közben.Ennyire nem is romlik a teljesítményük a paneleknek.
A bő 6000 kWh kiesés most lakossági fogyasztóként ha ki kell fizetni,mert nem elég amit termel a rendszer akkor majd fél misi.
Úgyhogy nyilván fel kell menjek a tetőre a napokban valamivel lemosni a paneleket,mert ennyiért le kell hajoljak-mivel nem fedezi a termelés a fogyasztást. (abba most ne menjünk bele,hogy lakossági fogyasztás miért ennyi?)
Nekem is lapos tetőn van, de akkor nem érdemes nagyon tisztogatni... Viszont a havat le szoktam tolni az sokat számít nehezebben csúszik le mint a ferde tetőről.
Laposan vannak sajnos, egy 8 fokos lindabtetőn. Ez az egyik gond, a màsik a galambok...
Nem igazán mérhető a különbség amúgy, pàrszor próbáltam számosítani de nem sikerült. Sajnos nincs két egyforma nap.
Leginkább a galambszar miatt takarítom, ki ne nyírja a sok kitakart pont.
A céges rendes 45 fokos tetőn van, 11 éves és nem látszik igazán ott sem komoly teljesítménycsökkenés. Pedig az fátyolos rendesen, sohasem volt mosva.
Nem hinném hogy pàr százaléknál többet jelentene. Főleg hogy nem tartós az ügy, pàr hét és megint koszos lesz. Lásd autómosàs ha szabadban tárolod az autót. Nagyon poros a levegő.
Ma jó kis áztató esőcske van egész nap (és a kilátások is ezek) úgyhogy megejtettem a szokásos évi napelem mosós szeánszot. Ha nem felejtem el akkor évente 1x igyekszem megcsinálni mert a szomszéd galambjai elég durván összeszarják a táblákat, és a téli füst-por is elég szépen rá szokott gyógyulni ha nincs sok csapadék, hó a télen.
Slag spriccelővel és egy teleszkópos nyelű ablaktisztító szivacsos részével szoktam bő víz mellett ledörzsölni, az öblítést pedig az égiek megoldják lágyvízzel utánam.
> Hisz ezek is keményen személyeskedő-ócsároló támadások ugyebár
Persze *te* személyeskedhetsz, hülyézhetsz, ostobázhatsz bárkit, mert saját bevallásod szerint olyan az adjonisten, mint a fogadjisten, de ha veled történik ugyanez (najó, attól még nagyon-nagyon messze vagyok, hogy a te szintedre süllyedjek), akkor azonnal követelőzöl a moderátoroknál. De még mindezek ellenére is te beszélsz egyenlő bánásmódról meg tisztességes moderációról. Szállj magadba, igyál kevesebbet és lehet hogy nem fog kollektíve utálni a teljes internet.
A moderátori bejegyzés a kitiltásod után kb a legtöbb pozitív reakciót hozta a topic életében. Illene ezen elgondolkodni.
Tudod, az van, hogy nem először értesz egyet velem. A baj nem is ezzel lenne, hanem a stílusoddal, ami erősen napelemnepper közeli (vállalhatatlan). Értem, hogy azt hiszed, hogy te szartad a spanyolviaszt, de el kell hogy keserítselek.
Felfogtam mit jelent az egyetértésed (hogy nem vagy teljesen olyan mint a napelemnepper, mert gondolkodsz). Az ohm törvényt engedd el, fingod nincs róla, hogy mi volt, vagy hogy miért basztat ezzel a "mérnök" úr, de nem elegáns beállni ebba a sorba.
> Illetve ez a képességeid korlátozottságát bizonyítja.
Halványlila fogalmad sincs a képességeimről, viszont saját magadról újra és újra kiállítod a szegénységi bizonyítványt.
> PirosX alatt maradsz továbbra is,
Jajj, most szartam össze magam. Ha nem baj, ettől még nyugodtan fogok aludni.
Szóval a "csávó" (én) azzal kezdte, hogy a nagyfesz DC veszélyesebb, mint a törpefesz DC, mert a napelemnepper - az örökszaldó apostola - az ellenkezőjét állította (persze már nem lehet linkelni, mert közben szokás szerint kibaszták a fórumról). Most már az AC/DC vitánál tartunk (Thunder!), de közben persze volt minden, a kitiltástól az ohm törvényen át a csirkefarmig és az iszonyat arcoskodásig minden. Csodálatosak vagytok. Egyébként nem elek, hanem a napelemnepper, akivel épp vitatkozol. Visszajött.
Vicces, amikor 5 hozzászólással korábban engem szidsz, aztán bold-al kiemelve magyarázod ugyanazt, amit én napok óta. Keep up the good work :)
Tanultam a hibámból, nem lesz utolsó utáni esély 78-adszor.
Mentségére szóljon, hogy skizofrén (különböző topikokban, különböző nickeken teljesen mást állít az életéről), őszintén sajnálom, de ennek kezelése nem a fórum hatásköre.
Az agresszív, mindenkibe belamarok stílusa pedig nem tolerált.
Persze hogy mindegy, mert majd te jössz és megmondod mindenkinek hogy mit gondoljon.
> Ez a gyakorlati statisztikai tény.
Forrás ?
> DC oldali áramütés nem jellemző, szinte példa sincs rá
Huh, ez annyira durván félrevezető, hogy nehéz szavakat találni. Lássuk csak, hol találkozik az ember DC-vel ?
- Normál otthoni / irodai környezetben szinte csak törpefesz DC van, ahol az áramütés nem veszélyes
- EV-ben, gyorstöltőkben - itt a teljes rendszer zárt, sokszoros bizonsági védelemmel
- Ipari környezetben - képzés nélkül a közelébe sem mehetsz
Szóval ja, kevés a DC áramütés, de pusztán azért, mert a dolgok túlnyomó többsége AC-re épül. Ezzel a "ténnyel" alátámasztani hogy nem veszélyes a HVDC kb annyira áll meg, mint a sivatagi tuaregnek magyarázni, hogy nem eszi meg a cápa.
> A barkácsolóknak persze könnyebb a 60 Volt alatti III. ÉV osztályú cuccokkal bohóckodni.
Jah, pl barkácsoló szinte az összes autógyár, 48V-os napelemes rendszert is csak barkácsolni szokás, a teljes ipari automatizálás / robotok is csak a barkácsolók kreálmányai, a vizi alkalmazásokat, lakóautókat már meg sem érdemes említeni.
Maradjunk annyiban, hogy mindegyiknek megvan a maga helye.
Szokás szerint terelsz és lólépésben távolodunk az eredeti témától...
A magasabb lábaknál a 2.aljától - 3. csúcsához és a 3. csúcsától - 4. aljáig tennék még két támaszt , a csavarodás elkerülése végett . Vastagabb hóréteg , nagyobb szél esetére .
Ja, azt a két trollt (6 álnéven) le kell tojni nagyívben. Egyre jobban unatkoznak, már mindenkibe beleállnak minden topicban. Rövid az élet ahhoz hogy ilyenekkel vitázzon az ember.
Valami ilyesmit mondtam én is. Nem vitattam sem az árelőnyt, sem az egyebeket, csak a "biztonságosabb" kitételt. Persze ehhez a topic bohócának meg kellene tanulni nemcsak olvasni, hanem értelmezni is azt, amit olvasott.
Szia! Kérek egy kis időt, eléggé el vagyok úszva a melókkal de mint írtam én is épp a nyári túltermelés helyben fogyasztásának kimaxolására gyúrok, bruttós vagyok.
Kicsit ki kell pofozzam hogy legyen pofám kiadni a kezemből és jelentkezem.
Nem, nem biztonságosabb, csak a technika mai állása szerint elég biztonságos már.
Az áramok kisebbek, ebben a réz az egyik tényező, de nem a legnagyobb. A félvezetők jóval kisebb áramot kell kapcsoljanak, a magasabb feszültség ellenére olcsóbbak, a hűtés egyszerűbb, stb.
A hátránya viszont hogy drágább leválasztani (leválasztó kapcsoló, relé) a sokkal durvább ívek miatt, magasabb szigetelési osztályú vezetékek kellenek, ha ívet fog az isten nem oltja el.
Elég összehasolítani mennyi biztonsági berendezés van egy autó akkupakkban és a körítésben a magas feszültség miatt.
Most rakunk össze egy 48V-os 15kVA-es hibrid Victron rendszert, sokkal egyszerűbb az élet vele mint a nagy feszes megoldással.
Szóval szerintem nagy tételben olcsóbb, sok előnye van a magasabb feszültségnek, és a mai technológiai szinten már elegendően biztonságos hogy gyári cuccokban használható nyugodt szívvel.
De nem biztonságosabb, csak kellően biztonságos már.
Amíg nem nyúl hozzá valami "szaki", utána jön a tábortűz...
Amit nyersz költségben a rézen, annak a többszörösét veszíted bármiféle certifikáción, ha nem törpefesz a cucc. Persze a kínai ezt leszarja, eladja neked CE (China Export) logóval simán. De remélem ezt pont neked nem kell magyarázni. Az a linkelt olcsó kínai csoda akkupakk pedig nem lakossági felhasználásra való, de jó szívvel még szegény csirkék mellé sem tenném be. Szarul nézhet ki pár tízezer tollas grillcsirke :)
Persze a gond nem ezzel van, hanem azzal, amikor elmagyarázzák, hogy a HVDC biztonságosabb, mint a törpefesz. Na az akkor baj, ha valaki elhiszi.
Ezzel teljesen egyetertek. Az egesz technologia hogy mit akarunk es hogyan igazabol azelmult ket honapban allt ossze ugy 90-95% san az az most tudjuk majd elkezdeni gombolni a kabatot. Jo volna ehez otthon lenni hogy az ember leulhessen egy energetikussal miutan bejartuk a helyszint de ez sajnos varat magara. Majd junius juliusban sorra kerul ez is. Addig is kiakarom hasznani az idot hogy en is annyit tudjak meg a temarol amennyit csak lehet.
Ember ! Kerdezni jarok ide. TANULNI A NALAM OKOSABBAKTOL. (es itt mindenki az) te meg ezt hivod magas nyeregnek???
A thukketrec es tarsai azert lett idohozva mert mint minden muszaki rendszernel minden mindennel osszefugg. A fogyasztas a belmagassaggal a ketrec mereteivel stb stb. Ha nincsenek meg a szukseges infok akkor a rendszered sem lesz jo.
Esetleg van amit szakmailag hozza tudsz tenni , mert azt en orommel veszem?
Igen erre gondoltunk mi is. No nem csak a az esetleges belso esetek de bizony a kivulrol jovo kisertesek menedzselesere is. Szegeny kornyek a maga elonyeivel es hatranyaival.
Az igazi cel hogy a remenyteleneknek adott esely altal egy kozosseget sikerult letrehozni ahol nem csak mint munkaerore de mint emberre es mint egyutt sirunk egyutt nevetunk sorstarsa is szamithatunk majd elobb utobb. Persze a pakliban sokminden benne van.
Nem először látom, hogy igen magas nyeregben érzed magad a vélt tudásbeli fölényed miatt.
A helyzet az, hogy ez a Napernegia topik. Az ilyen irányíú fantazmagóriák beleférnek, de szerintem a tyúkketrec meg epertermelés már kezd nagyon off lenni itt.
Minimális-maximális energiaigények különböző termelési és külső hőmérsékleti, időjárási körülmények függvényében.
A maximális teljesítmény (nem energia) igény meghatározásakor számba kell venni azokat a fogyasztókat mik nem ütemezhetők át és azokat amiknek a használata összehangolható, tehát elkerülhető, hogy összeadódjon a teljesítményigényük.
Ha meg van az óránkénti teljesítményigény a különböző időjárási, termelési peremfeltételek mellett.... ehhez még nem kell jártasnak lenni az energetikában, inkább a termelési oldal ismerete fontos.... akkor lehet áttérni, hogy ennek a igénynek az optimális kielégítéséhez milyen eszközökre van szükség és lehetőség.
A tanács ingyen van. Nekem az jutott eszembe, hogy szegény családokon tervezel segíteni. Viszont a saját és céges értékeket is meg kell védened. Kamerarendszer sztem elengedhetetlen. Egy szegény családnak plusz egy heti egy csirke is nagy "nyereség". Ha pedig nem tűnik fel a hiány, akkor kezd nagyobb méreteket ölteni az "eltűnés".
"Működik a beton hűtési energia tárolás, a Tesco -nál vannak olyan áruházak ahol az eladóteret különféle szekciókban így menedzselik, gondolom a raktárakban is. Vannak melegebb helyek, pl: pénztárak környéke, onnan átviszik a hőt máshova csúcsidőbnen betárolnak energiát, stb. Meg lehet őket keresni én egy LED -es kérdésben az Auchant megkerestem és a beruházási részelgük megadta azt a kivitelezőt aki tudott informácikót adni, hasonlóan a BKV a fedélzeti kamerák és tárolók szállítójáról, stb."
Ez a beton hotarolos dolog nekem uj de a vilagitas szellozaes ugyet mar tobb gyartoval vegigjartam. Sot olyan cegekkel kulcsrakesz csirkefarmokat epitenek . Egy csomo mindent mar tudok tudni velek hogy fogom csinalni de mindig nyitott vagyok az ujra raadasul ott a local factor az az mi az ami helyben igazan mukodik.
A csirke belmagassaga 4.15m de kell mert a csirke ketreceknek kell a hely. A hidrofarmnal az epulet mar adott . Egy regi ipari epulet 2000m2 es es 6-8-10 meteres belmagassagokkal rendelkezik. Ezt kell majd nekunk levalasztani leszigetelni es belakni. Itt a belmagassag kell a gazdasagos termofelulet kialakitasa erdekeben.
Ahogy irtam emeletes H tipusu csirke tojofarm leszen. Az az padlotol a padlasig csirke lesz. Valahogy az az erzesem hogy ezzel a beton dolgoggal a padlonal levo pipik faznanak a toppon levok meg nem ereznenek semmit. Lasd foto.
Lassu fejlodesre szamitok. Eloszor a csalad fog dolgozni . Mi fogjuk az osszes munkafazist vegezni ami azt is jelenti hogy nem rogton a full scale lesz . Ezenkivul nem csak lokalis munkaeroben gondolkodom hanem olyanokban akik szeretnenek ujrakezdeni akik a nullan vannak de meg van bennuk akaras. Mar most tudok harom olyan egymastol fuggetlen csaladot akik jelenleg napi 12 oraban dolgoznak bejelentes nelkul heti hat nap es a fizujuk 120-140 000 Ft kezbe. Azert felhaborito ez a fajta aljassag hogy igy kihasznaljak oket. Szabolcs Borsod es Bekesben vannak es kapaszkodj mind halasak hogy van munkajuk. No ezeket fogom en elvinni az ilyenekkel fogok egyutt dolgozni. A lakhatasukat is mar kitalaltam. A gyerekeknek van a faluban iskola ovoda.
Ezek az emberek piszkosul orulni fognak egy napi 8 oras heti ot napos melonak plane ha a tuloraert meg fizetnek is meg lesz TB be lesznek jelentve.
Ilyenekbol pedig akad csak tudni kell hol kerdezni. Ivanyi Gaborek vagy a szeretet szolgalatok nagyon jo iranymutatok.
Ahogy mondtam a konstrukcio egyedi. Egyszerre szol a profitrol (mert kell hogy arrol is szoljon ) es egyszerre a remenyrol.
Működik a beton hűtési energia tárolás, a Tesco -nál vannak olyan áruházak ahol az eladóteret különféle szekciókban így menedzselik, gondolom a raktárakban is. Vannak melegebb helyek, pl: pénztárak környéke, onnan átviszik a hőt máshova csúcsidőbnen betárolnak energiát, stb. Meg lehet őket keresni én egy LED -es kérdésben az Auchant megkerestem és a beruházási részelgük megadta azt a kivitelezőt aki tudott informácikót adni, hasonlóan a BKV a fedélzeti kamerák és tárolók szállítójáról, stb.
A nagy belmagasságot szűkíteni kell, gondolom egy ember-méret épp megfelel, ahogy egy Nikecell álmenyezet is, nem esztétikai követelményes, csak egyszerű natur táblás. A beton - főként, ha van benne vasháló, vagy az újabbakban acél, vagy üvegtüskés erősítés - bírja a kiképzést, persze mezőnként dilatálni kell, főként a cső miatt.
A hőtárolós boyler, kályha sokkal kisebb kapacitást tud, mint csarnoknyi beton, ezek számolhatók.
Az alaphőbevitelt/elvonást jól érzékeled ezzel a nagyobb mennyiségű, de kisebb ingadozású hőigények elégítehtők ki és a plusz rendszerekkel meg az általad finomhangolásnak nevezett fázis. Amikor én 1990 -ben a saját házam fűtését terveztem akkor a padlófűtési betonon keresztül 40-60% hőbevitelt terveztem, a többit radiátorokkal, ill a passzív napsugárzás által. Bejött, még most a hülye kvóta rendszernél is jól muzsikál.
A padló hűtése: úgy jelentkezuik, hogy annak felülete alacsonyabb hőmérsékletű lesz, mint egyébként, pl: ha csak a hálószoba padlóján keresztül vezetem a használati hidegvizet nyáron az 1°C -t jelent. Az, hogy a hideg alul van nem probléma, különösen csirkék esetén mozognak egy keveset és az alsó sávban keverik a levegőt, kész haszon, hogy a hideg nem száll följebb.
TEljesen egyetertek veled. En sem a Hydro/Aeroval kezdtem de ahogy beleutkoztem a dologba ujra es ujra ugy lattam benne egyre tobb fantaziat.
Ahoz hogy jol mukodjon baromi sok penzt kell belerakni indulaskor. Csak nagy meretekben muxik, es csak akkor ha alacsony munkaber es olcso ingyenes energia rendelkezesre all. Az pedig hogy mit termelsz az meg szimplan a legfontosabb.
En ugy latom hogy az eper az ami mukodni fog. Egyreszt a magyar eper az februar vegetol majus juniusig van utanna import. Ez cca az eves fogyasztas felet teszi ki, ugyanez vontakozik majdnem minden orszagra igy Ausztria Nemet o Szlovenia Horvat o stb. Raadasul az eper fogyasztas stabilan novekedik . Hidro kornyezetben megoldhato hogy ne egyszertermo hanem oroktermo (nem az) eperrel foglalkozz egy torol eves szinten 3-4 kg ot tudsz leszedni.
De kell hozza professzionalizmus mert meg a gyokerekhez juto tapoldat homerseklete is kottt kulonben elidul a gyokerrothadas.
Szoval igen igazad van nem egyszeru a dolog de en latok benne fantaziat , es most mar az energia oldalat szeretnem osszerakni megerteni mert ezen is all vagy bukik a dolog.
Szerintem első körben kérj egy ajánlatot valakitől, aki már látott ilyet. Pl: https://ifarm.fi/
Beleöltünk mi is egy kevés energiát a hidropóniába, a baj a gazdaságossággal van elsősorban, nagyon nehezen jön ki a matek. De nem kell sokat guglizni, hogy találj nagy amcsi startupokat (igazából ezek már upstartok voltak), amik látványosan csődbe mentek a témában. 8-10 évvel ezelőtt öntötték a kockatőkét ebbe a területbe, most nagyjából nulla eséllyel lehet egy ilyet finanszírozni.
Egy szó mint száz, az elképzelés nem feltétlenül rossz, viszont profitot termelni nem egyszerű. Kérdés persze, hogy *mit* akarsz termelni, mert vannak növények, amiket megéri, viszont azokat nem magyarországon kell termeszteni.
A dolog valoban a profitrol szol meg ha nem is teljesen arrol. Alapvetoen arrol szolg a dolog hogy 20+ ev kulfoldi elet utan jovunk haza az ott/itt megszerzett vagyonkaval. Ezt szeretnenk egyreszt befektetni masreszt ahova megyunk ott valtozast remenyt vinni. Mikor kerestuk a telephely helyet nagyon sok olyan helyszint lattunk ahol mar az hatalmas eredmeny lenne ha a nyomor szintjerol a szegenyseg szintjere jutnanak el de mindenki leszarja oket evtizedek ota.
No az egyik ilyen helyen szeretnenk valtozast hozni. A profit azert fontos mert ez barmilyen kepesseg valtozas alapja. Ha nincs profit nincs mibol osztani fejlodni.
Amugy a kulso falak 150 mm es szendvicsbol lesznek a belsok meg 50-75 mm tterhelestol fuggoen.
mivel gondolom a profitért csinálod, így nem a legtermelékenyebb, legenergiaszegényebb, leg...-et kell megtalálnod, hanem ezeknek azt az optimumát, ami a legnagyobb profitot hozza. az pedig nem elsősorban műszaki/állattartási, hanem gazdasági kérdés.
a közel legenergiaszegényebb verzióhoz pl. hőszigeteld 100cm vastag EPS-sel az épületeket. de ettől is energiaszegényebb ha 200cm-t teszel fel :)
Sajnos azert a beruhazasi toke nem vegtelen. Ezert keresek mukodo kreativ megoldasokat. Igy volt ez a termelessel kapcsolatban is. Ket es fel ev ment el arra hogy kitalaljuk mi a legjobb leg termelekenyebb es leg energiszegenyebb termelesi modja a dolgoknak. Most az energiat kell kitalalni moge amivel a leheto legelenyosebb modon lehet majd a rendszert mukodtetni.
Nekem is eszembe jutott, volna egy hatalmas előnye ami miatt északabbra gyakran alkalmazzák, az üvegházas termelésben az a CO2 trágyázás. Kvázi ingyen lehet a terméshozamot 20-40 %-kal növelni. Van azonban egy buktatója, az pedig a földgáz beszerzési ára és a széndioxid kvóta.
Persze lehetne biogázzal is, ha végtelen mennyiségű pénz áll rendelkezésre.
Az egy probléma, hogy egy családi ház gépészete is elfoglalhat egy kisebb termet, ha jól meg akarják csinálni, elvileg megtérülhet a beruházás, ám sajnos egy ilyen rendszer üzemelése, karbantartása, javítása is szakértelmet, munkaerőt, pénzt igényel, amit illik belekalkulálni a költségekbe.
Igazából akkor van értelme egy ilyennek, ha sikerül teljesen automatizálni, az élőmunkaerőt kiváltani... vagy majdnem teljesen, és akkor az energetikai oldal megtérülésére is más nézőpontból lehet tekinteni.
Minden egyes foglalkoztatott összességében havi millióhoz közeli költséggel jár, tehát én ha már rászánnám magam akkor azzal kezdeném, hogy mit lehet automatizálni....
Ugy erted hogy az alapbeton vastagsagat megnovelni majd azt huteni futeni?
Haaat nem tudom.
Eloszor is ha meg telen melegitenenk az meg talan mukodne mert a meleg levego felfele szal igy atmelegithetne a legteret de amikor hutesz az a padlonal marad. Raadasul nem vagyok benne biztos hogy beton nagyon birna ezt a fajta hotagulosdit .
Hotarolos kalyha bojler stb ezer megoldas van futesi energia tarolasara de hotarolos hutorol meg nem hallottam. Itt ugy latszik az elektromos energiaval kell jatszani.
Esetleg a rajzon lathato rendszerrel lehetne valamifele alap homersekleti szintet elerni amire aztan radolgozik a huto futo rendszer a finomhangolaskeppen.
De a csirkecsarnok 750 m2 es mig a hydroponic csarnok meg 2000 m2 ugy hogy a belmagassaga 10 meter az utobbinak . Hatalmas legterekrol beszelunk.
.......> az energiatarolas addig hutesnel ez mar erosen kerdojeles. Esetleg erre otlet?
Ha lehet a csarnokban vastag betonfelület az tud tárolni hőt, hideget is meleget is, amit meg hőszivattyúval előállatani. Esetleg folyadék tartályok (jó sok). Tyúktrágyát elgázosítani.
Persze, hogy nem targoncázni akar(csak az ahhoz való számokat ismerem )---De a 180 kW azért 3x150A a 3x400V mellett. Ha ezt akkuból szeretné kihuzni akár 1/4 órán át ?
Igy ehhez még kicsi is a 6000 000 Ft-s targonca akku .
"Felénk nappal süt a nap. Még nyáron is. Minek tárolnál be éjjelről.
Ááá.... "
Segitek mert latom nem erted az itt folyo beszelgetest.
Arrol szolt a dolog hogy mivel nappal sem fog elegendo energiat termelni a rendszer ezert este amikor ejszakai tarifa van azzal lenne az akku feltoltve.
Csodák nincsenek, ha volna 5 Ft/kWh tarifa mindenki azt választaná. Trükközni viszont lehet a fogyasztásátütemezéssel részben villamosenergia, részben hő tárolással és a fogyasztás tényleges időzítésével.
Tíz év az kb. 3000 ciklusszám, ennyire kell számolni, nem többre a megtérülést. Ez önmagában 20-50 Ft/kWh amortizációs költséget jelent. Gyorstöltésnél nagyobb a veszteség, ebben a felhasználsában ettől eltekinthetünk, nem targoncát akar Ubul üzemeltetni.
Mindenesetre 10 %-os veszteséggel számolni kell, legalább így is a teljes ciklusra, de ez az olcsó áram vesztesége, ha például 20 Ft/kWh megkapja mélyvölgyben akkor 2-3 Ft/kWh a veszteség, viszont elkerül egy 60-80-100 Ft/kWh csúcstarifát vele.
Ráadásul spórolhat azzal is, hogy kisebb áramot kér a felhasználói végpontra kevesebb fix, havi kapacitásdíjat kell fizetnie, esetleg választhat kedvezőbb szerződési feltételeket a rugalmas vételezés miatt.
Nem egyértelmű---mert papiron 4-8% -t irnak , de egy el.targoncánál azért a kb 20%.
S ekkora teljesitménynél 4h---10h X180kW-l =720.........1800kWh ? Ez azért min.2X ekkora akkut igényelne ....s kb. 5..10 év élettartammal? (vehetsz egy tengeralattjáró akku telepet ? )
"Fontos tényező, hogy mennyire lehet az energiafogyasztást a nappali időszakra koncentrálni, illetve fűtésnél hőtárolással tolni át éjszakára.... forróvizes tároló, padlófűtés, hőtárolós kályhák, stb."
Futesnel ez meg megoldhato de ott a masik oldala a hutes. Akar a csirkek akaar a novenyek egy meghatarozott homersekleti ablakot igenyelnek ami nyaron hutest igenyel . Egyreszt a csarnokok szigetelve lesznek de mig a futesnel megoldhatobb az energiatarolas addig hutesnel ez mar erosen kerdojeles.
Esetleg erre otlet?
"Nagy akkus tárolókapacitásnak nincs értelme. Nyáron elég sokat süt a nap, csökken az energiaigény.
Télen nincs eltárolható energia."
Igen ez kezd derengeni nekem is. Azonban azon agyalok hogy ha ipari felhasznaloknak is van valami kedvezmenyes ejszaka tarifa akkor esetleg azzal feltolteni az akku packot es akkor van tartalek a nappali idoszakra.
???
"Arra viszont lehet számítani, hogy a hálózati vételezés is többzónás lesz, tehát fordított fogyasztásátütemezés lesz optimális felhasználás. Éjszaka vételez, nappal pihen."
Fontos tényező, hogy mennyire lehet az energiafogyasztást a nappali időszakra koncentrálni, illetve fűtésnél hőtárolással tolni át éjszakára.... forróvizes tároló, padlófűtés, hőtárolós kályhák, stb.
Nagy akkus tárolókapacitásnak nincs értelme. Nyáron elég sokat süt a nap, csökken az energiaigény.
Télen nincs eltárolható energia.
Arra viszont lehet számítani, hogy a hálózati vételezés is többzónás lesz, tehát fordított fogyasztásátütemezés lesz optimális felhasználás. Éjszaka vételez, nappal pihen.
A lényeg az az , hogy a topiktárs minél több napon keresztül az elvárt 180kW-os termelést elérje minél hosszabb időtartammal . Viszont sokkal nagyobb probléma a napsütés utáni , tehát termelés mentes időszak áthidalása . Hatalmas rendszert és tárolókapacitást igényelne , ami szerintem jelenleg nem kifizetődő . Viszont azt nem tudjuk , hogy annak a 180kW-nak a felosztása milyen . Fűtés , világítás , gépek üzemeltetése , stb . Szerintem azok ismeretében sokkal optimálisabb megoldások is létrejöhetnének .
Viszont azt írtam le , hogy én hogyan építeném meg a rendszert . :-) Természetesen tévedhetek !
" A földre jutó éves napsugárzási energia kétharmada nyári időszakban éri a felszínt. A dőlésszög emelésével energiatermelésünk szempontjából a tavaszi-őszi napsugarakat részesíthetjük előnyben, az energiában gazdag nyárihoz képest, feláldozva a maximális hatásfokot az értékesebb energia oltárán. "
Olyan invertereket válassz , amelyek képesek párhuzamos üzemmódra . Így fokozatosan lépésről - lépésre építheted a rendszered a fogyasztás növekedését figyelembe véve .
Az ellaposítás alatt arra gondolnak , hogy soros-párhuzamos módon kötnéd be a paneleket ? Akkor ugye akár kétszer annyi napelemet is telepíthetsz . Így a feszültség marad a megengedett maximális DC oldalon , csak az áram duplázódik .
Megint csak saját kútfőből !
Akkor biztosan a téli dőlésszöget választanám !
Majd jönnek a valódi szakik , megírják , hogy mi az optimális megoldás neked .
"Mekkora az a teljesítmény , amit tervezel ? " Egy komplex farmrol beszelunk ahol lesz novenytrmesztes es lesz alattartas. Mikor minden fut akkor olyan 180 Kw korul szamolom a max fogyasztast de ugy hogy mindent vastagon szamoltam. Az az valszeg van egy extra 10-15% tartalek meg a 180 Kw ban is.
Arra gondoltam hogy egy 200 Kw os rendszerrel kezdenek nagy akkupackal . Az akkupack lenne az ami este nagyreszt szolgaltatna az energiat. (elmeletben) A farm teljes felfutasa 1 ev minimum de inkabb 1.5 ev. Ezalatt ha ugy adodik akkor esetleg ujabb komplett modullal bovitenem a naperomuvet igeny szerint.
A cel minnel kevesebb draga vezetekes delejt hasznalni hogy a projektet rentabilisse tegye.
Az elso evben a tervezett fogyasztas 30-60 Kw kozott valtozna. Ezutan indulna be a felfutas es vele a megnovekedett energiaigeny.
"A napelemeket meg akkora mennyiségben , amennyit az inverterek maximális feszültsége a DC oldalon megenged . Nagyon fontos a tájolás és a dőlésszög . "
Itt kaptam egy otletet hogy tobb napelemet rendelni es azokat ugy elhelyezni hogy lapos legyen a teljesitmenygorbe. Gondolok en arra hogy akar harom napelem konstelaciot is letrehozni. DK-D-DNY de nyitott vagyok meg ennel is finomabb hangolasra. Termeszetesen az invertereket nem akarom tulterhelni.
"Én télire szerelném .
Két okból : 1., nyáron jobban hűlnének a panelek , az inverterek úgy is levágják a túltermelést , de a nominális általad kívánt nagy részben meglehet .
2., Télen a dőlésszög segít az " optimális" termeléshez , ha van lehetőség a termelésre . "
Csak hangosan gondolkodva. Minden jozanesz szerint az ember a max hatekonysagra torekedik. Ha telire allitom a napelemeket akkor nyaron az veszteseg akkor amikor a legtobbet tudna termelni a rendszer. En azon gondolkodom hogy ha napkoveto nem is lehet/erdemes a a rendszert csinalni de az egyszeruen megoldhato hogy legyen allasa dolesszoge egy teli egy nyari.
Nem HMV előállítás a cél arra van napkollektor. Fűtés kiegészítés lenne eddig kb. 1000 kw/h került a hálózatba egy fűtési idényben, közben került fel még napelem így napos időben 20-25 kw/h is ki megy naponta. Ezt akarom elhasználni (tárolni) este egy 4,5 kw-os hőtárolós kályhával nincs veszteség mint a puffer tartálynál.Nem beszélve arról hogy egy ilyen kályha felújítva korszerű szigeteléssel 100.000-ből meg van. Májustól bruttós.
Mekkora az a teljesítmény , amit tervezel ? Ha tudod , akkor annak megfelelő teljesítmény az invertereknél . A napelemeket meg akkora mennyiségben , amennyit az inverterek maximális feszültsége a DC oldalon megenged . Nagyon fontos a tájolás és a dőlésszög .
Én télire szerelném .
Két okból : 1., nyáron jobban hűlnének a panelek , az inverterek úgy is levágják a túltermelést , de a nominális általad kívánt nagy részben meglehet .
2., Télen a dőlésszög segít az " optimális" termeléshez , ha van lehetőség a termelésre .
A polemia onnan indult hogy megkerdeztem hogy letezik e ilyen dolog mire te lehulyeztel mert hogy szerinted nincs. En hoztam egyet de ha szeretned hozok tobbet is . Alibaban ezer fele tipusa van a kemeny szeleromunek. Tudom ok is mind hulyek es ez az egesz nem is letezik. Igazi zsiraf dolog ez nallad.
A parasztbacsi felkerul videkrol es elviszik az alatkertbe ahol lecovekelve bamulja a zsirafot. Nezi nezi majd egyszercsak megszolal " ILYEN ALAT NINCS IS"
Olvasd végig. Amit te mutattál, az is olyan játékszer, mint amivel a korábban említett mérnök úr szórakozik. Mert ugye ezt iskolában nem lehet megtanulni. :-(
Egyik mérnököm játszadozik vele vagy egy éve (kapott MGT-t, telepítette -jó lesz az éjszakára jelszóval-), de már a második oszlopmerevítést és a harmadik lapátot fogyasztja .... gyakorlatilag minimális termelés mellett.
kémény: arra készülj h pár évtizeden belül le kell majd bontani. a viz+fagy megeszi a téglát/fugát. ha szerencséd van, akkor a teteje nincs szétporladva.
de mintha lenne rajta valami építve. ha valami telekom antenna, akkor szerencséd van, mert alapvetően ők szokták karbantartani a kéményt tartószerkezetileg, és még fizetnek is valamit.
A panel kb. már fika. Lesz is 2 mező, DK és DNy tájolással. Így adja ki és reményim szerint így ellaposítva a görbét. Ja bőven túlpanelezve, mert nem tétel.
Igazabol adtal egy otletet. Feltalalom a melegvizet. Gyakorlatilag egy vagy tobb osszesen 200Kw os inverterhez lehet sokkal nagyobb napelemparkot is csatlakoztatni csak a tajolas szerint megosztva, az az eppen mindig annyi fog termelni amennyit az inverterek birnak.
ertettem . Csak megkerdeztem mert hat a dolog adott.
Hatterben a kemeny eloterben ket csarnok meg egy elhanyagolt gepbeallo. A terulet ezen resze el van vadulva ( cca 3 hektar) a tobbi kaszallo legelo lapos karbantartott. A szomszedos teruleten napelempark van.
Sokkal többe kerül a megerősített szerkezet, mint a napkövetés által elérhető + hozam. Bár nálunk nem túl nagy a széljárás, de időnként előfordulnak kellemetlen jelenségek. A másik, hogy olcsóbb több napelemet lerakni, mint a forgatás. Neked éppen az jelentene előnyt, ha ellentétesen tájolnál 2 mezőt, amik reggel korábban kezdenék a termelést, délben akár kicsit lazítanának, majd alkonyatig termelne a másik mező. Ilyen mértékű forgatás termelésben többet hozna, de nőne a sérülékenység és a karbantartás igénye.
Magyarorszagon mekkora a termelesbeli kulonbseg a teli nyari honapok kozott? Ahogy irtam nem epuletre hanem foldfelszinre lesznek telepitve a napelemek.
Lakott terulettol cca 1 km re van de az uzemi resze a teruletnek eredetileg zajos budos tevekenyseget folytatott es a terulet besorolasa ma is ugyanaz. Ezenkivul van egy 25-30 meteres gyarkemeny a hozza tartozo futohazzal. Esetleg ez alkalmas szeleromu alapnak?
A terulet egy resze valamikor egy uzem volt ipari epuletekkel kuttal es 200Kw elektromos csatlakozassal. Bovitesre is van lehetoseg igeny szerint.
Egy veszagregatorral en mindenkeppen szamoltam de ugy hogy a telep veszuzemmodban dolgozik az az csak a szukseges megy. Pl csirkeknek futes/hutes etetes hutokamrak stb. A novenyek ha nem kapnak ket oraig fenyt abba nem pusztulnak bele.
Alternativakent gondolkodom meg kezi allithato tartoszerkezetre mint teli nyari beallitas.
"Nagyon egyetértek, hogy előzetesen tárgyalni akarsz, mert egy jó árajánlat bekérésének alapvető feltétele az igények pontos meghatározása. Minden mondat/megfogalmazás milliókba kerülhet +-."
PONTOSAN !!
Sem nem akarok foloslegesen kiadni milliokat sem nem fogni a fejemet hogy ezt vagy azt miert nem vettem meg.
Sok olyan helyen jártam, ahol kövön kívül semmi nem terem meg. Talán még a kőtörőfű. :-(
Pl. a Bakony belső sík területei, ahol bizony még a geotermia is csupán vágyálom. Ott bizony kő kövön marad. De az Alföldön is vannak növénytermesztésre alkalmatlan területek.
Ha itthon veszem meg cca 2 szer annyiba kerul. Azert ez baromi sok penz csak ugy kidobni az ablakon. Az az elkepzelesem hogy ha majd kivalasztok egy szakembert akivel a tervezesen beszerzesen egyutt megyunk majd at. Ot orommel megfizetem es a kivitelezest is felugyelni tudja majd . Igy kecske kaposzta esete is eloallhat.
Nem, vagyis igen.
2x annyiba kerül, de nem azért.
Azért kerül annyiba, mert a kínai nem számol tartót meg egyéb kiegészítőt.
Mondok egy példát.
Tartónál nem mindegy mire kell tenni.
De pl. Van der Valk tartók drágábbak mint bizonyos tartók, kb duplája.
Miért is? mert az első rozsdamente, a másik meg tűzihorganyzott.
Nem számolja az áramváltós smart métert, meg a tűzeseti leválasztókat.
Jaj annál is. Van egy olcsó verzió müanyagházzal. Nem a Fanton
És a drágább Ganz fémházzal.
Melyik megy tönkre UV hatására?
Beszélek egy emberrel mindjárt, ő telepített több ilyen rendszert, majd megirom.
Ha valaki komolyan gondolkodik nagyobb befektetésen ilyen téren , akkor illik utánajárni , hogy a termék rendelkezik-e az EU által meghatározott paraméterekkel és van-e minősítése .
Például február végén rendeltem meg Kínából a hőszivattyút R290-es gázzal , amiről már többször írtam itt a fórumon , hogy érdekel , mert radiátoraim vannak . A gyártó amelyiket választottam rendelkezik a termékre EU-s és Német bevizsgálással . Pedig csak aprópénz az értéke , de ha valaki komolyan akar valamit , akkor utána jár , mielőtt megvásárolja .
Mindenkeppen szakemberhez fogok fordulni de szeretnek en is latni a palyan valamelyest.
Amugy az az elkepzeles hogy amikent novekszik az energiaigeny ugy jonne tovabbi napermu egyseg hogy lepest tartson az igenyekkel.
A cel hogy minimalisra szoritsuk a vezetekes energia hasznalatat ha kell tovabbi beruhazasasokkal is.
Vallalkozasnal gyartasnal termelesnel arany szabaly hogy nem az az olcso amit olcson megveszel hanem amit olcson uzemeltetsz. Ez az alapotelte az egesznek.
"Ilyet lehet látni Spanyolországban, Marokkóban meg Izraelben.
Ami turistaként érdekes --de abból az 1 órás sétából nem lehet nagy következtetéseket levonni.
Itthon a Hidroponiás rendszer nem terjedt el ---páran próbálkoztak , de elmondva vastagon ráfizetéses."
Szerintem hatalmas lehetoseg van benne de tudni kell hol es hogyan. Eloszor is jo termo teruleteken nemszabad de ott ahol gyenge fold van raadasul elmaradott terseg olcso munkaero ott egy naperomuvel megspekelve nagyon is jol tud mukodni. A hidro farmoknak ket nagy koltsegtenyezojuk van. Ezek adjak a koltsegek cca 70% at. Az egyik a munkaero a masik az energia. Ezen tud segiteni a jo helyvalasztas es a naperomu. Kezdetben nagy a beruhazasi igenye. Csarnok allvanyok grow lampak vezerles legkondi stb de cserebe egeszevben termelsz fuggetlen az idojarastol. Mondok egy peldat. Magyar eper az cca februar vegetol van majusig juniusig azelott utan meg az import. Ugyanez hidroval egeszevben es folyamatosan termelve. CCa 3-4 szer annyit termel egy hidrofarm mint egy foldi telepites.
"A napelem piac itthon is átalakult az elmult 2 évben.Az előtte lévő 20 év --kukázva.A jövőt még nem látni."
Ezt erzekelem en is ezert probalok minden infot megszerezni amit csak lehet. Foleg olyanoktol akik latnak a palyan.
"Az itthoni szereplők is ugyanebből a kinai választékből épitkeznek, + némi túlárazás,harács ?
Ha itthon veszem meg cca 2 szer annyiba kerul. Azert ez baromi sok penz csak ugy kidobni az ablakon. Az az elkepzelesem hogy ha majd kivalasztok egy szakembert akivel a tervezesen beszerzesen egyutt megyunk majd at. Ot orommel megfizetem es a kivitelezest is felugyelni tudja majd . Igy kecske kaposzta esete is eloallhat.
"en ugy okoskodtam hogy inkabb tobb legyen mint kevesebb mert a tobbbol le lehet mondani egy reszrol de ha kevesebbed van akkor csak vakarod a fejed. Oke hogy ott a vezetekes delej de pont az a lenyege az uzletnek hogy minnel kevesebbet hasznald a draga vezetekes delejt.
tehát ha én "peterch "-ként ide regisztrálok, akkor nem húzod fel a szemöldököd?
mert a CE-t billentyűn beütve ugyanaz. ránézésre is ugyanaz. vonalzóval kimérve valóban különböző. és pont ez volt a kínai lényege, h rátelepedjen egy minőségi jelre.
adidas-adios-abidas: egész kína arra épült, h kihagyta a fejlesztést és a marketinget és a szart-olcsón gyártva rácsüngtek egy-egy felfuttatott márkára/piacra. amint ezek elfogytak, már fejlesztenie kellett, de annak a költségeit meg az állam dotálta h tönkretegyék az eredeti innovátorokat (pl: napelemgyártás) és ők legyenek a megkerülhetetlen piacvezetők.
pont az ellentéte a madeingermany-nak, amit azért kényszerítettek rájuk, h ne vegyenek exnáci termékeket az emberek.. csak sokkal jobbak lettek mint az angol cuccok, ezért az eredetileg negatív márkajelzés pozitív márkajelzés lett. (amíg mérnökök irányítottak, nem marketinges közgadászok = pl. dieselbotrány)
Egy ilyen telephez, különösen ha lakott területtől távol van (ma már nem nagyon engednek ilyesmit lakott terület közepére építeni), mindenképpen kell rendelkeznie a szükséges teljesítményű csatlakozással, akár van saját termelés, akár nincs. A jellegből adódóan még megfelelő teljesítményű aggregátorral is. A visszatáplálásra jóformán nem is lehet számítani. hiszen a csúcs termelés mellett is lenne vételezés.
Negyedik tétel.: Talajra szereléshez szerelvénykészlet 201 kW-hoz... Kérdés, mi van benne? Ára alapján sok.
MC4 dugók, kábelek, még teljes szerszámkészletet is ad 60 $-ért. Leválasztó kapcsolót is ad, bár ezt ellenőrizni kell, megfelel-e a követelményeknek.
Ami "esetleg" itthon kifogásolható, az inverter. de biztos találni megfelelőt, ami benne van az engedélyezett listában. Ezzel és a munkadíjjal meg is van az itthon teljesítendő részlet.
Írod. "- Skálázd a rendszered az energiaigénynek megfelelően. A napelemek egy részének telepítését halaszd el egy évvel."
Hiszen magad jegyezted meg korábban, hogy az energiaigény ~harmadát adja ez a rendszer. Hova mérsékelje még jobban? Egyébként a napelem a rendszer olcsóbb elemei közé tartozik. Egy ekkora telep, ami esetleg támogatott is lehet, használjon fel inkább minden mozgatható forrást, persze ha megvan hozzá az önerő is. Nem baj a túlnapelemezés. Akár azt is megteheti, hogy kelet - nyugat tájolással telepít két mezőt, hogy a termelési görbét kinyújtsa. Akkor még az a két inverter is képes kihasználni a mezők tényleges termelését. A termelés kihasználhatósága jelentősen növekszik.
Laikusként először a hálózati szolgáltatónál tájékozódnék a hálózati csatlakozási lehetőségekről, oda-vissza.
200 kWp esetében már nagyon komoly előírások vannak a hálózatra termelésre, távvezérelhetőség például.
Ez alapjaiban határozza meg, milyen rendszert telepíthetsz egyáltalán, rátermelhetsz-e a hálózatra, vagy viszwatt, de 200 kWp esetén már ott is kell mindenféle engedély.
Mekkora hálózati áramod lesz, mennyire akarsz függetlenedni a hálózattól, mennyire fontos az energia rendelkezésre állása. Nem mindegy, hogy a rendszer egyetlen másodperces áramkimaradást sem tűr meg, vagy fél naposat is kibír.
Az sem mindegy, hogy mennyire lehet a fogyasztást hozzáigazítani a termeléshez. Borús időben például le -lehet-e akár napokra is felezni a fogyasztást:
Ez egy nagy rendszer, meg kellene vizsgálni, hogy kisebb szélgenerátorokat lehetne-e integrálni bele, mert az sokkal egyenletesebbé tenné az évszakos termelést.
A finanszírozás egy másik kritikus pont. Van-e elég forrás az azonnali kész rendszerre, vagy előnyben részesül a bővíthetőség?
Napkövetés felejtendő Magyarországon, viszont a tájolással és dőlésszöggel lehet és kell optimalizálni a napszakos és évszakos termelési görbét.
Én egy ilyen ipari rendszernél messzire kerülném a kínai cuccokat, és csak versenyeztetett referenciával rendelkező magyar cégekkel tárgyalnék.
Nagyon egyetértek, hogy előzetesen tárgyalni akarsz, mert egy jó árajánlat bekérésének alapvető feltétele az igények pontos meghatározása. Minden mondat/megfogalmazás milliókba kerülhet +-.
Azt ugye kiszámoltad, hogy ez a rendszer az energiaigényed kb. harmadát fogja éves szintetn biztosítani.
Az óránkénti 180kW állandó fogyasztást csak full napsütésben tudná biztosítani, este és borús időben nem. Teljesen feltölött akku hozzáad még két óra üzemidőt. Az ajánlott inverter kapacitás pedig el sem éri a 180kW-ot. Az ajánlatban nincs tartószerkezet és munkadíj. Az akku ára pedig szerintem kamu. Meg egy ilyen rendszer amúgy sem egy wc-kefe amit megrendelek Kínából, aztán ha nem jó, kidobom.
Mit kezdjél a többlet termeléssel?
- ne tápláld vissza.
- Skálázd a rendszered az energiaigénynek megfelelően. A napelemek egy részének telepítését halaszd el egy évvel. A pénzed addig kamatozik, egy év múlva a panel is olcsóbb lesz.
És ahogy írták, fordulj szakemberhez, mert szerintem egy huszadrangú lényegtelen részleten pörögsz.
A Tiszaujvárosban gyártott SMA invertereken is a CE = china engineered vagy china exportcimke van.
Ez a gyártás nagyon komoly! --cimkecserés . Adózás miatt 10-20%nyi résznek "hazainak" kell lennie.De ilyen az autó alkatrész a toyota pénztárgép stb, esete is.
van ugye a CE = conformity with all relevant EU-wide requirements.
és van a CE = china engineered vagy china export = egy semmit nem érő lopott felirat/cimke. nem is értem, h az EU ezt a markot hogy engedhette meg. minden kínai szaron ezt látod
Az oke hogy egy kinai ceg nincs tisztaban a hazai szabvanyokkal de akkor is ok gyartjak gyak az osszes rendszert az ucso csavarig es sokuknak meg van a CE minosites az az idehaza elfogadjak mint a MSZ nek megfelelot.
A csirke (tojas) farm egyutt fog mukodni egy hidroponic farmmal (novenytermesztes belteren) A csirkefarm szellozes legkondi telen futest igenyel viszonylag allando fogyasztassal. Ahidrofarmnal a legnagyobb fogyasztok az LED megvilagitok amik napi 24 oraban mukodnek igy ezek is viszonylag allando fogyasztasi szintet jelentenek.
Jelenleg amit probalok kiokoskodni hogy a felfutasi idoszakban ami cca egy ev az esetleg toblet megtermelt energiaval mit tudok kezdeni es ugyanez vonatkozik kesobbre is mert egy 15% os extra kapacitas van a rendszerben (lehet tobb is)
Egyertelmu elottem is hogy reszleteiben meg kell tervezni a rendszert de szeretnem latni hogy azok akik ertenek hozza hogyan kozelitik meg mik a kerdeseik hogy en is feltudjak keszulni. Erteni szeretnem a dolgot legalabb alapszinten.
Ezert kerdezek es halasan megkoszonom minden segito szandekot. Tanulni jottem ide.
Szakmai hozzáértés nélkül is lehet vázlatos energetikai "saccolást" végezni.
Fel kell mérni -mondjuk áram esetén- a prognosztizált fogyasztás jellegét, mértékét, esetleg kiemelkedő csúcsait.
Más egy feltételezett csirkegyár energia flow-ja (7*24 állandó hőmérséklet, állandó fény etető-itató gépek, elég jól tervezhető szinte statikus fogyasztással bírnak), mint egy 6-8 órában üzemelő vágóhídé.
Azzal tisztában kell lenni, hogy a napelemes rendszer mikor, mennyit termel és abból azonnal mennyit lehet elhasználni.
Egy ekkora rendszernél a tárolás (akku) nagyon combos bekerülési költségű, ráadásul erősen tervezést igényel, hogy -tavasz-ősz között- a napközben eltárolt mennyiség mekkora részt fedez az esti-éjszakai fogyasztásból.
Ha nincs érdemi munkavégzés késő délutántól reggelig, akkor a tárolás tervezése egészen más ... ha kell egyáltalán olyan költségen.
Az elejen vagyok a projektnek es pontosan ugy gondolom a dolgokat mint te. Ezert is kezdtem el tajekozodni. Azonban hiaba a sok video meg olvasmany nekem az a velemenyem hogy azok szava er a legtobbet akiknek a keze is talalkozott mar ezzel. Ezert kerdezek es koszonom a valaszt.
Lesz epitesz es energetikai terveezes is azonban szeretek elore gondolkodni raadasul mivel hulye vagyok a temahoz igy szeretek tobb oldalrol is tajekozodni hogy ha ugy alakul legalabb eselyem legyen arra hogy ne vezessenek meg.
A fentieket figyelembeveve ugy gondolom ez a forum idealis erre a celra.
Ekkora beruházásnál azért -többek közt- egy energetikai tervezésnek kéne megelőznie kb. mindent.
A beruházás bekerülési költség-megtérülés összehasonlításba -többnyire- vastagon beleszól a működési költség tervezés, aminek része az energetika is.
Ha ezt sem végezteted el, vagy a noname fórumozók véleménye (akik többnyire nagyságrendekkel kisebb rendszereket ismernek) alapján akarsz dönteni, borítékolható akár egy nagyon csúnya benézés is.
Szeretnek egy mezogazdasagi termelo uzemet nyitni amihez tartozna egy 200 Kw os naperomu is. A kerdesem az lenne hogy okoz e barmi problemat ha a termelt energiat nem hasznalom fel. Az uzem felfutasa cca egy ev. Amikor csucson lesz akkor olyan 180 Kw /h lesz a fogyasztasa de az elso negyedevben kevesebb mint 50 Kw/h es igy tovabb.
Tapasztalatotok szerint mennyire erdemes az embernek direktbe importalnia a kinaiaktol? Vagy inkabb magyar kereskedon keresztul?
Megveszik meg a foloslegesen megtermet energiat ? Ha igen cca milyen aron?
Ezt a cuccot amit linkeltél ismerem, használtam már más célra. A lenti része egy buta valami, a nullátmenet felmegy a kijelzős panelra és onnan vezérlődik minden. Semmi sincs galvanikusan leválasztva, ott figyel a 230V a kijelzős panelen, tiszta életveszély, nem szeretem.
A villanyóra után van egy shellyt 3em mérő. Ennek a http protokollját fejtettem vissza, és nyertem ki belőle a fogyasztási adatokat. Ezt kérdezem le mp-enként távolról, eddig ez sima ügy, nem kell semmit módosítani.
A sonoff gyári dimmer esp procival rendelkezik, erre írtam egy teljesen új fw-t.
Ez IP cím alapján lekérdezi a 3em-et és ennek megfelelően vezérli a kimenetet.
Itt jöttek a gondok. Ezek a dimmerek nem tudnak leszabályozni 30% alá, mivel izzólámpához készültek, és ott melegen kell tartani a szálat. A dimmelésért egy külön uC felel benne, beégetett programmal szóval a nullátmenet figyelést kellett átverni benne, külső áramkörrel.
Aztán külső paralel triakkal megnöveltem a teljesítményét.
Eddig megvagyunk, aztán kellene valahogy konfigurálni is.
HW reset után alaphelyzetbe áll, wifi AP-ként viselkedik. Ilyenkor rácsatlakozva egy weboldalat kapsz, ahol be tudsz mindent állítani. Wifi adatok, 3em Ip cím, figyelendő fázis, cél teljesítmény (0W vagy mondjuk +100W, stb).
Wifire csatlakozás után is elérhető ez a weboldal, konfigurálható, és megjegyzi a beállításokat.
Csináltam távoli upgrade lehetőséget is.
Eredetileg egy ismerősömnek készült, 3 ilyennel nullázta ki a rengeteg túltermelését, 3x3kW patronnal a padlófűtés körben.
Egy relatíve gyorsan összedobott valami lett, leginkább hobbi/tanulás céljából.
Ha érdekel valakit akkor egy kicsit ki kell pofozzam és tudok belőle gyártani párat.
Most amúgy a home assistant-ot akarom épp kitökölni, hátha azzal tudok szofisztikáltabb dolgokat csinálni.
Visszatáplálás függvényében meglévő klímát teljesítmény szabályozni, szárítógép teljesítmény szabályozás, HMV készítés prioritás, és ha minden kötél szakad padlófűtésben szabályozott elfűtés.
Anno amit szögeltem az egy gyorsan összedobott valami, a célnak megfelelt.
Egy shelly 3em van a villanyóra után és azt kérdezi le egy saját szoftvert futtató sonoff dimmer (ami meg van patkolva nagyobb triakkal) és próbálja kinullázni fázisonként a wattokat.
Most kezdem beleásni magam épp egy kicsit összetettebb projektbe, egy home assistant-ot akarok felrakni a NAS-ra és mindent IS vezérelni a felesleges áram függvényében. (bojler, szárítógép, télen akár padlófűtésbe betolni minden Joule-t az 5Ft-os marhaság helyett).
Nem volt még lehetőség a számolásra , mivel még a 4 időzóna ára nem közismert .
Gondolom többe fog kerülni az energia mint a múlt évben . Ezért kell törekednem a helyben fogyasztás nagyobb arányú elhasználására . Jelenleg tartok 45,1 %-nál augusztus óta , mert akkor van az elszámolás .
Igen , nekem virtuális akkumulátor van jelenleg , csak 6 eurócentet fizetek a visszavételezett kWh-ért . Áprilistól amit betáplálok stabil áron veszik át , viszont visszavételezésnél már piaci 4 időzónás árat számolnak + az RHD .
Nálunk ( Szlovákia ) április 1-el minden HMKE tulajdonos kap új szerződést . Ebben például nekem , mint DD2-es tarifába tartozó ügyfél adtak egy árat a betáplált 1kWh-ért , ez 0,0812 euró , nettó ár . A visszavételezésnél már a napot 4 időzónára osztják és az időzónának megfelelő áron számlázzák majd a jövőben ( jelenleg még nincs megállapított ár ) . A 4 időzónás árat jogukban áll megváltóztatni , majd írásban tudatni a tulajjal .
igen, bocs, kozben rajottem en is vezetes kozben gondolkoztam, csak nem tudtam irni:) ja elegge tele a fejem vele, neha kicsit keverem a szenzont a fazonnal, de majd leullepedik. biztos nem fogom elkapkodni. eloszor is lemerem a fogyasztast, hogy tudjak konkret szamitasokat vegezni
A második sor S/T fázison mutatja,hogy mennyi kerül fogyasztásra (-MVM) vagy betáplálásra (+MVM),ha a második sor pozitív,a kettő előjel nélküli összege a napelem termelése.A harmadik sor a valós fogyasztást mutatja mindig (-).A mostani fotón még nem volt a T fázison bekapcsolva a főzőlap,napelem 489 W-t termel ebből +469 W-t betáplál,a -20 W-t valami elfogyasztja. Ha a főzőlap 1000 W-t fogyasztana a második sorban -525 W lenne a harmadikban -1000 W.Gyakorlatilag a második sort kell plusz közelében tartani,ha lehetséges.Például az S fázison lévő kisegítő töltő is +600 W-nál kapcsol be és -200 W-nál kapcsol ki.
50msec=0,05 másodperc. Pont ez a hiba a 20sec -----és a kompresszoros gépeknél a 3perc(klima, hűtő stb ) lényegesen jobb .(gazdaságosabb a kevés meghibásodás miatt )
igen, lehet hogy nem eri meg. csak gondoltam tavasztol oszig az ejszakakat is meg lehetne csinalni egy kicsit nagy akksival. ha viszont eleve feladom az ejszakakat, akkor tenyleg a legegyszerubb UPS es 7Ah olom akksi.
ugye ha jol ertem, azert is jo az UPS, mert mikor elfogy a panel feszultseg es visszavalt halozati fazisra, akkor ott lesz egy kis szunet, es azt lenne jo athidalni. bojlernek meg nem art. fagyasztonak meg meglatjuk, vagy kesleltetes.
igen, ez jo lehet. kicsit a 85% hatasfok ijeszton hangzik, de legalabb oszintek:) es ebben szerinted mar benne van a balancer, tehat o figyel a toltesre kisutesre, vagy nekem kell rola gondoskodnom.
Vagy olyan tetőcseréppel, ami egyben napelem is! Pl. amit Áder közt.elnök rezidenciájának felújításakor használtak. Nemrég még világraszóló sikerként emlegették a megoldást.
Ha valakit érdekel valóban , az eleve ha lejjebb görget , már a második feliratban helyesen van írva a hűtő-fűtő , az adattábla tetején ott van a kW-ban megadott teljesítmény a típussal együtt , FV-DC035-R32 , 3,5 kW . Hőmérséklet átváltásra meg talál képletet .:-)
280/2024. (IX. 30.) Korm. rendelet a településrendezési és építési követelmények alapszabályzatáról
29. erkély: az épület homlokzati síkjától kinyúló, konzolos, függesztett vagy pontszerűen alátámasztott kialakítású külső legfeljebb egy oldalról zárt tartózkodó tér;
42. Napelemek és napkollektorok elhelyezésének sajátos szabályai
43. § (1) Az épület tetőfelületén a napelemet és napkollektort szabályos geometriájú rendben kell elhelyezni olyan módon, hogy azok a tetőfelületről nem lóghatnak ki. (2) Épület homlokzatán csak a homlokzati architektúrába integráltan ide nem értve a (3) bekezdés szerinti eseteket helyezhető el napelem. (3) Erkélyen napelem nem helyezhető el sem önálló tartószerkezeten, sem az erkély szerkezetébe beépített módon. (4) Közterületen napelemes térburkolat csak csúszásmentes felülettel alakítható ki. (5) Műemléken napelem és napkollektor nem helyezhető el, műemlék telkén és műemléki területen lévő épületen napelem és napkollektor kizárólag az örökségvédelmi hatóság hozzájárulásával helyezhető el. (6) A gépjármű várakozóhelyek árnyékolását biztosító napelemek elhelyezése során az e rendelet 60. § (3) és (4) bekezdésében foglalt előírások az irányadók. (7) Vegyes építési övezetekben és gazdasági építési övezetekben napelemek elhelyezése a) tetőfelületeken zöldtető kialakításával biztosított vegyes rendszerben is történhet és b) talajszinten csak akkor lehetséges, ha igazoltan nincs erre alkalmas tetőfelület.
persze jó szokás szerint nem foglalkozik a jövővel, ahol esetleg láthatatlan rétegben az üvegre fújt/fóliázott napelemek is megjelenhetnek.
Sajnos akkuval 1-2 napot lehet eltárolni ,hőmennyiség tárolással lehet hosszabb időre,de nem egyszerű,ezzel most foglalkozom. Az elmúlt hónapok gyenge termelése miatt próbáltam apróságokkal optimalizálni.Az R fázis invertere gyenge napsütésben nem tudja teljesen feltölteni az akkut,az S fázisra csináltam egy vezérelhető töltőt,ami akkor tölt amikor van felesleg rajta.A konyhába a tűzhely fölé csináltam egy kijelzőt,amin minden fogyasztás/betáplálás látható.A sziget R fázis 350 W terhelés,S fázison megy a plusz töltő -726 W,betáp +106 W,T fázison -471 W az egyik főzőlap,betáp +4 W .Ez itt egy felhős nap és az akku majdnem töltött a sziget inverter már csak 5 A-rel tölt,az S fázis 20 A-rel.Az asszony már egész megbarátkozott vele,még az indukciós lapok fokozatait is állítja,valamint látja mikor kell a bojlereket bekapcsolni.A szélmérés nagyon ajánlott,mert csalóka én egy évig mértem mielőtt hozzáfogtam.
kozben kerestem, de tenyleg nem talaltam lifepoval meno UPSt, csak nagyon dragat. vegulis jo lesz az AGM. gondolom abbol is ki lehet venni azt, ami ra van irva legalabb ezerszer, es akkor valoban jo lesz 3 evig, mert mar majdnem egy arban vannak a lifepo-k, amik viszont 10 evig birjak, csak nincs hozza UPS
Jó lenne valahogy hasznosítani a nyári felesleg egy részét. Azért van fogyasztás is 3 villanyautó. 500+ Le mindegyik. A hajóban is két 42kwh i3 akku van, ha nyomom neki akkor sokat fogyaszt. 2-3 óra alatt kifogy az akku. De tény hogy lesz 100-200kwh felesleg bizonyos napokon amivel nem tudok mit kezdeni. Szél kiegnek lehet jó, mert télen elég sokszor fúj a szél itt. Talán elsőnek veszek valamilyen szélmérőt (ami eltárolja a mérést), ha kész a ház, és felteszem oda ahova a szélgenerátort is tenném. Ha van adat elég és ígéretesnek tűnik akkor próbálkozok széllel, meg addig lesz tapasztalat hogy mire elég a napelem/akku rendszer.
Még nem tudom, mert most épül a ház. A régi helyen éves 25-35e kwh volt. De az nem mérvadó, mert szarul szigetelt ház, pár éve villanykazánnal fűtve 1 éve 9kw hőszipkával. Azelőtt medencefűtésre és üzemelésre ment el a sok áram. Akkoriban mindig kijöttem az éves termelt 27-27,6e kwh-ból. 1-2 éve vastagon fizetős lett, annak ellenére hogy már nincs medence fogyasztás. 1 évben a villanykazán miatt, meg amiatt hogy a szomszédban 4 lakás komplett téli fűtése a mi óránkról ment. Tavaly már csak egy pár hónapot ment a szomszéd ház(4x110m2) fűtése tőlünk, miután bő 1,5 év után végre lett villanyóra(k). A másik nagy fogyasztó ill fogyasztók a villanyautók. Amiből 3 is van jelenleg. Tehát kell a sok termelés.
Az új ház jól szigetelt lesz de sokkal nagyobb és még egy kisebb épület külön fűtéssel. EV-k maradnak, van elektromos hajó is, meg egyéb vizi dolgok. Nem szeretnék spórolni az árammal, meg fizetni se nekik érte. Inkább megtermelem ha lehet. Kb 10M-ból kijön az egész móka ha minden jól megy. Éves min 60ezer kwh-t tudok termelni és fogyasztani, ha kell tovább bővítek, meg télen szar időben kicsit fogyasztok a hálózatból is végső esetben.
koszonom a reszetes kidolgozast! akkor ez a solex jo inverternek szamit? tudnal meg segiteni UPS tipussal, ha olyat ismersz, ami tud rogton lion vagy lifepo akksit tolteni, mert amiket en talalok ebben a kategoriaban azok a szokasos olomsavas 9Ah akksival mennek es abba mar nem szivesen invesztalnek.
megkerdezem a villszerelot, aki a 3 fazist bekototte, hogy csinal-e ilyet
most lett meg a 3 fazis. kb. 90 napot vagyunk ott evente. az osszes iskolai szunet, hetvegek, nyaralas. arra kellene meretezni, hogy ket panelt tudnek feltenni, tehat ha az elektronika megvan, az mar jo. telen off. bojler raadas, ha meg marad watt vagy azt egyszerubb megoldani.
A 12vra felvázolt megoldásod jó--mások ,máshol is ugyanigy használják.
A vill, bojler fűtése? Azért oda 80V dc nél nagyobb fessz kellene. (különben kicsi a teljesitménye, nagyok az áramok stb ) Ha elgondolkozol az" előtét bojleren"?
A hideg vizoldallal sorbakötött 5-10l kisborler? ill. vannak 2tartályos bojlerek is.(1 DC --1 AC fűtésű )
allegron talaltam arat, 85000. megnezegetem. jobban tetszik, mint venni egy uj bojlert. amiben aztan barmi elromlik, rohangaszhatok akarhova alkatreszert.
nagyon sok erdekes dolog elokerult itt an elmult par napban, kulon koszonet azoknak, akik reszletes leirasokat adtak a kulonbozo uzemmodokrol es megoldasokrol. kello keppen elrettentem a dologtol, nem csak a lehetseges konfig kombinaciok nagy szama miatt, hanem azert is mert mintha meg a profik sem ertenenek mindent egyforman, lasd kulonbzo elvalasztasok es MVM elvarasok, mit lehet mit nem. Igy az olyan megoldasokat alapbol elvetem, ahol csak az eselye felmerul, hogy az utcara kitaplalok. maradna a fapados inverter, kulon aramkorrel szigetuzemre levalasztott fogyasztokkal. itt meg az riaszt el, hogy kellene talalni egy jo hatasfoku invertert, ami nem eszi meg keszenletben a termeles felet, de erre nem sok eselyt latok, mert tul sok tipus van, de ahogy paran ezt irtak, a hatasfokot nem nagyon reklamozzak. esetleg tobb honapos kutakodassal kulfoldi forumokon talalnek olyn tipust, ami jo lehet es akkor meg mindig hatra van a napelem es akksi kivalasztasa. tovabbi buktatok. tehat most kicsit ugy erzem, hogy kb. 1:20 az eselye, hogy sikerulne egy olyan setup, ami az eredeti celnak megfelel es nem kerul az eredeti koltsegvetes 3xaba. es ha meg sikerulne is, lehet, hogy 2 ev mulva kukaerett lenne az egesz, mert en spec ugy erzem, hogy van itt egy ur es hamarosan lesznek johatasfoku mindent tudo hibridek es az MVM is enged a szoritasbol.
ezert most arra gondoltam, hogy mi lenne ha a fapadosnal is fapadosabban allnek hozza: 12v rendzser, inverter nelkul, csal solar kontroller kell es akksi. elektronika ugyis kisfeszultsegrol megy, azt dc-dc konverterrel eloallitanam, most is ugy csinalom foleg. a bojleren gondolkozom. sajnos nincs olyan megveheto megoldas, ami napkollektorra mar regota, hogy hajdu alaplapba integralnak vizes hocserelot. lehet venni 12v-24v futoszalat, ezt kellene az alaplapba berakni, lehetoleg ugy, hogy az eredeti is maradjon. de erre nem nagyon van hely. es a hoszabalyzora is oda kellene figyelni.
ha ez sem megy, akkor inkabb varok, ahogy eddig is tettem.
Szerintem sziget üzemnek ott van létjogosultsága,ahol nincs vezetékes hálózat,vagy ha volt felrobbantották(ma már ilyesmi esélyes).Az enyém sem szigetüzemnek készült,csak szünetmentesnek a fontosabb fogyasztókra.Azért adtam meg az adataimat,hogy akiket ez foglalkoztat inkább valós adatokra támaszkodjon,mint azok tanácsára akik ilyeneket el akarnak adni.Gondolom végzel előtte számításokat(mielőtt néhány 10 évre kifizeted előre a villanyszámlát),ahogy nézem a napelem/akku arányod az enyémhez hasonlatos.Nekem télen nem elég a termelés,nyáron sok,kb 50 kWh a napi felesleg,mik a terveid a 2-300 kWh várható napi felesleggel?Mivel nem szeles topik csak röviden," elég sokszor fúj a szél rendesen" semmit nem jelent.Nekem 14 éve van ilyen(10 m/sec szélben 600 W),350 kWh-t termelt,a rossz hír,hogy ennyi idő alatt,a minimális átlag szél miatt.
Sziget üzemhez jóval nagyobb rendszer kell. 3kwp napelem meg 10kwh akku az nagyon kevés bármihez is.
Én is megpróbálkozom vele, igaz a fogyasztás sokkal több nálunk, mert minden elektromos.
De kezdésnek 50kwp napelem 40kw inverter lesz, 150kwh akkuval indítok. Aztán mellé lehet megpróbálom a szelet is kiegészítésnek, kb 8-9m magasra tudom majd feltenni a ház tetejére a vertical generátort, elég sokszor fúj a szél rendesen. A cél hogy télen csak pár olyan nap legyen amikor vételeznem kell a hálózatból áramot.
Volt itt szó szigetüzemről,normál háztartás esetén,még vállalható eszközökkel nem tartom lehetségesnek.Feltételezések mellett a meglévő,kellően dokumentált rendszerem pár adatát közölném.R fázis 3 kW napelem 3.6 kW sziget inverter 10 kWh akku,S/T fázis 4/3 kW napelem és grid inverter.Pár képet felteszek 2024.10-2025.02-ig igencsak gyenge napsütéses időszak,a grafikonon a sárga a valós fogyasztás,a piros az MVM-től vételezett,a zöld az MVM-nek átadott(valójában elvesztegetett),a fehér amit R fázis már az MVM-től vett a gyenge akku miatt(ez már a pirosban benne van).Jól látszik a 24.10 elején az esős idő miatt nem sokáig bírja(hűtő,fagyasztó,világítás,számítógépek,Tv,gázkazán keringető szivattyú van rajta,kb 300W átlagos terhelés).Az első képen azért látható a bal alsó sarokban az összesítés,340 kWh valós fogyasztás,114 kWh az MVM-től,647 kWh betáp az MVM-nek(tragikus).A következő hónapokban a napsütés és a viszonyok ennél sokkal rosszabbak.Sajnos a többi hónapról készült képeknél nem figyeltem a méretre és nem tölti be,ha valakit érdekel csinálok kisebb felbontásúakat.
Melyik vált be a kínai szigetüzemű inverterek közül?
Nekem is lassan el kell dönteni, hogy veszek victront, vagy valami kínait.
A lényeg hogy alapvetően akkuról(napelemről) menjen és csak ha x volt alá csökken a feszültség akkor engedje át a hálózatot, utána ha eléri az y voltot az akkufesz akkor megint mehet akkuról.
Néztem pl a deye invertereket de az meg nem megy állítólag hálózat nélkül.
Az üzlet ? Pedig a helyzet itt is egyre fokozódik! Szép behizelgő szavakkal talán rá tudnak beszélni delikvenseket.
Elég sok olyan emberrel találkozom, akit 10kWp hálózati visszatáplálósra akarnak rábeszélni--egy lakókocsi, horgászház esetén!! (nincs is hálózati csatlakozása )
Elég sok kompromisszum, meg megszoritás árán? De az eladót ez érdekli?
Egy lakózóna esetében decentralizált energiaellátásnál már lehet járható út . Minden alacsony energiás házon HMKE , akkus energiatároló , tartalék generátor .
Ki tudja mit hoz a jövő , de készülni kell minden eshetőségre !
Én arról írok, mikor egy lakott háznál ajánlják a sziget-üzemet, hogy legyél független a hálózattól. Hogy? Télen (de nyáron is akár) lehet napokig 0 vagy szinte 0 termelés, azaz addig van áram, míg az akku bírja. Számomra már ez nem járható út. De ha a ház fogyasztására még rájön ilyen + fogyasztás, végképp nem értem, hogy lehetne ez jó.
Pontosan ezért tettem fel a kérdést. Ugyanott tartunk, logikailag ugyanaz, tehát kellene engedély rá, gyakorlatilag mindenki azt állítja hogy nem kell.
Ezért írtam múltkor , hogy az év átlagosan 250 napján képes megtermelni a napi fogyasztást a rendszer . A 115 napon kikapcsol és pihen . Ilyenkor a szolgáltatóé a főszerep .
Ez valahogy nem szokott a hirdetésekbe bekerülni, pedig elég brutális fogyasztás.. 2-3 kWp panel csak erre termelne. Legalábbis az Atis által írt invertereknél.
Most így hirtelen nem is látom, hogy télen a saját fogyasztását megtermelné.
Azonos tájolás , azonos típusú és teljesítményű FV panelek , csak az inverter más .
Viszont nekem hozza a rendszer , amit elvárok tőle és ez a lényeg . :-)
Tudod 8 darab PV Longi LR4-60HH-380M a tetőn , GoodWe 3000-XS inverter és termelt a múlt évben mint már írtam régebben 4150,5 kWh-t . Az azt jelenti , hogy az 1 kWp termelt 1 365,296 kWh-t . Nekem ez nagyon is megfelel .
"A galvanikus leválasztás... Úgy értendő nyilván és értelemszerűen.
hogy
A szolgáltató felől (kintről) kell nézni a helyzetet. Az nem fordulhat elő soha a saját szigetüzem esetén, hogy megjelenik az inverter termelő kimenetének árama "kint az utcán"."
Ennek semmi köze a galvanikus leválasztáshoz!
A galvanikusan leválasztott áramkörök el vannak egymástól szigetelve. Ne ferdísd el a szakkifejezéseket másra mert félreviszi az olvasókat.
A fenti írásodat teljesíti egy HMKE is, van benne rá védelem.
Így hogy nem a galvanikus leválasztás a lényeg, ezt nyilván teljesíti a Victron is.
Mert nincs galvanikusan leválasztva boost üzemmódban, de nem termel olyankor vissza.
Mondjuk az eredeti kérdésemre nem kaptam választ, mitől màs ez az üzemmód mint a visszwatt gátlós HMKE, és arra miért kell engedély, erre meg miért nem.
Míg egy hálózatra tápláló inverter csak akkor fogyaszt (többet), mikor süt a nap, addig csak alszik (0,7 W ?). Egy szigetüzemű inverter, ha senki nem használja, akkor is fogyaszt, hiszen fenn kell tartania a hálózaton a 230V kimenő feszültséget, hogy ha bárki használni szeretné, ott legyen. Minél nagyobb a lehetséges maximuma, annál erősebb FET-eket kell állandóan kapcsolgatnia. Valódi szinusznál a hullámforma követő PWM vezérlés nem 50 Hz-nek megfelelően másodpercenként 200-szor kapcsol négyszög jelnél, hanem akár 8000-szer. A Gate töltés - kisütés komoly áramokkal megy. Az IGBT-knek még nagyobb a vesztesége.
ilyen kis 500Wp----max 1100Wp-s napelemes szigetüzeműeknél sokáig kerestem hová tünik az energia?Napi bejövő 300Wh és délután már kimerült akkut jelzett!De a 1000-1500Wh ból is ugyanúgy lement. Mikor távvezérléssel kikapcsolhatóvá tettem az invertert--megtaláltam.
A nagyobbaknál is ugyanezt tapasztaltam.
De én Victront nem is használok. meg SMA stb hálózatit sem.
Nálam a 3kW-os Goodwe alapból fogyaszt 27 Wattot , amikor még nem is termel hálózatra a rendszer ( " ébred az inverter ") . Csak az inverter indulásához szükséges teljesítményt termeli meg a rendszer folyamatosan . Termelés indulási teljesítménye 144 W. Leállási , ha a teljesítmény csökken 82 W-ra .
V MPPT-1 269,7 V
I MPPT-1 0,1 A
Általában ez tart 25 percet , majd indul a termelés 144 W-al . Gondolom ez után a termeléstől függően ez az önfogyasztás megnő egészen a gyártó által megadott értékig .
Nekem ilyen lesz X10 guardian, ezt néztem ki az új helyre. 670w-os panelből veszek két raklappal(70db 47kwp) kezdésnek, aztán majd még itt ott fedésnek bifacialt mellé. Remélem 50+kwp panel meg 150kwh akku elég lesz arra hogy a hálózatot csak nagyon ritkán kelljen igénybe venni.
Az a furcsa (bár a kutya nem foglalkozik vele) hogy ennek a kimenete a bemenettel galvanikusan össze van kötve, azaz nem teljesül a feltétel ha szigorúan vesszük. Képes párhuzamosan rádolgozni a hálózatra boost módban, stb.
Bár visszafelé nem táplál helyi sw alapján, akár arra is képes bizonyos országokban.
Azaz fizikailag ez elégggé hasonló sztori mint a viszwatt tiltás képes HMKE, amire engedély kell, de szerencsére elnéznek e felett...
+Végsősoron könnyen előfordulhat, hogy emiatt egy ilyen nagyteljesítményű, ám kis kihasználtságú hibrid inverteres rendeszer közbeiktatása nemhogy csökkenti, de növeli majd a villanyszámlát+
Szinte minden esetben növeli, nem csak hétvégi ház esetén.
A lehetőségek 350W inverter napi fogyasztása 700Wh
1500W inverter 2-3kWh terhelésfüggő !
4kW 7kWh
Ezt valamelyik betápon hozzá kell adni .napelemnél egyszerű , de hálózat vagy generátor üzemnél jól mérhető Ft-kban.
" Josef März @josef.marz před rokem . Nepovolené přetoky
Dobrý den , mám dotaz ohledně přetoků do sítě / ČEZ/ . mám instalovaný výkon FVE 10KWp , střídač SOLAX G 4 . 5.2.2024 nám dodavatel ČEZ vyměnil elektroměr za nový 4Q . Počáteční hodnota 2.8.0 = přetoky byla 26KW .Nyní po necelých dvou měsících je hodnota 33KW. Dle dodavatele je nastavení FVE v pořádku , pro jistotu nám jetě nastavili stálý odběr z ČEZ cca 50W , aby jsme eliminovali spínání velkých spotřebičů a moné tím vzniklé přetoky . Stejně tam za poslední týden přibyly dvě KW . Mám obavu , e nám ČEZ dá pokutu .Údajně za naměřenou 1KW = 2034Kč . Prosím o radu ,jak dál postupovat , popřípadě jak to řeit? Děkuji ! "
Magyarul :
" Josef März @josef.marz egy éve. Nem megengedett túlcsordulások .
Helló, Lenne egy kérdésem a /ČEZ/ hálózatba történő túlcsordulásokkal kapcsolatban. 10KWp PV teljesítményem van telepítve, SOLAX G 4 inverterem. 2024. február 5-én a CEZ szolgáltató lecserélte villanyóránkat egy új 4Q-ra. A kezdeti 2.8.0 = túlcsordulás 26KW volt. Most kevesebb mint két hónap után az érték 33KW. A beszállító szerint rendben van a PVE beállítás, csak a biztonság kedvéért állandó fogyasztást is beállítottak a ČEZ-től, hogy kiküszöböljük a nagy készülékek kapcsolását és az ebből adódó esetleges túlcsordulást. Amúgy a múlt héten két KW került oda. Attól tartok, hogy a ČEZ megbüntet minket állítólag 1KW = 2034 CZK miatt.
Tanácsot szeretnék kérni, hogyan tovább, vagy hogyan lehet megoldani?
Köszönöm! "
Ezért gondolkodom azon a rendszeren , amit felvázoltam .
Pár dolgot megjegyeznék csupán a konkrét esetre vonatkoztatva.
Ilyen független hibrid üzemben az inverter állandó teljesítményének meg kell haladnia a ház teljes áramfelvételi igényét, tehát többnyire nem alkalmas egy 1-2 kW-os inverter erre a célra.
Egy nagyobb teljesítményű inverternek van egy kisebb-nagyobb saját fogyasztása, ami sujgojo hétvégi háza esetében akár meg is haladhatja a nemlakott idő alatti alapfogyasztást, viszont a kis kapacitású napelem+tároló miatt nem segít az ottlakás nagy teljesítményigényének kielégítésében.
Ilyenkor a hálózati vételezés tölti az akkut, az működteti az invertert, ez három helyen okoz veszteséget, többletköltséget.
Végsősoron könnyen előfordulhat, hogy emiatt egy ilyen nagyteljesítményű, ám kis kihasználtságú hibrid inverteres rendeszer közbeiktatása nemhogy csökkenti, de növeli majd a villanyszámlát egy hétvégi ház esetén.
Vannak országok , ahol büntetnek ( például Csehország ) , ha a hibrid invertered még a hálózatra termelés letiltása mellett is némi kis teljesítménnyel csurgat a hálózatra a megtermelt energiából . Elég borsos büntetések vannak .
Ezért gondolkodom én egy általam felvázolt rendszeren . A hálózat felé , csak mint fogyasztó legyek jelen . Igazad van , a jelenlegi virtuális akku megléte a Kánaán nálunk , csak ugye ezt sem hiszem , hogy örökké lesz , ezért gondolkodom a jövőbeni megoldáson . Addigra egy jól megtervezett és kivitelezhető rendszer terve legyen készen .
Egyszer már leírtam a saját elképzelésemet egy úgymond szigetüzem-hálózati kombóról .
Lenne egy szigetüzem : FV rendszer , akkupakk , töltő , inverter , ház elektromos rendszere .
Hálózatról meg csak akkutöltő , az akkumulátorok feszültségétől függően segítene be a szigetüzemben használatos akkupakknak a feltöltésében . Tehát a kinti hálózat nem lenne galvanikusan kapcsolatban a házon belüli rendszerrel .
igen, ez elmeletileg sokkal egyszerubb. viszont plusz kabelezessel jar. de a fo routereket ugyis egy helyrol latom el es a kamerak is onnan kapjak, foleg. ezt meg tudom oldani. bojlert esetleg, hutoket mar nehezebben ernem el. es telen arra is kellene figyelni, hogy az egeszet visszakossem halozatra, kulonben tavolletemben leall az egesz vagy jol meretezett aksi kell.
Persze lehet minimál programmal is indulni, ha keveset tartózkodtok ott.
A ház hálózatát békén hagyod, nincs semmiféle átkapcsolgatás, Az inverterre rádugod az állandó alapfogyasztókat, router, kamerák, hűtő, stb.
A bojlert lehet hálózatról, időzítve, vagy wifisítve kapcsolni akkorra időzítve amikor ott vagytok.
A rendszert úgy kell méretezni, hogy elbírja ezt a tervezhető alapfogyasztást hálózat nélkül is.
Tulajdonképp egy rendes szünetmentes táp is megteszi, a barkácsolás ilyenkor az akkuk napelemes töltésében valósul meg, a 230 voltos részbe nem kell belebabrálni. Nincs átkapcsolgatás, villanyszerelgetés, stb.
koszonom! most mar ertem. akkor egy lassubb atvaltas a jobb, viszont igy meg nem leszek tul nepszeru, ha minden este lesz egy x masodperces aramszunet, amikor lemerul az 1kWh aksi:)
lenne meg persze nehany dolog, amit meg kellene oldani. pl. azt, hogy este, amikor mar nem sut a nap, ne kapcsoljon be a bojler, at kellene utemezni masnapra. kulonben az elso furdes utan feloraval lemerulne az aksi, masnap meg karbamenne a sok energia. de ebbol is konnyen lazadas lenne. szoval tele van kihivassal. ettol izgalmas:)
A hűtőszekrény hálózatkimaradás után nem tud azonnal elindulni, mert nyomás alatt van kondenzere.
Jó, ha adnak neki egy egyszerű késleltetővel pár percet az újraindításig. Ha nem, az sem világvége, van benne egy bimetálos túláramvédő ami kikapcsolja.
A router és egyéb elektronikát nem igazán érdekli az áramkimaradás, újra kell indulnia automatikusan.
Ha az átkapcsolás késleltetett, akkor a fogyasztók mindössze pillanatnyi áramszünetként élik meg, ezt ki kell bírniuk.
Paradox módon, ha az átkapcsolás elég gyors, egy félperióduson belüli, akkor problémák adódhatnak amiatt, hogy a hálózati és a generátor által termelt villany fázisa nem fut együtt.
Előfordulhat például, hogy két egyforma polaritású félperiódus követi egymást, mint a meki M betűje. Ezt kifejezetten utálják a motorok, mert egyenáramra befékeznek.
Az összeszinkronizálás tehát azt jelenti, hogy azonos fázisban van a két jel, együtt fut. Sok inverter képes összeszinkronizálni, így több kapcsolható párhuzamosan, összeadva a teljesítményüket.
Nem tévesztendő össze a hálózati inverterekkel, mert azok ugyan mindig szinkronban dolgoznak a hálózattal, de csak azért, mert önállóan nem képesek működni.
a fo routernek/modemnek lehet esetleg egy kulon szunetmentest adni, nekem most is van. de ha minden motornak art, ami eppen megy, akkor az mar problema
egyebkent a jutubos videon azt mondja, hogy 50ms ir a doksi, de o lemerte es 10ms a kapcsolas es ogy aramfuggo
Az 50ms-ot a példának felhozott is tudja, ennek ellenére a hűtő (motor) nem szereti az átkapcsolást, ha nincs összeszinkronizálva a két rendszer, sokkal jobb amit ajánlottál, a pár perces késleltetés.
1) volt a régi körbeforgó tárcsás mérőóra, visszaforgásgátlóval. összesen ennyit tudott. nem vette észre, nem logolta, ha a napelem/akku szándékosan/véletlenül visszatölt a hálózatra.
2) vannak a digit. mérőórák. ezek már mindent figyelnek, és ha nem vagy jogosult HMKE-ként visszatölteni a hálózatba, de a rendszered valamiért visszatölt, azt logolja, és jön a kommandó megbüntetni
Ilyeneket szoktam venni beépiteni a szigetüzemű vadász. horgász,uszó házba, hétvégi házba.
Nem egészen úgy működik ahogy le van irva.(nem tiszta UPS rendszer)
A hálózat a legelső --ha kikapcsolod , működik akkuról.S ezenfelül 1kWh energia meddig elegendő ?
S ezek sem szeretik a 24 órás üzemet., van amelyik 50 percenként kikapcsol.
A másik problémája ; A kimenő 230V alig terhelhető tűl. A régi kompresszoros hűtő , ha 80-100W a motorja 16X túlterheléssel indul .Tehát a 80W----1200W-sról indul el.
A mikró , indukciós tűzhely is "nagy oda figyelést igényel " hogy működjön.
A földzárlat és a hibaáram védelme 0 ! Tehát könnyen áramütést kaphatsz.Szigetelésellenőrző relé kell mellé!
A régi" forgótárcsás " visszaforgástgátlós. Ha erre ráteszel egy napelemes akármit, mindig jól fog mérni--nem veszik észre a visszatáplálást se.
Ha digitális az lehet 1 irányú --meg plusz pénzért kicserélik oda-vissza mérősre.
Ha nem vagy hivatalosan napelemes , akkor csak 1 irányba mér. Vételezét, de a visszatáplálást is fogyasztásnak méri!De pl 300Wnyi termelést el tudsz használni, Pontosan.?
S van rajta egy nyil is --az ÉMÁSznál komolyan veszik --visszatáplált,megsértette a fogyasztói szerződést.
na most a masik videojaban meg azt mondja, hogy gyors:)
hat csak annyira legyen gyors, hogy ne alljon le router, stb...
egyebkent meg azt mondja manusz, hogy olyan alkalmazasra azert ne hasznaljuk, amikor naponta kell kapcsolgatni es lehetoleg ne automataba hasznaljuk. ezt meg koruljarom, mert nekem pont ilyenre kellene
szuper, nem is gondolotam, hogy van erre eszkoz. talaltam is ra meg magar youtube videot is. ott mondjuk azt mondjak, hogy ez lassan valt, de majd keresek gyorsabbat. igy vegulis, ha van egy eleg gyors es megbizhato kapcsolo, nem is kell hibridinverter es alkudozni a szolgaltatoval
koszi, nagyon erdekes! ez a fossibot csak szigetuzemet tud, ha jol sejtem. sziget uzembe elvileg nem szol bele a szolgaltato? es ha a sziget es a halozat kozott kapcsolgatok? ez a kapcsolgatas azert kicsit komolyabb barkacsolas lenne, mit amit elkepzeltem. foleg automatan. remeltem, hogy azt majd az inverter megoldja
azt irtam, hogy bojler lekapcs, ha eljovunk. hutok is. csak a fagyszto megy.
van egy rakas okos megoldas, ezert ilyen a szamla:)
Atis, a vizes hekkeles meg tobbe kerul es kedvem sincs hozza, mert nagyon korulmenyes a csoveket vezetni raadasul a nyari tulmelegedessel nagyon nehez mit kezdeni.
azt hiszem, kicsit felreertitek amit irtam, de biztos en fejtettem ki rosszul. en igazabol szeretnek barkacsolni es uzemeltetni egy ilyen rendszert. ha csak a takarekossag erdekelne, egyszeruen kihuznek mindent a konnektorbol, oszt jonapot. amit megtakaritast el tudok erni, azt le lehet vonni a cucc arabol. ha pl. az elso evben 20-30ezret meg tudnek takaritani, mar annak is orulnek. kozben biztos lennenek meg otleteim es par ev alatt akar feljebb is tornaszhatnam a hanyadot.
A legnagyobb megtakarítás az el nem használt energia. Nálunk is van két hűtő, mosogatógép, mosógép, indukciós főzőlap, villanysütő, klíma, homeofficban vagyunk 3 napot, meg ott a sok apró kütyü NAS, raspberryk, ilyen-olyan vezérlők, kamera, router, stb. mégis kevesebb a fogyasztás.
Ha a villanybojler fogyaszt, azt kapcsold ki amikor nem vagytok ott. Esetleg használj egy okos konnektort és érkezés előtt pár órával kapcsold be. Sokkal olcsóbb és sokkal többet spórolsz.
persze, de ha csak azt csinaljuk, ami megeri, akkor egesz nap nezzuk az M1et es neha lemegyunk a tescoba venni kiflit. minden mas ennel csak dragabb lesz:)
na pont ezt szeretnem kiszamolni, hogy mennyivel lesz dragabb es ha megvan a szam, akkor el tudom donteni, hogy veszek egy ilyen "jatekot" vagy nem
koszi a valaszt! azt hogy erted 36ft helyett 80ft? ha van bejelentett hibrid inverterem, akkor nem kapok tobbet kedvezmenyes 36ftos aramot? mert akkor storno, az biztos
mi azert eleg sokat vagyunk ott. gyors fejszamolassal evi 80-90 nap jott ki. iskolai szunetek es kb. 10 hetevege meg egy honap nyaralas. csak a bojler, ha csak 50x fut fel, vagyis kb minden mas nap (egy felfutes papiron 7.5kWh, hontartas napi 1.6) 375+64=439kWh evente. van ket huto, egyzik tenyleg regi es a nyari konyhaban van, ahol augban neha 3-35 fok a T. mosogep kb 4-5 naponta, mosogatogep naponta megy. es a rengeteg kutyu. a csalad 2+3 fo, a 3 kamasz inkabb 5 felnottnek felel meg, igy osszesen 7en vagyunk.
igen, pont erre kellene, de attol lenne igazan jo erzes az uzemeltetese, ha nem csak penzkidobas lenne, hanem valamilyen szinten megtakaritast jelentene.
ncon.nl-en mar 120 euroert lattam egy 1kwh lifepo-t, mar csak egy hozza valo inverter kellene, amit az emasz elfogad, tudja az uzemmodok kozotti valtast kis uresjarati fogyasztassal, egy-ket panel, nemi vezetek, csatlakozok, es ha jol gondolom ezek a nagy tetelek.
A mosogatógép is nagyfogyasztó. Felfűti a vizet 90 fokra. Persze kérdés milyen sűrűn használjátok? Ettől függetlenül egy kis sziget napelem+akku+inverter tökjó ötlet és időtöltésnek sem rossz! Pl. 2db napelem az majd 1kW-ot tud tolni, hozzá az akksik manapaság nagyon nagy áreséssel mennek.
ennyi ment el egy fagyaszton?? durva. most megneztem, ami nekunk van, az papiron evi 170kWh-t eszik. legkozelebb, ha megyunk csinalok merest. aztan veszek en is egy shelly hurkot vagy tobbet, hogy el tudjam kezdeni naplozni a fogyasztast es akkor majd jobban latszik, ha kiiktatom a nagy fogyasztot.
de ilyen nagy fogasra azert nem szamitok, inkabb sok kicsire. 10-15 eve, amikor eppen nem tudom mennyi volt a villany ara, volt 6000korul a havi szamla, es dereng egy 1600kWh eves hasznalat, de nem irtam fel.
Nagyon igazad van. Meg kell találni az energiazabáló tételt, tételeket. Az évi 100 eFt-os villanyszámla rengeteg. Nekünk 1500 kWh-ás éves fogyasztásunk van, ami éves szinten ca. 55 eFt. Igaz áprilisig még éves szaldó napelem miatt, de utána bruttó elszámolás. Pár éve még évi 2000kWh volt a fogyasztása a házunknak. Gyanakodtam a hűtő-fagyasztó kombi készülékemre, mértem pár hónapik egy Shelly-vel és igazam lett. Lecseréltem egy újabbra, és azonnal csökkent évi 450-500kWh-t az összfogyasztás.
a villanybojler a fo bunos szerintem. lopast nem nagyon tudok elkepzelni, nincs kozvetlen szomszedunk. a huto nem regi. viszont a legkisebb kutyu is eszik legalabb 1W-ot. az mar 8 kWh evente. meg egy zigbee ledes izzo is 1w fogyaszt kikapcsolva, van nehany. + 3 raspberry, 6 kamera, rogzito, wifi APk, routerek, switchek, sorolhatnam meg. persze ki is lehetne kapcsolni ezeket, es el is kezdtem mar egy auditot, de ha lenne ingyen aram legalabb reszben es legalabb a "parazitakra", az lenne a legjobb.
van egy hetvegi hazunk, ahol az eves vill szamla 100eft fole ment, van egy csomo kamera, mindenfele kutyuk, raspberry, szenzorok, egy kis melyhuto, amik folyamatosan mennek es egy vill bojler, egyeb hutok, mosogato gep, mosogep, amik csak akkor, ha ott vagyunk.
gondoltam egy kis hibrid rendszerrel egy reszet meg lehetne enni, ennek a szamlanak. marcius-szept. 2 panel, 1kw akksi, mini inverter. 2-300bol ki lehet hozni egy ilyet, szerintetek? mindent en csinalnek persze, amihez nem kell valami jogosultsag.
nezegettem az arakat en is, ide is beleolvastam, de a lenyeg mindig a reszletekben rejlik es szerintem ti jobban belelattok, mint en.
nyilvan nem ezen akarok meggazdagodni, csak egyszeruen szeretnek egy ilyet, a kerdes, mennyire lenne ez draga hobbi
Nem hibrid, így nem rakható hozzá akksi, azt meg bruttósban minek. Ha nem lenne tiltva az erkélynapelem, az kéne neked, két tábla, egy mikroinverter és csókolom, és szinte mindig tutira meg is ennéd a termelését, és kerül vagy 200 ezerbe tokkvonó.
(El ne kezdje valaki a nincs tiltva az erkélynapelem, mert még a végén olyat írok, hogy a januári szabályok alapján lesittelnek)
Mit gondolsz később is hozzá lehet építeni az akkut? Az inverter hibrid ami lenne a rendszerhez.
Egy év akku nélküli tapasztalat után meglátnám, hogy van-e értelme.
Akku nélkül bruttósan mit csináltál volna pl. tegnap, amikor még zavartalanul sütött a nap? Itthon lightos nap volt, épp csak a mosógép ment egyet.
1 fázis, 4,3 kW napelem:
Megtermeltél 13,35 kWh-t, abból helyben elhasználtál 4,16-ot, azt a hatalmas zöld alatti területet, 9,19-et meg kiküldtél a hálózatba 5 Ft/kWh áron, majd a következő napfelkeltéig ennek harmadát, ha ment volna a mosogatógép is egy kört, akkor több mint felét visszaveszed 36 Ft/ kWh áron.
Az persze tény, mnd a Growatt mind a Huawei csak a saját akksijával megy, amiért a fél veséd kell odaadni.
Nekem 2,55kWp rendszerem van (nem fér fel több naplem a tetőn, kollektormező foglalja el a többi helyet) és 2026 nyarán futok ki a szaldó elszámolásból.
A kérdés, hogy van-e értelme akkus megoldásra beruházni, első megközelítésben nincs, tekintettel arra, hogy most már az inverterek termelési adatait is kéri a kormány és nem azért, hogy nekünk fogysztóknak jó legyen.
A rendszer ház fogyasztására van tervezve, azt pont le is fedi. 2 éve áltunk át ICE-ről EV-re, amiket itthon töltünk. A 2 EV-vel évi összesen 15ekm teszünk meg. Otthon töltés 1677kWh, SUC 276kWh.
Tavaly kihasználtam az állami támogatásos lehetőséget egy 5kW napelem, 10kWh akku rendszerre. November elején és most február elején volt néhány nap amikor teljesen feltöltött az akksi és fűtésszezon van. Októberben elég sok ment arányában a hálózatba. Egyelőre ennyi a tapasztalat... :)
De írhatom konkrétabban is (ebből is az fog kiderülni, hogy minden háztartás más) az adatokat.
2024 október (fél hónap működés): termelés 264, akkuba 114, hálózatra 81
10kWh akkut is maximálisan kihasznál a rendszer nálam most télen. Ha van annyi nap, hogy feltölt teljesen, akkor is kb. két-három óra alatt kijön belőle este. Az inverter 20%-on tartja állandóan, az a minumum töltöttség. Nálam minden elektromos; fűtés klímával, melegvíz, főzés.
- A felső kör azt mutatja, hogy a háztartás fogyasztása mennyi volt az adott hónapban és ezt milyen arányban fedezték a különböző források (hálózatról, közvetlenül napelemről és akkumulátorból) Látszik, hogy a téli hónapokban mennyivel több az akkuból visszanyert energia, mint amit közvetlenül sikerült elhasználni.
- Az alsó kör azt mutatja, hogy a napelemek által termelt energia mennyiségét és felhasználását. Mennyit lett azonnal felhasználva, mennyi ment akku töltésre (és későbbi felhasználásra) és mennyi lett visszatáplálva a hálózatba. Itt megint csak az látszik, hogy akku nélkül fele vagy még kevesebb megtermelt energia kerülne felhasználásra helyben.
Köszi, de egyrészt az excel nekem ezen a szinten már magas, másrészt még nincs napelemem, úgyhogy nem állnak rendelkezésre adatok róla. A héten adok választ a kivitelezőnek (az már legalább leszűkült kettő lehetségesre), csak még nem tudom, hogy akkuval vagy akku nélkül.
Rengeteg filózol, naív elképzelésekkel, csak épp a szűk keresztemetszetet hagyod figyelmen kívül. Tettem be hibrid működési adatokat, meg sem nézted. Már rég eldöntötted mit akarsz, csak megerősítésre vársz.
A napelemes célú LFP annyiban más, hogy az olcsó 0,5-1,0C tudású akku is jó hozzá.
Mivel nem kell gyorsan tölteni, ha a napelem mennyiség kWp és az akkupakk mérete kWh jól méretezett a rendszerben a használathoz.
A tipikus családi házak. (akinek már okosmérője van láthatja rajta a tényeket a 15 perces adatokat nézegtve)
1. Teljesítményben
Napközbeni/Otthonléti átlagos teljesítmény igénye 2-3 kW csak. Időnként 5-7 kW-os időszakokkal, de nem túl hosszú ideig. Csak ritkán kell akár 8-10 kW amikor minden egyszerre üzemel maxon, de ez ritka.
Plusz a fűtés kW igénye, ha villany alapú fűtés van. Ami viszont jól megtudja emelni az átlagot, ha gyenge a hőszigetelés. A megoldás nyilván a minél erősebb hőszigetelés.
és újabban A villanyuató töltése is, ha gyorsan és hosszan van töltve.
A 2-3 kW-hoz elég felrakni cirka 4-6 kWp napelemet és akkor. Napközben az év zömében és nap jelentős részében adja a fenti 2-3 kW teljesítményt. Azaz napközben napos időben csak néha kell vételezni a szolgáltatótól vagy az akkuból.
A 4-6 kWp a napos napokon lehozza a 4-6 kW teljesítményt is ! De hosszú órákon át biztosan többet ad a 2-3 kW-nál. Ekkor kell fogyasztani az áramot, ha nem kWh szaldó van, hanem bruttó vagy szigetüzem.
Közben a többletet lehet betáplálni vagy egy akkuba tölteni. Ami a másik 2-3 vagy akár szinte 4-6 kW is ami éppen nem kell a háznak.
Nyilván, ha az átlagos kW igény magasabb akkor több napelem is kell. Vagy venni kell az áramot a szolgálattótól és/vagy nagyobb akkupakk is kell.
2. Energiamennyiségben
A teljes napi energia igény kWh-ban. háztartás 8-10 kWh körül (5-15 kWh között, kinél hogy) melegvíz villanybojlerrel 3 kWh/fő környékén fűtés akár sok kWh is lehet hidegebb időben, ha vacak a hőszigeteltség és nagyobbacska a ház is autó töltés tipikusan 5-10 kWh/nap a helybeni családi napi rutin, messzire sok is lehet
Jellemzően 15-20 kWh/nap elég a családos háztartásra+melegvízre. Akkor, ha nem villanyos a fűtés és nincs autó töltés sem.
Ennyit 3 kWp napelem a naposabb napokon megtermel. A kevésbé jó napokon is elég a fentebbi 4-6 kWp napelem Ami persze akár 25-35-40 kWh-t is megtermel a jobb a napokon.
Mivel az energia zöme napközben kell, illetve jelentős mértékben is napközbenre csoportosíható. Kisebb akkupakk vagy kevesebb szolgáltatói vételezés is elég tud lenni.
Ha nincs viallanyfűtés és/vagy autótültés, akkor. Az 5 kWh méretű akkupakk a tipikus 15 kWh/nap köróli igény esetén már egész jó tud lenni. Tavasztól-Őszig, de sajnos télen kevéske, de télen a sokkal több akku is szívás tud lenni. Március-Október a jó időszak és pláne az Április-Szeptember.
és a lényeg Ehhez a töltési igényhez ami az 5 kWh és max 4-5 kW tölti, de inkább csak 2-3 kW vagy kevesebb az akkut. Bőven jó az olcsó 0,5-1,0C töltési tudású akku is :-)
továbbá Vegyük észre, hogy... A nem kWh szaldós rendszert teljesen másként kell tervezni-számolni, mint a kWh szaldóst. Aki összekeveri a kettőt a gondolkodás, tervezés közben az csúnyán eltéved!
Sőt az sem mindegy, hogy van-e szolgáltatói áram bekötve vagy csak szigetüzem lesz!
Itt és most a napelemes tárolás a téma, az szinte kizárólag LFP. A gyáriak. Barkács megoldások vannak pl. a Tesla akkucsomagjainak felhasználására, de egyre kevésbé éri meg. Az új LFP már olcsóbb a használt LiIon Tesla pakkoknál. 6-8000 ciklust tudnak 80%-os kihasználtságnál.
??? A 3.5-ös klíma folyamatos üzemben 0.7-1,2 kW... Ha figyelmesen olvasol, akkor láthatod, hogy ez az érték ~ 3 és 4 COP közt van. És ezt is írtam.
Ha már rákérdeztél: 2021-es klímáim vannak, 5 darab. Mindegyiknek látom a pillanatnyi valós áramfogyasztását, De miután duo, és trio, ezért nehéz ezeket az értékeket egy mono 3,5-össel összevetni.
De azt hiszem nagyságrendileg jókat írtam, bár csak fejben számoltam..
Mindannyian tudjuk, hogy meglehetősen ideális körülményeknek kell lennie, hogy tartósan az elérhető maximális COP legyen egy klímánál... És ez legtöbbször nincs meg.