A Növényshop újra árulja az ismert diófajták közül a legnagyobbat az Axel-t.
Fajtája: Juglans regia Axel Fajta leírása: Holland fajta. Zeeland tartományban lévő Axel városról van elnevezve. Angliában is termesztik. Nagyméretű, erősen feltörekvő fája van. Május elején hajt ki. Virágzása hímelőző. Termőképessége közepes. A fa ellenáll a sós tengeri levegőnek. Hatalmas, 4-5 cm átmérőjű terméseivel kimagasló a dióoltványok közül. "Ököldió"-nak mondják mert akkora mint egy gyermek ökle.A dióbél teljesen kitölti a héjat, könnyen törhető, félpapír héjú. A bél jellemzően felesen nyerhető ki, a dióbél aránya 40 %. A termése fehér, nagyon ízletes. Baktérium-ellenálló, gnomóniára nem fogékony.
Hátránya: Mivel a vékony héja, kézzel is szét lehet választani.A dióhéj mélyen barázdált ezért nehezen szárad. Eltarthatósága nem több, mint néhány hónap, mert hamar penészedik. Ezért az Axel ideális a friss dió szerelmeseinek.
Tápiószőlősön Pest megyében Eladó 3000db 12L-es növény termesztő,fül nélküli vödör. Pár alkalommal használt,erős strapabíró vödrök. A vödrök alja felesleges viz elvezetés céljából kivan fúrva.
Készülök a következő téli-tavaszi szaporításra is, de még mindig nem sikerült találnom nekünk megfelelő,
magas falú ' fólia konténert'. Angliában lenne egy forgalmazó, de csak normál cserép méretekben van neki.
A 2,5 literes PET palack, csak az első évben elég, az is elég szűkösen. A következő méret lehetne egy magas falú müa. vödör is, de nagy tételben az sem jöhet számításba. (kb. 300Ft/db)
Gondoltam egy nagyot, és úgy döntöttem, hogy inkább csinálok magamnak saját fólia konténert, olyan méretben amilyen nekem szükséges. :-)
Fóliát lehet kapni, hegesztőm van, már csak egy kezelhető technológiát kellett kitalálni, hogy a talpas 'zacskó' tényleg jól legyen összehajtogatva, és jól nézzen ki, függőlegesen álljon.
Sikerült! A hegesztés is erősnek tűnik, normális erővel húzva nem szakadt szét, még a talpa sem.
Ma reggel megtöltöttem egyet, és mellé állítottam egy 2,5-es PET-et, a méretek viszonyítása végett.
Tervezett töltött mérete: 15x15x40cm (kb.10 liter színültig) kör átmérőben 18-19cm (a PET csak 11cm)
Ez kb. a második év végéig elég szerintem. Majd csinálok kisebbet és nagyobbat is. Kb. 60-80 Ft-ból kijön darabja, mérettől függően! :)
A pirosodó változat (legyen szó levélről, termésről, vagy akár krumpligumóról) rendszerint az antocián-bioszintézis szabályozásában beálló változás.
Gyakran mutáció (de nem mindig, lehet epigenetikus változás is), az eredeti változathoz képest általában monogénes, de jellemzően nem recesszív, hanem domináns. Pont azért, mert a piros színanyagok (antocianinok) olyan helyen (pl. a dión belül) is termelődnek plusszban, ahol az alaptípusban nincs szükség rá, tehát egyetlen így működő génkópia elég ahhoz, hogy a szín megjelenjen.
Ez azt is jelenti, hogy a néha keletkező pirosodó mutáns növények jellemzően heterozigóták a pirosodást okozó génváltozatra (allélra), és ha semmi más nem kavar bele az egyszerű mendeli öröklésmenetbe, akkor önporzásnál 3/4-e lesz piros az utódoknak (1/4 domináns homozigóta + 1/2 heterozigóta), míg alaptípussal való idegenporzásnál az 1/2-e (csak heterozigóta).
Hisz ép arról ír, hogy nem egy stabil mutáció a piros belűség, így nem 100 %-ha saját magát is porozza, hogy piros belű dió lesz, visszaüthet korábbi felmenőkre.
Ezért kell oltani mert az a vegetatív szaporítás (vagyis növény klonózás)
Ha monogénes recesszív tulajdonság, akkor amennyiben saját magát porozza be , akkor 100% a valószinűsége , hogy piros belű lesz az utód és 0% a valószinüsége a pirosbelűségnek akkor , ha másik fa porozza be. :))
Szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy oltvány e vagy magról kelt e a piros belű dió mert Orosz Péter így ír erről:
Nem túl gyakori, de az egész világon rendszeresen felbukkanó jelenség. Genetikai alapja van, egy pirosbelű diót termő diófa egész életében nem is tud más színű dióbelet teremni, mint pirosat. Ez a tulajdonság recesszíven öröklődik, a pirosbelű diót termő fa utódai között se gyakoribb ez a jelleg, mint általában a magról kelt állományban. Tehát nem lehet dióváltozatról beszélni.
Ez azt jelenti, hogy ha elülteted a piros bélű diót akkor a kikelt magonc fa nagy valószínűséggel nem lesz piros belű diót termő fa.
Beszéltem az öreggel, hát elég érdekes beszélgetés volt. Azt mondja ő csak magoncokat nevel, mert az oltottal csak a baj van, meg nem lehet szép fát nevelni belőle, stb. És hogy ültetvényeseknek is magoncokat ad el ezerszámra. Hát kételkedve hallgattam, de az biztos hogy ő megvan győződve az igazáról.
Énis köszönöm a képeket. Időközben már vettem egy oltványt, hát így elég elkeserítőek a kilátások... De sebaj, mint érdekességnek azért jó lesz.
Viszont feltúrtam a netet vörösbélű dióért, semmi eredménnyel. Mostanában senki nem árul ilyet sajnos. Valaki nem tudna esetleg segíteni ? Színtén csak érdekességnek kéne 1db.
Az a baj, hogy a magonc (magból kellt növény) kis százalékban lesz azonos az eredeti növénnyel, - amit csak 5-10 év múlva látna meg az ember - ezért is jobb oltani mert az 100 % azonos, ráadásul hamarabb is terem.
Én is egy ismerősöm, ismeretlen típusú, de kiváló beltartalmi és nagyon szép diójából fogok oltani jövő tavasszal. Mert arról én veszem le az oltóvesszőket és én fogom elvégezni az oltást, így nem lesz később kellemetlen meglepetés.
A Debrecen és Hajdúböszörmény között a 35-ös főút mellett az árokparton lévő (szerintem) Bukovinszkaja Bomba diófa diója amit tavaly szedtem össze. Sajnos csak ez az egy maradt, mert a többit szétosztogattam.
Én valamit nem értek, én azt hittem, hogy az Ukrán óriásdió úgy néz ki ahogy Orosz Péter könyvében néz ki? http://dioskonyv.bionuss.eu/03-10/1.htm#B (Bukovinszkaja Bomba) és nem úgy ahogy a DMKert, fényképén néz ki.
Mert nagyon nem hasonlít a kettő!!! Szerintem két különböző fajtáról van szó, de mind a kettőről azt hiszik, hogy Ukrán óriásdió.
A DMKert.hu az egzotikusdíszövények.hu, és a treemail.hu által hirdetett Ukrán óriásdió így néz ki:
Míg Orosz Péter Diós könyvében a Bukovinszkaja Bomba így néz ki.
Egészen pontosan így ír erről Orosz Péter:
Ukrán óriás A nevén kívül nem sokat tudni róla, valószínűleg azonos a Bukovinszkaja Bombafajtával. Idehaza is kapható, forgalmazója szerint hidegtűrő.
Bukovinszkaja Bomba Ukrán fajta, a pridnyisztrovszki kutatóállomás dija. Fája erős növekedésű. Nővirágai május közepén, 5-6 nappal a barkák után nyílnak. (Vagy ez az információ igaz, vagy az, hogy április közepén.) Csúcsrügyön terem. Anyafája átlagban 34 kg-ot termett évente. Diója nagy, hengeres, 17,4-18,2 g súlyú. A dió héja vastag, 1,5 mm-es, mégis könnyen törik. A belső falak vékonyak, a belet jól elengedik. A dióbél aránya 47,5-48,2 %, a bél olajtartalma 67-69 %. Szeptember végén- október elején érik. A gombabetegségnek részben ellenáll.
Tehát akkor ez a kettő mégsem egy azon fajta!!!
Nekem az a szerencsém, hogy itt Debrecen és Hajdúböszörmény között a 35-ös főút mellett van egy tényleg Bukovinszkaja Bomba fajta diófa, már vagy 20 éve. Jövőre akkor ezt is le kell oltanom.
Mai kép, a felsők az ukránok. Valóban szép nagy dió, viszont szétbontva, semmivel sem nagyobb, mint egy átlagos, sőt inkább kisebb. Nem locsoltam, mint ahogy a többit sem.
Én nem csak a dió bele miatt vásároltam az Ukrán óriásdió fámat, hiszen én nem eladásra szánom majd a dióbelet, hanem megenni. A jövő farmja filmben is az van, hogy Angliában létrehoztak egy erdőkertet ahol 4 holdon diós-gesztenyés rész is van. Egy dió vagy szelídgesztenye ültetvény sokkal fenntarthatóbb mint egy búzamező, hiszen sokkal kevesebb fenntartást igényel. A gesztenye 2 tonnát terem holdanként ez körülbelül annyi amennyit ki lehet hozni biogazdálkodással a búzamezőből. A gesztenye összetétele majdnem azonos a rizsével. Kalória szempontjából nagyon hasonló más gabonákhoz. Ajánlom mindenkinek a megnézésre az egész filmet, mert azt mutatja be, hogy mi lesz akkor ha olaj hiányába leállnak a traktorok, és ellátási gondok lesznek az élelmezésben. És ez mindjárt itt van. Energetikusként tudom, hogy azaz idő amikor elkezd gond lenni az olaj mennyiségével itt Európába az 2025-2030-ra tehető.
A Német Hadseregnek van egy kutatóintézete, amely 2010-ben adott ki egy jelentést, eszerint 15-20 éven belül a kőolaj hiánya megroppantja a társadalmi rendet nyugaton, háborúk, ellátási gondok várhatóak.
Megkérnélek, hogy ha tudsz akkor képet rakj fel az ukrán dióról, mert most rendeltem én is el is ültettem, de ha tényleg zörög és nem is tölti ki rendesen a héját akkor eléggé átverve érezném magamat.
Amúgy a te fád olyan helyen van ahol jut neki elég nedvesség, nem lehet, hogy amiatt lesz ilyen a termése?
Amúgy milyen gyorsan nő, van olyan erős növekedésű mint az Alsószentiváni 117-es? Nálam a 4 éves A-117 oltvány 1-1.5m-es hajtásokat hoz.
Én még 2005-ben vettem ukrán oriás dió oltványt. Mára már kb. 5 méteres, és tavaly is termett bőségesen. Hatalmas, és papir vékony a héjja, de belül már siralmas a helyzet. Egyáltalán nem vagyok megelégedve vele. Ami a leírásban van, hogy jól kitölti a héjját, nos, az több mint erős csúsztatás. Mert eddig nem láttam még ennyire zörgös diót, valamint, mivel gondolom nem annyira olajos, ezért tárolásra sem nagyon alkalmas, hamar romlik.
Egyre gyakrabban hallani hogy jól lehet magról diófát nevelni. Levelesládás Miska bácsival készült riportban azt mondta, hogy cserépre vetették magról a diót, mert akkor karógyökerek helyett oldalra gyökerezik, és ezzel felgyorsítható hogy termőre forduljon. Szerintem magról vetéshez szerencse kell, nekünk régen volt magról kelt diófánk, vastag fás belső hártyával, kiszedhetetlen dióbéllel. Ha van elég hely lehet többel próbálkozni, és csak a jókat meghagyni.