Keresés

Részletes keresés

BZoltan Creative Commons License 2019.10.01 0 0 70525

Neked is elkerülhette a figyelmedet, hogy egy szóval nem írtam, hogy ki kellene önteni bármilyen bort ami kutatóintézetben készült.

 

Én azt mondom, hogy kereskedelmi forgalomba bort termelni az a bortermelők és nem a kutatóintézetek feladata. A kutatóintézetek ha üzleti alapú munkát akarnak vállalni, akkor adjanak tanácsot és kooperáljanak szőlészekkel és bortermelőkkel.

 

Ez elvi kérdés... a kutatóintézeteknek nem lehet feladata, hogy konkurenciát teremtsenek azoknak akik finanszírozzák a működésüket. Semmilyen területen.

Előzmény: joskabacsi (70522)
BZoltan Creative Commons License 2019.10.01 0 0 70524

Nagyapám soha életében nem ivott egy deci bort sem talpas pohárból. Szinte kizárólag hasas dekás borospoharat használt :) Ő nem az a korosztály volt aki pörgetve szagolgatta volna a borát.

Előzmény: Hepci (70523)
Hepci Creative Commons License 2019.09.30 0 0 70523

Ezt nem bilinek szánták eredetileg Rídelék?

Szegény apám jut eszembe - amikor "jobb" étterembe vittem, és meglátta a böhönc vörösboros kelyhet, rögtön szólt a pincérnek, hogy ezt a szart tüntesse el és hozzon egy emberi méretű poharat.

Előzmény: joskabacsi (70521)
joskabacsi Creative Commons License 2019.09.30 0 1 70522

A Kutató egy csomó kísérletet (erjesztés, klón, alany) vagy a nemesítésben rezisztencia pl. végez aminek az eredményei hozzáférhetőek. Hogy a kutatás lezárása után a kész tételeket nem öntik ki, hanem hasznosítják - még, ha nagyobbik hányadát a "Pécsi Fehér" vagy "Pécsi Vörös" küvében is. Ezzel az intézet némi bevételre tesz szert, így az ott dolgozók bérének egy részét kitermelik, másrészt a környékbeli nyugdíjas klub nem a hyperből vesz alsó polcos olasz fosból tuningolt lőrét.

Egyébiránt a kékfrankosuk tényleg jó (bár nálam a Planina egy kategóriával szebb)

Utoljára egy félszáraz Zengő -t ittam tőlük, az előtt egy Csókát, mindkettő átlagon felüli volt.

 

 

Előzmény: BZoltan (70497)
joskabacsi Creative Commons License 2019.09.30 0 0 70521

Egyébként nekem is olyan van, kivéve egy, az Riedel, a görcsönyi turkálóban találtam és miután másfél éve a kutyának sem kellett, 170 Ft-ért adták. Egy egész palack bor belefér.

:)

 

Előzmény: Hepci (70517)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.09.30 0 0 70520

Bakker én valamit nagyon rosszul csinálok. Bizton a vesztesek között vagyok mert nekem otthon csak szar ocsó gagyi kelyheim vannak.

Szégyellem bevallani de nem hogy yuzut nem éreztem a lőrében, de még a földes erdei bogyó sem jött be soha.

Ez van. Igaz az ulti partnereim is nagyon közönségesek mert nem egyszer hoztak Varga rozét és ügye azé az csak az alja na.

Mindegy leveszem Őket párszor aztán veszek legalább egy olyan csodás wieselt vagy mit.

Előzmény: Hepci (70519)
Hepci Creative Commons License 2019.09.30 0 0 70519

Én gyakran érzek yuzut (hogy egy kevésbé ismert gyümölcsöt mondjak, természetesen). Yuzu nincs a Riedelben, ez S-Zwiesel specialitás.

Néha van seggszaga is, de talán az lehet a háttérben, hogy részegen ráfekszem a pohárra éjjel...

Előzmény: Jocó0423 (70518)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.09.30 -1 0 70518

Igen, abból egész más, jobban jönnek ki a csokoládés, gyümölcsös eper ízek.

Előzmény: Hepci (70517)
Hepci Creative Commons License 2019.09.30 0 0 70517

Rídel éppen nincs, Schott Zwiesel van. :)

Előzmény: joskabacsi (70516)
joskabacsi Creative Commons License 2019.09.30 0 0 70516

Ja... csakarídel ...

(tudom, abból jön az eperíz)

:p

 

Előzmény: Hepci (70493)
shiraz3 Creative Commons License 2019.09.30 0 0 70515

budapesten minden draga, vidéken biztos olcsóbb :)

Előzmény: altimus (70511)
shiraz3 Creative Commons License 2019.09.30 0 0 70514

ki feltette az FB-re, pontosan tudja!

Előzmény: BZoltan (70506)
Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 2019.09.30 -8 0 70513

-;)

Előzmény: BZoltan (70506)
Maci_P Creative Commons License 2019.09.30 0 0 70512

Hát persze hogy lehet, vannak is itt-ott nagy területen gazdálkodó termelők, de sajnos a hivatalosan telepíthető fajták igen el vannak maradva a világtól. Bár van pár lelkes kutató, aki dolgozik az új vonalon.

Előzmény: altimus (70511)
altimus Creative Commons License 2019.09.30 0 0 70511

tudom, hogy nem ide tartozik, de mi a helyzet a csemegeszolo termelessel? budapesten tobbezer forint egy kilo szolo. persze ezek leginkabb olasz szolok. lehet mo-on megfelelo minosegu csemegeszolot termelni?

Előzmény: BZoltan (70506)
Hepci Creative Commons License 2019.09.30 0 0 70510

Gondolom, kerül szőlőjük valakitől.

Szerencsétlen szőlőtermelők... cumiznak (ár) és még seggbe is izélik (fizetési határidő) őket...

Előzmény: BZoltan (70506)
krezilkeek Creative Commons License 2019.09.30 -2 4 70509

Aranymetszés Badacsonyi Olaszrizling Késői Szüret - édes, 2017.

„fanyar badacsonyi ásványos ízek, a maradék cukor mézes édességével és aszalt gyümölcsös felhangokkal”

-ez még jobb!!

Előzmény: krezilkeek (70508)
krezilkeek Creative Commons License 2019.09.30 -2 4 70508

Rajnai rizling, édes! Ilyen kell a konty alá! ))

Daeril Creative Commons License 2019.09.30 0 0 70507

A termelő levelet kap 2020. május 29.-én az XXXXX cégtől.:

Upsz, csődbe mentünk! Termésért járó összegért álljon be a sorba az állam a hitelezők és a többi 1000 termelőtársa mögé. Legjobbakat! Pááá!

 

 

Előzmény: BZoltan (70506)
BZoltan Creative Commons License 2019.09.30 0 0 70506

Ja.. most fogtam a facebookon:

HIRDETMÉNY
XXXXXX Kft értesíti a termelőket, hogy
2019.09.28-tól megkezdi a Furmint, Hárslevelű szőlőfajták felvásárlását XXXXXX alatti telephelyén .
Felvásárlási ár: 55,-Ft/kg
Fizetés: 2020 május.30-ig egy összegben.
Az ár a kompenzációs felárat tartalmazza!

 

 


Fincsi mi? Nem tudom, hogy melyik cég ez, de poén lenne kideríteni.

BZoltan Creative Commons License 2019.09.30 0 0 70505

Mintagazdaságokra valóban lenne szükség, de nem tudom, hogy a mai piacorientált és marketingközpontú világban mennyire reális egy komplett borászatot így üzemeltetni.

 

A többit illetőleg igen, sajnos nem meglepő és nem is egyedi a jelenség, hogy a kutatóintézetek alulfinanszírozottság miatt a versenyszférából kénytelenek forrásokat találni.

Ezzel együtt én egy szőlészeti és borászati intézettől inkább szak-tanácsadást és egyéb szolgáltatást tartanék ésszerűnek, nem pedig késztermék gyártását. Én magam szívesen és örömmel fizetnék egy kutatóintézetnek, hogy segítsenek a szőlészeti problémáink megoldásában.

Előzmény: barkócza (70504)
barkócza Creative Commons License 2019.09.30 0 1 70504

De mondjuk a Kandón ezerrel ezt csinálják, vagy legalábbis csinálták. A KFKI pedig számítógépet gyártott még az átkosban. (Csak nem lehetett nevén nevezni, ezért lett tárolt programú analizátor.) Az Izotóp Intézet izotópokat árul, a KKKI annak idején többek közt oldószert tisztított és ipari vízkezeléssel is foglalkozott. A SZTAKI-ról már ne is beszéljünk, a 90-es évelben arról panaszkodtak, hogy fejlesztői munkát végeznek kutatói (értsd: rabszolgai) fizetésért.  A legtöbb magyar kutatóhelynek az állami támogatása nem éri el a 30%-ot, a többit pályázatból és ipari tevékenységből kell fedezni. Az ipari bevételre azért van feltétlenül szükség, mert a pályázati pénzek felhasználása erősen kötött, az ipari bevétel nélkül bizonyos lyukakat képtelenség betömni.

 

Amúgy a mintagazdaságoknak mindig megvolt a helyük, ld. a középkori kolostorkerteket. Egy borászati kutatónál is lehet cél, hogy ne csak azt mutassák meg, hogy hogyan kell minőségi bort csinálni, hanem hogy mindez megy rentábilisan is. Hogy ezt mennyire teljesítik, azt nem tudom. (Kicsit sok a hogy. Csak a borba nem kerüljön.)

Előzmény: BZoltan (70500)
BZoltan Creative Commons License 2019.09.30 0 0 70503

Markáns véleményem azokról a témákról szokott lenni amelyek esetében van konkrét alapom. Ha jól emlékszem nem azt javasoltam, hogy hagyják elrohadni :)


Akkor a probléma az az, hogy a fenntartó nem biztosítja az erőforrásokat a kutatóintézeteknek. Engem maga az elv zavar, hogy a mi pénzünkből nekünk csinál konkurenciát az állam.

 

Mondok egy ötletet, hogy én hogyan csinálná az ilyen projekteket és hogyan húznék be hasonló kaliberben pénzt a piacról.

Az intézet kitalál néhány kitatási támát. Például, hogy a sárgalevelű sörtöpört fajtából akar csinálni egy kísérleti bort, vagy sárgatéglás talajon akar csinálni egészfürtös feldolgozású hettyemfitty fajtát, esetleg ki akarják kutatni, hogy a vörös csepel örökérvényű dalolása milyen hatással van a must erjedésére. Na, ez három szép project. Kiírják a weboldalukra, hogy partnereket keresnek ezekre a kutatásokra. A befutó pályázatokban a piacra termelők vagy területet, vagy nyersanyagot, vagy szakmai együtműködést vagy esetleg csak a kész bor piacosítását vállalják. Az intézet pedig a tudomány metodikát és a szakmai kompetenciát adja. Elkészülnek a borok is meg a dolgozatok is. A dolgozatokat publikálják a szokásos helyeken, a borokat pedig megkapja (akár pénzért akár az együtműködésért cserébe) az együtműködő termelő aki ezt értékesíti.

 

Érted, válasszuk ketté a piacról élő, a piacra termelő vállalkozásokat, a középnzből élő állami intézetektől. 

 

Vaze... miért nem mindjárt a Nébih csap bele a bortermelésbe?

Előzmény: Hepci (70502)
Hepci Creative Commons License 2019.09.30 0 0 70502

Szerintem te elég sok mindenben nem vagy képben, ugyanakkor markáns véleményed, az mindenről van.

Volt idő, amikor a kertészeti kutatóállomásoknak elő volt írva egy szám, hogy a bevételük mekkora részét kell a piacról kitermelni.

Most nem tudom, mi van, de nehogy már az is baj legyen, ha egyszer van pár hektár szőlőjük, bort palackoznak, nem pedig hagyják békésen elrohadni.

Előzmény: BZoltan (70500)
Hepci Creative Commons License 2019.09.30 0 0 70501

Például a mindenkori Legnagyobb Blutyozidusz szerint.

Ilyen volt az, aki ellenben ifjú korában pufajkában járőrözött a Nyugati pályaudvarnál.

Aztán később egy olyan, aki ifjú korában sorosgyuribácsi nem mondom kinek a pénzét és faszát szívta. :)

Előzmény: naivkezdo (70499)
BZoltan Creative Commons License 2019.09.30 -1 0 70500

Nem emlékszem arra, hogy például a Szegedi Egyetem informatikai intézete termékfejlesztéssel foglalkozott volna vagy az oktatók szabad kapacitását mint konzultáns erőforrást a versenyszférában hasznosította volna :D :D :D A felvetés maga is  komikus.

 

Én nem igazán vagyok képben a szőlő és bor kutatási területeken, de tudnék mondani egy tucat olyan témát amit közvetlenül is hasznosítani tudnánk a szakmában. De speciel palackozott borok  kereskedelmi forgalomba hozását valahogy nem tartom kutatóintézeti feladatnak.

Előzmény: Hepci (70498)
naivkezdo Creative Commons License 2019.09.30 0 0 70499
Ki szerint baj?
Előzmény: Hepci (70498)
Hepci Creative Commons License 2019.09.30 0 1 70498

Ha meg semmiféle üzleti jellegű tevékenységet nem végez egy kutatóintézet, akkor az a baj, hogy a szarfaszú kutatók csak magukat szórakoztatják az úgynevezett munkájukkal...

Előzmény: BZoltan (70497)
BZoltan Creative Commons License 2019.09.30 -1 0 70497

"PTE Pécsi kutató 2018-as kékfrankosát"

 

A Grand Tokaj  (leánykori nevén a Tokaj kereskedőház) boraihoz hasonlóan mindig könnyekig hatódok amikor az állam a mi (mint bortermelő mi) pénzemből nekem csinál nekünk konkurenciát.

Sosem fogom megérteni, hogy miért érzi feladatának egy szőlészeti, borászati kutatóintézet, hogy kereskedelmi forgalomba hozzon bort. Egyszerűen ez nekem magas. Csináljon bort ha ez nagyon része egy kutatási projektnek, aztán kóstoltassa  el vagy küldje el azoknak a termelőknek akiknek fontos és hasznos lehet ismerni a kutatás eredményét.

 

De erről is beszélgettünk veszekedtünk már a bajnárral amikor a pécsi kutató narancsborral vagánykodott :D :D :D Azóta is azon röhögök.

Előzmény: loading (70482)
BZoltan Creative Commons License 2019.09.30 0 0 70496

Kártyázáshoz szerintem teljesen korrekt az ilyen bor. A te kártyapartnereid az enyémeknél szofisztikáltabbak... az enyémek vargabort is szoktak néha hozni, pedig már mondtam nekik.

Előzmény: Hepci (70495)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!