Sokáig ezek a hangszerek jelentették a kipénzű zenekedvelőknek a megszólalás lehetőségét. Nem emlékművek, mert kis javítással még mindig verik a 100eFt-os gitárok hangját.
Amikor még jól láttam ( a múlt században a 0,06 mm - es vezetéket :)
és időm is volt (!?) akkor ilyen hangszedőket is tekertem. 3000 menet !
Ez vált be a legjobban ! ! !
Telefon fülhallgatóból kiszerelt félelmetesen erős AL-Ni-Co mágnesek voltak csavaronként.
A "G" húr mindig gyengébben szólt. Ezzel a módszerrel viszont mindegyiket azonos hangerőre lehetett állitani.
Nem beszélve arról, hogy a csévetest két széle vaslemezből volt ( van ) ami a mágneses erővonalakat a hossztengely irányában gerjesztette ( gerjeszti ).
Igy a húrok rezgés közben több erővonalat metszenek, ami nagyobb feszültséget gerjeszt !
Viszont aluminium vagy rézfóliával burkolni kellet mert az érzékenysége miatt gerjedékeny volt.
Ural ( szerintem hardware szempontból szebb mint a Jantal)
Szia lajosuur, köszönöm a segítséget ;) Igen sajnos a nyak már nem eredeti és így nem is jó a gitár súlyelosztása. Ha találok valami értelmes nyakat majd kicserélem. Üdv, busker
Nem Jolana, de azért remélem kérhetem a segítségeteket...
Szóval van egy jazzgitárom, ami nagyon régi (minimum 30 éves) és nem tudom, hogy pontosan honnan ered. Az egyetlen biztos pont, hogy német területről való, és szinte sehol nem láttam még ilyen gitárt. Az egyetlen típus, ami majdnem 100%-ig megegyezik vele, az egy német múzeumban van. A márka minden bizonnyal Herrnsdorf. Ennél a márkánál a logót a testre ragasztották (műanyag felirat) ami általában félig, vagy teljesen letört. Ebből gondolom, hogy az én gitáromról is letörhetett és emiatt nincs rajta márkajelzés. A test belsejéből sajnos hiányzik a gyártó papírjának nagy része, de a néhány szófoszlány egyértelműen német. Az egyetlen ilyen gitár, amit eddig találtam itt látható: http://www.vintageaudioberlin.de/vabgalerien_2/gitarre/Herrnsdorf_Jazzgitarren/index.htm
Arra lennék kíváncsi, hogy szerintetek is tényleg ez lehet-e a gyártó. Tudom, látatlanba hülyeség ilyet kérdezni, mert nincs mihez hasonlítanotok, de amint lehet, töltök fel képet a gitárról.
Ez egy nagyon régi szervizes ( tűzoltó :)kapcsolás.
Ezoterikus Graetz meg miegymás.....a Fittyfenét !:)
Használtuk...alkalmaztuk annnnnnóóóóó még a múlt században a csöves rádiók idején.
Akkor még nem volt URH....az idősb korosztály meg egy fütyülős Pacsirta rádión hallgatta a Szabadeurópa rádiót !:)
Lényeg, hogy amikor leégett vagy megszakadt a háló trafó szekunderének egyik fele akkor ezzel a módszerrel oldottam....oldottuk meg az anódot.
A diódákkal párhuzamosan egy-egy 4.7nF - os kondi
+ a hangerőpoti elé egy 1MOhm vagy 500kOhm értékű ellenállást, hogy ne tudják teljesen kivezérelni az erősitő végfokát.
Eleinte még beraktam a diódákkal sorban egy 30 - 100 Ohm értékű pár Wattos ellenállást..azután meg azt sem...nem volt értékelhető, érzékelhető külömbség.
Nem volt zajosabb, brummosabb mint egyébként.
Ez igy gyors és elegáns megoldás volt.
Gyorsabb mint a trafó tekercselés.
Ez volt az értelme.
Amennyiben meg tekercselni kellett elég volt egy szekunder vastagabb huzalból.
Nem voltak, nincsenek szimmetria problémák.
Ennyi a lényege.
Nincs ezen mit túlragozni.
A múté !:).....Pont !
Hogy aztán ma ki, mire használja !? Az magánügy.
A csöves gépeknél elég egy szekundert tekerni és a késleltetés is megmarad.
Már régebb óta olvasgatom az eszmecseréket,véleményformálásra mégis a gitárok árával kapcslatos vélemények sarkalltak.1974-ben vásároltam a Jolana Studio Bass
piros színű hangszeremet.1980 körül egy ifjabb kolléga? kölcsönkérte,óriási utánajárás után egy év elteltével tudtam visszaszerezni,sajna a tokja nélkül,valamint a jackaljzat és egyik potigomb is hiányzott.Hála az égieknek semmi sérülés nem keletkezett rajta,jelenleg is szinte karcmentes,kopásmentes.Ennyit az előéletéről.1974-ben 2 azaz kettő havi fizetés nem volt elég a vételárra,és akkor lehetett volna venni egy 125-ös MZ motort az összegből,mivel a boltos megdumált valami pult alatti húrkészletre ami tényleg klasszisokkal jobban szólt az eredetinél ám az ára az elképesztő volt.A gitárt nem árulom,ám amennyiben megkéne válnom tőle én azon a véleményen vagyok a 2009-es magyar átlagfizetés 121900ft-volt az akkori ár-érték arányában viszonyítva is minimum egy 100-as alatt nem tenném meg.
Sziasztok, nemrég hozzá került egy gitár aminek nem tisztázott a típusa. kocos2 linkjére kattintva, hasonlóságot fedeztem fel a képeken szereplő Cimar gitárok és az enyém között. A kép alapján valaki be tudná azonosítani? Tudom vicces a "fender" felirat a fejen, de mentségemre így került hozzám ;) Köszönöm, busker Nagyobb kép
A dobgitárokhoz nem értek, van 6db, de nem ekecseltem őket. Viszont amit eddig hidegenyvvel odaragasztottam, főleg hangfal merevítések, azok ott is maradtak. Eddig egy hangfalam pottyant le szállítás közben, ott a ragasztás maradt, de tépte a fát. Szóval én a lábat ragasztanám és hagynám száradni. Nem hiszem, hogy ezt mi kell, hogy megmondjuk Neked. (az asztalos szakmában ez alap, én is asztalostól tanultam) A gitárokról meg Kócos kolléga kifejtette amit tudni lehet.
Üdv: B.
Ui: én bár Jolana rajongó vagyok, de igazán jó keleti akusztikust még nem hallottam. :( A Jolana Ljubi, (Gibsonnak is ismerik és van 2db) nem győzött meg. Viszont egy névtelen MSA Cutavay tobacco sunburs műanyag hátú e-akusztikust vettem fél éve, (nyakat állítani, csiszolni kellett) de nagyon meggyőzően produkál. Aria, Hohner, Yamaha, Fender hasonlókkal állja a versenyt, sőt, veri némelyiket.
Jó gitározást mindenkinek! Ne felejtsétek: a baba számít, nem a hangszer :))))
:D Most hogy igy mondod lehet benne v.mi. A Horával kapcsolatban... hogy bánatba tudnám rögziteni a húrlábat. Asztalos vagyok van pár ötletem de azt monták azt specko ragasztoval lehet csak. Meg aztán én ockodok a ragasztástól, valahogy nem bizon benne. Bár tudom hogy elvileg a ragasztás nem engedhet de ezek után....... Valami nagyon szar ragacsot használhattak vagy nem volt jó a szoritás. Én azt tanultam ha jó a ragasztás akkor előbb enged a fa mint a ragasztás. de ha a húrlábat így ragasztották akkor a nyak vaajon nem jön le?? Mit gondolsz?
Na de milyen infót kérsz ? :D A Cremona csehszlovák, a Hora román, a noname-et Te sem tudod, nem hogy mi :D több infot én pl nem tudok adni :D A románról még annyit tudok, hogy kezd feljönni a húrláb, mert írtad :D
Mivel a Jolana szlovák gy.mány ezért veszem a bátorságot és egy honfitársárol sztnék infot kérni. Igazából ez egy dobgitár CREMONA (made in czechoslovakia,.. öregem ezt betüzd le látatlanba.) A cimke szerint. Meg mondjuk van egy Hora nevezetü dob gitárom is de azon kezd feljönni a húr láb, meg egy no name, kisseb termetü d.gitárom is. Ha v.ki tud infoval szolgálni akk szóljon. Előre is kösz.
Ez a késleltetés nagy misztikfikum .. pláne, hogy az EZ 81 hamarabb felfűt, mint pl az EL84 :D Én relével késleltetek ... két dióda nélkül nem fog működni, mert hova folyik az áram ????? Ennek a rajznak én semmi előnyét nem látom ... persze egy próbát megér, hogy van-e "csöves" hangja ! Az az "előnye", hogy nem használhatsz 50uF-nál nagyobb puffert, ellenben a két Si dióda bevisz" egy valag zajt tápba - szerintem. Én szeretem a csöves egyenirányítást, de méretezett(!) szimmetrikus szekunder kell neki. Ráadásul ezzel valami nagyon "csálén" lüktető jelet kapunk : a vákuumdióda belső ellenállása nagy, azon több 10 volt is esik, míg a Si diódán csak a nyitófeszültség, kb 0,6-0,7 V, így a szűretlen lüktető egyenfeszültség effektív értéke a váltófeszültség minden félperiódusánál megváltozik, ugrál, ugyanis pozitív félperiódusoknál a vákuumdióda egyenirányít, de "benne marad" néhány 10 volt, ezért itt nem alkalmazható az 1,41-es szorzó... a negatív félperiódusokat viszont "gond nélkül" "átereszti" a két Si dióda ... Nekem ez a véleményem... Lehet kipróbálom, aztán szkóppal megsasolom milyen egyenfeszültséget kapunk ... PY88 : erős cső az biztos, meg a fején hordja a katódját :D .. "kincsövesnél" érintésvédelmi szempontból nem a legjobb megoldás, a DY86 anódsapkája jól szigetelt, de nagyon csúnya... a PY 88 fűtése valami 30 V / 300mA, így csövenként kb 9 W lesz csak az egyenirányító fűtése 30-40 W-ot elpocsékolni ..hát nem tudom .. vagy ha zenehallgatás közben meg akarod melegíteni a kávéd is, akkor oké :D Bár, ha mondjuk 6C33C-hez lesz, ott már mindegy :D Többen is gondolkodtak már ezen, de nem hallottam senkitől, hogy végül kivitelezte volna :D Ja ! És ami nagyon fontos ! A 4 PY 88-nak 3, teljesen elszeparált, egymástól,és a többi tekercstől legalább 2-3 kV átütési szilárdsággal szigetelt fűtés tekercs kell (néhány 100 V-os anódfeszültséget feltételezve)! Azért három, mert kettőnek a katódja össze lesz kötve, ezek mehetnek egy fűtésről, de a másik kettőnek külön kell !! Ez nagyban megbonyolítja a hálózati transzformátor készítését ! Én így gondolom ...
Kérdés, általában az EZ81-et középleágazásos trafónál használják. Itt nincs felrajzolva, de akkor ez a diódás kiegészítés nélkül, hogy működött? A rajz előnye: (???!!!??) A cső a tápágban megoldja a késleltetést, míg mégis csak graetz a híd. :) Van ennek így értelme?
Az a helyzet, hogy pont a manual az, ami kell nekem belőle, illetve a vibrátó, így bizniszeltem már bontva, akitől vettem, a dobozát használta fel, talán effekt boardnak, illetve az oszcillátorokat a bináris osztókkal, valamint a tápegységet ... Analóg szintihez való CV billentyűzet lesz.. igaz kicsit hsszú, majd "megfelezem", ha tudom, egyelőre a szinyó sincs még kész :D csak bespájzolok, akkor votl rá lehetőség, hogy megszerezzem, enni meg nem kér... Ha járok arra, ahol van (egy ház pallásán), megnézem a gombokat !
Sőt, azon gondolkozom, hogy esetleg amire Neked nem lenne belőle szükséged belőle, megvásárolnám, persze csak ha eladó... :) Ki tudja, mikor találok kidobva egy manuál nélküli Hammond B-100-ast :):)
Nem emlékszem , de mintha pár tológomb meglenne ! Egy másik házban van a padláson, egy két héten belül tudom megnézni . Nekem csak a vibrátó kellett belőle, az van nálam . Fedele alatt mit értesz ? Ez egy fadobozban volt, de azt, akitől szereztem felhasználta már, ez csak a manual, a filterek, az előlap, és a vezetékek fogják össze :D
Esetleg nincs egy (feltehetően zöld) színű tolópoti fogantyúd fölösben abból a roncsból, neadj'Isten az orgona fedele, vagy legalább a szerelvényei? :)
Így már értem miért írod, hogy nincs rajta a rajzon. Nekem Formation 3-as van, abban se a rajzon szereplő van. Ezek szerint csak az 1-esbe építették ebben a formában.
nekem Vermona Formation 2 roncsom van, meg abból kitermelve a komplett vibrátó TDA1022 vödörlánctárolóval, VCO-val, amit egy IC-s LFO ( háromszög-négyszög generátor ) modulál. már kirajzoltam, de a nyák-on kívüli alkatrészek nincsenek meg ( jobbára potik ), bár így is be lehet saccolni az értékeket, csak gondoltam egy eredeti rajzot megsasolva ... Chorus lesz belőle egyébként
Itt van egy Leslie szimulátor, nem tudom, vajon mennyire tükrözi hűen a Leslie vibráló hangzását, gondolkoztam a megépítésén, aztán jött a Vermona... :)