Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Ismét itt.. Régebben már voltam, de azóta sok dolog történt.. De lényeg hogy a szőlő... :-) HeyTokay néven voltam.. Mostantól ezzel leszek.. Az annó vásárolt szőlőskertek egyikét már sikerült teljesen újra telepítenem, de még van vele egy kis munka... Csináltam bodzaültetvényt egy másik földemen.. Azt jelenleg hirdetem mert eladó.. Továbbra is gyűjtöm a rezisztens fajtákat!! Ha valakinek van, akkor az szóljon!! :-) Legyen csodás napotok!!
Én nem osztom Borisz véleményét! Az igaz, hogy fürtje laza, bogyója nem olyan nagy (kb. Pannónia Kincse méretű), de az íze kiváló muskotályos, minden évben megbízhatóan és bőven terem, nem rothad, darazsak nem bántják(ezek nagyon fontos szempontok).
Már annyiszor megírtam, nem minden a nagy bogyó!!! Pl. az Atamannak óriási fürtjei vannak, a bogyói is nagyon nagyok, de az íze csapni való. Sok ilyen példát tudnék mondani.
Nagy hibába esik az aki bogyó méret alapján választ szőlőt. Ezt bátran mondhatom, mert én rengeteg fajtát kipróbáltam a hosszú évek alatt.
Ami a tigint ileti, sok jot nem tudok rola mondani. A fürtye szaggatot,ritka, keveset terem, és nem az a kimondotan nagybogyoju szölö. De ez csak az én véleményem, ismerek ojat akinek tecik.
Én a Tigin-t néztem ki magamnak ebben a kategóriában, de nem nagyon találom, mintha kivették volna a kínálatból a forgalmazók. Borisz sem írta. Valakitől lehet majd oltóanyagot venni?
Szia. A leírásbában nem rezisztens, de átlag feletti ellenállású. Nekem is ajánlotta Borisz, hogy aki ismeri az imádja, annyira finom. Vettem is kettőt, már csak 2-3 év és megkóstolhatom. :)
Borisztól a gyökeres oltványokat megkaptam(anjuta,bajkonur,piszanka,velika,ajvaz,preobrazsénye,landisz,árkádia)szépek,fejlett gyökérrel,amit ezúton is megköszönöm Neki!
Én inkább azt mondanám, hogy a 100 naposak (valójában 100-105 100-110 napot szoktak ezekre mondani) augusztus első hetében érnek itthon nagy átlagban. Nagyon jó fekvésben, vagy nagyon délen egy kicsit előbb. És most már vannak ugye a 90-95 napos fajták is (a Csaba gyöngye is ide tartozik? ki tudja ezt?)
De a napok számához sem igazán lehet biztosan számolni, pont az általad leírtak miatt. Ezek mind csak az egymáshoz viszonyításra használhatók, mert hőösszeget meg nehéz számolni. Tehát, meglátásom szerint, a megadott napok számát érdemes ismerni és akkor lehet tudni hogy adott évben ismert fajtához képest majd mikor várható az érés.
Nem. Idén az átlagnál két héttel később volt a rügypattanás, három héttel előbb a virágzás, a szüret meg egy hónappal korábban. Ami számít, az a vegetáció alatti hőösszeg, az pedig nem igazodik a naptárhoz.
Oké, összesen 30. A 70kg-hoz hajtásonként 2,3 kg szőlő kell. Az Arkádia átlagtömege fél kg, nem túl megterhelt tőkén. De legyek rendes, még ilyen terhelés mellett is nagyobbat hoz, de akkor is majdnem 4 fürt kellene hajtásonként. Ez meg nincs ott meg. Szóval a matek engem igazol még így is.